Friday, June 12, 2009

PERJANTAI 12.06.09
1. Iranin 46.2 miljoonaa äänioikeutettua käy tänään jättämässä oman mielipiteensä, kumpi kahdesta ylimmän kaitsijan Ali Khamenein hyväksymästä presidenttiehdokkaasta valitaan seuraavaksi viran haltijaksi. Ennakkotiedustelujen mukaan mielipiteet ovat lähes tasan nykyisen presidentin Mahmoud Ahmadinejadin ja entisen pääministerin Mir Hossein Moussavin välillä.
Israelissa ja muuallakin on kerrottu, että Iranin vaaleissa on kysymys Iranin ydinteollisuuden tulevaisuudesta ja ennen kaikkea siitä, jatkaako maa oman ydinpomminsa rakentamista. Todellisuudessa vaalien tulos tuskin vaikuttaa Iranin ydinteollisuuden jatkuvuuteen, sillä Moussa pani alulle maan ydinteollisuuden pääministerinä 1981 – 1989. Korkeintaan voitaneen olettaa, että Moussa pystyisi paremmin peittelemään ydinteollisuuden ulkopuolisilta, koska häntä pidetään maltillisena, mutta Natanzin sentrifugit jatkaisivat uraanisauvojen rikastamista entiseen tahtiin, kuten Y Katz sanoo artikkelissaan, Japanin mallin mukaan, jolla on ydinlaitoksia mutta joka ei ole rakentanut itselleen ydinasetta. Tästä johtuen Israelissa toivotaan hiljaisesti Ahmadinejadin voittoa, mikä varmistaisi pakotteiden kovenemisen, ellei Iran suostu IAEA:n tarkkailuun ydinlaitoksissaan. (JP)
2. YAAKOV KATZ selittää, että Iranissa vaalien tärkein huomio kiinnittyy maan sisäpolitiikkaan ja siinä sen taloudelliseen kehitykseen. Maan työttömyys on 20 % ja inflaatio laukkaa 30 %:n tahtiin. Tämä asettaa maan nopeasti kasvavan nuorison varsin toivottomaan asemaan. Maan väestöstä 70 % on alle 35-vuotiaita, ja yliopistoista valmistuu vuosittain 1.2 miljoonaa uutta työpaikan hakijaa. Keskeisten tarvikkeitten hinta nousi viimeisen vuoden aikana 150 %. Ahmadinejadin kilpailijat syyttävät häntä maan talouden raunioittamisesta. Ahmadinejad painottaa islamilaisen lain toteuttamista maassa, mutta Moussa puolestaan painottaa vapaampaa yhteiskuntamallia, jossa hän soisi naisille suuremmat oikeudet. Moussan vaimon osallistuu hänen vaalityöhönsä seuraten myös vaalikiertueilla.
Israelin pelkona on, että Obaman aloittama kuhertelu Iranin kanssa keskustelujen aloittamiseksi ja erimielisyyksien hiomiseksi vuoropuhelujen kautta sallii Iranin jatkavan ydinsuunnitelmansa toteuttamista ilman estoja, mutta että sen salaileva sotilaskäyttöön valjastettu suunnitelma jatkuu samoin esteettä. Iran kielsi äskettäin IAEA:n tarkastajien pääsyn Natanzin maanalaisiin tiloihin, joissa se sentrifugit sijaitsevat, eikä sallinut sen asentaa uusia valvontakameroita laitoksen ulkopuolelle.
Obama on antanut Howard Bermanille Kaliforniasta tehtäväksi valmistella lakiesitystä, jolla Iranin vastaisia sanktioita kovettaisiin. Niiden hyväksyminen YK:n turvallisuusneuvostossa edellyttää sekä Kiinan että Venäjän hyväksyntää. Katz kertoo, että Venäjän hyväksymisen hintana on suurvallan aseman myöntäminen Venäjälle, tai USA:n luopuminen suunnittelemastaan ohjus-torjuntavyöhykkeestä Venäjän länsirajan tuntumassa. Katz sanoo, että joittenkin tarkkailijoitten mukaan Iran voi tyytyä ydinaseen käyttämiseksi Israelin tapaan pelottelu-aseena paljastamatta sen todellista potentiaalia. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun valmistellessa sunnuntaista puhettaan Bar Ilan yliopistossa maan poliitikot ja virkailijat ovat antaneet omia arvioittaan puheen mahdollisesta sisällöstä tehden samalla omia ehdotuksiaan. JP:n päätoimittaja David Horovitz jopa riimitteli kokonaisen puheen rungon Netanyahulle. Horovitz on vakaasti kahden valtion perustamisen kannalla, kuten hän voimakkaasti kannatti myös onnetonta Gazan evakuointia. Hän on suositellut Netanyahua tunnustamaan julkisesti kannattavansa itsenäistä Palestiinan valtiota perustellen sitä sillä, ettei sen toteutumisella ole mitään mahdollisuuksia nykyisen tilanteen vallitessa: Gaza on täysin erillään rauhankeskusteluista eikä sen johto halua sovintoa Ramallahissa päämajaansa pitävän PA:n johdon kanssa. ”Miksi siis jääräpäisesti pitää kiinni periaatteestaan olla hyväksymättä Palestiinan valtiota, jos sillä voisi ostaa länsimaitten ja ehkä joittenkin arabimaittenkin suosion”, hänen päätelmänsä kulkevat. Poliitikolle tällainen epärehellisyys voisi sopiakin, mutta valtiomiehellä täytyy olla periaatteita, joista hän pitää kiinni välittämättä hetkellisen edun saamisesta. Tähän sopisi esikuvaksi tämä: ”Uskon kautta Moses kieltäytyi suureksi tultuaan kantamasta faraon tyttären nimeä. Hän otti mieluummin kärsiäkseen vaivaa yhdessä Jumalan kansan kanssa kuin saadakseen synnistä lyhytaikaista nautintoa.” (Hepr.11:24-25)
PRESIDENTTI Shimon Peres ei oikein malta pysyä syrjässä politiikasta, johon hänen virkansa kieltää sekaantumasta. Peres tunnetaan nuoruudestaan lähtien sekoittajana, josta aikansa poliitikot toisiaan varoittelivat, mutta joka on aina välttynyt joutumasta kiinni.
Peres on useaan otteeseen ulkomaisia korkeita vieraita tavatessaan pyrkinyt tekemään omia suosituksiaan, mitä monet poliitikot paheksuvat. Viimeksi hän esitti, että Netanyahun tulee puheessaan tarjota PA:lle tiekartan toisen vaiheen mukaisesti itsenäistä Palestiinan valtiota tilapäisin (provisional) rajoin. PA:n johto ilmoitti välittömästi hyvin närkästyneenä, ettei se suostu mihinkään tilapäiseen ratkaisuun, vaikka tiekartta niin sallisikin. (JP)
4. USA:N presidentti aloittama ja kiteyttämä uusi Lähi Idän politiikka koskettaa Israelia syvästi. Palestiinalaiset ovat useitten arabimaitten tapaan saaneet käsityksen, että Israelin nauttima erikoisasema USA:n rinnalla on päättynyt ja ”palestiinalaiset jopa pitävät USA:n presidenttiä ystävänä, jollaista heillä ei ole aiemmin ollut”. Abbas kertoi Washington Postille ennen keskustelujaan Obaman kanssa, että USA on ainoa valta maailmassa, joka pystyy kääntämään minkä tahansa vastustuksen hyväkseen. Abbas sanoi odottavansa, että Israelin uusi pääministeri tunnustaa Palestiinan valtion perustamisen ja ”lupaa lopettaa kaiken toiminnan Länsirannalla”, kuten ulkoministeri Hillary Clinton asian ilmaisi. Ennen näitä tunnustuksia Abbas sanoo pidättyvänsä kaikesta keskustelusta Israelin kanssa. Hän sai lujaa tukea Obaman Kairon puheesta, jossa tämä ilmaisi Israelin olemassaolon olevan kuin vahingossa syntynyt onnettomien katastrofien, ennen mutta holokaustin, seurauksena. Hän myös selvästi ilmoitti pitävänsä juutalaisten rakennustoimintaa ja yleensä heidän yhteisöjään Juudeassa ja Samariassa laittomina, jotka vain odottavat purkamistaan ja asukkaitten karkottamista. Tältä pohjalta arvioiden koko kysymys toiminnasta ja muutamasta hökkeli-kylästä siellä on toisarvoinen, koska se vain odottaa toimia, joilla nuo yhteisöt tuhotaan ja maa luovutetaan perustettavan Palestiinan valtion hallintaan. (JP)
5. JP:N KOLUMNISTI Caroline B Glick käsittelee tämän aamun kolumnissaan Obaman Israelin politiikkaa. Käytyään läpi edellisessä kappaleessa esitettyjä havaintoja, hän keskittyy käsittelemään Obaman nimittämän lähettilään George Mitchellin asemaa ja toimintaa. Glick varustaa artikkelinsa kuvaavalla otsikolla ”Obama´s High Commisioner”, joka voitaisiin tulkita vaikka ”Obaman nimittämä kuvernööri”. Glick hämmästelee ensin, miksei USA reagoinut mitenkään Gazan terroristien sunnuntaina aikomaan sieppausoperaatioon. Päin vastoin, USA lupasi 900 miljoonaa USD Gazan tarpeisiin huolimatta siitä, että Hamas edelleen ampuu raketteja Israeliin. USA haluaa, että Hamas ja Fatah muodostavat yhtenäisyyshallituksen, jonka kautta Hamas hyväksyttäisiin täysin lailliseksi puolue-elimeksi. Glick toteaa, että Obaman hallituksen politiikka laillistaa palestiinalaisten ja varsinkin Hamasin väkivallan Israelia kohtaan hyväksyttävänä keinona vapautensa saavuttamiseksi. Obama rinnastaa juutalaisten vuosisatojen aikana ja viimeisen maailmansodan aikana tapahtuneet vainot siihen, mitä palestiinalaiset, muslimit ja kristityt, ovat kärsineet ”Israelin miehityksen” alla.(JP)
6. GLICK käsittelee viimeiseksi kolumnissaan Obaman lähettilään George Mitchellin
