Posts

Showing posts from September 27, 2009
PERJANTAI 02.10.09
1. PRESIDENTTI Obama luonnehti eilen Genevessä pidettyä 5+1 maan kokousta yhdessä Iranin edustajien kanssa ”rakentavaksi aluksi”. Hän oli silmiinpistävän pidättyväinen kokouksen tuloksiin vastakohtana EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan ja Iranin pääneuvottelijan Saaed Jalilin hymyileviin ilmeisiin lehdistötilaisuudessa, jossa he molemmat pyrkivät vakuuttamaan kokouksen onnistumisesta. Solana ilmoitti samalla, että kokousta seuraa jatkokokous muutaman viikon sisällä.
Kokouksessa Iran velvoitettiin kahden viikon sisällä päästämään IAEA:n tarkastajat äskettäin julkistettuun ydinlaitokseen Qomin kaupungin lähellä. Iran ilmoitti jo aiemmin, että tarkastajat voivat päästä rakenteilla olevaan ydinlaitokseen, mutta on luultavaa, että laitoksen yhteydessä on suljettuja osastoja, joihin tarkastajia ei päästetä, arvioi Debkafile.
Toiseksi Iran velvoitettiin antamaan todisteita siitä, että sen ydinteollisuus palvelee pelkästään siviilitarkoituksia. Tätä Irani…
TORSTAI 01.10.09
1. IHMISKAUPPAA parhaaseen ihmisryöstön tapaan käydään Hamasin ja Israelin neuvottelijoitten kanssa Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin hellässä hoivassa ja Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin suosiollisella hyväksymisellä. Mitenkään muuten tätä kissa ja hiiri leikkiä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin pantti-vankeudesta, jossa hän on ollut kesäkusta 2006 lähtien, ei voitane kuvailla. Minne on hävinnyt Israelin kuuluisa Mossad ja muut tiedustelujärjestöt, jotka ovat suorittaneet menneisyydessä useita mahdottomilta tuntuneita operaatioita?
Viimeisin vaihe tässä farssissa, joksi tätä vaihtokauppaa ihmisillä voitaisiin nimittää, ellei se olisi niin traaginen, on se, että Hamas lupaa toimittaa - ehkä perjantaina, ellei tule uusia mutkia matkaan – videon, jonka pitäisi todistaa, että Gilad Shalit on edelleen elossa. Mitään takeita siitä ei tietenkään ole, sillä tuskinpa videossa kerrotaan kuvauksen päivä…
KESKIVIIKKO 30.09.09
1. KESKUSTELUT YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän ja Saksan jäsenten sekä Iranin edustajien kanssa huomenna 01.10.09 Genevessä ovat USA:n viranomaisten mukaan vain alkusoittoa pitkälliselle prosessille. Vaikka keskusteluissa Iranin odotetaan kertovan uraanin rikastuslaitoksistaan ja yleensä ydinvoimaohjelmastaan, se tuskin tulee tyydyttämään länsivaltojen odotuksia. Keskusteluja on kiihottanut vain muutama päivä ennen kokousta julkistettu tieto uudesta ydinlaitoksesta. Iranin johto katsoi parhaaksi ilmoittaa laitoksesta julkisesti ennen kokousta, ettei se tulisi esille siellä yllättäen. Nyt Iran on saanut aikaa valmistautua seuratessaan julkistamisen aiheuttamia reaktioita maailmalla.
Toiseksi Iranin vallankumouskaartin järjestämät ohjusten testaukset juuri ennen kokousta ovat närkästyttäneet länsivaltojen edustajia, koska ne katsotaan Iranin esittämäksi uhkaukseksi kyvystään iskeä syvälle Eurooppaan ja Lähi Itään.
Keskusteluista huolimatta länsivalla…
TIISTAI 29.09.09

1. VASTAUKSENA maailman kasvaviin vaatimuksiin Iranille sen rakentamien ja rakenteilla olevien ydinlaitosten alistamiseksi IAEA:n tarkastusten alaisiksi, Iranin vallankumousarmeija aloitti perjantaina lyhyen matkan ohjustensa testauksen jatkaen niitä vielä maanantaina, jolloin se kokeili pitkän matkan ballistisia ohjuksiaan, joilla se ilmoituksensa mukaan ulottuu Persianlahden maihin, osaan Eurooppaa ja Israeliin. Iran selitti testien ja siihen liittyvien sotaharjoitusten johtuvan Israelin esittämistä uhkauksista Irania vastaan. Iran ottanee tämän näkökannan puolustuksekseen ydinohjelmansa laajentamisesta ja kiihdyttämisestä IAEA:n kansainvälisessä keskustelutilaisuudessa 01.10.09 Genevessä. Presidentti Barack Obama väläytti G-20 maitten kokouksessa Pittsburghissa syyskuun 26. päivänä todella purevien sanktioitten mahdollisuutta, ellei Iran taivu IAEA:n vaatimuksiin. Debkafile arvioi artikkelissaan 26.09.09, että Teheran on edennyt liian pitkälle ydinohjelmansa …
SUNNUNTAI 27.09.09
1. TÄMÄN Jom Kippurin aaton uutisten tärkein huomio kohdistuu Iranin ilmoitukseen, että sillä on uusi uraanin rikastuslaitos lähellä Qomin kaupunkia. Presidentti Ahmadinejad kertoi siitä, että ”se on käyttökunnossa vasta 18 kuukauden kuluttua, joten sitä ei voida pitää laittomana, koska IAEA voi käydä tarkistamassa sen ennen kuin se aloittaa virallisesti toimintansa”. Ylimmän kaitsijan Ali Khamenein avustaja Hijjatolesman Mohammad Mohammadi Golpayegani kuitenkin kertoi asian toisin: Hän kertoi voimalan olevan käyttökunnossa pian, ja kertoi samalla, että se ”sokeuttaa länsivallat”, selittämättä, mitä hän tällä tarkoitti, ellei hän pidä tätä laitosta syöttinä, johon länsivallat takertuvat eivätkä huomaa, että salaisia uraanin rikastuslaitoksia on useampia.
IRANIn varapresidentti Ali Akbar Salehi kertoi medialle sunnuntaina, että Iran kertoi laitoksesta vapaaehtoisesti, ettei Iranin voitaisi syyttää salailusta.
Asian tekee omituisemmaksi uutinen, jonka mukaan USA:…