Friday, March 24, 2017

PERJANTAI 24.03.2017

PERJANTAI 24.03.2017
01.Tämä on sitten niitä päiviä, jolloin kaikki on tunnin myöhässä. Olisi pitänyt muistaa siirtää kellon viisareita tunnilla eteenpäin, mutta eletään nyt sitten vielä tunnin verran eilistä päivää. Se on sitten kesä, sanovat suunnittelijat, vaikka lämpömittarin osoitin hipoo tuskin 16 lämpöastetta. Lienee hallituksen toimia, se kun lupaa jotakin ja vetää sen heti takaisin.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 09 -17; Tiberias 13 -24; Suolameri 18 -27; Eilat 14 -26 +C-astetta. Vaikka ilma on vielä viileä, toivossa on hyvä elää, sillä sunnuntaista lähtien lämpötilat alkavat nousta inhimillisiin lukemiin. Taivaankasi on enimmäkseen puolittain pilvien peitossa, vain sunnuntaina ennustetaan selkeämpää.
02.Pian alkavien suurimpien koskaan pidettyjen sotilaskoneitten ilma-harjoitusten aikana juutalaisvaltion piskuinen ilmatila tulee täplittymään lähes sadan sotilaskoneen pyrkiessä osoittamaan taitojaan parin viikon aikana. Mukana on seitsemän maata, Ranska, Saksa, Intia ja Italia tulevat liittymään perinteisten kumppanien Kreikan, Puolan ja USA:n lentovoimien rinnalle, kertoi IAF:n kansainvälisten asiain johtaja everstiluutnantti Richard Hecht torstaina, Siviililentokoneet ja sotilaallisia tehtäviään suorittavat koneet pyrkivät suoriutumaan normaaleista tehtävistään aktiivisuuden lisääntymisestä huolimatta. Ulkomaisia sotilaskoneita seuraavat sadat ohjaajat ja huoltohenkilökunnan jäsenet. Suunnitelmien mukaan koneitten harjoituksiin kuuluvat ilmataistelut, iskut maahan sekä pysyviin että liikkuviin kohteisiin sekä kuvitellut maasta ilmaan torjuntaiskujen ja – ohjusten välttäminen.  http://www.timesofisrael.com/israel-to-host-seven-overseas-air-forces-for-massive-drill/,

03.Eilen julkaistujen raporttien mukaan presidentti Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhanneuvottelija Jason Greenblatt olisi Israelin vierailunsa aikana vaatinut, että Israelin tulee lopettaa kokonaan suurten asutuskeskusten ulkopuolella tapahtuva rakentaminen Juudeassa ja Samariassa. Tämä aiheutti melkoista rauhattomuutta Israelin sisäpolitiikassa, sillä tämän katsottiin sotivan Trumpin aikaisempia lausuntoja vastaan. Ministeri Uri Ariel ilmoitti eroavansa hallituksesta, jos tieto pitää paikkaansa, ja Naftali Bennett kummasteli, miksi Trump söi sanansa, ja miksi Netanyahu hajottaisi hallituksensa tämän takia.

Haaretzin artikkelin mukaan Netnayahu ei hyväksynyt USA:n vaatimusta viitaten kansan yleiseen hyväksymiseen rakentamisesta blokkien ulkopuolelle. Greenblattin ja Israelin edustajien välisten keskustelujen päätteeksi annetussa lausunnossa todetaan osapuolten yhteisen sitoumuksen pyrkiä todelliseen ja kestävään rauhaan Israelin ja PA/PLO/Hamasin arabien välille, mikä tulee vahvistamaan Israelin turvallisuutta ja alueen tasapainotilaa. Lausunnossa todetaan myös, että osapuolet suostuivat etsimään formulaa Israelin rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa, joka tukee rauhaa ja turvallisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227152

04.KORKEA israelilainen diplomaatti kiisti torstaina tiedot, että Trumpin hallitus olisi vaatinut rakennuskieltoa suurten blokkien ulkopuolella Juudeassa ja Samariassa. Rakentaminen Jerusalemissa ei kuulu keskusteltavien asioitten joukkoon. Keskiviikon raporttien mukaan Kiinan matkalla väsynyt ja osittain sairastunut pääministeri osallistui pitkiin keskusteluihin Greenblattin kanssa löytääkseen yhteisymmärryksen USA:n ja Israelin välisen näkemyseron kaventamiseksi tai poistamiseksi. Presidentti Trump esitti viime kuussa toiveen, että "Netanyahu rajoittaisi rakentamista setlementeissä".
Israelilainen diplomaatti kiisti tiedot, että USA olisi esittänyt vaatimuksia rakentamisen kieltämiseksi. TV2:n mukaan Greenblatt oli tehnyt esityksen, ettei USA vastusta rakentamista blokkien sisäpuolella vuosittaisen määrän mukaisesti, mutta ettei rakentamista suoriteta niiden ulkopuolella.
Netanyahu hylkäsi esityksen, koska se estäisi häntä toteuttamasta lupaustaan uuden kaupungin rakentamiseksi Amonasta karkotetuille juutalaisille. Toiseksi Netanyahu halusi määritellä blokkien rakentamisen tapahtuvan niiden kuntarajojen sisällä, mikä kolminkertaistaisi rakennusmaan.
Netanyahu lähetti sunnuntaina kansliapäällikkönsä Yoav Horowitzin Washingtoniin jatkamaan neuvotteluja yhdessä USA:n lähettilään Ron Dermerin kanssa Trumpin lähettilään kanssa. Keskiviikkona Bibi ilmoitti keskusteluissa saavutetun merkittävää edistystä. Kiinasta käsin hän ilmoitti, että rakentaminen Israelin pääkaupungissa ei kuulu neuvoteltaviin asioihin. Keskustelut rakentamisen sääntelemisestä Juudeassa ja Samariassa ovat kesken. Niissä ei puututa ollenkaan arabien laittomaan rakentamiseen C-alueilla. Raporttien mukaan arabien laittomia ilman rakennuslupaa ja viranomaisten valvontaa rakentamia rakennuksia on tuhansittain. Lisäksi EU ja YK rakentavat omia laittomia setlementtejään beduiineille C-alueille ja Negevissä. http://www.timesofisrael.com/israeli-official-denies-reports-us-demanded-freeze-in-isolated-settlements/

Sivusta seuraten tulee mieleen, eikö Israelin neuvottelijoitten tulisi tehdä selväksi, että Luvatun Maan rajat määriteltiin jo runsaat 3000 vuotta sitten, eikä siinä ole varaa neuvotteluihin eikä maapalojen vaihtamiseen – eikä myöskään pakanoitten hallitseman valtion perustamiseen Israelin rajojen sisäpuolelle. Rajat määriteltiin Egyptin purosta suuren Eufratvirtaan ja Jordanian vuorilta Filistealaisten eli Välimereen saakka. Israelin nykyjohtajia vaivaa sama jättiläisten pelko, mikä – vakoilijoitten kertoessa linnoitetuista kaupungeista ja jättiläisistä Kanaan maassa – sai kansan lähes kivittämään Moseksen ja valitsemaan uuden johtajan palatakseen Egyptin lihapatojen ääreen. Lähes kolmannes juutalaisista haaveilee palaamisesta Länsimaihin.

