SUNNUNTAI 17.10.10

1. PA KATSOO, että suorat keskustelut Israelin kanssa ovat päättyneet umpikujaan, mikä luultavasti oli tarkoituksenakin. Mutta asiaa ei suinkaan jätetä tähän, vaan PA:n johtajisto sanoo aloittaneensa tutkimukset muista vaihtoehdoista.
PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat totesi perjantaina, että pääministeri Netanyahun 238 asuntoyksikön hyväksyminen Ramotiin ja Pizgat Zeeviin Jerusalemissa on selvä todiste siitä, että hän on tehnyt valinnan ”setlementtien” ja rauhan välillä ja valinnut ”setlementit”. PA:n omaksuman kannan mukaan kaikki alueet, myös Jerusalemin itäosissa, jotka sijaitsivat ennen kesäkuun 4. päivän 1967 sotaa 1949 aselepolinjan itäpuolella, ovat Israelin miehityksen alla ja ne kuuluvat tulevaan Palestiinan valtioon.

JP:N asiaa tarkastelevassa Kh A Toamehin ja T Lazaroffiin kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan varovasti näin: ”PA:n julkislausuma julkistettiin, kun suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä näyttävät katkenneen”, kuin vihjaten, että vielä on toivoa.
Pääministeri Netanayahu ja PA:n puheenjohtaja Abbas tapasivat toisensa kahdesti syyskuussa tilanteessa, jota kirjoittajat kutsuvat ensimmäisiksi suoriksi keskusteluiksi sen jälkeen, kun ne katkesivat joulukuussa 2008 Olmertin hallituksen kaaduttua.
Ranskan presidentti Nocolas Sarcozy esitti kutsun Netanyahulle ja Abbasille huippukokoukseen Pariisissa kuun loppupuolella, mutta kutsu siirrettiin epämääräisen tulevaisuuteen. Kokous oli tarkoitettu osaksi laajempaa Välimeren maiden kokousta marraskuun lopussa Barcelonassa. (JP)

2. PA:N JOHDON taholta ilmoitetaan, että se on aloittanut tutkimukset uusien mahdollisuuksien toteuttamiseksi. Syyksi ilmoitetaan rauhankeskustelujen rämettyessä Israelin vaatimus, että rauhankeskusteluja voitaisiin käydä ”setlementtien” rakentamisen kanssa samanaikaisesti. Tämä ei aivan ilmeisesti sovi PA:n Ramallahin kosmetiikkaan.

PLO:n yksi johtavista virkailijoista Yasser Abed Rabbo, joka toimii Abbasin neuvonantajana, totesi perjantaina, että poliittisiin vaihtoehtoihin kuuluu alistaa asia YK:n yleiskokouksen ja turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi. ”On olemassa muitakin poliittisia optioita, joita tutkitaan”. Rabbo selitti antamatta yksityiskohtia. ”Muutamien päivien aikana tutkimme kaikki poliittiset optiomme, joita meillä on käsissämme.” Yhtenä on väkivaltaan palaaminen.

ISRAELIN hallituksen edustaja toisti usein käytetyn formulan, ettei ole vaihtoehtoja suoriin keskusteluihin lopullisen sopimuksen solmimiseksi.
PA:n johto on toistellut uhkauksiaan Abbasin erosta PA:n puheenjohtajan toimestaan ja PA:n hajottamisesta, mikä palauttaisi Juudean, Samarian ja Gazan territoriot Israelin hallintaan. Hallituksen virkailija totesi, että kaikki nämä väylät johtavat umpikujaan eivätkä johda minnekään vakuuttaen edelleen, että suorat keskustelut on ainoa todellinen vaihtoehto.
Hän arvioi, että PA:n jyrkkyyteen vaikuttaa sen poliittinen asema, jossa se ei uskalla näyttää joustavuutta; tarkoittaen tällä ilmeisesti uudelleen viriäviä sovintoneuvotteluja Hamasin kanssa, jonka mielestä aseellinen vaihtoehto on ainoa tapa ajaa palestiinalaisten asiaa.
Rabbo selitti lauantain kokouksen jälkeen, että siellä tuettiin Abbasin omaksumaa jyrkkää linjaa ja vaadittiin kaiken ”setlementtitoiminnan” lopettamista, myös Jerusalemin itäosissa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=191610

3. JP:N edellisen artikkelin kirjoittajat Toameh ja Lazaroff kertovat kysyneensä USA:n ulkoministeriön edustajan P J Crowleyn kantaa PA:n viimeiseen päätökseen. Crowley vakuutti, ettei USA:n omaksuman kannan mukaan ole vaihtoehtoa suorille keskusteluille, tai ainakin, että se on paras tarjolla olevista. Sen sijaan hän ei halunnut tai uskaltanut arvioida, mikä USA:n reaktio ja käyttäytyminen olisi siinä tapauksessa, että PA vie asia YK:n yleiskokouksen ja turvallisuusneuvoston ratkaistavaksi.
”Tuemme sitä mikä mielestämme on paras vaihtoehto konfliktin lopettamiseksi ja tämä on meidän asenteemme. Kuten olemme toistuvasti todenneet, asiaan liittyy kriittisiä elementtejä Ne tulee voida sopia osapuolten välillä. Äänestyskäyttäytymisemme tulevaisuudessa on hypoteettinen kysymys, johon en halua ottaa kantaa.”

