Friday, November 03, 2017

PERJANTAI 03.11.2017

PERJANTAI 03.11.2017
01. Haluan aloittaa perjantaipäivän raporttini lyhyellä yleis-katsauksella maailmassa hyvin tiedostaen rajalliset tietoni.

Nykyistä suhteellisen rauhan aikaa voitaisiin kuvailla presidentti Trumpin sanoin tyyneksi ennen myrskyä, kuitenkin yksilöimättä vertaustaan. Talousasiantuntijat vertaavat tilannetta tsunamiin kutsuen sitä taloudelliseksi tsunamiksi, joka on tulossa. He selittävät, että syvällä meren pohjassa tapahtunut maanjäristys saa aikaan meriveden aaltoliikkeen, joka leviää ympäristöönsä ilman, että meren pinnalla tuskin huomataan mitään erikoista. Merenpinta on rauhallinen, ehkä vain pientä poreilua esiintyy, mutta saavuttuaan rannikolle se päästää voimansa valloilleen.

Talousasiantuntijat perustavat huomionsa siihen, että maailman talous toimii aaltoliikkeen tavoin; välillä nousten huippulukemiin, mitä seuraa jyrkkä alamäki. Nykyinen trendi on nostanut lukemat korkealle pudotakseen jyrkästi alas aivan lähitulevaisuudessa.
Esimerkkinä kerrotaan maanviljelijästä, joka kertoo vaikeuksiensa vuoksi lypsävänsä lehmää 3 -4 kertaa päivässä. Tämä tuo hetkellisen helpotuksen, mutta lisääntynyt tuotanto alentaa maidon hintaa. Inflaation asemesta saadaan deflaatio. Se tarkoittaa kulutuksen lisääntymistä lyhyellä tähtäyksellä, koska rahalla saa enemmän kuin aiemmin. Investoinnit teollisuuteen ja tuotantoon kärsivät, ja ennen pitkää ihmiset alkavat säästää rahaa inflaation odotuksessa, mikä lisäisi rahan arvoa tulevaisuudessa.
Maat, kuten Japani ja Kiina, jotka ovat perustaneet talous-suunnittelunsa suurelta osin viennin varaan, näkevät vientinsä kärsivän, koska ostajamaat eivät osta niiden tuotteita.
Asiantuntijoiden mukaan EU on saavuttamassa kriittisen tilanteen ennen kuluvan vuoden loppua ja joutuu vähentämään tuontiaan. Se puolestaan romahduttaisi Japanin talouden, jonka valtion velka on suhteellisesti suurimpia maailmassa.
Kiina on raporttien mukaan solmimassa kauppasopimuksiaan kullan varaan, koska sen rahayksikkö yuan ei ole vielä saavuttanut yhtä arvostettua asemaa kuin USD, jonka se haluaa syrjäyttää. Neuvottelut Venäjän kanssa ovat johtaneet kultapohjaiseen sopimukseen, mutta neuvottelut Saudi Arabian kanssa ovat vielä kesken saudien odotellessa tilanteen selkiintymistä. Venezuela on tiettävästi sopinut Kiinan kanssa perustuen kultaan.

Weiss Instituutin analyytikko Mike Burnick arvioi analyysissaan, jonka Oursiders Club julkaisi, että Wall Streetiä kohtaava pörssi-romahdus. "tsunami" ns. K-aalto, tulee aiheuttamaan fyysisiä menetyksiä, säästöjen menetystä, liiketoiminnan häiriöitä sekä välttämättömyystavaroiden – ruuan, veden, vaatteiden - loppumista kaupoista.
Burnick ennustaa, että tuomiopäivä tulee kohtaamaan koko maailmaa, eivätkä EU-maat säästy siltä, sillä sen 28 jäsenmaasta 19 ovat suurissa vaikeuksissa velkojensa vuoksi.
Burnick ennustaa artikkelinsa lopussa pahaenteisesti, että hallitukset pyrkivät kaikin tavoin pitämään kiinni vallastaan, ja että sisäiset vaikeudet pakottavat ne etsimään ulkoisia ongelmia, mikä tarkoittaa sotaa.
Alla on linkki pitkään artikkeliin, jossa asiaa tarkastellaan. https://www.moneyandmarkets.com/reports/RWR/stockmarket-tsunami-ext/ext3-mb-197/?ccode=&em=&sc=OCL&ec=7510278&campid=

02. Yhdysvalloissa Antifa (Antifasisti) liike yhdessä Revolucionist Communist Movement (Vallankumouksellinen kommunistijärjestö) päättivät yhdessä järjestää mielenosoituksia, joita kutsutaan fasismin vastaisiksi, mutta jotka käytännössä on tarkoitettu Trumpin hallituksen kaatamiseksi. Mielenosoitus-päiväksi valittiin lauantai 04.11. Venäjällä maaliskuussa 1917 alkaneet väkivaltaiset mielenosoitukset nostivat valtaan ensimmäisen kommunisti-hallituksen Venäjällä marraskuun 4. päivänä 1917.
USA:n mielenosoituksen järjestäjät kutsuvat mielenosoituksia aseelliseksi kapinaksi, kuten WND kirjoittaa artikkelissaan. Siinä kerrotaan myös, että 3 Antifa-järjestön jäsentä matkustivat Ouklandista Hampuriin Saksaan osallistuakseen suuriin mielenosoituksiin siellä, ja tapasivat Al-Qaidan ja ISIS jäseniä siellä saaden opastusta pomminrakentamiseksi sekä kaasu-ja kemiallisten aseitten käyttämisestä USA:ssa.
New York Times julkaisi koko etusivun artikkelin, jossa ihmisiä kehotetaan osallistumaan mielenosoituksiin kaikkialla USA:ssa.
https://www.moneyandmarkets.com/reports/RWR/stockmarket-tsunami-ext/ext3-mb-197/?ccode=&em=&sc=OCL&ec=7510278&campid=, https://www.infowars.com/full-page-ny-times-ad-demands-antifa-revolution-to-overthrow-trump/

