Wednesday, December 04, 2019

KESKIVIIKKO 04.12. 2019

KESKIVIIKKO 04.12.2019
Tämä ei ole lipsahdus päivämäärissä, kuten voisi helposti kuvitella, vaan kirjoitan tätä siksi, etten huomenna voi laatia normaaliraporttia sairaalakäynnin vuoksi.
UUTISIA ISRAELISTA
01. Evankelinen avustusjärjestö FriendShip USA:sta, joka sai harvinaisen luvan Gazan Hamasilta rakentaa telttasairaalan Israelin turva-aidan läheisyyteen, tarjosi ulkomaisille vapaaehtoisille lääkintätyöntekijöilleen mahdollisuuden vierailla aidan toisella puolella ”vihollismaa” Israelissa, olisiko ruoho vihreämpää siellä.

Telttasairaalassa on paikkoja 50 vuoteelle, ja se sijaitsee Erez rajaterminaalin lähellä. Vapaaehtoiset työskentelevät teltassa maanantaista torstaihin, mutta muina aikoina he voivat vierailla vaikka Israelissa, mitä heille tarjotaan.

FriendShip telttasairaalalla on ”telemedicine globaali yhteys konsultointiin asian-tuntijoitten kanssa tarjoten hoitoa ja PTSD terapiaa muitten palvelujen ohessa”, kuten NGO-järjestön websivulla kerrotaan.

Kysyttäessä Hamasin virkailijalta Basim Naeem, miten hän suhtautuu vapaa-ehtois-työntekijöille tarjottuun matkaan Israelin puolelle, hän vastasi näin: ”Ilman epäröintiä vastustamme kansamme kärsimyksiä Israelin markkinointiin ja työntekijöitten houkuttelemiseen kansamme kustannuksella”.

Hamas ei kuitenkaan vihjannut mitenkään sairaalan lopettamista, ja itse asiassa sen pystyttäminen on osa Israelin, Egyptin, Qatarin ja YK:n sopimusta Gazaan. Israel ei ole puuttunut asiaan. Hamas ja PA/PLO valmistautuvat vaaleihin.

Hamasin kilpakumppani vallasta Gazassa ja Juudeassa ja Samariassa Palestiinan Auktoriteetti (PA) suhtautuu projektiin nuivasti: ”Se tulee olemaan amerikkalais-israelilainen sotilastukikohta sijoitettuna Gazan kaistan maaperälle”.
https://www.ynetnews.com/article/r1byvkNpB,

02. Ranskan parlamentti hyväksyi tiistaina lain, joka määrittelee ”antisionismin moderniksi muodoksi antisemitismiä” 154 kansanedustajan hyväksyessä ja 72 edustajan vastustaessa.

Ranskassa on viime viikkoina käyty kiihtynyttä keskustelua antisemiittisten hyökkäysten rajun nousun johdosta maassa, joten sen määrittäminen oli tarpeen. Viime vuoden aikana nousseiden antisemiittisten hyökkäysten johdosta, joihin kuuivat tiistaina 107 hautakiven vandalisointi juutalaisella hautausmaalla lähellä itäistä Strasbourgin kaupunkia, presidentti Emmanuel Macron katsoi asialliseksi antisemitismin määrittäminen lailla, tehden helmikuussa oman aloitteensa asiassa.

”Israelin olemassa olon piilottelevan kieltämisen taustalla on viha juutalaisia kohtaan”, Macron sanoi Pariisissa juutalaisen kattojärjestön CRIF:n lounaalla.
Lakia on lievennetty keskustelujen aikana, eikä se sisälly maan rikoslakiin.
https://www.ynetnews.com/article/BkztuHNar,

03. Betlehem valmistautuu joulun viettoon toiveikkain mielin: Enemmän vuodepaikkoja hotelleissa, enemmän kuppiloita ja pieni osa Betlehemin seimestä, jossa Jeesuslapsen väitetään nukkuneen, Rooma palautti kaupunkiin. Siitä odotetaan uutta suosittua turismikohdetta, vaikka se on vain puunpalanen.

Viisi uutta hotellia muodostavat johdon ja entisiä laajennetaan. Kaupunki on jopa jatkanut ”Syntymäkirkon” aukioloaikoja, jota kristityt maailmanlaajuisesti kunnioittavat Jeesuksen syntymäkehdon paikalle rakennettuna.

Kaupungin asukkaat ovat joulukoristeiden asentamisen Manger Aukiolle ohessa, ja kolme vuotta kestäneen suhteellisen vaurauden noususta huolimatta, hermostuneita, ja pelokkaina seuraavat väkivallan kasvua alueella, mikä voisi vahingoittaa kaupunkiin tulevien turistien määrää, mikä on kaupungin keskeinen tulolähde.

Betlehemissä vieraili viime vuonna 1.5 miljoonaa turistia, ja kaupungin kiistan-alainen pormestari Anton Salman uskoo sen ylittyvän tänä vuonna.
https://www.ynetnews.com/article/Sy00mCpXTS,

04. Sukupuolensa vaihtanut PA:n transgender arabinainen joutui tiistaina Länsirannan jengin pahoinpitelemäksi ja ryöstämäksi Samariassa.

Kalandia pakolaisleiriltä kotoisin oleva arabijengi pahoinpiteli Jaffan asukasta peite-nimellä Sammy, ja hänen kahta ystäväänsä tiistaina ryöstäen heidän rahansa ja kaiken, jolla oli jotain arvoa.

Sammy asuu nykyisin Jaffassa saaden säännöllistä hoitoa LGBQT keskuksessa Tel Avivissa. Hän oli matkustanut Samariaan sopimansa lääkärin vastaanotolle Kafr Aqab kylään lähellä Ramallahia. Sammy on kotoisin Hebronista, mutta hänen vanhempansa heittivät hänet ulos kodista saatuaan tietää hänen sukupuolen vaihtamissuunnitelmistaan. Heillä lienee taianomainen pelko heitä kohtaan.

Mirjamin kertoman mukaan jengi rekisteröi vaatekauppaan menneet naiset, ja menivät sitten ulos hyökäten autossa odottavan miesystävän kimppuun. Naiset kuulivat huudot ja menivät tarkistamaan tilannetta, jolloin jengi hyökkäsi heidän kimppuunsa. Jengin jäsenet ryöstivät heiltä 52 000 NIS ja varastivat heidän puhelimensa, sekä rusikoivat heidän autonsa romuksi.

