MAANANTAI 30.08.10

1. NETANYAHU rakennuskiellosta: ”Kun 10 kuukauden moratorium loppuu, päätös siitä ei ole enää pätevä.” Rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä päättyy keskiyöllä 26.09.2010. Mutta tämä ei ole viimeinen sana pääministeriltä. Hän keskusteli eilen ulkoministeri Liebermanin kanssa tavasta, jolla kielto voitaisiin ujuttaa keskusteluihin PA:n kanssa siten, ettei PA pystyisi syyttämään Israelia keskustelujen torpedoinnista, mutta siten, ettei pääministeriä voida syyttää sanansa syömisestä. Lieberman kannattaa ajatusta, että kielto poistetaan suurista yhteisöistä mutta jatkuu osittaisena pienemmissä siten, että vain luonnollisen kasvun vaatima rakentaminen sallitaan. Ulkoministeriö on muuten jättäytynyt täysin sivuun rauhanprosessista.

MAHMOUD ABBAS rakennuskiellosta: ”Israel kantaa yksin vastuun näiden neuvottelujen uhkasta romuttua ja epäonnistua, jos se jatkaa setlementtien laajentamista kaikissa sen muodoissaan kaikilla 1967 miehittämillään Palestiinan alueilla”. Hän esitti lisäksi hurskaan toiveen, että Israel osoittautuu kumppaniksi, joka pystyy päättämään ja lopettamaan miehityksen. ”Täten voimme saavuttaa turvallisuuden molemmille kansoille, Israelin ja Palestiinan.”
ABBAS puhui näitä eilen televisioidussa puheessaan. PA on toistellut uhkaustaan vetäytyä keskusteluista, ellei Israel jatka kieltoa; viimeksi Saeb Erekatin suulla, joka asetteli kysymyksen näin: ”Israelin tulee valita setlementtien ja rauhan välillä.” Abbasin versio kuuluu näin: ”Asenteemme setlementteihin ja niiden laittomaan asemaan ei ole muuttunut. Päätöksemme osallistua suoriin keskusteluihin perustuu kvartetin julkilausumaan.” Hän selitti, että tuo julistus sisältää tarpeen lopettaa ”miehitys”, joka alkoi 1967, myös Itä Jerusalemin osalta. Edelleen Abbasin mukaan kvartetin julkilausuma vaatii elinkelpoisen ja itsenäisen Palestiinan valtion perustamista hyläten kaiken setlementtien toiminnan, myös luonnollisen kasvun osalta. Hän sanoi menevänsä Washingtonin konferenssiin näillä eväillä ja vetosi toisiin osapuoliin niiden täydellisestä toteuttamisesta todellisen ja kestävän rauhan saavuttamiseksi. Hän lisäsi tähän: ”Sekä Israel että palestiinalaiset haluavat turvallisuutta, mutta sitä ei tule käyttää verukkeena oikeudelle laajentua, asuttaa ja riistää toisten omistamaa maata väkivalloin.” http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Entertainment/Article.aspx?id=186422, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186394

2. PÄÄMINISTERI Netanyahun Washingtonin matka on saanut yllättävän lisäongelman kaikkien muitten lisäksi. Koska ulkoministeriön henkilökunta vaatii lisää liksaa, eli samalle tasolle kuin esim. puolustusministeriön virkailijat, ulkoministeriö ei avusta pääministerin USA:n matkaa, eikä Israelin lähetystö Washingtonissa osallistu hänen matkansa järjestelyihin USA:n pääkaupungissa. Täten autojen ja kuljettajien tilaaminen ja varmistaminen oikealle paikalle oikeaan aikaan vaarantuu ja jää pääministerin kanslian vastuulle.
ULKOMINISTERIÖ esitti uhkavaatimuksen katkaista yhteydet armeijan kanssa, jos se osallistuu pääministerin matkan järjestelyihin ja hänen turvallisuutensa varmistamiseen. Shin Bet osallistui pääministerin Kreikan matkan järjestelyihin, mutta ulkoministeriö antoi uhkavaatimuksen lopettaa yhteistyö myös Shin Betin kanssa, jos se rikkoo lakon ja kuitenkin antaa apua Netanyahun matkalle. Tämä asettaa Israelin USA:n lähettilään Michael Orenin vaikeaan asemaan, koska kielto koskee myös häntä. Oren ilmoittaa kuitenkin osallistuvansa tilaisuuksiin Netanyahun kanssa Washingtonissa.
Histadrutin pääsihteeri Eini on aiemmin vastaavissa tilanteissa antanut luvan avustaa pääministeriä ulkomailla, mutta tässä tapauksessa näin ei ole tapahtunut.
Netanyahu aloittaa matkansa tiistaina ja palannee kotimaahansa perjantaina. (JP)

