Friday, June 20, 2008

PERJANTAI 20.06.08
1. ISRAEL harjoittelee mahdollista ilmaiskua varten Iranin ydintaitoksia vastaan, kertoi New York Times perjantaina. Artikkelin mukaan IAF:n sata F-15 ja F-16 konetta harjoitteli kesäkuun ensimmäisellä viikolla Välimeren ja Kreikan yllä tarkoituksenan valmistautua mahdollisuuteen, että hyökkäys todella toteutettaisiin.
Israelin armeijan ja hallituksen johto ovat hyvin vaiteliaita asiassa eivätkä halua kommentoida tietoa. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi on kuitenkin vihjaillut, että Israel valmistautuu kaikkiin mahdollisiin käänteisiin antamatta yksityiskohtia.
USA:n edustaja toteaa, että harjoitusten tarkoituksena on painostaa Irania suostumaan rajoituksiin ydinohjelmansa toteuttamisessa ilman kovennettuja sanktioita. Iranin edustaja kertoi, että hänen maansa on valmis keskustelemaan asioista. (Ynetnews)
2. IRANIN DAMASKOKSEN lähetti Sayyed Ahmed Moussawi kertoi medialle, että Iranin johto on oppinut islamin profeetan ohjeista, että Iranin velvollisuutena on jakaa ydintietouttaan muille islamin kansan jäsenille. Hän kertoi, että Iran tarjoaa Syyrialle apuaan sen ydinsuunnitelmiensa toteuttamisessa ja on valmis siihen, jos Syyria sitä haluaa. Iranin johto ei välttämättä ollut tyytyväinen asian julkistamiseen, sillä lähettiläs kutsuttiin kotiin. Debkafile kertoo, että tapaaminen Syyrian ja Iranin johtajien kesken tapahtui 07. kesäkuuta.
Debkafile olettaa, että tämä oli Iranin vastaus Syyrian presidentin halulle jatkaa keskusteluja Israelin kanssa. Iran haluaa tiivistää kuristusotettaan Israelin ympärillä sen lisäksi, että se sai Libanonin hallinnon valvontaansa Hizbullahin kautta sekä viimeksi Gazan kaistan Hamasin onnistuneen tulitauon kautta Israelin kanssa, mikä antaa sille lähes vapaat kädet jatkaa armeijansa aseistamista ja miestensä kouluttamista Syyriassa ja Iranissa. Iranin ylin opastaja Ali Khamenei antoi tunnustusta Hamasin saavutukselle, joka kuristaa sekä Israelia että Egyptiä. Tätä pidetään Iranissa suurena edistyksenä. (www.debka.com)
3. USA:N JA KANADAN tiedustelulähteet varoittavat, että Hizbullahin agentit valmistelevat näyttävää terrori-iskua juutalaisia kohteita vastaan Kanadassa. Hizbullahin agentit ovat hankkineet tiedustelutietoja Israelin suurlähetystöstä Ottawassa ja synagogista Totontossa, kertoo ABC-news. Hizbullahin agenttien tiedetään lähteneen Beirutista Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Uutinen ei kuitenkaan pysty yksilöimään mahdollisia iskukohteita tarkemmin. Uutinen viittaa entiseen CIA:n entiseen tiedustelu-upseeriin Bob Baeriin, joka kertoo tavanneensa Hizbullahin edustajan Beirutissa.
TIEDUSTELUTIETOJA Hizbullahin aktiivisuuden lisääntymisestä alkoi virrata heti Imaad Mughniyehin teloituksen jälkeen 17. helmikuuta. Bob Baer kertoo, että Hizbullah otti sotilasjohtajansa teloituksen hyvin raskaasti eikä voi jättää sitä kostamatta. Hän kertoo, että Hizbullah haluaa saada iskullaan niin paljon siviiliuhreja kuin mahdollista. (JP)
4. IHME TULEE pelastamaan minut, kertoi pääministeri Ehud Olmert saksalaisessa lehdessä torstaina julkaistussa haastattelussa. Olmert lisää, että ihmeet ovat aina kuuluneet Lähi Itään, ja että hän uskoo kokevansa yhden sellaisen, joka kiskoo hänet ylös kuilusta, johon hän on vajoamassa yhä syvemmälle. JP:n toimittaja Calev Ben-David kertoo asian havainnollistamiseksi tarinan kahdesta hiirestä, jotka putosivat kerma-tiinuun. Molemmat hiiret ponnistelivat pysyäkseen pinnalla, mutta toinen lannistui pian ja hukkui kermaan. Toinen hiiri sen sijaan jatkoi ponnistelujaan potkien kermaa kaikin voimin, joka kehittyi voiksi. Tämä salli hiiren nousta voinokareitten päälle ja pelastua.
OLMERT selitti lehdelle, että Ben Gurion sanoi aikoinaan: ”Vain ne, jotka uskovat ihmeisiin, ovat realisteja Lähi Idässä”. Tämän vuoksi hän kehuu uskovansa ihmeeseen, joka on realismia Lähi Idässä. En uskalla asettua tuomarin paikalle pystyäkseni arvioimaan Olmertin uskonnollisuutta tai sen syvyyttä ja aitoutta, mutta hänen tekojensa ja kansaan levinneen tuntemuksen mukaan hänen elämänsä edustaa kaikkea muuta kuin potentiaalista kandidaattia ihmeiden vastaanottajaksi. Toisaalta tuskinpa Israelin kansa pelastettiin Egyptistä uskonnollisen elämänsä mallikelpoisuuden takia. Eiköhän siinä ratkaisevaa osaa näytellyt se tosiasia, mitä Israelin Jumala oli päättänyt valitun kansansa kohdalla.
Olipa Olmert Israelin Jumalan suunnitelmassa tai ei, hän vakuutti der Spiegel lehdelle ja toisessa haastattelussa Sydney Morning Herald lehdessä, ettei hän aio mennä minnekään vastakkaisista vaatimuksista huolimatta, vaan aikoo pysyä paikoillaan ja voittaa edessä olevat vaaralliset karikot. (JP)
5. ENSI VIIKOLLA nähdään ensimmäiset oireet siitä, onko Olmert se toinen hiiri, joka jatkaa ponnistelujaan kaikkia ennusteita vastaan. Ensi viikolla jatketaan yrityksiä Kadima-puolueen puheenjohtajavaalien järjestämiseksi, jotka ennusteiden mukaan voittaa Tzipi Livni, Olmert on alkanut hyljeksiä ja syrjiä Livniä todellisena kilpailijanaan. Toisilla kilpailijoilla, Mofaz, Dichter ja Sheetrit, ei uskota olevan mahdollisuuksia, vaikka heidänkin kannatuksensa ylittänee Olmertin vastaavan. Ensi viikolla Knesset äänestää Silvan Shalomin lakiesityksestä Knessetin hajottamiseksi ja uusista vaaleista. Esityksen takana lienee sen ensimmäisessä lukemisessa tarpeeksi kannatusta, mutta Labour-puolueen puheenjohtaja Ehud Barak odottaa edelleen Olmertin ilmoittavan puolueensa puheenjohtajavaalien päivämäärän.
KADIMAN PUHEENJOHTAJAN henkilöllisyys ratkaisee gallupien mukaan puolueen menestyksen Knessetin vaaleissa. Shvakim Panoraman tekemän gallupin mukaan, joka julkaistiin Israelin radiossa torstaina, Likud saa eniten kansanedustajia joka tapauksessa, mutta jos Livni johtaa Kadimaa, se saa 22 edustajaa (nyt 29) ja Labour 14 (nyt 19); Mofazin johtaessa Likud saa 22 edustajaa, Kadima saa 18 edustajaa ja Labour 17. Gallupissa on sivuutettu mahdollisuus, että Olmert säilyttäisi puheenjohtajuuden.
Kadiman kampanja jäsenten haalimiseksi päättyy 30. kesäkuuta.
MAARIV-lehti kertoo artikkelissaan, että Labourin äänestyksen hoitaja Shmuel Levy vaatii Labour-puolueelta 13 619 605 NIS edellisissä Knessetin vaaleissa tekemistään palveluksista. Hän aikoo ajaa vaatimuksensa oikeudessa, jos Labour ei suostu maksamaan sovinnolla. Hän kieltäytyi toimimasta syyttäjän todistajana puoluetta vastaan vaalirahoitussäännösten räikeästä rikkomisesta. Silloinen oikeuskansleri Elyakim Rubinstein sulki puolueen vaalirahoituksesta tehdyt poliisitutkimukset ilman oikeudenkäsittelyä. (JP)
6. IDF RAKENSI erämaahan täydellisen kopion arabikylästä voidakseen paremmin harjoitella taistelua rakennetussa ympäristössä. Kopiokylässä on kaksi- tai kolmikerroksisia taloja ja jopa moskeija minareetteineen. IDF:n yksiköt harjoittelevat toisiaan vastaan siten, että vastapuoli on pukeutumista myöten imitoitunut arabien osaan. Eräässä JP:n toimittajan seuraamassa harjoituksessa arabeja esittivät armeijan naissotilaat, jotka oli puettu palestiinalaispoliisien suosimiin suojaväreihin asusteissaan.
HARJOITTELUKESKUS (GTTC) rakennettiin puolitoista vuotta sitten kapeine kiemurtelevine katuineen ja tiiviine taloryhmineen. Se on tarkoitettu maavoimien harjoittamiseksi mahdollista yhteenottoa varten joko Gazassa tai Juudeassa ja Samariassa, tai missä tahansa kaupunki-asutuksen keskellä tapahtuvaa sotilaallista toimintaa varten. (JP, A Selig)
7. POLIISIN YLLÄTYSRATSIA Yitzharin juutalaiskylään Nablusin eteläpuolella sai aikaan 16 ihmisen loukkaantumisen, monet heistä poliiseja. Poliisi kertoo, että saamansa huhun mukaan kylään oli varastoitu laittomia aseita asuintaloihin. Kaikkiaan 200 poliisia tunkeutui tähän ortodoksijuutalaisten kylään torstaiaamuna. Heillä oli oikeuden päätös kylään rakennetun betonivaraston tuhoamiseksi, mutta sen jälkeen poliisit menivät ja tuhosivat kylään pystytetyn karavaanin, joka oli ollut kylässä yli 90 päivää, kytketty sähkö- ja vesi-viemärijohtoihin ja sinne muuttaneen pariskunnan häät oli tarkoitus pitää 10 päivän sisällä. Tämä poliisien suorittama parakin tuhoaminen sai asukkaat raivoihinsa, jotka hyökkäsivät poliisien kimppuun. Poliisi kertoo, että kyynelkaasua suihkutettiin poliisien kasvoihin. Neljä poliisia joutui käymään sairaalassa vammojensa takia. Yhtä heistä lyötiin kivellä päähän. Kahdeksan yhteisön jäsentä pidätettiin kuulusteluja varten. Aseita ei löydetty.
YITZHARIN KYLÄN ja poliisin välit ovat olleet kireät jo kauan. Kylän asukkaitten epäillään tehneen hyökkäyksiä alueen arabiasukkaita vastaan. Poliisin ylivoimalla tekemä ratsia kylään osoittaa joka tapauksessa ratkaisevaa taktisen ajattelun puutetta, josta poliisia on syytetty, ja josta varsinkin juutalaiskylien asukkaitten karkotukset ovat räikeinä esimerkkeinä. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- KORKEIN OIKEUS teki päätöksen jonka mukaan Ofran kylään rakenteilla olevien yhdeksän talon rakentaminen tulee keskeyttää, niitä ei saa kytkeä infrastruktuuriin eikä niihin saa muuttaa asumaan. Asukkaitten edustaja toteaa, että rakentaminen aloitettiin kesäkuussa 2007 julkisesti eikä sitä pyritty salaamaan. Asukkaat kertovat, että talot on jo asutettu, joten oikeuden päätös on myöhässä. (JP)
- Turhautuneet EU-tarkkailijat ovat odotelleet kesäkuun kuudennesta päivästä 2006 lähtien, jolloin IDF:n sotilas Gilad Shalit kidnapattiin, pääsyä takaisin tarkkailutehtäviinsä Rafahin terminaaliin. Nämä kallispalkkaiset EU-virkailijat lienevät sitä samaa lännen veronmaksajain varojen tuhlaajaporukkaa, jota edustaa TIPH, Väliaikainen kansainvälinen tarkkailijaryhmä Hebronissa, jonka oletetaan pyrkivän estämään juutalais- ja arabiasukkaitten välisiä konflikteja alueella. Käytännössä TIPH:n edustajat ajavat paikalla vasta sitten, kun kaikki on jo ohi. He säännöllisesti tekevät sitten juutalaisia syyttävän raportin, joka lähetetään jonnekin, riippumatta siitä, kumpi osapuoli oli syyllinen. Sen toteaminen jälkikäteen on melko mahdotonta. (JP)
- Israelilaisautoilijoita kivitettiin Hebronin lähellä, autot kärsivät vaurioita. Terroriryhmät uhkaavat, että IDF:n toimet Juudeassa ja Samariassa katsotaan tulitauon loukkauksiksi, vaikka ne eivät ole mukana sopimuksessa. (Ynet)
- Toivotan kaikille Israelin ystäville Siunattua, turvallista Juhannusta. Gavriel