Sammy ja hänen kaksi ystäväänsä pääsivät pakolaisleirin sisäänkäynnin luona sijaitsevaan IDF:n tarkastuspisteeseen, josta heidät palautettiin Israeliin. Siellä he saivat välitöntä lääkintähoitoa.
Viime PA:n virkailijat uhkasivat jahdata kiinni ja pidättää kaikki LGBQT tilaisuuksiin osallistuneet PA:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa.
https://www.ynetnews.com/article/BJ7GOj7TH#autoplay,

05. IDF:n johto joutui tunnustamaan keskiviikkona, että IDF oli tarkoituksellisesti suurennellut ultra-ortodoksien rekrytointien määrää ja tilejä, jopa kaksin- tai kolminkertaistaen todellisia lukuja.

Asia tuli julkiseksi hepreankielisen median paljastettua upseerien valehdelleen tarkoituksellisesti peittääkseen alenevien rekrytointien todellista määrää.

Asiasta kertoi julkisuudessa KAN tv-yhtiö, joka sanoi armeijan osaston upseerien, joiden tehtäviin kuului seurata palvelukseen otettujen ultraortodoksien määrää, liioitelleen todellisia lukuja, jotta lain asettamat määrät tulisivat täytetyiksi.

Väärennetyt luvut lähetettiin IDF:n komentajalle, puolustusministerille ja muille asiaan kuuluville hallituksen alaisille järjestöille.

Ultra-ortodoksit ovat lain mukaan vapautettuja asepalveluksesta voidakseen keskittyä uskonnollisten seminaarien järjestämiin opintoihin, minkä johdosta suuri osa heistä välttää asepalvelun kokonaan.

Käytäntö ortodoksien asepalvelun välttämiseksi tuli voimaan pääministeri Ben Gurionin aikana, jolloin heidän määränsä oli muutamia satoja.
Heidän määränsä on kuitenkin kasvanut suhteettomasti muuhun väestöön verrattuna, minkä johdosta kansa alkoi napista käytäntöä vastaan.

Vuonna 2012 säädettiin laki, jolla käytäntöä muutettiin, mutta hallitukset alkoivat asettaa vuosittaisia muutaman tuhannen kiintiöitä asepalveluksesta, mutta ovat joutuneet tinkimään asettamistaan vuosittaisista kiintiöistä sisäisen rauhan säilyttämiseksi hallituksessa.

Haaretz Daily raportoi sunnuntaina vielä julkaisemattomasta rekrytoinnin määristä, jotka IDF:n miesvahvuusjohto oli rekisteröinyt, että 2018 ultra-ortodoksien rekrytointi oli pudonnut 20 % edellisvuodesta, eli 800 miestä vähemmän kuin hallituksen asettama kiintiö edellytti.

IDF on ollut tietoinen asiasta ja pyrkinyt kehittämään joukko-osastoja, jotka voisivat erityisesti kiinnostaa ääriuskonnollista väestönosaa.
Tämäkin voisi ehkä selittää, miksi asepalveluskysymys on noussut niin tärkeään asemaan uuden hallituksen muodostamisneuvotteluissa.
https://www.timesofisrael.com/idf-admits-it-fudged-ultra-orthodox-enlistment-tallies-for-years/,

06. Yhteyshallituksen muodostamisneuvottelujen junnatessa paikoillaan puolueitten kansanedustajat alkavat osoittaa hermostumisen merkkejä puoluejohtajien henkilökohtaisten intressien ajamisen vuoksi unohtaen kokonaan, että Israel on jatkuvassa kuolemanvaarassa lähimaiden osoittaessa välitöntä kuolemanuhkaa juutalaisvaltiota vastaan jokaiselta ilmansuunnalta.

Viimeiseksi raporttien mukaan Turkki pyrkii hallitsemaan suurella laivastollaan Välimeren aluetta, mihin liittyy sopimus yhteistyöstä Libyan kanssa.
https://www.timesofisrael.com/no-progress-on-unity-as-netanyahu-gantz-meeting-breaks-up-after-45-minutes/,

07. Israel Beitenu-puolueen johtaja Avigdor liberman on joutunut kansan-edustajiensa nousevan painostuksen alaiseksi suostuakseen Likudin johtamaan oikeistohallitukseen, joka yhdessä sen 8 kansanedustajan kanssa nostaisi Netanyahun johtaman koaliittion tukijamääräksi 63 kansanedustajaa.

Liberman vain kyselee, kumpi on pahempi: Vähemmistöhallitus vai uudet vaalit, eikä ole pystynyt ratkaisemaan sitä mielessään.

TV-kanava 2 mukaan Israel Beitenun aktiivisimmat kansan edustajat ovat Oded Forer ja Hamad Amar, jotka muiden kanssa painostavat Libiä nielemään käärmeen myrkkynsä ja liittymään vastoin aiempia vakuutuksiaan Netanyahun johtamaan hallituksen, jossa ultra-ortodoksit Shas ja UTJ ovat mukana.

He katsovat Sinivalkoisten vaatimusten ylittävän realiteetit, ja että Yair Lapid kohtuuttomine vaatimuksineen on pahin kokki tässä sopassa.
https://www.timesofisrael.com/2-yisrael-beytenu-mks-said-pressing-liberman-to-join-right-wing-government/,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272695,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Iranin merivoimien komentaja vara-amiraali Hossein Khanzadi ilmoitti tiistaina Iranin merivoimien liittyvän Kiinan ja Venäjän merivoimien yhteiseen laivastoharjoituksiin, jotka alkavat 27. joulukuuta.

Harjoitusten nimenä on Marine Security Belt (Laivaston turvallisuusvyöhyke), mistä Iran ilmoitti Kiinan sotilasvirkailijoiden Teheranin vierailun yhteydessä. Asiasta kertoi Iranin puolivirallinen Fars uutistoimisto.

Khandazi vaati suurempaa sotilaallista yhteistoimintaa Kiinan kanssa, mukaan lukien hävittäjien ja sukellusveneitten valmistaminen.
Hänen mukaansa harjoituksia suoritetaan Intian Valtameren pohjoisosassa, ilmoittamatta, koska harjoitukset pidetään, raportoi IRNA-news agency.

USA aloitti viime kuussa laivasto-operaation Bahrainissa suojellakseen merenkulkua Persian Gulfin levottomilla vesillä.
https://www.timesofisrael.com/iran-announces-joint-naval-exercise-with-china-russia/,

02. Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi keskiviikkona maansa olevan edelleen valmis keskusteluihin USA:n kanssa, jos se poistaa Iranin vastaiset pakotteensa.