3. SHASIN hengellisen johtajan entisen päärabbin Ovadia Yosefin viikkopuheensa
aikana esittämä toive, että palestiinalaiset ja varsinkin puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuhoutuisivat, on herättänyt laajaa kummastelua ja vastustusta sekä Israelissa että ulkomailla. USA:n ulkoministeriö esitti toiveensa, että Israelissa pyrittäisiin pidättymään kiihottavista lausunnoista aikana, jolloin keskitytään rauhankeskustelujen uudelleen aloittamiseen. Israelissa reaktiot ovat olleet suhteellisen vaisuja, rabbi Yosefin kiihkeät lausunnot, joita hän laukoo silloin tällöin, tunnetaan eikä niihin kiinnitetä suurempaa huomiota. Pääministerille ne ovat tietenkin harmillisia ja ikäviä, mutta tuskin aiheuttavat suurempaa päänvaivaa. Netanyhau kuitenkin sanoutui irti hänen lausunnostaan todeten: ”Rabbi Ovadia Yosefin lausunnot eivät edusta pääministerin näkemyksiä eikä myöskään hallituksen kantaa”, pääministerin kanslian lausunnossa sanotaan. ”Israel valmistautuu osallistumaan rauhan-keskusteluihin pyrkimyksenään saavuttaa rauhansopimus palestiinalaisten kanssa, joka lopettaa konfliktin ja varmistaa rauhan, turvallisuuden ja hyvät naapuruussuhteet kahden kansan välille.” Lausunnossa ei kuitenkaan tuomittu Yosefin puhetta. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley esitti valittelunsa ja tuomionsa näistä rabbin kiihottavista puheista, joita hän pitää paitsi "syvästi loukkaavina myös kiihottavina, jotka voivat vahingoittaa rauhaa". PA:n johdon Israelia demonisoivat lausuunot ovat jokapäiväisiä ilman suurta kohua.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-rabbi-s-offensive-remarks-harm-peace-efforts-1.310930

4. RAMALLAHISSA näyteltiin outo näytelmä, joka on herättänyt ihmettelyä ja sekoittanut ennestäänkin vaikeasti tajuttavaa poliittista tilannetta Länsirannalla. Kuutisenkymmentä ihmistä oli kutsuttu ns. ”kansalliseen konferenssiin”, mutta järjestäjät eivät olleet uskoa silmiään, kun satoja lihaksikkaita nuoria miehiä tunkeutui kokoussaliin täyttäen koko huoneen. Heillä oli sama ulkoinen olemus: siviilivaatetus, hyvin kehittyneet lihakset ja tuima ilme. Konferenssiin odotettiin vanhoja ihmisiä, jotka oli kutsuttu laatimaan vastalause osallistumista suoriin neuvotteluihin USA:n ja Israelin painostuksen alla, eivätkä nämä sopineet kuvaan ollenkaan. Muutamilla heillä oli mukanaan rullalle käärittyjä plakaatteja. Järjestävät aavistivat, että oli odotettavissa ongelmia. Eikä siinä petytty.

