Friday, October 21, 2011

PERJANTAI 21.10.11

1.KVARTETIN seuraava kokous pidetään Jerusalemissa keskiviikkona 26.10.11, ellei aikatauluun tule viime hetken muutoksia. Ne siirrettiin jo kolme päivää myöhemmäksi tuntemattomasta syystä. Kvartetin edustajana Lähi Idässä toimiva Tony Blair vaatii, että Israel ja PA valmistelevat esityksiä kahdesta tärkeimmästä kysymyksestä, rajoista ja turvallisuudesta, joista tulee sopia kolmen kuukauden sisällä. Koska Israelin ja PA:n neuvottelijat eivät enää sovi samaan huoneeseen, kvartetti tapaan heidät erikseen. Tämä tarkoittaa paluuta käytäntöön, joka sai alkunsa Hajj Amin al-Husseinin ollessa Jerusalemin päämuftina 1921 – 1937 Englannin mandaatin aikana. Hajj Hussein oli kiivas antisionisti ja kiihotti palestiinalaiset toistuviin verisiin hyökkäyksiin juutalaisia vastaan.

HAARETZ.COM kertoo artikkelissaan, että pääministeri Netanyahu lupasi maassa vierailevalle Colombian ulkoministerille, että hän on valmis jäädyttämään kaikki hallituksen toimesta ja hallituksen omistamalla maalla tapahtuvat rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa saadakseen Abbasin neuvottelupöytään, mutta odottaa ensin Abbasin virallista kantaa ehdotukseen. Pääministerin kanslia kuitenkin kieltää tällaisen lupauksen todellisuuden.
Colombian ulkoministeri Angela Holguin saapui yllätysvierailulle maahan Abbasin Colombian vierailun seurauksena, jonka aikana Colombia lupautui toimimaan välittäjänä Israelin ja PA:n välillä, vaikka maa kieltäytyi tukemasta Fatahin tekemää hakemusta YK:lle omasta valtiosta. Netanyahu tapasi Colombian presidentti Santosin New Yorkissa YK:n yleiskokouksen aikana, jolloin presidentti mainitsi välitysmahdollisuudesta. Hän keskusteli ennen Abbasin käyntiä asiasta ulkoministeri Clintonin kanssa, joka tervehti Santosin esitystä tyydytyksellä.

ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kertoo, että Abbas tarjoaa Hamasille parlamenttivaaleja tammikuussa 2012. Tammikuu on aikaisin mahdollisuus, koska vaaleista tulee ilmoittaa virallisesti kolme kuukautta ennen vaalipäivää. Rudeinah sanoo suositelleensa vaaleja Abbasille, jotta hänen kansansuosionsa todettaisiin virallisesti. Abbasin suosio nousi selvästi hänen YK:n yleiskokouksessa pitämänsä puheen jälkeen, mutta sen kiilto on alkanut himmetä varsinkin ”Hamasin suostuttua vapauttamaan Gilad Shalitin 1027 palestiinalais-vankia vastaan, mihin Abbas ei olisi pystynyt miljoonassa vuodessa”, kuten Zahar toteaa.

HAARETZ.COM kertoo artikkelissaan laveasti Colombian ulkoministeri Holguinin ja Abbasin välisistä keskusteluista, joissa Holguin esitti useita etenemismahdollisuuksia, joihin kuuluvat salaiset keskustelut osapuolten välillä, tai salaiset kolmannen osapuolen välityksellä käytävät keskustelut. Artikkelissa todetaan Netanyahun lupaus rakentamisen osittaisesta jäädyttämisestä testatakseen Abbasin todellisen halukkuuden. Holguin kertoi Abbasin mielialan olevan aallonpohjassa, ja hänen alakuloisuuttaan lisää Hamasin saama riemuvoitto Israelista vankienvaihdon muodossa. Abbas uhkaa erota, ellei hänen valtio-esityksensä etene odotetusti tai elleivät keskustelut Israelin kanssa ala kolmen kuukauden sisällä. Holguinin mukaan Abbas sanoo Israelin toivovan hänen tuhoaan kostaakseen YK-hakemuksen.
Holguinin mukaan Abbas tarvitsee välttämättä raflaavaa edistystä jollain alueella mielialansa kohottamiseksi. Israelin viranomaiset katsovat Abbasin erouhkausten kuuluvan neuvottelu-taktiikkaan, jota palestiinalaisjohtajat Arafatista lähtien toistuvasti käyttävät. He uskovat, että Abbas haluaa mieluummin jatkaa esitystään YK:lle ilman keskusteluja Israelin kanssa.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-agrees-to-freeze-west-bank-construction-in-bid-to-resume-talks-1.391159, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=242596

2. LIBYAN itsevaltainen ja omaperäinen diktaattori Muammar Gaddafi sai surmansa eilen olosuhteissa, joista media esittää useita versioita. Ensimmäisen uutisen mukaan hän sai surmansa liittoutuneitten ilmaiskussa. Toisen ja yleistyneen version mukaan hän yritti pienen autokolonnan kanssa murtautua ulos Sirten kaupungista, mutta haavoittui ranskalaiskoneitten iskettyä autosaattuetta vastaan. Kapinalliset kaivoivat viemäriputkeen piiloutuneen Gaddafin haavoittuneena ja verissään, ja retuuttivat häntä pitkin katuja käsipuolesta tukien, lopulta ruhjoen hänet tohjoksi verenhimoiseksi kiihottuneen kansanjoukon käsissä. Hänen verisestä ja runnellusta ruumiistaan otettuja kuvia levitettiin maailmalle median kautta. Kapinallisten muodostama kansallinen siirtymäkauden neuvosto (NTC) vakuuttaa, ettei se ollut antanut käskyä surmata Gaddafia, jos hänet löydetään elävänä.
Lähi Idässä yleinen kiintymys vereen ja sen näkemisen kiihottava vaikutus raivoon, joka kohdistuu vielä surmattujen ruumiiseen, tuli toistuvasti esiin juutalaisten ja muslimiarabien välisissä taisteluissa, joissa arabi häpäisivät monin tavoin surmaamiensa juutalaisten ruumiita katkoen jäseniä ja varsinkin sukuelimiä, joita tungettiin ruumiiden suuhun, tai ruumiin vatsa viillettiin auki ja sinne työnnettiin kiviä ja soraa.
Onkohan tässä toteutunut Hesekielin sanoma Edomille: ”Niin totta kuin Minä elän, sanoo Herra, Herra, Minä teen sinut verivirraksi (Edom), ja veri on sinua vainoava, totisesti, vereen saakka sinä olet vihannut, ja veri on sinua vainoava.” (Hes.35:6)
Kapinallisten antamien tietojen mukaan Muammar Gaddafin poika Seif-al-Islam Gaddafi haavoittui ranskalaiskoneitten iskussa. Hänet vietiin sairaalaan ja on nyt NTC:n vankina. Myös Muammar Gaddafin poika Motassim sai surmansa samassa yhteydessä.
Presidentti Muammar Gaddafi haudattaneen salaiseen paikkaan Misratassa perjantaina ilman ulkopuolisia tai omaisia. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=242583

Presidentti Muammar Gaddafi oli tyypillinen beduiinipäällikkö, jäänne menneiltä vuosisadoilta, omapäinen ja itsevarma, jolle ihmishengellä oli merkitystä vain klaaninsa jäsenenä.
Hänet olisi pitänyt säilyttää hengissä ja pitää kuin häkkieläintä, jota näytetään vierailijoille.
Tapa, jolla länsivallat YK:n sinilipun suojassa päättivät Libyan ilmatilan saarrosta ja armottomien ilmaiskujen aloittamisesta suojatonta valtiota vastaan – Libyalla oli runsaasti aseita, myös ilmatorjuntaohjuksia, mutta ehkä Gaddafi unohti opettaa niiden käytön – aiheuttaen miljardien USD kansallisten rakennusten ja omaisuuden tuhoamisen sekä lukemattomien siviilien kuoleman jahdatessaan Gaddafia ja hänen sotilaitaan YK:lta saamansa mandaatin mukaan, nostattaa lukuisia kysymyksiä.
Mitä takeita niillä oli, että kapinalliset, joita ne ilmaiskuillaan tukivat, tulevat perustamaan demokraattisen ja länsimaisesti hallitun valtion? Sikäli kuin sieltä tuleviin uutisiin on uskomista, kapinallisten joukko on mitä kirjavin ja sekavin joukko onnenonkijoita ja seikkailijoita, joita salaisesti ohjaavat islamin ääriainekset al-Gaidasta ja Muslimiveljes-kunnasta lähtien, jolla on koulutusleirejä lähivaltioissa, joista käsin ne suunnittelevat iskuja lähialueen hallituksia vastaan.
Länsimaitten tekopyhä sota Libyaa vastaan iskulauseella: ”Vastuu suojella”, herättää sekin kysymyksiä, sillä se on George Sorosin taloudellisesti tukeman kansainvälisen marxistisen liikkeen tunnuksena. Olisi ollut aidompaa kertoa, että kysymys on Libyan öljystä, josta kilpailee myös Kiina, sen sijaan, että ne pommittivat takapajuisen valtion sata vuotta taaksepäin voidakseen nyt ilmoittaa presidentti Bushin tapaan murskattuaan Irakin armeijan: ”Tehtävä suoritettu”, ja pyyhkiä veren tahraamat kätensä YK:n peruskirjaan.