tapausta. Hän toteaa, ettei Mitchell toimi kuten edelliset lähetit vain pistäytyen maassa ja matkustaen sitten kotimaahansa, vaan Mitchell perustaa Jerusalemiin ”etäispesäkkeensä”, jonne hän sijoittaa avainhenkilöstöään. Nämä puolestaan edustavat USA:n eri turvallisuus- ja hallinnonhaaroja, jotka keräävät maastosta aineistoa. Tutkittuaan ja luokiteltuaan materiaalinsa henkilöstä luovuttaa kaiken Mitchellille, joka informoi suoraan Obamaa tilanteesta ja sen kehityksestä. Glick viittaa Obaman turvallisuusneuvonantajan kenraali James Jonesin raporttiin viime vuodelta, jossa tämä esitti arvionsa Israelin turvallisuustarpeista Juudeassa ja Samariassa ja esitti USA:n tukevan vain sen minimitarpeita. Jones kyseenalaisti raportissaan Israelin lailliset oikeudet Juudeassa ja Samariassa. Raportti valmistui Bushin toimikaudella silloisen ulkoministeri Gondoleezza Ricen toimeksiannosta. Sitä pidettiin erittäin Israelin vastaisena, mutta Obama näyttää tutustuneen raporttiin ja käyttää sen tulkintoja omissa lausunnoissaan ja päätöksissään. Glick kertoo edelleen, että Yediot Aharoniot lehti käsitteli raporttia viime perjantain numerossaan todeten, että USA:n hallituksen politiikan mukaan Israelilta riistetään kaikki itsenäinen päätäntävalta Juudeaa ja Samariaa koskevissa kysymyksissä. Glick toteaa, ettei ole kohteliasta tapaa, millä Israel voisi hylätä Obaman Israelia koskevan suunnitelman, mutta yhden hän voisi tehdä: Hänen tulee irrottautua Mitchellin suorasta kontaktista ja nimittää henkilö hoitamaan yhteydet häneen ja hänen henkilökuntaansa. Muussa tapauksessa Netanyahun politiikka ja toiminta supistuu käskynhaltijan asemaan. Glick jopa esittelee sopivia henkilöitä tehtävään: Dore Gold tai Nathan Saransky, molemmat kokeneita ja tunnustettuja henkilöitä, joilla on myös USA:n politiikan tuntemusta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin matkaoppaat ovat alkaneet kuljettaa ulkomaisia turisteja Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, varsinkin niissä, jotka on määrätty purettaviksi antaakseen heille paremman kuvan, mistä on kysymys. (JP)
- YK:n alainen joukko-osasto UNIFIL näyttää ylittäneen pahan kerran sille annetun mandaatin Libanonissa aktiivisesti sekaantumalla maan aloittamaan vakoilijajahtiin, antaen tiedotus- ja puhelinliikenteen seuranta-apua. (JP)
- Netanyahun hallituksen uskotaan kestävän, vaikka sen politiikka kääntyisikin entistä enemmän vasemmalle, jos pääministeri hyväksyy kahden valtion periaatteen. Jos näin käy, kadima-puolueen kapinalliset voivat entistä vapaammin harkita loikkaamista hallitukseen. (JP)
- Jerusalemin pormestari siirsi kiistanalaisen parkkialueen pitämistä auki sapattina välttääkseen haredim-kansan toistuvat mellakat. (INN)
- Palestiinalainen perhe Samariassa hirtti 15-vuotiaan poikansa, koska he epäilivät tämän syyllistyneen yhteistoimintaan Israelin kanssa. Murhaamiseen osallistui useita perheen jäseniä, myös naisia.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131830
- Maito ja munat halpenevat, leipä ja bensiini kallistuvat Israelissa. (INN)

Thursday, June 11, 2009

TORSTAI 11.06.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu keskusteli Likudin kansanedustajien kanssa keskiviikkona kansliatiloissaan. Keskustelujen aiheena oli hänen linjapuheensa ensi sunnuntaina Bar Ilan yliopistossa. Pääministeri pyrkii tunnustelemaan mahdollisimman laajalla sektorilla saadakseen paremman tuntuman, miten tästä tulisi edetä.
JP:n kolumnistin Gil Hoffmanin artikkelin mukaan lähes jokainen kansanedustaja esitti pyynnön, ettei hän lupaisi ”kahta valtiota kahdelle kansalle”. He muistuttivat Netanyahun puheesta Likudin keskuskomitean kokouksessa 2002, jossa hän varoitti itsenäisen Palestiinan valtion vaarallisuudesta, vaikkapa vain aseista riisuttuna.
NETANYAHU ei itse halunnut paljastaa puheensa pääkohtia, joita hän ilmeisesti edelleen hioo. Sen sijaan hän puhui yleisin termein jättäen kuulijansa epätietoisiksi, mitkä hänen todelliset aikomuksensa ovat. Hän kielsi Hosni Mubarakin lausunnot, että hän olisi jo päättänyt kahden valtion periaatteen hyväksymisestä. Netanyahu puhui enemmän Iranin Israelille aiheuttamasta uhkasta, minkä varjolla hän vihjaisi uuden tapaamisen tarpeesta presidentti Barack Obaman kanssa. Hän tunnusti, että hän saa päivittäin useita haasteita eri lähteistä, joita kaikkia hänen tulee harkita ja punnita voidakseen rakentaa strategisen tasapainon näiden keskellä. (JP)
2. KANSANEDUSTAJA Benny Begin, salkuton ministeri pääministerin kansliassa, puhui Likudin veteraaniedustajien kokouksessa Likud-puolueen TelAvivin toimitiloissa samoihin aikoihin edellisen kokouksen kanssa.
Benny Begin, jota pidetään heprean-kielen sanataiturina, puhui ilman diplomaattisia kuorrutuksia tavallisen kansan kielellä, jota jokainen ymmärtää. Hän julisti hyvin selkeästi, ettei tule olemaan mitään Palestiinan valtiota.
”Todellisuus 15 viimeisen vuoden ajalta on pahoin ryvettänyt edellytyksiä kahdelle valtiolle kahta kansaa varten. Palestiinalaiset eivät lopulta ole kiinnostuneita ”kahden valtion ratkaisusta”. Sen sijaan he haluavat ”kahden vaiheen ratkaisun”. He haluavat toteuttaa sen ensimmäisen vaiheen voidakseen sen kautta toteuttaa toisen vaiheen: Palestiinan valtion.”
Begin lähtee siitä, että palestiinalaiset eivät missään vaiheessa ole olleet oman Palestiinan valtion perustamisen kannalla Israelin rinnalle; he haluavat vain yhden valtion, joka sisältää molemmat, sekä Palestiinan että Israelin valtiot, ehkä osana laajempaa kalifikuntaa.
Begin muistutti lähihistoriasta; Oslon sopimuksista, Camp Davidista ja viimeisestä Ehud Olmertin tarjouksesta Mahmoud Abbasille lisäten: ”On mieletöntä toistaa samaa asiaa yhä uudelleen uskoen, että jospa se lopulta onnistuisi.”
Albert Einstein totesi aikoinaan: ”Tyhmyys tiivistyy suurimmaksi uskomuksessa, että jospa kerran tai useammin epäonnistunut yritys kuitenkin lopulta onnistuisi.”
Begin toi mieliin Olmertin tarjouksen, jossa hän lupasi Palestiinan valtion, 98 % Juudeasta ja Samariasta Gazan lisäksi, sekä 2 % maanvaihtoa Negevistä suurien juutalaisyhteisöjen korvaukseksi Länsirannalla, sekä Jerusalemin arabienemmistöiset osat. Hän viittasi PA:N entisen pääministerin Ahmed Qureian lausuntoon, ettei tarjousta voitu hyväksyä, koska ”erimielisyydet (gaps) olivat liian suuret”. Tarjousta ei hyväksytty siksi, ettei oma valtio ollut Abbasin päämääränä, ja toiseksi he eivät voi tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona pitääkseen pakolaiskysymyksen avoinna, jonka kautta he voisivat murskata Israelin. (JP)
3. GIL HOFFMAN kertoo artikkelissaan, että kuulijat yrittivät udella Beginiltä Netanyahun puheen sisältöä, jos hänellä ehkä olisi ”sisäpiirin” tietoa asiasta, mutta Begin kieltäytyi. Hän myös kieltäytyi avoimesti arvostelemasta presidentti Obamaa todeten, että Israel ja USA ovat ystäviä: ”Amerikka on ystävämme, ja meidän tulee pyrkiä vaikuttamaan ystäviimme, jos huomaamme heidän olevan väärässä.”
LIKUDIN TOINEN kansanedustaja Miri Regev sen sijaan ei säästellyt sanojaan presidentti Obaman viime torstain Kairon puheen sisällöstä. Hän pyysi Netanyahua oikomaan Obaman puheen vääriä tietoja ja viittauksia, kuten kuvitelmasta, että Israelin valtio perustettiin holokaustin vuoksi, tai jättäen huomiotta juutalaisen kansan liittymisen Israelin maahan Abrahamin ajoista saakka, yli 4000 vuotta sitten. Regev kertoi puheessaan, että mielipide tiedustelujen mukaan Obaman kannatus on laskussa USA:n kansan keskuudessa. Hän painotti oikean informaation levittämisen tärkeyttä amerikkalaisten keskuuteen, jotka hyvin ymmärtävät, mikä on mielekästä mikä ei.
Kansanedustaja Danny Dannon kehotti Netanyahua pudottamaan retoriikastaan sanan Palestiinan valtiosta ja puhumaan sen sijaan Palestiinan yhteisöstä (entity); sekä toiseksi puhumaan kehittämisestä eikä luonnollisesta kasvusta, etteivät amerikkalaiset ala laskea juutalaisten synnytyksiä Juudeassa ja Samariassa, sekä vastustamaan vasemmiston painostusta. Eikä syyttä.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak piti oman puheensa ennen Likudin kansanedustajien tilaisuutta. Siinä Barak muistutti, että Labour liittyi hallitukseen sillä perusteella, että Netanyahu kunnioittaa aiempia sopimuksia ja pyrkii edistämään rauhanprosessia. Hän kehotti puhuessaan yläasteen opiskelijoille Netanyahua etenemään Obaman viitoittamalla tiellä. Hän painotti, että Labour tuli hallitukseen monista syistä johtuen, mutta tämä oli yksi keskeisistä. Barak sanoi kannattavansa tiekarttaa ja kahta valtiota kahdelle kansalle. Hän sanoi Obaman Kairon puheesta, ettei kaikkiin sen kohtiin voi eikä ole syytä yhtyä, mutta se oli kuitenkin tärkeä arabeille osoitettu puhe, koska se vaati väkivallan lopettamista.