03. New Yorkissa 8 ihmistä murhannut ja 12 haavoittanut terroristi Sayfullo Saipov, 29, oli ISIS joukkojen sotilas, sanovat ryhmän edustajat. NYPD:n poliisi ampui häntä vatsaan saadakseen hänet pysäytettyä ilman lisävahinkoja. Hän ei osoita mitään merkkejä tekonsa katumiseksi, vaan vaatli huoneeseensa IS:n lipun tunteakseen olonsa kotoisammaksi.
Presidentti Trump esitti hänet vietäväksi tunnetulle vankila-saarelle, ja myöhemmin, että hänet tulee teloittaa. Poliisi löysi hänen asunnostaan 3 veistä, tuhansia IS:n painattamia propaganda lehtisiä ja videoita, joissa esitetään IS:n suorittamia vankiensa murhaamista katkaisemalla heidän kaulansa. https://www.timesofisrael.com/new-york-attacker-was-soldier-of-islamic-state-group-says/

04. Israelin puolustusministeriö kielsi räjäytetyn Gazasta Israeliin johtavan hyökkäystunnelin raunioihin jääneiden arabien ruumiiden poistamisen ennen kuin Hamas suostuu palauttamaan Gazan kesäsodan aikana kaatuneiden 2 IDF:n sotilaan ruumiit ja pidättämänsä kolme Israelin kansalaista. Hamas olettaa, että viisi ihmistä on vielä Islamic Jihadin kaivattaman tunnelin raunioissa niiden Israelin puolessa osassa. Tunnelia kaivettiin Khan Younisista kohti Israelin kibbutsia Kissufim. Hamas pyysi Kansainvälistä Punaista Ristiä välittämään neuvotteluissa, koska IDF ei neuvottele Hamasin kanssa. COGAT:n komentaja Mordechai kertoi IRC:n edustajille Gazassa, että ensin tulee tapahtua edistystä Israelin esittämien vaatimusten toteuttamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/israel-denies-request-to-recover-hamas-terrorists-bodies-from-tunnel/,

05. Syyrian ulkoministeriö vaatii viestissään YK:n turvallisuus-neuvostolle voimallisia ja välittömiä toimia Israelin koneitten Syyrian ilmatilassa suorittamien lentojen lopettamiseksi. Esityksessä varoitettiin, että ylilentojen jatkuminen voi johtaa koko alueen ajautumisen kaaokseen. Syyrian vaatimuksessa syytetään myös, että IDF suorittaa ilmaiskujaan Syyrian alueilla. Viimeisin isku tapahtui Lebanon 24 News mukaan Syyrialaisen Homsin kaupungin lähelle Libanonin ilmatilan kautta. https://www.timesofisrael.com/syria-complains-to-un-over-alleged-israeli-airstrikes/

06. Englannin pääministeri Thereza May kielsi tunnepitoisessa puheessaan Balfourin julistuksen 100-vuotisjuhlassa Lontoossa PA/PLO:n esittämän vaatimuksen, että Englannin hallituksen tulee pyytää anteeksi julistusta ja parlamentin tulee peruuttaa se. Hän vakuutti, ettei Englanti ehdottomasti tule esittämään anteeksi-pyyntöä, mutta että Israelin ja arabien väliset suhteet ovat vielä keskeneräiset. Hän ylisti Israelin valtion edistystä todellisena start-up nation valtiona. Hän vakuutti, että kriittinen suhtautuminen Israeliin ei koskaan vaikuta sen oikeuteen olla olemassa. Hän tarjosi avustusta Israelin turvallisuudelle. Pääministeri Netanyahu puolestaan kehotti arabeja hyväksymään Israelin olemassa olon, ja tunnustamaan sen juutalaisen kansan kansavaltiona, mikä avaisi ovet todelliseen rauhaan. https://www.timesofisrael.com/british-pm-emphatically-rejects-call-to-apologize-for-balfour-declaration/

07. "Israelin modernissa historiassa on merkillinen 50-vuoden aalto" totesi pastori David Parsons, Kansainvälisen Kristillisen lähetystön varapresidentti Jerusalemissa. Kristilliset sionistit ovat 50 vuoden välein odottaneet jotain tapahtuvaksi, ja siten myös tänä vuonna 2017. He katsovat, että maailman 700 miljoonaa evankelista kristittyä kuuluvat juutalaisten kumppaneihin Jumalan suunnitelmissa. He uskovat ortodoksijuutalaisten tavoin, että suuren maailmansodan jälkeen Messias ottaa juutalaisen kansan kuninkuuden Jerusalemissa johtaen maailman rauhaan ja menestykseen. Juutalaisten odottaessa Messiaansa tulevan ensimmäistä kertaa, sionistiset kristityt sanovat leikkiä laskien. "Jouduttakaamme Messiaan tuloa, silloin nähdään, onko Hän Israelissa ensimmäistä vai toista kertaa.". https://www.timesofisrael.com/in-big-anniversary-year-for-israel-christian-zionists-see-signs-of-the-messiah/,