Rouhani vaati aseettomien ja harmittomien ihmisten vapauttamista, jotka protestoivat bensiinin hinnan korotuksia vastaan.

”Olemme sanktioitten alla. Tämä tilanne on seurausta sionistien ja alueen reaktionistien kiihotuksesta”.
”Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastustaa ja kestää noita sanktioitten asettajia vastaan” Rouhani totesi.
https://www.timesofisrael.com/rouhani-says-some-protesters-should-be-freed-open-to-talks-with-us/,

03. Amerikassa ja Englannissa asuvat iranilaiset perheet ilmaisevat huolensa sukulaisistaan Iranin mielenosoitusten aiheuttamassa sekasorrossa.

Turvallisuuden ohessa he ovat huolissaan heidän selviytymisestään taloudellisten ongelmien vuoksi, eivätkä monet heistä ole nähneet läheisiä sukulaisiaan vuosikausiin.

Basij ja IRGC:n joukot jatkavat protestoijien etsimistä ja eliminoimista saadakseen kansan rauhoittumaan. Trump esitti puoltavansa mielenosoittajia, mutta ei voinut luvata mitään muuta heidän avustamisekseen.

Iranin vankilat ovat aina olleet kuuluisia hellittämättömästä sekä fyysisen että psykologisen painostuksen käyttämisestä saadakseen uhrinsa tunnustamaan sitäkin, mihin he eivät ole syyllistyneet, toisten paljastaessa kavereitaan ja jopa sukulasiaan, saadakseen hillittömän kidutuksen loppumaan.

Tällä hetkellä vankilat on ääriään myöten täynnä turvallisuusjoukkojen niihin kokoamien ja pidättämien tuhansien protestoijien vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/fears-deepen-for-families-of-people-held-in-iran-amid-unrest/,

04. Irakissa mielenosoittajat polttivat Iranin konsulaatin rakennukset jo kolmanteen kertaan shia-muslimien pyhässä kaupungissa Najaf tiistaina, maan poliittisten johtajien pyrkiessä selvittämään sisäistä ja ulkoista sotkua, jossa Iranilla ja sen vaikutuksella on suuri osuus syntyneeseen sekasortoon maassa.

Kansan mielenkiinto on yhä enemmän kääntynyt Irania vastaan, jonka he syyttävät sekaantuneen Irakin sisäisiin asioihin.
Tiistaina mielenosoittajat saartoivat tärkeän Hakim-pyhätön, joutuen silmäkkäin turvallisuusjoukkojen kanssa, vaatien al-Sadria päästämään heidät sisälle.

Sadr johtaa voimakasta Saraya Salam sotilaallista ryhmää. Hän päästi joitakin korkeita heimopäälliköitä ja sheikkejä sisään moskeijaan.
https://www.timesofisrael.com/iraqi-anti-government-protesters-burn-iranian-consulate-for-the-3rd-time/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 08-17; Tiberias 14 -23; Suolameri 16 -24, Eilat 13 -25 +C-astetta, hieman viilenevää huomiseksi ja vesisateita.Tuesday, December 03, 2019

TIISTAI 03.12.2019

TIISTAI 03.12.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Avigdor Liberman (Israel Beitenu) selvitteli aiemmin antamiaan lausuntoja, millaisin ehdoin hän tukee uuden hallituksen muodostamista.

Nyt hän sanoo tukevansa vain sitä, jolla on aito halu muodostaa yhteyshallitus Likudin ja SiniValkoisen puolueitten varaan uhaten, että ilman sitä hän ei tue kumpaakaan puoluetta.

Puolueilla on aikaa joulukuun 11. päivään ilmoittaa Knessetille kykynsä muodostaa hallitus 61 kansanedustajan allekirjoitusten pohjalle. Jos näin ei tapahdu 11.12.2019 mennessä, Knesset kutsuu uuden vaalit aikaisintaan 25.03.2020.

Liberman selitti puolueensa alusta alkaen haluavan yhteyshallitusta, eikä ole suostunut tukemaan kapeaa vähemmistöhallitusta.
Hän syytti Likudin ja SiniValkoisten johtajia pelaamisesta koko kansan kustannuksella, eivätkä lopulta halua perustaa yhteyshallitusta.

SiniVlkoisten johtaja Benny Gantz toistelee vaatimustaan, että hänen tulee saada pääministerin asema ensimmäiseksi, eikä rikossyytösten alaisen Netanyahun.

”Me voitimme vaalit, mutta yhtenäisyyden vuoksi suostuimme vuorottelemaan pääministerin paikasta. Elämässä täytyy pystyä tekemään kompromisseja”.
”Toimin pääministerinä 2 vuotta, jonka aikana pysyt Likudissa ja hoidat asioitasi. Voita palata entiseen asemaasi, kun olet puhdistanut nimesi” Gantz sanoi Bibille.
https://www.timesofisrael.com/liberman-i-wont-back-netanyahu-or-gantz-unless-they-work-for-unity-government/,

02. Toimenpide-hallituksen pääministeri Netanyahu heitti terävän piikin kohti oikeuskansleri Avichai Mandelblitiä todeten, ettei todellisessa tapauksessa tarvita 333 todistajaa, kuten hänen tapauksessaan tehdään.

Kohtalon ivaako lienee se, että Netanyhau itse nimitti Mandelblitin oikeus-kansleriksi, joka toimi aiemmin hänen työkaverinaan hallituksessa.

”Jos sinulla on todellinen tapaus, siihen tarvitaan tuskin yhtään valtion todistajaa. Tuhat todistajaa eivät pysty vakuuttamaan tuomaria, jos tapauksesi on tyhjän veroinen” Netanyahu selvitteli kantaansa.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-mocks-long-witness-list-in-charge-sheet-claims-it-shows-hes-innocent/,

03. Oikeuskansleri Mandelblit julkisti maanantaina uuden version syytöstekstistään Netanyahua vastaan päättäen, että Jerusalemin alueoikeus toimii istuntopaikkana - ensimmäisessä istuvaa pääministeriä vastaan nostetussa oikeus-toimessa tässä oikeudessa - julkistaen samalla 333 todistajan nimet, joita valtio voi kutsua todistamaan.

Esittäessään hepreankielisen syytöskirjeen Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteinille Mandelblit selvitti, että samana päivänä alkoi 30-päivän kestävä periodi, jonka aikana Netanyahun voi pyytää immuniteettiä Knessetiltä.