DEBKAFILE (DF), jolla on omia tietolähteitään, kertoo, että Gaddafin löysi NATO:n salainen joukko-osasto, joskaan osaston kansalaisuutta ei tiedetä. Ne ampuivat Gaddafia jalkoihin ja luovuttivat hänet kapinallisille. Tämä oikeuttaa kysymyksen, ilmoittivatko nämä joukot Gaddafin autosaattueen lähdön ja olinpaikan Ranskan ilmavoimille, jotka iskivät siihen ohjuksillaan? Täten luovuttamalla Gaddafin kapinallisille NATO:n osuus taisteluissa ei paljastunut, sillä YK:n antamassa mandaatissa NATO:n maajoukkojen käyttö kiellettiin.
DF arvioi, että Muammar Gaddafin omat beduiiniklaanit Warfalla, Al-Awaqir ja Magariha Libyan eteläosissa eivät jätä kostamatta päällikkönsä surmaamista maan itäosan heimojen toimesta. Verikosto elää edelleen voimallisena Lähi Idässä ja Afrikassa. http://www.debka.com/article/21400/

3. GILAD SHALITIN vapauttamiseksi vapautetut 1027 palestiinalaisvankia on aiheuttanut muiden seurausten lisäksi Hamasin nousun Israelin arabien keskuudessa, kertoo INN. Tusinoittain Israelin arabeja vaati torstaina Sharon vankilan ulkopuolella pitämässään mielenosoituksessa, että arabimuslimien tulee siepata lisää IDF:n sotilaita ja siviilejä vielä vankiloissa olevien palestiinalaisvankien vapauttamiseksi. He heiluttivat palestiinalaisten nelivärisiä lippuja, ja 12 pidätettiin heidän kieltäytyessä poistumaan paikalta.
Vapautettujen palestiinalaisvankien joukossa oli ainakin yksi Israelin arabi, joka oli osallistunut IDF:n sotilaan sieppaamiseen. Netanyahun henkistä voimaa ja johtajuutta on kiitelty hänen pystyessä vakuuttamaan vaihtoa vastustavat, että se oli tarpeellinen ja se oli tehtävä nyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148942#.TqEwHnL3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Terrorin uhrien omaisten liitto ALMAGOR aloitti kampanjan, jolla he vaativat kuoleman-rangaistuksen ottamista käyttöön raskaita rikoksia tehneille terroristeille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148938#.TqEyWXL3vO0
- Tiistaina vapautetusta 477:stä terroristista 131 vapautettiin Gazan kaistalle, jossa heidät otettiin vastaan kansallissankareina. Hamas lupasi lisäksi jokaiselle vapautetulle 2000 USD palkkion hyvin tehdystä työstä. Uutiset kertovat, että palestiinalaistytöt kilpailevat näistä ”sankareista”. 15 terroristia kuljetettiin Qatariin ja 16 Syyriaan, Jordania sai yhden. Heidät lennätettiin Kairon lentokentältä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148933#.TqEyxnL3vO0
- Mahmoud Abbas kertoi TIME lehdelle, että Olmert lupasi hänelle useassa tilanteessa vapauttaa enemmän ja tärkeämpiä vankeja kuin mitä Hamas sai. Abbas, joka uhkui voitonvarmuutta ja itsetuntoa YK:n puheensa aikana, vaikuttaa nyt sulhaselta, jonka morsian on lähtenyt toisen matkaan jättäen hänet soittelemaan lehdellä. Abbas kertoi näitä TIME lehden haastattelussa lisäten, että Olmert pyysi häntä vaikenemaan asiasta. Hän kertoi myös Netanyahun luvanneen kaikenlaisia myönnytyksiä, ja että amerikkalaiset lupasivat samoin taivuttaa Netanyahu myönnytyksiin, mutta että hän kieltäytyi, koska Israel olisi vedonnut niihin rauhankeskusteluissa, mitä hän ei halunnut. Hän vaati, että tullakseen vakuuttuneeksi Olmertin lupauksista, hänen tulee pyytää Olmertin avustajien kirjoituksia, koska he rekisteröivät kaikki keskustelut. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4137223,00.html
- YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee PA:n tekemää hakemusta kokouksessaan 11.11.2011. PA:n lupaaman tarvittavan yhdeksän maan tukeminen ei ole ollenkaan varmaa, mikä pelastaisi Obaman veto-oikeuden käyttämisestä. Abbas tiettävästi jatkaa vielä epävarmojen maitten vikittelyä esityksensä taakse. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4137096,00.html
- Hizbullahin kolmen hengen delegaatio otettiin vastaan Moskovassa keskiviikkona Hizbullahin kansanedustajan Mohammad Raadin johdolla. Tämä on Hizbullahin ensimmäinen virallinen vierailu Kremlissä, kertoo Hizbullahin As-Star lehti. Vierailun aikana keskustellaan alueen kehityksestä ja varsinkin Syyrian protesteista, joita Hizbullah aluksi kannatti ja sen jäseniä palveli Syyrian turvallisuusjoukoissa mielen-osoitusten alkuvaiheissa, mutta joista se on nyt vetäytynyt Assadin joutuessa yhä enemmän kansainväliseen saartoon. Venäjä tuskin kuitenkaan poistaa tukeaan Assadin hallitukselta, sillä Venäjän laivastolla on laivastoasemat Latakiassa ja Tartussa, joita se laajentaa ja varustaa, ja yhteistyösopimukset Syyrian kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148925#.TqE39HL3vO0
- Ariel Sharonin poika Gilad kertoo New York Times lehden haastattelussa tiistaina, että Gazan vetäytymisoperaatio oli hänen ideansa. Hän kertoi myös, että hänen isänsä, joka on ollut koomassa lähes kuusi vuotta, näyttää paremmalta, hänellä on punaa poskissaan ja hän liikuttaa sormiaan pyydettäessä. Hän kertoi isänsä pettyneen pahan kerran, kun Netanyahu pääministerinä lupasi hänelle talousministeriön, mutta perui sen, jolloin Ariel Sharon meni Netanyahun toimiston ovelle ja sanoi: ”Valehtelija olit ja valehtelijana pysyt.” Gilad Sharon sanoo myös, että Netanyahu osoittautui paitsi petturiksi myös pelkuriksi Gazan operaation aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4137243,00.html
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4137243,00.html

Wednesday, October 19, 2011

KESKIVIIKKO 19.10.11

1. GILAD SHALITIN vapautuminen Hamasin yli viisi vuotta kestäneestä panttivankeudesta sujui lopulta ilman välikohtauksia. Yhteiseen iloon ja helpotuksen huokaukseen liittyi kuitenkin tuskallista osanottoa niiden ihmisten kaipaukseen ja suruun, jotka menettivät omaisiaan Giladin vapauttamista vastaan vapautettujen murhaajien ja terroristien rankaisutuomioiden mitätöimisen tai ”lieventämisen” vuoksi, kuten presidentti Peres niitä luonnehti allekirjoittaessaan kahden sadan oikeuden päätöksellä tuomitun armahdusdokumentit.
Presidentin kanslia saattoi yhdessä IDF:n edustajan kanssa ilmoittaa 10.40 tiistaina, että armahdukset olivat tulleet voimaan hetkeä aiemmin. Dokumentit toimitettiin puolustus- ja oikeusministeriöihin jokaiseen liitetyllä presidentin saatekirjeellä, jossa hän toteaa, että ”vaikka hän painostuksen alla on joutunut suostumaan armahdukseen, hän tekee niin raskaalla ja tuskallisella mielellä”.
”Terrorin uhrien äänet ja syvä suru perheistään raastaa kaikkien meidän sydämiämme”, Peres kirjoittaa kirjeessään todeten, ettei dokumenttien allekirjoittaminen ei millään muotoa tarkoita sitä, että se armahtaisi tai antaisi anteeksi murhaajille ja rikollisille, joiden vapauden ne vahvistavat. ”En koskaan anna anteeksi tai unohda. Menetyksen tunnetta ei koskaan voi poistaa; eikä uhrien sankarillisuutta tulla koskaan unohtamaan”.

IDF oli varautunut pahimman varalle Giladin vapauttamisen jälkeen, koska sillä ei ollut tietoa, mikä hänen fyysinen ja henkinen kuntonsa oli. Hänen isänsä totesi tavattuaan poikansa, että hän on yleisesti ottaen kunnossa, mutta hänen sieppauksen yhteydessä saamansa haavat ovat hoitamatta eikä Hamas antanut siihen mahdollisuutta. Hän sanoi, että Giladin olosuhteet vankeudessa olivat aluksi kauheat, mutta paranivat jonkin verran myöhemmin. Ilmaisesti Hamas halusi säilyttää tämän valttikorttinsa näyttävässä kunnossa saadakseen hänestä paremman propagandahinnan. Gilad totesi joutuessaan Egyptin TV:n haastatteluun, ettei hän ollut tavannut paljon ihmisiä vankeutensa aikana, vain kasvosuojin varustetut vartijansa, jotka eivät olleet kovin puheliaita. Radion ja TV:n kautta hän sai seurata uutisia, minkä johdosta hän oli tietoinen pääministerin, puolustusministerin ja IDF:n komentajan henkilöllisyydestä.