08. Israel Democracy Institute tutkijat sanovat, että Israel putosi kaksi sijaa World Bank Doing Business for 2018 sijalta 52 sijalle 54. Sen mielestä syynä on Israelin raskas ja hidasliikkeinen business ilmapiiri, mikä vaikuttaa negatiivisesti maan kilpailukykyyn. 11 vuotta sitten Israel oli vielä sijalla 26. Alhainen sijoitus vaikuttaa ulkoisten ja maan sisäisten investoijien halukkuuteen sijoittaa Israeliin, sanotaan instituutin arviossa. https://www.timesofisrael.com/israels-heavy-bureaucracy-leads-to-corruption-think-tank-says/

09. "Israelin rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa ovat täysin laillisia, eivätkä ne koskaan olleet PA:n hallinnon alaisina. PA kiihottaa lapsiaan vihaamaan juutalaisia ja ylistää terroristeja roolihahmoina. Israelin hallitus puolestaan vastustaa väkivaltaa ja vihapuhetta ketä tahansa vastaan, mukaan lukien PA:n arabit," sanotaan Israelin ulkoministeriön tällä viikolla julistamissa pamfleteissa, jotka laadittiin apulaisulkoministeri Tzipi Hotovelyn toimeksiannosta. Niissä annetaan muutamia aiheita keskustelujen pohjaksi, kuten: "The Jewish Settlements";" A Centuri of Terror"; "The Quest For Peace", "The Wonder of Israel". Israel ei tule pyytä

10. mään anteeksi 3000 vuotta sitten alkamaansa rakentamista aloittaessaan pitkää polkuaan Juudeassa ja Samariassa. Tuon teille vahvan viestin, ettei rauhaa ole saatu syntymään sukupolven ajan kestäneen kiihotuksen vuoksi nuoren arabisukupolven keskuudessa", Hotoveli sanoi valmistautuessaan Yhdysvaltioihin puhujamatkalle kolmeen johtavaan yliopistoon. https://www.timesofisrael.com/the-case-for-the-settlements-assertive-booklets-for-pro-israel-students/

11. Hamas ilmoittaa, että se on hylännyt Israelin vaatimuksen. Siten terroristien ruumiit jäteteään toistaiseksi mätänemään tunneliin. https://www.timesofisrael.com/hamas-rejects-israeli-conditions-for-return-of-terrorists-bodies/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -19; Tiberias 16 -29; Suolameri 19 -27; Eilat 16 -27 +C.astetta; huomenna lähes samat lukemat, Tänään voi sadella.

Wednesday, November 01, 2017

KESKIVIIKKO 01.11.2017

KESKIVIIKKO 01.11.2017
01. EI OLE mitenkään kivaa aloittaa uusi kuukausi uutisilla, jotka kertovat vain uusista terrori-iskuista tai niiden suunnittelusta, sekä jännityksen lisääntymisestä maailmalla. Toisaalta uutisten laatijat vakuuttavat, ettei myönteinen uutinen ole hyvä uutinen.
Todellisuus on kuitenkin raaka ja armoton, eikä se parane silottelemalla. Pyrin esittämään uutisaiheet myönteisessä hengessä,

02. New Yorkista raportoidaan Debka Filen mukaan, että kahdeksan ihmistä sai surmansa ja 15 haavoittui tiistaina iltapäivällä 15.05 pm Manhattanilla tehdyssä iskussa, joka luonnehditaan terrori-iskuksi. Kuorma-auto aurasi pyöräilijöille tarkoitetulle kaistalle ajaen 17 korttelin verran kaataen mennessään uhrejaan ennen kuin se pysähtyi Chamberskadulla kolaroituaan koulubussin kanssa, jossa oli 2 aikuista ja 2 lasta, jotka nostivat haavoittuneen kuvun 11:en. Kuorma-auton pysähdyttyä sen kuljettaja, siiirtolainen, Uzbekistanista Tampaan Floridassa muuttanut Sayfullo Habibullaevic Saipov, tuli ulos autostaan pitäen yhdessä kädessään väriasetta ja toisessa kädessään pieni-kaliberista asetta. Ajaessaan pyöräilijöiden ja juoksijoitten yli hänen kuultiin huutavan "Allahu akhbar".
Osa sairaalaan viedyistä 11 haavoittuneista ovat saaneet vakavia, mutta ei hengenvaarallisia, vammoja.
NYPD:n poliisi ampui terroristia vatsaan saaden hänet pysäytettyä.
New Yorkin pormestari Bill De Blasio kutsui iskua pelkurimaiseksi terrorihyökkäykseksi, mutta ei halunnut vahvistaa terroristin kansallisuutta tutkimusten ollessa kesken.
Presidentti Trump puuttui Twitter-kirjoituksessaan iskuun kutsuen sen suorittajaa sairaaksi henkilöksi. "New Yorkissa näyttää tapahtuneen uusi hyvin sairaan ja häiriintyneen henkilön suorittama hyökkäys. Polisi seuraa tilannetta tiiviisti. "EI USA:SSA". https://www.debka.com/six-people-feared-dead-15-injured-terror-attack-manhattan/, http://www.wnd.com/2017/10/new-york-attacker-allegedly-a-muslim-immigrant-from-uzbekistan/,

03. IDF räjäytti maanantaina 30.10.2017 Gazasta Israelin puolelle kaivetun tunnelin, joka oli 2 km:n mittainen, lähes km:n verran siitä Israelin alueella. IDF kertoo olleensa tietoinen tunnelista parin viikon ajan viitaten uuteen etsintämekanismiin, mutta oli viivyttänyt sen tuhoamista varmistaakseen, että se oli selvästi Israelin puolella turva-aitaa ja toiseksi, ettei se häiritsisi Egyptin valvomia sovintoneuvotteluja Hamasin ja Fatahin välillä. Tarkoitus oli myös varmistaa, ettei tunnelin tuhoaminen estäisi Egyptin suunnittelemaa Rafahin terminaalin valvonnan siirtoa PA:lle. DF raportoi, että jännityksen kohoamisen vuoksi Rafahin terminaalin siirron juhlallisuudet siirrettiin 15.marraskuuhun. Islamic Jihad kertoi myös siirtäneensä uhkaamiaan kostoiskuja samasta syystä. Tunnelia kaivettiin Kfar Younisista Kissufim juutalaiskylää kohti.

