Friday, April 13, 2007

PERJANTAI 13.04.07
1. VATIKAANIN LÄHETTILÄS Israeliin ei osallistu vuosittain järjestettävään holokaust muistopäivän viettoon ensi sunnuntaina Jad Vashem museossa.
Vatikaanin lähettiläs Monsignor Antonio Franco kertoi Jerusalemin Postin toimittajan puhelinkeskustelussa, että Vatikaani ei hyväksy tapaa, millä paavi Pius XII esitetään huonossa valossa, koska hän ei protestoinut juutalaisten massamurhaa toisen maailmansodan aikana. Franco kertoi lisäksi, että päätös on hänen omansa, ja se perustuu siihen, ettei museon johto reagoinut hänen esittämäänsä kritiikkiin edellisenä vuonna paavi Pius XII:n esittämisestä holokaustin myötäilijäksi kieltäytyessään vastustamasta sitä.
PAAVI PIUS XII:N todetaan museon vuonna 2005 uuden museon avaamisen jälkeen asetetussa kirjoituksessa pidättyneen ottamasta kantaa sodan aikana Vatikaaniin tulleisiin tietoihin juutalaisten massamurhista.
MUSEON JOHTO sanoo asian johdosta julkaisemassaan lausunnossa ”olevansa shokissa ja pettynyt, että Vatikaanin edustaja on valinnut olla kunnioittamatta holokaustin muistoa jäämällä pois virallisesta tilaisuudesta, johon Israelin valtio ja kansa yhtyvät uhrien muistoksi toteamalla, että asennoituminen on vastoin paavin Jad Vashemin vierailunsa yhteydessä antamaa lausuntoa koskien holokaustin ja sen uhrien muiston tärkeyttä. On hylättävää käyttää diplomaattista painostusta historiallisen tutkimuksen yhteydessä.”
VIRALLISEEN TILAISUUTEEN osallistuvat kaikki vieraat lähettiläät Israelissa ja heidän edustajansa, kuten myös Israelin korkein johto ja merkkihenkilöt sekä uhrien edustajat. Tämä on ensimmäinen kerta, että joku vieraan vallan lähettiläs tarkoituksellisesti jättäytyy pois tilaisuudesta.
VATIKAANIN LÄHETTILÄS Franco selitti vuosi sitten vastustaessaan museon viittausta Paavi Pius XII:n neutraaliin suhtautumiseen holokaustiin, että tarkoituksena oli herättää huomiota asiassa, joka hänen mukaansa ”loukkaa katolilaisia ja koskee ihmisoikeuksia”.
Jad Vashemin kuvatekstissä todetaan, että toimiessaan Vatikaanin valtion sihteerinä paavi Pius XII toimi aktiivisesti saadakseen Saksan hallituksen suostumuksen säilyttää kirkon oikeudet Saksassa, vaikka se tarkoittaisi natsien rasismihallituksen tunnustamista. Noustuaan paavin asemaan 1939 hän hyllytti edeltäjänsä laatiman rasismin ja anti-semitismin vastaisen kirjelmän. Vaikka viestejä juutalaisten murhista virtasi Vatikaaniin, paavi ei protestoinut sanallisesti eikä kirjallisesti. Joulukuussa 1942 hän kieltäytyi allekirjoittamasta liittoutuneitten lausuntoa, jossa tuomittiin juutalaisten karkotukset, eikä paavi Pius XII protestoinut, kun Rooman juutalaisia karkotettiin Auschwitziin. Hän säilytti neutraalin asenteensa koko sodan ajan, lukuun ottamatta vetoomusta asiasta Unkarin ja Slovakia hallituksille. Hän pidättyvyytensä ja ohjeitten puutteensa pakotti kirkon johtajat kaikkialla Euroopassa päättämään itse, miten toimia.
Vatikaani väittää paavi Pius XII:n toimineen diplomaattisesti säästääkseen juutalaisia holokaustista.
(ote Jad Vashemin kuvatekstistä)
2. HEBRONIN JUUTALAISET yrittävät ostaa lisää taloja Hebronissa, väittää armeijan edustaja.
Tähän he pyrkivät Amerikan ”oikeistojuutalaisten” varojen turvin vahvistaakseen juutalaisten määrää ja asemaa Hebronissa, kertoi armeijan edustaja JPostin toimittajille Y Katzille ja T Lazaroffille torstaina.
Armeijan edustaja selittää lisäksi, että saatuaan kaupan laillistettua amerikkalaiset rahoittajat, pääasiassa New Yorkista, Chicagosta ja Miamista, avustavat myyjien pääsyn ulkomaille, usein Jordaniaan. Armeijan edustajan mukaan se ei voi estää tällaisia yksityisten välisiä kauppoja.
KYSYMYKSESSÄ ON ns. ”rauhantalo” (Beit Hashalom), jonka asuttamisesta nyt kiistellään ja jonka sisään muuttaneet 15 perhettä ja 40 yksinasuvaa puolustusministeri Amir Peretz uhkaa häätää parin viikon sisällä, mikäli hän on silloin vielä ministerinä, mitä useat epäilevät. Talon hyötypinta-ala on 3500 neliömetriä, se on toiselta pitkältä sivultaan nelikerroksinen, toiselta puolelta kaksikerroksinen, rinteeseen rakennettu.
Hebronin tässä osassa asuu 30 000 arabia Israelin valvonnassa, juutalaisia siellä asuu nykyisin 800 henkeä.
SHIN BET JA SAMARIAN POLIISI ovat asettaneet erikoisyksiköt tarkkailemaan ”setlerien” maan ja kiinteistön hankintaa, mitä ne ”nimittävät setlementtien laajentamiseksi”, mikä sellaisena on kiellettyä. Siitä ei tässä tapauksessa ole kysymys, koska talo sijaitsee Israelille määrätyllä osalla kaupunkia.
Turvallisuusvirkailijat tunnustavat, että Hebronin rauhantalon hankinta tapahtui heidän tietämättään, mitä he pitävät epäonnistumisena. Siviilihallinnosta todetaan, etteivät kiinteistön yksityiskaupat ole laittomia, mutta niiden asuttamiseen tulee saada viranomaisten ja tärkeimmissä tapauksissa hallituksen lupa.
3. RAUHA SYYRIAN KANSSA on mahdollinen kuudessa kuukaudessa, väittää Ibrahim Abe Suleiman, Yhdysvalloissa asuva Syyrialainen, 70, joka väittää omaavansa läheiset suhteet Syyrian nykyjohdon kanssa. Hän esitteli teesejään Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa ja sen jälkeen lehdistölle. Hän totesi, että keskusteluissa Wye Plantaaseilla 1998 ja Shepherdstownissa 2000 ratkottiin 80 % Syyrian ja Israelin välisistä ongelmista. ”Loput ongelmat selvitetään kahdessa tai kolmessa kokouksessa”, hän väitti. Syyrian hallitsevaa alawite vähemmistöä edustava Abe Suleiman on ensimmäinen syyrialainen, joka koskaan on saanut tilaisuuden esiintyä Israelin Knessetin alaisessa valiokunnassa.
Hän väitti Syyrian presidentti Bashar Assadin olevan vakavissaan esittäessään rauhantarjouksia Israelille.