ToI:n raportin mukaan "presidentti Trump on esittänyt huolensa Israelin harjoittamasta setlementtien rakentamisesta", ja että Israelin tulee "huomioida hänen huolehtimisensa" pyrkiessään USA:n neuvottelijoitten kanssa määrittelemään rakentamisen volyymin Juudeassa ja Samariassa. http://www.timesofisrael.com/after-us-israeli-talks-white-house-expresses-concerns-with-settlement-building/

05.ENGLANNIN parlamenttitalon ulkopuolella tapahtunut terrori-isku
on verinen todistus siitä, etteivät IS:n mahti ja voima ole suinkaan kukistetut, ne vain etsivät uusia muotoja länsimaissa. Islamin Valtion agentteja pääsi sadoittain pakolaisten mukana ilman valvontaa Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin, ja siellä he suunnittelevat uusia iskuja lähes avoimia kohteita vastaan.
Westminsterin murhaajaksi on tunnistettu 52-vuotias Englannissa syntynyt Khalid Masoud, jota IS kutsuu "islamin sotilaaksi". Torstaina, 23. maaliskuuta hän murhasi autollaan ja veitsellään 3, toisten tietojen mukaan 5 ihmistä, ja haavoitti kymmeniä virallisten lukujen vaihdellessa 10 -40 välillä.

24 tuntia Lontoon murhaiskun jälkeen Antwerpenissä, Belgiassa, pidätettiin mies, joka suurta ylinopeutta ajaen yritti ohjata autonsa väkijoukkoon, mutta hänet saatiin pysäytettyä ennen kuin kukaan loukkaantui. Hän oli 39-vuotias Mohammed R, Pohjois-Afrikasta Ranskaan muuttanut Ranskan kansalainen. Hänen autostaan löydettiin veitsiä, tuliase sekä kaasu (bensiini) kanisteri.
Ranskan ja Belgian poliisit sanovat, että Antwerpenin ja Lontoon iskut ovat sidotut toisiinsa.
Antwerpenin hyökkäyksen oli tarkoitus tapahtua keskiviikkona, Brysselin lentokentällä ja maanalaisessa tapahtuneen itsemurha-pommituksen vuosi-päivänä. Siinä murhattiin 32 ihmistä.
Westminsterin murhaaja - murhattuaan lukuisia ihmisiä sekä autollaan että puukollaan ja haavoitettuaan kymmeniä autonsa pysähdyttyä – pyrki lopuksi parlamentin sisälle, mutta poliisi ampui kuoliaaksi ennen sitä.
Englannin pääministeri Thereza May puolusteli vartioitten puuttumista elintärkeitten parlamenttirakennusten ja läheisen Westminster-sillan sisäänkäynneissä viitaten Englannin perinteiseen ylpeilyyn vapaudestaan ja demokratiastaan.
Nämä iskut ja niiden yritykset ovat saaneet turvallisuusjärjestöt vakavaan itsetutkisteluun toimiensa riittävyydestä, mutta ensimmäisenä toimena vartioitten tuntuvaa lisäämistä. Länsimaitten on vaikea tunnustaa, että vapaamielisyys ja avoimuus sopivat huonosti aikamme raakaan todellisuuteen.  http://www.debka.com/article/25976/UK-Parliament-terror-tied-to-Antwerp-attack
06.UUTISIA LYHYESTI
·        Presidentti Trumpin nimittämä Israelin lähettiläs David Friedman sai USA:n senaatin vahvistuksen. Sekä pääministeri Netanjyahu että Israelin juutalaisyhteisöjen johtajat Juudeassa ja Samariassa ilmaisivat tyytyväisyytensä nimityksen varmistuttua Senaatin hyväksynnällä. Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer onnitteli Friedmania twitter-sivullaan sanoen odottavansa tilaisuutta työskennellä hänen kanssaan. Hän on 52-vuotias entinen vararikko-asianajaja. Hän puhuu hepreaa, on hyvä ystävä presidentin kanssa, ja hän haluaa toimia Jerusalemissa. Hänet tunnetaan juutalais-yhteisöjen tukijana ja rajoittajana Juudeassa ja Samariassa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-settlers-welcome-confirmation-of-trump-envoy-pick/
·        Israelin tilastokeskuksen julkaiseman tiedotteen mukaan juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa nousi 2016 aikana 40 %. ToI:n henkilöstö muistaa laatimassaan artikkelissa viitata Peace Now antamaan lausuntoon, jossa se syyttää Israelin hylänneen kahden valtion periaatteen. http://www.timesofisrael.com/west-bank-settlement-construction-up-in-2016-report/
·        YK:n uusi pääsihteeri Antonio Guterrez hylkää edeltäjänsä Ban kiMoonin (Monkiboonin) Israelin vastaisuuden ja pyrkii korjaaman hänen aiheuttamiaan vahinkoja, jotka voivat pahimmillaan uhata koko järjestön toimia. Tavatessaan Maailman Juutalaisen Kongressin presidentti Ronald Lauderin hän toisti aiemmin Israelin radiossa julkaistun lausuntonsa, jossa hän tunnustaa juutalaisten 2000 vanhat siteet Jerusalemiin ja Temppelivuoreen, jossa olivat molemmat juutalaisten Temppelit. PA/PLO:n ja Hamasin johtajat ovat pyrkineet poliittisista syistä kieltämään juutalaisten oikeudet kumpaankaan ja juutalaisten oikeudelliset ja uskonnollis-historialliset siteet Israelin maahan.  http://www.timesofisrael.com/un-secretary-general-reaffirms-ancient-jewish-ties-to-jerusalem/
·        USA:n senaattorit esittävät uusia Iranin vastaisia sanktioita sen uudistuneitten ydinaseitten ja ballististen ohjusten rakentamisen vuoksi, vaikka sopimuksissa ne kielletään. Iranille aseita tai niiden osia myyneitä yhtiöitä asetetaan boikottiin ja niitä rangaistaan. http://www.timesofisrael.com/senators-bring-new-iran-sanctions-bill-over-missile-tests-terrorism/
·        IDF ilmoittaa ampuneensa yhden palopommeja heitelleen nuoren arabin ja haavoittaneet kolmea muuta Beit Elissä Samariassa torstaiaamuna. IDF:n mukaan ryhmä arabeja nousi autoistaan lähellä Beit Elin juutalaiskylää alkaen heitellä palopommeja yhteisön sisälle. Sotilaitten tultua paikalle arabit hajaantuivat ja ajoivat autollaan pois.  http://www.timesofisrael.com/palestinian-teen-throwing-firebomb-killed-by-troops-idf/
·        USA:ssa JCC:n keskuksia pommeilla uhannut nuorukainen saatiin kiinni. Hän on USA:n Israelin kansalainen, hänen väitetään kärsivän mielenterveysongelmista ja syöpäkasvaimesta päässään. http://www.timesofisrael.com/reported-online-slip-up-led-police-to-jcc-bomb-threat-suspect/


