Posts

Showing posts from February 28, 2010
PERJANTAI 05.03.10 uutiskatsaus

PALESTIINALAISET alkoivat kivittää Länsimuurilla olevia ihmisiä perjantain rukousten jälkeen Temppelivuorella al-Aksa moskeijassa. Kivityksiin osallistui kolmisensataa palestiinalaista. Suojellakseen muurilla rukoilevia poliisi teki rynnäkön ylös Temppelivuorelle. Yhteenotoissa haavoittui ynetnews.com mukaan 60 palestiinalaista ja 20 poliisia, joista muutamia jouduttiin viemään sairaalahoitoon. Poliisi pidätti muutamia palestiinalaisia kivien heittäjiä Temppelivuorella.
Tilanne rauhoittui kivittäjien vetäytyessä al-Aksa moskeijaan. Poliisi salli myöhemmin vanhempien ihmisten poistua vuorelta.

RAUHATTOMUUKSIA ja kivien heittelyä tapahtui monin paikoin sekä Jerusalemin itäosissa että Juudeassa ja Samariassa. Hebronissa satakunta palestiinalaista osoitti mieltään Patriarkkojen mausoleumin lähettävillä.
Väkivaltaisuuksien vuoksi Magen David Adom on nostanut hälytysvalmiuttaan.
PA:n johtajistoon kuuluva Nabil Abu Rudeinah, joka toimi Jasser Arafatin korvaan k…
PERJANTAI 05.03.10

1. ”KESKUSTELUJA PA:n kanssa ei aloiteta siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen kaaduttua”, on pääministeri Benyamin Netanyahun kanta vastoin PA:n vaatimuksia. Netanyahun hallituksen käsityksen mukaan Olmertin hallituksen tarjous palestiinalaisille ei huomioinut Israelin turvallisuustarpeita eikä muutenkaan ollut maan intressien mukainen. Se tarjosi PA:lle 94 % Juudeasta ja Samariasta, maanvaihtoja puuttuvalla 6 %:lle sekä maayhteyttä Gazasta Länsirannalle, mikä olisi jakanut Israelin kahteen osaan.

OLMERT paranteli tätä vielä omassa ehdotuksessaan, jonka hän teki omissa nimissään erouhkan jo varjostaessa hänen pääministerikauttaan, mutta ”onneksi” Abbas hylkäsi sen selittäen maailmalle, että ”erimielisyydet (gaps) olivat liian suuret”. Olmert kai kuvitteli voivansa onnistuneella rauhansopimuksella pelastaa oman nahkansa uhkaavilta oikeustoimilta häntä vastaan.

JP:N KOLUMNISTI H Keinon kertoo saamiinsa tietoihin perustuen, ettei keskusteluja aloiteta rajo…
TORSTAI 04.03.10

1. ARABILIITTO näytti vihreää valoa epäsuorille keskusteluille Israelin ja PA:n välillä.
Pääministeri Netanyahu on toistanut haluaan aloittaa keskustelut välittömästi, mutta ilman ennakkoehtoja, joita PA:n johto yhtä uskollisesti toistelee kieltäytyessään keskusteluista. Abbas vaatii, että rakentaminen täytyy lopettaa täydellisesti Juudeassa ja Samariassa, mutta hän tarkoittaa tällä vain juutalaisten rakentamista, palestiinalaisten rakentaminen etenee täydellä höyryllä kuten uudessa kukkulakaupungissa Rawabissa Ramallahin lähellä.

ISRAELISSA katsotaan, että ”arabiliiton arabialoitteen etenemistä seuraavan komitean myönteinen kanta rauhankeskustelujen epäsuoraksi aloittamiseksi Israelin kanssa on juuri ne tikapuut, joita PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tarvitsi voidakseen kavuta alas puusta, jonne hän oli kiivennyt uskaltamatta tulla alas kasvojaan menettämättä”. Abbas ei uskaltanut liikahtaa huolimatta USA:n, EU:N, Egyptin ja Jordanian kehotuksista aloittaa keskustelu…
KESKIVIIKKO 03.03.10

1. ”IRANIN uraanin rikastaminen on pitemmällä kuin missä haluaisimme sen olevan”, sanoi sotilastiedustelun johtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz eilen puhuessaan Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa.
Baidatz kertoi, että Iranilla on yli 2 tonnia 4 %:n tasoon rikastettua uraania, jonka se aikoo jatkojalostaa 20 %:n tasoon. Siitä ei enää ole pitkä matka 90 %:n tasoon, mikä tarvitaan atomipommin rakentamiseksi, hän selitti.