Barak puuttui myös Iranin esittämään uhkaan, kutsuen sitä todelliseksi, mutta ihmetteli Iranin tarvetta rakentaa sähkövoimaloita, vaikka se tuottaa öljyä 3 miljoonaa tynnyriä päivässä. Toiseksi Iran peittelee sotilaskäyttöön tarkoitettua uraaninjalostusta siviilitoiminnan suojaan välttäen näin julkisen tuomion ja huomion ydinpomminsa rakentamisesta, minkä Barak sanoi olevan meneillään. Hän ei kritisoinut USA:n presidentin aloitetta saada keskusteluyhteys Iranin muslimijohdon kanssa, mutta varoitti Yhdysvaltoja antautumasta mullahien jatkuvan narutuksen alaisiksi voittaakseen lisää aikaa pomminsa valmistamiseksi. (JP)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas totesi tavattuaan Robert Mitchellin eilen Ramallahissa, että Obaman hallitus on ystävällisin heitä kohtaan vuosikymmeniin. Viranomaiset Ramallahissa totesivat keskustelujen jälkeen, että ne olivat positiiviset, ja että Mitchell ilmaisi ymmärtävänsä palestiinalaisten aseman. Pääneuvottelija Saeb Erekat totesi, että keskusteluissa kosketeltiin lukuisia asioita. Hän kertoi palestiinalaisten tähdentäneen pitäytymistään tiekarttaan, jossa puhutaan ”yhdestä hallituksesta ja yhdestä aseesta” palestiinalaisille sekä vaaditaan kiihotuksen lopettamista molemmin puolin. Abbas oli esittänyt vaatimuksen Palestiinan valtion perustamisesta pääkaupunkinaan Jerusalem. Hän kieltäytyy keskusteluista Israelin kanssa ennen kuin Netanyahu tunnustaa kahden valtion periaatteen ja lopettaa kaiken rakentamisen Länsirannalla, joita hän pitää myös tiekartan vaatimuksina.
Uutistiedoista päätellen Obaman erikoislähettiläs Robert Mitchell on selvästi asettautunut palestiinalaisten vaatimusten taakse, joita hän pitää oikeutettuina ja kohtuullisina. Mitchellin kanta tulee aiheuttamaan paljon ongelmia puolueettomana erotuomarina. (JP)
5. TURVALLISUUSKABINETTI päätti eilen kokouksessaan, etteivät Gazan terminaalit avaudu, ellei edistymistä tapahdu Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluissa. Turvallisuus-viranomaiset eivät salli sementin ja teräksen vientiä Gazan kaistalle, koska niitä voidaan käyttää salakuljetustunnelien rakentamiseen. Israel vaatii, että Kansainvälinen Punainen Risti saa luvan päästä tutkimaan Shalitin tämän hetkisen kunnon, kuten kansainväliset määräykset vaativat. Israelissa ei olla tietoisia, onko hän edes elossa.
TURVALLISUUSKABINETTI pyrki harkitsemaan tapoja, joilla Gazan terminaalit voidaan pitää avoinna kansainvälisen painostuksen noustessa aina, kun ne suljetaan terrori-iskun seurauksena, kuten tapahtui viime viikolla. Välttämättömyystarvikkeita Gazan kaistalle on viety tarvittava määrä; rajoitukset koskevat vain tarvikkeita, joita voidaan käyttää aseitten, rakettien ja salakäytävien rakentamiseen.
Shalitia koskevia neuvotteluja johtaa entinen Mossadin johtaviin kuulunut Haggai Hadas, joka sanoi informoineensa kaikkia asiaan kuuluvia elimiä tilanteesta ja tekemään kaikkensa voidakseen saada hänet vapautetuksi.
Gazan terminaalien pitäminen avoinna oli yksi Obaman vaatimuksista Netanyahulle, eikä Obama tiettävästi ollut kiinnostunut Netanyahun esittämistä turvallisuusongelmista, jos liikenne sinne ja sieltä pois sallitaan esteettä. Tilanne on nurinkurinen. Ennen väkivallan aloittamista Gazasta Israeliin 100 000 gazalaista kävi töissä Israelin puolella, ja ennen Gush Katifin juutalaisten karkottamista Gazasta tuhannet gazalaiset työskentelivät päivittäin juutalaisten omistamissa yrityksissä ja maatiloilla. Juutalaisten karkotusten jälkeen Gazan asukkaat varastivat kaiken mahdollisen usein käyttökuntoon jätetyistä teollisuus- ja kasvihuonetiloista ja lopulta tuhosivat lähes kaiken. Nyt terrorijärjestöt harjoittelevat siellä sotaleikkejä israelilaisia vastaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Gazasta karkotetuista osa elää edelleen tilapäistiloissa tai vuokra-asunnoissa. Heidät karkotettiin väkivalloin kodeistaan ja yrityksistään Gazassa syyskesällä 2005. Heidän edustajansa kertoi valtion tarkastusviranomaisille, että vain neljä perhettä on pystynyt rakentamaan oman talon, ja 40 odottaa rakennuslupia. Valtio antaa heille puolen hehtaarin tontin, jolle he itse rakentavat. Ongelmana on rahoitus, sillä korvausrahat menetyksistä uuden rakentamiseksi on jouduttu käyttämään perheen toimeentuloon työttömyyden vuoksi. (JP)
- Saksalainen petrokemian yritys sopi 825 miljoonan Euron know-how avustuksesta Iranin kanssa. Tämä aikana, jolloin YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee Iranin boikotin koventamisesta. (JP)
- 89-vuotias neonatsi surmasi vartijan ja haavoittui itse vaarallisesti toisten tulituksessa New Yorkin holokaust-museossa. Obama sanoo tulleensa murheelliseksi ampumistapauksen johdosta. (haaretz)
- Mitchell esitti Abbasille USA:n laatiman kartan alueitten vaihdosta Israelin ja palestiinalaisten kesken. Hän ei julkistanut karttaa Israelissa. (haaretz)
- WND kertoo, että 100 000 palestiinalaista asuu Jerusalemin itäosissa taloissa, jotka on rakennettu laittomasti juutalaisten omistamalle maalle. Niitä on varsinkin Qalandiyan ja Kfar Akebin lähiöissä, joiden avainmaan omistaa Juutalaisten kansallisrahasto (JNF). Jopa YK:n omistama koulu on rakennettu laittomasti JNF:n omistamalle maalle. WND kertoo, että USA avustaa palestiinalaisten laitonta rakentamista Jerusalemissa, jossa on 8000 laittomasti rakennettua asuintaloa. http://worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=100724

Wednesday, June 10, 2009

KESKIVIIKKO 10.06.09
1. ”ISRAEL TOTEAA Mitchellille, ettei Israel voi lopettaa luonnollista kasvua juutalais-yhteisöissä Juudeassa ja Samariassa”, kertoo H Keinon JP:n artikkelissaan. Pääministeri Netanyahu ja Mitchell keskustelivat eilen, josta kaksi tuntia kahdestaan. Pääministerin kanslia kuvaa keskustelua ”ystävälliseksi ja positiiviseksi ja se kosketteli kaikkia esityslistalla olevia asioita”. Pääministerin kanslian lausunnon mukaan Netanyahu vakuutti Mitchellille, että ”Israel työskentelee rauhan ja turvallisuuden saavuttamiseksi palestiinalaisten naapuriemme kuten myös laajemman arabimaailman kanssa.” Päätellen leveistä hymyistä TV-kameroitten edessä keskustelut olivat varsin positiiviset ja jopa ystävälliset, mitä Netanyahu ei havainnut puhelinkeskustelussaan Obaman kanssa. Julkisuuteen päästetyssä lausunnossa ei kuitenkaan kerrottu mitään oleellista, mitä ei jo olisi tiedetty.
ENNEN tapaamistaan pääministerin kanssa Mitchell tapasi presidentti Shimon Peresin. Siinä Mitchell vakuutti: ”Haluan lausua taas selvästi ja vakuuttavasti, ilman epäilyksen häivääkään, että USA:n sitoumus Israelin turvallisuuden takaamiseksi pysyy muuttumattomana.” Hän selitti, että ”nykyiset erimielisyydet eivät ole kahden vihollisen välisiä, vaan USA ja Israel tulevat jatkamaan läheisinä liittolaisina ja ystävinä. Tapaamiseni tänään presidentin ja muitten Israelin virkailijoitten kanssa ovat ystävien välisiä keskusteluja, joilla on yhteinen päämäärä: Rauha, turvallisuus ja hyvinvointi alueen kansojen välillä.”
MITCHELL selitti Obaman hallituksen tähtäävän kaiken kattavaan rauhaan Lähi Idässä, mukaan lukien Palestiinan valtio, joka elää rauhassa ja turvallisena Israelin kanssa rinnakkain. Hän vakuutti sekä presidentti Obaman että ulkoministerin tehneen tämän täysin selväksi. Hän selitti, että sekä ”Israelin että palestiinalaisten tulee toteuttaa velvollisuutensa tiekartan suhteen, eikä vain siksi, että se on heidän velvollisuutensa, vaan myös siksi, että se on heidän etujensa mukaista”.
Näitä kliseitä kuunnellessa, joita USA:n taholta on toistettu vuodesta toiseen, jää ihmettelemään, mitä israelilaisilta on jäänyt huomaamatta, mikä oikeuttaa amerikkalaiset näkemään paremmin, mikä on Israelin etujen mukaista? Israelin ensimmäinen pääministeri Ben Gurion tokaisi kerran: ”En tiedä, mitä kansa haluaa, mutta tiedän, mikä on sille parasta.” Tämä lienee johtavassa asemassa olevan tapa saada oikeutus päätöksilleen. (JP)
2. GEORGE MITCHELL tapaa palestiinalaisten johtoa tänään Ramallahissa. Huomenna torstaina hän matkustanee Libanoniin saadakseen tuntuman sen poliittiseen tilanteeseen 14 March-ryhmittymän vaalivoiton jälkeen. Sunnijohtaja Saad Hariri on tiettävästi vakavin ehdokas maan pääministeriksi. Hän ehti jo todeta, ettei Libanonin ole valmis rauhan-keskusteluihin Israelin kanssa, vaan odottaa niiden alkamista Syyrian ja Israelin välillä. Libanonista Mitchellin odotetaan matkustavan Syyriaan, jossa hän tapaa maan johtoa perjantaina ja lauantaina. Mitchellin keskustelujen Syyrian kanssa uskotaan keskittyvän Syyrian ja Israelin välisiin suhteisiin, kun taas USA:n edelliset lähetit Shapiro ja Feltman keskittyivät Syyrian ja Iranin välisiin suhteisiin. Syyrian Turkin lähettiläs Nidal Kabalan kertoi AFP:n toimittajalle, että presidentti Assad vakuutti Turkin presidentille Gulille tämän viime kuussa tekemän Syyrian vierailun aikana, että hän tukee Turkin välitysyrityksiä Israelin kanssa ja luottaa Turkin puolueettomuuteen välittäjänä. Sekä Assad että Gul lähettivät samansisältöiset lausunnot EU:n lähettiläälle lisäten, että asia riippuu nyt Israelista.