Wednesday, March 22, 2017

KESKIVIIKKO 22.03.2017

KESKIVIIKKO 22.03.2017
01.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kiisti tiedot, joiden mukaan Venäjän presidentti Putin olisi kieltänyt Israelia iskemästä aseita kuljettavia autosaattueita vastaan Syyriassa. IAF on iskenyt toistamiseen saattueisiin, jotka kuljettavat ohjuksia ja muita pitkälle kehitettyjä sotilaallisia laitteita Hizbullahille Libanoniin. Syyrialaiset kapinalliset ilmoittivat keskiviikkona IAF:n koneitten iskeneen keskiviikon vastaisen yön aikana Qasioun vuorella lähellä Damaskosta Syyrian armeijan tukikohtia vastaan, joka on neljäs ilmaisku vajaan viikon sisällä.
Ilmaiskujen aiheuttamista tuhoista ei ole tietoja, eikä IDF:n taholta ole kommentoitu uutista.
Jännitys kohosi huomattavasti viikonvaihteen aikana, jolloin IAF:n raportoitiin iskeneen Syyriaan maanantain vastaisen yön aikana, kuten Syyrian media ilmoitti maanantaina. Sen mukaan IAF iski useisiin kohteisiin lähellä Syyrian ja Libanonin rajaa. Iskukohteisiin kuuluivat Hizbullahin aseita kuljettava autokolonna sekä Syyrian armeijan sotilastukikohtia.

Aiemmin sunnuntaina raportoitiin israelilaisen miehittämättömän lennokin (drone) tuhonneen ohjuksellaan auton, jossa sai surmansa Syyrian hallitusta tukevan sotilaallisen ryhmän komentaja.
Aikaisin perjantaiaamuna IAF: koneet iskivät aseita kuljettavaan autokolonnaan. Aseet ja ohjukset olivat osa Hizbullahin joukkojen siirtämistä Palmyran kaupungin laitamista etelään Israelin rajan tuntumaan, jonne Iran haluaa perustaa tukikohdan Hizbullahin kanssa. IAF:n koneita tulitettiin ohjuksilla maasta, ja yksi ohjuksista SA-5, jossa oli 250 kg räjähdekärki, aktivoi Israelin puolelle sijoitetun Arrow2-ohjuspatterin, joka ampui torjunta-. ohjuksen tuhoten sen ilmassa. Ohjusten räjähtäessä syntynyt valtava pamaus rekisteröitiin Jerusalemin itäosassa ja Modiinin alueilla. Ohjusten sirpaleita levisi laajalle alueelle, osa Jordanian puolella, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
Debkafilen raportin mukaan Quneitran kaupungin lähellä Syyrian Golanilla sunnuntaina 19.03. lennokin ohjusiskussa surmansa saanut (Hizbullahin?)komentaja oli nimeltään Yasser Sayad.
DF kertoo edelleen, että IDF on varuillaan tiedoista, joiden mukaan Irakin shia-muslimien joukkoja on Iranin Al-Qods komentajan Qassem Soleimanin johdolla siirtymässä etelään vahvistaakseen Hermonin Golanin operaatioita. Tämä ryhmä. Jota kutsutaan nimellä Al-Nojba ryhmittymä, nauttii Hizbullahin varakomentajan sheikki Naieem Qassemin erityistä suosiota. Hän lähetti upseereitaan kouluttamaan heitä Irakissa.
IDF raportoi tiistaina, että sen Skylark lennokki syöksyi teknisen vian vuoksi maahan Quneitran lähellä sunnuntaina 19. 03. Syyrian armeija ilmoitti aiemmin ampuneensa sen alas.  

02.Syyrian tilanteen kehitystä seuratessa ei voi välttyä päätelmältä, että jossakin vaiheessa Israelin on pakko puuttua tilanteeseen, tai se joutuu pohjoisesta ja etelästä maahan tunkeutuvien veren-himoisten joukkojen tallaamaksi. Näitten joukkojen yhteinen nimittäjä on Iran, joka Obaman hallituksen suosiollisella avustuksella on jatkanut vastoin tekemiään sopimuksia sekä ydinaseensa että ballististen ohjusten suunnittelua ja rakentamista. Obaman siirryttyä syrjään täysin palvelleena USA:n paikalle on noussut Venäjä presidentti Putinin johdolla. Venäläisiä joukkoja on jo sijoitettu Syyriaan, ja niitä sijoitetaan seuraavaksi Libyaan ja Egyptin länsiosiin suojelemaan Venäjän intressejä siellä. IDF varoo huolellisesti iskemästä kohteisiin, joihin on sijoitettu venäläisiä joukkoja, mikä voi osoittautua yhä vaikeammaksi, sillä venäläiset upseerit valvovat Venäjän toimittamien IT-torjunta-patteristojen S-300 ja S-400 toimintaa etenkin laivastosatamansa ja lentokenttänsä suojana.