Thursday, June 19, 2008

TORSTAI 19.06.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä alkoi kuten oli ennakoitu ja sovittu torstaiaamuna kuuden aikaan. Hamasin sotilassiiven Izzadin Qassam puolesta Said Siam kertoo, että Hamas tulee pitämään huolen siitä, että tulitauko pitää. Hänen puheistaan voi päätellä, että Hamas on antanut kaikille joukoilleen käskyn pidättää syyhyvää liipasin-sormeaan. Eilen terroristit ampuivat 37 Kassam-rakettia ja kranaattia Israeliin. Yksi raketti osui omakotitaloon perheen ollessa iltapuuhissaan. He kuulivat hälytyssireenin äänen ja ryntäsivät talon suojahuoneeseen. Voimakas räjähdys heilutti koko taloa ja sen teräksiset ikkunapielet viskautuivat osittain naapuritalon seinään. Onneksi kukaan ei haavoittunut raketin sirpaleista, mutta perheen nuori poika vietiin sairaalaan shokin vuoksi.
Miten Hamas pystyy pitämään aisoissa muut terrorijärjestöt, on arvoitus, joka selviää lähi päivien aikana. Innokkaimpia ovat Islamic Jihad, PRC ja Fatahin alainen al-Aksa. (JP)
2. IRANIN YLIN KAITSIJA Ali Khamenei onnitteli Hamasia tulitauon aikaan saamisesta. Khamenei katsoo, että se oli suuri voitto paitsi Hamasille, myös Iranille ja muille Israelia vastaan taisteleville terrorijärjestöille.
Khamenei selitti, että tulitauon myötä islamin oikeauskoisten saartorengas kiristyy paitsi Israelin, myös Egyptin ympärille, mikä on yllättävää, koska molemmat ovat muslimivaltioita, joissa toisinajattelijoita sorretaan armotta. Khamenein viittaus Egyptiin voi olla seurausta Iranin ja Sudanin välille syventyvästä sotilaallisesta yhteistyöstä. Sudan ja Egypti ovat kiistelleet jo pitemmän aikaa Niilin alkulähteitten vesistä, joita Sudan pyrkii patoamaan omaan käyttöönsä. Toisaalta Hosni Mubarakin hallitusta ei juuri voi sanoa uskonnolliseksi. (JP)
3. IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi ennusti, että tulitauko Hamasin kanssa tulee olemaan hauras ja lyhytaikainen. Hän ei elättele liikoja toiveita sen merkitykselle, ja sanoo IDF:n valmistautuvan ”sateista päivää” varten, jolloin Kassamit alkavat pudota uudelleen Israelin puolelle Gazan kaistan turva-aitaa.
Pääministeri Ehud Olmert toistaa armeijan komentajan pessimistisiä näkemyksiä. Hän sanoo odottavansa, että Hamas pidättää toisia terrorijärjestöjä Gazassa rikkomasta sopimusta Israelin kanssa. Ei ole ensimmäinen kerta, kun Israelin johtaja odottaa terrorijärjestön sotivan Israelin sotia, mutta olisi ensimmäinen kerta, jos niin tapahtuisi. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kehuu BBC:n arabiosastolle antamassaan haastattelussa, että hän on valmis suuriin myönnytyksiin kaikilla rintamilla. Ensisijaisesti tämä tarkoittaa ”rauhan-keskusteluja” palestiinalaisten kanssa, mutta myös Syyrian keskustelut ovat nousseet vahvasti esille, kuten uutena kohteena rauhansopimus Libanonin kanssa. Syyria ja Libanon ovat pysyneet periaatteellisessa sotatilassa Israelin kanssa 1973 sodasta lähtien. Niiden kanssa solmittiin tulitauko, jossa määriteltiin linjat, minne armeijoiden tuli asettua. Lähinnä se tarkoitti sitä, että Israel veti joukkonsa Syyriassa Kuneitran kaupungista, jonka ne olivat miehittäneet. Ne ovat kuitenkin tykinkantaman päässä Damaskoksesta, mikä lienee osasyy siihen, että raja-alue Syyrian ja Israelin välillä on ollut hyvin rauhallinen.
Libanon haluaa Shebaan farmin, mikä Israelin tietojen mukaan kuuluu Syyrialle. Alueelle ei sinänsä ole strategista merkitystä, kysymys on periaatteesta.
Olmert totesi lehdelle, että Israel on valmis rauhankeskusteluihin myös Hamasin kanssa, jos se on valmis noudattamaan kvartetin asettamia ehtoja. (JP, Ynet)
5. HAMAS TV julkaisi järjestön tekemän videoesityksen, miten IDF:n sotilas kidnapattiin. Esityksen taltioi Palestiinan Media Watch (PMW), joka seuraa palestiinalaisten mediaesityksiä ja kääntää niitä. Esityksessä tuhotaan ”israelilainen tankki”, ja näytetään miten kaikki tapahtui Hamasin propagandan mukaisesti.
Annan alla osoitteen josta voi seurata PMW:n taltioimaa videoesitystä.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/994445.html
6. USKONNOLLISTEN puolueitten Shas ja NU/NRP johtajat sekä ylirabbit lähettivät kirjeen pääministeri Ehud Olmertille, jossa he pyytävät tätä peruuttamaan ensi viikon torstaiksi suunnitellun homoparaatin Jerusalemissa.
He sanovat kirjeessään, ettei sanan- ja ilmaisunvapaus tarkoita vapautta esitellä julkisesti toimia, joita toiset pitävät kauhistuksina. He ehdottavat, että homotilaisuus pidettäisiin sisätiloissa, ja että sisään päästettäisiin korkeintaan 18 ihmistä.
Ei taida tyydyttää Jerusalemin Open House, homojen ja lesbojen Jerusalemin keskusta. (INN)
7. ISRAELIN TURISMI noussee tänä vuonna ennätyskorkeuteen.
Toukokuun aikana maahan tuli lähes 300 000 turistia, mikä on 5 % enemmän muin ennätysvuonna 2000. Tämä on aiheuttanut yhtäkkiä jopa tilanteen, jossa maassa ei ole tarpeeksi hotellihuoneita. Suurin turistitulva tulee USA:sta ja Venäjältä. Tämä ihmetyttää viranomaisia, sillä dollarin arvo pysyttelee alhaisena. Israelissa odotettiin kiinalaisten tulvaa, mutta toistaiseksi sitä ei ole nähty.
Israelin turismiministeriö on valmistanut uuden kartaston Israelin maasta turisteja varten. Siinä esitellään kaikkien tärkeimpien kaupunkien kartat, turistikohteet ja lisäksi paljon asiatietoa Israelista. Karttoja voi kopioida tietokoneelta, ja suomalaisia varmaan ilahduttaa, että yksi valittavista kielistä on suomi. Kieli valitaan kohdassa ”choose language”.
Sen saa omalle koneelle alla olevasta osoitteesta.
http://www.goisrael.com/Tourism_Eng/Tourist+information/Discover+Israel/Maps+of+Israel.ht
8. Tämän päivän raportti on myöhässä Haifan matkan vuoksi. Jouduin auttamaan Michal tyttäreni asunnonmuutossa, mutta yritän huomenna toimia normaalitahtiin. Kiitos kaikille lukijoille ja tukijoille, ja niille, jotka jo viilettävät kesämökeilleen Siunattua Juhannusjuhlaa.