Koska Israelissa ei ole toimivaa hallitusta, immuniteetti kysymyksen käsittely Knessetissä voi siirtää virallisen syytöksen esittämistä oikeudessa kuukausia.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-mocks-long-witness-list-in-charge-sheet-claims-it-shows-hes-innocent/,
https://www.timesofisrael.com/the-state-of-israel-v-benjamin-netanyahu-the-specifics-of-the-pms-indictment/,
https://www.timesofisrael.com/knesset-legal-adviser-netanyahu-indictment-must-wait-until-immunity-decision/,

04. Oikeusministeri Amir Ohana vakuutti maanantai-iltana valitsevansa uuden valtion syyttäjän nykyisen Shai Nitzanin tilalle, jonka virkakausi päättyy kahden viikon kuluessa.

Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sanoi kuitenkin, että hänellä on valta sanoa viimeinen sana viran täyttämisessä.

Käytännön mukaan virka täytetään oikeusministerin valitsemassa komiteassa, jonka puheenjohtajana toimii oikeuskansleri.
Mandelblit toteaa, että koska oikeusministeri Ohana on vain tilapäinen ministeri, hänellä ei ole oikeutta valita komitean jäseniä.

Tämän vuoksi oikeusministeri Ohana on keskittynyt tilapäisen valtionsyyttäjän valitsemiseen, kuten hän selitti TV-kanava 13 news ohjelmassa.
https://www.timesofisrael.com/justice-minister-vows-to-tap-interim-state-attorney-setting-up-clash-with-ag/,

05. Tapansa mukaan IDF lähettää reserviläisistä ja sotilaista koostuvan avustus-retkikunnan Albaniaan liittyäkseen kansain välisiin ponnisteluihin avustaa 6.4 R-asteen maanjäristyksen 26.11.2019 aiheuttamien suurten tuhojen uhrien avustamiseksi Albaniassa. He lähtevät matkaan tiistain aikana.

Monet maat ovat jo lähettäneet avustuksia ja henkilökuntaa avustamaan muslimienemmistöisen maan saamien tuhojen arvioimiseksi ja mahdollisten eloonjääneitten löytämiseksi raunioista. Israelilla on hyvät suhteet Albaniaan.

Albanian puolustusministeri Olta Xhacka ylisti kansainvälisen tuen nopeaa toimintaa todeten 780 pelastushenkilön saapuneen maahan.

Maanjäristys tapahtui Albanian Adrianin rannikolla, haavoittaen yli 3000 ja surmaten ainakin 51 ihmistä.
Alustavien arvioiden mukaan 7 900 rakennusta vaurioitui maassa ja yli 6 000 ihmistä jouduttiin asuttamaan hotelleihin, julkisiin rakennuksiin, telttoihin ja sukulaistensa luokse, naapurimaan Kosovan tarjotessa suojaa muille.

Maan 2.8 miljoonan asukkaista puolet, eli 1,9 miljoonaa kärsivät jollain lailla maanjäristyksestä, kertoi EU:n toimisto pääkaupungissa Tiranassa. Pahinta vahinkoa kärsi suosittu rannikkokaupunki Durres, 33 km länteen Tiranasta ja läheisestä kaupungista Thumane.
https://www.timesofisrael.com/idf-sends-aid-mission-to-earthquake-stricken-albania/,

06. Washington DC:n kuudennen ja I synagogan ulko-oviin oli kaiverrettu hakaristin (swastikan) kuvioita, jotka havaittiin maanantaiaamuna.

”Ei ole aivan mitätön ironia, että meidän oviimme – tervetulemisen ja yhteyden symbooleihin – kaiverretiin graffiteja, jotka ilmentävät vihaa ja suvaitsemattomuutta” kirjoittivat seurakunnan rabbit jäsenille E-mailissa.

Rabbit lohduttivat seurakuntalaisia, että vahingot ovat pieniä ja että ne korjataan välittömästi.
Niinpä niin, vihollisten juhliessa juutalaiset hautaavat kuolleensa ja teeskentelevät kaiken olevan hyvin elämän jatkumiseksi.
https://www.timesofisrael.com/swastikas-anti-semitic-slurs-carved-in-door-of-washingtons-sixth-i-synagogue/,

07. SiniValkoisten pääministeriehdokas Benny Gantz vastustaa puolustusliiton solmimista USA:n kanssa.

”Sellainen sopimus tulisi sitomaan IDF:n kädet ja viivyttämään sotilaallisten toimien suorittamisen nopeutta vaativissa tilanteissa. Se tulisi lisäksi rikkomaan vuosikymmenien aikana muodostuneen puolustuspolitiikan” Gantz arvioi epäillen Netanyahun kykyä muotoilla sellaista sopimusta.

Gantz muistutti erityisesti Netanyahun laillisuusongelmat, jotka voivat häiritä pahoin laajakantoisten sopimusasiakirjojen laatimista ja muotoilemista.

”SiniValkoinen puolue ei tule minun valvonnassani tukemaan kansainvälisiä sopimuksia, jotka rajoittavat Israelin toimia ja IDF:n kykyä suojella maata ulkoisen uhan alla, jotka sitä ympäröivät (vihamielisessä ympäristössä)”.

Kysymys USA:n ja Israelin välisestä puolustussopimuksesta nousi esiin presidentti Donald Trumpin ohimennen mainitessa siitä Netanyahulle ennen Israelin syyskuun vaaleja, ja uudelleen äskettäin Trumpin ja Netanyahun välisessä puhelin keskustelussa ilman sitoumuksia.
https://www.timesofisrael.com/gantz-opposes-mutual-defense-pact-with-us-warns-it-could-tie-hands-of-idf/,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo sanoi maanantaina, että Iran on yhdistävä tekijä Lähi-Itään levinneissä protestiaalloissa, todeten, että mielenosoittajat Irakissa, Libanonissa ja myös Iranissa vastustavat uskonnollisten hallitusta.

Hän myönsi, että syitä on toki muitakin, mutta hän osoitti Irania, jota USA:n presidentti Trumpin hallitus pitää USA:n vihollisena.

Hän selitti, että ”Irakin pääministeri Adel Abdel Mahdi erosi, koska kansa vaatii vapautta ja turvallisuutta turvallisuusjoukkojen ampuessa tusinoittain kansalaisiaan. Tämä johtuu suurelta osin Iranin vaikutuksesta”.