Gilad totesi häntä tutkivalle IDF:n lääkärille, että tämä voisi yllättyä hänen suhteellisen hyvästä fyysisestä ja henkisestä kunnostaan huolimatta yli viisi vuotta kestäneestä eristyksestä ilman auringonvaloa tai sosiaalista kanssakäymistä ihmisten kanssa. Hän sai päivittäisen ruoka-annoksensa, mutta ei tiedetä, mitä se sisälsi. Hänen riutunut ja heikko kuntonsa kuitenkin kielivät, etteivät ateriat olleet kovin ravitsevia.
Gilad Shalit siepattiin Hamasin ja PRC:n kommandojoukon iskiessä yli kilometrin pituisen maanalaisen tunnelin kautta IDF:n tukikohtaan Kerem Shalomin lähellä 25. kesäkuuta 2006. Kommandojoukot ottivat haavoittuneen Gilad Shalitin mukaansa paeten takaisin Gazaan turva-aitaan tekemänsä aukon kautta. Iskussa kuoli neljä IDF:n sotilasta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=242329
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=242316

2. GILAD SHALIT joutui heti Hamasin pyssymiesten luovutettua hänet egyptiläisille turvallisuus-joukoille Egyptin TV:n haastatteluun vastoin mediayhtiöitten kesken sovittua käytäntöä, että henkilökohtaisia kysymyksiä hänen kuntoaan ja vankilaolojaan koskevissa asioissa vältetään, koska hänen oletettiin olevan hyvin heikossa kunnossa.
EGYPTIN TV-yhtiön uutisankkuri Shahira Amin oli kuitenkin saanut Egyptin virkailijat taivutelluksi haastatteluun. Hän sanoi matkustaneensa Rafahin terminaalin lähelle tietämättä, oliko hän saanut luvan, mutta selitti sitten virkailijoiden yllättäen sallivan sen.
Amin puolusti haastatteluaan selittäen, ettei hän ollut tietoinen sovituista rajoituksista, ja että hän kysyi Giladilta, suostuuko tämä vastaamaan kysymyksiin saaden myöntävän vastauksen. Hän sanoi Giladin välillä pyytäneen vettä juodakseen, ja ajoittaen keskeyttäen tilaisuuden selvittääkseen henkeään, mutta jatkaakseen myöhemmin. TV-kuvien perusteella Giladilla oli hengitysvaikeuksia ja hän puhui hiljaisella äänellä sanoja etsien todeten, ettei ollut tottunut puhumaan ihmisten kanssa, mutta hän kaipasi puheyhteyttä.

ISRAELIN analyytikkojen näkemysten mukaan Aminin haastattelu oli julma ja sadistinen, jossa hän yritti pakottaa Giladin vastaamaan kysymyksiin, joihin hänellä ei voinut olla perusteita vastata viisi vuotta kestäneen eristyksensä jälkeen. Aminin kysyessä, mistä Gilad katsoo johtuneen, että hänet vapautettiin Egyptin nykyisen hallituksen aikana, Gilad selvästi sopivaa ilmaisumuotoa etsien totesi lopuksi, että ehkä sillä on paremmat suhteet Hamasin ja Israelin kanssa. Toiseksi Aminin vaatiessa Giladia vastaamaan kysymykseen, aikooko hän nyt aloittaa toiminnan muitten Israelin vankiloissa kärsivien vankien vapauttamiseksi, Gilad sanoi vain toivovansa, että he pääsisivät vapaaksi, ja etteivät vapautetut palaisi väkivaltaan. JP:n artikkelissa todetaan, että haastattelun julkaisseet TV-yhtiöt kuten BBC eivät seuranneet Giladin vastauksia, vaikka sen toimittajat käänsivät suoraan hepreasta, vaan lisäsivät niihin omia hersyttelyjään ja näkökantojaan propaganda-tarkoituksessa.
Yleisenä huomiona tarkkailijat toteavat, että vastoin tahtoa pakotettu haastattelu muodosti viimeisen kidutuksen arabien viisi vuotta rääkkäämälle nuorelle asevelvolliselle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=242317

3. SHALITIN perheen 150 perheen kotikylässä Mitzpe Hilassa ilo Giladin vapautumisesta oli aitoa ja purkautui tuttavallisina ilonhuutoina ja halauksina lähellä oleville. Kansaa oli kylään kokoontunut satamäärin ja israelilaiset TV-yhtiöt olivat rakentaneet tilapäiset lähetys-asemansa, joissa pienistä TV-ruuduista seurattiin tapahtumia aina maanantaipäivästä lähtien. Mukaan oli tullut myös kaatuneitten tai terroristien iskuissa menehtyneitten omaisia, kuten Shlomo ja Miki Goldwasser, joiden sotilaspoika Yehud ja Regevin poika Eldad palautettiin Hizbullahin kanssa tehdyn sopimuksen puitteissa tietämättä, olivatko he elossa vai kuolleet. Vasta vaihtotilaisuudessa selvisi, että molemmat sotilaat tuotiin mustassa ruumisarkussa, osoittaen vielä viimeisen omaisille aiheutetun iskun tuskallisen epätietoisuuden jälkeen.
Paikalla ollut Miki Goldwasser kertoi kuitenkin olevansa sydämestään kiitollinen, että Shalitin poika Gilad näyttää selvinneen hengissä, vaikkakin syvästi vammautuneena. Hän muistutti paikalla olevia, että Gilad Shalit taisteli hengestään selviten siinä voittajana.

VASTAANOTTAJIEN mukana oli perinteiseen beduiinikaapuun ja päähineeseen pukeutunut sheikki Salaam Hozel Rhatista, suurta Israelin lippua kantaen. Hän on toistuvasti ilmaissut ymmärtävänsä juutalaisten paluun kotimaahansa, ja halusi nyt olla mukana iloitsemassa yhden poikansa selviämistä hengissä. Hän halusi siunata Noamia.
Kristitty arabi Yaacov Kassis läheisestä Melian arabikylästä oli myös tullut toivottamaan Gilad Shalitin tervetulleeksi todeten, että odotusaika oli vaikeaa Shalitin perheelle. Hän sanoi omana mielipiteenään, että vain nykyinen pääministeri pystyi tähän. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=242224

ALUSTAVIEN lääkärintutkimusten perusteella Gilad Shalitin kunto on hyvä huomioiden olosuhteet, joissa hänet pakotettiin elämään. IDF:n lääkärit kuitenkin aloittavat hänet kuntonsa palauttamisen annettuaan hänelle aikaa totuttautua vapauteen ja kotielämäänsä, jonka hän oli tylysti menettänyt viiden vuoden ajaksi.
Hän ei kuitenkaan täysin voi välttää joitain velvollisuuksia, kuten Ranskan lähettilään vierailun, jonka yhteydessä tämä ojensi hänelle presidentti Nicolas Sarcozyn viestin ja kutsun vierailla Pariisissa. Shalitin perheellä on myös Ranskan kansalaisuus.
Muutaman viikon jälkeen IDF:n tiedustelu-upseerit aloittavat keskustelut Giladin kanssa toivoen hänen antavan heille tärkeitä tietoja olosuhteista, vangitsijoistaan, päivärutiinistaan ja jos mahdollista, paikoista, joissa häntä pidettiin. Tämäkin kuuluu hänen velvollisuuksiinsa sotilaana ja kansalaisena. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=242380