Wednesday, June 18, 2008

KESKIVIIKKO 18.06.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin kanssa sovittiin alkavaksi torstaina 19.06.08 klo 6.00 aamulla. Sopimus saatiin viimeisteltyä Amos Giladin ja Omar Suleimanin välillä tiistaina.
IDF valmistautui tulitaukoon tekemällä eilen ainakin kolme ilmaiskua Gazan kaistalle. Yksi isku tehtiin autoa vastaan Gazan kaista eteläosassa Khan Younisista itään. Ohjusiskussa sai surmansa viisi ”islamin armeijan” jäsentä, mukana yksi sen johtajista Muntaz Dughmush. Palestiinalaisten lähteiden mukaan kuusi muuta palestiinalaista haavoittui kahdessa muussa ohjusiskussa Deir el-Balahissa Gazan keskiosassa.
ISRAELIN ARMEIJAN taholla epäillään tulitauon pitävyyttä. IDF:n johto pelkää, että pienemmät terroriryhmät voivat tehdä suuren luokan terrori-iskun häiritäkseen sopimuksen voimaan tuloa. ”Islamin armeijan” ryhmä oli pitkällä suunnitelmissaan tällaisesta iskusta Israeliin, kun IAF:n ohjusisku tuhosi sen. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa, että IDF antaa tulitauolle mahdollisuuden mutta valmistautuu toteuttamaan suunnitelmansa, joita se on laatinut siltä varalta, että tulitauko romahtaa. Pääministerin kanslia on myös varovainen sopimuksen pitämisen suhteen todeten tiistai-iltana, että sitä hiotaan vielä. Israelin viranomaiset pelkäävät, että Islamic Jihad ja muut ryhmät voivat ampua raketteja Israelin puolelle, mikä voi lopettaa rauhan tilan.
HAMASIN JOHTO Gazassa osoittaa tyytyväisyytensä sopimuksesta. Sieltä kerrotaan, että tämä mahdollistaa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin nopean vapauttamisen.
Hamas esitti 350 nimeä käsittävän listan vangeista, joita se vaatii Israelia vapauttamaan Shalitia vastaan. Hamasin virkailija katsoo, että Shalitin vapauttamisen erottaminen tulitaukosopimuksesta on sille suuri voitto. Hän uskoi, että Rafahin terminaali Egyptiin avataan ennen Shalitin vapauttamista.
HAMASIN kansanedustaja Marwan Abu Ras kertoi, että sopimuksen mukaan Egypti vapauttaa tusinoittain pidättämiään Hamasin jäseniä, niiden mukana Ismail Matar, yksi Hamasin sotilassiiven izzadin al Qassam johtajia, joka on ollut pidätettynä neljä vuotta.
Ras ihmetteli, miksi Egypti pitää lukuisia Hamasin jäseniä vankiloissaan, kun se samalla neuvottelee vankien vapauttamiseksi Israelin vankiloista.
Yksi Hamasin Gazan johtajista Mahmoud Zahar vakuutti, että sopimus koskee kaikkia aseellisia ryhmiä Gazassa. Hän kuitenkin totesi, ettei Hamas laske aseitaan, koska se epäilee Israelin valmiutta täyttää omat sopimusvelvoitteensa, mutta ilmaisi tyytyväisyytensä tulituksen lopettamiseksi, joka on vaatinut 400 palestiinalaisen ja 7 israelilaisen hengen. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak epäili vielä eilen illalla sopimuksen voimaan tuloa torstaina ja lisäsi, ettei hän voi ilmoittaa virallisesti, että sopimus olisi hyväksytty. Asian ympärillä näyttää olevan sekaannusta tai sitten kumpikin osapuoli yrittää koota viimeisiä mahdollisia irtopisteitä. USA:n edustaja epäilee myös sopimuksen pitävyyttä.
HAMASIN taholta kerrotaan, että terminaalit Israelin ja Gazan rajalla avataan liikenteelle muutamia tunteja sopimuksen voimaan tulosta. Israel on pitänyt niitä auki välttämättömyys-tavaroitten kuljettamiseksi Gazaan, mutta on joutunut sulkemaan terminaalit terroristien tulittaessa niitä. Usein virkailijat toimivat terminaaleissa, vaikka kranaattitulitus jatkuu.
SDEROTIN ASUKKAAT pitivät eilen keskustelutilaisuuden, johon he olivat kutsuneet ulkopuolisia akateemikkoja antaakseen tilaisuudelle akateemisen ja luotettavamman leiman. Asukkaat valittivat, että kaupungin ongelmat alkoivat jo paljon ennen rakettien satamista kaupunkiin. He valittivat, ettei hallitus ollut mitenkään huomioinut sosiaalis-taloudellista aukkoa, mikä vallitsee kaupungin ja valtion muitten osien asukkaitten välillä. He katsoivat, että tämä kuilu on vaarallisempi kuin rakettien aiheuttamat ongelmat. (JP)
3. ARMEIJAN KOMENTAJA Gabi Ashkenazi kertoi eilen Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokouksessa, että huolimatta UNIFIL:n läsnäolosta Libanonin eteläosassa Hizbullah on ajanmukaistanut ja laajentanut sinne kaivamaansa maanalaista verkostoa. IDF:n sotilastiedustelun tutkimusosaston johtaja kenraali Yossi Baidatz kertoi, että parin vuoden sisällä Libanonin kakkossodan päättymisen jälkeen Hizbullah on rakentanut Libanonin eteläosaan massiivisen maanalaisen infrastruktuurin Litanijoen eteläpuolelle. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 mukaan mitään sotilaallisia ryhmiä ei saa sijoittaa kyseiselle alueelle. Israel katsoi aikanaan saaneensa voiton tämän päätöslauselman myötä, mutta käytännössä se on vahvistanut Hizbullahin otetta alueella YK:n suojassa. Baidatz kertoi ironisesti, että ainoa seikka, joka on muuttunut, on se, ettei Hizbullahin lippuja liehu julkisesti alueen rakennuksissa ja lipputangoissa. Hän totesi, että UNIFIL:n läsnäolo alueella on aiheuttanut sen, ettei Hizbullah toimi julkisesti, mutta ettei UNIFIL ole pystynyt estämään Hizbullahia kuljettamasta alueelle kymmeniä tuhansia raketteja ja vienyt sinne tuhansia taistelijoitaan. Hizbullah on uusinut tieverkostoja, jotka yhdistävät tunneliverkostoja, sekä rakentanut tietoliikenneverkoston, jolla on yhteys Syyrian ja Iranin verkkoon.
IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi piti vajaan kymmenen minuutin esityksen, jossa hän kertoi IDF:n toimista Juudeassa ja Samariassa. Hän valitti, että PA:n poliisi toimii lain ja järjestyksen palauttamiseksi Jeninissä ja Nablusissa, joihin USA:n kouluttamia poliiseja on sijoitettu, mutta etteivät ne tee mitään terrorismin poistamiseksi, joka on kasvanut kaupungissa. Hänen esityksensä ärsytti valiokunnan äärivasemmiston edustajia siinä määrin, että Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin poistui paikalta esityksen aikana, koska se oli hänen mielestään ajan hukkaa. Todellisempi syy lienee ollut se, että hän katsoi Ashkenazin arvostelevan Palestiinan valtion perustamisvalmisteluja, joihin PA:N poliisien kouluttaminen USA:n toimesta kuuluu. Myös Limor Livnat (Likud) arvosteli hänen esitystään, mutta siksi, ettei tämä tarpeeksi syvällisesti käsitellyt ajankohtaisia ongelmia. (JP)
