MAANANTAI 17.10.11

1.GILAD SHALITIN vapauttamisesta maksettava hinta on saanut koko tämän pienen kansan epätietoisuuden ja itsetutkistelun pariin. Päällimmäisenä on epätietoisuus siitä, oliko suostuminen Hamasin vaatimuksiin sittenkään viisasta, ja oliko se edes juutalaisen lain mukaan laillista. Kansainvälistä lakia tuntevat kertovat, että se asettaa Israelin hallituksen varsin epäsuotuisaan asemaan, sillä suostuessaan vapauttamaan suuren joukon rikoksista tuomittuja murhaajia ja muita rikollisia, se samalla tekee naurunalaiseksi koko kansainvälisen lain ja oikeudenmukaisuuden. On huomioitava, että murhattujen ja vammautuneiden joukossa on myös muiden valtioitten asukkaita, joita vastaan tehdyt rikokset jäävät armahduksen vuoksi rankaisematta.
PROFESSORI Louis Rene Beres, kansainvälisen lain asiantuntija Purduen yliopistosta, toteaa JP:n artikkelin mukaan: Koko sivistyneen laillisuusjärjestelmän ydin on sääntö: ”Nullum crimen sine poena”, ei rikosta ilman rangaistusta. Beres toteaa, että tämä sääntö, joka alun perin johdettiin muinaisen Israelin laista ja joka vahvistettiin Nurenburgin oikeustapauksissa, on osa kansainvälistä oikeutta, ja se pätee tässä vankienvaihto-operaatiossakin. Hän viittaa esimerkiksi siihen, olisiko USA voinut suostua samankaltaiseen armahdukseen ja toteaa, että menetellessään niin USA rikkoisi sekä kansainvälistä lakia että omaa lakiaan vastaan, joka perustuslain artiklan no 6 mukaan on sidottu osaksi kansainvälistä lakia.

BERES viittaa toiseksi Israelin omaan lähihistoriaan, jossa sillä on relevantti ja pahaenteinen esimerkki terroristien armahtamisesta ja vaihtamisesta. Hän kertoo, että kesäkuussa 2003 Shurat Hadin, Israelin lakikeskus, odotettaessa silloin suunniteltua sadan palestiinalaisen terroristivangin vapauttamista, vastusti suunnitelmaa. Myöhemmin viisinkertainen joukko terroristeja vapautettiin silloisen pääministeri Ariel Sharonin ja hänen hallituksensa toimesta. Shurat Hadin lähetti silloin pääministerille ja hänen ministerilleen kirjeen, jossa Shurat Hadin johtaja Nitzana Darshan-Leitner varoitti, että ”minkä tahansa syyn vuoksi suoritettu terroristien vapauttaminen kiihdyttää arabiterrorismia puolustuskyvyttömiä juutalaisia miehiä, naisia ja varsinkin lapsia vastaan”.

Beres toteaa vakavasti, että Shurat Hadin oli oikeassa. Pian sen jälkeen ainakin kaksi nyt vapautettavista palestiinalaisista terroristeista aloittivat itsemurhapommitukset Israelia vastaan. Yksi näiden ”sankarillisten taistelijoiden sotilaallisista kohteista” oli kahvila, joka oli täynnä äitejä pienine lapsineen.
Beres toteaa, että jokaisella valtiolla on epäämätön velvollisuus kansainvälisen lain mukaan tuomita ja rangaista terroristeja, joka perustuu edellä mainittuun periaatteeseen ja on kodifioitu suoraan lukuisissa auktoritaarisissa lähteissä, kuten myös Nurenburgin sitovissa periaatteissa vuodelta 1950. Terrorismi on vakava rikos kansainvälisen lain mukaan. Hän toteaa edelleen, ettei yhdelläkään valtiolla ole oikeutta armahtaa rikoksia kansainvälistä lakia vastaan, eikä valtion laeista huolimatta Israelilla ole oikeutta vapauttaa terroristeja. Saman lain mukaan terroristeja vapauttava valtio vastaa heidän aiemmista ja tulevista rikoksistaan.

BERES toteaa loppukaneetissaan, että ”Netanyahun meneillään oleva vaihto-operaatio, jota voidaan hyvällä syyllä kutsua rikollisten massa-armahdukseksi, voisi sekoittaa juutalaisen valtion oikeuden kieltämiseen, jolla voi olla käytännön seurauksia”. Hän toteaa, että vaikka rangaistus ei aina estä tulevia rikoksia, tällainen Israelin suorittama terroristien vapauttaminen tulee horjuttamaan juutalaisen valtion laillista velvoitetta estää väkivaltaisia rikollisia suorittamasta uusia massamurhia. ”Modernin kansainvälisen lain traaginen aspekti on tehdä kovia ja tuskallisia valintoja voidakseen suojella väestöä tulevalta vahingolta.
Herra Netanyahun on syytä toimia nyt sen mukaisesti.”
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=241960

