SUNNUNTAI 06.01.12


SUNNUNTAI 06.01.13

1. ENGLANNISSA ilmestyvä uutislehti The Sundey Times kertoo sunnuntain numerossaan, että Venäjä on koonnut Syyrian rannikon edustalle viisi suurta maahanlaskulaivaansa saattoaluksineen voidakseen estää länsivaltojen mahdollisen yrityksen tunkeutua Syyriaan. Sunday Times kertoo saaneensa tiedot venäläiseltä diplomaatilta. Raportin mukaan aluksissa on runsaasti sotilastarvikkeita ja sadoittain merisotilaita. Niitä turvaavat muut taistelualukset.

VENÄJÄ sanoo virallisesti alusten osallistuvan Välimerellä järjestettäviin sotaharjoituksiin, joilla testataan merivoimien ylläpitoa, huoltoa ja yhteydenpitoa eri osastojen välillä. Times kertoo venäläisen diplomaatin antamiin tietoihin perustuen, että operaation päätarkoituksena on estää länsivaltojen mahdollinen maajoukkojen tunkeutuminen Syyriaan tukeakseen kapinallisten taisteluja presidentti Assadin armeijan joukkoja vastaan.
Diplomaatti kertoo Timesin mukaan, että venäläiset uskovat tilanteen Syyriassa savuttavan huippunsa ennen pääsiäistä, minkä johdosta Venäjän tulee olla varustautunut kaikkiin mahdollisuuksiin. Presidentti Bashar Assad pitää puheen sunnuntain aamupäivän kuluessa.

ASSAD antoi edellisen puheensa marraskuussa, jonka jälkeen kapinalliset ovat miehittäneet uusia alueita maan pohjois- ja itäosissa ja uhkaavat jo Damaskoksen lähiöitä, joissa on käyty viime päivien aikana kiivaita taisteluja Assadin ilmavoimien pommittaessa kapinallisten asemia pääkaupungin läheisyydessä, mikä on lisännyt runsaasti siviiliuhrien lukua.
USA:n lupaamia Patriot torjuntaohjuspattereita ei ole vielä asennettu Turkkiin Syyrian vastaisen rajan tuntumaan, mutta 1000 amerikkalaista sotilasta on matkalla Turkkiin valmiina miehittämään ne heti, kun patteristot tulevat maahan. Torjuntaohjusten tarkoituksena on suojella Turkin pohjoisosia Syyrian mahdollisilta hyökkäystoimilta Turkkia vastaan, joka avoimesti vaatii Assadin hallinnon kaatamista ja välittää kapinallisille aseita, tarvikkeita ja taistelijoita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298541

2. ”KUKA hyvänsä meihin liittyy, ei tule koskaan palaamaan perheensä luo”, Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taistelevat kapinalliset kertoivat Turkista Syyrian puolelle loikanneelle ja kapinallisten joukkoihin liittyneelle kahdelle Israelin arabille. Tehdäkseen tilanteen täysin selväksi he takavarikoivat heidän Israelin passinsa ja polttivat ne.
Arabien perheen jäsenet kertoivat ynetnews.com uutisten toimittajalle, että kapinalliset olivat hänelle ja hänen toverilleen ystävällisiä, tarjoten heille ruokaa ja yösijan sekä opettaen heitä taistelemaan Assadin sotilaita vastaan, kuten mies kertoi heille puhelimessa.

ISRAELIN arabi kertoi kuitenkin viimeisessä puhelinsoitossaan, että he ovat vaikeuksissa, he ovat hyvin peloissaan myös hengestään eivätkä tiedä, miten selviytyä tilanteesta.
Miehen sukulaiset kertoivat, että miehet haluaisivat palata kotiin, mutta heillä ei ole passia, eivätkä he tiedä, miten he pääsisivät lähtemään kapinallisten joukoista. Perhe pelkää heidän puolestaan, mutta eivät tiedä keinoa, miten auttaa miehiä, jotka tekivät virheen liittyessään kapinallisiin Syyriassa. He tunnustavat toimineensa typerästi.
ynetnews.com kertoo, että Israelin ulkoministeriö on ottanut yhteyttä Turkin ulkoministeriöön miesten auttamiseksi, mutta Turkista ei ole saatu tietoa heistä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4328727,00.html