4. IRAN VALMISTAUTUU kovempiin sanktioihin uudistamalla pankkitalletuksiaan. Se siirsi äskettäin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin päätöksen mukaisesti 75 miljardia USD eurooppalaisista pankeista ja etsii uusia pankkiyhteyksiä Kiinasta, Persianlahden maista ja Aasian kaakkoisosan maista. Turkin pankkijärjestelmä olisi lähellä ja länsimaisesti järjestetty, mutta Turkki pyrkii noudattamaan YK:n asettamia kaupparajoituksia eikä siten liene käytettävissä. Turkilla on kuitenkin edullisia kauppasuhteita Iranin kanssa.
IRANIN VIIKKOLEHTI Sharhrvand-e Emrouz raportoi, että Iranin apulaisulkoministeri talousasioissa, Muhsin Tala´i kertoo Iranin siirtäneen osan talletuksiaan kultaan ja osakkeisiin ja että muita osakkeita on siirretty aasialaisiin pankkeihin. Nämä varovaisuustoimet ovat siltä varalta, että YK:n uhkaamat kovemmat sanktiot Irania vastaan toteutuvat. Iran kieltäytyy systemaattisesti lopettamasta ydinohjelmansa toteuttamista, jonka länsivallat uskovat johtavan siihen, että Iran saa valmiiksi oman ydinaseensa. (JP)
5. TAKAISIN HOMESHIIN, aikovat ne 42 kansanedustajaa, jotka allekirjoittivat Ariye Eldadin (NU-NRP) tekemän lakiesityksen, sallia juutalaisten palaavan vuonna 2005 Sharonin karkottamissuunnitelmaan kuuluneeseen juutalaiskylään Samariassa. Eldad itsekään ei usko, että lakiesitykselle löytyy enemmistöä Knessetissä, mutta hän katsoo tarkoituksensa tulleen täysin selväksi ja osoittavan kasvavan pettymyksen karkotusten mielekkyyteen. Lakiesityksellä uskotaan olevan merkitystä kansalaisten pyrkimyksiin poistaa armeijan päätös julistaa tyhjennetyt juutalaiskylät kielletyiksi sotilasalueiksi.
Knessetin jäsenien muodostama Homesh Foorumi asian edistämiseksi on saanut lisäkannatusta. Siihen on liittynyt kansanedustajia Likudin ja NU-NRP:n lisäksi hallituspuolueista, kuten Shas, Eläkeläiset ja Kadima. Heidän tarkoituksensa on saada poistettua kielto vierailla tyhjennetyillä alueilla Samariassa.
Kuten lienee arvattavissa, äärivasemmisto ja Peace Now, jonka mielipiteitä JP ja muut median edustajat halukkaasti toistavat, kritisoivat lakiesitystä kovin sanoin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustaja Jossi Beilin ja espanjalainen journalisti joutuivat tuliseen kasteeseen vieraillessaan Meretzin valtuuskunnan mukana Hebronissa eilen. Vihaiset juutalaisasukkaat heittivät kuumaa vettä heidän päälleen, mutta onneksi kukaan ei vahingoittunut. Poliisi oli tehnyt sopimuksen Meretzin ja vasemmistoryhmien välillä, etteivät ne pyri Hebronin juutalaisosaan, mitä tämä vierailu rikkoi. (JP)
- Syyrian presidentti Bashar Assad hyväksyi Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn kutsun osallistua alueelliseen konferenssiin Pariisissa 13. heinäkuuta. Myös Israelin pääministeri Ehud Olmert on tiettävästi menossa samaan konferenssiin. Tarkkailijat odottavat, voivatko nämä tavata toisensa konferenssin aikana. Israelin ja Syyrian väliset epäsuorat keskustelut jatkuvat Turkin välityksellä ensi kuun puolella. (JP)
- Siviilihallinto territorioissa on neuvotellut tiesulkujen poistamisesta useitten kylien kanssa, jotka ovat pystyneet poistamaan terrorismin alueeltaan. Niihin kuuluvat kylät Azun ja Marda, jotka molemmat ovat olleet terrorismin kuumia paikkoja. Sopimuksiin kuuluvat kylät sijaitsevat maantie viisi Tel Avivista Arieliin sekä tie 55, joka johtaa Kfar Sabasta Nablusiin. Viimeisen vuoden aikana nuo kaksi kylää ovat osallistuneet 25 hyökkäykseen kuukausittain, joihin kuului kivityksiä, petrolipommeja ja kivääritulta, joka surmasi Ido Zoltanin marraskuussa al-Punduk kylän lähellä. (JP)
- Terroristit ampuivat kolme rakettia tänä aamuna Gazasta Israeliin, yksi lähelle IDF:n tukikohtaa Zikimissä, kaksi lähelle Sderotia. (INN)

Tuesday, June 17, 2008

TIISTAI 17.06.08

1. OLMERT TAISTELEE poliittisesta asemastaan kaikin voimin ja tavoin, joiden voidaan katsoa vaarantavan Israelin turvallisuutta ennen näkemättömällä tavalla.

Ensimmäiseksi Olmert on antanut neuvottelutiimilleen vapaat kädet sopia PA:n vastaavan tiimin kanssa ”rauhansopimuksesta”, jossa vain Israel on antavana osapuolena. Siihen kuuluu erään arvion mukaan 92 % Juudeasta ja Samariasta siten, että puuttuvat prosentit korvataan Israelin maasta ”vihreän linjan” länsipuolelta.

ToiseKSI Olmert on antanut ohjeet, että Jerusalemin arabienemmistöiset lähiöt ja lähistöllä sijaitsevat kylät annetaan PA:n hallintaan. Olmert on aiemmin vihjaillut, että myös Temppelivuoren hallinta voidaan luovuttaa PA:lle, kuten suurin osa vanhaa kaupunkia.

KOLMANNEKSI Olmert aloitti viime vuonna salaiset neuvottelut Syyrian kanssa Turkin välityksellä, mistä Olmert antoi ilmoituksen kansalle 21.05.08. Olmertin kerrotaan luvanneen Syyrialle, että Israel luopuu Golanin ylängöstä, minkä Olmert kieltää tehneensä. Aamun uutisten mukaan Olmertin neuvottelijat tapasivat Syyrian edustajat Ankarassa sunnuntaina ja maanantaina. Keskusteluja kuvataan positiiviksi ja rakentaviksi.

Olmertin neuvottelijat jatkoivat Turkista Pariisiin, Olmertin kanslian ilmoituksen mukaan valmistelemaan Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn Israelin vierailua. Vahvistamattomat tiedot kertovat, että Sarcozy pyrkii järjestämään Olmertin ja Syyrian presidentti Bashar Assadin tapaamista EU:n Välimerenmaiden kokouksessa heinäkuun 13. päivänä Pariisissa. Olmertin neuvottelijat valmistelevat itse asiassa tätä tapaamista, vaikka Debkafilen uutisen mukaan Assad tuskin on halukas tapaamaan Olmertia tässä vaiheessa.