KYNNYSKYSYMYKSEKSI on noussut Netanyahun esitys, että hän on valmis julistamaan uuden moratoriumin Juudeaan ja Samariaan, jos PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Rabbo vastasi tähän, että PLO tunnusti tämän 1993 allekirjoittaessaan Oslon sopimukset, joissa osapuolet tunnustivat toisensa kansojensa edustajina, eikä uutta julistusta tarvita. Rabbo selitti, että PA:n kannalta tärkein kysymys on rajat, jotka tulee määritellä kesäkuun 4. päivän sotaa 1967 edeltäviin aselepolinjoihin perustuen. Hän uhkaili, että poliittisen ristiriitaisuuden välttämiseksi Israelin ja kansainvälisen yhteisön tulee hyväksyä kartta, jossa selkeästi määritellään rajalinja, joka erottaa Palestiinan ja Israelin toisistaan.

PALESTIINAN kansallisneuvoston, maanpaossa olevan PLO:n parlamentin, puhemies Salim Zanoun selitti, että PLO:n on mahdotonta tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, koska se poistaisi pakolaisten paluuoikeuden alkuperäisiin koteihinsa ja vaarantaisi Israelin arabien vähemmistöaseman. ”Palestiinalaiset ovat antaneet kaikkensa rauhan hyväksi, mutta me emme tule luopumaan kansallisista perusoikeuksistamme, ennen kaikkea itsenäisen Palestiinan valtion perustamisesta pääkaupunkinaan Jerusalem kaikille territorioille, jotka Israel miehitti 1867 sodassa, ja pakolaisten paluusta koteihinsa.”
SALIM ZANOUN jatkoi esittäen räikeää PLO:n propagandaa sanoen: ”On mahdotonta tunnustaa Israel Juutalaisena valtiona, koska haluamme säilyttää paluuoikeuden niille, jotka väkivalloin karkotettiin kodeistaan ja mailtaan. Haluamme myös turvata palestiinalaisten arabien oikeudet, jotka elävät territorioissa, jotka miehitettiin 1948 ja joita uhkaa salaliitto rasistisen, ääri-israelilaisen hallituksen taholta.”
ZANOUN repliikissä on kaksi vakavaa väitettä: Hän sanoo Israelin pakottaneen palestiinalaiset pakenemaan kodeistaan, mikä muutamaa erillistä tapausta lukuun ottamatta ei pidä paikkaansa. He lähtivät sotaa pakoon arabihallitusten vakuuttaessa heille, että heidän tulee turvallisuutensa vuoksi siirtyä syrjään pari viikkoa kestävien taistelujen ajaksi, jonka jälkeen he voivat palata koteihinsa ja ryöstää juutalaisten kodit ja omaisuuden. Tämä näkyy selvästi esim. Haifan taisteluissa, joiden aikana Israel pyysi arabeja pysyttelemään paikoillaan, kuten mm. englantilaiset dokumentit osoittavat.
(Paul Johnson: History of the Jews, page 527-530)
Toiseksi Zanoun pitää koko Israelin aluetta miehitettynä palestiinalaisten maana. Tämä lähtökohta ei juuri anna suotuisaa pohjaa rauhanneuvottelujen onnistumiseksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=191610

4. ORGANISATION of Islamic Conference (OIC), jonka päämaja on Jeddassa Saudi Arabiassa, antoi lauantain kokouksessaan julkilausuman, jossa se tuomitsee jyrkin sanoin Israelin hallituksen päätöksen pyytää urakkatarjoukset 238 asuntoyksikölle Jerusalemin Ramotissa ja Pisgat Zeevissä ja vaatii, että kansainvälisen yhteisön tulee pysäyttää tämä, jota se kutsuu Israelin röyhkeydeksi (arrogance).

OIC:n, joka on suurin pan-arabien yhteenliittymä ja jonka jäsenenä on 57 arabimaata, julkilausumassa todetaan, että näiden lähes 240 asunnon rakentaminen Jerusalemin itäosassa on Israelin tahallinen provokaatio rauhankeskustelujen sabotoimiseksi.
OIC:n pääsihteeri Ekmeleddin Ihsanoglu sanoi, että kansainvälisen yhteisön tulee puuttua tähän provokaatioon sen lopettamiseksi.
ARABILIITTO sanoi perjantaina lausunnossaan, että arabiliitto voi kääntyä YK:n puoleen Palestiinan valtion perustamiseksi, jos Israel jatkaa ”setlementtien” rakentamista.
Lauantaina Egypti sanoi rakennusluvan osoittavan, että rauhankeskustelut voivat romahtaa.
USA:N lausunnossa ilmaistaan pettymys Netanyahun ilmoitettua hyväksyneensä 238 asuntoyksikön rakentamisen Jerusalemin itäosaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/arab-states-world-must-put-an-end-to-israeli-arrogance-1.319410