LIHAKSIKKAAT nuoret miehet aloittivat vihellyskonsertin välittömästi ensimmäisen puhujan tri Mamdouh al-Akerin lausuttua sanat : ”Allahin, armollisen nimessä”, huudellen: ”Verellämme ja sielullamme vapautamme sinut, Abu Mazen”, aukaisten plakaattinsa, joissa oli heidän vapauttansa kuvia. Al-Aker, joka johtaa palestiinalaisten riippumatonta ihmisoikeuksien komissiota, ei voinut jatkaa puhettaan. Yhden järjestäjän tartuttua mikrofoniin ja pyytäessä hetken hiljaisuutta niiden muistoksi, jotka olivat antaneet henkensä Palestiinan ja arabikansan puolesta, yksi edessä istuvista muskelimiehistä nousi ja viittasi saliin, mikä lopetti vihellykset ja huudot hetkeksi, mutta alkoivat uudestaan hiljaisuuden jälkeen.
KONFERENSSIN järjestäjät päättivät pitää lehdistötilaisuuden Watan TV-asemalla käyttääkseen matkaa sinne mielenosoitusmarssina. Mutta heti mentyään ulos muskelimiehet alkoivat mellakoida estäen kuvaajien toimia työntäen Abbasin kuvia kameran ja kuvattavan välille. Pahoinpitelyiltä sentään vältyttiin poliisin tullessa väliin, ja kokous hajosi siihen.
Konferenssin järjestäjät uskovat, että nämä 400 muskelimiestä kuuluivat Palestiinan yleiseen tiedustelupalveluun (Mukhabarat) ja osa estävän turvallisuuden miehiin. Heitä ja heidän johtajiaan tunnistettiin konferenssivieraiden toimesta, osa muskelimiehistä oli juuri lopettanut koulutusjaksonsa.

PA:N puheenjohtaja Abbasin kanslia kieltää tietävänsä, keitä muskelimiehet olivat ja kuka heidät oli lähettänyt paikalle. Yleisesti uskotaan, että oli heidät lähetetty paikalle Abbasin kanslian toimesta tai sen tietämättä, se osoittaa vakavan vapaan puheoikeuden loukkauksen tapahtuneen Abbasin silmien alla Ramallahin keskustassa. http://www.haaretz.com/print-edition/features/amira-hass-who-s-suppressing-opposition-rallies-in-ramallah-1.310973