YK:n aiempi lähettiläs Israeliin Terje Roed-Larsen esittää kovaa kritiikkiä Olmertin aloittamista keskusteluista ja lupauksista Syyrialle sanoen, että ne tarkoittavat valtavaa lahjaa Syyrialle saamatta itse mitään vastaan. Hänen tehtäviinsä YK:n virkailijana kuuluu turvallisuus-neuvoston päätöslauselman 1559 toteuttaminen. Roed-Larsen syyttää Syyrian presidentti Assadia tämän sekaantumisesta Libanonin asioihin. Roed-Larsen valittaa. että Olmertin aloittamien Syyrian keskustelujen johdosta YK on aloittanut oman myönnytyskampanjansa Syyrian kanssa vaatimatta siltä mitään ja unohtaen aiemmat vaatimuksensa ehtona keskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa. (lähde: Haarerz)

http://www.haaretz.com/hasen/spages/993333.html

Neljänneksi Olmert on valmistautumassa luopumaan ns. Shebaan Farmista Libanonin, Syyrian ja Israelin rajojen yhtymäkohdassa. Israel valloitti sen 1967 sodassa Syyrialta, mutta Libanon vaatii sitä itselleen. Hizbullah on käyttänyt sitä tekosyynä aseistautumiselleen, sanoen varustautuvansa ”Libanonin maa-alueen vapauttamiseen Israelin miehityksestä”. USA:n presidentti Bush otti Shebaan Farmin asian esille äskeisen Pariisin matkansa aikana luvaten tehdä asialle jotain. Israelissa vieraillut USA:n ulkoministeri Rice teki ennalta ilmoittamattoman pikavierailun Libanoniin keskustellakseen asiasta Libanonin johdon kanssa.

Tämän hetken tietojen mukaan Israel luovuttaa alueen YK:lle, joka luovuttaa sen edelleen Libanonille. Tämä olisi huikea voitto Hizbullahille sen kansansuosion nostamiseksi.

VIIDENNEKSI keskustelut Hizbullahin kidnappaamien kahden sotilaan, Eldad Regev ja Ehud Goldwasser, vaihtaminen kuuteen Israelissa vangittuina olevaan libanonilaiseen ja kymmenen kuolleen ruumiiseen sekä neljää elinkautistaan Israelin vankilassa 29 vuotta kärsineeseen kurdi-terroristiin Samir Kuntariin ovat edenneet ratkaisuvaiheeseen. Tämän hetken tietojen mukaan vaihto voisi tapahtua ensi viikolla. IDF:n sotilaat - tai heidän ruumiinsa – siirrettäisiin Saksaan, jossa vaihto tapahtuisi. Tällä Israel pyrkii estämään Hizbullahin odotetut voitonjuhlat luovutustilaisuuden yhteydessä.

Samir Kuntar sanoo, että vapauduttuaan hän paljastaa tietoja, joita ei aiemmin ole julkistettu. Toiseksi hän vakuuttaa palaavansa entiseen toimintaansa terroristina. (JP)

2. JOS EDELLÄ kerrotut diplomaattiset aloitteen toteutuvat Olmertin kaavailemalla tavalla, ne tulevat aiheuttamaan suuria muutoksia Israelin sisällä.

ENSIMMÄISEKSI ne tulevat typistämään Israelin ennestäänkin niukan maa-alueen repaleiseksi rääpäleeksi käsittäen lähinnä Galilean, rannikkoalueen, Jerusalemin kapean kaistan Palestiinan valtion puristuksessa sekä harvaan asutun Siinain erämaan Eilatiin saakka. Jo nyt suihkuhävittäjillä on vaikeuksia nousu- ja laskukiidoissaan tilan puutteen vuoksi, mikä tulee pahenemaan alueluovutusten johdosta.

TOISEKSI Israelin potentiaaliset viholliset tulisivat entistä paljon lähemmäksi Israelin suuria asutustaajamia rannikkoalueella, pääkaupungin ympäristössä ja Gazan kaistan vieressä. Jotkut ”sotilaalliset asiantuntijat” vakuuttavat, ettei nykyisenä ohjusten aikakautena maa-alue ole tärkeä, mutta on aivan toista pystyä ampumaan vihollista olalta laukaistavilla aseilla ja ohjuksilla kuin tähdätä kohteisiin kymmenien tai satojen kilometrien päästä.

KOLMANNEKSI ne tulisivat auttamaan Olmertia selviytymään häntä vastaan nostetuista rikossyytteistä jo pelkästään siksi, että ne nostaisivat hänen kansansuosiotaan, joka on pysytellyt yksinumeroisissa luvuissa. Israelin perinteen mukaan, josta Sharonin tapaus on selvä esimerkki, ”rauhantekijää” suositaan myös oikeusviranomaisten taholta. Olmert kutsuu omia rauhanaloitteitaan ”harkituksi riskiksi”, kokeiluksi, jonka tulokset paljastuvat vasta sitten, kun ne eivät enää häiritse toteuttajaansa. Sharon on edelleen koomassa sairaalassa.

NELJÄNNEKSI positiivisena kehityksenä voidaan nähdä ulkomaisten suhteitten lämpeneminen, mistä esimerkkinä on EU:n Israelille osoitettu kutsu lähempään yhteistyöhän sen kanssa. Myös perinteisten Israelille myötämielisten arabimaitten suhteitten odotetaan paranevan ehkä jopa diplomaattisuhteitten tasolle, mitä toiset ”aidalla istuvat” muslimimaat ehkä seuraisivat. Tulitauko Hamasin kanssa Gazassa edistäisi tätä kehitystä.

VIIDENNEKSI jokeri, jonka kehittymistä voi vain arvailla. Tämä koskee Iranin ydinaseen rakentamissuunnitelmia kuten myös sen tavoittelemaa valta-asemaa Lähi Idässä. Sikäli kuin käytettäviin tietoihin on luottamista, USA näyttää luopuneen sotilasiskustaan Iranin ydinlaitoksia vastaan. Korkeintaan odotetaan rajoitettuja iskuja Iranin koulutusleirejä vastaan, joissa koulutetaan USA:n joukkoja vastaan Irakissa taistelevia kapinallisia. JP:n uutisen mukaan Irania vastaan esitetyt uhkaukset, joista Shaul Mofazin esittämä viime viikolla nosti raakaöljyn hintaa 10 USD:lla, johtavat Venäjän Iranille tarjoamien huippunykyaikaisten aseitten toimitusten nopeutumiseen. Uutinen mainitsee Venäjän viimeisimmän ilmatorjunta ohjuspatteriston S-300, jota pidetään viimeisenä sanana maailmassa. Se pystyy havaitsemaan 100 erillistä kohdetta ja lähettämään vastaohjuksensa 12 kohteeseen saman aikaisesti. Venäjä toimitti aiemmin Iranille SA-15 torjuntapatteristoja, joka havainnoi 40 erillistä kohdetta samaan aikaan ja lähettää kaksi vastaohjusta 6000 metrin korkeuteen lentokoneita, helikoptereita, miehittämättömiä pienkoneita, täsmäohjuksia sekä risteilyohjuksia vastaan. Näillä torjuntalaitteilla Iran pystyy puolustautumaan ilmaiskuja vastaan.

KUUDENNEKSI Olmert uhkuu voitonvarmuutta ja kehuu, että hän tulee selviytymään poliittisesta kuolemasta ja voittaa Kadima-puolueen puheenjohtajavaalit. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että Israelissa odotetut ennenaikaiset Knessetin vaalit siirtyisivät ehkä jopa vuoteen 2010, jolloin ne pidetään säännön mukaisesti. Knessetin hajottamisesta äänestetään ensi viikolla, ellei mitään estettä tule. Sekä Labour että Shas ilmoittavat äänestävänsä hajottamisen puolesta, mutta Ynetin uutisen mukaan arabipuolueet äänestävät vastaan. Tästä voi tulla Olmertin hallituksen pelastus.

3. KAIKEN EDELLÄ esitetyn ohella on huomioitava irrationaalinen kehitys Iranissa, millä tarkoitetaan sen haaveellis-uskonnollista kiihkoa islamin messiaan odotuksesta. Asiasta kertoo – tosin englanniksi – alla oleva Ynetin artikkeli.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3556591,00.html Asiaan liittyy USA:n presidentin vaalit. Jos maalle tulee muslimipresidentti, Amerikka liittoutunee Iranin kanssa.

Muistin virkistämiseksi kehotan tutustumaan uudelleen web-sivuni oikeassa laidassa olevaan kirjoitukseen nimellä ”Islamin messias”. http://israelupdate.achlak.net/?page_id=318

4. UUTISOTSIKOITA

- Israelissa kehitetty pilleri Azilect (rasagiline) on tutkimuksissa osoittautunut ensimmäiseksi, joka hidastaa Parkinsonin tautia. (JP, Judy Siedel)

- Homo-paraati aiotaan pitää Jerusalemissa suunnitelmien mukaan ensi viikon torstaina vähäisin fanfaarein. Lukuisat järjestöt aikovat pyrkiä estämään tai ainakin häiritsemään paraatia. Protesteja aiotaan Knessetiä ja korkeinta oikeutta myöten, joskin pienemmin äänin kuin viime vuonna. (Ynet)

- Matan Vilnai kehottaa Sderotin asukkaita sulkemaan suunsa ja kärsimään rakettien aiheuttamat haavansa hiljaisuudessa, koska ”muutkin kärsivät”.

