Posts

Showing posts from August 7, 2011
PERJANTAI 12.08.11

1.SISÄMINISTERI Eli Yishai (Shas) sanoo ensi viikon alussa vahvistavansa kaksi rakennuskohdetta Jerusalemissa sen 923 asuntoyksikön lisäksi, jotka saivat rakennusluvan Har Homaan muutama päivä sitten.
Ramat Shlomon lähiöön pääkaupungin koillisosassa annetaan lupa 1600 asuntoyksikön rakentamiseksi; Givat Hamatos saa luvan 2000:n ja Pizqat Zeev 625:n asuntoyksikön rakentamista varten, kertoo Yishain edustaja Roet Lachmanovich.
JP:n artikkelin kirjoittajat muistavat huolellisesti lisätä artikkeliinsa jo tässä vaiheessa, että Peace Now valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen ja todetaan muistin vahvistamiseksi ja kuin valituksen tueksi, että tämä lähiö tuli kuuluisaksi siitä, miten sisäministeriö antoi luvan asuntojen rakentamiseksi sinne varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailun aikana, joka paheksui päätöstä. Biden hyväksyi Netanyahun selityksen tahattomasta yhteensattumasta, mutta USA:n ulkoministeri Clinton käytti sitä hyväkseen hyökäten rajusti sekä Isra…
TORSTAI 11.08.11

1.ISRAELISSA kymmeniä mielenosoittajia kokoontui maahallituksen viraston eteen esittäen vastalauseensa siitä, että maahallitus luovuttaessaan rakennusmaata urakoitsijaliikkeille antaa etusijan niille, jotka maksavat maasta eniten. Urakoitsijat siirtävät tietenkin tämän maksun suoraan asuntojen hintoihin ilmeisesti lisäten siihen toimistokulut. Tämä järjestelmä on toiminut juuri päinvastoin, kuin miten sen oli tarkoitettu toimivan. Maahallitus on käyttänyt valtion omistamaa maata oman voittonsa maksimoimiseksi. Tämä on nostanut asuntojen vuokria, ja toisaalta johtanut siihen, että asuntoja rakennetaan varakkaille ostajille, jotka haluavat väljiä asuntoja, ja joita markkinoidaan varustelutasoltaan ylellisinä.

ASUNTO- JA RAKENNUSMINISTERI Ariel Attias tarttui tähän ilmeiseen epäkohtaan mielen-osoittajien vaatimuksien saattelemana. ”Maa ei ole tarkoitettu voiton saamiseksi”, Attias sanoi hätäisesti järjestämässään lehdistötilaisuudessa keskiviikkona ennen kansallisen tal…
KESKIVIIKKO 10.08.11

1. ISRAELIN vastaisuus, jota JP:n artikkelissa kutsutaan anti-normalisoinniksi, saa yhä suurempaa jalansijaa Jordaniassa. Artikkelin mukaan Israel on huolestunut ryhmistä, jotka ajavat tätä suuntausta ja jotka ovat selvästi aktivoituneet vuoden alusta lähtien Jerusalemin tietolähteiden mukaan.
Kuten artikkelissa todetaan, vuonna 1994 solmittua Israelin ja Jordanian välistä rauhan-sopimusta vastaan on hyökätty toistuvasti, mutta nämä vaatimukset ovat kiihtyneet.

Vaatimukset suhteiden katkaisemiseksi ovat levinneet käytännön tasolle, mistä esimerkkinä on se, että jordanialainen vakuutusjärjestö, joka oli vakuuttanut Israelin Jordanian lähetystön virka-autot, ilmoitti lähetystölle, että sitä vastaan harjoitetusta painostuksesta johtuen noitten anti-normalisointiryhmien taholta se ei voi enää jatkaa aiempaa vakuutuspolitiikkaansa, vaan lähetystön on etsittävä toinen vakuutusyhtiö.
Samaan aikaan Israelin maataloustuotteiden vienti Jordaniaan pieneni 25-30 % tuottajia…
TIISTAI 09.08.11