Tunnelin räjäytyksessä surmansa saaneiden lukumäärä on epäselvä Hamasin pidättäessä tietoja toistaiseksi.
IDF:n mukaan räjähdyksessä sai surmansa 11 henkilöä, niiden joukossa Islamic Jihadin johtoon kuuluvia, haavoittuneita oli toistakymmentä, osan heistä kuuluessa pelastushenkilöstöön.
IDF:n räjäytyksestä antama raportti oli Naftali Bennettin mukaan turhan anteeksipyytelevä. Hän sanoi, ettei Israelilla ole mitään aihetta pyytää anteeksi puolustaessaan maataan laittomasti maahan tunkeilijoilta, joiden tarkoituksena oli siepata pantti-vankeja vauhdittaakseen Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien ja murhaajien vaihtamiseksi panttivankeihin.

DF kertoo myös artikkelissaan lähteisiinsä perustuen, ettei mikään viittaa siihen, että Trumpin hallituksella olisi valmisteilla uusi rauhansuunnitelma. Trumpin nimittämä Lähi-Idän sovittelija Jason Greenblatt on enemmän kiinnostunut PA:n ja Israelin yhteisten teollisuuskylien rakentamisesta. DF olettaa, että huhuja hyödyntävät sekä VT että Netanyahu voidakseen sen varjolla estää Knessetiä käsittelemästä lakiesityksiä, joilla Jerusalemin kuntarajoja laajennetaan neljän juutalaiskaupungin liittämiseksi pääkaupunkiin, jolla vahvistettaisiin sen asemaa.
Edelliseen liittyen, Trumpin vävypoika Kushner oli keskustele-massa Saudien kanssa, joten jotain siellä muhii radarin alla.
https://www.debka.com/secret-egyptian-hamas-bid-rush-gaza-crossings-handover-palestinian-authority/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Hamas aloitti keskiviikkona Gazasta Israeliin ja Egyptiin johtavien rajaterminaalien valvonnan PA:n virkailijoille Kairossa solmimansa sovintodokumentin mukaisesti. PA:n virkailijat muuttivat Erez ja Kerem Shalom terminaaleihin Israelin rajalla, sekä Rafahin terminaaliin Egyptin rajalla. Valvojien vaihto tapahtui 01.11., mutta täydellinen hallinnon valvonta tapahtuu 01.12.2017. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-cedes-Gaza-border-crossings-to-Palestinian-Authority-control-512007,
• PA:n arabi pidätettiin yön aikana tehdyssä ratsiassa, häneltä löydettiin pehmonalleen piilotettuna käsiase ja ammuksia siihen. IDF pidätti epäiltyjä henkilöitä, joiden uskotaan osallistuneen israelilaisen miehen kuolemaan johtaneeseen puukotukseen Israelin arabikaupungissa Kafr Qassem. Epäiltyjen pidätykset tehtiin Qabattyassa, jossa Reuven Schmerlingin murhasta tuomittua kaksi arabimiestä asuivat. IDF ei kertonut miten monta epäiltyä henkilöä se pidätti keskiviikon vastaisen yön aikana. https://www.timesofisrael.com/suspected-accomplices-arrested-in-murder-of-israeli-man/
• Saudi Arabian nuori mutta aktiivinen ja energinen kruununperijä Mohammad bin al-Salman on pannut tuulemaan monella saralla muuttaakseen paikoilleen jähmettyneen kuningaskunnan uuden-aikaiseksi valtioksi, jossa kokeillaan täysin uusia yhteiskunta-malleja. Hänen suunnitelmassaan on rakentaa uusi kaupunki Punaisenmeren sannalle 500 miljardin USD hinnalla. Kaupunki toimisi vapaakaupunkina, jossa ei noudatettaisi Saudi Arabiaa kahlitsevan Wahhabin uskonsuuntaa. Kaupunki tulisi toimimaan siltana Jordanian ja Egyptin välillä, hän maalailee. Saudi Arabiaan yli km:n korkuinen tornitalo on rakenteilla, uutisia siitä on vähän.
• Saudi Arabia, jota pidetään yhtenä maailman öljyrikkaimmista maista, suunnittelee energian tuotannon siirtämistä lähes täysin atomi-voimalla toimivaksi. Valtion atomienergian johtaja sanoo, että maa tulee hyödyntämään maan omia uraanilähteitä tyydyttämään 17 reaktorin tarpeita, ja vain rauhanomaiseen
tarkoitukseen.
"Uraanin tuottaminen kuningaskunnassa tämä on ohjelman ensimmäinen askel omavaraiseen uusiutuvan energian tuotantoon hyödyntäen atomienergiaa" kertoi Kuningas Abdullah Cityn johtaja Hashim bin Abdullah Yamani maanantaina Abu Dhabin ydinenergia konferenssissa. King Abdullah City on maan johtava ydin- Ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävä kaupunki.
CACARE uskoo, että Saudi Arabiassa on 60 000 tonnia uraania, joka voidaan kaivaa esiin. Yamani kertoi konferenssissa, että saudit rakentavat ensin 2 reaktoria jonkin suuren ydinmaan avustuksella, ja sen tarvitsema lainsäädäntö valmistunee vuoden kuluessa. Oman ydinteknologian kehittäminen on tullut kiireiseksi obligaatioksi Iranin ydinsuunnitelmien vuoksi, mutta tarkkailijat eivät ole nähneet merkkejä uraanin tuotannon aloittamiseksi Yamanin lausunnosta huolimatta. UAE:n ensimmäinen Japanin rakentama ydinreaktori valmistunee vuonna 2018. https://www.timesofisrael.com/oil-rich-saudi-arabia-plans-dramatic-shift-to-nuclear-power/
