Posts

Showing posts from October 17, 2010
PERJANTAI 22.10.10

1. ISRAELIN ja PA:n välinen vuoropuhelu on muuttunut ilkeämieliseksi sanailuksi, johon syyllistyvät varsinkin PA:n neuvottelutiimin johtavat ja PLO:n jäsenet. Israelin puolella sananvalinta on varovaisen puolustelevaa, jossa selitetään asioita, jotka ovat ilman mitään selityksiäkin jokaiselle selviä – tai tulisi olla, mikäli mieli on avoin.
Tästä tulee kuva, ettei palestiinalaiset katso menettävänsä mitään sanoivat he mitä tahansa ja millä tavoin tahansa, kun taas israelilaiset pyrkivät varomaan, etteivät hauraat suhteet katkea kokonaan. ”Parempi huonokin rauha kuin ei mitään rauhaa”, on heidän mottonsa.
Tätä voisi kutsua viisaudeksi, mutta ulkopuoliselle siitä jää kuva heikkoudesta ja päättämättömyydestä, mikä kohdistetaan Netanyahun hallitukseen.

Tähän liittyy vaara, että asioihin perehtymätön tai Israelin vastaisen poliittisen näkemyksen omaava helposti samaistuu mielipiteissään heikomman puolelle, eli tässä tapauksessa PA:n kannalle ymmärtämättä ja haluamatt…
TORSTAI 21.10.10

1. HAAGIN kansainvälinen rikosoikeus (ICC) keskusteli keskiviikkona PA:n tekemästä julistuksesta, jossa se ilmoittaa tunnustavansa ICC:n oikeuden käyttää valtaansa ”Palestiinan alueella”, kertoo Dan Izenberg JP:n artikkelissaan. Keskiviikon keskustelu oli viimeinen ennen kuin ICC:n syyttäjä Luis Moreno Ocambo tekee päätöksensä asiassa.
Eilisessä keskustelussa oli neljä edustajaa kummaltakin puolelta.
PA:n julistusta vastustavassa neljän hengen tiimissä oli mukana Dore Gold, Jerusalemin julkisten asiainkeskuksen johtaja; kolme muuta: Malcolm Shaw, David Davenport ja Jay Sekulov Euroopan lain ja oikeuden keskuksesta.
Gold selittää, että ICC:n myönteisellä päätöksellä tulisi olemaan valtavat seuraukset. Se tulisi toteamaan ICC:n tulkinnan, jonka mukaan Palestiina täyttää ehdot, joilla se voidaan tunnustaa valtioksi. PA perustaa julistuksensa Rooman sääntöön (stature) artikkeliin 12/3, jonka mukaan valtio, joka ei ole ICC:n jäsen, voi tekemällä ilmoituksen rekisteriin…
KESKIVIIKKO 20.10.10

1. LINCOLNIN yliopiston professori Kaukab Siddique vaati Israelin vastaisessa mielenosoituksessa Washingtonissa Israelin tuhoamista ”kaikin mahdollisin keinoin”.
”Meidän tulee pysyä yhtenäisiä voittaaksemme, tuhotaksemme, hajottaaksemme Israelin – jos mahdollista rauhanomaisin keinoin –” hän sanoi ja jatkoi. ”Ehkä meidän tulee antaa heille ruokaa ja juomaa, kuten Saladin antoi ristiretkeläisille voitettuaan heidät Jerusalemissa, voidakseen matkustaa takaisin sinne, mistä he tulivat miehittämään toisten maata.”
Hän vaati ”kaikkia muslimeja yhdistämään voimansa taistellakseen tätä monipäistä hirviötä vastaan, joka kutsuu itseään nimellä ”sionismi”.