2. PRESIDENTTI Shimon Peresin lakiasiainosasto on tehnyt pitkiä päiviä alkaen heti sapatin loppumisesta ja jatkaen maanantaiaamuun saadakseen noin kahdensadan terrorismista tuomitun rikollisen asiakirjat ja armahdusdokumentit kuntoon kireän aikataulun mukaisesti. Peres totesi valmistautuessaan vahvistamaan armahdukset allekirjoituksellaan, ”ettei kyse ole armahduksesta vaan rangaistuksen lieventämisestä” selvittämättä, miten se useimmissa tapauksissa toteutuu tuomittujen terroristien kävellessä vankiloistaan vapaina miehinä ja naisina, tosin osalla heistä rajoitettuna liikkumisena tai kieltona palata kotiseudulleen.
He kuitenkin palaavat siviilielämään ja voivat jatkaa siitä, mihin jäivät joutuessaan turvallisuusmiesten haaviin usein kuukausien tai joskus vuosien ajojahdin jälkeen.
Peres sanoo liittävänsä armahdustensa joukkoon kirjeen, jossa hän toteaa, että vaikka hän allekirjoittaa armahdusdokumentit, ”hän ei unohda eikä anna anteeksi.” Peres selittää, että hän suostuu armahdukseen ”erityissyistä”, ja että jokaiseen armahdusdokumenttiin liitetään rikollisen rikoshistoria, josta selviää, miksi ja miten pitkäksi aikaa hänet tuomittiin.

Peres allekirjoittaa Gazasta ja Israelin alueelta kotoisin olevien armahdusdokumentit, mutta Juudeasta ja Samariasta kotoisin olevien rikollisten armahduksen allekirjoittaa IDF:n Juudean ja Samarian komentokeskuksen komentaja.
Dokumentit annetaan vangeille vasta kun tiedetään, että Gilad Shalit on turvallisesti päässyt vangitsijoittensa käsistä.
Nyt suoritettava vankienvaihto käsittää 1027 eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittua palestiinalaista terroristia, joita he ovat Israelin median miedontamisyrityksistä huolimatta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242017

3. KESKUSTELU Gilad Shalitin vaihtamiseen 1027 tuomittuun terroristiin jatkuu kiivaana mediassa ja varsinkin web-sivuilla. Yleisenä vaatimuksena on, että tulevaisuudessa tämän kaltaiset vaihtokaupat tulee eliminoida kokonaan. Vaihtoehtoina esitetään joko kuolemanrangaistuksen ottamista käyttöön vakavista rikoksista, joita terroristien suorittamat ovat.
Se ei välttämättä taivuttaisi islamin terroristeja luopumaan aikeistaan uskoessaan pääsevänsä suoraan Allahin puutarhaan, jossa 72 vähäpukuista neitsyttä odottaa jokaista operaationsa aikana surmansa saanutta, mutta se lopettaisi mielettömät vankienvaihdot. Ministeri Yisrael Katz esittää tätä Fogelin 5-jäsenisen perheen murhaajille.
Toisena vaihtoehtona esitetään lakia, jolla estetään vaihtokaupat muuten paitsi yksi yhteen periaatteella. Tämä tuntuisi olevan ainoa oikeudenmukainen ja hyväksyttävä käytäntö.

Eri uutislähteiden websivuilla esitetään lukuisia traagisia tapauksia, joissa juutalaisia ja muita ihmisryhmiä joutui tunnottomien terroristien luonnottoman vihan kohteeksi. Haastateltaessa näitä terroristeja vankiloissa tehtyjen tutkimusten yhteydessä, ei juuri kukaan sano katuvansa tekoaan. Naisterroristi Ahlam Tamimi, joka ajoi autollaan terroristit Sparro-kahvilan lähelle, ihmetteli haastattelijan kysymystä tunnontuskista: Miksi minä sitä katuisin? Mistä syystä?
Iloa siitä, että yli viisi vuotta tuntemattomissa ja oletettavissa epäinhimillisissä olosuhteissa kärsinyt Gilad Shalit vapautetaan, sumentaa terroristien hyökkäyksen kohteeksi joutuneitten omaisten jäytävä suru nuoren elämän väkivaltaisesta ja järjettömästä katkaisemisesta, tai puolison, lapsen tai lapsenlapsen, ukin tai mummin menettämisestä.