”Sama tendenssi toistuu Libanonissa, protesteissa Beirutissa” Pompeo sanoi Louisvillen Yliopistossa. ”He haluavat Hibullahin ja Iranin pois maastaan, ulos väkivallan ja alistavan voiman alaisuudesta”.
https://www.timesofisrael.com/pompeo-iran-the-common-enemy-in-mideast-anti-government-protests/,

02. NATO-maiden 28 jäsenen 70. huippukokous pidetään tällä viikolla Lontoossa - jossa muuten presidentti Trump ei nauti suuresta suosiosta, mutta johon hän kuitenkin osallistunee ulkoministerinsä Pompeon kanssa.

Trump on useaan kertaan kehottanut NATO:n Euroopan jäsenmaita osallistumaan suuremmalla panoksella järjestön kustannuksiin, joista USA kattaa lähes 70 %, vaikka onkin globaali-supermahti, jonka vastuut ulottuvat kauas Euroopan ulkopuolelle, kertoo BBC. Tavoite on 2 % GDP:stä.

NATO:n säännön mukaan kukin jäsenmaa osallistuu menoihin 2 %:n osuudella kansantulosta. USA tekee niin 3.4 %:lla, Euroopan maat km. 1,55 % GDP:stä.
Järjestön jäsenmaiden kesken on syviä ristiriitoja.
- Turkki haluaa NATO:n huomioivan sen taistelun terrorismia vastaan (johon se lukee Turkin ja lähimaiden druusit); muut maat ovat haluttomia.
- Ranskan presidentti E Macron sanoi: ”NATO on aivokuollut”, eli tehoton.
- Turkin yksipuoliset toimet Syyriassa karkotettuaan 600 000 druusia kodeistaan muodostaakseen puskurivyöhykkeen raja-alueelle, jonne se siirtää 1.5 miljoonaa Syyrian pakolaista maastaan, aiheuttavat kritiikkiä.
- Turkki vastustaa NATO:n puolustussuunnitelmaa Baltian maissa: Puola, Liettua, Latvia ja Viro, joita Venäjä uhkaa voimallaan.
Englannin pääministeri Boris Johnson vaatii jäsenmailta yhtenäisyyttä. https://www.bbc.com/news/world-europe-50635593,
03. Iranin valtion TV tunnusti tiistaina ensimmäistä kertaa turvallisuusjoukkojen ampuneen ja surmanneen mielenosoittajia useita päiviä kestäneitten protesti-aaltojen aikana, kertomatta yksityiskohtia.

Tunnustamiseen lienevät vaikuttaneet kriittiset palautteet tavasta, millä Farsin-kielinen TV-kanava uutisoi 15.11.2019 alkaneita protesteja.

Amnesty International raportoi maanantaina, että ainakin 208 ihmistä ovat saaneet surmansa protestien ja mielenosoitusten hajotustoimien aikana.
https://www.timesofisrael.com/in-first-iran-acknowledges-killing-rioters-during-fuel-price-protests/,
https://www.timesofisrael.com/iran-unrest-killed-at-least-208-families-forced-to-pay-for-bodies/,

04. New York Times raportoi Iranin turvallisuusjoukkojen ja IRGC:n avanneen tulen protestoijia kohti, ja myöhemmin, elävinä säilyneitten paettua rämealueelle pakoon, avasivat automaattiaseilla tulen avuttomia, pääosin nuoria ihmisiä vastaan surmaten heistä ainakin 100 ja haavoittaen useita.
https://www.timesofisrael.com/during-protests-iran-guards-said-to-massacre-up-to-100-people-hiding-in-marsh/,

05. Beforeitsnews raportoi, että Rainiervuorella ja New Madrid murtumalinjan alueilla on tapahtunut useita maanjäristyksiä, joissa katastrofiset seismiset ilmiöt voisivat aiheuttaa kuolemaa ja tuhoa kuvittelemattomissa mitoissa.

Tarpeeksi suuri maanjäristys mannerlaatan New Madrid murtumalinjaa pitkin
voisi jakaa PohjoisAmerikan kahteen osaan.

Rainiervuorta pidetään yhtenä vaarallisimmista tulivuorista maailmassa, ja tutkijat varoittavat, että on vain ajan kysymys, ennen kuin valtava purkaus tapahtuu.

Purkaus Rainiervuorella pystyy hautaamaan satoja neliömailia valtavalla tsunamilla, joka muodostuu superkuumennetusta mudasta, joka on satojen jalkojen paksuinen. Koska vuori on lähellä suuria asutuskeskuksia, purkaus tulisi merkitsemään potentiaalisesti suurinta onnettomuutta Amerikan modernissa historiassa.
http://beforeitsnews.com/foreclosure-gate/2019/12/signs-of-the-times-mt-rainier-and-the-new-madrid-fault-zone-were-both-just-hit-by-significant-earthquakes-2450203.html,

06. Amerikassa kristinuskon totuuteen uskovat ovat havahtuneet nousemaan taisteluun kristinuskon puolustamiseksi voimia vastaan, joiden päämääränä on juutalais/kristillisten periaatteiden eliminoiminen maailmasta.

Jerry Falwell Jr, Liberty Yliopiston presidentti, ja Charlie Kirk, Turning Point USA perustaja, perustuvat organisaation nimellä Falkirk Center for Faith and Liberty (Falkirk uskon ja vapauden keskus).

Organisaatiota johtaa ja täysin vastaa siitä Liberty Yliopisto, Lynchburg, Virginia, sen 501(c)3 perustuskirja.
Sen päämääränä on varustaa rohkeita taistelijoita julistamaan Jeesuksen Kristuksen totuutta, edistämään Hänen kuningaskuntaansa ja uudistamaan Amerikan ideaaleja.

Tarve Falkirk keskuksen merkitykseen on noussut voimallisten äänten ja instituutioiden lisääntyessä pyrkien eliminoimaan Juutalais-kristilliset periaatteet Amerikan kulttuurista ja yhteiskunnasta.
https://www.wnd.com/2019/12/believers-fight-back-new-think-tank-defend-judeo-christian-principles/,

VIELÄ UUTISIA ISRAELISTA
07. Pääministeri Netanyahu tapaa USA:n ulkoministeri Pompeon Lisbonissa, Portugalissa, koska Lontoon matka ei onnistunut.