USA:ssa puhekiertueella oleva strategisten asiain ministeri Moshe Yaalon kertoi tiistaina, että Israel ole vielä valmis keskusteluihin Syyrian kanssa. Hän totesi, että Bashar Assadin isä Hafez Assad keskusteli rauhasta Israelin kanssa lähtien olettamuksesta, että Syyria katkaisee suhteensa Iranin kanssa. Yaalon totesi, että Bashar Assad lähtee toisesta periaatteesta, mikä aiheuttaa epäluuloja Israelissa. (JP)
3. PRESIDENTTI Peresin uskotaan ennakoineen Netanyahun sunnuntaiksi suunniteltua linjapuhetta Bar Ilan yliopistossa todetessaan: ”On olemassa kolme pääkohtaa, joita tulee tähdentää tiellä rauhaan: Kahden valtion ratkaisu tiekartan mukaisesti; Israelin turvallisuuden selkeä huomioiminen; Itsenäisyys palestiinalaisille sekä kaikenkattavan rauhan toteuttaminen Israelin ja alueen arabikansojen välillä Lähi Idässä.” Netanyahu on systemaattisesti välttänyt lausumasta noita kanta sanaa: ”Kaksi valtiota”, erillään muusta, mutta hän toteaa tämän kuuluvan osaksi tiekarttaa. Tällä hän haluaa tähdentää, ettei itsenäisyyttä voi antaa ilman sitä edeltäviä valmiuksia vastuun ottamiseen ja sen kantamiseen. Tässä on pahin jarru, minkä vuoksi palestiinalaisten ei katsota olevan valmiita täyteen itsenäisyyteen. Pääministerin uskotaan tarjoavan palestiinalaisille ”Andorran” kaltaista itsenäisyyttä, jossa he hoitavat omat sisäiset asiansa, mutta maan turvallisuudesta vastaavat Ranska ja Italia. Suomalaisille sopisi esikuvaksi paremmin Ahvenanmaan itsehallintomalli, koska se tunnetaan Suomessa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas totesi äskettäin puheessaan, että palestiinalaiset ovat jo toteuttaneet tiekartan edellytykset turvallisuusvaatimusten osalta, tarkoittaen tällä USA:n kouluttaman ns. ”Daytonin armeijan” arviolta 1600 turvallisuusmiestä, joille IDF on antanut Nablusin ja Jeninin sekä Ramallahin osittaisen turvallisuusvastuun päiväsaikaan; yöllä kaupungeissa partioivat IDF:n sotilaat. Tämä Abbasin lausunto osoittaa joko tarkoituksellisen hämäämisyrityksen tai hänen poliittisen lapsellisuutensa. Ei näillä voimilla PA pysty varmistamaan koko Juudean ja Samarian sisäistä tuvallisuutta, puhumattakaan Gazan kaistasta, jonne niillä ei ole mitään asiaa. (JP)
4. HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal antoi eilen lausuntoja, jossa vaatii PA:n poliisia lopettamaan Hamasin jäsenten jahtaamisen Juudeassa ja Samariassa. Hän pitää tätä ehtona sovintoneuvottelujen jatkamiselle Fatahin kanssa Kairossa. Hän antoi lausuntonsa Kairossa keskusteltuaan Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin kanssa todeten, että PA:n tarkoituksena on Hamasin karkottaminen Länsirannalta. Hän viittasi neljän Hamasin jäsenen surmaamiseen Kalkiliyssa viime viikolla tulitaistelussa Hamasin jäsenten ja Abbasin johtamien PA:n poliisien välillä. Mashaal oli muiden sekä Syyriassa että Gazassa olevien Hamasin virkailijoitten kanssa kutsuttu Kairoon keskustelemaan toimista, joilla Hamasin ja Fatahin välinen ristiriita voitaisiin poistaa. Fatahin delegaatio vieraili Kairossa viikon alussa.
Kairon keskustelujen Suleimanin ja Hamasin jäsenten välillä kerrotaan olleen sävyltään jännittynyt Mashaalin syyttäessä Fatahia.
HAMASIN edustajat ilmaisivat rajoitettua optimismia presidentti Obaman kiihdyttämille keskusteluille Israelin ja palestiinalaisten välillä. Mashaal esitti Hamasin vaatimuksen, että Israelin tulee lopettaa kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa. Hamas haluaa suoria keskusteluja Obaman kanssa, koska ”ilman Hamasin myötävaikutusta rauhankeskusteluilla ei ole mitään pohjaa”, he sanovat. Hamasin ulkopolitiikan apulaisjohtaja Moussa Abu Marzouk selitti AP:n toimittajalle, että hän pitää väkivaltaa osana itsenäisyyskamppailua, eikä voi siitä luopua. Hän ei myöskään sano voivansa tunnustaa Israelin valtiota. (JP)
5. PA:N POLIISI sanoo pidättäneensä eilen Kalkiliyassa kolme naista, joista yhdellä oli pommiliivi yllään. Naiset olivat antautuneet itsemurhatehtävään Hamasin aloitettua taistelun PA:n poliiseja ja virkailijoita - myös Abbasia - sekä Fatahin johtajia vastaan. Hamasin antaman käskykirjeen mukaan sen taistelijoitten tulee hyökätä tämän vihollisen kimppuun kaikin käytettävissä olevin asein, sekä kiväärein että pommein. Koska käskykirjeessä mainittiin myös israelilaiset kohteet, turvallisuusviranomaiset varautuvat väkivallan leviämiseen Israelin puolelle. Eilen PA:n poliisit ampuivat autoilijan, joka kaasutti autollaan hälyttävästi autosaattuetta kohti, jossa oli myös PA:n sihteeri Raad al Rahim. Auton kuljettaja haavoittui vaikeasti, eikä ole varmuutta, oliko hänen tarkoituksensa iskeä autollaan Rahimin autoon. (JP)
6. ”SEURAAVAT konfliktit tulevat olemaan suuremmat kuin operaatio cast lead Gazassa”, varoitti puolustusministeri Ehud Barak IDF:n tulevia upseereita suuren harjoituksen yhteydessä Negevissä, jonne oli rakennettu palestiinalaista ja syyrialaista kylää muistuttava rakennelma. Harjoitukseen osallistui maajoukkoja, insinöörijoukkoja, ilmavoimat ja tykistö olosuhteissa, jotka olivat lähes sietämättömät auringon porottaessa esteettä pilvettömältä taivaalta. Yhdistetyt joukot tekivät harjoitushyökkäyksiä kylään pyrkien tutkimaan eri aselajien toimimista yhteistyössä lähes aidon tuntuisissa olosuhteissa.
Harjoituksia seurasivat myös pääministeri Benyahin Netanyahu sekä IDF:n apulaiskomentaja kenraalimajuri Dan Harel. Barak evästeli tulevia upseereita todeten, että maan johto tekee voitavansa, etteivät upseerit joutuisi kokemaan todellista sotaa, mutta kehotti heitä tekemään kaikkensa ollakseen valmiit, jos heitä tarvitaan. Harel muistutti, että Israelin viholliset uhkaavat maata ei-tavanomaisin asein, minkä johdosta Israel joutuu tekemään valmisteluja suurten valtioitten tapaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Helpottaakseen polttoaineitten kuljettamista Gazan kaistalle Israel rakentaa sekä kaasu- että öljyputket Israelista Gazaan. Varsinkin kotitaloudessa käytetyn öljyn kuljettamista on syytä helpottaa.
- Ulkoministeri Avigdor Liberman käytti ensimmäisen Knessetin ulko- ja puolustusasian valiokunnan kokouksessa pitämänsä puheen keskittyen maan PR-toimintaan, mikä hänen mielestään vaatii uudelleen arviointia. Hän sanoo Israelin vihollisten siepanneen aloitteen maan tiedotustoiminnassa varsinkin länsimaihin, antaen vääristyneen ja arabimaita suosivan kuvan Israelin sisäpolitiikasta ja sen suhteista palestiinalaisiin ja arabeihin. Hän kuvaili tilannetta sanoin: ”Israel on joutunut Sionin vangiksi Israelin maassa”. Toiseksi hän katsoi, että ulkomailla aloitetut oikeustoimet Israelin viranomaisia vastaan ovat suuressa määrin seurausta maan riittämättömästä ja väärin suuntautuneesta informaatiosta ulkomaille. Tässä Lieberman näkee kansliansa suurimman työkentän lepäävän. (JP)

Tuesday, June 09, 2009

TIISTAI 09.06.09
1. OBAMAN lähettiläs Robert Mitchell aloitti Israelin vierailunsa maanantai-iltana. Hänen
ensimmäinen viestinsä oli, että BO haluaa Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen alkavan ”välittömästi”. Toiseksi hän pyrkii tasoittamaan jännitystä, joka on havaittavissa Israelissa Jerusalemin ja Washingtonin hallitusten välillä. Kolmanneksi hän vakuutti, ettei USA ole missään vaiheessa syyttänyt Israelin johtajia valehtelusta. USA:n lähetystövirkailija Steward Tuttle sanoi Mitchellin joutuneen shokkiin lukiessaan Maariv-lehden artikkelin, jossa hänen väitetään sanoneen: ”Israelilaiset valehtelivat meille kaikkina näinä vuosina. Se loppuu nyt”. Mitchell oli kehottanut virkailijaa välittämään viestin, että artikkelin sanoma on täysin väärin, että se on tehtailtu lehden toimistossa. Maariv-lehden edustaja paljastaa, että artikkelin tiedot antoi korkea juutalainen johtaja, jonka Mitchell tapasi New Yorkissa viime viikolla. Tuttle selittää, että Mitchell tapasi sinä päivänä vain Mort Zuckermanin, joka valtuutti lähetystön antamaan lausunnon, jossa hän ehdottomasti kieltää kuulleensa Mitchellin suusta tällaista. Zuckerman pitää lehden artikkelia vastuuttomana. (JP)
2. MITCHELLIN vakuutteluista huolimatta tapaus osoittaa jännityksen nousseen tasolle, jossa se ei ole ollut sitten 50 - 60-luvun. Amerikkalaiset itsekin näyttävät havainneen, että BO on ottanut väärän tavan hoitaa suhteitaan Israeliin. Siksi korkeat virkailijat siellä ovat joutuneet selittelemään eri tahoilta annettuja lausuntoja. ”Kukaan ei halua nostattaa vastakohtaisuuksia juuri nyt,” sanoi eräs USA:n virkailija.