- USA:n Kaliforniassa kouluttama Fatahin jäsen Faresh al-Ashi kouluttaa Gazassa Hamasin terroristeja itsemurhatehtäviin. Kurssi nimettiin IDF:n surmaaman PA:n poliiseja kouluttaneen terroristin mukaan ”marttyyri Aziz Massoudin” kurssiksi. (INN)

- Tutkijan Rivka Shpak-Lissakin tutkimusten mukaan valtaosa Galilean kaupunkeja asuttavista arabeista tuli maahan vasta viimeisen 300 vuoden kuluessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126513

- Kinneretin pinnan laskiessa rannalta on paljastunut kiviröykkiöitä 30 metrin välein 3.5 km:n matkalla. Niiden tarkoitusta selvitetään, mutta yksi selitys voi olla, että niillä pyrittiin estämään rantahietikon valuminen mereen.(Haaretz)

- Lämpötilat Jrslm: Ti 19-27; Ke 20-30; To 21-31; Pe 20-32. C-astetta, aurinkoista.

Monday, June 16, 2008

MAANANTAI 16.06.08
1. IDF:N VIRANOMAISET sanovat, etteivät USA:n kouluttamat uudet ”poliisit”, Daytonin armeijan turvallisuusjoukot, taistele terrorismia vastaan, kuten heidän oletetaan tekevän ja mihin heitä on koulutettu. IDF vastustaa USA:n aloitetta lisäjoukkojen kouluttamiseksi. Havaintojensa tueksi he ottavat esimerkin Jeninistä, jonne sijoitettiin 600 Jordaniassa koulutettua turvallisuusmiestä viime kuussa. Terroristien toiminta on lisääntynyt kaupungissa. Sunnuntaina he räjäyttivät uudenaikaisella langattomalla sytyttimellä varustetun 20 kg:n pommin lähellä IDF:n joukkoja Jeninissä. Se ei onneksi vahingoittanut ketään.
IDF:n viranomainen tunnustaa, että PA:n turvallisuusjoukot pidättävät rikollisia, varkaita ja raiskaajia pitäessään yllä lakia ja järjestystä kaupungissa, mutta eivät ole tehneet mitään terrorismille, joka on noussut sen jälkeen, kun heidät sijoitettiin Jeniniin.
PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisesta muutamiin PA:n kaupunkeihin sovittiin puolustusministeri Ehud Barakin, Gondoleezza Ricen ja PA:n pääministeri Salaam Fayadin kesken maaliskuussa, minkä tarkoituksena oli vahvistaa Fayadin ja Mahmoud Abbasin asemaa.
IDF:n viranomaiset syyttävät, että PA:n poliisi voi pidättää epäillyn tai IDF:n antaman vihjeen perusteella jonkun terroristin, mutta yleensä heidät vapautetaan muutaman päivän kuluttua. Lisäksi he toteavat, että aseet, joita USA antaa kouluttamilleen turvallisuusjoukoille, usein joutuvat Hamasin ja Islamic Jihadin käsiin. Nablusissa ja Jeninissä toimii yhteensä kolmisentuhatta PA:n poliisia.
IDF:n tietojen mukaan terroristiryhmien jäsenet ovat soluttautuneet USA:n kouluttamiin joukkoihin, eivätkä siten median antamat tiedot PA:n turvallisuusjoukkojen tehokkuudesta pidä paikkaansa, he toteavat.
USA:n vaatimuksesta IDF on poistanut 80 tiesulkua ja tarkastuspistettä Juudean ja Samarian alueilla maaliskuun jälkeen, viimeiset perjantaina. IDF varoittaa, että jos IDF poistaa joukkonsa Juudeasta ja Samariasta, ei mene kauan, kun siellä on kehitetty raketti- ja kranaatti-valmius Gazan tapaan.
IDF:n keskusjohdon viranomainen toteaa, että Hamas ja Islamic Jihad toimivat yhteistyössä suunnitellessaan terrorihyökkäyksiä. Nablusissa sotilaat löysivät kaupungin kauppakeskuksen alle kaivetun tunneliverkoston, jossa ne valmistivat pommeja ja varastoivat aseita. (JP, Katz)
2. USA:N ULKOMINISTERI Rice jatkoi hyökkäystään jo lentokoneessa aloittamaansa Israelin rakentamispolitiikkaa vastaan, jota hän pitää ”rauhankeskustelujen” pahimpana jarruna myötäillen tässä PA:n johdon näkemyksiä. Rice antaa ymmärtää lausunnoissaan, ettei hän hyväksy Jerusalemin laajentumista luonnollisille rajoilleen siitä, mitä se oli Jordanian miehitettyä suurimman osan kaupunkia 1948 ja pyrkiessä tuhoamaan kaikki juutalaisten asutusten merkit miehittämällään alueella. Ricen pahimpina silmätikkuina ovat Har Homa, Pisqat Zeev ja nyt perjantaina ilmoitetut 1300 asuntoyksikön rakennussuunnitelma Ramat Shlomon lähiöön. Jerusalemin kaupungin suunnitelmissa on rakentaa 40 000 asuntoa seuraavan lähi vuoden aikana, mukana tuhansia asuntoja arabien asuttamiin lähiöihin.
POLIITTISET kommentoijat ja tarkkailijat huomioivat, että Ricen kritiikki menee kuuroille korville. Israelin päättäjät ovat ilmeisesti katsoneet, että Bushin hallitus ja sen ulkoministeri ovat jo saavuttaneet poliittisen halvautumisasteen, eivätkä ota kovin vakavasti Ricen hyökkäilyjä. Olmert kertoi suoraan Ricelle, että rakentaminen Jerusalemissa jatkuu. (JP)
3. Calev Ben-David viittaa JP:n artikkelissaan Ricen artikkeliin, joka julkaistiin Foreign Affairs julkaisussa otsikolla: ”Uudelleen harkittu Amerikan intressi: Amerikan realismi uutta maailmaa varten”. Ben-David katsoo, että artikkelia voidaan pitää Ricen saavutusten henkilökohtaisena manifestina, jossa hän kokoaa ja esittää oikeutukset toimilleen aikansa USA:n ulkopolitiikan tärkeimpänä suunnittelijana. Rice kertoo siinä Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista tähän tapaan: ”Kun Hamas voitti vaalit Palestiinan territorioissa, sitä pidettiin laajalti epäonnistuneena politiikkana. Mutta vaikka tämä voitto selvästi monimutkaisti asioita laajemmalla Lähi Idän alueella, sen toisella tapaa auttoi selventämään asioita. Hamasilla on merkittävä valta ennen vaaleja – suureksi osaksi valta tuhota. Vaalien jälkeen Hamas joutui ensimmäistä kertaa vastaamaan valtansa käytöstä. Tämä mahdollisti Palestiinan kansan ja kansainvälisen yhteisön pitämään Hamasia vastuussa samoista vastuun perusperiaatteista, joista kaikkia hallituksia tulee pitää vastuullisina.” Ben-David toteaa, että Rice katsoo Hamasin kieltäytyminen toimia vastuullisen hallituksen tavoin saaneen Palestiinan kansan näkemään eron Hamasin politiikan täydellisen epäonnistumisen, kuten Rice sanoo, ja sen vastakohtana demokraattisesti hallitun Fatahin hallituksen välillä, jota Rice ylistää laillisena, tehokkaana ja demokraattisena vaihtoehtona. Ben-David toteaa, ettei Fatahin hallitus Juudeassa ja Samariassa ole täyttänyt näitä Ricen esittämiä kriteerejä.
