SUNNUNTAI 15.06.08
1. ”Ikävä kyllä siellä on muutamia (rakennussuunnitelmia), tulinpa minä tai en”, kertoi USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice lentokoneessa lehtimiehille, jotka seurasivat häntä matkalla Israeliin. ”Katsohan, ne muodostavat ongelman, ja sitä me aiomme käsitellä israelilaisten kanssa. Näyttää siltä, että tässä ei ole noudatettu ”tiekartan” vaatimuksia”.
Eipähän ole ensimmäinen kerta, kun Rice puuttuu toisen itsenäisen valtion sisäisiin asioihin. Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja voisi kuvitella, että mikä maa hyvänsä saa rakentaa pääkaupungissaan omien suunnitelmiensa mukaan. Ilmeisesti Rice on toista mieltä.
Ricen vihanpurkauksen lienee saanut pintaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiivas ärtymys sille, että Israel ilmoitti perjantaina 1300 uuden asunnon rakennussuunnitelmista Jerusalemin Ramat Shlomon lähiöön, joka sattuu olemaan ”vihreän linjan” itäpuolella, mutta Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella. Abbas kuvittelee, että kaikki alueet ”vihreän linjan” eli 1949 aseleposopimuksen linjan itäpuoliset alueet liitetään Palestiinan valtioon, mukaan lukien Jerusalemin uudet lähiöt, joissa asuu satoja tuhansia juutalaisia.
RICEN VIHA tuntuu asiattomalta ystävällismielisen hallituksen ulkoministeriltä eikä hänen käyttämänsä terminologia vastaa hänen asemaansa ulkopuolisena sovittelijana. Jos Israelin pääministeri toimisi kuten hänen olettaisi toimivan, hän kertoisi Ricelle, että tämän tulee huolehtia omista asioistaan, joissa on yllin kyllin hoidettavaa, eikä puuttua toisten asioihin, jotka eivät kuulu hänelle. Taustalla kummittelee tietenkin USA:n ulkoministeriön perinteisen vihamielinen suhtautuminen Israeliin, mistä on osoituksena se, että se hyvin herkästi ottaa kiistakysymyksissä Israelia tuomitsevan ja arabeja myötäilevän asenteen.
RICE tavannee aamulla puolustusministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin, ennen siirtymistään Ramallahiin, jossa hän tapaa Mahmoud Abbasin. Iltapäivällä Rice ja Ehud Olmert tapaavat Olmertin tarjoamilla päivällisillä. Heidän keskusteluissaan lienee pöydällä palestiinalaiskysymyksen ohella Gazan tilanne, Syyrian keskustelut ja muut alueelliset kysymykset Iranin ydinsuunnitelmien lisäksi. Presidentti Bush ilmoitti äskettäin Euroopan kiertueensa yhteydessä uskovan edelleen, että rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä on mahdollinen kuluvan vuoden aikana.
INN raportoi, että Rice tapaa Olmertin ja Abbasin sunnuntaiaamuna. Rice halunnee tässä kokouksessa esittää Olmertille näkemyksensä Jerusalemin rakentamisen jäädyttämisestä, kuten Mahmoud Abbas vaatii ehtona keskustelujen jatkumiselle.
HUOMENNA Rice tapaa neuvottelutiimien johtajat Tzipi Livnin ja Ahmed Qureian sekä erikseen puolustusministeri Ehud Barakin ja PA:n pääministerin Salaam Fayadin. Barak voinee kertoa Ricelle naama iloisessa virneessä, että hän on poistanut lukuisia tiesulkuja, viimeksi 10 Hebronin alueelta, ja saanee Ricen kehut ellei peräti taputuksen poskelle kuten vaativa opettaja vastahakoiselle oppilaalleen. (JP)
2. TULITAUKOKESKUSTELUT Egyptin välityksellä ovat jatkuneet viikonvaihteen aikana. Puolustusministeriön edustajana Amos Gilad vei perjantaina Ehud Barakin vastauksen Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanille. Hamasin edustajat olivat Kairossa tiettävästi eilen tai tänään tutustumassa Israelin esityksiin. Suleiman antanee tiedot heidän reaktioistaan tänään. Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin kidutuskammiosta lienee kuitenkin irrotettu tulitauko-keskusteluista, vaikka Israel sitä vaati. Sen sijaan Egypti haluaa, että Rafahin terminaalin avaaminen on osa sopimusta, kuten myös Israeliin johtavien terminaalien, mutta Israel haluaa avata ne myöhemmin tilanteen edistymisen mukaisesti. Kuitenkin Israel lupaa helpottaa liikennettä Israelin ja Gazan välillä varsinkin tavaratoimitusten osalta.