4. UUTISOTSIKOITA
- Turkkiin hyväksytyt 11 palestiinalaista terroristia, jotka vapautettiin Shalit-operaation yhteydessä, lennätettiin Turkkiin keskiviikkoaamuna. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu vakuutti, ettei heistä ole vaaraa Turkin turvallisuudelle. Se että Turkki hyväksyi 11 Hamasin jäsenen saavan turvapaikan maassa on herättänyt kysymyksiä, mitkä ovat sen suhteet Hamasin kanssa, jota pidetään terrorijärjestönä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=242367
- USA:n ulkoministeriön kanta oli hyväksyvä Israelin ja Hamasin väliseen sopimukseen ja 1027 terroristivangin vapauttamiselle, mutta tutkittuaan tarkemmin vankiluetteloa sen kanta muuttui varovaisen kriittiseksi. Tämä siksi, että osa vapautetuista terroristeista on murhannut USA:n kansalaisia, ja ennen heidän vapauttamistaan asiasta olisi tullut keskustella USA:n viranomaisten kanssa. Valkoisen Talon edustaja Jay Carney totesi kiertueellaan Carolinassa, että on liian aikaista nähdä, mitä vaikutuksia Shalit-operaatiolla on Lähi Idän diplomatiassa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242340
- Beitunian arabikylän asukkaat tanssivat ja lauloivat ja iloitsivat arabitapaan odottaessaan vankien vapauttamista läheisestä Oferin vankilasta. IDF:n taholta kuitenkin todettiin, että vangit viedään Ramallahiin, jossa he osallistuvat Abbasin järjestämään tervetulojuhlaan. Ihmiset olivat haltioissaan vankien vapauttamisesta ja sanoivat, että tarvitaan uusia panttivankeja kaikkien vankien vapauttamiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242365
- Maailman juutalaisjärjestöt sanovat olevansa tyytyväisiä onnistuneeseen vankienvaihtoon Israelin ja Hamasin välillä huolimatta korkeasta hinnasta, minkä Israel joutui maksamaan vapautettuaan 1027 terroristia yhtä sotilastaan vastaan. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=242303
- Shasin hengellinen auktoriteetti rabbi Ovadia Yosef sanoi omassa lausunnossaan, että Gilad Shalitin vapautuminen on enne kuolleitten yösnousemisesta. Hän vertasi tapahtumaa myös hääseremoniaan, jossa sulhanen alkaa elää ja morsian samoin hänen kanssaan. ”Samanlaista iloa tunnemme silloin, kun rakkaamme nousevat kuolleista vuosikymmenien jälkeen,” hän maalaili. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148920#.Tp6JWXL3vO0
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas totesi tervehtiessään vapautettuja vankeja Ramallahissa tiistaina, että Israel lupasi vapauttaa lisää vankeja. Hän sanoo sopineensa Israelin hallituksen kanssa saman suuruisesta vapauttamisjoukosta ja vaatii nyt, että hallitus toteuttaa lupauksensa. Hän kutsui vapautettuja terroristeja ”jihadin taistelijoiksi Allahin ja kotimaansa hyväksi”. Hän toivoi, että Marwan Barghouti, Ahmed Sadat, Ibrahim Hamad Abbas al-Sayad ja monet muut pitkiin vankeusrangaistuksiin tuomitut terrori-johtajat vapautettaisiin myös. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148892#.Tp6KlXL3vO0
- Syyrian armeijan yksiköt taistelivat eilen karanneiden sotilaitten järjestettyjä yksiköitä vastaan. Taisteluissa sai surmansa 41 ihmistä, heistä 11 sotilasta. Syyria on ajautumassa avoimeen sisällissotaan Bashar Assadin pitäessä epätoivoisesti kiinni vallan kahvasta, jonka suosio laskee uhrien luvun noustua yli 3000 siviilin. Syyrian armeija surmaa omia upseereitaan, uskovat tarkkailijat kolmen kenraalin poistuttua julkisuudesta. Yhden luotien repimä ruumis löydettiin sairaalasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148904#.Tp6MFHL3vO0
- Ramat Ganin rabbi Yaacov Ariel sanoo, että korkeimman oikeuden päätökset koskien Yeshan juutalaisyhteisöjen tuhoamista ovat juutalaisen Lain mukaan laittomia. Hän sanoi, että eettisinä ja epäoikeudenmukaisina ne ovat hylättäviä ja vaati, että Israelin tulee löytää muita tapoja hoitaa laittomiksi väitettyjä rakennustoimia Juudeassa ja Samariassa. ”Israelin hallitusten päätökset tuhoamisista ovat laittomia juutalaisen tradition, kulttuurin, arvojen ja Lain perusteella”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148921#.Tp6NaXL3vO0
- Kurdiaktivistit surmasivat 26 Turkin armeijan sotilasta tukikohtaan tekemänsä hyökkäyksen yhteydessä ennen aamun valkenemista keskiviikkona. Hyökkäys tehtiin yhden aikaan aamulla Cukurdan alueella Irakin rajan lähellä. Taistelut kestivät puoli tuntia. Kurdit iskivät samaan aikaan seitsemään muuhun kohteeseen Hakkarin provinssissa, kertoo NTV. Kurdien puolue PKK aloitti hallituksen vastaiset operaationsa 1984, jonka jälkeen 45 000 ihmistä on saanut surmansa taisteluissa. PKK on Turkin EU:n ja USA:n terrorijärjestöjen listalla. http://www.haaretz.com/news/middle-east/kurdish-militants-kill-26-soldiers-in-attack-on-turkey-army-post-1.390932
- Pääministeri Rafik Haririn pommimurhaa tutkiva oikeudenkäynti aloitetaan epäiltyjä vastaan ilman syytettyjen mukanaoloa, koska Hizbullah piilotti heidät. http://www.haaretz.com/news/middle-east/lebanon-hariri-tribunal-to-try-hezbollah-suspects-in-absentia-1.390485

Huomenna on lehtimajanjuhla-ajan viimeinen suuri päivä, joka on myös pyhäpäivä. Lehtiä ei ilmesty ja liikenne on tavanomaista heikompi. Päivää juhlitaan Toran antamisen ilojuhlana. Kristityt muistavat sitä Jeesuksen ympärileikkauspäivänä.

Tuesday, October 18, 2011

TIISTAI 18.10.11

1.TÄNÄÄN on se päivä, jota koko Israelin kansa on viikkokaudet odottanut ja joutunut valmistautumaan median jatkuvassa ristitulessa, tahtoi sitten tai ei. 1491 päivää ja yötä Hamasin panttivankeudessa olosuhteissa, joista ehkä saadaan selvempi kuva myöhemmin, IDF:n korpraali - kahdesti vankeuden aikana ylennetty ja lienee nyt suomalaisen sotilasarvon mukaan vääpeli – Gilad Shalit toimitettiin Punaisen Kuunsirpin toimin Rafahin terminaalin kautta Egyptiin noin 07.26 aikaan.

VIIMEINEN este Gilad Shalitin vapauttamiseksi poistui korkeimman oikeuden kolmen tuomarin, kahden naisen ja yhden miehen, hylättyä myöhään eilen iltana Shalit-operaatiota vastaan tehdyt valitukset. Oikeuden presidentti Dorit Beinish sanoi lausunnossaan näin:
”Nyt ehkä enemmän kuin koskaan on selvää, että Gilad Shaltin kohtalo riippuu näistä tunneista, ja mitkä tahansa sopimukseen tehdyt muutokset voivat estää sen toteuttamisen ja jopa vaarantaa hänen henkensä.” Siten yhtä IDF:n sotilasta vastaan Israel vapauttaa 1027 palestiinalaista terroristia, joilla on yhteensä yli 900 kuolemantuomiota ja lukuisia lyhempiä tuomioita. Heistä 477 vapautetaan ilmeisesti tänään, loput 550 kahden kuukauden kuluttua.

Shalitin perheen palkkaama asianajaja Gilad Sher varoitti myös korkeimman oikeuden istunnossa eilen illalla, että vaihdon viivästyminen voi antaa Hamasille aiheen vahingoittaa hänen päämiestään fyysisesti. Hamasin edustajat ovat kaiken aikaa vakuuttaneet, että heidän panttivankiaan on kohdeltu hyvin, vaikka kansainväliselle Punaiselle Ristille ei annettu lupaa vierailla hänen luonaan, ehkä peläten hänen olinpaikkansa paljastumista, jota vaihdettiin jatkuvasti ilmitulemisen estämiseksi. Giladin vartijat pitivät kaiken varalta aina kasvosuojaa, ettei Gilad voisi myöhemmin tunnistaa heitä.

Ennalta laaditun ohjelman mukaan Punainen Kuunsirppi luovutti Gilad Shalitin egyptiläisille turvallisuusmiehille tiistaiaamuna Rafan terminaalin kautta, josta hänen kuljetetaan IDF:n tukikohtaan etelässä. Siellä hänen terveydentilansa tutkitaan alustavasti ja sen perusteella päätetään, pystyykö hän osallistumaan suunniteltuihin seremonioihin Tel Nofin lentotukikohdassa lähellä Tel Avivia. Siellä hänen pitäisi tavata pikaisesti pääministeri Netanyahun, puolustusministeri Barakin, IDF:n komentajan Benny Gantzin sekä sen jälkeen vanhempansa Aviva ja Noam Shalitin sekä isoisänsä, veljensä ja siskonsa. Mikäli Giladin terveys sallii, hänet lennätetään helikopterilla kotiinsa Mitzpe Hilaan lähellä Libanonin rajaa.

VAPAUTETTAVISTA terroristeista 294, jotka ovat alunperin kotoisin Gazasta tai Länsirannalta, kuljetaan Punaisen Ristin busseilla maanteitse Egyptin kautta Gazaan.
96 vapautettavaa terroristia kuljetaan Punaisen Ristin busseilla Ofer-vankilan kautta Ramallahiin, jossa PA on järjestänyt suuret vastaanottoseremoniat, kutsuen myös Hamasin jäsenet ns. ”presidentin vastaanotolle”, mitä pidetään pienenä ihmeenä.
14 vapautettavaa terroristia kuljetetaan Ofer-vankilasta Jerusalemin itäosaan.
40 ulkomaille – Syyriaan, Qatariin ja Turkkiin – karkotettua terroristia kuljetetaan Egyptiin, josta he jatkavat matkaansa kohdemaihinsa saatuaan niistä lopullisen vahvistuksen.
Vapautettavien terroristien joukossa on 6 Israelin kansalaista, jotka vapautetaan eri poliisiasemilta eri puolille Israelia.
Loput 550 vapautettavaa terroristia saavat vapautensa kahden kuukauden kuluttua.
Osa ns. turvallisuusvangeista oli nälkälakossa, mutta se päättyi ilman fanfaareja. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=242136
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=242025

2. KELLON lähetessä yhdeksää Egyptistä ilmoitetaan, että Gilad Shalit on heidän suojeluksessaan, ja että hän on matkalla Kerem Shalomin terminaaliin kohdassa, missä Egyptin, Israelin ja Gazan rajalinjat kohtaavat. Aikataulu, jos sellainen oli suunniteltu, näyttää viivästyvän jonkin verran, ehkä johtuen useista tarkastuksista. Pääasia on tietenkin se, että kauan odotettu panttivanki vapautuu 1491 vuorokauden vankeudesta, ja tämä jännittynyt draama lähenee huippukohtaansa, kun lopulta nähdään operaation päähenkilö.
Egyptin TV näyttää lähetyksessään otoksia Kerem Shalomin lähellä, jonne Giladin pitäisi saapua tunnin kuluessa. Tilaisuutta on tullut maailmanlaajuinen näytös. Israeliin saapui kansainvälisten uutistoimistojen TV-ryhmiä seuraamaan paikan päällä tilanteen kehitystä.
RAFAHIN terminaalin lähellä Gazassa valmistaudutaan vastaanottamaan Israelin vapauttamia terroristeja, asettaen kunniakomppanian juhlistamaan heidän tuloaan.
Gazan kaupungissa valmistellaan näyttäviä kansanjuhlia.