Hamasin hallinto Gazassa on diktatorisesti johdettu ei-demokraattinen tyranni, jossa toisilla ryhmillä ei ole tilaa harjoittaa toimintaansa, mutta se toimii tehokkaammin kuin Fayadin johtama PA:n hallitus Länsirannalla. Eikä Hamasin valta siellä näytä hajoamisen merkkejä, päinvastoin se on pystynyt lujittamaan valtaansa saartotoimista huolimatta. Se on myös pystynyt vähentämään rikollisuutta ja korruptiota Gazassa, jotka olivat yleisiä Fatahin hallitessa Gazaa.
Ben-David toteaa, että on liian myöhäistä Ricelle yrittää muuttaa aloittamansa poliittisen kehityksen suuntaa, mutta Rice ei myöskään voi estää Israelia toteuttamasta Jerusalemin rakennuspolitiikkaansa, jota sen hallitukset ovat harjoittaneet 1967 sodasta lähtien. (JP)
4. VUOSI SIITÄ, kun Hamas kaappasi vallan Gazassa, se on edelleen joittenkin gallupien mukaan suoritumpi kuin Fatah, ja Hamasin pääministeri saa suuremmat kannatusluvut kuin PA:n puheenjohtaja Madmoud Abbas, kertoo Khaled Abu Toameh JP:n artikkelissaan. Hän tosin myöntää, että jonkun toisen gallupin mukaan luvut osoittavat päinvastaista. Mutta Toameh muistuttaa, että kaikesta huolimatta Hamasin valta Gazassa on vahva eikä osoita hajoamisen merkkejä. Vaikka olosuhteet ovat vaikeat, ja asukkaat valittavatkin siitä, ne ovat olleet aina vaikeat Gazassa, sanoo Toameh, joten siinä ei ole mitään uutta. Mutta kaikesta epäonnistumisesta syytetään pelkästään Israelia eikä Hamasia. Palestiinalainen poliittinen analyytikko Gazassa toteaa, että kansainvälinen boikotti on vain vahvistanut Hamasin valtaa ja antanut sille verukkeen olla tekemättä mitään olosuhteitten parantamiseksi ja jatkaa Israelin ja USA:n syyttämistä tilanteesta Gazan kaistalla. Tämän vuoksi Jabaliyan pakolaisleirin asukkaat katsovat, että USA:n presidentti Bush ja ulkoministeri Rice avoimesti kampanjoivat ”demokraattisesti valittua hallitusta vastaan, ja asettuvat tukemaan Hamasin hallitusta.
HAMASIN TUKIJAT Gazassa toteavat ylpeinä, että huolimatta puutteista lähes kaikilla alueilla se on pystynyt poistamaan anarkian ja laittomuuden lähes tyystin. Hamasin taistelu huumeiden salakuljetusta ja muuta rikollisuutta vastaan on pienentänyt sitä 95 % Hamasin julkaisemien tietojen mukaan. Asukkaat tuntevat olonsa turvalliseksi kävellessään kaduilla, ”ei enää gangstereita, kidnappaamisia eikä varkauksia”. Yhtään ulkomaalaista ei ole kidnapattu. Hamasin suorittaman tutkimuksen mukaan niitä suorittivat aiemmat Fatahin virkailijat ja turvallisuusmiehet. Ainakin 25 ulkomaalaista kidnapattiin edellisen 4 vuoden aikana. Autoilijat ovat jopa peloissaan ajaessaan vasten punaisia valoja. Toameh suistuttaa ylistystä Hamasin hallitukselle Gazassa sanoen asukkaitten olevan onnellisia päästyään Fatahin korruptoituneista virkailijoista. Mutta hinta oli kova: 450 palestiinalaista kuoli ja 1800 haavoittui taisteluissa Hamasin ja Fatahin kannattajien välillä. Työttömyys on 70 %, 3900 teollisuuslaitosta on lopettanut viime vuonna, 12 hotellia ja 25 turistiravintolaa ovat joutuneet irtisanomaan noin 500 työntekijäänsä; 3000 kalastajaa on lopettanut toimintansa polttoaineen loppumisen vuoksi. Useimmat ulkomaiset järjestöt, jotka antoivat työtä tuhansille asukkaille, ovat lähteneet. Hyväntekeväisyysjärjestöjen mukaan 85 % gazalaisista turvautuu niiden ja muiden instituutioiden järjestämään tukeen. Arviolta yli 190 potilasta on kuollut, koska tarvittavaa lääkintähoitoa ei ollut tarjolla eikä ole järjestetty. Israelia syytetään siitä, ettei se anna lupaa potilaille päästä hoitoon ulkomaille.
Toameh toteaa, että kaikesta tästä huolimatta enemmistö Gazan kansasta tukee Hamasia, koska ”ei ole olemassa hyväksyttävää vaihtoehtoa” viitaten gazalaiseen toimittajaan. Fatahiin ei luoteta, koska se ei ole pystynyt uudistumaan eikä luopumaan korruptiosta.
Hamasin pelkona on, että kansa voi lopulta kapinoida sitä vastaan, minkä johdosta tulitauko Israelin kanssa antaisi sille aikaa ja tilaisuuden keskittyä sisäisten asioitten hoitoon, Toameh arvioi. Täten se voisi osoittaa saaneensa voiton Israelista ja USA:sta, mikä ennestään vahvistaisi sen valtaa Gazassa ja pienentäisi Abbasin suosiota. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Olmert ja Barak jatkavat toistensa syyttelyä, miksi Gazan suuroperaatiota ei tehty toistuvista uhkauksista huolimatta. (JP)
- Olmertin hallitus jatkaa keskusteluja viiten elinkautiseen tuomitun kurditerroristin Samnir Kuntarin vaihtamista Hizbullahin pitämiin IDF:n sotilaisiin ja tietoihin Ron Aradista. (JP)
- Juutalaisasukkaat Gazan rajan tuntumassa viettävät omaa karmeaa vuosijuhlaansa. Seitsemän vuoden aikana terroristit ovat ampuneet lähes 10 000 rakettia pakottaen 3000 ihmisen muuttamaan poissotatoimialueilta. Vuodesta 2001 lähtien 25 israelilaista on saanut surmansa raketeista, mukana 8 ihmistä Gush Katifista ennen asukkaitten karkotuksia sieltä vuonna 2005.JP
- Turhautuneet asukkaat ovat estäneet 18 ruokarekan pääsyn Gazaan sunnuntaina vastalauseena ”hallituksen Hamasia suosivalle politiikalle”. (JP)