BAIDATZ selitti edelleen tilannetta todeten, ettei Iranin harjoittama uraanin rikastaminen vuonna 2009 sujunut aivan sen odotusten mukaisesti, mutta ”silti eteni nopeammin kuin mitä haluaisimme”. Hän oletti, että Qomin ydinreaktorin paljastuminen merkitsi selvää menetystä Ahmadinejadille, mutta että vallankumoushallitus jatkaa suunnitelmia rikastamisen aloittamiseksi siellä vastoin IAEA:n vaatimuksia.
Qomin reaktorin sentrifugit ovat 3-4 kertaa tehokkaammat kuin toisessa ydinrikastamossa Bushehrissa.
BAIDATZ ei pitänyt oikei…
TIISTAI 02.03.10

1. GILAD SHALITIN isä Noam tapasi YK:n apulaispääsihteerin ihmisoikeuskysymyksissä sekä hätäaputoimitusten koordinoijan Sir John Holmesin, joka on neljän päivän vierailulla Israelissa ja käy myös PA:n alueilla. Noam Shalit pyysi, että Holmes vaikuttaa YK :n johtoon Goldstonen Gazan operaation raporttiin sisältyvän suosituksen toteuttamiseksi Punaisen Ristin vierailuoikeudesta Gilad Shalitin luona sekä hänen vapauttamisestaan viitaten Hamasin esittämään ”kyyniseen ja hylättävään vastaukseen raportin suosituksiin hänen poikansa vapauttamisesta. Hamas ei ole päästänyt ketään tapaamaan kommandoiskun aikana yli 3.5 vuotta sitten sieppaamaansa IDF:n sotilasta.

NOAM SHALIT puhui Holmesin kanssa myös humanitäärisestä tilanteesta Gazassa sen diplomaattisesta ja taloudellisesta eristämisestä johtuen. Hän epäili, että parannusta asiaan on tulossa ennen kuin hänen poikansa vapautetaan. Hän syytti Hamasia, ettei se hyväksynyt saksalaisen välittäjän Gerhard Conradin tekemä…
MAANANTAI 01.03.10

1. www.debka.com kertoo artikkelissaan japanilaisiin tiedustelutietoihin perustuen, että Israelin tuhotessa syyskuussa 2007 Syyrian pohjoisosassa rakenteilla olleen oletetun plutonium laitoksen, Pohjois-Koreassa lastattu ns. ”yellow cake” käytetty uraanierä oli matkalla Syyriaan. Sitä oli kaikkiaan 45 tonnia, mikä määrä riittää 3-5 atomipommin rakentamiseen, kuten artikkelissa kerrotaan.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad sai tietää, että länsivallat olivat saanet selville laivan matkan, jolloin hän antoi kiireellisen pyynnön Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong II:lle ohjata laiva jonnekin muualle, koska jos se tulee Välimerelle, USA tai Israel voivat kaapata sen. Uraanierä vietiin vuonna 2009 salaa Iraniin, artikkelissa kerrotaan. Siten Iranilla on tarpeeksi materiaalia 3-5 atomipommin rakentamiseen ilman oman 1950 kilon uraanimäärän jatko-rikastamista Natanzissa.

TARKKAILIJOITA on askarruttanut, miksi Iran siirsi äskettäin parin tonnin Natanzissa alhaiseen t…
SUNNUNTAI 28.02.10

1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi lehtimiehille perjantaina keskusteltuaan USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa: ”En usko, että iranilaiset pudottaisivat pommin asuinalueellaan”, hän selitti. ”He ovat radikaaleja mutta eivät mielenvikaisia. Heillä on varsin toimiva päätöksentekojärjestelmä ja he ymmärtävät realiteetteja”, Barak analysoi.

EHUD BARAK ei mennyt yksityiskohtiin analyysissaan, mutta media ymmärsi hänen viitanneen verhotusti Israelin kykyyn iskeä takaisin.
Washingtonissa Barak toisti Israelin vaatimuksen kovennetuista sanktioista Irania vastaan. Hän esitti mielipiteensä puhuessaan Washington Lähi Idän politiikan Instituutin tilaisuudessa.
Hän selitti, ettei maailma koe tasapainoa, jos Iran aseistautuu ydinasein.

PUOLUSTUSMINISTERI Hillarry Clinton puhui medialle ennen Barakin tapaamistaan. Hän selitti, että ”Iranin vastaiset pakotteet tulee tehdä siten, että ne seuraavat Iranin toimia, vaikka onkin vähän luultavaa, että ne pakottavat I…