SULEIMAN KERTOO, ettei Assad ole mikään Anwar Sadat, joka vieraili Israelin Knessetissä, eikä ole tarvis odottaa hyvän tahdon eleitä ennen rauhankeskusteluja jos silloinkaan. Hän lupaa, ettei Syyria tulisi puuttumaan Kinneretin vesilähteisiin Golanin kukkuloilla. Israel voisi vetäytyä viiden vuoden aikana ja israelilaisilla olisi oikeus vierailla perustettavassa maita erottavassa puistossa Golanin rinteillä.
Pääministerin kanslia ei sano tietävänsä, ketä Suleiman edustaa ja ulkoministeriön virkailija peruutti sovitun tapaamisen Suleimanin kanssa. Häntä ei myöskään päästetty tapaamaan Israelissa vankeuteen tuomittuja syyrialaisia druuseja ja maahan tunkeutuneita.
Knessetin valiokunnassa Yisrael Katz sanoi pyytäneensä Suleimania viestittämään Assadille, ettei Israel koskaan tule luopumaan Golanin kukkuloista.
Syyria on poikkeuksetta rikkonut aiemmin tekemänsä sopimukset Israelin kanssa.
4. EI OLE SYYTÄ aliarvioida Syyrian asevoimia, varoittelee Yaakov Katz. Hän vetoaa huomioon, miten IDF arvioi olevansa mahtiasemassa alueella ennen Libanonin sota kakkosen fiaskoa, joka osoitti kouraan tuntuvasti Israelin ympärillä olevien aseellisten ryhmien voimien kasvun. Syyria on muuttanut armeijansa taktiikkaa ja organisointia Hizbullahin sodankäynnin opetusten mukaisesti. Syyrialla on 300 Scud-ohjusta aivan Israelin rajan tuntumassa. Se on perustanut 10 000 miehen vahvuisen osaston vastuunaan ohjus- operaatiot, joihin kuuluu 700 km:n kantomatkan Scud D ohjuksia, ja 30 laukaisualustaa niitä varten.
Syyrian vakinainen armeija on 400 000 miehen vahvuinen ja jaettu 12 divisioonaan. Niistä 10 000 kuuluu eliitti kommandojoukkoihin, jotka toimivat kriisitilanteissa ensilinjan miehistönä. Libanonin sodan jälkeen kommandoyksiköitä on lisätty ja koulutettu myös kaupunkisodankäyntiin. Katz arvioi, että Syyrian tarkoituksena on vetää IDF sotimaan tiheästi asutuille alueille, jossa Syyrialla olisi etulyöntiasema.
SATELLIITTIKUVIEN perusteella, joita CBN news julkaisi, Syyrialla on kolme pääohjusasemaa. Yksi niistä on keskeisesti Hamassa, jonka asetehtaat on ympäröity yli 30 kovabetonibunkkereilla, joissa on moniputkisia raketinheittimiä. Muutamassa minuutissa ne pystyvät lähettämään yli tonnin ei-tavanomaisia räjähdekärkiä kaikkialle Israeliin.
Toinen ohjusasema sijaitsee lähellä Homsia. Siellä sijaitsevat aiemmin tuntemattomat kemiallisten ohjuskärkien laitokset, joiden läpiajettava rakennus johtaa laitokseen, jossa räjähdekärjet on sijoitettu ballistisiin ohjuksiin. Katz varoittaa toistamiseen, ettei ole syytä aliarvioida Syyrian sotakapasiteettia.
5. UUTISOTSIKOITA
- LABOURJÄSENET Ophir Pines-Paz ja Ami Ayalon vaativat, että puolueen tulee erota hallituksesta, jos se ei karkota juutalaisia Hebronin rauhantalosta.
- ARABIKANSANEDUSTAJA Azmi Bisharan perhe palasi Israeliin Jordaniasta, mutta hän itse matkusti luultavasti Espanjaan. Bisharan Balad-puolue on palkannut huippujuristeja maailmalta, jotka tulevat Israeliin sunnuntaina vaatiakseen Shin Betiä julkaisemaan Bisharaa koskevat tutkimusasiakirjansa, tarvittaessa korkeimman oikeuden kautta. Bishara tapasi Jordaniassa ulkoministeri Abdallah Hatibin ja parlamentin apulaispuhemiehen Taher El-Masrin, jota pidetään Jordanian palestiinalaisten huomattavana johtajana. Jordanian Newsagencin Amonin mukaan Bishara esitti Hatibille ideoita, jotka muuttaisivat Israelin arabien välisten suhteitten luonteen, yksilöimättä, miten.
- JERUSALEMIN VALTUUSTON jäsen Mina Fenton (NRP) pyysi pormestari Uri Lupolianskia poistamaan Teddy Kollekin nimen kaupungin instituutioista, koska äskettäin Englannin salaisen palvelun MI 5 arkistojen avauduttua on paljastunut, että Kollek vakoili juutalaisten vastarintajärjestöjen toimintaa mandaattivallan loppuaikoina ja ilmiantoi lukuisia Irgunin ja Lehin jäseniä englantilaisille, jotka teloittivat joitakin kiinni saamiaan ja karkottivat lukuisia muita. Kollek toimi Jerusalemin pormestarina lähes kolme vuosikymmentä.
- PAAVI BENEDICT XVI:n tapa käyttää Auschwitzin päiväkirjaa pääsiäisrituaalin aikana on herättänyt sekavia mielialoja. Isä Michael McGarry Tantur ekumeenisesta instituutista Jerusalemissa sanoo omana mielipiteenään, että se oli virhe. Simon Wiesenthal-keskuksen johtaja professori Efraim Zyroff kertoi, että vaikka hän ei ole selvillä katolisen kirkon rituaaleista, hän tuntee levottomuutta pyrkimyksistä kristillistää holokaustia.
RISTIN KOLMANNEN ASEMAN meditaation kirjoitti Ambrosian kirjaston prefekti Monsignor Gianfranco Ravasi Milanosta paavin pyynnöstä: ”Todistajan täytyy voimallisesti asennoitua silloinkin, kun on vahva houkutus kätkeytyä, luopua, mukautua vallitsevaan mielipiteeseen. Nuoren juutalaisen naisen sanoin, joka oli lähetetty kuolemaan keskitysleirissä: Jokaista uutta kauhua tai rikosta meidän tulee vastustaa uudella totuuden ja oikeuden palasella, jotka olemme itse saavuttaneet. Voimme kärsiä, mutta meidän ei tule antautua,” sanotaan meditaatiossa.
- HAMAS ASEISTAA Islamic Jihadin terroristeja luovuttamalla niille Kassam-raketteja.

Thursday, April 12, 2007

TORSTAI 12.04.07
1. RAUHANTALO HEBRONISSA näyttää olevan seuraava kohde, jossa puolustusministeri Amir Peretz ja pääministeri Ehud Olmert kokeilevat valtansa rajoja.