Sunday, June 15, 2008

SUNNUNTAI 15.06.08
1. ”Ikävä kyllä siellä on muutamia (rakennussuunnitelmia), tulinpa minä tai en”, kertoi USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice lentokoneessa lehtimiehille, jotka seurasivat häntä matkalla Israeliin. ”Katsohan, ne muodostavat ongelman, ja sitä me aiomme käsitellä israelilaisten kanssa. Näyttää siltä, että tässä ei ole noudatettu ”tiekartan” vaatimuksia”.
Eipähän ole ensimmäinen kerta, kun Rice puuttuu toisen itsenäisen valtion sisäisiin asioihin. Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja voisi kuvitella, että mikä maa hyvänsä saa rakentaa pääkaupungissaan omien suunnitelmiensa mukaan. Ilmeisesti Rice on toista mieltä.
Ricen vihanpurkauksen lienee saanut pintaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiivas ärtymys sille, että Israel ilmoitti perjantaina 1300 uuden asunnon rakennussuunnitelmista Jerusalemin Ramat Shlomon lähiöön, joka sattuu olemaan ”vihreän linjan” itäpuolella, mutta Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella. Abbas kuvittelee, että kaikki alueet ”vihreän linjan” eli 1949 aseleposopimuksen linjan itäpuoliset alueet liitetään Palestiinan valtioon, mukaan lukien Jerusalemin uudet lähiöt, joissa asuu satoja tuhansia juutalaisia.
RICEN VIHA tuntuu asiattomalta ystävällismielisen hallituksen ulkoministeriltä eikä hänen käyttämänsä terminologia vastaa hänen asemaansa ulkopuolisena sovittelijana. Jos Israelin pääministeri toimisi kuten hänen olettaisi toimivan, hän kertoisi Ricelle, että tämän tulee huolehtia omista asioistaan, joissa on yllin kyllin hoidettavaa, eikä puuttua toisten asioihin, jotka eivät kuulu hänelle. Taustalla kummittelee tietenkin USA:n ulkoministeriön perinteisen vihamielinen suhtautuminen Israeliin, mistä on osoituksena se, että se hyvin herkästi ottaa kiistakysymyksissä Israelia tuomitsevan ja arabeja myötäilevän asenteen.
RICE tavannee aamulla puolustusministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin, ennen siirtymistään Ramallahiin, jossa hän tapaa Mahmoud Abbasin. Iltapäivällä Rice ja Ehud Olmert tapaavat Olmertin tarjoamilla päivällisillä. Heidän keskusteluissaan lienee pöydällä palestiinalaiskysymyksen ohella Gazan tilanne, Syyrian keskustelut ja muut alueelliset kysymykset Iranin ydinsuunnitelmien lisäksi. Presidentti Bush ilmoitti äskettäin Euroopan kiertueensa yhteydessä uskovan edelleen, että rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä on mahdollinen kuluvan vuoden aikana.
INN raportoi, että Rice tapaa Olmertin ja Abbasin sunnuntaiaamuna. Rice halunnee tässä kokouksessa esittää Olmertille näkemyksensä Jerusalemin rakentamisen jäädyttämisestä, kuten Mahmoud Abbas vaatii ehtona keskustelujen jatkumiselle.
HUOMENNA Rice tapaa neuvottelutiimien johtajat Tzipi Livnin ja Ahmed Qureian sekä erikseen puolustusministeri Ehud Barakin ja PA:n pääministerin Salaam Fayadin. Barak voinee kertoa Ricelle naama iloisessa virneessä, että hän on poistanut lukuisia tiesulkuja, viimeksi 10 Hebronin alueelta, ja saanee Ricen kehut ellei peräti taputuksen poskelle kuten vaativa opettaja vastahakoiselle oppilaalleen. (JP)
2. TULITAUKOKESKUSTELUT Egyptin välityksellä ovat jatkuneet viikonvaihteen aikana. Puolustusministeriön edustajana Amos Gilad vei perjantaina Ehud Barakin vastauksen Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanille. Hamasin edustajat olivat Kairossa tiettävästi eilen tai tänään tutustumassa Israelin esityksiin. Suleiman antanee tiedot heidän reaktioistaan tänään. Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin kidutuskammiosta lienee kuitenkin irrotettu tulitauko-keskusteluista, vaikka Israel sitä vaati. Sen sijaan Egypti haluaa, että Rafahin terminaalin avaaminen on osa sopimusta, kuten myös Israeliin johtavien terminaalien, mutta Israel haluaa avata ne myöhemmin tilanteen edistymisen mukaisesti. Kuitenkin Israel lupaa helpottaa liikennettä Israelin ja Gazan välillä varsinkin tavaratoimitusten osalta.
GILAD SHALITIN vapauttamista koskevat keskustelut ovat Suleimanin ohjelmassa kiireellisinä heti tulitaukosopimuksen tultua hyväksytyksi. Hamas vaatii tuhat palestiinalais-vankia vapautettaviksi Israelin vankiloista, ja ”hyvän tahdon eleenä” naisten ja alaikäisten vapauttamista jo ennen sopimuksen hyväksymistä.
3. GAZASSA asuvat Fatahin virkailijat lähettivät Hamasin Gazan vallankaappauksen vuosipäivänä Mahmoud Abbasille kirjeen, jossa he vaativat PA:n puheenjohtajaa toimimaan Hamasin heitä vastaan aloittaman kampanjan lopettamiseksi. He syyttävät, että Hamas ryöstää, häpäisee ja terrorisoi heitä huolimatta sovintokeskusteluista, jotka Abbas aloitti Hamasin kanssa Senegalin pääkaupungissa.
FATAHIN edustajat vaativat, että ”Abbas toimii nopeasti lopettaakseen Hamasin sotilassiiven rikolliset ja terrorisoivat toimet Fatahin poikia vastaan. Tämän sotilassiiven jäsenet jatkavat kidnappaamisiaan ja kidutuksiaan Fatahin jäseniä vastaan Gazan kaistalla välittämättä Abbasin aloitteesta”, he valittavat kirjeessään. He kertovat, että joukoittain Fatahin johtajia on kutsuttu Hamasin virkailijoitten kuulusteluihin muutaman viimeisen kuukauden aikana. He vaativat selitystä, miksi Abbas istuu Länsirannalla tekemättä mitään, vaikka Fatahin kannattajia estetään istumasta julkisilla paikoilla ja heitä piestään. Kirjeessä varoitetaan, että jos Abbas ei hävitä Hamasia kokonaan Länsirannalla, se tulee pian kaatamaan Abbasin hallituksen. Yksi valituksen syy oli se, että PA:n lehdistö lopetti Gazan tilanteen kuvaukset julkaisuissaan. Hamasin poliisin kerrotaan myös estäneen 450 Hamasin ja Fatahin välisissä taisteluissa kuolleen palestiinalaisen omaisia vierailemasta heidän haudoillaan.
HAMASIN EDUSTAJAT syyttävät puolestaan, että PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet ainakin 1500 Hamasin jäsentä Länsirannalla vuoden aikana ilman oikeudenpäätöstä. Yksi heistä on Nablusin urheiluklubin johtaja Ammar al-Masri, joka pidätettiin 40 päivää sitten. Omaiset kertovat hänen terveytensä huonontuneen jatkuvan kidutuksen seurauksena, ja vaativat Abbasia ja ihmisoikeusjärjestöjä toimimaan hänen pikaiseksi vapauttamisekseen.(JP)
4. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh uhkui voitonvarmuutta puhuessaan lauantaina Hamasin vallankaappauksen vuosipäivänä Gazassa. Hän kertoi, että Hamasin hallitus on selviytynyt kaikista saartotoimista huolimatta ja että saarto on jo murtumassa ja pikainen voitto näköpiirissä. Hän syytti Yhdysvaltoja saarron aiheuttamisesta, mutta että sen suunnitelmat alueella ovat taantumassa eivätkä mitkään sen strategiat ole toteutuneet alueella. Hän varoitti, ettei mikään lannista Hamasin tahtoa.
HANIYEH varoitti Israelia, ettei sen suunnittelema sotaretki Gazan kaistalle tule olemaan huviretki. Hän vakuutti optimismin kasvavan Gazan kaistalla, että saarto tullaan poistamaan ja vapaammat olot alkavat sen asukkaille. (JP)
5. ISRAEL kokeilee uutta järjestelmää nimeltään Nurit, jolla pyritään varoittamaan kansaa lähestyvästä kranaatista. Tähän saakka käytössä ollut Red Dawn järjestelmä ei pysty havainnoimaan kranaatteja, joskin se varoittaa raketin lähestymisestä. Nurit asennettiin koekäyttöön viikonvaihteen aikana IDF:n Gazan pohjoisosan lohkolle.
Nuritin aikaisempaa versiota kokeiltiin Gazan eteläosalla, mutta se ei vastannut odotuksia, joten järjestelmä palautettiin piirustuslaudalle.
Kranaatin havaitseminen on vaikeaa, koska sen kantomatka on lyhyt eikä aikaa jää juuri ollenkaan asukkaille etsiä suojaa. Kranaattitili Gazasta on selvästi lisääntynyt viimeisten päivien aikana. IDF pidätti yön aikana 721 laitonta arabityöntekijää Israelissa.
Debkafile kertoo artikkelissaan, että Hamasin ulkomailla koulutetut terroristit ovat alkaneet toteuttaa oppejaan Gazan kaistalla Hizbullahin opastajien ohjaamina. He tulivat Gazaan Egyptin rajaviranomaisten tieten. Heidän taktiikkaansa kuuluvat itsemurhahyökkäykset, joita IDF on joutunut torjumaan useita Gazan turva-aidan vierellä. Toistaiseksi yksikään niistä ei ole onnistunut, mutta niiden tarkoituksena voi ollakin kokeilla IDF:n tarkkavaisuutta ja mahdollisia vastatoimia.
6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin viranomaiset takavarikoivat joukon aseita ja ammuksia varastosta Siinain sisäosassa asukkaitten antamien vihjeitten perusteella. Viranomaiset eivät kuitenkaan suorittaneet pidätyksiä löytönsä johdosta. (INN)
- Gazan rajan läheisyydessä asuvat juutalaiset syyttävät, että Israelin hallitus sallii ”humanitäärisistä” syistä teräsputkien kuljettamisen Gazaan, joita terroristit käyttävät rakettiensa valmistamisessa. (INN)
- Israelin sosiaalivirkailijat lakkoilevat; seuraavaksi postivirkailijat aikovat aloittaa oman lakkonsa. Hiztadrutin johtaja Eini uhkaa yleislakolla, ellei talousministeri Roni Bar On peruuta aikomiaan verouudistuksia. (INN)
- Beirutilaiset lähteet kertovat, että USA:n entinen presidentti John Carter aikoo tavata Hizbullahin edustajia tämän kesän kuluessa. (Ynetnews)
- Tel Avivissa autopommilla murhattu johtava rikosjuristi Yoram Haham oli poliisin tietojen mukaan joko rikollisten tai mustasukkaisen miljonäärin suorittama. Juristi toimi tämän miljonäärin asiamiehenä matkustellen usein hänen vaimonsa kanssa liikematkoilla. Vaimo haki avioeroa miehestään, jonka perusteella miljonääri epäili, että heidän välilleen oli kehittynyt suhde. Myös juristin vaimo haki eroa, mikä vahvisti epäluuloja. Miljonääri liikemies kieltää sekaantuneensa keskiviikkoiseen pommi-iskuun. (Haaretz)
- Tutkijat ovat pystyneet hedelmöittämään 2000 vuotta vanhan taatelipalmun siemenen, joka löydettiin Masadan vuorilinnoituksen raunioista. Palmulle annettiin kutsumanimi ”Metusaleh”. Se on nyt yli 120 sm korkuinen ja kasvaa terhakkaasti. Tutkijat eivät tiedä, onko se feminiininen vai maskuliininen, mutta molemmat ovat arvokkaita. Siitä uskotaan voitavan saada lääkeaineita, joita muinoin käytettiin lukuisiin sairauksiin.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126484