3. SYYRIAN kapinalliset ovat käyttäneet valtavia pommi-iskuja taistellessaan Assadin joukkoja ja hänen hallintoaan vastaan. Näyttävin isku tehtiin heinäkuussa Syyrian sisäministeriön sisällä johtavien sotilasvirkailijoiden pitäessä kokoustaan siellä. Pommi oli sijoitettu pöydän tai tuolin alle. Räjähdyksessä sai surmansa neljä virkailijaa, heidän joukossaan Assadin lanko ja puolustusministeri. Pommi-iskuja tekevät Irakista tulleet al-Qaidan ja Salafistien jäsenet, jotka ovat saaneet runsaasti kokemusta Irakissa.

VIIMEISIN näyttävä pommi-isku tehtiin sisäministeriöön, jossa sisäministeri al-Shaar haavoittui. Hänet vietiin Beirutiin saamaan hoitoa selkävammaansa, mutta Libanonin viranomaisten pidätyksen pelossa hänet palautettiin kiireesti 26.12. Syyriaan. Kapinalliset ovat väittäneet hänen kuolleen, mutta maan virallisen uutistoimiston SANA:n mukaan sisäministeri on toipumassa vammastaan ja voi hyvin.
Kapinalliset ovat myös pyrkineet eliminoimaan Assadin puolesta toimivia henkilöitä kuten TV- ja lehdistövirkailijoita. SANA kertoi, että hallitusta tukeva tunnettu journalisti Suheil al-Ali kuoli perjantaina neljä päivää aiemmin murhayrityksessä saamiinsa vammoihin. http://www.timesofisrael.com/syrian-journalist-dies-of-wounds-says-official-news-agency/

4. RANSKASSA ilmestyvä satiirinen pilalehti Charlie Hebdo teki sen taas, vaikka sen toimitiloja on pommitettu ja sytytetty tuleen polopommeilla ja poliisit vartioivat niitä uusilta tuhoisilta iskuilta. Lehti julkaisi – kuten se sanoo – piirretyn koomisen elämäkertateoksen islamin pyhästä profeetasta Muhammedista. Lehti väittää sen olevan ”halal”, kunnianosoitus hänelle, koska muslimioppineet ja -historioitsijat ovat sen tutkineet ja editoineet, mutta jättää heidät viisaasti nimeämättä.

LEHDEN julkaisija Stephane Charbonnier kertoi AFP:lle viime viikolla, että julkaisu on islamin hyväksymä, koska muslimit editoivat sen.
Artikkelissa mainitaan, että julkaisussa esitetty alaston mies turbaani päässään tuskin on kovin valistava, vaikka Charbonnier väittää julkaisun tarkoituksena olevan kertoa tavallisille ihmisille Muhammedista ymmärrettävästi ja inhimillisesti hänen ymmärtämisekseen.
Hän sanoo France24 mukaan: ”Ennen kuin alamme nauraa jonkun ihmisen kustannuksella, on hyvä tietää enemmän hänen persoonastaan. Me tiedämme runsaasti Jeesuksen elämästä, mutta Muhammedin elämästä emme tiedä yhtään mitään.”

Artikkelissa esitetään muutamien henkilöitten mielipiteitä julkaisusta. Toiset, kuten naisten asioitten ministeri Najat Vallaut-Belkasem sanoo, ettei ole tutustunut julkaisuun, mutta kehottaa pitämään tasapainon mielipiteen vapauden ja lain ja järjestyksen kunnioittamisen välillä, eikä tarpeettomasti heittää öljyä liekkeihin.
Artikkelin kirjoittaja toteaa, ettei muslimeita häiritse vain Muhammedia häpäisevä ilmaisu, vaan mikä tahansa hänestä julkaistu esitys. Reaktiot ovat tähän saakka olleet varsin hillittyjä, kuten artikkelin yhteyteen liitetystä muutamasta ilmaisusta ilmenee.
Lehti on julkaissut useita pilapiirroksia Muhammedista, joista jotkut ovat herättäneet kansainvälistä suuttumusta. Eräässä esitettiin ortodoksijuutalaisen pyörätuolilla työntämä  mies alaotsikolla ”Koskemattomat 2”. Pyörätuolissa istuva sanoo: ”Sinun ei tule pilkata”.
Toinen piirros esittää Muhammedin alastomana, mitä muslimien on vaikea hyväksyä.