Hebronin juutalaiset lunastivat tuon 4-kerroksisen 3 500 neliömetrin suuruisen kerrostalon Hebronissa 700 000 USD:lla alueella, joka Oslon sopimuksen mukaan kuuluu Israelin valvontaan ja sijaitsee Kiryat Arbasta patriarkkojen luolalle johtavan tien varrella. Taloon on muuttanut juutalaisia perheitä, jotka aloittivat välittömästi sen kunnostamisen, koska sen rakentaminen on keskeneräinen. Kysymys ei ole omistusoikeudesta, mistä on todisteena myös se, että PA:n viranomaiset ovat antaneet pidätysmääräyksen myyjistä, sillä maan myyminen juutalaisille on maanpetokseen verrattava rikos, josta rangaistuksena on kuolemantuomio. Kymmeniä palestiinalaisia on tämän vuoksi tapettu sekä PA:n että yksityisten toimesta.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ antoi pari päivää sitten lausunnon, jossa se uhkaa häätää ”irtolaiset” talosta parin viikon sisällä ja väitti, että oikeuskansleri oli hyväksynyt häädön. Nyt on selvinnyt, ettei oikeuskansleri Mazuz antanut lupaa talon tyhjentämiseksi, vaan antoi talon omistajille 30 päivää aikaa selvittää omistusoikeutensa.
Koko jupakan taustalla on se, etteivät taloon muuttaneet perheet pyytänet armeijan lupaa, kuten olisi pitänyt, mitä Peretz käyttää hyväkseen nostaakseen omaa imagoaan pian lähestyviä Labour-puolueen puheenjohtajavaaleja varten. On mahdollista, että Peretz menettää sekä puheenjohtajuuden että ministerin-paikkansa. Kuten aina tällaisissa kiistoissa, Israelin media hyvin kärkkäästi siteeraa vasemmistoon kuuluvia painostusryhmiä kuten Peave Now, jotka äänekkäästi vaativat perheitä karkotettaviksi.
Pääministeri Olmert ja useat hallituksen jäsenet vastustavat asukkaitten häätöä.
ILMAN LUPAA RAKENNETTUJEN PARAKKIASUTUSTEN, joita pääasiassa nuoret ovat pystyttäneet pysyvien kylien läheisille tyhjille kukkuloille Juudeassa ja Samariassa, purkamisesta Olmert ja Peretz ovat lehtitietojen mukaan sopineet. Asia on toistuvasti ollut Israelin ja USA:n viranomaisten asialistalla.
2. VANKIENVAIHTO korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi näyttää aiheuttavan hajaannusta paitsi Israelin sisällä myös PA:n päähallituspuolueen Hamasin sisällä. JPostin kolumnistien Y Katzin ja Kh A Toamehin kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että Hamasin sisällä on muotoutumassa kolme ryhmittymää.
ENSIMMÄISTÄ RYHMÄÄ johtaa Khaled Mashaal, joka Damaskoksesta käsin johtaa Hamasin ulkopolitiikkaa. Turvallisuusvirkailijan mukaan Mashaal on toistaiseksi alentanut imagoaan voidakseen näyttää maltilliselta. Tämän teorian mukaan Mashaalin tarkoituksena on saada valvontaansa PLO (Palestiinan vapautusjärjestö) ja sen mukana palestiinalaisten johtajuus Jasser Arafatin tapaan.
TOISTA RYHMÄÄ johtavat entinen ulkoministeri Mahmoud Zahar ja entinen Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri. Tämä ryhmä edustaa radikaalia islamia ja he kutsuvat itseään ”hylkääjiksi”, jotka syyttävät Ismail Haniyehiä ja Khaled Mashaalia petturuudesta suostuessaan saudien räätälöimään yhteishallitukseen Fatahin kanssa. He pitävät Mekkan sopimusta keinona, jolla valta riistetään Hamasilta.
KOLMATTA RYHMÄÄ artikkelin kirjoittajat pitävät radikaalimpana. Sitä johtaa Ahmed Jaabri, jota artikkelissa kutsutaan Hamasin ”esikuntapäälliköksi”. Ryhmä päämaja sijaitsee Gazassa ja sen uskotaan laatineen Shalitin vapauttamiseksi esitetyn listan palestiinalaisista vangeista.
TARKKAILIJAT uskovat, että hajaannus Hamasin sisällä sitoo pääministeri Ismail Haniyehin käsiä, jonka on vaikea tehdä päätöksiä hallituksessa, jossa Fatah on mukana.
3. HAMASIN JOHTO uskoo, että Israelin hallitus (”miehityshallitus”) suostuu lopulta sille esitettyyn vankienvaihto-tarjoukseen, koska ”sillä ei ole muita vaihtoehtoja”. Sen mielestä Israelin hallitus on syyllinen asian pitkittymiseen, koska se alun perin kieltäytyi keskustelemasta vankien vaihdosta.
PA:N HALLITUKSEN tiedostusministeri Mustafa Barghouti pitää Israelin hallituksen kieltäytymistä hyväksyä sille esitetty lista vapautettavista palestiinalaisista osoituksena sen heikkoudesta. Hän kehtasi esittää vaatimuksen, että kansainvälinen yhteisö painostaisi Israelia hyväksymään listan sellaisenaan. Hän myös pilkkasi Israelin tapaa leimata muutamat vangit ”murhaajiksi, joilla on verta käsissään”. Hänen mielestään Israelin armeijalla on paljon verta käsissään. Hän ei huomioi sitä, että palestiinalaiset terroristit pyrkivät murhaamaan nimenomaan siviilejä, naisia ja lapsia, mutta IDF pyrkii eliminoimaan vain aseelliset terroristit.
HAMASIN JOHTO kritisoi ankarasti USA:n hallitusta, että se tuhlaa 60 miljoonaa USD PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille uskollisten turvallisuusjoukkojen vahvistamiseen. Hamasin mukaan tämä osoittaa USA:n hallituksen pahan tahdon palestiinalaisia kohtaan. Lausunnon mukaan USA:n tarkoituksena on saada kriisi aikaan eri palestiinalaisryhmien välillä, ”mikä palvelee vain Israelin etuja”. Siinä vaaditaan, että Abbas antaa tyydyttävän selityksen asiasta: ”Ulkomaisen avun tulisi kulkea PA:n talousministerin kautta”.
4. PÄÄMINISTERI OLMERT JA PUHEENJOHTAJA ABBAS tapaavat toisensa ensi sunnuntaina Ricelle antamansa lupauksen mukaisesti. Olmertin kanslia vakuuttaa, ettei keskusteluissa oteta esille kysymyksiä rajoista, palestiinalaispakolaisista tai Jerusalemista, vaan keskitytään palestiinalaisvankeihin ja Israelin jäädyttämiin varoihin, joita se kerää tulli- ym. maksuina rajanylityspaikoilla. Lopullisen tilanteen kysymyksistä keskustellaan vasta sitten, kun PA:n hallitus on hyväksynyt kvartetin asettamat kolme ehtoa, Olmert vakuuttaa. Johtajat tapaavat joko Jerusalemissa tai Jerikossa, joka on myös yhtenä mahdollisuutena.
VENÄJÄN KANSALLISEN TURVALLISUUSNEUVOSTON puheenjohtaja Igor Ivanov tapasi eilen Israelissa sekä pääministeri Olmertin että ulkoministeri Livnin. Israelin päällimmäinen huoli koskee aseitten salakuljetusta Syyrian kautta Hizbullahille. Livni tähdensi, että taistelu terrorismia vastaan on yhteinen.