KORKEA palestiinalainen turvallisuusvirkailija toteaa, että on vain ajan kysymys, milloin uusi IDF:n sotilas siepataan ja häntä kaupitellaan palestiinalaisvankien vapauttamista vastaan.
Korkein oikeus käsittelee esitetyt vastalauseet terroristien vapauttamiseksi, mutta sen ei uskota asettavan esteitä operaation toteuttamiseksi suunnitelman mukaisesti.
Shin Betin ja Mossadin aiemmat johtajat vastustivat terroristien massavapauttamista, mutta nykyiset johtajat puolestaan sanovat Israelin olevan kyllin vahvan hoitaakseen nuo yli tuhat vapautettua terroristia, mitä he sitten lienevät tarkoittaneetkaan.
Strategisten asiain ministeri Moshe Yaalon muistuttaa, että vuonna 1985 suoritetun vaihtokaupan seurauksena 178 israelilaista murhattiin terroristien toimesta. Turvallisuus-virkailijoitten mukaan monet pieniin rikoksiin syyllistyneet terroristit ovat kaikkein halukkaimpia kokeilemaan käytännössä vankilassa vankitovereiltaan oppimiaan uusia keinoja. Lisäksi selleihin jääneet terroristit voivat kiihdyttää sieltä käsin uusiin hyökkäysiin. http://www.haaretz.com/print-edition/news/future-will-reveal-true-price-of-shalit-swap-deal-1.390319, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148809#.TpvsgHL3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148820#.TpvtFnL3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Onnistunut Shalit-operaatio on entisestään nostanut Fatahin ja Hamasin välistä jännitettä. Fatahin johto syyttää, että Hamas vapauttaa omia jäseniään jättäen Fatahin jäsenet virumaan vankiloihinsa. Fatah ja Hamas allekirjoittivat sovintosopimuksen toukokuussa, mutta käytännössä sitä ei ole yritettykään toteuttaa. PA:n puheenjohtaja Abbas ei uskalla matkustaa Gazan maaperälle peläten joutuvansa lynkatuksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148818#.TpvtlHL3vO0
- Vialliset viemärijohdot murskautuivat perjantaina Gazan kaistan itäosassa saaden viemärivedet tunkeutumaan talojen kellareihin ja asuintiloihin. Ongelma syntyi samaan aikaan, kuin Gazan kaistalla valmistaudutaan massiivisiin juhlallisuuksiin vapautettavien terroristien ylittäessä Israelin ja Gazan välisen rajan. Urakoitsijat syyttävät Gazan saartoa siitä, ettei heillä ole koneita eikä rakennustarvikkeita toimia nopeasti vikojen korjaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148810#.TpvutXL3vO0
- USA on korkeassa hälytysvalmiudessa Lähi Idässä, mistä on todisteena Israelissa ja Saudi Arabiassa järjestettävät massiiviset sotaharjoitukset. Suuret kuljetuskoneet tuovat Israeliin täyteen sotisopaan varustautuneita USA:n sotilaita raskaine aseineen. Harjoitukset kestävät torstaihin asti. Harjoituksen tarkoituksena on USA:n armeijan edustajan mukaan testata, miten nopeasti yllättäviin tilanteisiin voidaan vastata. http://www.debka.com/article/21389/
- Gallupin mukaan 79 % israelilaisista kannattaa Shalit-operaatiota, 14 % vastustaa. Naisten keskuudessa kannatus oli 84 %, miesten 74 % . 49 % uskoo Netanyahun antaneen periksi jatkuvan painostuksen vuoksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135847,00.html
- Yoram Schweitzer arvioi ynet.com artikkelissaan, ettei siviili ole välttämättä ihana jokaiselle vapautetulle terroristille, ei ainakaan Fatahin Amina Monalle, joka terrorisoi sellikavereitaan siinä määrin, että uhkaavat kostaa hänelle Gazassa. Hän organisoi nuoren Ofir Rahumin murhan. Toinen naisterroristi Ahlam Tamimi toimi Sparro-kahvilan tuhonneiden terroristien autonkuljettajana ja neuvonatajana, tämä Jerusalemista kotoisin oleva katumaton Hamasin jäsen karkotetaan Ammaniin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135644,00.html
- 22 maan muodostama arabiliitto antoi Syyrialle 15 päivää aikaa aselevon solmimiseksi protestoijien kanssa, tai Syyria erotetaan liitosta. Arabiliitto muodosti komitean valvomaan Syyrian tilannetta sekä aseleponeuvotteluja Syyrian hallituksen ja mielenosoittajien välillä. Äsken perustettu Syyrian kansallinen neuvosto, joka edustaa useimpia vastarintaryhmiä, vastustaa keskusteluja Assadin kanssa. Assadin joukot ovat jatkaneet siviilien surmaamista tulittaen heitä Libanonin rajan lähellä sijaitsevassa kaupungissa. Yli 3000 siviiliä on surmattu, pidätettyjen lukumäärä nousee tuhansiin. Varsinkin Homsin kaupunki on kärsinyt jatkuvista hyökkäyksistä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135826,00.html
- Korkein oikeus tulkitsi haredim-väen päätöstä erottaa sukupuolet succot-juhlien ajaksi ilmoittaen, ettei se ole Israelin lakien mukaista ja määräsi aidat poistettaviksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4135718,00.html
- Syyria ottaa osan ulkomaille karkotetuista terroristeista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242027
- Jerusalemin kevyt rautatie joutui varikolle kuljettajien ilmoittaessa vaativansa lisää liksaa ja sitä odotellessaan pysyvänsä vaimonsa hellässä hoidossa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=242016

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021