MAANANTAI 18.10.10

1. PA.N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ihmettelee, että jos koko maailma vaatii rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, miksei hänkin voisi vaatia samaa. ”Kun Obama tuli presidentiksi, hän se oli, joka julisti että ”setlementtien rakentamisen tulee loppua”. Jos USA sanoo niin, Eurooppa sanoo niin, koko maailma sanoo samaa, miksen minäkin saisi sanoa niin?” Mutta miksi hän ei tehnyt elettäkään 10-kuukauden aikana?
ABBAS puhui Israelin TV-1:n toimittajan Oded Granotin haastattelussa sovinnollisen tuntuisesti ilmeisesti saadakseen juutalaisen kansan myötätunnon. Hän oli siivonnut retoriikastaan pahimmat okaat ja käärinyt loput tyynnyttelevään pumpuliin.
Abbas kertoi, että mentyään Annapolis-konferenssiin presidentti Bushin aikana kaikki mukana olleet – yli 50 maata – sanoivat, että rakentamisen tulee loppua. Abbas totesi, että presidentti Bush lupasi hoitaa tämän asian ja valvoa sen toteutumista. ”Bush lupasi asettaa rakennus-kieltokomitean valvomaan rakentamisen lopettamista ”setlementeissä”. Me luotimme Bushiin ja menimme mukaan neuvotteluihin.”

NETANYAHU oli kertonut Abbasille, ettei hän voi jatkaa rakennuskieltoa, koska hän pelkää hallituksensa puolesta. Abbas hämmästelee, onko hallituksen koossapysyminen tärkeämpi kuin molempien kansojen tulevaisuus. Hän edelleen vakavasti väittää, että PLO tunnusti Israelin juutalaisen valtion 1993 Oslon sopimuksissa - joita Israelissa pidetään kuolleina vain odottaen hautaamista ilman seremonioita (heittämistä kaatopaikalle, kuten monet haluaa).
Hän kieltää Liebermanin olettamuksen, että PA:n kieltäytyminen tunnustamasta tätä Netanyahun vaatimusta ennakoi sen halua tehdä lisää kansallisia vaatimuksia.

ABBASIN lähtökohtana ja vaatimuksena rauhansopimukselle ja sitä edeltäville neuvotteluille on, että Israel lupautuu luopumaan kaikista 1967 puolustussodassa Jordanian miehityksestä vapauttamistaan alueista, mukaan lukien Jerusalemin itäosat. Hän ei halua tunnustaa tosiasiaa, että PLO ja PA taistelivat arabien rinnalla tuossa sodassa päämääränä tuhota Israelin valtio ja ajaa arabien massamurhilta säästyneet juutalaiset mereen orjuuttaen hyväksymänsä naiset ja lapset, mutta hävisivät surkeasti. Nyt heillä on otsaa tulla esittämään vaatimuksiaan ikään kuin heillä olisi siihen kaikki oikeudet. Tässä he surutta ilman todisteita vetoavat kansainväliseen lakiin, jonka erikoistuntijoina he itseään pitävät.
Israelin saamattomuutta ja lyhytnäköisyyttä on se, että se antaa kaiken tapahtua eikä nouse selvin todistein puolustamaan omia oikeuksiaan. Tässä vedotaan juutalaisten oikeuden-tuntoon ja siihen, että kun heitä itseään on kohdeltu kaltoin maailmassa vuosisatojen aikana, heidän ei tule antaa itsensä vajota sortajiensa moraalitasolle.
Uskoisin kuitenkin, että tässä vaikuttaa kaksi tosiasiaa, joita ei ole huomioitu.
Ensiksi juutalaiset rabbit ovat maanpakolaisuuden vuosisatoina opettaneet, ettei hallituksia, joiden alla he elävät, tule vastustaa eikä ärsyttää ettei sorto kovenisi.
Toiseksi tässä vaikuttanee ns. Stokholmin syndroma, jossa sortajansa alla elävä alkaa omaksua sortajansa mielenlaadun ja samaistuu hänen oikeuteensa pahoinpidellä panttivankejaan, kuten tuossa pankinvaltaajien tapauksessa tapahtui.

ABBASIn haastattelun yhteydessä ilmeni, että Israel ja PA ovat keskustelleet ilman julkisuutta ns. ”äänettömästä moratoriumista”, jossa rakennustoiminta lopetetaan tai sitä hiljennetään lähes olemattomiin hallinnollisin toimenpitein. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti siten, etteivät viranomaiset myönnä rakennuslupia, mitä käytäntöä juutalaiset ovat tottuneet noudattamaan. Palestiinalaisten tapa näyttää olevan aloittaa rakentaminen sopivaksi katsomalleen paikalle oli rakennuslupa tai ei ja oli maa oma tai ei. Sadoittain palestiinalaistaloja rakennetaan siten. Mutta Israel ei ole edes nostanut esiin vaatimusta palestiinalaisten rakennuskiellosta, mitä Oslon sopimusteksti kuitenkin selvästi edellyttää.