Saudi Arabia, joka tukee maltillisiksi katsomiaan kapinallisia ryhmiä Syyriassa, seuraa tilanteen kehitystä ja Iranin vaikutus-vallan kasvua rajansa täkänä kasvavalla huolella, mutta ei ole lähettänyt joukkojaan taistelemaan Syyriaan.

03.Turkki pyrkii luomaan Syyrian puolelle rajaa puskurivyöhykkeen, jonne pakolaiset voivat sijoittua seuraamaan tilanteen kehitystä. Turkilla on ollut aluevaatimuksia Syyrian kanssa, jotka se tullee toteuttamaan nyt joukkojensa taistellessa Syyriassa IS:n joukkoja vastaan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganilla on vanha haave ottomanihallituksen vallan palauttamiseksi Lähi-Itään. Tarkkailijat ovat kuitenkin varoittaneet, ettei Erdoganin vallan-tavoittelu rajoitu pelkästään Lähi-Itään, vaan sen perimmäisenä tavoitteena on levittää valtansa myös Eurooppaan, missä sen NATO-jäsenyys antaa sille huomattavaa etua.
Erdogan on pettynyt EU:n kieltäydyttyä hyväksymästä Turkkia jäsenvaltioksi, mikä olisi avannut rajat pakolaisille siirtyä suoraan muihin EU-maihin. Erdogan on kuitenkin käyttänyt pakolaisia hyväkseen antaen uhkavaatimuksia EU-maille avata rajansa Turkin pakolaisleireissä asuvien pakolaisten vapaaseen muuttoon rajan yli, ellei hänen vaatimuksiinsa suostuta.
Erdogan kehotti äskettäin länsimaissa asuvia muslimeja hankkimaan ainakin viisi lasta perheeseen. Tämä toteuttaisi Libyan entisen diktaattorin Muammar Ghaddafin ennustuksen, että muslimit tulevat valloittamaan Euroopan laukaustakaan ampumatta naisten kohdun kautta.

04.TURKKI on pitänyt hyviä suhteita Hamasin kanssa, vaikka pyrkiessään parantamaan diplomaattisia suhteitaan Israelin kanssa, se väitti sulkeneensa Hamasin virallisen keskuksen Turkissa ja kehottaneensa sen virkailijoita poistumaan maasta.
Äskettäin paljastunut skandaali, jossa Turkin kansainvälisen yhteistyön ja kehityksen agentuurin (TIKA) kautta on valunut runsaasti varoja Hamasille Gazaan, paljastaa Turkin todellisen luonteen. Järjestön toiminnanjohtaja Gazassa Muhammad Murtaja pidätettiin viime kuussa epäiltynä, että hän toimii Hamasin hyväksi, kuten Shin Bet raportoi tiistaina.
Pidätys osoittaa Turkin ja Hamasin väliset läheiset suhteet, kuten ToI:n artikkelissa todetaan.

MURTAJAA vastaan esitetyissä syytteissä vihjataan, ettei Turkin tarkoituksena ollut käyttää Murtajaa varojen siirtämiseksi Gazaan, vaan myös antaa Hamasin sotilassiivelle Izza al- din Al-Qassam prikaatille tiedustelutietoja Israelista. Syytteiden pääosa käsittelee häpeämätöntä tapaa, millä Murtaja ja hänen avustajansa Hamasin sotilassiivessä pyrkivät hyödyntämään Gazan asukkaitten köyhien avustamiseen tarkoitettuja varoja.
Ensimmäisessä Murtajan paljastaneessa tapauksessa hän osti TIKA:lta saamillaan, Gazan köyhien auttamiseksi tarkoitetuilla, varoilla 14 000 ruokapakettia, joista hän antoi 7 000 Hamasin virkailijoille.
Toisessa tapauksessa Murtaja antoi Turkin virkailijoille 8 000 tekaistun perheen nimet Gazassa. Pakettien päälle oli kiinnitetty lappu englanniksi, jossa todettiin: "Turkin kansan lahja palestiinalaisille". Hamasin sotilassiiven virkailijat poistivat laput pakettien päältä ja myivät niiden sisällön korkeasta hinnasta asukkaille. Eikä tämä suinkaan ole ollut ensimmäinen tapaus, sillä vastaavanlaisia tapauksia on paljastettu toistenkin hyvän-tekeväisyysjärjestöjen toiminnassa Gazassa.

ToI:n artikkelissa kerrotaan Qatarin myöntämistä varoista, jotka oli tarkoitettu Khan Younisin Gazan kesäsodassa 2014 kotinsa menettäneiden perheitten uusien kotien hankkimiseksi ilmaiseksi, vaikka Hamas vaati satojen tuhansien NIS maksujen suorittamiseksi kutakin perhettä kohti sähkö- ja vesijohtoihin liittämiseksi niihin.
Murtaja on ollut Hamasin jäsen vuodesta 2018 lähtien. Hän opiskeli rakennusinsinöörioppia Turkissa ja puhuu sujuvasti turkin- kieltä, asuu Gazan kaupungin keskustassa ja on vuosien ajan kuulunut Hamasin sotilassiiven Shati-prikaatiin. Hänen sujuvan turkinkielen hallintansa ansiosta hänet valittiin edustamaan sotilassiipeä TIKA:ssa. Ennen tätä Murtaja palveli Turkin hyväntekeväisyyssäätiössä, joka tunnetaan lyhenteellä IHH. Tämä järjestö oli keskeisenä suunnittelemassa ja toteuttamassa Gazan saarron murtamiseksi tarkoitettua laivasto-osastoa v. 2010, jota johti surullisen kuuluisa alus Mavi Marmara.
Murtaja toimi myös tulkkina Hamasin johtajien Ismail Haniyehin ja Ismail Radwan tavatessa turkkilaisten järjestöjen edustajia.
Seuraamassani ToI:n artikkelissa kerrotaan Murtajan aikaisempia vaiheita ja hänen päätöksestään matkustaa Israelin kautta turkkiin hyvin tiedostaen, että Shin Bet oli tietoinen hänestä. Valmistautuessaan matkalle hän vakuutti Hamasille, että Turkin tiedustelu oli hankkinut karttoja, joihin oli merkitty israelilaisia kohteita tarkemmin kuin GOOGLE:n kartoissa, ja jotka hän lupasi tuoda mukanaan palatessaan Turkista. Murtaja ilmeisesti luotti työnantajansa TIKA:n kykyyn suojella häntä pidätykseltä http://www.timesofisrael.com/arrest-exposes-hamas-turkish-connection/