SHALIT-operaatio on aiheuttanut Israelin kansassa monenlaisia ja osin varsin ristiriitaisiakin tuntemuksia. Terrorin uhrien omaisten on vaikea hyväksyä ja ymmärtää yhden panttivangin saamaa julkisuutta ja sitä, että heidän rakkaittensa ja omaistensa murhaajat päästetään vapauteen muutaman vuoden ”lepokotioloisten” vankilavuosien jälkeen, joiden aikana heillä oli mahdollisuus tavata sukulaisiaan ja tukijoitaan, jopa vaimojaan kahden kesken, soittaa omaisilleen, vapaa terveydenhoito ja oikeus opiskella jopa akateemiseen loppututkintoon. Tämän ohella monet pikkuterroristit saivat tarkkoja tietoja kokeneilta terroristeilta, miten pommeja valmistetaan, miten onnistunut operaatio suunnitellaan ja suoritetaan ja miten se johdetaan käytännössä. He odottavat nyt kärsimättöminä voidakseen kokeilla taitojaan.

KAIKKI eivät ole mielissään kiireestä millä koko vaihto-operaatio runnottiin läpi. Sopimus solmittiin perjantaina, ja heti sapatin loputtua Israelin hallitus hyväksyi sen. Luettelo vapautettavista vangeista julkistettiin sunnuntaiaamuna, mutta jo ennen sitä presidentin kanslia valmisteli kovalla kiireellä armahdusdokumentteja 200:lle terroristille. Siitä lähtien sopimuksen vastustajille annettiin 48 tunnin aika jättää vastalause korkeimmalle oikeudelle, joka käsitteli niitä maanantai-illan kokouksessaan todeten kiihkeätunnelmaisen istuntonsa päätteeksi, että vastalauseet olivat aiheettomia ja että viivytys vaarantaisi Giladin hengen.

KRIITTISET sopimuksen vastustajat pitävät koko operaation käytännön toteutusta farssina. Kukaan ei uskonut, että Peres voisi kieltäytyä allekirjoittamasta armahduksia, eikä kukaan uskonut, että korkein oikeus puuttuisi jonkun suurrikollisen vapauttamiseen, koska yli 79 % kansasta kannattaa sitä ja sekä Shin Betin että Mossadin johtajat suosittivat sen hyväksymistä. Päällimmäisenä oli hätä siitä, että jokin voisi viime hetkellä siirtää operaation, ehkä vuosiksi eteenpäin, eikä Giladin turvallisuudesta siinä tapauksessa ollut mitään takeita. Tässä touhussa unohdettiin kokonaan se, että ehkä kymmenien tai satojen israelilaisten henki on vaarassa vaarallisten terroristien päästessä jatkamaan salakähmäisiä toimiaan. Sen unohti myös korkein oikeus, jonka lausunnossa ei edes viitattu tähän mahdollisuuteen. http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-4244,00.html

Joka tapauksessa ensimmäinen näyttö Gilad Shalitin kunnosta nähtiin n. 10.20 aikaan, jolloin Egyptin TV näytti hänen saapumistaan vahvan suojamuurin ympäröimänä, kalpeana, riutuneena ja laihtuneena ja varmaan epätietoisena, näkikö hän unta vai oliko kaikki totta, outoon asuun puettuna ja käsivarsista tuettuna, mutta omilla jaloillaan kävellen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242216
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242177
Entinen Mossadin johtaja Meir Kagan sanoo, että tämä sopimus on huonompi kuin ne, joita Hamas tarjosi, mutta joita ei voitu toteuttaa. Osa vapautetuista terroristeista joutuu kuitenkin kohtaamaan kylmän todellisuuden: Esim. rabbi Kahanen murhaajasta on asetettu palkkio ”joko elävänä tai kuolleena”, ilmeisesti mieluummin kuolleena, ettei sama toistuisi. IDF:n entinen rabbi Avicahi Ronsky kehotti sotilaita ampumaan ensin ja kysymään jälkeen päin, jos on aihetta jatkaa keskustelua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148837#.Tp0-s3L3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148874#.Tp1AyHL3vO0

3. UUTISOTSIKOITA
- Vankienvaihto-operaatio nostaa esiin kysymyksen, oliko oikein sisällyttää vapautettavien joukkoon Israelin arabeja, jotka on tuomittu vakavista rikoksista. Eikö tämä edistä Israelin arabien eristäytymistä muusta kansasta ja vahvistaa heidän tuntojaan, että he kuuluvat palestiinalaisiin ja heidän intrenssinsä ovat siellä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135989,00.html
- Turkin hallituksen valmius hyväksyä Israelin vapauttamia Hamasin jäseniä ilmaisee sen ikävän tosiasian, että Turkki on valinnut terrorijärjestö Hamasin Lähi Idän ainoan todellisen demokratian sijasta ja joutuu kantamaan sen seuraukset. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242154
- Kvartetin edustajat matkustavat Israeliin pitääkseen kokouksensa Jerusalemissa 26. lokakuuta. He tapaavat Israelin ja PA:n edustajat erikseen, sillä PA antaa ymmärtää, ettei se halua osallistua koko tilaisuuteen. Mukana on myös kvartetin Lähi Idän lähettiläs Tony Blair, jota PA on vaatinut vaihdettavaksi hyödyttömänä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242153
- Arabiäidit murehtivat, ettei yhtään nuorukaista ollut otettu vapautettavien joukkoon.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=242151
Juutalaisäidit sen sijaan rukoilevat menetyksistään ja kertovat suruistaan
ikävöidessään menettämiään rakkaitaan.
http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=242131
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=242130
- Miksi Israel petti terrorin uhrinsa, kyselee Giulio Meotti INN:n artikkelissaan. Hän katsoo, että Shalitin tapaus on moraalinen, ei poliittinen. Kuitenkin jotkut analyytikot katsovat, että Shalit operaation tarkoituksena on nöyryyttää Abbasia, joka on mennyt omille teilleen vastoin useita varoituksia. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/10722#.Tp1FbnL3vO0
- IDF:n paikalliskomentaja antoi luvan PA:n poliiseille tulla automaattiaseineen Adei Ad juutalaisyhteisön lähelle vain 100 metrin päähän sen turva-aidasta ja sen alueelle turvaamaan palestiinalaisten oliivin poimijoitten rikollisia toimia. Oliivipuut ovat juutalaisten istuttamia ja hoitamia, mutta arabit väittävät omistavansa maan, minkä juutalaisyhteisö kieltää. Kyse on vaarallisesta ennakkotapauksesta C-alueella, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148836#.Tp1GlnL3vO0

Monday, October 17, 2011

MAANANTAI 17.10.11

1.GILAD SHALITIN vapauttamisesta maksettava hinta on saanut koko tämän pienen kansan epätietoisuuden ja itsetutkistelun pariin. Päällimmäisenä on epätietoisuus siitä, oliko suostuminen Hamasin vaatimuksiin sittenkään viisasta, ja oliko se edes juutalaisen lain mukaan laillista. Kansainvälistä lakia tuntevat kertovat, että se asettaa Israelin hallituksen varsin epäsuotuisaan asemaan, sillä suostuessaan vapauttamaan suuren joukon rikoksista tuomittuja murhaajia ja muita rikollisia, se samalla tekee naurunalaiseksi koko kansainvälisen lain ja oikeudenmukaisuuden. On huomioitava, että murhattujen ja vammautuneiden joukossa on myös muiden valtioitten asukkaita, joita vastaan tehdyt rikokset jäävät armahduksen vuoksi rankaisematta.
PROFESSORI Louis Rene Beres, kansainvälisen lain asiantuntija Purduen yliopistosta, toteaa JP:n artikkelin mukaan: Koko sivistyneen laillisuusjärjestelmän ydin on sääntö: ”Nullum crimen sine poena”, ei rikosta ilman rangaistusta. Beres toteaa, että tämä sääntö, joka alun perin johdettiin muinaisen Israelin laista ja joka vahvistettiin Nurenburgin oikeustapauksissa, on osa kansainvälistä oikeutta, ja se pätee tässä vankienvaihto-operaatiossakin. Hän viittaa esimerkiksi siihen, olisiko USA voinut suostua samankaltaiseen armahdukseen ja toteaa, että menetellessään niin USA rikkoisi sekä kansainvälistä lakia että omaa lakiaan vastaan, joka perustuslain artiklan no 6 mukaan on sidottu osaksi kansainvälistä lakia.

BERES viittaa toiseksi Israelin omaan lähihistoriaan, jossa sillä on relevantti ja pahaenteinen esimerkki terroristien armahtamisesta ja vaihtamisesta. Hän kertoo, että kesäkuussa 2003 Shurat Hadin, Israelin lakikeskus, odotettaessa silloin suunniteltua sadan palestiinalaisen terroristivangin vapauttamista, vastusti suunnitelmaa. Myöhemmin viisinkertainen joukko terroristeja vapautettiin silloisen pääministeri Ariel Sharonin ja hänen hallituksensa toimesta. Shurat Hadin lähetti silloin pääministerille ja hänen ministerilleen kirjeen, jossa Shurat Hadin johtaja Nitzana Darshan-Leitner varoitti, että ”minkä tahansa syyn vuoksi suoritettu terroristien vapauttaminen kiihdyttää arabiterrorismia puolustuskyvyttömiä juutalaisia miehiä, naisia ja varsinkin lapsia vastaan”.

