TIISTAI 31.08.10

1. PÄÄMINISTERI Bebyamin Netanyahu sanoo edelleen etsivänsä ”palestiinalaista
Sadatia”, Egyptin presidentin veroista kansanjohtajaa, joka uskaltaa ottaa vastuun päätöksestä, jota suuri osa hänen kansastaan vastustaa ja joka voi vaarantaa hänen oman henkensä. Ilmeisesti Mahmoud Abbas ei ole se valtiomies, eikä muitakaan ole näköpiirissä. Netanyahu vakuuttaa kohtalokkaitten Washingtonin keskustelujen alkamistilaisuuden aattona, ”ettei hän ole lapsellinen”. Hän lisäsi puhuessaan Likudin oman väen tilaisuudessa, että valmistautuessaan luopumaan suurimmasta osaa Juudeaa ja Samariaa, hän on erityisen varovainen ja valpas, ettei astu naamioituun sudenkuoppaan. Siksi hän vaatii USA:lta runsaasti aseita ja ammuksia, ohjuksia ja lentokoneita sekä ydinvarjoa ja erilaisia vakuutuksia, joilla USA voisi turvata Israelia joutumasta yllätyshyökkäyksen kohteeksi.

JP luettelee kolme vakuutusta, joita Netanyahu haluaa Obaman hallitukselta: Vakuutus, ettei Länsirannasta tule uutta Libanonia tai Gazaa, josta ammutaan raketteja Israeliin; vakuutus siitä, ettei aseita ja raketteja salakuljeteta Länsirannalle kuten tapahtuu Hizbullahille Etelä Libanoniin ja Hamasille Gazaan; vakuutusta siitä, ettei PA aloita uutta väkivalta-aaltoa (intifadaa) neuvottelujen estyessä tai loppuessa, kuten tapahtui samantapaisissa tilanteissa Jasser Arafatin aikana, ja ettei PA salli vieraiden joukkojen tulla alueelleen tai kutsu arabijoukkoja tai muita ulkomaisia joukkoja Länsirannalle, josta ne voivat uhata Israelia.

JOKU viisas - tai viisastelija - on sanonut, että naiivi ihminen saa olla, mutta jos hän on vielä tyhmä, se on anteeksiantamatonta. Ei Israel ole aseeton ja puolustuskyvytön ollut vetäydyttyään Libanonin eteläosasta tai Gazasta, kyllä se aseellisesti ja armeijansa puolesta on ylivoimainen, mutta se ei ole pystynyt estämään toistuvaa rakettitulta Libanonista tai Gazasta. Nykyaikainen armeija on suuressa määrin avuton yksittäisiä gerillatyyppisiä hyökkäyksiä vastaan, koska siviiliuhrien pelossa se ei voi käyttää koko voimaansa, joka olisi kuin hyönteisen tuhoamista moukarilla. Tuho voi olla suurempi kuin saavutettu hyöty.
USA:n vakuutukset tulisivat käytännössä olemaan julkilausumia ja verhottuja uhkauksia ilman tositarkoitusta. Tämän varaanko Netanyahu aikoo perustaa Israelin turvallisuuden?

2. NETANYAHU näyttää täysin syrjäyttävän Jumalan antamat vakuutukset, jotka eivät ole julkilausumia ja uhkauksia. Profeetta Hesekiel kertoo ilmoituksensa kirjansa luvussa 36, kuten monessa muussakin paikassa. ”Israelin vuoret, kuulkaa Herran sana. Näin sanoo Herra, Herra: Koska vihollinen on sanonut teistä: Kas niin, ikuiset kukkulat ovat tulleet minulle perinnöksi. Sen tähden, ennusta (profetoi) ja sano: Näin sanoo Herra, Herra: Koska – niin koska teitä on hävitetty ja poljettu joka taholta, että joutuisitte muiden kansain omaisuudeksi, ja koska te olette joutuneet pahain kielten ja kansan panettelun alaisiksi, sen tähden, Israelin vuoret, kuulkaa Herran, Herran sana: Näin sanoo Herra, Herra vuorille ja kukkuloille, puronotkoille ja laaksoille, autioille raunioille ja hyljätyille kaupungeille, jotka ovat joutuneet saaliiksi ja pilkaksi muille kansoille, mitä ympärille on.” (Hes.36:2-4) Ilmoitus jatkuu koko luvun 38 säkeen loppuun saakka. Siinä Herra ilmoittaa, että ”Hän itse kääntyy noita kansoja vastaan, jotka iloiten ja sydän täynnä ylenkatsetta ovat ottaneet omakseen Hänen maansa karkottaakseen siitä ihmiset ja ryöstääkseen sen”. Siksi ”Hän kohottaa kätensä noita kansoja vastaan, jotka saavat itse kärsiä oman pilkkansa”. (Kannattaa lukea koko luku)