Pääministeri Benyamin Netanyahu halusi omalta puoleltaan tasoittaa syntynyttä epäselvyyttä ja soitti eilen presidentti Obamalle, ensimmäisen kerran Washingtonin vierailunsa jälkeen. Bibin puhelun toisena tarkoituksena oli valistaa Obamaa hänen ensi sunnuntain linja-puheestaan Bar Ilan yliopistossa. Pääministerin antama lausunto keskustelusta oli lyhyt: ”Puhelu oli sävyltään positiivinen”. Diplomaattikielellä se tarkoittaa, etteivät kytevät erimielisyydet jauhautuneet pois tämän keskustelun aikana, mutta että he sopivat jatkavansa ”avointa ja kestävää vuoropuhelua”.
Jospa heidän keskeinen miekkailunsa pysyisikin pelkästään verbaalitasolla.
Mitchell tapaa tänään Netanyahun, presidentti Peresin, puolustusministeri Barakin ja ulkoministeri Liebermanin.
Keskiviikkona Mitchell matkustaa Ramallahiin tapaamaan PA:n korkeita virkailijoita. Palattuaan sieltä hän tapaa oppositiojohtaja Tzipi Livnin.
Sekä puolustusministeri Barak että ulkoministeri Lieberman pitävät omat puheensa ennen Netanyahun sunnuntain puhetta. Heidän uskotaan alustavan Bibin puheen sisältöä antaakseen diplomaateille aikaa pureskella jo etukäteen sitä, mitä Bibi tuo esille. Hänen ei uskota paljastavan mitään dramaattista; vain sitä odotetaan mielenkiinnolla, missä muodossa Bibi esittää tulkintansa vaatimuksiin itsenäisestä Palestiinan valtiosta ja miten hän suunnittelee etenevänsä tästä lähtien.
Pahin ongelmakohta on PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaatimus, että Netanyahun täytyy selvästi sitoutua kahden valtion periaatteeseen ja tiekarttaan, jonka hän on sitonut yhteen arabisuunnitelman kanssa. Abbas vaatii tätä ehtona keskusteluille. (JP)
3. MITCHELLIN valtuuksin kuuluu keskustelut kaikkien Lähi Idän valtioitten kanssa. Hän ei ole paljastanut vierailunsa jatko-ohjelmaa. Hänen odotetaan vierailevan sekä Libanonissa kuulostelemassa vaalien jälkitunnelmia, että Syyriassa, jossa hän ei itse ole vieraillut sen jälkeen, kun hän sai nimityksensä tammikuussa, mutta pari muuta USA:n virkailijaa on käynyt keskusteluja siellä Syyrian johdon kanssa.
Mitchell ei aikone perustaa tukiasemaansa Jerusalemiin matkansa aikana vastoin aiempia tietoja. Hän tuli Israeliin Oslosta, jossa hän osallistui PA:n tukijamaitten Ad-Hoc-Liaison tilaisuuteen saadakseen tukea PA:n hallitukselle. Hän kertoi Reutersille, että BO oli kehottanut häntä toimimaan kaikin tavoin saadakseen rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä alkamaan välittömästi. Sen mahdollistamiseksi Mitchellin tehtäviin kuuluu ”luoda positiivinen ilmapiiri kaikenkattavan rauhan ja diplomaattisuhteitten normalisoimisen saavuttamiseksi kaikkien naapureitten kesken”. (JP)
4. LIBANONIN parlamenttivaalien tulokset todettiin huojentuneina Israelissa, vaikka eri tahoilta, mm. presidentti Peresin kansliasta, varoitetaan, että Hizbullah valvoo Libanonin hallituksen toimia tuloksesta riippumatta. Hizbullah antoi varoituksen heti saatuaan tietää vaalitulokset, ”ettei tulevan hallituksen tule edes yrittää riisua eri järjestöjä aseista”. Israelin ulkoministeriön lausunnossa sanotaan mm.: ”Israel seuraa huolellisesti muitten alueen valtioitten ja kansainvälisen yhteisön kanssa tilanteen kehitystä Libanonissa. Minkä tahansa Beirutiin muodostettavan hallituksen tulee varmistaa, ettei Libanon kehity väkivallan tukikohdaksi Israelia ja israelilaisia vastaan. Libanonin hallituksen tulee toimia vahvistaakseen vakavuutta ja turvallisuutta alueillaan, lopettaa aseitten salakuljetus ja toteuttaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmat 1559 ja 1701.” Lausunnossa todetaan, että Libanonin hallitus on vastuussa mistä tahansa sotilaallisesta toiminnasta, joka tulee sen alueelta.
Virallisten tulosten mukaan 14 March järjestö, jota pidetään länsimielisenä, sai vaaleissa 68 kansanedustajaa, Hizbullahin johtama lähinnä shia-muslimeista ja Aioun johtamasta kristitystä ryhmästä muodostettu koostumus sai 57 kansanedustajaa, riippumattomat saivat 3 edustajapaikkaa 128-jäseniseen parlamenttiin. Tarkkailijat laskevat, että 14 March ryhmä yhdessä riippumattomien kanssa muodostaa 71:n edustajan enemmistön. (JP)
5. PÄIVÄN valjettua pystyttiin paremmin selvittämään, mitä eilen aamuna sumun suojassa suuren luokan hyökkäystä yrittäneet terroristit olivat suunnitelleet. Hyökkäykseen osallistui IDF:n antamien tietojen mukaan 10 terroristia, jotka tulivat paikalle autoilla ja hevosilla. Turvallisuusvirkailija kuvaili tilannetta näin: ”Hyvin suuri hyökkäys estettiin. Nämä terroristit olivat aseistautuneet valtavalla määrällä räjähteitä. He aloittivat yhteishyökkäyksen tulittamalla kranaateilla. He yrittivät päästä turva-aidalle käyttäen hyväkseen räjähteillä miinoitettuja hevosia voidakseen haavoittaa sotilaita ennen tulen aloittamista heitä kohti.” Hyökkäykseen osallistunut solu kuului Janud Ansar Allah (Allahille uskollisia taistelijoita) järjestöön. Se on pieni Hizbullahin kanssa liittoutunut ryhmä. Solun jäsenet, joilla joistakin oli pommivyöt lanteilleen kiinnitettyinä, tulivat hevosten suojaamina turva-aidan varteen alkaen asentaa sinne pommeja. Partioretkellä ollut Golani Prikaatin 13. pataljoonan sotilaat havaitsivat terroristit, jotka aloittivat kivääritulituksen heitä kohti kuten myös kranaattikeskitykset kauempaa turva-aidalta. Sotilaat vastasivat tuleen ja kutsuivat paikalle apujoukkoja, joita tulikin, myös panssarivaunuja, jotka tulittivat terroristeja. Paikalle hälytetyt IDF:n helikopterit tuhosivat paikalla olleet autot surmaten ainakin 4 terroristia ja haavoittaen muita. Myös hevosia kuoli operaation aikana.
Everstiluutnantti Avinoam Stolevitch kertoi hyökkäyksen jälkeen, että tämän kaltaisen iskut voivat pakottaa IDF:n uuteen cast lead-operaation tapaiseen hyökkäykseen Gazan kaistalle. Hamasin edustaja kieltää osallisuutensa, mutta IDF:n taholta uskotaan sen tietäneen iskusta.
Stolevitch kertoi, ettei sotilaita päästetty ajamaan terroristeja takaa, koska terroristien pelättiin asettaneen väijytyksen heidän sieppaamisekseen.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ylisti surmansa saaneita ”marttyyreina”, ja sanoi IDF:n vastatoimien osoittavan sen hyökkäykselliset aikeet.
IDF sulki iskun jälkeen kaikki Gazan kaistalle johtavat terminaalit. (JP)
6. Yossi Peled, entinen IDF;n pohjoisen lohkon komentaja, Likudin vasemmisto-edustajiin
kuuluva Dan Meridorin ja Michael Eitanin tapaan, lähetti 11-sivuisen kirjelmän hallituksen ministereille. Hän ehdottaa useita vastatoimia, joita Israelin tulee ottaa BO:n hallituksen Israelille epäedullisen politiikan vastapainoksi. Hän lähtee siitä, että myös suuren valtion tulee noudattaa määrättyjä käyttäytymisnormeja. Hän olettaa, että BO tulee ennen pitkää havaitsemaan omaksumansa myönnytyspolitiikkansa epäonnistumisen, mutta siinä vaiheessa Israelille aiheutettu vahinko voi olla paha. Peled ehdottaa tarjouskilpailua useitten maitten toimittajien kanssa sekä lentokaluston että ase- ja muitten ostojen suhteen. Vaihtoehtoina olisivat Euroopan maat ja Venäjä. Hän esittää, että juutalaiset demokraattista puoluetta tukevat miljonäärit suuntaisivat tukensa muualle. Hän esittää uuden toimintaryhmän perustamista, joka pystyisi vaikuttamaan USA:n espanjalaisperäisiin edustajiin ja kansaan. Peled vakuuttaa, ettei hän halua esiintyä kostonhaluisena, vaan siksi, että BO:lla on omat intrenssinsä, mutta niin on myös Israelilla, joita sen tulee valvoa kaikissa olosuhteissa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin terveysviranomaiset varoittavat, että jellyfish, maneetti, tulee tänä vuonna rannoille aiemmin kuin tavallista. Se suihkuttaa ympäristöönsä myrkyllisiä soluja, surmaten pienempiä eläimiä, joskaan se ei ole ravallisesti ihmiselle vaarallinen. Sen aiheuttama kirvelevä kipu tulehtuneella iholla voi jatkua pitkään. Punaisen ristin edustaja varoittaa hieromasta ihoa hiekalla, koska se vain rikkoo myrkylliset solut. Tulehtunutta ihoa voi pestä viinietiikalla, ja sen jälkeen vedellä ja saippualla. Myrkky voi aiheuttaa ihmisessä myös hengitysvaikeuksia. (JP)
- Israelin kovennetut määräykset ja verot vedenkulutuksen vähentämiseksi alkavat heinäkuun alusta. Viranomaiset kuitenkin pelkäävät, että se voisi samalla aiheuttaa suuria vaikeuksia ja jopa konkursseja vettä toimittaville yhtiöille. Yksityisille määritellään kiintiöt, jonka ylittävältä määrältä veden hinta nousee. (JP)
- Israelin media on uskollisesti seurannut maan ”Spede Pasasen”, tunnetun hauskuttajan Dudu Topazin edesottamuksia, jotka ovat osoittautuneet rikollisiksi ja jopa keikkamiesten ostamiseksi määrättyjen henkilöitten ”käsittelemiseksi” esim. ohjelmia valittaessa, tai entisen vaimon ja tämän uuden miehen suhteen. Nämä uutiset ovat vallanneet siinä määrin kuvaruutuja, että maailman tärkeimmät uutiset jätettiin kommenttiosastoon.