RANSKAN ulkoministeri Laurent Fabius tuomitsi julkaisin vieraillessaan Kairossa todeten Le Mond lehdelle, että ”hallitus on tällä kertaa näin provosoivia julkaisuja vastaan”.
Stephane Charbonier puolustaa piirroksiaan todeten, että ne sokeeraavat niitä, jotka haluavat sitä, mutta hän ei ymmärrä, miksi lehdistön vapaus olisi sitä? Hän itse elää poliisin suojeluksessa julkistaessaan tanskalaisen pilapiirtäjän teoksia Muhammedista v. 2011. http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/01/02/charlie-hebdo-prophet-muhammad-cartoon-_n_2395143.html, http://www.inquisitr.com/336236/mohammed-cartoons-charlie-hebdo-muhammed-cartoons-2012/

5. AMERIKAN juutalaisjärjestöt, toinen demokraattinen, toinen konservatiivinen, ovat tukkanuottasilla kahdesta merkittävästä nimityksestä USA:ssa. Ensimmäinen koskee senaattori Rand Paulin nimittämistä senaatin valiokuntaan, jossa käsitellään USA:n myöntämiä avustuksia ulkomaille. Toinen koskee Obaman päätöstä nimittää senaattori Chuck Hagel USA:n puolustusministeriksi.
Senaattori Rand Paul on useissa yhteyksissä vaatinut USA:n ulkomaisen avun merkittävää leikkausta. Hän rauhoittaa tilannetta todeten, että hän suosittelee leikkausten aloittamista mailta, jotka ovat vihamielisiä USA:lle tai toimivat vastoin sen intressejä. Hän toteaa, että Israel on yksi Lähi Idän harvoista demokratioista ja USA:n läheisin liittolainen, eikä suosittele leikkausten aloittamista siitä, vaikka suositteleekin suurempaa taloudellista itsenäisyyttä myös Israelille.
Rand Paul aloittaa Israelin vierailunsa tänään ”voidakseen paremmin tutustua tilanteeseen paikan päällä ja voidakseen muodostaa oman näkemyksensä siitä”, kuten hän sanoo.
Hän tapaa täällä Israelin johtoa, kuten myös PA:n että Jordanian johtajia.
Senaattori Rand Paulin valiokuntanimitystä yhdessä Hagelin nimittämisen kanssa puolustus-ministeriksi pitää Kansallisen juutalaisen demokratia-neuvoston puheenjohtaja David Harris ongelmallisena, mikä aiheuttaa ”vakavaa huolta koko Amerikan juutalaisen yhteisön keskuudessa”, kuten hän sanoo.
6. UUTISOTSIKOITA
-          Fatahin 48-vuotisjuhlallisuuksiin Gazassa osallistui sata tuhatta gazalaisia, joiden mukana oli Fatahin korkeaa johtoa Ramallahista. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei uskalla matkustaa Gazaan eikä häntä kutsuttu mukaan, mutta hän lähetti tervehdyksen Gazan TV:ssä esitetyssä puheessaan. Tilaisuus oli ensimmäinen Fatahin järjestämä Gazassa vuoden 2007 jälkeen, jolloin Hamas kaappasi vallan kaistalla lähes verettömässä vallankumouksessa. Abbas totesi puheessaan, että ”voitto on lähellä” ja toivoi pian voivansa tavata heidät Gazassa. Hän kuulutti ”kansallista yhtenäisyyttä, jolle ei löydy vertaista”. Hän kehotti Hamasia liittymään Fatahin kanssa ”yhteiseen päämäärään Jerusalemin pelastamiseksi”. Abbas antoi viikon lopulla määräyksen lopettaa ”PA:n” nimen käyttämisen ja sen korvaamista ”Palestiinan valtiolla”, mikä tulee aloittaa välittömästi koskien kaikkia virallisia dokumentteja ja julkisia lausuntoja. http://www.timesofisrael.com/tens-of-thousands-of-fatah-supporters-rally-in-gaza-for-first-time-in-years/, http://www.timesofisrael.com/abbas-changes-name-of-palestinian-authority-to-state-of-palestine/