• Tel Avivin yliopiston tutkijat kertovat, että murteisiin perustuvat erilaisuudet, jotka ovat ominaisia ihmisryhmille, ovat harvinaisia elinryhmien välillä, esimerkkinä Lontoon ja Skottien murteet. Miksei yhtä hyvin Savonmoan ja Hesan väliset? Tutkijat ovat havainneet, että lepakkopennut oppivat ryhmänsä erikoismurteet eikä äitinsä opettamana, kuten inhimillisillä olennoilla. Olennaista tässä on se, että lepakoilla on oma kielensä, jopa oma murteensa kullakin ryhmällä. Laululinnut oppivat tutkijoitten mukaan laulunsa matkimalla vanhempiaan. "Vokalisoinnin oppiminen on erittäin tärkeää ihmisille, mutta harvinaista eläimillä" sanoo johtava auktoriteetti Yossi Yovel TA:n yliopistosta. https://www.timesofisrael.com/bats-have-regional-accents-israeli-study-shows/,
• Sisäministeri Arie Deri, joka kärsi vankilatuomion aiemmista rikoksistaan, on taas epäiltyjen listalla vaimonsa kanssa. Heidän epäillään siirtäneen merkittäviä summia rahaa Derin vaimon johtamilta organisaatioilta perheen yrityksiin tai jäsenille. TV 2 raportin mukaan epäilyt ovat tutkimuksissa osoittautuneet paljon oletettua vakavammiksi. Kysymyksessä lienee satojen tuhansien NIS varoista Yaffa Derin johtamille NGO-järjestöille, mutta kukaan ei tiedä, minne raha on mennyt, ei ainakaan vielä. Heitä uhkaavat syytökset varkaudesta, rikoksesta ja veron kiertämisestä.
Mikseivät he koskaan opi, ettei rikos kannata?
https://www.timesofisrael.com/suspicions-against-interior-minister-piling-up-report.,
• YK:n suunnitelmissa on koota jäsenvaltioiltaan yli 18 miljoonaa USD, jota käytetään YK:n kehitys- ja avustuskehyksen sisällä PA:n arabien Israelin vastaisten syytösten edistämiseksi maailmalla. Suunnitelmassa määritellään PA:n tukemiseksi vuosien 2018 -2022 välillä YK:n asettamien raamien (UNDAF) sisällä tarkoituksella avustaa PA:n arabien Israelin laillisuuden ja olemassaolon oikeuden kieltämiseksi kansainvälisten oikeuslaitosten kautta. Operaatioon kuuluu "koulutusta, kykyä rakentaa ja lisätä teknistä neuvontaa, hankkia tietoutta ja menetelmiä tehokkaasti, hyödyntää kansainvälistä vastuullista mekanismia saattaa Israel vastuulliseksi kansainvälisen lain rikkomuksistaan". Tämä tarkoittaa sitä, että Israelia syytetään ilman näyttöä kansainvälisen lain rikoksista huomioimatta, että PA voi olla ja on todistettavaksi paljon syyllisempi niihin kuin Israel konsanaan.. Varoja on pystytty haalimaan vajaa 15 miljoonaa USD.
USA:n YK.n lähettiläs Nikki Haley varoitti kauan sitten, että USA seuraa tarkoin YK:n ja sen alaisten instituuttien toimia ja tulee tekemään radikaaleja päätöksiä kuten UNESCO:n tapauksessa, josta USA sanoutui irti, ellei YK muuta yksipuolista ja tuhoon johtavaa Israelin vastaista politiikkaansa. https://www.timesofisrael.com/un-plan-calls-for-18m-to-aid-palestinian-legal-efforts-against-israel/
• Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan kertoi tiistaina, että Israel kouluttaa ja asettaa erityisen poliisiyksikön valvomaan järjestyksen säilymistä Jerusalemin Temppelivuorella. Tämä katsotaan välttämättömäksi muutama kuukausi sitten Vuorella tapahtuneen terrori-iskun seurauksena, jossa 2 poliisia murhattiin. Vuorelle asennetaan kameroita ja tunnistimia - toivottavasti tällä kertaa välittämättä PA:n arabien ja Jordanian vastalauseista. Israelilla on korkea aika lopultakin ottaa omistusoikeuden suoma vapaus määritellä, miten Temppelivuoren pyhyys ja ainutlaatuisuus palautetaan. Poliisi-yksikköön kuuluu 200 poliisia. Erdan paljasti 1.2 miljardin NIS suunnitelman Jerusalemin turvallisuus infrastruktuurin kohentamiseksi. Poliisien lukumäärä nostetaan 1250 poliisiin, joille maksetaan korotettu palkka, valvontakeskuksia lisätään ja tuhansia älykameroista asennetaan eri puolille pääkaupunkia, erityisesti sen vanhaan osaan, hän lupaili. http://www.jpost.com/Israel-News/Special-police-unit-to-be-established-for-Temple-Mount-510982

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -21; Tiberias 17 -27; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -28. +C-astetta. Huomenna lähes samat lukemat, sateita voi tulla kuurottaisesti. Pohjoisessa sateet aiheuttivat tulvia.