- Israelissa on levinnyt käsitys, että BO painostaa Israelia vaarallisiin myönnytyksiin turvallisuutensa kustannuksella mielistelläkseen tällä arabi-maita. Myös USA:sta alkaa kantautua ääniä, jotka vaativat Obamaa muuttamaan Israelin vastaista politiikkaansa. Obama on tiettävästi antanut Israelille kaksi vuotta aikaa sopia erimielisyytensä palestiinalaisten ja arabien kanssa. Netanyahulle BO lupasi aikaa kuusi viikkoa. (haaretz)
- Hamasin ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal sanoo julkistavansa Hamasin uuden strategian Netanyahun puheen jälkeen. (ynet)
- YK:n palkkaama sotarikoksia tutkiva tuomari Richard Goldstone vihjaa Gazassa, ettei hän luultavasti löydä aihetta syytteisiin sotarikoksista. Israel kieltäytyi yhteistoiminnasta peläten hänen suosivan palestiinalaisia. Hänen ryhmänsä jättää raporttinsa syyskuussa. (ynet)

Monday, June 08, 2009

MAANANTAI 08.06.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pitää oman linjapuheensa ensi sunnuntaina Bar Ilan yliopistossa, mikä on herättänyt muutamat kansanedustajat muistuttamaan, että tällaiset puheet tulisi pitää Knessetissä. Netanyahu lähtenee päätöksessään puheensa pitämiseksi yliopistossa siitä, että siellä se saa suurempaa julkisuutta ja enemmän ulkopuolisia kuulijoita. Pitopaikka ei sinänsä ole tärkein; Netanyahun todellista mielipidettä päivänpolttaviin asioihin on odotettu kärsimättöminä jo pitkään. Bibi sanoo siirtäneensä ydinkysymysten käsittelemistä pyrkiessään luotaamaan, missä USA:n uuden hallituksen ja Euroopan johdon näkemykset poikkeavat aiemmista. Obaman Kairon puhe selitti asiaa osaltaan, ja EU:n viimeaikaiset lausunnot ovat selvittäneet sen puolen. PA:n johto on myös ilmoittanut luutuneet vaatimuksensa, joista se ei sano suostuvansa edes keskustelemaan. Nämä vaatimukset sisältävät palaamisen 1949 aselepolinjoille, pakolaisten paluuoikeutta ja muita vaatimuksia kuten 10 000 vangin vapauttamista arabisuunnitelman mukaisesti. Toisaalta Abbas sanoo, että nyt ei ole aika tehdä päätöksiä vaan odottaa arabimaitten tavoin, miten Obama aikoo avata Netanyahun nyrkkiin pusertuneen käden, jonka sisällöstä ei ole tietoa. Jokaisella näyttää olevan vankka usko, että Obama tulee vääntämään Israelin kättä murtumiseen asti.
Daniel kertoo näin (alkukielen mukaan): ”Ja kun pyhän kansan käden voima on murskattu täydellisesti, nämä kaikki täyttyvät.” (Dn.12:7) Sana ”voima” ilmaistaan sanalla ”nafaz”, joka tarkoittaa räjähdystä tai sytytintä. Lieneekö tässä viittaus Israelin ydinpommiin? (JP)
2. OBAMAN (BO) Kairon puheen sisältöä on ruodittu monella areenalla, ja käsitykset
siitä, mitä hän todella sanoi tai tarkoitti, heittävät yhtä paljon kuin esittäjien poliittiset käsitykset. Jotkut juutalaiset kommentaattorit vetoavat siihen, että koska Obama edustaa tämän hetken Amerikan politiikkaa, Israelin olisi syytä mukautua siihen.
Steward Weiss selittää jopa, että koska juutalaiset suhtautuvat häneen lähes kultinomaisella kunnioituksella, heidän ei tule lähteä kyseenalaistamaan hänen ideoitaan ja näkyään, vaan mukauttaa omat toiveensa ja käsityksensä sen mukaan. ”On hyväksyttävä hänen maailmankuvansa sellaisenaan. Jos setlementit ovat esteenä, sen täytyy olla totta. Jos palestiinalaiset ovat ansainneet valtion; jos Jerusalem täytyy jakaa; jos Golan täytyy luovuttaa ja Israel täytyy rampauttaa pysyvän rauhan hyväksi, silloin tämä on se hyvä uutinen ja kuten sen tulee ollakin.” Weiss kiteyttää teesinsä näin: Bo tekee sen, mikä on hyväksi Amerikalle; meidän juutalaisten tulee tehdä se, mikä on hyväksi juutalaisille.”
Weiss näkee asian täysin väärin: Bo toteuttaa sitä, mikä on hyväksi hänelle itselleen.
Tähän sisältyy vaarallinen ”messiasnäky”, joka on vuosisatojen aikana villinnyt miljoonia juutalaisia eri vuosisatoina. Tunnetuin esimerkki on Sabbetai Zwi 1600-luvulla, joka purjehti Gazasta Aleppoon, sieltä Smyrnaan ja Konstantinopoliin, jossa hän esitti vaatimuksen Turkin sulttaanille valtakunnan ohjasten luovuttamiseksi hänelle, koska ”hän oli juutalaisten odottama messias”. Hän sai aikaan massa liikkeen, jonka jäsenet hysteerisesti olivat valmiit luopumaan omaisuudestaan – kuten monet tekivät – ja matkustamaan silloiseen Palestiinaan joko asuakseen siellä tai joko pyhiinvaellusmatkalle tai tullakseen haudatuksi sinne. Lopulta Zwi joutui pelastaakseen henkensä kääntymään muhamettilaisuuteen, kuten myös monet hänen seuraajistaan tekivät. Tämän seurauksena Turkkiin tuli runsaasti ”kryptojuutalaisia”, väitetään jopa, että Turkin uudistaja Mustafa Kemal luki juutalaista Toraa ja rukoili juutalaisia rukouksia. Zwin messiasnäky ei kuollut, se on imeytynyt salaseuroihin ja liikkeisiin. (JP)
3. TUNNETTU kolumnisti Charles Krauthammer kertoo JP:n tänään julkaisemassa artikkelissaan, että Obama (BO)- mennessään Kairoon – lupasi puhua siellä pelkästään sitä, mikä on totta. Krauthammer toteaa, että jokainen pääkohta hänen puheensa sisällöstä oli muunneltua totuutta, eli hän puhui asioista tavalla, joka ei ollut aivan oikein tai oli väännetty muotoon, joka palvelee hänen suunnittelemaansa tarkoitusta. ”BO hylkää Bushin hallituksen hyväksymän rakentamisen perheen kasvaviin tarpeisiin kutsuen tilannetta Länsirannalla ”sietämättömäksi” peittäen silmänsä 60 vuotta kestäneeltä PA:n johdon korruptiolta, tyranniudelta, uskonnolliselta suvaitsemattomuudelta ja pakolliselta militarisoinnilta alkaen Haj Amin al-Husseinista, siirtyen Jasser Arafatille ja jatkuen Ismail Haniyehin ja Mahmoud Abbasin aikana, jotka kukin vuorollaan ovat hylänneet heille tarjotun mahdollisuuden itsenäisyyteen ja valiten sen sijaan hädänalaisuuden ja epätoivon. Sen sijaan että he olisivat rakentaneet kouluja, teitä, yhdyskuntataloja, sairaaloita, infrastruktuuria tai instituutioita kansan tarpeita varten, he valmistautuivat kaiken aikaa sotaan samaan aikaan tallentaen saamiaan länsimaisia lahjavaroja sveitsiläisille pankkitileilleen”. BO vakuutti, ”ettei USA hyväksy Israelin setlementtien jatkuvaa rakentamisen laillisuutta”. Krauthammer toteaa, että ”tällä lausunnolla BO vahvisti myyttiä, että palestiinalaisten kärsimykset ja valtiottomuus ovat Israelin ja sen rakentamien setlementtien syytä”. Toiseksi tällä myytillä luonnollisen kasvun aiheuttamista ongelmista BO antaa arabimaille pitävän verukkeen olla tekemättä mitään hänen vaatimistaan myönnytyksistä Israelilla ja odottaa Abbasin tapaan, miten USA murskaa Israelin vastarinnan ja itsepuolustuskyvyn. (JP)
4. LIBANONIN kansa näyttää sittenkin valinneen rauhallisen kasvun ja yhteiskuntarauhan tien pelätyn Hizbullahin ja sen tukijoitten Iranin ja Syyrian suoran liittymisen Libanonin sisäisiin asioihin puuttumisen asemesta. Israelin johto ehti jo ilmoittaa vaalipäivän aikana, että jos Hizbullahin johtama liittoutuma saa vallan, eli ”Jos Libanonista tulee Hizbullah valtio, Iranin alainen provinssi, jota vartioidaan Iranin vallankumouskaartin toimesta, Israel reagoi sieltä aloitettuihin hyökkäyksiin tekemättä erotusta Libanonin ja Hizbullahin välillä.” Vaalilaskennan vielä ollessa kesken väliaikatiedot kertovat, että länsimielinen, sunnienemmistöinen Saad Haririn johtama 14 March liittoutuma, mukana kristittyjä ja druusi ryhmiä, on selvässä johdossa. Liittoutuma pitää voittoaan selvänä ja on jo aloittanut voitonjuhlansa aseitaan ilmaan laukoen, kuten hyvä arabitapa vaatii. ”Arabi ilman asetta on alaston”, on arabien mottona. Lopulliset vaalitulokset luvataan maanantaipäivän kuluessa.