05.UUTISIA LYHYESTI
·        IDF;n komentaja Gadi Eeisenkott sanoo Knessetin Knessetin valvontakomitean istunnossa, etteivät Gazasta Israelin puolelle kaivetut tunnelit muodosta kuolemanvaaraa maalle, niin pelottavia kuin ne ovatkin. Hän totesi näin puhuessaan IDF:n toimien puolustamiseksi Gazan 2014 kesäsodan jälkipyykin käsittelyssä keskiviikkona. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-chief-Hamas-tunnels-are-not-a-strategic-or-existential-threat-484853
·        Israelin kansainvälisessä tietolähteessä esitetyt tiedot avioliitoista voivat olla vaarallisia tuleville juutalaisille ihmisille. Uskonnollisten palvelujen ministeriö valmistelee sellaisen rekisterin laatimista, jonka tarkoituksena on estää ihmisiä solmimasta avioliittoa uudelleen vastoin Halakhan vaatimuksia, kuten eräs rabbi puolustelee hanketta. Rabbi Hizkiyahu Samin kertoi JP:n toimittajalle Euroopan rabbiinisen keskuksen vuosikokouksessa Italiassa, että tietopaketti täydentää nykyisin pidettyä rekisteriä. http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-international-marriage-database-denounced-as-dangerous-to-future-of-Jewish-people-484854
·        18-vuotias Gazan arabi sai surmansa ja kaksi muuta haavoittui tankin ammuksesta heidän lähestyessään turva-aitaa kielletyllä sotilaallisella vyöhykkeellä yön aikana. Tapaus sattui Rafahin lähettyvillä.   http://www.timesofisrael.com/gazan-said-killed-by-idf-while-attempting-to-cross-border/
·        2000 asevelvollista kutsuttiin yllätysharjoituksiin Gazan sodan varalta. IDF:n tiedottajan mukaan se ei liity Gazan muuttuneeseen tilanteeseen, vaan se oli sovittu aiemmin. Harjoituksissa on mukana mahdollisuus tunkeutumisesta Gazan alueelle potentiaalisen uuden sodan aikana. http://www.timesofisrael.com/2000-reservists-train-for-war-in-gaza-with-surprise-drill/
·        Poliisi jatkaa Israelin valtion omistaman suurimman yhtiön IAI:n sisällä paljastuneen korruption tutkimista. Poliisi pidätti 2 epäiltyä ja 10 muuta kuulusteltu asian yhteydessä. Yksi pidätetyistä on poliisin vuotamien tietojen mukaan hallituksen Likud-ministerin poika. Pidätykset suoritettiin aikaisin keskiviikkoaamulla ja heidän kodeissaan suoritettiin tarkastukset. Viime viikolla pidätetyt ovat IAI:n ja yksityisyhtiön palveluksessa, Poliisi ei paljasta heidän nimiään. http://www.timesofisrael.com/ministers-son-reportedly-arrested-as-part-of-probe-into-iai-defense-firm/
·        FBI:n Iranissa kadonneen entisen virkailijan Robert Levinsonin omaiset ovat nostaneet syytteet Iranin valtiota vastaan epäillen, että Iran salaa tietoja hänestä. http://www.timesofisrael.com/family-of-jewish-ex-fbi-agent-sues-iran-over-disappearance/
·        Mossadin entinen johtaja Tamir Pardo sanoo Meir Daganin kunniaksi järjestetyssä konferenssissa Netanyassa, että Israelin hallitus kaivaa päänsä hiekkaan toivoen, että ongelma PA/PLO:n ja Hamasin arabien kanssa häviää itsestään ajan myötä. "Israel on päättänyt olla valitsematta toivoen, että ongelma ratkeaa yhtenä päivänä eräänlaisena ihmeenä." Pardo toteaa, että ellei Israel päätä toimia erottaakseen itsensä palestiinalaisista, Länsirannan ja Gazan arabit tulevat lähitulevaisuudessa ylittämään juutalaisten määrän. Siksi juutalaisten ja palestiinalaisten tulee erottautua toisistaan, jotta Israel säilyttäisi sionistisen näkynsä. http://www.timesofisrael.com/no-2-state-solution-is-existential-threat-to-israel-ex-mossad-chief/
·        Pääministeri Netanyahu vakuuttaa, että Israelin rakentaminen pääkaupungissaan Jerusalemissa ei kuulu neuvottelujen piiriin, se on Israelin oikeus ja velvoite. Hän vakuutti pitävänsä lupauksestaan rakentaa uuden Amonan kaupungin äskettäin tuhotun sijaan. Hän sanoi olevansa valmis sopimaan Trumpin hallituksen kanssa juutalais-yhteisöistä ja niiden rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa, mutta Jerusalemin tilanne ei kuulu niihin, kuten hän vakuutti journalisteille Kiinassa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-building-in-east-jerusalem-non-negotiable/
·        Kaksi IDF:n sotilasta ajoivat vahingossa Beir Fajjarn arabi-kylään lähellä Betlehemiä ja joutuivat asukkaitten kiven-heittäjien kohteiksi, toinen heistä haavoittui kivistä. Millähän nimellä tällaista tulisi kutsua, onko tämä rasismia vai raakaa juutalaisvihaa? Ihmeenä voi pitää sitä, että he selviytyivät hengissä. http://www.timesofisrael.com/idf-soldier-lightly-hurt-after-accidentally-entering-palestinian-town/
·        Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman vakuutti sunnuntaina, että jos Syyria ampuu uudelleen IAF:n koneita, IDF ei arkaile tuhota koko Syyrian ilmapuolustus-järjestelmän. http://www.jewsnews.co.il/2017/03/20/israel-will-not-hesitate-to-destroy-syrian-air-defenses.html
·        Sharialaki tekee tuloaan Ruotsissa, vaikkei kukaan siihen painosta. Merimieslähetyksen kirkko Tukholman itäisellä satama-alueella ensimmäinen lesbopiispa sanoi puhuessaan kirkossa, vaatien pappia selittämään, mitä hän tekisi jos kirkkoon pyrkisi ei-kristittyjä henkilöitä, jotka haluaisivat rukoilla kirkossa. Kutsuen muslimivieraita "enkeleiksi" hän kirjoitti myöhemmin blogiinsa, että muslimit tuntisivat olonsa kotoisemmiksi, jos ristit poistettaisiin kirkoista. Lesbopiispan blogi herätti vastalauseita, ettei kirkko ole sama kuin mikä tahansa rukoustila, mihin piispa viittasi.  http://www.jewsnews.co.il/2017/03/19/first-lesbian-bishop-orders-church-crosses-replaced-with-islamic-symbols-to-make-them-feel-more-at-ease.html
·        Poliisiaseman rakentaminen on joutunut vaikeuksiin Tukholman Rinkerbyssä, sillä rakennukselle ei löydetä urakoitsijaa. Maahantunkeilijoitten asuttama Rinkeby on kuin vieraan valtion hallitsema alue, jonne poliisit uskaltautuvat vain armeijan suojeluksessa. Tämä on maailman "vapauden mallimaan" nykyinen tila. http://www.jewsnews.co.il/2017/03/19/sweden-cant-find-contractor-willing-to-build-police-station-in-muslim-migrant-suburb-its-too-dangerous.html.

