Posts

Showing posts from August 29, 2010
PERJANTAI 03.09.10

1. WASHINGTONIN juhlapuheet rauhankeskustelujen aloittamiseksi on pidetty ja nyt on edessä arki, josta ei tiedä, onko se ankea vai aurinkoinen. Puheitten pitäjät olivat siivonneet retoriikastaan kiistaa aiheuttavat argumentit ja pyrkivät osoittamaan toisilleen kunnioittavaa huomioimista. Mutta kuten eräs kommentoija mainitsi, syyttely voi nyt palautua siihen, mitä se on ollut, itse asiassa se alkoi jo puheitten aikana, joskin vaimennettuna, pitäen nyrkkiin puristetun käden taskussaan.
VIRALLISEN aloittamistilaisuuden aikana USA:n ulkoministeri Hillary Clinton istui kuin tyytyväinen kanaemo kahden jukuripäisen kukkopoikansa välissä hymyillen autuaasti ja käteltyään ja taputeltuaan kumpaakin erikseen sai heidät antamaan kättä toisilleen. Siihen saakka kaikki näytti hyvältä, rauhankeskustelut oli virallisesti aloitettu ja jatkosta sovittiin.
Seuraava tilaisuus pidetään 14.-15.09. luultavasti Sharm el-Sheikhin lomakeskuksessa presidentti Hosni Mubarakin ystävällisesti t…
TORSTAI 02.09.10

1. NETANYAHUN kilistellessä lasejaan Obaman kanssa Washingtonissa terrorismi kasvaa Israelissa, ja PA:n johto ylistää terroristien perheitä kunnianosoituksilla. Mutta ei tämä näytä hetkauttavan Netanyahun kilistelyä tai hänen johtamaansa Israelin hallitusta millään tavoin.
Viimeinen terrori-isku tapahtui keskiviikkoiltana Rabbi Moshe Morenon ajaessa vaimonsa Shiran kanssa Ramallahin itäpuolella Rimonim ja Kochav HaShahar välistä tietä Binyaminin alueella. Pariskunta asuu Jordanjoen laaksossa, he ovat n. 30-vuotiaita.

ARABIEN ajama auto ohitti rabbin ohjaaman ja sieltä aloitettiin tulitus sitä kohti. Auto suistui tieltä kääntyen ympäri. Rabbi sai luodin osumia polveensa ja muualle ruumistaan, hänen vaimonsa haavoittui auton kääntyessä ympäri, mutta molemmat pystyivät poistumaan autosta ja piiloutumaan pensaikkoon kutsuen apua kännykällään, mikä luultavasti pelasti heidän henkensä. Heidät evakuoitiin Shaare Zedek sairaalaan Jerusalemissa. Rabbi on haavojensa vuoksi ko…
KESKIVIIKKO 01.09.10

1. HAMASIN ”luottamusta kasvattava ele” Israelille suorien rauhankeskustelujen alkamispäivänä oli murhaavan todellinen. Hamas on yksi niistä palestiinalaisryhmistä, jotka ovat tuominneet neuvottelut ja näyttävät tarkoittavan totta luvattuaan estää ne.
HAMASIN ”sotilaallisen siiven” izzadin al-Qassam edustaja Abu Ubaida kertoi medialle, että ”Hamasin izzadin al-Qassam prikaatit suorittivat eilisen urhoollisen operaation Hebronissa, ja kaikki miehet palasivat turvallisesti tukikohtiinsa”. Hän lupasi että se oli vain yksi isku iskujen sarjassa ja että toisia tulee seuraamaan.