5. UUTISOTSIKOITA
- Habeit HaYehudi (Juutalainen kotimme) kansanedustaja Zevulun Orlev varoittaa, että hallitusyhteistyö alkaa hajota, jos Netanyahu taipuu PA:n ja USA:n painostuksen alla ja suostuu rakennuskiellon jatkamisen Juudeassa ja Samariassa. Hän sanoi tämän olevan puolueensa varoituslinja. Jos puolue vetäytyy hallituksesta, sen kannatus Knessetissä putoaa 74:stä 71:en, minkä johdosta 13 kansanedustajan vetäytyminen hallituksen riveistä voi kaataa Netanyahun hallituksen. Liebermanin puolue pysyttelee hallituksessa toistaiseksi. Labouria edustava vähemmistöministeri Avishay Braverman vaatii puoluetta eroamaan, ellei Netanyahu suostu jatkamaan rakennuskieltoa. Hänen puoluetoverinsa Ben Eliezer moitti Bravermania, että hän esitti vaatimuksensa väärään aikaan. (JP)
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin vaatii Netanyahua selittämään, miksi rakentaminen on dramaattisesti vähentynyt Jerusalemin itäosissa. Ennen USA:n varapresidentti Bidenin vierailua kolmen kuukauden aikana hyväksyttiin 3 171 asuntoyksikköä, sen jälkeen viiden kuukauden aikana vain 433. Hän piti virheellisenä rajoittaa rakentamista Jerusalemin itäosissa myönnytyksenä PA:lle, koska maailma ei ymmärrä, miksi se nostetaan uudelleen epävirallisen kiellon loputtua. Rivlin selitti, ettei Jerusalemin itäisten osien rakentaminen sinänsä ole pääasia, vaan se, millaisen kuvan se antaa Israelin pääkaupungin yhtenäisyydestä, mitä kielto runtelee pahoin. (JP)
- Israelin valtion edustaja vastustaa Ashkelonin kaupungin valitusta korkeimmalle oikeudelle, ettei valtio vahvista kaupungin koulurakennuksia raketti-iskujen varalta. Valtion vastineessa sanotaan, ettei Ashkelon poikkea muista uhanalaisista kaupungeista, joitten koululaitokset olisi myös vahvistettava. (JP)
- Uusi lakiesitys antaa poliisille oikeuden ruumiintarkastuksiin eri tilanteissa ilman erityistä lupaa tai edes epäilyä, että henkilöllä on aseita tai pommia mukanaan. Oikeusministeriö vastustaa lain voimaan tuloa, koska se loukkaa monin tavoin kansalaisen yksityisyyttä.(JP)
- Iran esitteli uuden pitkän kantomatkan 130 mm:n tykistön ammuksensa. Se käyttää kiinteällä polttoaineella toimivia moottoreita, joitten ansiosta ammus muistuttaa ballistista ohjusta. Sen kantomatkaa nostettiin 27 km:stä 42 km:in. (JP)
- Egyptin turvallisuusjoukot löysivät sunnuntaina lisää kätkettyjä aseita Siinailta. Mukana oli 150 ilmatorjuntaohjusta sekä 50 ilmatorjunta-ammusta. He löysivät ja sulkivat myös toistakymmentä salakuljetustunnelia Siinalta Gazaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139383
- Pitkään kestänyt kuivuus yhdessä onnettoman infrastruktuurin kanssa ovat ajaneet arviolta 800 000 ihmistä Syyrian koillisosista kaupunkeihin. He leiriytyvät kaupunkien porttien ulkopuolelle ilman sähköä tai juoksevaa vettä, ilman kouluja tai muita sosiaalisia ja lääkinnällisiä palveluja. Kuivuutta ovat pahentaneet Turkin rakentamat padot ja vesivoimalat Eufratin ja Tigrisjokien alkulähteillä. Kuivuus tuntuu erittäin pahana myös Irakissa, jossa Eufratin varren viljelykset on kasteltu joesta ohjattujen kanavien avulla. Kuivuminen aiheuttaa Irakissa jatkuvia hiekka- ja pölymyrskyjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139381
- ALRAI lehti kertoi Kuwaitissa lauantain numerossaan, että IDF valmistautuu tuhoamaan Hizbullahin asevarastot ja tukikohdat Syyrian alueella. Lehden mukaan IDF on vahvistanut voimiaan maan pohjoisosassa. Artikkelissa arvioidaan, että tällä kertaa Syyria tulisi vastaamaan IDF:n iskuihin lujasti ohjuksillaan, joita se itse valmistaa ja joita Venäjä toimittaa sille USA:n ja Israelin vastustuksesta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139384
- Arielin kaupungissa esityksiä varustavien näyttelijöiden ja kirjoittajien lukumäärä pieneni eilen viidellä, jotka sanoutuivat irti boikottiuhasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139380
- Libyan diktaattori Muammar Gaddafi luennoi islamista muutamalle sadalle nuorelle Italian naiselle. Gaddafi sanoo olevansa omatekoinen feministi. Kolme naista kääntyi islamin uskoon tilaisuuden jälkeen. Paikalla ollut kiitteli tilaisuutta hyvin järjestetyksi ja Gaddafia ihmisläheiseksi, joka ihannoi islamia ja piti kristinuskoa merkityksettömänä kehottaen kaikkia kääntymään islamin uskoon, lahjoittaen jokaiselle Koraanin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3945653,00.html
- Tiberian kaupunki on hankkinut Las Vegasin mallin mukaan turistipyydyksen, joka perustuu voimakkaitten vesisuihkujen käyttöön, valojen ja äänen vaihteluun musiikin tempon mukaan laser- ja tanssiesitysten säestyksellä. 15 minuutin esitykset toistetaan 20.30, 21.30 ja 22.30 iltaisin Tiberian kävelykadun eteläpäässä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3944673,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019