3. SHASIN hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin tulikivenkatkuinen viikkopuhe, jossa hän toivoi palestiinalaisten ja heidän johtajansa – varsinkin Abbasin – menehtyvän lopullisesti, sopii outoudestaan huolimatta Hesekielen sanomaan. Hänen puheensa ei ehkä ollut diplomaattisesti oikein muotoiltu eikä turvallisuuspoliittisesti tasapuolisesti harkittu, mutta erityisilmoituksen saaneet ovat aina olleet erillään päivä-kohtaisista spekulaatioista.
Heidän sanomansa tuntuu ensi kuulemalta vieraalta, ikään kuin sen saanut henkilö olisi irtautunut yhteiskunnasta. Mutta tämä on aina ollut profeettojen ongelmana. Jeremiaa pidettiin kansansa petturina hänen julistaessaan sanomaansa, että israelilaisten tulisi etsiä diplomaattista ratkaisua lähestyvän vihollisarmeijan kanssa säästyäkseen tuholta. Eikä Jeesustakaan kukaan ymmärtänyt, eivät edes opetuslapset. Rabbi Ovadia Yosefin puhe on melkein kuin nykykielelle käännetty versio Hesekielen yllä lainatusta sanomasta. Jokainen voi tietenkin tehdä siitä omat arvionsa ja päätelmänsä, mutta Israelin kansan kohdalla ymmärryksen ylittävät mahdollisuudet on huomioitava, koska muuten niitä ei voida ymmärtää ollenkaan, kuten maailman reaktioista Israelin toimiin ja myös Yosefin puheeseen voi nähdä.

Rabbi Ovadia Yosef pehmitteli kärkevää puhettaan myöhemmin. Hän sanoo nyt kannattavansa ilman julkisia lausuntoja rakennuskiellon jatkamista Juudea ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Tämän katsotaan antavan Netanyahulle melkoisen liikkumisvaran, sillä Shasin kannatus on elintärkeä hänen hallituksensa säilymiseksi.
Rabbi Yosef sanoo kuitenkin jyrkästi, että rakennuskielto täytyy poistaa kokonaan Jerusalemista ja sen itäpuolen juutalais- ja muista lähiöistä, joissa juutalaiset rakentavat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3946523,00.html

4. PA:N pääministeri Salaam Fayad paljasti eilen Palestiinan valtion suunnitelmansa
toisen vaiheen, jonka tarkoituksena on rakentaa instituutiot ja infrastruktuuri valmiiksi valtiota varten. Fayad sanoi puhuessaan journalisteille Ramallahissa, että hänen hallituksensa tarkoituksena on ”rakentaa tosiasioita”, joita on vaikea jättää huomioimatta.
Suunnitelman mukaan PA:n hallitus keskittyy lain ja järjestyksen palauttamiseen, lisätä uskottavuutta ja luotettavuutta (transparency and accountability) sekä taistella korruptiota vastaan. Hän selitti, että toisena suunnitelman vuotena hallitus pyrkii vakuuttamaan kansallista valmiutta itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi.

FAYAD tunnusti, että PA on suurten taloudellisten vaikeuksien kourissa, joiden alaisena sillä on vaikeuksia selviytyä juoksevista menoista. PA:n talous lepää suuressa määrin ulkomaisten lahjoitusten varassa. Tänä vuonna arabimaitten lupaamat sadat miljoonat dollarit ovat suurimmalta osin saamatta, varsinkin Saudi Arabian ja UAE:n taholta.
Hän selitti, että kuluneen suunnitelmavuoden aikana hallitus on toiminut 2000:n uuden projektin toteuttamiseksi eri aloilla, mukaan lukien infrastruktuurin-, vesi- ja terveyden kehittämisen alat.
Äskeisen gallupin mukaan kaksi kolmasosaa palestiinalaisista epäilee Barck Obaman kykyyn varmistaa sopimus, jolla perustetaan itsenäinen Palestiinan valtio, ja jonka ehdot palestiinalaiset voisivat hyväksyä. 80 % epäilee Mitchellin kykyyn toimia välittäjänä.