Libanonin tiedotustoimisto, kristittyjen omistama tietolähde, kertoo arvionaan, että 14 March liittoutuma saa 128-jäseniseen parlamenttiin 67 paikkaa, Hizbullahin johtaja liittoutuma 52, liittoutumattomat 2 ja päättämättömät 7 paikkaa. Tämä replikoisi edellistä parlamenttia, jossa länsimielisillä oli 70 paikkaa ja Hizbullahilla tukijoineen 58 paikkaa, eli samantapainen päätösten tekemisen vaikeus tulee jatkumaan uuden parlamentin aikana.
Vaalivilkkaus oli 52.3 %, libanonilaisittain varsin korkea. (haaretz)
5. PALESTIINALAISET terroriryhmät Gazassa, Hamas, Islamic Jihad, al-Aksa ja al-Qaida, aloittivat koordinoidun tulituksen Gazan turva-aidan yli Israelin puolelle aikaisin maanantaiaamuna, käyttäen hyväkseen aamusumua. Hyökkäyksiin osallistui kymmeniä gazalaisia taistelijoita. Sotilaat vastasivat tulitukseen, joka kehittyi rajuksi taisteluksi. Armeijan helikopterit tulivat paikalle ja paikannettuaan terroristit ampui ohjuksiaan niitä kohti. Palestiinalaislähteet kertovat, että neljä terroristia sai surmansa ja useita haavoittui. Hyökkäykset tehtiin Nahal Oz alueella pohjoisessa, Karnin terminaalin luona keskialueella sekä Nir Oz Khan Younesia vastapäätä etelässä. Sotilaat eivät kärsineet vaurioita.
Hyökkäysten tarkoituksena lienee ollut suunnitelma sotilaitten sieppaamiseksi, joita olisi voitu käyttää panttivankeina neuvoteltaessa Israelin kanssa vankien vapauttamisesta. Hamas vaatii, että IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Israelin tulee vapauttaa 1000 vankia, joukossa 450 ns. turvallisuusvankia, joilla on tunnollaan veritöitä, murhia tai niiden suunnittelua. Hamas on pidättynyt vastaavanlaisista iskuista kuten myös rakettien laukomisesta valmistautuessaan suureen yhteenottoon IDF:n kanssa. Tämä isku lienee tarkoitettu Hizbullahin tukemiseksi Libanonin hallitusneuvotteluja varten, joihin Hizbullah sanoo osallistuvansa saadakseen ministeripaikkoja yhteistoimintahallituksessa. (debkafile)
6. ISRAELIN enemmistö pitää Obaman (BO) politiikkaa Israelille vahingollisena. Dahaf-instituutin järjestämässä tiedustelussa 53 % uskoi, ettei BO:n politiikka ole hyväksi Israelille; vain 26 % piti sitä hyvänä. 51 % katsoi BO:n huolehtivan enemmän palestiinalaisten halusta saada oma valtio vastoin Israelin turvallisuustarpeita; 22 % katsoi BO:n huomioivan ne. BO:n politiikkaa 51 % piti huonona; 41 % piti niitä hyvinä; 28 % katsoi BO:n syylliseksi kriisiin USA:n ja Israelin välillä; 16 % katsoo sen johtuvan Bibistä. 47 % katsoi Bibin onnistuneen tähän saakka, 45 % oli toista mieltä. 47 % oli tyytymätön tapaan, millä Bibi hoiti USA:;n suhteita; vain 34 % katsoi hänen onnistuneen. Suhteessa 56 – 44 % katsoi, että Bibin tulisi mukautua BO:n vaatimuksiin, mutta suhteessa 50 – 44 % katsoi, ettei Bibi suostu perustamaan Palestiinan valtiota. Setlementtiasiassa 70 % haluaisi poistaa ”outposts”, 25 % ei. Setlementtien jäädyttämistä kannatti 52 %, vastusti 43 %. Luonnollisesta kasvusta 43 % halusi keskusteltavan, 42 % ei haluaisi. Tiedusteluissa haastateltiin 501 kansalaista, sponsorina Yediot Aharonit. (JP)
7. UUTISTOTSIKOITA
- PA ei tule neuvottelupöytään ennen kuin Bibi tunnustaa kahden valtion periaatteen ja lopettaa kaiken rakentamisen setlementeissä, sanoo PA:n viranomainen. Hän pitää Bibin hallitusta huonona. ”Tämä on radikaalihallitus, joka ei hyväksy kahden valtion ratkaisua eikä lopeta rakentamista setlementeissä. Netanyahu erehtyy, jos hän uskoo palestiinalaisten tyytyvän vähempään kuin itsenäistä Palestiinan valtiota kaikilla alueilla, jotka Israelin miehitti 1967.” Nabil Abu Rudeinah, joka neuvoo Abbasia, sanoo Bibin sunnuntaiksi suunnitellusta puheesta, että PA:n kanta on täysin selvä, eikä hän nähnyt tarvetta sen selittelemiseksi. Palestiinalaiset ajavat nyt BO:n vankkureissa arabimaitten kanssa uskoen, että BO pakottaa Israelin rauhaan arabien ehdoilla. (JP)
- IDF on päättänyt antaa palestiinalaisille 250 000 NIS korvauksena tuhoista, joita heille aiheutui sen operaatioista Hebronissa. JP:n artikkelin kirjoittaja Yaakov Lappin sanoo tuhojen aiheutuneen ”setlerien” hyökkäyksistä arabien kimppuun. Tuhoja aiheutui varmaan molemmin puolin. (JP)
- Debkafile arvioi, että Hizbullah voi toteuttaa suunnitelmansa nimeltä B, jos sen toiveet hallituskoaliittiosta eivät toteudu. Tässä se laskee voivansa luottaa Libanonin armeijan 75 000 miehen tukeen, joista ainakin puolet liittyisi Hizbullahin taistelijoihin. Se on kuukausien ajan valmistellut nopeaa ja veretöntä vallankaappausta, joka onnistuisi Syyrian ja Iranin tuella. Libanonin poliisi Beirutissa on lähes avuton Hizbullahin voiman edessä. (debkafile)

Sunday, June 07, 2009

SUNNUNTAI 07.06.09
1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton kieltää löytäneensä minkäänlaista todistetta
edeltäjänsä Gondoleezza Ricen jättämistä dokumenteista, joihin Rice oli koonnut ulkoministerikautensa aikana käydyt keskustelumuistiot ja kirjeenvaihdot Israelin ja palestiinalaisten välisistä rauhankeskusteluista, joissa osoitettaisiin Bushin hallituksen suostuneen setlementtien luonnollisen kasvun rakentamiseen. Tämä asettaa kysymykselle kolme vaihtoehtoa: Joko Rice ei sisällyttänyt sellaisia dokumentteja kansioonsa; niitä ei ollut olemassa tai sitten Clinton puhuu muunneltua totuutta. Joku voisi ehdottaa viimeistä vaihtoehtoa lähtien siltä pohjalta, että Obaman hallituksen toiminta oudosti perustuu tosiasioitten kiertämiseen, vaikka Obama itse sanoo edustavansa totuutta. Lisäksi se tuntuisi parhaiten sopivan Obaman omaksumaan kantaan Israelin ja PA:n välisissä suhteissa.
ISRAELIN viranomaiset hylkäsivät lauantaina Clintonin selitykset olemattomista lupauksista Bushin kaudelta vakuuttaen, että Clinton puhuu muunneltua totuutta.
Clinton sanoo näin: ”Ei ole olemassa mitään muistiinpanoja muodollisesta tai suullisesta sopimuksesta. Jos niitä oli – ja ihmiset tietenkin vakuuttavat niitä olleen – ne eivät koskaan muodostuneet USA:n hallituksen viralliseksi politiikaksi.” Hän puhui median edustajille perjantaina Turkin ulkoministerin Ahmet Davutoglun ulkoministeriön vierailun yhteydessä.
ISRAELIN viranomaisten kanta on yhtä vakuuttavan todisteleva viitaten USA:n nimittämien neuvottelijoittensa lausuntoihin ”epävirallista sopimuksista luonnollisen kasvun osalta hyväksytyissä setlementeissä, niin kauan kuin uusia ei rakenneta eikä rahoiteta”.
Israelin kannan mukaan USA vetäytyy vastuusta tästä yhteisymmärryksestä, joka oli perustana Israelin myöntymiseksi Gazan evakuointiin ja tiekarttaan, kolmivaiheiseen prosessiin, jonka tarkoituksena on johtaa Palestiinan valtion syntyyn.
Clinton totesi huolimatta entisen kansallisen turvallisuusneuvonantajan Elliott Abramsin kartoittamista kirjoittamattomista sopimuksista Washington Post lehden artikkelissaan: ”On olemassa ristiriitaisia dokumentteja, jotka esittävät, ettei niiden tulisi millään muotoa nähdä kyseenalaistavan velvoitteita, jotka Israel suostui toteuttamaan tiekartan mukaisesti. Ja nämä velvoitteet ovat hyvin yksiselitteisiä.” (JP)
2. ONKO KYSYMYKSESSÄ myrsky vesilasissa vai ovatko USA:n ja Israelin väliset avoimet, ystävälliset ja luottamukselliset suhteet todella kääntymässä epäluottamuksen ja epäluulon ilmapiiriin? Tämä olisi todella vahinko, jossa Israel varmasti joutuu kärsimään enemmän. Vaikka Israelin viranomaiset ovat esittäneet todisteita USA:n nimittämiltä lähettiläiltä, ja tärkeimpänä niistä presidentti Bushin kirje Ariel Sharonille huhtikuussa 2004, jossa hän selvästi ilmaisi kantanaan, että on epärealistista jättää huomiotta sitä, mitä maastossa on tapahtunut, ja vaatia Israelia vetäytymään 1967 sotaa edeltäneille aselepo-linjoille, tulkintaerimielisyys ei poistu. Oman tulkintansa mukaisesti Israel on aina katsonut, että lähelle tuota aselepolinjaa rakennetut suuret juutalaisyhteisöt tullaan liittämään Israeliin.