06.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -17; Tiberias 13 -22; Suolameri 18 -24; Eilat 16 -25 +C-astetta. Taivas pysyttelee puolipilvisenä, huomenna voi tulla paikoin sadekuuroja. Lämpötiloissa ei tapahdu suuria muutoksia.


Sunday, March 19, 2017

SUNNUNTAI 19.03.2017

SUNNUNTAI 19.03.2017
01.Pääministeri Benyamin Netanyahu aloittaa tänään laajan kauppa-valtuuskunnan kanssa matkansa Kiinaan. Hänen koneensa starttasi aikaisin sunnuntaiaamuna kolmen päivän viralliselle vierailulle Kiinaan, jonka aikana juhlitaan 26 vuotta solmittujen diplomaattisten siteiden solmimista Kiinan ja Israelin välille. Kiinan presidentti Xi Jinping tarjoaa Netanyahulle virallisen lounaan, ja hän tapaa myös Kiinan parlamentin puheenjohtajan Zhang Dejiangin, pääministeri Li Keqiangin ja hänen varamiehensä Liu Yandongin. Kiina arvostaa suuresti ulkoisia muotoja ja eleitä.  Presidentti Xi haluaa osoittaa, miten merkittävinä hän pitää Kiinan ja Israelin välisiä diplomaattisia ja kaupallisia suhteita.

Kuten seuraamassani ToI:n artikkelissa todetaan, Netanyahun päällimmäinen kiinnostus kohdistuu kuitenkin maitten välisen kaupan kehittämiseen ja vapaakauppasuhteitten solmimiseen. Hän otti mukaansa useita ministereitä sekä laajimman liike-elämää edustavan valtuuskunnan.
Pääministeri Netanyahu totesi Ben Gurionin lentokentälle kokoontuneille journalisteille, että Israel on nyt korkeassa kurssissa maailmalla, kuten viimeaikaiset viralliset vierailut Washingtoniin, Moskovaan ja moniin muihin maihin osoittavat. Hän käytti aikaansa puhuen myös peruuttamastaan suunnitelmasta uuden yleisen uutistoimiston perustamisesta, mistä hän oli sopinut talousministeri Moshe Kahlonin kanssa.
Tämä oli yllättävä veto ja käänne hänen suhtautumisessaan, mikä voi johtaa uusiin vaaleihin
Netanyahu muistutti, että hallitussopimus antaa Likudille ja sen 30 kansanedustajalle oikeuden päättää tiedonvälityksestä tarvitsematta sopia jokaisesta yksityiskohdasta pienpuolueitten kanssa. Hän kieltäytyi spekuloimasta vaalien mahdollisuudesta. Netanyahun edellinen virallinen vierailu tapahtui 2013, jolloin myös puhuttiin suhteitten kehittämisestä, ja silloin 8 miljardin USD suuruisen kaupan arvon nostamisesta. Kiina on nykyisin Israelin suurin kauppakumppani 11 miljardin USD vuosittaisella volyymilla. Hän odottaa voivansa avata uusia markkinoita Kiinassa. Hän muistutti, että suurin korporaatio Kiinassa useimmiten tarkoittaa suurinta maailmassa, tai että se on tulossa siksi. Delegaatiossa on mukana 90 eri liike-elämän alueita edustavia liikemiehiä, jotka tarjoavat ja etsivät uusia kiinalaisia suhteita. http://www.timesofisrael.com/eyes-on-boosting-trade-pm-heads-to-beijing-as-coalition-crisis-simmers/

02.Vaikka Netanyahu kieltäytyi keskustelemasta uusien vaalien mahdollisuudesta, talousministeri Moshe Kahlon otti yhteyttä oppositiojohtajaan Yitzhak Herzogiin keskustellen hänen kanssaan epäluottamuslauseen esittämisestä hallitukselle. Netanyahun kerrotaan todenneen, että Likud voi joko menestyä tai hävitä vaaleissa, mutta että Kahlonin Kulanu-puolue voi vain menettää. Hän kertoi Likudin ministereille lauantaina: Olemme menossa uusiin vaaleihin, mikä lakaisee Kulanun pois Knessetistä. http://www.timesofisrael.com/as-early-election-talk-swells-pm-digs-in-against-new-broadcaster/, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-reneges-on-deal-for-new-state-broadcaster-prompts-election-talk/,

03.PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti perjantaina ennen sapatin alkamista, että aiemmin perjantaiaamuna useisiin kohteisiin tehdyt ilmaiskut Syyriaan alueelle olivat tarkoitetut estämään kehittyneitten aseitten toimittaminen Hizbullahille Libanoniin, ja että Israel tulee tarvittaessa iskemään uudelleen.