GILAD SHALITIN vapauttamista koskevat keskustelut ovat Suleimanin ohjelmassa kiireellisinä heti tulitaukosopimuksen tultua hyväksytyksi. Hamas vaatii tuhat palestiinalais-vankia vapautettaviksi Israelin vankiloista, ja ”hyvän tahdon eleenä” naisten ja alaikäisten vapauttamista jo ennen sopimuksen hyväksymistä.
3. GAZASSA asuvat Fatahin virkailijat lähettivät Hamasin Gazan vallankaappauksen vuosipäivänä Mahmoud Abbasille kirjeen, jossa he vaativat PA:n puheenjohtajaa toimimaan Hamasin heitä vastaan aloittaman kampanjan lopettamiseksi. He syyttävät, että Hamas ryöstää, häpäisee ja terrorisoi heitä huolimatta sovintokeskusteluista, jotka Abbas aloitti Hamasin kanssa Senegalin pääkaupungissa.
FATAHIN edustajat vaativat, että ”Abbas toimii nopeasti lopettaakseen Hamasin sotilassiiven rikolliset ja terrorisoivat toimet Fatahin poikia vastaan. Tämän sotilassiiven jäsenet jatkavat kidnappaamisiaan ja kidutuksiaan Fatahin jäseniä vastaan Gazan kaistalla välittämättä Abbasin aloitteesta”, he valittavat kirjeessään. He kertovat, että joukoittain Fatahin johtajia on kutsuttu Hamasin virkailijoitten kuulusteluihin muutaman viimeisen kuukauden aikana. He vaativat selitystä, miksi Abbas istuu Länsirannalla tekemättä mitään, vaikka Fatahin kannattajia estetään istumasta julkisilla paikoilla ja heitä piestään. Kirjeessä varoitetaan, että jos Abbas ei hävitä Hamasia kokonaan Länsirannalla, se tulee pian kaatamaan Abbasin hallituksen. Yksi valituksen syy oli se, että PA:n lehdistö lopetti Gazan tilanteen kuvaukset julkaisuissaan. Hamasin poliisin kerrotaan myös estäneen 450 Hamasin ja Fatahin välisissä taisteluissa kuolleen palestiinalaisen omaisia vierailemasta heidän haudoillaan.
HAMASIN EDUSTAJAT syyttävät puolestaan, että PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet ainakin 1500 Hamasin jäsentä Länsirannalla vuoden aikana ilman oikeudenpäätöstä. Yksi heistä on Nablusin urheiluklubin johtaja Ammar al-Masri, joka pidätettiin 40 päivää sitten. Omaiset kertovat hänen terveytensä huonontuneen jatkuvan kidutuksen seurauksena, ja vaativat Abbasia ja ihmisoikeusjärjestöjä toimimaan hänen pikaiseksi vapauttamisekseen.(JP)
4. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh uhkui voitonvarmuutta puhuessaan lauantaina Hamasin vallankaappauksen vuosipäivänä Gazassa. Hän kertoi, että Hamasin hallitus on selviytynyt kaikista saartotoimista huolimatta ja että saarto on jo murtumassa ja pikainen voitto näköpiirissä. Hän syytti Yhdysvaltoja saarron aiheuttamisesta, mutta että sen suunnitelmat alueella ovat taantumassa eivätkä mitkään sen strategiat ole toteutuneet alueella. Hän varoitti, ettei mikään lannista Hamasin tahtoa.