Netanyahulla on suuri huoli Iranin aikeista ja mahdollisista iskuista, sekä Israeliin että USA:n tukikohtiin Lähi-Idän alueella.
Toiseksi hän haluaa saada USA:n tuen ja lupauksen tukea siinä tapauksessa, että Israel julkistaa Jordanin Laakson liittämisen Israeliin.
https://www.timesofisrael.com/liveblog-december-3-2019/,

08. Presidentti Trump matkusti Lontooseen NATO:n kokoukseen.

Siellä hän ampui täyslaidallisen Ranskan presidentti Emmanuel Macronia vastaan todeten, että ”NATO on tarpeen suurta tehtävää varten”, puhuessaan lehdistökonferenssissa NATO:n pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa., vastauksena Macronin arvioon NATO:sta aivokuolleena.

”Pidän Macronin lausuntoa loukkaavana. Kukaan ei tarvitse NATO:a enemmän kuin Ranska. Se oli hyvin vaarallinen lausunto” Trump arvioi.
https://www.timesofisrael.com/kicking-off-nato-meeting-trump-lashes-macron-for-very-nasty-criticism/,
https://www.jpost.com/Breaking-News/Trump-says-Iran-is-killing-thousands-for-protesting-609727,

09. Jerusalemin vanhan kaupungin juutalaisasukkaat ovat suuresti epäluuloisia muslimien aikeista uudistaa juutalaiskorttelissa sijaitseva Sidna Omar moskeija. Moskeija rakennettiin 14.vuosisadalla, mutta sitä ei ole käytetty pitkiin aikoihin, eikä sen läheisyydessä asu muhamettilaisia.

Moskeija on lähellä Rambam synagogaa, joka rakennettiin 13.vuosisadalla juutalaisten omistamalle maalle sen omistajan käännyttyä islamiin.
Moskeijan uudistamisesta vastaa Ammanissa toimiva Islamic Wagf.
Juutalaiset pitävät sen avaamista provokaationa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272629,

10. TV-raportti kertoo yhteysneuvottelujen edistyneen, ministerin paikkoja jo jaetaan. Netanyahu jatkaa 6 kuukautta pääministerinä, Gantz jatkaa siitä, Lapid saa ulkoministeriön ja Gabi Ashkenazi puolustusministeriön.

Moshe Yaalonin paikasta ei kerrota, mutta Yuli Edelstein jatkaa Knessetin puhemiehenä. Uutisen lähdettä ei ole kerrottu.
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/tv-report-emerging-unity-deal-would-see-lapid-as-foreign-minister/,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -17; Tiberias 12 -23; Suolameri 16 -23; Eilat 13 -25 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna. Lämpötilat pysyvät lähes ennallaan.

Torstain raportin laatimiseen tulee muutoksia, sillä joudun menemään Hadashan sairaalaan klo 10.45, enkä tiedä, miten pitkään siellä pidetään. Pyritään sovittelemaan.


Sunday, December 01, 2019

SUNNUNTAI 01.12.2019

SUNNUNTAI 01.12.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Pääministeri Netanyahun johtaman koaliittion parlamentin jäsenet pyrkivät vielä viimeiseen asti haalimaan yli 61 kansanedustajan nimikirjoitukset niiltä, jotka ovat valmiit tukemaan Netanyahun johtamaa hallitusta. Kansanedustajilla on oikeus allekirjoittaa tukensa useammalle ehdokkaalle.

Aikaa heillä on sunnuntaina klo 09.00 saakka sen jälkeen, kun Avigdor Liberman ilmoitti suostuvansa samaan hallitukseen soviteltuaan uskonnollisten kanssa, mutta ei enempää, kuin mitä lupasi. Asiasta kertoi hepreankielinen media lauantaina.

Oikeuskansleri Avichai Mandelblit määritteli, että Netayahu voi jatkaa toimen-pidehallituksen pääministerinä hänen julkistamiensa syytteiden jälkeenkin, mutta ei tiedetä, voiko presidentti Rivlin antaa hänelle oikeuden muodostaa uusi hallitus. Mandelblit piti sellaista mahdollisuutta ”teoreettisena”.

Gantzin johtama SiniValkoinen ei kerää allekirjoituksia, koska sillä ei ole edes teoreettisia mahdollisuuksia saada 61 kasanedustajan tuki, vaikka Libi sitä tukisikin, ilman oikeiston edustajia.
Gantz haluaa yhteyshallitusta, mutta kantona siinä kaskessa on SV:n johtonelikon toinen jäsen Yair Lapid, joka ei suostu Bibin johtamaan hallitukseen, ei edes tilapäisesti.

Vaalilain mukaan presidentti Rivlinillä on oikeus antaa uuden hallituksen muodostaminen sille parlamentaarikolle, joka ensiksi pystyy esittämään hänelle 61 kansanedustajan allekirjoittama tuki. Aikaa sellaisen hallituksen muodostamiseen on joulukuun 11. päivään saakka; jos se ei onnistu, vaalit ovat maaliskuussa 2020.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-led-bloc-races-to-gather-support-for-fresh-bid-at-forming-government/,
https://www.timesofisrael.com/listing-demands-liberman-vows-to-not-compromise-any-further-on-religion-state/.

01. Neljä israelilaista saivat surmansa kolmessa eri liikenneonnettomuudessa.

Tuhoisissa sunnuntaiaamun onnettomuuksissa teillä; äiti ja hänen 3-viikkoa vanha lapsensa aikaisin saivat surmansa sunnuntaina tiellä 443, lähellä Givat Zeev juutalais-yhteisöä Jerusalemin liepeillä kiihdytysvaiheessa olleen auton iskiessä heidän autonsa perään vahingoittaen myös useita muita autoja.

Onnettomuudessa Neve Tsufissa asunut 34-vuotias englanninkielen opettaja Tzipi Rimmel ja hänen 3-viikon ikäinen tyttövauvansa Noam Rachel saivat surmansa. Tzipi oli hyvin pidetty yhteisössä, kokien menetyksen vaikeana.
Tzipi Rimmelin 12-vuotias poika Itay vammautui vaikeasti, ja perheen isä Ephraim Rimmel vammautui myös kriittisesti.

Rimmelin autoon iskeneen auton 18-vuotias kuljettaja vammautui myös kohtalaisen vaikeasti. Onnettomuuden uhrit vietiin sairaalaan.

Toisessa liikenneonnettomuudessa 74-vuotias mies joutui auton kolhimaksi ja surmaamaksi tiellä Route 4 lähellä Bnei Dror juutalaisyhteisöä Sharon alueella. Auton kolmissa kymmenissä oleva kuljettaja vammautui lievästi.