FATAHIN edustaja Ahmed Assaf kertoi journalisteille, ettei Fatah tule hyväksymään Israelia juutalaisena valtiona. Hän väitti sellaisen julistuksen olevan ”vastoin kansainvälistä lakia” ja vaarantavan rauhankeskustelut. ”Sen tunnustaminen tarkoittaisi miljoonien palestiinalaisten karkottamista historiallisista kodeistaan, eikä sellaista koskaan tule tapahtumaan”.
Gallupissa 62 % kannattaa suoria ja vääriä keskusteluja Israelin kanssa, mutta 86 % varustaa ajatusta Länsirannan liittämiseksi Israeliin ja kansalaisoikeuden myöntämistä sen asukkaille. 55 % antaa tunnustusta Fayadin hallitukselle ja 57 % tukee sen uudistustoimia, mutta Hamasin hallitusta kannatta vain 22 % ja sen toimia 27 %.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186533

5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak, josta joku voisi käyttää nimitystä ”Parakki”, sillä hänet tunnetaan juutalaisnuorten rakentamien parakkien tuhoajana, kävi eilen salaisella vierailulla Ammanissa, jossa hän keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa suorista neuvotteluista PA:n kanssa, palasi informoimaan Netanyahua keskustelustaan ja palasi sitten takaisin Ammaniin, jossa hän keskusteli PA:n puheenjohtajan Abbasin kanssa.
JP:n artikkelin mukaan Barak lupaili Abbsille IDF:n turvallisuusjärjestelyjen helpottamista Juudeassa ja Samariassa ”hyväntahdon eleenä” ennen Washingtonin seremonioita. Mitä muuta nämä salailevat pelurit keskustelivat, paljastunee aikanaan, sillä Barak olisi aivan hyvin voinut ilmoittaa puhelimitse muutamasta tiesulun tai tarkastuspisteen poistamisesta, ei sen takia olisi tarvinnut lentää Ammaniin. Ilmeisesti Barakilla oli Netanyahun antama lisävakuutus jostain, josta kerrotaan kansalle sitten, kun sen ”ymmärrys on kehittynyt tarpeeksi”.