FBI SANOO HAVAINTONAAN, että Hizbullah välttää hyökkäyksiä Amerikkaa vastaan paetakseen USA:n vihaa, mikä voisi vahingoittaa Hizbullahin varainhankintaa USA:ssa. Lausunnossa selvennetään, että vaikka Hizbullah ja al-Qaida pyrkivät samaan päämäärään eli USA:n vahingoittamiseen, Hizbullahin tämän hetken tärkein toimi on varojen hankinta, mutta al-Qaida iskee heti, kun sillä on siihen mahdollisuus.
5. UUTISOTSIKOITA
- PA:N. talousministeri Salem Fayyed kertoi EU:n johdolle keskiviikkona, että PA tarvitsee tänä vuonna 1.33 miljardia USD taloustukea voidakseen tasapainottaa taloutensa. Hän sai EU:n vakuutuksen teknisestä yhteistoiminnasta, mutta EU:n ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner totesi, että laajempi EU:n tuki on riippuvainen siitä, että PA:n hallitus hyväksyy sille asetetut kolme vaatimusta. Fatahin 10-jäseninen delegaatio keskusteli keskiviikkona EU:n parlamentin jäsenten kanssa. Tilaisuuden jälkeen jotkut parlamentaarikot kritisoivat EU:n julistamaa boikottia PA:n hallitukselle, ”koska se vahvistaa Hamasia”.
- LIIKE LAADULLISEN HALLITUKSEN PUOLESTA esitti korkeimmalle oikeudelle toisen vaatimuksen, että sen tulisi poistaa talousministeri Hirchson tehtävistään häntä vastaan nostettujen talousrikossyytösten poliisitutkimusten ajaksi.
- HIZBULLAHIN APULAISPÄÄSIHTEERI sheikki Naim Kassem vakuutti, että hänen järjestönsä on valmis uuteen sotaan Israelia vastaan. Hän esitti huomionsa brittilehden the Guardian haastattelussa keskiviikkona.
- ISRAELIN avaruusteollisuus IAI tarjoaa USA:n kolmanneksi suurimmalle puolustusurakoitsijalle Northtrop Grumman Corp. rakentamaansa vakoilusatelliittia. Sen hinta on alle 200 miljoona USD ja se olisi valmis 28 kuukaudessa tilauksesta. Israel voi laukaista avaruuteen satelliitin ensimmäisen version vielä tänä kesänä.
- KAKSI ISRAELISSA koulittua koiraa panevat nenänsä töihin Kalifornian ranta-alueella. Voittoa tuottamaton yhtiö Pups for Peace tilasi keltaisen labradorin Smaya ja saksanpaimenkoiran Jerry kouluttamisen turvallisuustehtäviin 20 000 USD:lla. Koirien käsittelijä Michael Saliba vietti viikkokausia Israelin pohjoisosassa harjoitellen koirien kanssa bussipysäkeillä ja kaduilla nuuhkien jälkiä räjähteistä. Hän joutui opettelemaan muutaman sanan hepreaa, jota koirat ymmärtävät.
- 10 % palestiinalaislapsista kärsii pysyvästi aliravitsemisen seurauksista laajalle levinneestä köyhyydestä johtuen Gazassa ja Länsirannalla, ilmenee tehdyssä tutkimuksessa. Toisen tutkimuksen mukaan puolet palestiinalaisista elää köyhyydessä. Kuusi vuotta kestänyt väkivalta palestiinalaisten ja Israelin välillä on rampauttanut alueitten talouden, mitä on lisännyt ulkomaisen avun väheneminen boikotin johdosta. Tutkimukset tehtiin marras-joulukuussa Länsirannalla ja Gazassa 13 238 asukkaan keskuudessa. Sen mukaan 13.2 % lapsista Gazassa kärsii kasvuhäiriöistä (stunted growth), Länsirannalla 7.9 %.
- IHMISKAUPAN rangaistukset eivät ole tarpeeksi kovia, voidaan havaita kokemuksista, että yli kolmannes rangaistuista palaa takaisin laittomaan ammattiinsa. Ihmiskaupasta annettu rangaistus oli viime vuonna km. 2.9 vuotta, 4.6 vuotta edellisvuonna ja 3.6 vuotta vuonna 2004. Toiseksi havaitaan, että oikeuslaitokset eivät vaadi korvauksia tuomituilta. Vuonna 2006 vain 11 tapauksessa 17:sta vaadittiin korvauksia yhteensä 314 000 NIS, 18 500 NIS vähemmän kuin edellisenä vuonna.
- AMNESTY INTERNATIONAL toteaa raportissaan, että Egyptin viranomaiset harjoittavat systemaattista ihmisoikeuksien polkemista kansallisen turvallisuuden nimissä. Paitsi omien kansalaistensa kohtelemista väärin, Egypti tunnetaan kansainvälisenä kuulustelu- ja kidutuskeskuksena toisten valtioitten laskuun ”terrorin vastaisen sodan” nimissä. Egyptin turvallisuuspalvelujärjestöllä (SSI) on suuri valta valtion hätätilan johdosta, jota hallitus on ylläpitänyt lähes 40 vuotta. Kidutus ja pidätettyjen pidätysajan jatkaminen ilman oikeuden päätöstä ovat vallitsevia kaikkialla maassa, ilmenee raportissa. Järjestö kehottaa valtioita luopumaan käytännöstä, jossa maassa pidätetty epäilty Egyptin kansalainen palautetaan kotimaahansa vakuutuksella, ettei häntä kiduteta Egyptissä.
- Kinneretin vedenpinta jää 2 metriä alle toivotun, se on nyt 30 sm alempi kuin 2006 ja 130 sm alempi kuin 2005.

Wednesday, April 11, 2007

KESKIVIIKKO 11.04.07
1. VANKIENVAIHTO VAARASSA, ilmenee aamun uutisista.
ERÄÄN TIEDON mukaan Israelin johto ei ole hyväksynyt palestiinalaisten esittämää listaa vangeista, joihin he haluavat vaihtaa sieppaamansa israelilaissotilaan. Olmert kutsui eilen Israelin turvallisuudesta vastaavien järjestöjen johtajat keskustelemaan Hamasin vaatimuksista. Olmert ilmoitti kokouksen todenneen Hamasin esittämän listan ”pettymykseksi”. He katsoivat, että Hamas kuivittelee voivansa vaatia mitä ikinä lystää, koska siellä on kuvitelma, että Israelin hallituksen heikosta poliittisesta asemasta johtuen se suostuu mihin tahansa korjatakseen menettämäänsä kansansuosiota.
TOINEN EPÄILY koskee Hamas-johtajan Khaled Mashaalin mahdollisuuksia saada sotilasta pitävä Durmush-klaani Gazassa luopumaan saaliistaan.
Tämä siksi, että klaanin ja Hamasin välit ovat huonontuneet viime aikoina.
KORPRAALI Gilad Shalitin sieppauksen takana olivat tiettävästi Hamas, Palestiinan vastarintakomiteat ja Durmush-klaani, jota johtaa Mumtaz Durmush.
DURMUSH-KLAANI oli vastuussa kahden Fox-news TV-yhtiön toimittajan sieppauksesta. Heidät vapautettiin kahden viikon jälkeen, kun Hamas suostui maksamaan klaanille miljoona USD.