Beres toteaa vakavasti, että Shurat Hadin oli oikeassa. Pian sen jälkeen ainakin kaksi nyt vapautettavista palestiinalaisista terroristeista aloittivat itsemurhapommitukset Israelia vastaan. Yksi näiden ”sankarillisten taistelijoiden sotilaallisista kohteista” oli kahvila, joka oli täynnä äitejä pienine lapsineen.
Beres toteaa, että jokaisella valtiolla on epäämätön velvollisuus kansainvälisen lain mukaan tuomita ja rangaista terroristeja, joka perustuu edellä mainittuun periaatteeseen ja on kodifioitu suoraan lukuisissa auktoritaarisissa lähteissä, kuten myös Nurenburgin sitovissa periaatteissa vuodelta 1950. Terrorismi on vakava rikos kansainvälisen lain mukaan. Hän toteaa edelleen, ettei yhdelläkään valtiolla ole oikeutta armahtaa rikoksia kansainvälistä lakia vastaan, eikä valtion laeista huolimatta Israelilla ole oikeutta vapauttaa terroristeja. Saman lain mukaan terroristeja vapauttava valtio vastaa heidän aiemmista ja tulevista rikoksistaan.

BERES toteaa loppukaneetissaan, että ”Netanyahun meneillään oleva vaihto-operaatio, jota voidaan hyvällä syyllä kutsua rikollisten massa-armahdukseksi, voisi sekoittaa juutalaisen valtion oikeuden kieltämiseen, jolla voi olla käytännön seurauksia”. Hän toteaa, että vaikka rangaistus ei aina estä tulevia rikoksia, tällainen Israelin suorittama terroristien vapauttaminen tulee horjuttamaan juutalaisen valtion laillista velvoitetta estää väkivaltaisia rikollisia suorittamasta uusia massamurhia. ”Modernin kansainvälisen lain traaginen aspekti on tehdä kovia ja tuskallisia valintoja voidakseen suojella väestöä tulevalta vahingolta.
Herra Netanyahun on syytä toimia nyt sen mukaisesti.”
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=241960

2. PRESIDENTTI Shimon Peresin lakiasiainosasto on tehnyt pitkiä päiviä alkaen heti sapatin loppumisesta ja jatkaen maanantaiaamuun saadakseen noin kahdensadan terrorismista tuomitun rikollisen asiakirjat ja armahdusdokumentit kuntoon kireän aikataulun mukaisesti. Peres totesi valmistautuessaan vahvistamaan armahdukset allekirjoituksellaan, ”ettei kyse ole armahduksesta vaan rangaistuksen lieventämisestä” selvittämättä, miten se useimmissa tapauksissa toteutuu tuomittujen terroristien kävellessä vankiloistaan vapaina miehinä ja naisina, tosin osalla heistä rajoitettuna liikkumisena tai kieltona palata kotiseudulleen.
He kuitenkin palaavat siviilielämään ja voivat jatkaa siitä, mihin jäivät joutuessaan turvallisuusmiesten haaviin usein kuukausien tai joskus vuosien ajojahdin jälkeen.
Peres sanoo liittävänsä armahdustensa joukkoon kirjeen, jossa hän toteaa, että vaikka hän allekirjoittaa armahdusdokumentit, ”hän ei unohda eikä anna anteeksi.” Peres selittää, että hän suostuu armahdukseen ”erityissyistä”, ja että jokaiseen armahdusdokumenttiin liitetään rikollisen rikoshistoria, josta selviää, miksi ja miten pitkäksi aikaa hänet tuomittiin.

Peres allekirjoittaa Gazasta ja Israelin alueelta kotoisin olevien armahdusdokumentit, mutta Juudeasta ja Samariasta kotoisin olevien rikollisten armahduksen allekirjoittaa IDF:n Juudean ja Samarian komentokeskuksen komentaja.
Dokumentit annetaan vangeille vasta kun tiedetään, että Gilad Shalit on turvallisesti päässyt vangitsijoittensa käsistä.
Nyt suoritettava vankienvaihto käsittää 1027 eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittua palestiinalaista terroristia, joita he ovat Israelin median miedontamisyrityksistä huolimatta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242017

3. KESKUSTELU Gilad Shalitin vaihtamiseen 1027 tuomittuun terroristiin jatkuu kiivaana mediassa ja varsinkin web-sivuilla. Yleisenä vaatimuksena on, että tulevaisuudessa tämän kaltaiset vaihtokaupat tulee eliminoida kokonaan. Vaihtoehtoina esitetään joko kuolemanrangaistuksen ottamista käyttöön vakavista rikoksista, joita terroristien suorittamat ovat.
Se ei välttämättä taivuttaisi islamin terroristeja luopumaan aikeistaan uskoessaan pääsevänsä suoraan Allahin puutarhaan, jossa 72 vähäpukuista neitsyttä odottaa jokaista operaationsa aikana surmansa saanutta, mutta se lopettaisi mielettömät vankienvaihdot. Ministeri Yisrael Katz esittää tätä Fogelin 5-jäsenisen perheen murhaajille.
Toisena vaihtoehtona esitetään lakia, jolla estetään vaihtokaupat muuten paitsi yksi yhteen periaatteella. Tämä tuntuisi olevan ainoa oikeudenmukainen ja hyväksyttävä käytäntö.

Eri uutislähteiden websivuilla esitetään lukuisia traagisia tapauksia, joissa juutalaisia ja muita ihmisryhmiä joutui tunnottomien terroristien luonnottoman vihan kohteeksi. Haastateltaessa näitä terroristeja vankiloissa tehtyjen tutkimusten yhteydessä, ei juuri kukaan sano katuvansa tekoaan. Naisterroristi Ahlam Tamimi, joka ajoi autollaan terroristit Sparro-kahvilan lähelle, ihmetteli haastattelijan kysymystä tunnontuskista: Miksi minä sitä katuisin? Mistä syystä?
Iloa siitä, että yli viisi vuotta tuntemattomissa ja oletettavissa epäinhimillisissä olosuhteissa kärsinyt Gilad Shalit vapautetaan, sumentaa terroristien hyökkäyksen kohteeksi joutuneitten omaisten jäytävä suru nuoren elämän väkivaltaisesta ja järjettömästä katkaisemisesta, tai puolison, lapsen tai lapsenlapsen, ukin tai mummin menettämisestä.

KORKEA palestiinalainen turvallisuusvirkailija toteaa, että on vain ajan kysymys, milloin uusi IDF:n sotilas siepataan ja häntä kaupitellaan palestiinalaisvankien vapauttamista vastaan.
Korkein oikeus käsittelee esitetyt vastalauseet terroristien vapauttamiseksi, mutta sen ei uskota asettavan esteitä operaation toteuttamiseksi suunnitelman mukaisesti.
Shin Betin ja Mossadin aiemmat johtajat vastustivat terroristien massavapauttamista, mutta nykyiset johtajat puolestaan sanovat Israelin olevan kyllin vahvan hoitaakseen nuo yli tuhat vapautettua terroristia, mitä he sitten lienevät tarkoittaneetkaan.
Strategisten asiain ministeri Moshe Yaalon muistuttaa, että vuonna 1985 suoritetun vaihtokaupan seurauksena 178 israelilaista murhattiin terroristien toimesta. Turvallisuus-virkailijoitten mukaan monet pieniin rikoksiin syyllistyneet terroristit ovat kaikkein halukkaimpia kokeilemaan käytännössä vankilassa vankitovereiltaan oppimiaan uusia keinoja. Lisäksi selleihin jääneet terroristit voivat kiihdyttää sieltä käsin uusiin hyökkäysiin. http://www.haaretz.com/print-edition/news/future-will-reveal-true-price-of-shalit-swap-deal-1.390319, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148809#.TpvsgHL3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148820#.TpvtFnL3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Onnistunut Shalit-operaatio on entisestään nostanut Fatahin ja Hamasin välistä jännitettä. Fatahin johto syyttää, että Hamas vapauttaa omia jäseniään jättäen Fatahin jäsenet virumaan vankiloihinsa. Fatah ja Hamas allekirjoittivat sovintosopimuksen toukokuussa, mutta käytännössä sitä ei ole yritettykään toteuttaa. PA:n puheenjohtaja Abbas ei uskalla matkustaa Gazan maaperälle peläten joutuvansa lynkatuksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148818#.TpvtlHL3vO0
- Vialliset viemärijohdot murskautuivat perjantaina Gazan kaistan itäosassa saaden viemärivedet tunkeutumaan talojen kellareihin ja asuintiloihin. Ongelma syntyi samaan aikaan, kuin Gazan kaistalla valmistaudutaan massiivisiin juhlallisuuksiin vapautettavien terroristien ylittäessä Israelin ja Gazan välisen rajan. Urakoitsijat syyttävät Gazan saartoa siitä, ettei heillä ole koneita eikä rakennustarvikkeita toimia nopeasti vikojen korjaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148810#.TpvutXL3vO0
- USA on korkeassa hälytysvalmiudessa Lähi Idässä, mistä on todisteena Israelissa ja Saudi Arabiassa järjestettävät massiiviset sotaharjoitukset. Suuret kuljetuskoneet tuovat Israeliin täyteen sotisopaan varustautuneita USA:n sotilaita raskaine aseineen. Harjoitukset kestävät torstaihin asti. Harjoituksen tarkoituksena on USA:n armeijan edustajan mukaan testata, miten nopeasti yllättäviin tilanteisiin voidaan vastata. http://www.debka.com/article/21389/
- Gallupin mukaan 79 % israelilaisista kannattaa Shalit-operaatiota, 14 % vastustaa. Naisten keskuudessa kannatus oli 84 %, miesten 74 % . 49 % uskoo Netanyahun antaneen periksi jatkuvan painostuksen vuoksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135847,00.html
- Yoram Schweitzer arvioi ynet.com artikkelissaan, ettei siviili ole välttämättä ihana jokaiselle vapautetulle terroristille, ei ainakaan Fatahin Amina Monalle, joka terrorisoi sellikavereitaan siinä määrin, että uhkaavat kostaa hänelle Gazassa. Hän organisoi nuoren Ofir Rahumin murhan. Toinen naisterroristi Ahlam Tamimi toimi Sparro-kahvilan tuhonneiden terroristien autonkuljettajana ja neuvonatajana, tämä Jerusalemista kotoisin oleva katumaton Hamasin jäsen karkotetaan Ammaniin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135644,00.html
- 22 maan muodostama arabiliitto antoi Syyrialle 15 päivää aikaa aselevon solmimiseksi protestoijien kanssa, tai Syyria erotetaan liitosta. Arabiliitto muodosti komitean valvomaan Syyrian tilannetta sekä aseleponeuvotteluja Syyrian hallituksen ja mielenosoittajien välillä. Äsken perustettu Syyrian kansallinen neuvosto, joka edustaa useimpia vastarintaryhmiä, vastustaa keskusteluja Assadin kanssa. Assadin joukot ovat jatkaneet siviilien surmaamista tulittaen heitä Libanonin rajan lähellä sijaitsevassa kaupungissa. Yli 3000 siviiliä on surmattu, pidätettyjen lukumäärä nousee tuhansiin. Varsinkin Homsin kaupunki on kärsinyt jatkuvista hyökkäyksistä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135826,00.html
- Korkein oikeus tulkitsi haredim-väen päätöstä erottaa sukupuolet succot-juhlien ajaksi ilmoittaen, ettei se ole Israelin lakien mukaista ja määräsi aidat poistettaviksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135718,00.html
- Syyria ottaa osan ulkomaille karkotetuista terroristeista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242027
- Jerusalemin kevyt rautatie joutui varikolle kuljettajien ilmoittaessa vaativansa lisää liksaa ja sitä odotellessaan pysyvänsä vaimonsa hellässä hoidossa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=242016