ISRAELIN viranomainen – ilman nimeä – vahvisti sunnuntai-iltana, että äänettömästä rakennuskiellosta on puhuttu useassa yhteydessä, mutta pitää sitä epäkäytännöllisenä.
”Jos juutalaisasukas Juudeassa tai Samariassa haluaa rakentaa, hän tarvitsee siihen rakennus-luvan, eikä sellaista voida pitää salaisena eikä antaa tiskin alta. Toisaalta millä perusteilla PA selittää maailmalle menevänsä neuvotteluihin, joiden ehtona on rakennuskielto, jota ei voida julkistaa?” Käytäntö onnistuisi arabimaassa, mutta ei Israelissa.
Juudean, Samarian ja Gazan asukasneuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoo, että kun Abbasin repliikit puhdistetaan niihin sisältyvästä propagandasta, jäljelle jää raaka tosiasia, että Israel meni neuvotteluin puhtain käsin ilman ennakkoehtoja, mutta Abbas kieltäytyy neuvottelemasta. Tämä on ainoa seikka, jolla on merkitystä. Abbasin syytös, ettei Israel halua rauhaa on karkea todiste perusteettomasta syytöksestä. Hän kehotti Netanyahua hylkäämään huhut äänettömästä kiellosta ja saattamaan rakentamisen Juudeassa ja Samariassa normaalitasolle. Hän sanoi, ettei Netanyahun hyväksymään rakennuslupaan sisälly yhtään lupaa Juudeaan ja Samariaan, vain Jerusalemiin, mikä on nyt nostettu tiedotusvälineissä uutisten kärkeen, koska se on ainoa, mihin voi tarttua. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191752

2. KANSAINVÄLINEN laki ei estä palestiinalaisia julistautumasta itsenäiseksi kansaksi, sanotaan JP:n Dan Izenbergin kirjoittamassa artikkelissa. Hän kuitenkin ehättää selittämään, että on hyvin kyseenalaista, että sellainen julistus saisi kansainvälisen tunnustuksen. Lähtökohtana on Montevideon konventio valtioitten oikeuksista ja vastuista vuodelta 1933. Siinä määritellään, että valtiolla täytyy olla pysyvä väestö, tunnustettu alue, hallitus ja kyky pystyä hoitamaan asioitaan toisten valtioitten kanssa. Siinä todetaan edelleen, että valtion itsenäistyminen ei ole riippuvainen toisten valtioitten tunnustamisesta.
Artikkelissa todetaan, ettei kansainvälinen laki siten estä Palestiinan valtion julistautumista itsenäiseksi. Kysymyksen alaiseksi jää, voisivatko muut valtiot tunnustaa sellaisen valtion, mikä ei perustu Montevideon konvention määritelmään valtiosta.

Dore Gold, Jerusalemin julkisten asiain keskuksen johtaja, entinen YK :n lähettiläs, epäilee, että valtiot voisivat tunnustaa Palestiinan valtion, koska se ei toteuta Montevideon konvention määritelmiä. Ensiksi palestiinalaiset itse kiistelevät, mitä valtion alueisiin kuuluisi. On ehdotettu useita vaihtoehtoja: YK:n esittämä Palestiinan jakosuunnitelma vuodelta 1947; 1949 aselepolinjoihin perustuvat rajat, tai muita esityksiä. Toiseksi PA:lla ei ole mitään valvontamahdollisuutta Gazan kaistaan. Kolmanneksi Oslon sopimuksen mukaan PLO:lla ei ole oikeutta itsenäiseen ulkopolitiikkaan (jota PLO räikeästi rikkoo).
Gold päätyy toteamukseen, että oikeudelliselta kannalta maailman yli 200 valtiota voivat päättää Palestiinan valtion perustamisesta, eikä Israel voi tehdä siinä juuri mitään.
Hän tarkastelee toista mahdollisuutta, jota PA väläyttelee julkisuudessa. PA voi esittää YK:n yleiskokoukselle Palestiinan valtion perustamista, mutta sillä on suosituksen luonne.
Toiseksi PA voi pyytää, että YK :n turvallisuusneuvosto päättää valtion perustamisesta. Gold arvioi, että turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet tuskin suostuvat yksimielisesti esitykseen, sillä ainakin Venäjällä ja Kiinalla on omia kansanryhmiä, joilla on samoja pyrkimyksiä ja voisivat vedota tehtyyn myönteiseen päätökseen julistautua myös itsenäisiksi.
Täten Kosovon itsenäisyyttä ei hyväksytty turvallisuusneuvostossa.
GOLD toteaa, että suurin ongelma on yhteistoimintasopimus PA:n ja Israelin välillä vuodelta 1995, jonka kohta 31/7 määrittelee, että molemmat osapuolet lupaavat pidättyä yksipuolisista toimista olevan tilanteen muuttamiseksi. (Kiellon rikkominen ei ole vaikeaa PA:lle)
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=191760

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assad vastusti Abbasin esitystä, että arabiliitto tekee päätöksen hänen puolestaan, jatkaako neuvotteluja Israelin kanssa. Assad sanoi, ettei tämä kuulu arabiliiton tehtäviin, mihin Abbas vastasi, että palestiinalaisten asia on arabien asia ja jos juutalaiset jatkavat rakentamista Länsirannalla, hänelle ei jää aluetta, mihin perustaa oman valtionsa. Assad vaati, että PA:n ja Fatahin tulee jatkaa aseellista taisteluja valtionsa itsenäisyydestä eikä keskustella rakennuskiellosta, minkä Abbas hylkäsi.