Durmush-klaania pidetään tunnettuna terroriryhmänä Gazassa. Se on mukana aseitten salakuljetuksessa Siinailta Gazaan. Sen uskotaan siepanneen BBC:n toimittajan Alan Johnstonin maaliskuun 12. päivänä.
TAMMIKUUSSA 2007 Hamasin pyssymiehet surmasivat kaksi klaanin jäsentä, joiden he epäilivät olevan yhteyksissä Fatahin kanssa. Kostoksi klaanin jäsenet surmasivat kolme Hamasin jäsentä ja sieppasivat panttivangeikseen useita muita, ja vaativat, että Hamas luovuttaa sille klaanin jäsenten surmaajat.
2. ISRAELIN TURVALLISUUSJOHTAJAT arvioivat tilannetta ja yrittävät laatia kriteerit, joitten perusteella voitaisiin määrittää, keitä tuomittuja murhaajia ja niiden suunnittelijoita voitaisiin vapauttaa.
Eräs mukana ollut virkailija kutsuu listaa nimellä: ”450 murhaajaa ja 9 muuta, jotka auttoivat heitä.” Kriteerinä voitaisiin pitää sitä, olisiko viisasta erottaa toisistaan suoramaisiin murhiin henkilökohtaisesti osallistuneet ja niiden suunnittelijat eri kategorioihin.
MINKÄ RATKAISUN he sitten saavatkin väännettyä, Israelin oikeuslaitos joutuu varsin kyseenalaiseen ja outoon tilanteeseen. Korkeasti palkatut asianajat, syyttäjät ja tuomarit ovat tehneet kuukausikaupalla työtä kunkin tuomitun murhaajan tai murhaa suunnitelleen kohdalla voidakseen antaa kustakin tapauksesta länsimaisittain oikeudenmukaisen ja yleisesti hyväksytyn tuomion. Mutta sitten muutamalla allekirjoituksella kaikki kuukausien ja vuosien työ huitaistaan paperikoriin ja murhaajat ja murhien suunnittelijat päästetään vapauteen yhteiskuntaan, jossa heidät otetaan vastaan palvottavina kansan sankareina. Tässä ei ole mitään järkeä, mutta eihän koko Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa ole mitään järkeä.
Israelilaisten myötätunto on siepatun sotilaan takana varsinkin, kun voi vain kuvitella, millaisissa olosuhteissa häntä pidetään ja millaisiin kärsimyksiin, kidutuksiin ja häväistyksiin hänet alistetaan päivittäin.
3. TERRORIN UHRIEN omaiset vaativat hallitusta hylkäämään Hamasin vaatimukset Shalitin vaihtamiseksi 450 murhaajaa vastaan. Eräs heistä, Zion Swery, joka menetti kaksi lastaan ja vävynsä terroristien murhatessa heidät ohiajavasta autosta valtatiellä 443 vuonna 2001, kertoo JP:n Tovah Lazaroffin 11.04.07 kirjoittamassa artikkelissa, että hän halusi tappaa murhaajat. Mutta hän vaiensi tunteensa ja luotti hallituksen viranomaisten vakuutuksiin, että he huolehtivat murhaajien saattamisesta oikeuden eteen. Nyt hän seuraa kauhulla esityksiä Marwan Barghoutin sisällyttämiseksi niiden 449 muun murhaajan joukkoon, jotka vapautettaisiin vaihdossa. Vaikka oikeus ei löytänyt Barghoutia syylliseksi Swerin pojan Doronin, 21, tyttären Sharon Ben-Shalomin, 24, ja hänen miehensä Yaniv Ben-Shalomin, 25, murhaan, Sweri itse on toista mieltä. Sharon Ben-Shalom heittäytyi tulituksen aikana lastensa Efratin, vuosi ja 8 kuukautta, ja Shararin, 8 kuukautta, päälle pelastaen siten heidän henkensä. Heitä hoitaa nyt Yaniv Ben-Shalomin sisar.
ZION SWERY sanoo tulleensa petetyksi. Hän jopa uhkaa, että jos hallitus todella aikoo vapauttaa hänen lastensa murhaajan, heidän isänään hänen velvollisuutensa on saattaa Barghouti vastaamaan murhastaan.
SWERY SAA TUKEA monien muitten rakkaittensa menettäneitten tapaan terrorin uhrien järjestöltä Almagor. Järjestö piti eilen lehdistötilaisuuden Jerusalemissa, jonka aikana järjestön jäsenet sytyttivät vuosipäivän kunniaksi kynttilät hallituksen laatiman repaleisen julisteen edessä, jossa on kymmenien terrorin uhrien kuvat. Almagorin laskelmien mukaan 177 juutalaista on saanut surmansa aiemmin vankienvaihdossa vapautettujen murhaajien palattua terrorismiin.
ALMAGOR VAATII, että Israelissa tuomittuja terroristeja pidettäisiin samantapaisissa olosuhteissa kuin missä siepattuja israelilaisia pidetään. Heille ei pitäisi antaa oikeutta vierailuihin eikä hoitaa poliittisia asioita vankilansellistään puhelimen ja vierailujen kautta, kuten nyt tapahtuu. Kolmen israelilaissotilasta Gilad Shalit, Ehud Goldwasser ja Eldad Regev pidetään eristettyinä tuntemattomissa paikoissa epäinhimillisissä olosuhteissa, eikä edes Punaisen Ristin edustajan ole sallittu käydä heitä katsomassa, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Terrorin uhrit ihmettelevät, miksi Israel hemmottelee tuomitsemiaan terroristeja.
4. SHASIN HENGELLINEN AUKTORITEETTI rabbi Ovadia Yosef on poikansa David Yosefin tietojen mukaan antanut uskonnollisen tulkinnan, että myös murhasta tuomittuja voidaan vapauttaa, jos sillä voidaan pelastaa hengenvaarassa oleva juutalainen. Toiset iäkästä ja sairaaloista rabbia lähellä olevat henkilöt kuitenkin toteavat, että Rabbi odottaa tiedustelutietoja Shasin puheenjohtajalta Eli Yishailta. David Yosef johtaa Yechaveh Daat Beit Midashia Jerusalemissa. Häntä pidetään Eili Yishain poliittisena vastustajana ja Arieh Derin hyvänä ystävänä.
RABBI SHMUEL ELIAHU, Safedin päärabbi ja entisen shefardi-päärabbin Mordechei Eliahun poika, sanoo, että Ovadia Yosefin tulkinta on halachan, juutalaisen seremonialain, vastainen. Hänen mukaansa tuhansien juutalaisten hengen vaarantaminen yhden pelastamiseksi on väärin. Hän perustaa tulkintansa siihen, että vapautetut murhaajat uusivat tekonsa vapauduttuaan. Halacha myös kieltää maksamasta suhteetonta panttia vangituin vapauttamiseksi, koska se rohkaisee uusia sieppaajia. Hän viittaa rabbi Meir Rotenbergista tapaukseen (1215-1293), joka vankilassa ollessaan Saksassa kielsi ystäviään maksamasta hänen vangitsijoilleen lunnaita. Hän kuoli vankilassa.