1. STRATEGISTEN asiain ministeri Moshe Yaalon totesi eilen, ettei anteeksipyyntö Turkille Mavi Marmaran murhenäytelmästä, jossa useita IDF:n merivoimien kommandosotilasta piestiin henkihieveriin, ja jossa sotilaat itsepuolustukseksi turvautuivat lopulta väripistooliensa asemesta koviin panoksiin surmaten 9 turkkilaissyntyistä aktivistia, tule palauttamaan ryvettyneitä diplomaattisia suhteita. Tiedusteluministeri Dan Meridor sen sijaan kehotti molempia osapuolia turvautumaan viisauteensa ongelman ratkaisemiseksi. Tapaus on pahoin repinyt jo sitä ennen tulehtuneita Turkin ja Israelin välejä, joista näkyvin esimerkki oli Erdoganin avoin loukkaus presidentti Shimon Peresiä kohtaan, joka yritti selittää cast lead operaation taustoja Erdoganin lapsimurhasyytöksiä vastaan.

Molemmat ministerit kuuluvat Netanyahun perustamaan 8 keskeisen ministerin muodostamaan minikabinettiin, tunnettu myös nimellä turvallisuuskabinetti. Tämä pienois-kabinetti piti kokoustaan eilen keskuste…
MAANANTAI 08.08.11

1. ISRAELIN Tel Avivin pörssikurssit, TASE, notkahti USA:n luottokelpoisuuden alentumisen vuoksi km. 7 %. TA-25 ryhmän yhtiöitten menetys oli 17,5 %, Nice Systems 9.8 %, Bank Hapoalim 9.3 % ja Delek Group 9 %. Standard & Poors laski USA:n luottokelpoisuuden maksimista AAA piirin verran alemmas AA+, minkä suurin syy lienee ollut USA:n kongressin vaikeudet USA:n lainojen järjestelyissä ja lainanottokaton nostamisen viivyttelyssä.

TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz ja Israelin Pakin johtaja Stanley Fischer pitivät kahdenkeskisen neuvottelun USA:n talousmuutosten vaikutuksista Israelin talouteen.
Suora vaikutus sillä tulee olemaan USA:n antamiin lainatakuisiin Israelin kansainvälisissä lainoissa, joita se tämän ansiosta on saanut huomattavan alhaisella korolla. Vaikka Israel ei ole tarvinnut nostaa hakemiaan lainoja täysimääräisesti, se on ollut vakauttamassa maan taloutta ja tukemassa maan talouden luotettavuutta kansainvälisesti. Viime aikoina on ollut kehotuksia, jo…
SUNNUNTAI 07.08.11

1.PALESTIINAN estävän turvallisuuspalvelun virkailija soitti viime viikolla palestiinalaiselle
journalistille Majdoleen Hassounehille vaatien häntä ilmoittautumaan välittömästi järjestön päämajassa Nablusissa. Hassouneh kieltäytyi, jolloin järjestö lähetti hänelle kirjallisen viestin uusien vaatimuksen tulla kuulusteltavaksi välittömästi. Kun Hassounehia ei kuulunut virastoon, sieltä lähetettiin poliisit pidättämään hänet. Koska poliisit eivät löytäneet häntä, sillä hän oli mennyt piiloon, he pidättivät hänen kaksi veljeään pyrkien sillä painostamaan häntä.
Hassounehin synti ole se, että hän oli kirjoittanut artikkelin istumalakosta Ramallahista.

HASSOUNEHIN ystävät ja journalistitoverit aloittivat kampanjan Facebookissa hänen puolestaan protestoiden PA:n hallituksen tapaa kohdella journalisteja alueellaan.
Hassouneh valmistui An-Najah yliopistossa Nablusissa. Hänelle myönnettiin Thomas säätiön palkinto parhaasta tutkivasta journalismista lääkintäpalveluista PA:…