ASSAD halusi nostaa Hamasin Damaskoksen johtajan Mashaalin asemaa ja esitti, että sovintokeskustelujen päätteeksi allekirjoitustilaisuus pidetään Damaskoksessa. Toiseksi hän esitti, että Mashaalin tulee päästä esittämään Hamasin kanta arabiliiton kokouksessa, mutta Abbas hylkäsi molemmat esitykset. Mashaal oli Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin kanssa sopinut Mashaalin kutsumisesta arabiliiton kokoukseen Syyrian ja Saudi Arabian edustajien todistaessa. Abbas hyväksyi Hamasin tarjouksen sovintoneuvotteluista, mutta jatkoi Hamasin jäsenten pidätyksiä Länsirannalla, mistä Hamasin johto syytti Abbasia keskustelujen estämiseksi. Abbas pelkää Hamasin suosion nousua arabimaitten keskuudessa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/abbas-rebuffs-syria-call-to-continue-palestinian-resistance-1.319656

4. UUTISOTSIKOITA
- Debkafile kertoo, että Fatah ja Hamas ovat salaisesti keskustelleet turvallisuus- ja tiedustelujoukkojensa vaihtamisesta siten, että Hamas saa määrätyt alueet valvontaansa Länsirannalla ja Fatah vastaavasti alueita Gazassa. Suunnitelma perustuu PA:n laatimaan ”PA:n turvallisuus- ja tiedustelujoukkojen uudistaminen” esitykseen. Hamas on keskustellut asiasta USA:n edustajien kanssa ja saanut sille määrättyä tunnustusta. Tämä suunnitelma tulisi olemaan keskeisenä aiheena 20.10. Kairossa jatkuvissa sovintokeskusteluissa. Abbasin tehtävänä olisi taivuttaa USA:n hallitus sille myönteiseksi. Netanyahu ja Barak ovat suunniltaan saatuaan tietää asiasta ja uhkaavat perua aiemmin antamansa myönnytykset PA:lle: Asettaa sotilaitaan uudelleen PA:lle luovutettuihin kaupunkeihin, lisätä tiesulkuja, poistaa Hamasin joukot vaikka väkivalloin Länsirannalta sekä perua sopimus USA:lle antamasta PA:n poliisijoukkojen kouluttamisesta. http://www.debka.com/article/9090/
- USA:n Columbian yliopisto, joka viime vuonna kutsui Ahmadinejadin luennoimaan opiskelijoille, on päättänyt, että Palestiinan on valtio ja avaa Palestiinan tutkimuskeskuksen. Yliopiston professori James Schamus totesi: ”Palestiinan näyttää olevan termi täynnä myyttejä, valheiden maailma. On mahdotonta edetä ennen kuin olemme järjestäneet menneisyyden. Tarkoituksena on laillistaa historiaa, jota ei todellisuudessa ole olemassa.” Tästä näyttää kehittyvän uusi Israelin vastaisen propagandan keskus enemmän kuin tutkimusfoorumi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140129
- Samarian aluekeskuksen johtaja Gershon Mesika varoittaa, ettei pidä uskoa kaikkea, mitä sadonkorjuusta kerrotaan julkisuudessa, sillä siitä on kehittynyt yksi tapa mustata Israelia ja syyttää sitä aiheetta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140120
- Kansainvälinen järjestö WILPF, joka sanoo edistävänsä rauhaa ja vapautta, syyttää
Israelia, että sen Gazan saarto aiheuttaa ihmisissä leukemiaa, mikä oikeuttaa sen
väestön puolustamaan itseään. Järjestö saa varoja Israelin uudelta rahastolta NIF,
jota pidetään hyvin ristiriitaisena näkyvän poliittisen asenteensa vuoksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140119
- Luonnollisessa 8.53 karaatin timantissa havaittiin Davidin tähti. Timantin omistaja
haluaa antaa sen Histadbrook-yhtiölle Toran tuntemisen edistämiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140115
- Iran toimii vuonna 2011 Opecin puheenjohtajamaana.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140107
- USA uskoo, että kiinalaiset yhtiöt avustavat Irania toimittamalle sille ohjusten ja ydinaseen valmistuksessa tarvittavia komponentteja. Asia voi liittyä USA:n ja Kiinan välille puhjenneeseen taloussotaan. http://www.haaretz.com/news/international/u-s-believes-chinese-companies-are-helping-iran-develop-nukes-1.319738

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019