5. USA:N KONGRESSI hyväksyi lähes 60 miljoonan USD tukipaketin PA:n hallitukselle. Bushin hallituksen alkuperäinen summa oli 86.4 miljoonaa USD, mutta sitä pienennettiin kongressin vastustuksen vuoksi. Summasta 43.4 miljoonaa on tarkoitettu ei-tappavaan koulutukseen ja tarvikkeiden hankintaan Abbasin Force 17 joukoille ja 16 miljoonaa Karni terminaalin ajanmukaistamiseksi tavarankuljetusten jouduttamiseksi Gazasta Israeliin ja takaisin. Summa voidaan käyttää 15 vuorokauden kuluessa, elleivät kansanedustajat aseta sille uusia esteitä.
FORCE 17, jota kutsutaan ylevällä nimellä presidentin vartiokaarti, toimii poliisin tapaan PA:n hallintoalueilla, mutta monet sen jäsenet kuuluvat Fatahin al-Aksa Marttyyrien Prikaatiin, joka on osallistunut lähes jokaiseen Israelia vastaan tehtyyn itsemurhaiskuun ja lukuisiin tulitaisteluihin israelilaisia siviilejä vastaan.
Abbas on useassa yhteydessä vahvistanut, ettei USA:n lahjoittamia aseita käytetä järjestyksen ylläpitämiseksi tai taisteluissa toisia palestiinalaisia vastaan, vaan yksinomaan miehittäjää Israelia vastaan.
6. ARABIKANSANEDUSTAJA Azmi Bishara (Balad) on edelleen uutisaiheena Israelissa. Hänen kerrottiin paenneen Jordaniaan, ja uusien uutisten mukaan sieltä Eurooppaan. Hän on kuitenkin kieltänyt eroavansa Knessetistä. Mutta syytökset häntä vastaan ovat entistä vakavammat ja yksilöidymmät. Hänen väitetään vakoilleen Libanonin sota II:n aikana sekä Syyrian että Hizbullahin laskuun toimittaen niille salaisia tietoja Israelista. Bishara lausui vuonna 2000 Israelin vedettyä joukkonsa Libanonista yön pimeydessä: ”Hizbullah voitti, ja ensimmäisen kerran 1967 jälkeen saimme maistaa voitosta. Hizbullah on syystä ylpeä saavutuksestaan nöyryyttämällä Israelia.”
VIIME SYYSKUUSSA Bishara varoitti Syyriaa Damaskin vierailunsa yhteydessä: ”Israel voi aloittaa yllätys-hyökkäyksen voidakseen voittaa sisäiset ristiriitansa ja palauttaakseen uskottavuutensa.”
Vieraillessaan Libanonissa kansanedustajatoveriensa Wassel Tahan ja Jamal Zahalkan kanssa hän ylisti Hizbullahin rakettitulitusta Israeliin, koska ”se nostaa arabikansan mieltä”.
Bisharan käyttäytymisen katsotaan eniten vahingoittavan Israelin arabien omaa asemaa, koska se kiihottaa vihaa ja koston mielialaa ja eristää heidät entistä pahemmin muusta Israelista.
7. HIZBULLAH KERTOO olevansa valmis kesäsotaan Israelin kanssa. Samaan aikaan myös Hamas on valmistautunut liittymään Israelin vastaiseen hyökkäykseen. Se on viimeistellyt pyssymiestensä koulutusta ja hankkinut pitkälle kehitettyjä aseita Siinailta. Sillä oletetaan olevan panssarintorjunta-aseita ja olalta ilmaan ammuttavia it-ohjuksia. Eräs tieto kertoo, että Hamas ja Hizbullah olisivat saaneet käsiinsä Irakissa USA:n joukkoja vastaan taistelevien kapinallisten käyttämiä uusia ”mystisiä” järjestelmiä, joilla ne pystyvät eliminoimaan USA:n armeijan ajoneuvoihinsa asentamat tunnistinlaitteet, jotka pystyvät ”haistamaan” tienvarsipommit ja tekemään tehottomiksi pommien kaukosäätölaitteet. Tämä selittäisi USA:n ja Irakin hallituksen joukkojen kasvaneet uhriluvut.

Tuesday, April 10, 2007

TIISTAI 10.04.07
1. VANKIENVAIHTO Hamasin ja Israelin kesken on kriittisessä vaiheessa.
Hamas, joka edustaa korpraali Gilad Shalitin sieppaajia, esitti Egyptin kautta listan Israelin vankiloissa tuomiotaan kärsivistä palestiinalaisista, joita se haluaa vapautettaviksi.
1400 nimeä käsittävää listaa johtaa tiettävästi Fatah Tanzimin Juudean ja Samarian joukkojen johtaja Marwan Barghouti, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen. Listassa on 450 nimeä joilla on ”verta käsissään”.
PA:N VIRKAILIJAN MUKAAN vaihto tapahtuu kolmessa vaiheessa.
ENSIMMÄISEKSI Israel vapauttaa 400 naista ja alaikäistä sekä kaikki vuoden aikana vangitut PA:n Hamasia edustavat ministerit ja kansanedustajat. Tässä vaiheessa Shalit luovutetaan egyptiläisille.
TOISESSA VAIHEESSA Israel vapauttaa 450 pitkäaikaisvankia, jotka kuuluvat eri palestiinalaisryhmiin. Egyptiläiset luovuttavat samaan aikaan Shalitin Israelin viranomaisille.
KOLMANNESSA VAIHEESSA Israel vapauttaa 350 vankia kahdessa vaiheessa 30 vrk Shalitin vapauttamisen jälkeen. Lista on laadittu yhteistyössä kaikkien palestiinalaisryhmien kanssa, minkä johdosta muutokset siihen aiheuttaisivat viivytyksiä Shalitin vapauttamiselle, palestiinalaiset varoittavat.
LISTASSA ON MUKANA Barghoutin lisäksi ministeri Rehavam Zeevin murhan suunnittelija Ahmet Saadat; Länsirannan Hamasjohtaja Hassan Yussef; Hamasin pyssymiesten johtaja Abdallah Barghouti, jolla on kymmenien israelilaisten murha tunnollaan useissa itsemurhaiskuissa; yksi Hamasin perustajista Yahiya Sinwar, joka on istunut vankilassa yli 20 vuotta; Hamasin jäsen Hassan Salameh, joka suunnitteli lukuisia itsemurhaiskuja Israeliin 1990-luvulla; Abdel Khalek Natsheh, Hamasin tärkeä edustaja Länsirannalla; Rouhi Mushtahi, entinen Hamasin pyssymiesten komentaja, joka on kärsinyt tuomiotaan yli 20 vuotta; Hassan Saedeh, yksi Islamic Jihadin johtajista Länsirannalla; ja Fuad Shubaki, joka toimi Arafatin neuvonantajana ja oli mukana 2001 Karine A aselaivan kuljettamiseksi Gazaan täynnä laittomia aseita.
PALESTIINALAISVANKIEN JÄRJESTÖN johtaja Jamal Farawneh esitti toiveen, että Hizbullah vaatisi lisää vankeja vapautettaviksi Israelin pidättämistä yli 9000 palestiinalaisesta sieppaamaansa kahta israelilaissotilasta vastaan.
TERRORINUHRIEN JÄRJESTÖN Almagor johtaja Meir Indor vastustaa vankien vapauttamista. Hän toteaa, että aiemmin vapautetut vangit, joilla ei ollut ”verta käsissään”, olivat vapauduttuaan murhanneet viiden vuoden aikana 177 israelilaista terrori-iskuissa. Ja mikä pahinta, varmuus siitä, että Israelin vankiloista on helppo päästä vapaaksi, kannustaa heitä uusimaan osallistumisensa terrorismiin.