Sunday, October 29, 2017

SUNNUNTAI 29.10.2017

SUNNUNTAI 29.10,2017
01. Uusi viikko ja uudet kujeet, joisi luonnehtia Israelin sisäpolitiikkaa. Likudin laatima aloite lakiesityksestä, jolla oli tarkoitus varmistaa pääministerin immuniteetti rikostutkimuksista, kaatui lähinnä Jewish Home puolueen vastustukseen esityksestä, josta käytetään nimitystä French Law.
Ministerien muodostama paneeli esityksen nopeaksi runnomiseksi Knessetin lakiasäätävän menetelmän läpi ei kokoontune toisen viikon aikana sunnuntaina hallituspuolueiden keskellä kehittyneen erimielisyyden vuoksi. Hallitusyhteistyön koordinaattori David Bitan, joka tunnetaan Netanyahun uskollisena tukijana, sanoi, että ministerikollegio, jota johtaa oikeusministeri Ayelet Shaked (Jewish Home) ei tule käsittelemään uusien lakiesityksiä sen jälkeen, kun koordinoiva konferenssikutsu lauantai-iltana peruuntui immuniteettiesityksen vastustuksen vuoksi. Hallitusyhteistyön koordinoija David Bitan tukee kaikin voimin "ranskalaista lakia", jolla Bibiä vastaan nostetut epäilyt asemansa väärinkäyttämisestä tai muista potentiaalisista rikoksista poistettaisiin hänen pääministerikautensa ajaksi.

Juutalainen Koti puolueen (Jewish Home) taholta kerrottiin keskiviikkona, että hallituspuolueet sopivat esityksen siirtämiseksi kuukaudeksi. Myös Kulanu-puolue epäröi esityksen tukemista.

Kansanedustaja David Amshalem, jota laati esityksen, vakuutti lauantaina puolueensa ponnistelevan esityksen hyväksymiseksi huolimatta hallituspuolueitten vastustuksesta. Lakiesityksen tarkoituksena on turvata pääministerin työrauha hallituksen johtajana voidakseen keskittyä ajankohtaisiin haasteisiin sen sijaan, että hän joutuu hajottamaan keskittymiskykynsä toimiin, jotka eivät koske hallitsemista. Esitys ei kuitenkaan lopettaisi poliisin jo aloittamien tutkimusten jatkumista.

Oikeuskansleri Avichai Mandelblitt vastustaa lakiesitystä useitten lainlaatijoitten ohella, katsoen sen asettavan pääministerin lain yläpuolelle ja kannustavan häntä toimimaan epäeettisesti immuniteettiinsa luottaen. Toiset pelkäävät, että lakiin voidaan myöhemmin liittää Netanyahua suojelevia lisäyksiä sen jälkeen, kun se on läpäissyt Knessetin ensimmäisen lukemisen.
Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett muistuttaa, että koska tämä on peruslaki, sitä ei voida hyväksyä ilman hänen puolueensa hyväksymistä, eikä sitä käsitellä tänään.
Kansanedustaja. Shuli Moalem (Jewish Home) kertoi kirjeessään Bitanille, ettei puolueen sisällä ole yksimielisyyttä, eikä yhteistä päätöstä saatu syntymään, mutta että puolue vastustaa esitystä.

Hallitussopimuksen mukaan kaikkien hallituspuolueitten tulee hyväksyä peruslakiin: hallitus, tehtävät liitteet. Netanyahu on poliisin tutkimusten alaisena epäiltynä kahdesta korruptio-epäilystä, joista käytetään nimitystä 1000 ja 2000, joiden tiimoilta poliisi haluaa kutsua pääministeri Netanyahun kuulusteltavaksi.
Netayahu syyttää poliisi kuulusteluissa esille otettujen tietojen vuotamisesta julkisuuteen ja median edustajille.
Tapaus 1000 koskee lahjusten vastaanottamista, tapaus 2000 koskee Netanyahun sekaantumista hyötymistarkoituksessa Yedioth Aharonoth lehden julkaisijan Arnon Moseksen ja Israel Hajom lehden tukijan Sheldon Adelsonin väliseen kilpailuun antaen tukensa Adelsonille, joka tarjosi edullisemman sopimuksen. Netanyahu kiistää molemmat epäilyt.
Tapaus 3000 koskee saksalaisen laivanvarustajayhtiön kanssa tehtyjä toimitussopimuksia. Vaikka pääministeri ei tiettävästi ole henkilökohtaisesti epäiltynä, salaiset epäilykset elävät. https://www.timesofisrael.com/likud-moves-to-freeze-all-legislation-as-pm-immunity-bill-hits-roadblock/

02. LAKIESITYS, jolla Israel liittäisi Jerusalemin ympärillä olevia juutalaisyhteisöjä ja kaupunkeja Jerusalemin kuntarajojen sisälle, on pääministeri Netayahun päätöksellä siirretty äänestyksestä. ToI:n artikkelissa lakia esitystä kutsutaan ristiriitaiseksi, jota kriitikot kutsuvat näitten "setlementtien" liittämiseksi Israeliin, vaikka niille annettaan määrätty itsehallinto pääkaupungin alla. Esitys on poistettu ministerikomitean esityslistalta Netanyahun selityksellä, että esitys vaatii "diplomaattista valmistelua", jolla hän tarkoittanee keskustelua Washingtonin kanssa, kuten tiedon
välittänyt virkailija sanoi pysytellen anonyyminä.