5. IRANIN vallankumouskaartin Imam Ali tukikohdassa maan länsiosassa Lorestan maakunnassa, joka on vahvaa kurdialuetta, sattuneessa räjähdyksessä kuoli 18 sotilasta ja 14 haavoittui. Räjähdys sattui päivää ennen presidentti Ahmadinejadin Libanonin vierailua. Räjähdys oli luultavasti kansallisiin eikä terrorismin tarkoituksiin liittyvä.
Tukikohdassa, joka sijoittuu suurelta osin vuoren sisään louhittuihin luoliin, on varastoitu Iranin uusia keskimatkan ballistisia Shihab-3 ohjuksia, ja tukikohtaa vartioi vallankumous-kaartin Al-Habib Prikaati, joka kuuluu kaartin ohjusyksikköihin. Iranin virallisen ilmoituksen mukaan räjähdyksen aiheutti tulipalo asevarastossa.

PROFESSORI Raymond Tanter, joka palveli Reagonin ja Bushin turvallisuusneuvostossa, arvioi, ettei räjähdyksellä ollut kansainvälisiä päämääriä, vaan luultavammin osoituksena etnisen vähemmistön turhautuneisuudesta oikeuksiensa saamiseksi. Merkittävää siinä on hänen mukaansa se, että se tapahtui tarkasti vartioidussa ohjustukikohdassa, mikä osoittaa, ettei Iran kykene valvomaan etnisiä vähemmistöjään, joista kurdit ovat yksi 7 %:n asukas-määrällä maan kokonaisväestöstä. Tällä kurdien asuttamalla alueella on tapahtunut lukuisia hyökkäyksiä Iranin vallankumouskaartin joukkoja vastaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=191626, http://www.debka.com/article/9087/

6. UUTISOTSIKOITA
- Pollardin lakimiehet ovat esittäneet vaatimuksen Obamalle Jonathan Pollardin välittömästä vapauttamisesta 25 eristysvankeuden jälkeen. He sanovat uusien todisteiden osoittavan, että USA:n hallitus rikkoi sopimuksen, jonka mukaan Pollardin tuomio olisi max. 10 vuotta ja että häneltä pidätettiin laittomasti oikeus valittaa tuomiosta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=191625
- Pääministeri Netanyahu vahvistaa, että neuvottelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi ovat alkaneet uudelleen. Shalit joutui Hamasin kommandojoukon sieppaamaksi kesäkuussa 2006. Saksalainen välittäjä Konrad kävi pari viikkoa sitten Gazassa, jossa hän tapasi Hamasin korkeita virkailijoita, vahvisti Hamasin Musa Abu Marzouk lauantaina lontoolaisen Al-Hayat lehden mukaan. . http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=191661
- IAF iski ohjuksillaan lauantaina Gazan pohjoisosassa terrorijoukkoon joka valmistautui ampumaan raketteja Israeliin. Yksi heistä kuoli ja kaksi haavoittui. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191659
- Tuhannet marssivat osoittaakseen mieltään uskollisuusvalaa vastaan valtiolle Tel Avivissa lauantaina. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191611
- Turkin pääministeri Erdogan kieltää huhut, että hän voisi tavata Netanyahun Ateenassa kokouksen aikana kuun lopussa. Erdogan vaatii virallista anteeksipyyntöä Mavi Marmara välikohtauksen vuoksi, jossa sai surmansa 9 aktivistia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=191598
- Rabbi David Rosen puhui historiasta katolisen kirkon paavin Benedict XVI järjestämillä synodi-päivillä torstaina, jossa puhui myös shia- ja sunni-oppineita. Synodi alkoi 10. päivä ja kestää 24. päivään. Kirkon 250 piispaa ja johtajaa tutkii päivien aikana kristittyjen asemaa muslimien hallitsemassa Lähi Idässä. Heidän lukumääränsä osoittaa hyvin huolestuttavaa vähenemistä. Jotkut katsovat sen johtuvan Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=191629
- Israelin ja Obaman väliset suhteet ovat uudelleen joutuneet pahoille karikoille. Perinteisesti 75 % juutalaisista on 20:ssa vaaleissa äänestänyt demokraatteja, nyt näyttää, että muutos on tapahtumassa. Obamaa äänesti 78 % juutalaisista, nyt gallupien mukaan häntä äänestäisi 50 % tai alle. Tämän katsotaan johtuvan yksinomaan Obaman omaksumasta Israelin vastaisuudesta, jonka monet juutalaiset katsovat vaarantavan Israelin turvallisuuden. Vaikka Obama on pyrkinyt saamaan yhteyksiä juutalaisjohtajiin, sitä pidetään täysin kosmeettisena marraskuun toisen päivän vaalien vuoksi, mikä palautuu entiselleen vaalien mentyä. Eniten huolta aiheuttaa juutalaisten lahjoittajien kääntyminen Obamaa vastaan, joitten runsaitten tukien varassa demokraatit pystyivät saamaan kongressin haltuunsa. Tämä näyttää nyt kääntyvän republikaanien eduksi. http://www.jpost.com/Magazine/Features/Article.aspx?id=191363
-

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021