Perjantaiaamuna tehdyt ilmaiskut saivat aikaan torjuntaohjusten ampumisen IAF:n koneita vastaan, mihin IDF vastasi ampumalla omia Arrow torjuntaohjuksiaan. Tämä oli ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen Arrown käyttämysestä. Syyria ilmoitti ampuneensa alas yhden IAF:n koneen lähellä Palmyran kaupunkia, jonka sen joukot olivat vapauttaneet ISIS-joukkojen miehityksestä. IAF kieltää menettäneensä yhtään konetta iskujen aikana. IDF:n tiedottaja Peter Lerner sanoi, etteivät koneet kärsineet vaurioita missään vaiheessa todeten, että Syyrian hallitus on esittänyt aiemminkin katteettomia väitteitä. Netanyahun antaman "lausunnon mukaan Israel selvittää aina kehittyneitten aseitten kuljettamisen Hizbullahille, ja tiedustelutietoihin perustuen iskee aina, kun se on operatiivisesti edullista. "Olemme lujasti päättäneet toimia saamiemme tietojen perusteella, minkä jokaisen tulee tiedostaa, jokaisen naapurimme", hän vakuutti. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-syria-raids-targeted-advanced-hezbollah-arms/

04.Israel tarttui lopulta kovin käsin nopeasti kehittyviin muutoksiin, joita tapahtuu Israelin pohjoisrajan takana. IAF:n koneitten perjantaiaamuna tekemät ilmaiskut Pohjois-Syyriassa sijaitsevaa T-4 lentoasemaa vastaan osoittavat, että tilanne oli kehittymässä Israelille vaaralliseen suuntaan. Ne aiheuttivat myös väitteen, että iskemällä Syyriaan valvomaan lentoasemaan Israel osoitti tukevansa hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia.

Debkafilen (DF) julkaiseman artikkelin mukaan tilanteen kehitys Syyrian eteläosassa on osa Hizbullahin ja sen tukijan Iranin suunnitelmia pysyvän tukikohdan perustamiseksi lähelle Israelin pohjoisrajaa, josta käsin se voi aloittaa toimet Israelin Golanin miehittämiseksi. Hizbullah antoi harvinaisen lausunnon IAF:n ilmaiskuja seuraavana päivänä tunnustaen menettäneen sotilas-komentajan Badee Hamiyehin taistelussa lähellä Quneitran kaupunkia Israelin Golanilla. Tieto sellaisesta taistelusta oli ensimmäinen, eikä sitä ole julkistettu muualla.

DF kertoo edelleen, että Bibi ja IDF tiedustelupäällikkö Hertzi Halevi esittivät Moskovan vierailun aikana presidentti Putinille kartan, jonka avulla he pyrkivät osoittamaan Hizbulahin joukkojen siirrot pohjoisesta Syyrian armeijan Zabadanin tukikohdasta etelään Syyrian Golanille ja Hermonille, pudistaen matkan aikana 30 kapinallisten kylää Hermonin rinteiltä.
Netanyahu oli toivonut Venäjän pitävän kiinni sopimuksestaan, estää Hizbullahia rakentamaan tukikohtiaan lähelle Israelin rajaa.
Putin ei kuunnellut vieraittensa toiveita, vaan päinvastoin antoi käskyn Venäjän komentajille Syyriassa sallia Hizbullahin jatkaa suunnitelmiensa toteuttamista, ja kehottaa syyrialaisia kapinallisia Hermonin ja Golanin alueilla antautumaan shia-joukoille. Täten Hizbullah saa jatkaa suunnitelmansa toteuttamista.
DF:n sotilasasiantuntijat kuvaavat T-4 lentotukikohtaa Palmyran lähellä Syyriassa Iranin tärkeimmäksi terminaaliksi, jonne iranilaiset koneet laskeutuvat päivittäin tuoden sotamateriaalia omille joukoilleen, kuten myös Syyrian armeijalle ja Hizbullahille.
Tämän kehityksen johdosta Netanyahu julkisti lausuntonsa, jossa hän vakuutti Israelin tekevän kaikkensa estääkseen Iranin ja Hizbullahin etenemisen sen pohjoisrajansa taakse. Venäläisiä hyökkäys-helikoptereita oli sijoitettu T-4 tukikohtaan estämään IAF:n ilmaiskut, mikä kuitenkin osoittautui virheelliseksi toivoksi.  

Muutamia tunteja Palmyran T-4 ilmaiskun jälkeen Venäjän ulkoministeriö kutsui Israelin Moskovan lähettilään Cary Korenin antamaan selityksen. Sitä ei kuitenkaan tarvittu, vaan apulais-ulkoministeri Mikhali Bogdanov ilmoitti vakavasti Israelin lähettiläälle, ettei Venäjä tule sietämään Israelin uusia ilmaiskuja tukikohtia vastaan, joihin on sijoitettu venäläisiä joukkoja.
Kuten DF raportoi, ehkä tämä antoi Israelin suunnittelijoille ajan-kohtaisen tuntuman siitä, mitä täysimittainen sota tulee merkitsemään, kun pieneen Israelin maahan ammutaan tuhansittain ohjuksia sekä pohjoisesta, idästä, lännestä että etelästä. Se voi vahvistaa ennaltaehkäisevän iskun optiota. http://www.debka.com/article/25972/Hizballah%E2%80%99s-trust-in-Russia-%E2%80%93-strategic-dilemma-for-Israel

05.Times of Israel kertoo julkaisemassaan Avi Issacharoffin laatimassa artikkelissa, että Islamin Valtion poistuminen näyttämöltä Syyriassa  asettaa kulissit uuteen järjestykseen seuraavaa näytelmää varten Iranin kehittymiseksi supervallaksi.
Artikkelissa todetaan edelleen, että valtio nimeltä Syyria on kaivettu loppuun, ja Teheran ja sen alaiset liittolaiset ovat nousseet asemaan, jossa ne voivat hyötyä enemmän kuin muut näyttelijät.
Artikkelissa viitataan kuusi vuotta sitten UNHCR:n johtajan lausuntoon, jonka mukaan Syyriassa on kehittymässä suurin ihmisen aiheuttama katastrofi toisen maailmansodan jälkeen. Tiedot Kazakhstanin pääkaupungissa Astanassa pidetystä konferenssista antoivat toivoa valoisammasta tulevaisuudesta.
Syyrian sodan siirtyessä keskiviikkona seitsemänteen vuoteensa, Venäjän johtamassa Astanan konferenssissa päätettiin asettaa erityistiimi valvomaan aselevon säilymistä. Tiimin jäseniksi valittiin Turkki, Venäjä ja Iran.
Konferenssin venäläisen johtajan Alexander Lavrentievin mukaan osanottajat lupasivat toimittaa kartat, joissa osoitettaisiin terroriryhmien – kuten Islamilainen Valtio, ja Jabhat Fateh al-Sham (Nusra Front) - tämänhetkinen sijainti. Toiveet pikaisesta rauhoittumisesta taistelurintamilla saivat kuitenkin tylyn lopun, kun Damaskoksesta tiedotettiin kahdesta verisestä pommi-iskusta – yksi Damaskoksen oikeuskompleksin edustalla, toinen läheisessä ravintolassa – joissa sai yhteensä surmansa yli 25 henkilöä.