Netanyhau itse kannattaa lakiesitystä Jerusalemin kuntarajojen siirtämiseksi, hallitusyhteistyön ministerit haluavat ensin tutkia Trumpin hallituksen kannan esitykseen, kuten TV-10 raportoi. Trumpin hallitus on edelleen rauhanneuvottelujen aloittamisen kannalla, vaikka Hamasin ja Fatahin sovintosopimukset ovatkin monimutkaistaneet tilannetta. Lisäksi Abbasin esittämät uudet vaatimukset ja syytökset USA:n neuvottelijoiden Israelin suosimisesta ovat myrkyttäneet ilmapiiriä entisestään. Presidentti Trump on ottanut paljon käytännöllisemmän asenteen osapuoliin kuin hänen edeltäjänsä Obama, mutta Hamasin ja Fatahin vaatimusten toteuttaminen käytännössä lienee mahdotonta.
Hamas vaatii Israelin täydellistä tuhoamista, Fatah tekee sen hienovaraisemmin PLO:n kautta, mutta päämäärä on sama. Trump on varovaisesti pyrkinyt hillitsemään Israelin liiallista intoa ja kehottanut kiirehtimään hitaammin rakennustoimissaan.

Liitosten ansiosta Jerusalemin juutalainen imago vahvistuisi, kun n. 130 000 -150 000 juutalaista asukasta lisättäisiin Jerusalemin asukasluetteloon. Vastaavasti 100 000 arabiasukasta turvallisuus-aidan väärällä puolella poistettaisiin pääkaupungin luettelosta. https://www.timesofisrael.com/controversial-bill-on-annexing-settlements-into-jerusalem-delayed/