Kolmannessa liikenneonnettomuudessa 50 – vuotias mies sai surmansa kuorma-auton iskiessä häneen Herzliassa, Tel Avivin pohjoispuolella.
https://www.timesofisrael.com/mother-3-week-old-daughter-among-4-killed-in-deadly-morning-on-the-roads/,

02. Gazan kaistalla valtaa pitävä terrorijärjestö Hamas on pidättäytynyt ärsyttämästä Israelia peruuttaen kolmena perättäisenä perjantaina rutiiniksi muodostuneen ”Suuren Paluumarssin” järjestämisen.

Viimeisten viikkojen aikana Gazasta Israeliin ammutut raketit – joihin IDF on vastannut hävittäjiensä vastaiskuilla – on ampunut Palestiinan Islamic Jihad (PIJ), joka näyttää toimivan Teheranista saamiensa ohjeiden mukaan.

Viikon vaihteen aikana Hamasin korkea virkailija Khalil al-Hayya ilmoitti paluumarssien alkavan uudelleen ensi perjantaina.

Vähäinen ”marssi-välikohtaus” järjestyi kuitenkin ilman Hamasin ja PIJ:n kuljetusta ja tukea, 16-vuotiaan, juuri miehen ikään saapuneen, arabipojan Fahd al-Estelle Mahan Yunisista heittäessä palopommejaan IDF:n sotilaita ja ajoneuvoja vastaan.

Sotilaat pitivät tilannetta siksi vaarallisena, että he avasivat tulen häntä kohti kovilla panoksilla surmaten hänet. Lieneekö uudella puolustusministerillä Naftali Bennettillä osuutta tilanteeseen uhattuaan koventaa IDF:n vastaiskuja?

Tilanne voi kuitenkin muuttua hetkessä avoimeksi taisteluksi.
Hamas on joutunut kiivaan kritiikin kohteeksi siksi, ettei se osallistunut PIJ:n terrorijohtajan Baha Abu al-Atan teloituksen jälkeen PIJ:n aloittamiin kostoiskuihin Israelin puolelle.

IDF kuitenkin varoi huolellisesti iskemästä Hamasin kohteisiin vastatessaan PIJ:n raketti-tuleen iskemällä ohjuksillaan ja tykistötulellaan vain Jihadin kohteisiin Gazassa. Tämä antoi aiheen syytöksiin, että Hamas on liittoutunut Israelin kanssa, mikä ei pitäne paikkaansa, sillä terrorijärjestön tulee osoittaa luotettavuutensa aiheuttamalla tuhoa vastustajalleen.

Hamasin ja PIJ:n välille syntyi vaarallisen tuntuisia välikohtauksia, jotka olisivat helposti voineet kehittyä avoimiksi taisteluiksi.
https://www.timesofisrael.com/seeking-calm-but-wary-of-the-street-hamas-stuck-in-an-uneasy-tango-with-israel/,

03. Poliittisen blokin ”The LID” perustaja/toimittaja Jeff Dunetz, joka kirjoittaa poliittisia artikkeleita lehtiin ja osallistuu viikoittaisiin puheohjelmiin, kirjoittaa INN:n julkaisemassa artikkelissa 72 vuotta sitten YK:n hyväksymästä lauselmasta 181.

YK:n päätöslauselman 181 29.11.1947 mukaan, joka hyväksyttiin 33 äänellä 13 vastaan 30 äänen enemmistöllä - 10 jäsenen pidättyessä ja yhden ollessa poissa – brittien valvonnassa oleva Syyria-Palestiina jaettiin juutalaiseksi ja arabivaltioksi, myös Ranskan tukiessa YK:n aloitetta.

Ranska on jatkanut aloittamaansa äänestyskäyttäytymistä YK:ssa, mutta Englanti puolestaan ei ole uskaltanut/kehdannut ottaa kantaa kysymykseen.

Arabimaat hylkäsivät yksimielisesti YK:n päätöksen, ja Israelin julistauduttua itsenäiseksi 14.05.1948, arabimaat aloittivat avoimen sodan Israelia vastaan.
Tehdäkseen kantansa selväksi, 8-hengen arabijengi Jaffasta hyökkäsi bussia vastaan rannikkotiellä Kfar Sirkinin lähellä, surmaten 5 ja haavoittaen useita.

Puolen tunnin kuluttua he tekivät toisen hyökkäyksen toiseen bussiin Haderan eteläpuolella, surmaten kaksi ihmistä, sala-ampujien tulittaessa siviilibusseja Jerusalemissa ja Haifassa, Dunetz muistelee.

Huolimatta juutalaisen valtion suorittamista ansioista länsimaisen kulttuurin ja talouden edistämiseksi, se harvoin jos koskaan on saanut tunnustusta maailman taholta, kirjoittaa Dunetz, päinvastoin hylkimistä ja tuomitsemista.

Juutalaiset ovat ammoisina aikoina ostaneet maapaloja Israelin maasta:
- Abraham osti 4000 vuotta sitten Efronin vainion Makpelassa hautaluolaksi vaimolleen Saralle heettiläiseltä Efronilta 400 hopeasekelillä.
- Abrahamin poika Jacob osti maata Sikemistä.
- Juutalaisia on asunut Pyhässä Maassa yhtäjaksoisesti sen jälkeen.
- Joshua johti Israelin kansan Jordanin yli 3 500 vuotta sitten, juutalaisen kansan lukumäärän noustua miljooniin.
- Kuningas David osti puintikukkulan jebusilaiselta Araunalta Temppelin rakentamista varten n. 3000 vuotta sitten 50 hopeasekelillä.
Dunetz kirjoittaa, ettei YK antanut juutalaisille oikeutta asua Pyhässä maassa. Juutalaiset ostivat maata, mutta ei arabeilta, sillä maan todellinen omistaja on Israelin Jumala Jehova Sebaot.
Netanyahu teki ehkä elämänsä virheen Herzliassa lupaamalla jakaa Israelin maan juutalaisten ja arabien kesken, ja luovuttaessaan Betlhemin ja Hebronin PA/PLO:n arabeille. .
Zeev Jabotinsky moittii juutalaisia tyhmyreiksi kirjoituksessaan ”Iron Wall”:

”On uskomatonta, mitä poliittisia tyhmyreitä juutalaiset ovat. He sulkevat silmänsä elämän kaikkein keskeisimmälle säännölle: ”Sinun ei pidä koskaan mennä puolitiehen niitä vastaan, jotka eivät halua tavata sinua”.
http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/24805?utm_source=spotim&utm_medium=spotim_recirculation,

04. Otzma Jehudit vaatii, että sunnuntaiaamuna tapahtunut ”liikenne-onnettomuus”, jossa Tzipi Rimmel ja hänen 3-viikon ikäinen vauvansa kuolivat, ja hänen miehensä ja poikansa haavoittuivat kriittisesti, oli terrorihyökkäys.