Sunday, October 16, 2011

SUNNUNTAI 16.10.11

1. GILAD SHALITIN vapauttamistointen käytännön järjestelyt alkavat tänään toden teolla viikkoja ja kuukausia kestäneiden sopimusneuvottelujen ja valmistelujen jälkeen. Lista vapautettavista palestiinalaisvangeista julkistetaan oikeusministeriön toimesta tänään vankilapalvelujen web-sivulla, jotta jäisi 48 tunnin aika esittää vastalauseita vapautettavia vastaan. Samaan aikaan presidentti Shimon Peresin lakiasiainosasto valmistelee armahdus-asiakirjat presidentin allekirjoitettaviksi, mikä hänen tulee tehdä ennen vapautusta, sillä he ovat oikeuden päätöksellä tuomittuja maan lakeja vastaan rikkoneita rikollisia. Tarkkailijat uskovat, että Peresillä tuskin on aihetta tai rohkeutta puuttua vahvistettuun nimilistaan.
Tämä paljastaa samalla koko operaatioon liittyvän moraalisen ongelman: Mitä erinomaista kymmeniä israelilaisia murhannut terroristi on tehnyt ansaitakseen täydellisen armahduksen?
Toiseksi kokemuksen mukaan 60 % vapautetuista terroristeista palaa terrorismiin. Hamasin mukaan Israel ei edes yritä pidättää vapautettuja, jos he pysyvät erossa terrorismista.

HALLITUKSEN pääneuvottelija David Meidan matkusti lauantai-iltana Kairoon valvomaan vapauttamisoperaation viimeisiä vaiheita tarkistaakseen, että kaikki on kunnossa tiistaina tapahtuvaa lopullista vaihto-operaatiota varten.
IDF ja turvallisuusjärjestöt ovat hälytysvalmiudessa peläten, että palestiinalaiset terroristit voivat yrittää häiritä sopimuksen toteuttamista; tai Israelin ”oikeistolaiset” voivat yrittää samaa esim. häiritsemällä palestiinalaisvankeja kuljettavien bussien kulkua. ”Oikeistolainen” ei ole oikea termi, sillä sopimukseen tyytymättömiä on useissa kansalaisryhmissä lähtien terroristien uhreista, jotka katsovat kärsivänsä uuden terrori-iskun murhaajien vapauttamisen vuoksi.

Gazassa toimivat palestiinalaisryhmät kuten Islamic Jihad, PNC tai al-Aksa, jotka jätettiin sopimuksen ulkopuolelle, voivat aloittaa rakettien ja kranaattien tulitukset häiritäkseen Hamasin ja Israelin välille solmitun sopimuksen toteuttamista.
Egyptin viranomaiset ja Hamasin neuvottelijat pyrkivät vielä viime hetkellä saamaan muutoksia listaan esittäen, että naisvankeja tulee lisätä 27:n vapautetuiksi sovitun lisäksi, sekä että Marwan Barghouti tulee myös vapauttaa, mutta Israelin neuvottelijat pysyivät kannassaan: Lista on se miksi se sovittiin eikä muutoksia hyväksytä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241857

TERRORISTIEN uhrien omaisten järjestö Almagor valitti terroristien vapauttamisesta korkeimpaan oikeuteen perjantaina. He kutsuvat valituksessaan sopimusta ”järjettömäksi ja suhteettomaksi” ja pyytävät oikeutta viivyttämään operaation suorittamista voidakseen tutkia vapautettavien luetteloa. He kutsuvat sopimusta ennen näkemättömäksi, sillä siinä ei huomioida sen terroristien uhreille aiheuttamia kärsimyksiä eikä vaarallisten murhaajien Israelin siviileille aiheuttamaa turvallisuusriskiä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=241721

2. PUOLUSTUSMINISTERIÖ teki päätöksen kansanedustaja Yisrael Hassonin (Kadima) esityksestä, että Gilad Shalit liitetään IDF:n vammaisiin sotaveteraaneihin. Päätös on samalla ennakkotapaus, jonka nojalla kaikki vastaavan kurimuksen läpi käyneet IDF:n sotilaat saavat saman erikoisoikeuden, joka takaa heille merkittäviä verohelpotuksia ja muita etuja.
Päätöstä perustellaan sillä, että vaikka sotilaat eivät välttämättä ole saaneet näkyviä fyysisiä vammoja, he ovat saaneet pysyviä henkisiä traumoja epäinhimillisten olosuhteitten vuoksi. Hasson selitti, että ”tällä voidaan korvata tehtäväänsä suorittaneen sotilaan kärsimien vaurioiden minimivaatimus voidakseen palata mahdollisimman täydellisesti normaaliin siviilielämään”.
JÄRJESTÖN nimeltä ”Valveilla Yöllä” (Erim B´Leila, voittoa tuottaman järjestö, joka pyrkii valvomaan entisten sotavankien oikeuksien toteutumista) puheenjohtaja Ori Shahak, kertoo tämän ongelman olleen järjestön asialistalla 1973 sodasta lähtien, jonka aikana satoja israelilaisia sotilaita joutui sotavangeiksi. Hän sanoo, että Hassonin lakiesitys perustuu aiemmin kesällä tehtyyn lakiesitykseen, jonka puitteissa jokainen entinen sotavanki saa kaikkea tarvitsemaansa tukea. Puolustusministeriö hyväksyi vasta Jom Kippur-sodan jälkeen tosiasian, että sotavankeuteen joutuneet sotilaat kärsivät vankeusaikana kokemastaan kidutuksesta ja henkisestä alistamisesta tai erityisen raskaiden taistelukokemusten vuoksi koko elämänsä ajan jatkuvista (PTSD) painajaisista päivällä ja yöllä. Shahak toteaa, että jos PTSD-vammat todetaan heti vapautuksen yhteydessä, sotilas saa tarvitsemansa hoidon.
PTSD (Post Traumatic Stress Disorder, traumaattisen paineen jälkeinen häiriötila) hoitoa saanut entinen sotilas voidaan tarvittaessa ohjata lisähoitoon, Shahak selittää. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=241837

3. HAMASIN apulaisulkoministeri Razi Hamed, joka osallistui neuvotteluihin Israelin kanssa Shalitin vapauttamiseksi, kertoo tulleensa vakuuttuneeksi vasta kolme kuukautta sitten, että Israel oli havainnut sotilaallisen ratkaisun mahdottomaksi, minkä myös Shin Bet joutui tunnustamaan. Hän kertoo julkisuuden ulkopuolella käydyistä keskusteluista, joita hoiti Israel-Palestine Center for Research and Information (Israelilais-palestiinalainen tutkimus- ja informaatiokeskus) johtaja ja JP:n kolumnisti Gershon Baskin. Nämä keskustelut saivat hänet vakuuttuneeksi, ettei IDF aio ratkaista Shalitin vapauttamista sotilaallisesti.