03. UUTISIA LYHYESTI
• IDF:n julkistamien tietojen mukaan Hebronin ja Israelin alueen väliselle "rajalle" pystytetty turva-aita vuotaa. IDF raportoi sulkeneensa 10 turva-aidan ali louhittua tunnelia, joiden kautta kymmenittäin PA:n arabeja pääsi salaa tunkeutumaan Israelin puolelle aitaa. Tunnelit oli kaivettu tai louhittu verukkeella, että ne palvelevat sadevesien johtamiseksi alueelta. Kukin tunneli oli 1.5 metriä läpi-mitaltaan ja niiden pituus n. 20 metriä, kuten Israelin radio raportoi perjantaina. Ne ovat tarpeeksi väljiä normaali-kokoisen ihmisen soluttautumiseksi niiden kautta.
Viime viikolla raportoitiin, että yli 100 PA:n arabia soluttautui tunnelien kautta Israelin puolelle suorittaen lukuisia maataloustuotteiden varkauksia Moshav Shekafin lähellä Laakish-alueella, varastaen kymmeniä kiloja viinirypäleitä ja tomaatteja, joita oli tarkoitus viedä PA:n kaupunkeihin myytäviksi. IDF kertoo jäljittäneensä varkauksiin osallistuneista 70 ja pidättäneensä heidät kuulusteluja varten. Osa heistä oli alaikäisiä.
https://www.timesofisrael.com/idf-seals-off-10-tunnels-under-west-bank-security-fence/
• Israelin judokat, jotka UAE:n pääkaupungissa Abu Dhabissa kilpailivat Kansainvälisen Judofederaation IJF Grand Slam kilpiluissa voittaen yhden kultaisen ja viisi pronssimitalia, saavuttivat osittaisen voiton, kun UAE:n Judo Federation presidentti Mohammad Bin Thaloub ja UAE:n korkea urheiluvirkailija Aref al-Awani esittivät anteeksipyynnön Israelin Judo Liiton johtajalle Moshe Pontelle sen vuoksi, että UAE:n kilpailija kieltäytyi puristamasta Israelin kilpailijan kättä hävittyään hänelle. Se oli kuitenkin pieni lohtu sen rinnalla, että UAE kieltäytyi soittamasta Israelin kansallislaulua ja Israelin lipun nostamista salkoon palkintojen jakotilaisuudessa. He eivät myöskään saaneet pitää mitään kansallisia tunnuksia kilpailuasuissaan dis-kriminisoiden pelkästään Israelin kilpailijoita. Vaikka IJF oli pyrkinyt varmistamaan, että kansainvälisiä normeja noudatetaan, UAE särki niitä ilman anteeksipyyntöä. https://www.timesofisrael.com/uae-apologizes-to-israel-for-judo-handshake-snub/
• Hamasin Gazan kaistan turvallisuuspäällikkö Tawiq Abu Naim selviytyi hengissä häntä vastaan tehdystä teloitus-yrityksestä. Hänet vapautettiin lauantaina sairaalasta. Hamasin poliittisen toimiston johtaja Ismael Haniyeh vihjaili, että Israel oli iskun takana, mutta mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta siitä. Gazassa arvioidaan, että IS on voinut tehdä autoa vastaan tehdyn pommi-iskun. Abu Naim vakuuttaa, että Hamasin ja Fatahin välisen sovinto-sopimuksen toteuttaminen etenee aikataulun mukaisesti. https://www.timesofisrael.com/hamas-security-chief-says-unity-deal-to-remain-on-track-despite-car-bomb/
• Egyptissä presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallitus erotti armeijan yleisesikuntapäällikön, turvallisuuspäällikön ja useita kenraaleita ilmeisenä seurauksena viime viikolla Kairon ulkopuolella tehdystä verisestä väijytysiskusta, jossa sai surmansa ainakin 16 poliisi- ja sotilasupseeria. AP kertoi poliisin tietoihin perustuen, että surmansa saaneita oli 50. Joukot olivat saamansa tiedustelutiedon perusteella menossa militanttien piilopaikkaan APC-ajoneuvojen tukemina, kun heitä vastaan avattiin tuli kiväärein ja rakettikranaatein. Tiedon antanut anonyymi virkailija arvioi, että joukoilta loppuivat ammukset ja että militantit ottivat vangeiksi useita poliiseja surmaten heidät myöhemmin. Raportissa kerrotaan myös, että 15 militanttia sai surmansa. Hallitusta tukeva lehdistö vaatii kovempia otteita militantteja vastaan, sotilastuomioistuimia ja teloituksia. Mikään ryhmä ei ottanut vastuuta, vaikka IS käy jatkuvaa kampanjaa Egyptin hallitusta vastaan Siinailla Israelin rajan tuntumassa. IS sanoo surmanneensa kymmenittäin kopti- kristittyjä aiemmin tänä vuonna, ja hyökkäykset Egyptin alueella ovat myös lisääntyneet. https://www.timesofisrael.com/egypt-shakes-up-security-brass-week-after-deadly-attack/
• 17 vuoden ajan NGO-järjestö IsraAid on suorittanut etsintä- ja pelastustoimia, puhdistaen juomavesiä, antaen kriittisitä lääkintäpalvelua sekä avustaen traumapotilaita pääsemään takaisin psykologiseen terveyteen lukuisilla tuhoalueilla maassa. Järjestön toinen johtaja Yotam Polizer vakuuttaa, ettei ole ollut kiireisempää kautta kuin mennyt kesä, eikä vähiten Yhdysvalloissa. "Viimeiset muutamat kuukaudet ovat olleet uskomattomia" sanoo Polizer, "Kauden tuhoalueisiin kuuluvat elokuusta lähtien hurrikaani Harvey Texasissa; hurrikaani Irma Floridassa, hurrikaani Maria Puerto Ricossa, ja lisäksi metsäpalot Kaliforniassa. Hän kertoo ollessaan elokuussa matkalla Alto Palosta Meksikoon siellä tapahtuneen maanjäristyksen vuoksi, kun hän sai tiedon Kalifornian metsäpaloista. Hän joutui suorittamaan lähes täydellisen U-käännöksen. Hän kertoo lisäksi, että IsraAid on joukko ihmisiä ja vapaaehtoisia, jotka pysyvät tuhoalueilla median ja avustusten häivyttyä. Avustustiimi pysyi Houstonissa toiset kolme kuukautta ja Puerto Ricossa vuoden ajan, sekä Haitissa 8 kuukautta tuhoisan maan-järistyksen jälkeen. Se on pyyteetöntä huolehtimista.
https://www.timesofisrael.com/the-israeli-ngo-that-is-bringing-relief-to-americas-disaster-areas/
• Iranin presidentti Hassan Rouhani kertoi sunnuntaina itsetietoisesti välittämättä USA:n varoituksista, että Iran tulee jatkamaan ballististen ohjusten testejä ja rakentamista väittäen Reutersille antamassaan lausunnossaan,, että maa tarvitsee niitä puolustautuakseen. https://www.timesofisrael.com/defying-us-rouhani-vows-continued-missile-development/
• Brittien oppositiojohtaja Jeremy Corbyn ei voi mitään sille, että juutalaisviha ja Israelin syrjiminen kuohuvat yli. Ensi torstaina 02.11. on kulunut 100 vuotta siitä, kun Englannin silloinen ulkoministeri Arthur Balfour antoi julistuksen juutalaisen kodin perustamiseksi Syyria Palestiinaan, vaikka maa oli vielä Turkin ottomaanihallituksen valvonnassa. Kansainliitto vahvisti Balfourin julistuksen 1922 antaen SuurBritannialle mandaatin päätöksen toteuttamiseksi käytännössä. Englannissa oli kuitenkin vahva oppositio sen toteuttamiseksi, ja paikallishallinto teki kaikkensa sen estämiseksi. Winston Churchill teki jopa sen, että hän erotti juutalaisten kansalliskodiksi tarkoitetusta alueesta 3/4 Jordanjoen itäpuolella Transjordaniaksi, josta oli tarkoitus tehdä Palestiinan arabivaltio. Oppositio jatkuu Britanniassa Jeremy Corbyn muodossa, joka kieltäytyy istumasta samaan päivällispöytään Netanyahun kanssa. Hänen paikkansa pöydässä ottaa Labourin varjohallituksen ulkoministeri Emily Thornberry. PA/PLO vaatii julistuksen mitätöimistä. https://www.timesofisrael.com/corbyn-to-skip-balfour-centennial-dinner-with-netanyahu/
• Israelin ortodoksijuutalaiset jatkavat yleisen järjestyksen
vastaisia toimiaan Nujakoinnit poliisin kanssa ovat lähes päivittäisiä poliisin pidätellessä voimansa käyttöä. Viimeiset raportit kertovat ultraortodoksien ja jalkapallofanien välisistä otteluista. Sabattina Haredim pyrki häiritsemään uskonnollisten sekulaari juutalaisten sabatinviettoa Jerusalemin Mahane Yehuda vihannesmakkinoilla. Poliisi hajotti ottelut Beitar Jerusalem JP-klubin fanien ja ortodoksien välillä ilmeisesti ilman fyysisiä vammoja. https://www.timesofisrael.com/ultra-orthodox-protesters-soccer-fans-clash-in-jerusalem/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem12.21, Tiberias 18 -28; Suolameri 21-29; Eilat 18 -30 +C-astetta. Huomenna lämpenee asteen verran.