Silminnäkijöitten todisteen mukaan Rimmelin autoon kiihdyttäen ajanut henkilö oli arabi, joka ajoi suurella nopeudella liikennevalojen ohi punaisesta valosta piittaamatta.

Asianajaja Itamar Ben Gvir, yksi puolueen johtajista, kirjoitti Twitter sivullaan:
”Tämä ei ole onnettomuus, se näyttää enemmän murhalta”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272512,

05. Likudin hallitusneuvottelijain puheenjohtaja ministeri Yariv Levin sanoi hallituksen kokouksessa tänään, että ”he tulivat neuvotteluihin Knessetin puhemiehen pyynnöstä odottaen muutosta, mutta on nyt tullut aika, että SiniValkoinen lopettaa vastustuksensa ja hylättävän käytöksensä”.

”On mahdotonta, että yksi henkilö asettaa itsensä moraalin vartijaksi kuvitellen, että heidän moraalinsa on parempi kuin 2.5 miljoonan kansalaisen, jotka haluavat Benyamin Netanyahun jatkavan pääministerinä”.

”Vastuu lepää yksin Benny Gantzin hartioilla. Hänen tulee lopettaa työskentely Yair Lapidin hyväksi ja lopettaa hänen pelkäämisensä tullakseen lopultakin hyvin vakaviin neuvotteluihin” Levin muistutti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272514,

06. Ministeri Zeev Elkin, joka on huomattava Likudin tiimin neuvottelujäsen, raportoi sunnuntaiaamuna, että ”edistystä on tapahtunut”.

”Olimme lähellä sopimusta edellisessä kokouksessa, ja toivon, että Knessetin puhemiehen sponsoroimassa neuvotteluissa tänään, edistys jatkuu”.
Elkin sanoi, että Netanyahun kausi voisi olla lyhyempi kuin 6 kuukautta, mutta jos tämä ei kelpaa Sinivalkoiselle, ei ole mitään mieltä savustaa Bibi ulos. Likudin parissa uskotaan, että Yair Lapid estää kaiken edistymisen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272508,
07. Shomronin alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan puhui Europarlamentin jäsenille viime viikolla esittäen tulista kritiikkiä Euroopan Oikeuslaitoksen päätöstä vastaan julistaa Juudean, Samarian, Golanin kukkuloiden ja Jerusalemin itäosan valmistamat ja kasvattamat tuotteet valmistetuiksi ”israelilaisessa setlementissä”.

”Maailmassa ei ole toista kansaa, jolla olisi läheisemmät yhteydet kotimaahansa, kuin Israelin kansa. Miten juutalainen voi miehittää omaa (Juudean) maatansa? Tämä on mitä suurinta teeskentelyä!

”Itse asiassa organisaatiot, jotka kutsuvat itseään ihmisoikeusjärjestöiksi, ja äärivasemmistopuolueet Euroopassa, jotka kuuluttavat rauhaa ja yhteiseloa, pyrkivät boikotoimaan juuri niitä alueita, joissa juutalaiset ja arabit työskentelevät rinta rinnan” Dagan julisti.

Monet Europarlamentin jäsenet ovat samaa mieltä Daganin kanssa, ja lupaavat toimia Shomronin alueneuvoston kanssa peruuttaakseen tehdyt Israelin vastaiset boikottipäätökset.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272504,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272491,

08. Puolustusministeri Neftali Bennett hyväksyi maanantaina uuden juutalaisen yhteisön suunnitelmat Hebronin tukkukaupan markkina-alueille.

Entiset rakennukset puretaan osittain uuden yhteisön rakentamisen tieltä. Uusia kaupparakennuksia rakennetaan, vaikka arabien oikeudet pohjakerroksiin jätetään heille.
https://www.jpost.com/Israel-News/Naftali-Bennett-approves-new-Jewish-neighborhood-in-Hebron-609530,

09. 18-vuotias PA:n arabi Badawi Masalmeh ja hänen kanssaan toimineet 3 muuta epäiltyä arabia pommittivat ohi kulkevia autoja kotitekoisilla pommeilla lähellä juutalaisyhteisöä Har Hebronin alueella.

IDF:n sotilaat havaitsivat heidän toimensa ja avasivat tulen heitä kohti. Sotilaat näkivät yhden arabeista kaatuvan. Hänet todettiin kuolleeksi, 2 muuta vietiin kuulusteluihin.
https://www.ynetnews.com/article/r1000IIeaB,

10. Naftali Bennett antoi määräyksen IDF:lle aloittaa tutkimukset keinotekoisen saaren rakentamisen toteutuskelpoisuudesta Gazan rannikon edustalle, kertoi TV-kanava 12 lauantaina.

Liikenne- ja tiedusteluministeri Israel Katz esitti projektia 2017, hän kuvitteli 8 neliökilometrin suuruisen keinotekoisen saaren rakentamista, joka voitaisiin yhdistää rannikolle sillan kautta.

Suunnitelmassa epäilyttää Israelin turvallisuuden säilyminen.
https://www.timesofisrael.com/bennett-orders-idf-to-conduct-feasibility-study-on-gaza-island-plan/,

11. Ultra-ortodoksien listautuminen asepalvelukseen putosi jyrkästi 2018 aikana.
https://www.timesofisrael.com/ultra-orthodox-enlistment-in-idf-plummeted-in-2018-report/,
12. Äskettäin arkeologien löytämien fossiilien perusteella voidaan todistaa, että käärmeellä oli muinoin jalat.

Tämä todistanee Raamatun alkulehtien ilmoituksen, että käärme, joka vietteli Eevan, kulki omilla jaloillaan, mutta Jumala poisti ne siltä.
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Is-the-Bible-right-Newly-discovered-fossils-show-snakes-had-legs-608858,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 17 -25; Tiberias 16 -26; Suolameri 17 -25; Eilat 14 -26 +C-astetta aurinkoista tänään ja huomenna, vähän viilenevää.