HAMED toteaa kaikkien palestiinalaisryhmien hyväksyneen sopimuksen vankien vaihdosta, mutta vakuuttaa samalla, että Hamas jatkaa ponnistelujaan kaikkien Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisten vapauttamiseksi, mutta ettei Hamas aio jatkaa keskusteluyhteyttä Israelin kanssa. Hän antoi lausuntonsa Israelin TV-10 lauantain ohjelmassa. Vastauksen asemesta toimittajan kysymykseen, miten Hamas aikoo toteuttaa tämän, Hamed vältti antamasta suoraa vastausta väkivallan tai uusien sieppaamisten käyttämisestä tai sen välttämisestä. Toimittajan suoraan kysymykseen, aikooko järjestö jatkaa sieppaamisia, Hamed totesi, ettei hän sanonut niin.
Hamed myös mitätöi huhut, että Iran yrittäisi torpedoita sopimuksen. Hän totesi vain, että sopimus on tehty ja muutamassa päivässä –inshallah – kaikki on ohi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241854

4. ARABILEHDISTÖ SUHTAUTUU Shalit-sopimukseen positiivisesti. Varsinkin Al-Jazeera suitsuttaa kiitosta ja ylistystä hyvin suoritetusta neuvotteluprosessista. Al-Jazeeran kanssa kilpaileva saudien rahoittama Al-Arabiya suhtautuu sopimukseen pidättyvämmin muistuttaen, että sen ansioita huonontaa se, etteivät Marwan Barghouti, Abdullah Barghouti ja Ahmed Sa´adat olleet vapautettavien luettelossa.
Iranin arabiankielinen Al-Alam kertoi myös sopimuksesta laajasti, mutta virallinen Farci-Media oli asiasta kovin lyhytsanainen.
Egyptin Muslimiveljeskunta ylisti sopimusta web-sivullaan, mutta muistutti samalla tarvetta jatkaa ponnisteluja, jotta kaikki vangit vapautetaan ja Palestiinan valtio perustetaan pääkaupunkinaan Jerusalem.
YLEISENÄ huomiona arabilehdet esittävät enemmän tai vähemmän näkyvää kritiikkiä, ettei sopimus mennyt tarpeeksi syvälle. Niissä muistutetaan, että tuhansia palestiinalaisia kärsii edelleen israelilaisissa vankiloissa ja heidän omaisensa kotonaan odottaessaan heidän vapauttamistaan, mitä ne pitävät ehdottoman tärkeänä tiedostaa.
Palestiinalaiset uutistoimistot – sekä Hamasia että Fatahia edustavat – antavat tunnustusta sopimukselle. Gazassa ilmestyvä ja laajalle levinnyt Filistin lehti julkaisi etusivullaan suuren kuvan, jossa lapset osoittivat sormillaan voitonmerkkejä heiluttaen käsissään Palestiinan lippuja. ”Vastarinta voittaa ja murtaa miehityksen käsiraudat”.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241859

5. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh vakuutti perjantaina, että ”tänään me vapautamme vankeja, huomenna Ak-Aksa moskeijan”. Muslimijärjestön pohjoinen haara järjestää toistuvasti mielenosoituksia, joiden aiheena on ”Al- Aksa on vaarassa” ilman mitään todellisuusperää. Tällä perusteella PA:N johto vastustaa Israelin suorittamia arkeologisia kaivauksia Länsimuurin läheisyydessä, kaukana Länsi-. ja Etelämuurin perustuksista, joiden palestiinalaiset väittävät joutuneen vaaravyöhykkeeseen. Todellinen syy PA:n vastustukseen on kuitenkin jatkuva pelko, että juutalaiset löytävät uusia todisteita Temppeleistä.

HAMASIN kautta tulleiden tietojen mukaan Gilad Shalitin vartijat käyttivät aina kasvosuojaa, ettei hän voisi myöhemmin tunnistaa ketään heistä.
Egyptin viranomaiset kertoivat perjantaina, että Hamas oli siirtänyt Shalitin Egyptin puolelle mustassa autossa peitetyin ikkunoin, tarkoituksenaan estää antamasta pienintäkään vinkkiä, missä häntä pidettiin vankina. Aiemmin on tiedetty, että hänen olinpaikkaansa vaihdettiin jatkuvasti, etteivät Israelin vakoilijat saisi sitä selville ja yrittää vapauttaa hänet.
Pääministeri Netanyahu lienee vastaanottajien joukossa IDF:n tukikohdassa, jonne Gilad Shalit lennätetään Egyptistä. Pian sen jälkeen hänet viedään kotiinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148779#.TpqOhHL3vO0

6. UUTISOTSIKOITA
- USA harkitsee toimia Iranin eristämiseksi entistä tiukemmin paljastamansa ristiriitaisen suunnitelman Saudi Arabian Washingtonin lähettilään surmaamiseksi ja Saudi Arabian ja Israelin Argentiinan lähetystöjen pommi-iskuista. Iranin ylin johtaja Ali Khamenei pitää koko asiaa USA:n keksimänä Iranin vastaisena salajuonena eikä anna sille mitään arvoa. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton keskustelee YK:n edustajien kanssa toimista joilla ne voisivat koventaa Iranin vastaisia sanktioita. Englanti on liittynyt USA:n ja Saudi Arabian ajamaan Iranin eristysrintamaan. Saudeilla on tuskin resursseja ja haluakaan suoriin toimiin Irania vastaan. Kuningas Abdullah on tiettävästi leikkaushoidossa USA:ssa, mikä vaikeuttaa päätösten tekemistä. Debkafile kertoi aiemmin, että Iran suunnittelee mellakoitten järjestämistä Mekkan pyhässä kaupungissa, ja on jo lähettänyt sinne etujoukkojaan. Tämän sen lisäksi, miten Iran kiihotti shia-muslimeja hallitustaan vastaan Saudi Arabian öljyalueilla Persianlahden rannikolla antaen koulutus- ja aseapua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148777#.TpqRiXL3vO0. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148758#.TpqU6HL3vO0
- Fatah-virkailija Azzam al-Ahmad vakuuttaa, että sovintoneuvottelut Hamasin ja Fatahin välillä etenevät hyvin ja että yhteistoimintasopimus solmitaan pian. Hän väitti myös, että Hamas kannattaa PA:n laatimaa yksipuolista YK:n täysjäsenyys- ja itsenäisyyshakemusta. Hän kertoi Abbasin ja Mashaalin olleen puhelinyhteydessä ja vaihtaneen kohteliaisuuksia keskenään. Hamasin edustaja Fawzi Barhoum kertoi aiemmin, että Hamasin Gazan ja Damaskoksen johto vastustaa PA:n hakemusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148745#.TpqVLHL3vO0
- Egyptissä vakoilusta ja muista syistä pidätetty Ilan Grapel, jolla on USA:n ja Israelin kansalaisuus, vapautettaneen pian Gilad Shalitin jälkeen. Egypti esitti vaatimuksen, että Israelin tulee vapauttaa 81 egyptiläistä vankiaan Grapelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148737#.TpqWi3L3vO0
- Jerusalemin viranomaiset ovat laatineet suunnitelman kokonaan uuden lähiön rakentamiseksi pääkaupungin kaakkoispuolelle. Sen nimi on Givat Hamatos, se on pääosin asumaton, vain n. 80 Etiopian juutalaista asuu siellä puuparakeissa. Suunnitelman mukaan uuteen kohteeseen rakennetaan 4000 asuntoyksikköä. Kuten voi arvata, Peace Now on kärkevämmin vastustamassa tätä rakennuskohdetta, jonka toteutuminen siirtyy joka tapauksessa monien vuosien päähän. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon on yksi vastarinnan kiiskeistä, joka välittömästi puuttui tietoon suunnitelmasta, ikään kuin hänellä ei olisi paljon todellisempia ja ajankohtaisempia ongelmia koreoitten välisistä sodanhuhuista lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148778#.TpqXJ3L3vO0
- Puolustusministeriö juhlii Gilad Shalitin vapautumista valmistautuen tuhoamaan uusia juutalaisten rakentamia etäyhteisöjä. Vapautettavien terroristien mukana on terroristi, joka murhasi Yosef Yaacov Dicksteinin, 44, hänen vaimonsa Hanan, 10-vuotiaan poikansa Shamuelin ja kersantti Elazar Leibovichin, 21, Psagotin juutalaisyhteisön lähellä Hebronissa. Puolustusministeriön tuhoamislistalla on tiettävästi Dicksteinin vanhimman pojan kotitalo Beit Elissä ministerivierailuista huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148788#.TpqZdXL3vO0
- Magen David Adom, Punaista Ristiä vastaava israelilainen järjestö, teki päätöksen poistaa 1949 aselepolinjan itäpuolella liikkuvista. ambulansseistaan järjestön tunnus punainen Davidin tähti. Järjestön palveluksessa olevat vapaaehtoiset tekivät oman ratkaisunsa ja maalasivat ne takaisin ambulanssiensa kylkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148775#.Tpqb1XL3vO0
- Hizbullah halua päästä osille kunniasta Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Sieltä todetaan, että Hizbullah opasti Hamasia, miten neuvotella Israelin kanssa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135263,00.html
- Hamas-johtaja Mahmoud al-Zahar ilkkuu Fatahin johtajia, etteivät he koskaan olisi pystyneet vapauttamaan vankeja Israelin vankiloista vaatiessaan, että Israel poistaa Gazan saarron. Israel voi helpottaa saartotoimia Shalitin vapauttamisen jälkeen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135327,00.html