Israelin ulkopoliittinen tilanne on outo, sillä ulkoministeriö on kokonaan syrjäytetty kansan kohtaloita käsittävistä keskusteluista, ja sen tehtäviä hoitaa vasemmistolainen puolustus-ministeri, jonka lausunnot ja päätökset eivät varmaan edusta aina kansan enemmistön tahtoa.
Netanyahu kuuluttaa palestiinalaisen Sadatin astumista esiin, mutta onko Israelilla henkilöä, joka voisi astua Beginin saappaisiin? Tosin Begin joutui allekirjoitettuaan Siinain luovutus-sopimuksen toteamaan, että hän oli joutunut USA:n presidentti Jimmy Carterin asettamaan ansaan, joka uudestisyntymisväitteistään huolimatta kavalsi Israelin arkaluoteisia tiedustelu-tietoja egyptiläisille ja jopa Saudi Arabialle. Toivottavasti Netanyahu ei putoa samaan koloon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186552
6. UUTISOTSIKOITA
- Syyria on allekirjoittanut sopimuksen Hizbullahin kanssa sotilassopimuksen, jonka perusteella ne perustavat yhteisen sodanjohtokeskuksen. Ne myöskin sopivat ohjustensa iskukohteista Israelissa, etteivät pommita samoja kaupunkeja ja kyliä. Syyria antaa Hizbullahille tietoja IAF:n koneitten liikkeistä sekä toimittaa sille ilmatorjunta-ohjuksia. Libanonin kakkossodan aikana 2006 IAF yllättyi Hizbullahin tietojen ajan-mukaisuudesta, mikä paranee nyt huomattavasti Syyria avustuksella. Osapuolet sopivat tulevansa toisensa tueksi kumman hyvänsä joutuessa hyökkäyksen kohteeksi. Libanonin pääministeri Saad Hariri vieraili Damaskoksessa eilen osallistuen Assadin kanssa viimeiseen ateriaan ennen aamun sarastusta (suhour). Hariri vierailee kovin tiheään hänen isänsä murhaan osallistuneen miehen luona. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186456
- Iran iskee Dimonan tutkimusreaktoriin, jos Israel tai USA hyökkää Irania vastaan, kertoo Asharq Al-Awsat artikkelissaan. Nimettömänä pysytellyt viranomainen sanoo, että USA:n ongelmana on, miten lopettaa sota, jos se hyökkää Iraniin. Israelin ongelmana on sen alueen pienuus. Hän vakuutti, että Iran pyrkii vahvistamaan vaikutustaan Syyriassa ja Libanonissa Israelin ja USA:n heikentyessä. Hän olisi voinut lisätä, että vaikutus-vallan lisääminen Irakissa on kiireisin ja tärkein asia. Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi, että Iran valmistelee suurta alueellista sotaa, mihin Israelin tulee valmistautua. Hän piti mahdollisena, että Iran kiihottaa Hizbullahin ja Hamasin Israelin vastaisiin hyökkäyksiin, tai iskee USA:n kohteisiin Persianlahdella. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=186480
- Seuraava pitkähkö artikkeli englanniksi antaa lisävalaistusta tilanteen kehityksestä. http://agorafinancial.com/reports/OST/NewWar/vp/OST_NewWar_vp.php?code=LOSTL903
- JP:n pääartikkeli käsittelee PA:n johdon farisealaista suhtautumista Shasin rabbin Ovadia Yosehin palestiinalaisten tuhoutumista toivovaan puheeseen muistuttaen, miten palestiinalaiset johtajat ylistävät terroristeja, jotka murhasivat sadoittain juutalaisia, miehiä, naisia ja lapsia, ja miten heidän kunniakseen vihitään laitoksia ja instituutteja, aukioita ja katuja sekä lapsi- ja nuorisotapahtumia. Tähän osallistuu myös Israelin vasemmiston aloittaman kampanjan ”rauhan-miehenä” ylistämä Mahmoud Abbas. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=186543
- Venäjän armeijan tiedustelun apulaisjohtajan kenraali Ivanovin mystinen hukkumis-onnettomuus, joksi se kuvataan, Latakian sataman lähellä askarruttaa. Hänen ruumiinsa löydettiin Turkin rannikolta 12. elokuuta useita päiviä katoamisensa jälkeen. http://www.debka.com/article/8999/
- Kaksi arabia pidätettiin Tanskassa Shipholin kentällä, koska heidän laukuistaan löydettiin pommintekotarpeita mutta ei pommia. He olivat läpäisseet turvallisuus-tarkastuksen Chicagossa. Heillä oli runsaasti rahaa mukanaan. Heidän liikkeisiinsä USA:ssa liittyi epäselvyyttä, kuten heidän laukkuihinsa, joita he lähettivät eri kohteisiin ilman seuralaista. Ihmetystä herättää USA:n turvatarkastuksen epämääräisyys. http://www.debka.com/article/9000/
- Israelin vesiyhtiö Mekorot, joka hoitaa vedenjakelua asiakkaille, teki monien valitusten jälkeen ratsian vesijohtoihinsa todeten, että PA:n arabiasukkaat olivat luvatta liittäneet 230 putkiliitäntää Mekorotin vesijohtoihin. Tarkastajat poistivat liitännät ja takavarikoivat putket tuhoten arabien rakentamia vedenkeräysaltaita, joihin varastettu vesi johdettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139368
- Kiellosta huolimatta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt kasvoivat 2.5 %:n vauhdilla ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Niissä asuu nyt 320 000 juutalaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139391
- IMRA, Independent Media Review Analysis, havaitsi tällä viikolla, että PA:n pääministeri Salaam Fayad on aloittanut salaisen diplomaattisen sodan Israelia vastaan nimellä ”Appointment of Freedom”, joka hyväksyttiin PA:n hallituksessa maanantaina. Siinä kerätään tietoja ja tapahtumia, joissa Israelin katsotaan rikkoneen tehtyjä sopimuksia tai kansainvälistä lakia. Artikkelissa arvioidaan, että se voi vielä nousta pahaksi esteeksi suorille keskusteluille, ehkä jo niiden alkamistilaisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139411

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019