HANIYEH varoitti Israelia, ettei sen suunnittelema sotaretki Gazan kaistalle tule olemaan huviretki. Hän vakuutti optimismin kasvavan Gazan kaistalla, että saarto tullaan poistamaan ja vapaammat olot alkavat sen asukkaille. (JP)
5. ISRAEL kokeilee uutta järjestelmää nimeltään Nurit, jolla pyritään varoittamaan kansaa lähestyvästä kranaatista. Tähän saakka käytössä ollut Red Dawn järjestelmä ei pysty havainnoimaan kranaatteja, joskin se varoittaa raketin lähestymisestä. Nurit asennettiin koekäyttöön viikonvaihteen aikana IDF:n Gazan pohjoisosan lohkolle.
Nuritin aikaisempaa versiota kokeiltiin Gazan eteläosalla, mutta se ei vastannut odotuksia, joten järjestelmä palautettiin piirustuslaudalle.
Kranaatin havaitseminen on vaikeaa, koska sen kantomatka on lyhyt eikä aikaa jää juuri ollenkaan asukkaille etsiä suojaa. Kranaattitili Gazasta on selvästi lisääntynyt viimeisten päivien aikana. IDF pidätti yön aikana 721 laitonta arabityöntekijää Israelissa.
Debkafile kertoo artikkelissaan, että Hamasin ulkomailla koulutetut terroristit ovat alkaneet toteuttaa oppejaan Gazan kaistalla Hizbullahin opastajien ohjaamina. He tulivat Gazaan Egyptin rajaviranomaisten tieten. Heidän taktiikkaansa kuuluvat itsemurhahyökkäykset, joita IDF on joutunut torjumaan useita Gazan turva-aidan vierellä. Toistaiseksi yksikään niistä ei ole onnistunut, mutta niiden tarkoituksena voi ollakin kokeilla IDF:n tarkkavaisuutta ja mahdollisia vastatoimia.
6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin viranomaiset takavarikoivat joukon aseita ja ammuksia varastosta Siinain sisäosassa asukkaitten antamien vihjeitten perusteella. Viranomaiset eivät kuitenkaan suorittaneet pidätyksiä löytönsä johdosta. (INN)
- Gazan rajan läheisyydessä asuvat juutalaiset syyttävät, että Israelin hallitus sallii ”humanitäärisistä” syistä teräsputkien kuljettamisen Gazaan, joita terroristit käyttävät rakettiensa valmistamisessa. (INN)
- Israelin sosiaalivirkailijat lakkoilevat; seuraavaksi postivirkailijat aikovat aloittaa oman lakkonsa. Hiztadrutin johtaja Eini uhkaa yleislakolla, ellei talousministeri Roni Bar On peruuta aikomiaan verouudistuksia. (INN)
- Beirutilaiset lähteet kertovat, että USA:n entinen presidentti John Carter aikoo tavata Hizbullahin edustajia tämän kesän kuluessa. (Ynetnews)
- Tel Avivissa autopommilla murhattu johtava rikosjuristi Yoram Haham oli poliisin tietojen mukaan joko rikollisten tai mustasukkaisen miljonäärin suorittama. Juristi toimi tämän miljonäärin asiamiehenä matkustellen usein hänen vaimonsa kanssa liikematkoilla. Vaimo haki avioeroa miehestään, jonka perusteella miljonääri epäili, että heidän välilleen oli kehittynyt suhde. Myös juristin vaimo haki eroa, mikä vahvisti epäluuloja. Miljonääri liikemies kieltää sekaantuneensa keskiviikkoiseen pommi-iskuun. (Haaretz)
- Tutkijat ovat pystyneet hedelmöittämään 2000 vuotta vanhan taatelipalmun siemenen, joka löydettiin Masadan vuorilinnoituksen raunioista. Palmulle annettiin kutsumanimi ”Metusaleh”. Se on nyt yli 120 sm korkuinen ja kasvaa terhakkaasti. Tutkijat eivät tiedä, onko se feminiininen vai maskuliininen, mutta molemmat ovat arvokkaita. Siitä uskotaan voitavan saada lääkeaineita, joita muinoin käytettiin lukuisiin sairauksiin.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126484

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019