NELJÄ israelilaista ajoi autollaan eilen illalla tiellä no 60 lähellä Kiryat Arban sisäänkäyntiä, kun heidän autonsa joutui kiivaan tulituksen kohteeksi luultavasti ohi ajavasta autosta. Saatuaan juutalaisten ajaman auton pysähtymään terroristit ampuivat useita kertoja jokaista autossa ollutta lähietäisyydeltä varmistaakseen, että kaikki olivat varmasti kuolleita, paeten sen jälkeen autollaan pa…
TIISTAI 31.08.10

1. PÄÄMINISTERI Bebyamin Netanyahu sanoo edelleen etsivänsä ”palestiinalaista
Sadatia”, Egyptin presidentin veroista kansanjohtajaa, joka uskaltaa ottaa vastuun päätöksestä, jota suuri osa hänen kansastaan vastustaa ja joka voi vaarantaa hänen oman henkensä. Ilmeisesti Mahmoud Abbas ei ole se valtiomies, eikä muitakaan ole näköpiirissä. Netanyahu vakuuttaa kohtalokkaitten Washingtonin keskustelujen alkamistilaisuuden aattona, ”ettei hän ole lapsellinen”. Hän lisäsi puhuessaan Likudin oman väen tilaisuudessa, että valmistautuessaan luopumaan suurimmasta osaa Juudeaa ja Samariaa, hän on erityisen varovainen ja valpas, ettei astu naamioituun sudenkuoppaan. Siksi hän vaatii USA:lta runsaasti aseita ja ammuksia, ohjuksia ja lentokoneita sekä ydinvarjoa ja erilaisia vakuutuksia, joilla USA voisi turvata Israelia joutumasta yllätyshyökkäyksen kohteeksi.

JP luettelee kolme vakuutusta, joita Netanyahu haluaa Obaman hallitukselta: Vakuutus, ettei Länsirannasta tule uutta Libano…
MAANANTAI 30.08.10

1. NETANYAHU rakennuskiellosta: ”Kun 10 kuukauden moratorium loppuu, päätös siitä ei ole enää pätevä.” Rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä päättyy keskiyöllä 26.09.2010. Mutta tämä ei ole viimeinen sana pääministeriltä. Hän keskusteli eilen ulkoministeri Liebermanin kanssa tavasta, jolla kielto voitaisiin ujuttaa keskusteluihin PA:n kanssa siten, ettei PA pystyisi syyttämään Israelia keskustelujen torpedoinnista, mutta siten, ettei pääministeriä voida syyttää sanansa syömisestä. Lieberman kannattaa ajatusta, että kielto poistetaan suurista yhteisöistä mutta jatkuu osittaisena pienemmissä siten, että vain luonnollisen kasvun vaatima rakentaminen sallitaan. Ulkoministeriö on muuten jättäytynyt täysin sivuun rauhanprosessista.

MAHMOUD ABBAS rakennuskiellosta: ”Israel kantaa yksin vastuun näiden neuvottelujen uhkasta romuttua ja epäonnistua, jos se jatkaa setlementtien laajentamista kaikissa sen muodoissaan kaikilla 1967 miehittämillään Palestiinan…
SUNNUNTAI 29.08.10

1. ISRAELIN JA PA:N johtajat valmistautuvat keskiviikon gala-illallisiin Valkoisessa Talossa presidentti Baruck Obaman toimiessa isäntänä ja Hillary Clintonin emäntänä sekä suorien keskustelujen aloittamistilaisuuteen torstaina. Torstain tilaisuuteen kuuluu lyhyt aloittamis-seremonia kameroitten todistaessa tilaisuutta, jota johtavat ulkoministeri Hillary Clinton sekä USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell, minkä jälkeen Mahmoud Abbas ja Benyamin Netanyahu kokoavat tiiminsä ensimmäiseen kolmisen tuntia kestävään neuvottelutilaisuuteen.

NETANYAHU ilmoitti, ettei hän halua osallistua julkiseen keskusteluun aiheista, kuten rakennuskiellon jatkaminen juutalaisyhteisöissä sekä muista julkisuudessa puiduista kysymyksistä, joista tullaan sopimaan neuvotteluissa PA:n kanssa.
PA:n pääneuvottelijana mainittu Saeb Erekat selvitteli palestiinalaisten kantaa asioihin näin.
Erekat sanoi, ettei PA hyväksy Netanyahun esitystä tavata Abbasia kahden viikon välein pääkohtien sopi…