Se oli sunnimuslimien antama kouriintuntuva muistutus, ettei ollut mahdollista palata 6 vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen, josta ei todellakaan ole paljon jäljellä.  Lähes puoli miljoonaa ihmistä on surmattu ja tuntematon määrä haavoittunut. Viisi miljoonaa ihmistä ovat paenneet kodeistaan, liittyen joko karkotettujen tai siirtolaisten joukkoon, mikä tarkoittaa sitä, että viides osa 22 miljoonan asukkaan valtiosta on poistunut kotiseuduiltaan epävarmoihin olosuhteisiin. Maan infrastruktuuri on raunioina, ja kodeissaan vielä asuvat ihmiset kärsivät toistuvista voimavirran katkoksista, veden ja ruuan sekä hyväksyttävän lääkintähoidon puutteesta.
Astanan konferenssi osoitti konkreettisesti, ettei Syyria ole enää syyrialaisten hallinnassa, vaan ulkoiset mahtitekijät ja intressi-ryhmät laativat yhdessä Syyrian tulevaa karttaa. Alaviittien hallitsemaa, pääosin maan rannikko-aluetta, kutsutaan presidentti Bashar Assadin mukaan Assadistaniksi, koska niillä asuvat sunnit muodostavat 70 % väestöstä. Loppuosan maasta jakavat maltilliset Assadin hallintoa vastustavat kapinalliset, Islamin Valtio ja Al-Nusra Front ja muut pienryhmät, sekä kurdit ja Turkki.
 Israel on huolellisesti pyrkinyt pysymään sivussa taisteluista, mutta Iranin vallan nousun myötä ja Venäjän aseitten ansiosta Hizbullahin rooli on vahvistunut. Se muistuttaa toistuvasti, että sillä on tarpeeksi voimavaroja ja aseita iskeä Israeliin niin halutessaan, mitä se pitää tärkeimpänä tavoitteenaan. Syyrian taisteluissa se on saanut runsaasti sotakokemusta, ja Iranin liittolaisena se on saanut kehittynyttä aseistusta ja ohjuksia sekä Iranista että Venäjältä.  http://www.timesofisrael.com/islamic-states-wane-sets-the-stage-for-regional-superpower-iran/

06.UUTISIA LYHYESTI
·        USA:n Valkoinen Talo vahvistii turvallisuustoimiaan erään autoilijan lähestyessä rakennusta ja ilmoitettua, että hänellä oli pommi autossaan. Yksi henkilö pidätettiin, mutta ei ole tiedossa, löydettiinkö autosta räjähteitä. Presidentti Trump ei ollut lauantaina tapahtuman aikana Valkoisessa Talossa, vaan vietti perheensä kanssa viikonlopun Palm Beachin limanviettokohteessa. http://www.timesofisrael.com/white-house-security-upgraded-amid-car-bomb-threat/
·        PohjoisKorean valtion media ilmoitti sunnuntaina, että se oli testannut uutta rakettimoottoria, joka presidentti Kim Jong Unin mukaan on vallankumouksellinen. Kim oli seuraamassa lauantaina tehtyä testiä, jonka tarkoituksena oli vahvistaa uuden moottorin nousuvoima sekä sen luotettavuus ja valvontajärjestelmä ja rakenteellinen turvallisuus. Kim kehuu testiä historialliseksi. http://www.timesofisrael.com/north-korea-tests-newly-developed-high-thrust-rocket-engine/
·        Egyptin presidentti Abdel Fattah el-.Sisi tekee virallisen vierailun Washingtoniin huhtikuussa pyrkien löytämään yhteistyökumppanin presidentti Donald Trumpissa, mitä hän turhaan odotti presidentti Obamalta. Trump kutsuu entistä kenraalia hämmästyttäväksi mieheksi. http://www.timesofisrael.com/egyptian-president-to-make-first-white-house-visit-in-april/
·        PA:n media ilmoittaa, että PA/PLO:n ilman mandaattia hallitseva Mahmoud Abbas vierailee Valkoisessa Talossa huhtikuun puolivälissä. http://www.timesofisrael.com/abbas-said-invited-to-white-house-mid-april/,
·        Saksan liittokanslerin Angelika Merkelin ja USA:n presidentti Donald Trumpin tapaaminen Washingtonissa ei tainnut sujua aivan odotusten mukaisesti, vaikka Trump twiittasi Floridasta, että tapaaminen oli mahtava. Trump kätteli Merkeliä tämän tullessa Valkoiseen Taloon, mutta puoli tuntia kestäneen lehdistötilaisuuden aikana havaittiin ilmapiirin viileys. Merkel esitti jossain vaiheessa kättelyä, mutta Trump joko ei havainnut sitä tai ei halunnut huomioida sitä. Trump syyttää Saksaa, ettei se ole suorittanut maksuosuuttaan NATO:n kustannuksista. Toiseksi Trump vastustaa ehdottomasti Merkelin siirto-laispolitiikkaa. http://www.timesofisrael.com/trump-says-germany-owes-vast-sums-to-nato/
·        Orlyn lentokentällä Pariisissa naissotilaan aseen ottanut mieshenkilö, joka tunnistettiin nimellä Ziyed Ben Belgacem, ammuttiin kuoliaaksi, Hän oli sanonut haluavansa kuolla marttyyrina. http://www.timesofisrael.com/paris-airport-attacker-said-he-was-ready-to-die-for-allah/
·        Presidentti Reuven Rivlin matkustaa Vietnamiin, mikä on harvinaista, että maan korkeimmat johtajat ovat samaan aikaan poissa maasta. Rivlin sanoo haluavansa edistää maitten välistä teknologian, terveydenhoidon ja opetusalan vaihtoa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/226899,
07.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07 -15; Tiberias 12 -21; Suolameri 15 -24; Eilat 12 -23 +C-astetta. Taivas pysyttelee puolipilvisenä ja lämpötila suhteellisen viileänä, mutta noussee keskiviikkona. Sateitten mahdollisuus on syytä huomioida, joskin paikallisina.