Posts

Showing posts from June 15, 2008
PERJANTAI 20.06.08
1. ISRAEL harjoittelee mahdollista ilmaiskua varten Iranin ydintaitoksia vastaan, kertoi New York Times perjantaina. Artikkelin mukaan IAF:n sata F-15 ja F-16 konetta harjoitteli kesäkuun ensimmäisellä viikolla Välimeren ja Kreikan yllä tarkoituksenan valmistautua mahdollisuuteen, että hyökkäys todella toteutettaisiin.
Israelin armeijan ja hallituksen johto ovat hyvin vaiteliaita asiassa eivätkä halua kommentoida tietoa. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi on kuitenkin vihjaillut, että Israel valmistautuu kaikkiin mahdollisiin käänteisiin antamatta yksityiskohtia.
USA:n edustaja toteaa, että harjoitusten tarkoituksena on painostaa Irania suostumaan rajoituksiin ydinohjelmansa toteuttamisessa ilman kovennettuja sanktioita. Iranin edustaja kertoi, että hänen maansa on valmis keskustelemaan asioista. (Ynetnews)
2. IRANIN DAMASKOKSEN lähetti Sayyed Ahmed Moussawi kertoi medialle, että Iranin johto on oppinut islamin profeetan ohjeista, että Iranin velvollisu…
TORSTAI 19.06.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä alkoi kuten oli ennakoitu ja sovittu torstaiaamuna kuuden aikaan. Hamasin sotilassiiven Izzadin Qassam puolesta Said Siam kertoo, että Hamas tulee pitämään huolen siitä, että tulitauko pitää. Hänen puheistaan voi päätellä, että Hamas on antanut kaikille joukoilleen käskyn pidättää syyhyvää liipasin-sormeaan. Eilen terroristit ampuivat 37 Kassam-rakettia ja kranaattia Israeliin. Yksi raketti osui omakotitaloon perheen ollessa iltapuuhissaan. He kuulivat hälytyssireenin äänen ja ryntäsivät talon suojahuoneeseen. Voimakas räjähdys heilutti koko taloa ja sen teräksiset ikkunapielet viskautuivat osittain naapuritalon seinään. Onneksi kukaan ei haavoittunut raketin sirpaleista, mutta perheen nuori poika vietiin sairaalaan shokin vuoksi.
Miten Hamas pystyy pitämään aisoissa muut terrorijärjestöt, on arvoitus, joka selviää lähi päivien aikana. Innokkaimpia ovat Islamic Jihad, PRC ja Fatahin alainen al-Aksa. (JP)
2. IRANIN …
KESKIVIIKKO 18.06.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin kanssa sovittiin alkavaksi torstaina 19.06.08 klo 6.00 aamulla. Sopimus saatiin viimeisteltyä Amos Giladin ja Omar Suleimanin välillä tiistaina.
IDF valmistautui tulitaukoon tekemällä eilen ainakin kolme ilmaiskua Gazan kaistalle. Yksi isku tehtiin autoa vastaan Gazan kaista eteläosassa Khan Younisista itään. Ohjusiskussa sai surmansa viisi ”islamin armeijan” jäsentä, mukana yksi sen johtajista Muntaz Dughmush. Palestiinalaisten lähteiden mukaan kuusi muuta palestiinalaista haavoittui kahdessa muussa ohjusiskussa Deir el-Balahissa Gazan keskiosassa.
ISRAELIN ARMEIJAN taholla epäillään tulitauon pitävyyttä. IDF:n johto pelkää, että pienemmät terroriryhmät voivat tehdä suuren luokan terrori-iskun häiritäkseen sopimuksen voimaan tuloa. ”Islamin armeijan” ryhmä oli pitkällä suunnitelmissaan tällaisesta iskusta Israeliin, kun IAF:n ohjusisku tuhosi sen. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain va…
TIISTAI 17.06.08

1. OLMERT TAISTELEE poliittisesta asemastaan kaikin voimin ja tavoin, joiden voidaan katsoa vaarantavan Israelin turvallisuutta ennen näkemättömällä tavalla.

Ensimmäiseksi Olmert on antanut neuvottelutiimilleen vapaat kädet sopia PA:n vastaavan tiimin kanssa ”rauhansopimuksesta”, jossa vain Israel on antavana osapuolena. Siihen kuuluu erään arvion mukaan 92 % Juudeasta ja Samariasta siten, että puuttuvat prosentit korvataan Israelin maasta ”vihreän linjan” länsipuolelta.

ToiseKSI Olmert on antanut ohjeet, että Jerusalemin arabienemmistöiset lähiöt ja lähistöllä sijaitsevat kylät annetaan PA:n hallintaan. Olmert on aiemmin vihjaillut, että myös Temppelivuoren hallinta voidaan luovuttaa PA:lle, kuten suurin osa vanhaa kaupunkia.

KOLMANNEKSI Olmert aloitti viime vuonna salaiset neuvottelut Syyrian kanssa Turkin välityksellä, mistä Olmert antoi ilmoituksen kansalle 21.05.08. Olmertin kerrotaan luvanneen Syyrialle, että Israel luopuu Golanin ylängöstä, minkä Olmert …
MAANANTAI 16.06.08
1. IDF:N VIRANOMAISET sanovat, etteivät USA:n kouluttamat uudet ”poliisit”, Daytonin armeijan turvallisuusjoukot, taistele terrorismia vastaan, kuten heidän oletetaan tekevän ja mihin heitä on koulutettu. IDF vastustaa USA:n aloitetta lisäjoukkojen kouluttamiseksi. Havaintojensa tueksi he ottavat esimerkin Jeninistä, jonne sijoitettiin 600 Jordaniassa koulutettua turvallisuusmiestä viime kuussa. Terroristien toiminta on lisääntynyt kaupungissa. Sunnuntaina he räjäyttivät uudenaikaisella langattomalla sytyttimellä varustetun 20 kg:n pommin lähellä IDF:n joukkoja Jeninissä. Se ei onneksi vahingoittanut ketään.
IDF:n viranomainen tunnustaa, että PA:n turvallisuusjoukot pidättävät rikollisia, varkaita ja raiskaajia pitäessään yllä lakia ja järjestystä kaupungissa, mutta eivät ole tehneet mitään terrorismille, joka on noussut sen jälkeen, kun heidät sijoitettiin Jeniniin.
PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisesta muutamiin PA:n kaupunkeihin sovittiin puolustusmin…
SUNNUNTAI 15.06.08
1. ”Ikävä kyllä siellä on muutamia (rakennussuunnitelmia), tulinpa minä tai en”, kertoi USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice lentokoneessa lehtimiehille, jotka seurasivat häntä matkalla Israeliin. ”Katsohan, ne muodostavat ongelman, ja sitä me aiomme käsitellä israelilaisten kanssa. Näyttää siltä, että tässä ei ole noudatettu ”tiekartan” vaatimuksia”.
Eipähän ole ensimmäinen kerta, kun Rice puuttuu toisen itsenäisen valtion sisäisiin asioihin. Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja voisi kuvitella, että mikä maa hyvänsä saa rakentaa pääkaupungissaan omien suunnitelmiensa mukaan. Ilmeisesti Rice on toista mieltä.
Ricen vihanpurkauksen lienee saanut pintaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiivas ärtymys sille, että Israel ilmoitti perjantaina 1300 uuden asunnon rakennussuunnitelmista Jerusalemin Ramat Shlomon lähiöön, joka sattuu olemaan ”vihreän linjan” itäpuolella, mutta Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella. Abbas kuvittelee, että kaikki alueet ”vihreän l…