Siddique teki selväksi puheessaan, ettei hän tarkoittanut vain Juudeaa ja Samariaa tai Gazaa, joista neuvotellaan: ”Setlementit ovat vain sen hirviön lonkeroita, joka asustaa Tel Avivissa.” Hän osoitti sanansa myös juutalaisille yleensä: ”Haluaisinpa nähdä, mitä teille tapahtuu kun muslimit heräävät.” (tämä ”hirviö” t…
TIISTAI 19.10.10

1. HAARETZ kertoo web-sivullaan, että PA valmistelee uutta taktiikkaa, jolla se aikoo murtaa Israelin puolustusrintaman asteittaisilla hyökkäyksillä siellä, missä puolustusmuuri on heikoin. PA on jo aiemmin esittänyt julkisuudessa yhden suunnitelmansa alistaa Palestiinan valtion perustaminen YK:n turvallisuusneuvoston ratkaistavaksi.

Haaretz kertoo artikkelissaan, jonka laati Jonathan Lis, että PA vie YK:n turvallisuus-neuvostoon esityksen, jossa sitä pyydetään julistamaan kaikki 1949 aselepolinjan itäpuolelle rakennetut juutalaisyhteisöt laittomiksi kansainvälisen lain perusteella, ja vaatimaan niiden poistamista. Tämä strategia perustuu olettamukseen, että USA tulisi estämään veto-oikeudellaan Palestiinan valtion perustamisen turvallisuusneuvostossa, mutta että USA ei voisi keksiä keinoja, joilla se voisi perustella veto-oikeuden käyttämistä turvallisuusneuvoston päätöstä vastaan, jolla juutalaisyhteisöt todetaan laittomiksi, koska sen ulkoministeriö on pitänyt n…
MAANANTAI 18.10.10

1. PA.N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ihmettelee, että jos koko maailma vaatii rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, miksei hänkin voisi vaatia samaa. ”Kun Obama tuli presidentiksi, hän se oli, joka julisti että ”setlementtien rakentamisen tulee loppua”. Jos USA sanoo niin, Eurooppa sanoo niin, koko maailma sanoo samaa, miksen minäkin saisi sanoa niin?” Mutta miksi hän ei tehnyt elettäkään 10-kuukauden aikana?
ABBAS puhui Israelin TV-1:n toimittajan Oded Granotin haastattelussa sovinnollisen tuntuisesti ilmeisesti saadakseen juutalaisen kansan myötätunnon. Hän oli siivonnut retoriikastaan pahimmat okaat ja käärinyt loput tyynnyttelevään pumpuliin.
Abbas kertoi, että mentyään Annapolis-konferenssiin presidentti Bushin aikana kaikki mukana olleet – yli 50 maata – sanoivat, että rakentamisen tulee loppua. Abbas totesi, että presidentti Bush lupasi hoitaa tämän asian ja valvoa sen toteutumista. ”Bush lupasi asettaa rakennus-kieltokomitean valvomaan r…
SUNNUNTAI 17.10.10

1. PA KATSOO, että suorat keskustelut Israelin kanssa ovat päättyneet umpikujaan, mikä luultavasti oli tarkoituksenakin. Mutta asiaa ei suinkaan jätetä tähän, vaan PA:n johtajisto sanoo aloittaneensa tutkimukset muista vaihtoehdoista.
PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat totesi perjantaina, että pääministeri Netanyahun 238 asuntoyksikön hyväksyminen Ramotiin ja Pizgat Zeeviin Jerusalemissa on selvä todiste siitä, että hän on tehnyt valinnan ”setlementtien” ja rauhan välillä ja valinnut ”setlementit”. PA:n omaksuman kannan mukaan kaikki alueet, myös Jerusalemin itäosissa, jotka sijaitsivat ennen kesäkuun 4. päivän 1967 sotaa 1949 aselepolinjan itäpuolella, ovat Israelin miehityksen alla ja ne kuuluvat tulevaan Palestiinan valtioon.

JP:N asiaa tarkastelevassa Kh A Toamehin ja T Lazaroffiin kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan varovasti näin: ”PA:n julkislausuma julkistettiin, kun suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä näyttävät katkenneen”, kuin vihjat…