-          Israelin kansalliskirjasto julkistaa juutalaisia dokumentteja, jotka ovat peräisin 11. vuosisadalta. Ne löydettiin Talibanin hallitsemalta alueelta luolasta Afganistanin pohjoisosassa. Ne kuulunevat dokumentteihin, jotka oli poistettu käytöstä ja varastoitu luolaan (genizaan) odottamaan hautausta, kuten juutalaisten tapa on hävittää vanhat dokumentit. Niitä pidetään erittäin merkittävinä, koska ne kertovat juutalaisten elämästä muinaisen Persian valtakunnassa. Niiden joukossa on hepreaksi kirjoitettuja kommentteja Torasta, henkilökohtaisia kirjeitä sekä taloudellisia merkintöjä. Samantapainen mutta paljon suurempi geniza löydettiin 100 vuotta sitten Kairosta. Niitä pidetään korvaamattoman arvokkaina dokumentteina. Afganistanista löydetyt dokumentit olivat joutuneet välittäjien käsiin, joilta kirjasto osti niitä, mutta haluamatta kertoa hintaa. Ne tuotiin Israeliin viime viikolla. http://www.timesofisrael.com/national-library-unveils-trove-of-medieval-manuscripts-uncovered-in-taliban-caves/
-          Puolustusministeri Ehud Barak taipui lopulta yleisen ja kansanedustajien painostuksen alla ja raapusti nimensä dokumenttiin, jolla Rachelim nimellä kulkeva laittomaksi määritelty juutalaisyhteisö laillistettiin. Kaikki muuta dokumentit oli valmisteltu ja odottivat vain yhden miehen pään kääntämistä, joka poliittisista syistä halusi pidättää yhteisön laillistamista. Uuden sysäyksen antoi äärivasemmistolaisen Yesh Din (On oikeus) NGO-järjestön esitys korkeimmalle oikeudelle vaatimuksella yhteisön tuhoamiseksi. Samarian alueneuvoston strategia osasto kutsui kansanedustajia ja ministereitä vasemmalta ja oikealta katsomaan paikan päällä, miten järjetöntä olisi tuhota hyvin toimeentuleva yhteisö, jota myös hallitus oli tukenut rahallisesti. Yli puolet kansan-edustajista ja osa ministereistä osallistui tutustumiskäyntiin todeten, että yhteisö oli oikeassa vaatiessaan hyväksyntää, mikä käänsi Barakin pään. Nimi Rachelim on muistona kahdesta Rachelista, joista toinen, Rachel Druck 35, sai surmansa terroristien tulittaessa bussia 1991 matkalla poikansa kanssa Shilosta Tel Aviviin. Toinen, Rachel Weiss, 26, paloi kuoliaaksi yrittäessään pelastaa 3 lastaan terroristien pommin sytyttämästä bussista 1988. Myös lapset ja yksi pelastamaan tullut sotilas kuolivat terrori-iskussa. Rachelim perustettiin Samariaan v. 1988 heidän muistokseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163898#.UOk9AmJHT-k
-          Syyrian presidentti Bashar Assad pitänee TV-puheensa tänään aamupäivällä, mutta tarkkaa kellon aikaa ei ole ilmoitettu. Hänen uskotaan esittävän oman viisikohtaisen suunnitelmansa tilanteen ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. Siihen kuulunee tulitauko kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa; uutta perustuslakia laativa neuvosto, uusi hallitus sekä uusien vaalien pitäminen parlamentin valitsemiseksi. Sekä Saudi Arabia että Egypti esittivät lauantaina vaatimuksen Syyrian kriisin rauhanomaisesta ratkaisusta, mutta molemmat ovat aiemmin Turkin tapaan vaatineet Assadin eroa. Assadin joukot ovat viime aikoina tehostaneet toimintaansa saadakseen uudelleen valvontaansa kapinallisten miehittämiä kaupunkeja, mikä lisää kuolinuhrien lukua. Sekä Venäjä että Iran ovat toimittaneet uusia ohjuksia Syyrialle, Venäjä Iskander risteilyohjuksia sekä Iran Fateh ohjuksia, lännen maahyökkäyksen estämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163900#.UOlCfWJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019