MEDIAN edustajien tentatessa USA:n apulaisulkoministeri Philip Clowleyta asiassa, tämä kieltäytyi antamasta suoraa vastausta kysymykseen, vaan vetosi toistuvasti, että ”Israelin tulee pitäytyä tiekartan asettamien velvoitteiden toteuttamiseen”. Korkea ulkoministeriön edustaja pyrki tasoittelemaan erimielisyyksiä todeten, että niitä kyllä esiintyy Israelin ja USA:n välillä, mutta hän vakuutti, että on löydettävissä ratkaisumalli, jolla ne poistetaan. (JP)
3. OBAMAN nimittämä lähettiläs George Mitchell matkustaa Israeliin tällä viikolla. Hänen uskotaan puuttuvan tähän kysymykseen vierailunsa aikana, jonka toisena aiheena lienee pysyvän tukiaseman perustaminen Jerusalemiin henkilökuntaansa varten. Sen yksi tärkeimpiä tehtäviä lienee jatkuvan seurantatarkkailun aloittaminen Jerusalemin lähiöitten rakentamisesta ja varsinkin niissä lähiöissä, jotka on rakennettu 1967 sodan jälkeen entisen rajavyöhykkeen itäpuolelle, sekä juutalaisten järjestöjen maan ja kiinteistöjen hankkimisesta ja rakentamisesta arabienemmistöisissä lähiöissä Jerusalemin itäosissa. Palestiinalaiset ovat kaiken aikaa tulkinneet, että kaikki Jerusalemin uudet lähiöt, jotka on rakennettu 1967 sotaa edeltävän rajalinjan itäpuolelle, kuuluvat ”kiistanalaiseen Länsirantaan”. Israel on virallisesti liittänyt pääkaupunkinsa itäpuoliset osat Israeliin ja vannoo, ettei kaupunkia koskaan jaeta.
OBAMA purki tasoittelemaan tilannetta puhuessaan Saksassa ja Ranskassa, että myös palestiinalaisten tulee toteuttaa omat velvoitteensa väkivallan lopettamiseksi, sekä että arabimaitten tulisi aloittaa luottamusta herättäviä toimia Israelin suhteen. Näiden hän oletti vähentävän Israelin epäluuloja ja epäluottamusta palestiinalaisiin ja luovan olosuhteet joissa Israel voisi luottavammin antautua todellisiin toimiin rauhan solmimiseksi. (JP)
4. OBAMAN patistellessa arabivaltioita ottamaan vastuullisemman asenteen palestiinalais-kysymyksessä ja varsinkin sen taloudelliselta osalta, arabimaat ovat Saudikuninkaan henkilöitymällä vaatineet, että USA:n tulee painostaa Israelia poistamalla sille vuosittain myöntämät sotilaalliset ja muut avustukset kuten edulliset lainatakuut.
Obaman hallitus, jota George Mitchell myös vihjailee, tulee esittämään Israelin ja tulevan Palestiinan valtion välisen rajan selvittämistä edeltävien neuvottelujen aloittamista välittömästi. Tämä on luultavasti kuin isku, joka tulee aloittelevalta nyrkkeilijältä kokenutta vastustajaansa vastaan ilman varoitusta. Israelissa tuskin ollaan valmiit aloittamaan keskustelut tästä välittömästi, mutta mahdollisuudet kieltäytyä, jos USA niin vaatii, lienevät olemattomat. Amerikkalaiset perustelevat kantaansa sillä, että tämän ansiosta olisi helpompaa sopia, missä luonnollisen kasvun vaatima rakentaminen sallitaan ja on mielekäs.
Israelin viranomaiset katsovat, että tämä on osa Obaman hallituksen omaksumaa kantaa, jolla pyritään painostamaan Netanyahun hallitusta. He sanovat, että tämä on selvä uhkaus ja sanan muotoon asennettu keino sanoman menemiseksi perille.
NETANYAHUN taholta tunnustetaan, että konflikti USA:n ja Israelin välillä on noussut mittasuhteisiin, jotka täysin yllättivät hallituksen odotukset. Netanyahu ja Mitchell tapaavat toisensa tiistaina Jerusalemissa, ja siinä tilaisuudessa tämäkin asia noussee esille. Erityisen huolestuttavana pidetään Obaman hallituksen vetäytymistä aiemmista kirjoittamattomista sopimuksista, koska se aiheuttaa epäluuloa ja epäluottamusta osapuolten välille.
OBAMA sai tukea vaatimuksilleen Israelin hallitukselle sekä Sksan liittokansleri Angelika Merkelilta että Ranskan presidentti Nicolas Sarcozylta, jotka antoivat tunnustusta hänen Kairon puheelleen kutsuen sitä perustaksi, jolle rakentaa.
Israel odottaa tänään alkaneitten Libanonin parlamenttivaalien tuloksia ennen kuin se päättää, luopuuko se Ghajarin kylän Israelin puoleisen osan hallinnosta. (JP)
5. YK:n asettaman ydinteollisuuden valvontajärjestön IAEA:n raportissa annetaan kärkeviä huomioita sekä Iranin että Syyrian uraanin rikastustoimista. Raportissa syytetään, ettei Iran avusta valvontamekanismia, minkä johdosta sen rikastustoimien todellista tilaa on vaikea todeta. Sen julkistamassa ja turvallisuusneuvoston jäsenille lähetetyssä raportissa todetaan, että Iranilla on 5000 toimivaa sentrifugia ja 2000 muuta lähes valmiina asennettaviksi. Lisäksi raportissa todetaan, että Iranilla on yli 1300 kg rikastettua uraania ja sen lisäksi satoja kiloja. Määrä riittää yhteen ydinpommiin. IAEA:n helmikuun raportissa todettiin, että Iranilla on 1000 kg rikastettua uraania, mikä osoittaa vauhdin, millä Iran etenee.
IAEA:n toinen raportti käsittelee Syyrian uraanin rikastustilannetta. Sen tarkastajat löysivät Israelin ilmavoimien syyskuussa 2007 tuhoaman lähes valmiin rikastuslaitoksen Al-Azur maaperältä otetuista näytteistä selviä merkkejä korkealle rikastetusta uraanista. Toisen tarkastustiimin ottamissa näytteissä Damaskoksen liepeillä sijaitsevan tutkimusreaktorin läheltä todetaan samoin korkealle jalostettua uraanimerkkejä, mutta erilaisia kuin Al-Azarin luota löydetyt, mikä nostaa epäilyksiä, että Syyria jatkaa uraanin jalostamista. Syyria ei myöskään ole suostunut tunnustamaan, mikä osuus Pohjois-Korealla oli Al-Azarin rakentamisessa, ja toimiko Iran siinä rahoittajana.
IAEA valittaa, ettei sillä ole mahdollisuuksia tehdä luotettavaa raporttia kummankaan maan uraanin rikastustoimista niiden kieltäytyessä avustamasta tarkastajia. Epäselvyydet ja IAEA:n kyvyttömyys toimia Iranin ja Syyrian suhteen päättävästi ja tehokkaasti antavat Pohjois-Korealle sopivan esimerkin, miten se voidaan jättää huomiotta ilman sanottavaa vauriota. Pohjois-Korea laukaisi äskettäin suuren ydinlatauksen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Tuhansia haredi-kansan jäseniä kokoontui eilen osoittamaan mieltään Jerusalemin avattua sapattina paikoitustilat kaupungin Kikar Safran virastojen alaisissa tiloissa. (JP)
- Libanonin valeissa ryhmä, jossa ovat mukana Hizbullah, kristityt Aioun johdolla, shia-muslimit ja vasemmistolaiset Syyriaa kannattavat ryhmät, voinee saada vaalivoiton. Israelissa pyritään selvittämään, miten tämän ryhmittymän suurimman ja vaikutusvaltaisimman puolueen Hizbullahin mahdollinen hallitusvastuu tulee vaikuttamaan Israelin politiikkaan. Jotkut ennustavat, että se voi johtaa sotaan Libanonia vastaan, jossa sen ja Hizbullahin armeijat taistelevat yhdessä Israelin armeijaa vastaan. (JP)
- IDF:n surmaaman Hamasin ykkösterroristin, kutsumanimeltä ”insinööri”, Yihye Ayyashin äiti sanoo kokemuksistaan, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin johtamat ”erikoisjoukot” toimivat paljon raaemmin kuin IDF:n sotilaat tehdessään ratsioita palestiinalaisten asuntoihin. Insinööri Ayyash syyllistyi ainakin sadan israelilaisen murhaan ja satojen vammautumiseen 1990-luvulla. Äiti kertoo, että kun IDF:n sotilaat tulevat sisälle, he pyytävät ensin lupaa ja huutavat ulkopuolella ennen tunkeutumistaan asuntoihin. ”PA:n poliisit eivät edes koputa ovelle vaan tunkeutuvat sisälle alkaen välittömästi penkoa paikkoja etsiessään aseita ja räjähteitä. He särkivät lähes kaiken, ei edes Koraania kunnioitettu”, hän valittaa. (JP)
- Israel avasi ”Laupiaan samarialaisen” museon Jerusalemin ja Jerikon välisen tien varrella torstaina, ensimmäisen Länsirannalla. Siellä on esillä useita mosaiikkitöitä ja muita löydettyjä antiikkiesineitä, lähinnä kristillis-aiheisia.(JP)
- Juutalaissiirtolaiset avasivat uuden ”setlementin lähellä Migronia Jerusalemista pohjoiseen. Yksi mökki nimettiin ”Obamaksi”. (JP)
- Arabikansanedustajat vastustavat Shas-puolueen esitystä, jonka mukaan sisäministeri saisi oikeuden peruuttaa kansalaisuusoikeuden. Tämä voisi asettaa myös monet juutalaisuuteen kääntyneet vaaralle alttiiksi. (JP)
- Palestiinalaiset ovat esittämässä 936 syytettä Israelia vastaan Gazan operaation asukkaille aiheuttamista vahingoista. (INN)
- Egyptin parlamentaarikot ovat kyselleet, miten kaksi israelilaista yhtiötä ovat saaneet luvan aloittaa öljynetsinnän Siinailla. (ynetnews)