2. ISRAEL ON VAIKEAN ongelman edessä: Miten suhtautua vaatimuksiin elinkautisiin tuomittujen
murhaajien vapauttamiseen. Yhdellä tuomitulla on 66 elinkautista selässään; voidaanko sellainenkin vapauttaa yhtä israelilaissotilasta vastaan satojen muitten murhaajien ohella?
ISRAELIN johto ylpeilee sillä, ettei se jätä sotilaitaan tai heidän ruumiitaan vihollisen käsiin. Nyt se joutuu asettamaan vastakkain yhden sotilaansa ja satojen potentiaalisten murhaajien vapauttamisen. Joiltakin vapautettavilta on vaadittu kirjallinen vakuutus, etteivät he osallistu terroriin vapauduttuaan, mutta se on osoittautunut turhaksi vaatimukseksi, ei se sido potentiaalisen murhamiehen käsiä.
ISRAELISSA TERRORISTEIKSI kutsutut palestiinalaiset ovat kansansa parissa sankareita ja itsenäisyys-taistelijoita, joita kunnioitetaan ja joitten mukaan nimetään kaupunkien katuja ja toreja, ja joista sepitettyjä ihannoivia kertomuksia ja lauluja esitetään lasten ja nuorten leireillä, kouluissa, opistoissa ja yliopistoissa sekä valtion- johtamissa ja valvomissa sanomalehdissä ja TV:ssä. Palestiinalainen kansa on kansana hyväksynyt terrorismin, mikä yhdistettynä hengellisten johtajien, imaamien ja mullahien, moskeijoissa ihannoimaan ”kuolemankulttuuriin” on luonut kansankulttuurin, joka on lähes käänteinen sille, mitä juutalais-kristillisessä kulttuurissa pidetään oikeudenmukaisena ja hyväksyttävänä.
JOISSAKIN YLEISÖKIRJOITUKSISSA vaaditaan kuolemanrangaistuksen hyväksymistä Israelissa, mikä ainoastaan voisi heidän mukaansa ehkäistä joittenkin antautumista terrorismin suunnittelijoiksi. Toiset toivovat, että vapautetut rikolliset ja murhamiehet joutuisivat omien keskenään kilpailevien pyssymiestensä tähtäimiin, tai että he seuraavan pidätyksen yhteydessä saisivat surmansa tulitaistelussa.
MAHMOUD ABBAS, jota lännessä mainostetaan ”maltillisena”, on toistuvasti todennut julkisissa puheissaan, ettei USA:n ja Israelin Fatahille luovutettuja aseita käytetä palestiinalaisia vastaan, ne osoitetaan pelkästään ”israelilaista miehittäjää” vastaan, hän uhoaa. CIA kuitenkin jatkaa Fatahin kouluttamista ja aseistamista.
Abbas on ilmaissut tässä vaiheessa vastustavansa Marwan Barghoutin vapauttamista, jota ennustetaan hänen seuraajakseen, sillä Abbas pelkää omaa asemaansa ja toisaalta se voisi sekoittaa Fatahin valtasuunnitelmia seuraavien parlamenttivaalien yhteydessä.
3. ARABIKANSANEDUSTAJA Knessetissä Azmi Bishara on tiettävästi eroamassa paikaltaan. Hän on avoimesti vastustanut Israelin asettamaa kieltoa vierailla ilman lupaa maissa, joita pidetään vihollismaina, ja lisäksi hän on useissa yhteyksissä esittänyt Israelia halventavia lausuntoja tultuaan Knessetin jäseneksi 1996. Bishara on tiettävästi Jordaniassa, josta käsin hänen sanotaan esittäneen eroanomuksensa. Hänen Balad-luolueensa taholta on kiivaasti kiistetty, että Bishara olisi eroamassa. Likudin kansanedustaja Yisrael Katz esitti viime vuonna Knessetissä lain, joka estäisi ehdokkaita, jotka tukevat terrorismia, pääsemästä kansanedustajiksi. Bisharaa vastaan on esitetty useita raskaita syytöksiä, minkä vuoksi hänen ei uskota palaavan Israeliin pelätessään joutuvansa pidätetyksi.
4. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti maanantaina, että Iran on asettanut 3000 sentrifugia Natanzan ydinlaitokseen, joiden kapasiteetti riittää tuottamaan rikastettua uraania ydinpommin rakentamista varten. Iranin pääneuvottelija IAEA:ssa Ali Larijani vahvisti asian median edustajille. Kysyttäessä häneltä, onko totta, että Iran on alkanut täyttää 3000 sentrifugia uraanin rikastamiseksi, hän vastasi ilman yksilöimistä: Kyllä. Aiemmin tiedettiin, että Iranilla oli 328 sentrifugia käytettävissään.
Iranin johtajat ilmoittavat tähtäävänsä 50 000 sentrifugin asentamiseen Natanziin.
USA:N JA ISRAELIN viranomaiset ovat vähätelleet Ahmadinejadin ilmoitusta ja selittävät, että Iran on vielä kaukana siitä valmiudesta, minkä se kehuu omaavansa. Toisaalta sekä USA:n että EU:n viranomaiset ovat tuominneet Iranin johtajan ylvästelevät lausunnot, joita he pitävät lisätodisteina siitä, että Iranin varsinaisena tavoitteena on ydinpommin rakentaminen. Ahmadinejad sanoi lausunnossaan: ”Ilmoitan täten saaneeni suuren kunnian kertoa, että tästä päivästä (maanantaista) lähtien rakas maamme on liittynyt kansojen ydinpolttoaineklubiin ja pystyy tuottamaan ydinpolttoainetta teolliseen käyttöön.”
USA JA ISRAEL katsovat ilmoituksen tarkoituksena olevan antaa tuntu, että Iran on ylittänyt ydinkynnyksen ja ettei asialle voida enää tehdä mitään. Iranin edustajat ovat lisäksi uhkailleet vastatoimilla, jos kansainvälinen yhteisö, YK ja IAEA, jatkavat ja koventavat sen vastaista toimintaansa. Iran voi irrottautua lisää IAEA:n valvonnasta, ja se voi aiheuttaa paljon vahinkoa Irakissa ja Persianlahdella.
5. UUTISOTSIKOITA.
- APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Ephraim Sneh tunnustaa, että rypälepommien käyttö Libanonin sodan loppuvaiheissa oli virhe. Niillä pyrittiin estämään Hizbullahin paluu tukikohtiinsa Etelä Libanonissa, mutta ne ovat surmanneet useita siviilejä.
- KAKSI RAJAPOLIISIA kärsi kohtalaisia vammoja 17-vuotiaan palestiinalaisen puukottaessa heitä sunnuntaina Machpela-luolassa Hebronissa. Puukottaja haavoittui poliisien luodeista.
- VÄKIVALTA GAZASSA jatkui alkuviikosta. Kolme palestiinalaista kuoli ja 11 haavoittui ryhmien välisissä tulitaisteluissa. Tulitaisteluja PA:n poliisien ja al-Aksan pyssymiesten välillä käytiin myös Nablusin alueella. Kolme ihmistä haavoittui aseistettujen miesten jahdatessa toisiaan pitkin katuja.
- BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin kohtalosta on liikkeellä huhuja, joitten mukaan hän olisi itse järjestänyt sieppaamisensa, koska BBC halusi sanoa hänet irti. BBC kieltää huhut perättöminä. Israel salli joittenkin maitten edustajien, mukana Saudi Arabia, joitten kanssa sillä ei ole diplomaattisia suhteita, päästä Gazaan selvittämään Johnstonin kaappausta.
- SHEIKKI HASSAN NASRALLAH, Hizbullahin pääsihteeri, ilmoittaa sovitteluyritysten maan hallinnon vakauttamisesta epäonnistuneen. Libanonin turvallisuusvirkailijat toteavat Libanonin viranomaisten osallistuvan laittomaan aseitten salakuljettamiseen Syyriasta Hizbullahille. Nasrallah ilmoitti, ettei hän enää tyydy 11 ministerin paikkaan 30:stä hallituksessa.
- ISRAELIN TURVALLISUUSMIEHET estivät suuren pommi-iskun Tel Avivissa pääsiäisen aikana. He pidättivät Samarian alueelta 19 Hamasin jäsentä, jotka suunnittelivat terrori-iskuja Israelissa. Yksi heistä ajoi 220 lb:n pommikuormansa Tel Aviviin, mutta tuntemattomasta syystä ei sytyttänyt pommiaan siellä, vaan ajoi Nablusin lähelle, jossa pommilasti räjähti ilmeisesti vahingossa.
- INFLAATION KASVUN PELOSSA valtionpankki päätti pitää lainakoron ennallaan 4 %. Työttömyys on 7.7 %, viime vuonna 8.4 % ja sen uskotaan putoavan 7.5 %:in. Inflaatio-odotukset ovat 1.4 %, toiset odotukset ennustavat km. 2.3 %. Israelin taloudellinen aktiviteetti on asiantuntijoitten mukaan suurempi kuin potentiaali, mikä kasvattaa inflaatiopaineita. Valtiontalouden ylijäämä viime vuodella oli 5 % BKT:sta. Shekelin arvo on myös noussut.
- YLIOPPILAAT aikovat sulkea yliopistot ja opistot vastalauseena määrärahojen supistuksille ja
opetusmaksujen korotuksille. Lakko alkanee keskiviikkona.
- VALTIONTARKASTAJA Lindenstrauss valittaa, että Olmert toi hänen kuulustelu-tilaisuuteensa oman äänityslaitteensa, mutta väitti jälkeenpäin, että äänitys epäonnistui. Tarkastajat joutuivat omien muistiinpanojensa mukaan laatimaan pöytäkirjan tilaisuudesta.
Olmert äänittää tällä laitteella erittäin salaisia keskusteluja ja puheluja.
- EGYPTIN VIRANOMAISET kertovat löytäneensä kaksi salakuljetustunnelia Siinailta Gazan alueella Rafiassa. He saivat kiinni yhden palestiinalaisen, joka tuli ulos tunnelista .

Sunday, April 08, 2007

SUNNUNTAI 08.04.07
1. SHALITIN VAPAUTTAMINEN LÄHELLÄ, väittävät palestiinalaislähteet. Tämän tiedon mukaan palestiinalaiset ovat laatineet 1400 nimeä käsittävän luettelon vangituista, jotka he haluavat Israelin vapauttavan Shalitin vapauttamista vastaan. Osalla heistä on ”verta käsissään”, he tunnustavat.
AIEMMIN kerrottiin, että Shalit oli saanut hänen isänsä kaksi kuukautta sitten ostamat silmälasit muutama päivä sitten, mutta egyptiläinen turvallisuuslähettiläs Burhan Hammand Gazassa pitää uutista pelkkänä huhuna ja lisää, että sellaiset huhut van vaikeuttavat asiaa.
PA:N TIEDOSTUSMINISTERI Mustafa Barghouti vahvistaa tiedot Shalitin vapauttamisesta ja sanoo, että pallo on nyt Israelin käsissä.
ISRAELIN PÄÄMINISTERIN kanslia ei halua kommentoida asiaa, mutta se on tiettävästi saanut listan vapautettavista palestiinalaisista ennen pääsiäistä, ja siellä tutkitaan asiaa.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi ties kuinka monennen kerran kuukausien aikana, että Shalitin vapauttamisessa on saavutettu suurta edistystä ja tulokset nähdään pian. Abbas vaati samalla Israelia vapauttamaan kaikki palestiinalaiset vangit ilman yhteyksiä Shalitin vapauttamiseen.
PALESTIINALAISTEN VANKIEN edustaja Mahmoud Abu Hasirra vaatii Shalitin sieppaajia pitämään hänet vankina, kunnes Israel lupautuu vapauttamaan yli 20 vuotta vankilassa olevat, mukana niitä, joilla on verta käsissään, sekä kaikki alaikäiset ja naiset.
2. IAF:N HELIKOPTERI ampui kaksi ohjusta kolmen palestiinalaisen ryhmään, jonka havaittiin asentavan pommia Gazan ja Israelin välisen turva-aidan viereen alueen pohjoisosassa. Yksi palestiinalainen Fuad Abu Marouf sai surmansa ja kaksi muuta haavoittuivat iskussa. Surmansa saanut oli DFLP:n jäsen. Israel on pidättynyt ilmaiskuista marraskuussa sovitun tulitauon jälkeen, jota palestiinalaiset ovat rikkoneet toistuvasti asettamalla ainakin 40 pommia IDF:n sotilaitten käyttämien teitten lähelle ja ampumalla yli 200 Kassam-rakettia Israelin puolelle kivääritulen lisäksi. Lauantaina terroristit ampuivat kaksi rakettia, joista toinen osui Sderotin kaupungissa teollisuuslaitoksen varastoon sytyttäen sen tuleen.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmad Aboul Gheit tuomitsi IAF:n perjantain vastaisena yönä tekemän ohjusiskun Gazaan surmaten yhden ja haavoittaen kahta palestiinalaista, ”koska se häiritsee rauhantyötä.”
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas vaati puhuessaan hänen presidenttikaartinsa Force 17 uusien jäsenten värväämistilaisuudessa palestiinalaisia ryhmiä ”lopettamaan hyödyttömät rakettien ampumiset Israelin puolelle, jotta palestiinalaiset voisivat asua rauhassa ja kunniallisesti”.
IDF:N SOTILAAT joutuivat tulitaisteluun partioidessaan Jeninin pakolaisleirissä. Tulitaistelun aikana sotilaat haavoittivat yhtä palestiinalaista, joka oli IDF:n kauan etsimä al-Aksan pakallinen johtaja Zakariya Zubeidi. IDF:n taholta vakuutetaan, ettei heillä ollut tietoa Zubeidin haavoittumisesta ja ettei kysymyksessä ollut häntä vastaan tarkoitettu eliminoimisoperaatio. Zubeidi puhuu sujuvasti hepreaa ja ystävystyi israelilaisen vasemmistoa edustavan naisen Tali Fahiman kanssa, joka vei Zubeidille turvallisuustietoja Israelista saaden siitä 2 vuoden vankilatuomion.
3. VÄKIVALTA GAZAN ALUEELLA jatkuu. Hamas syyttää Fatahin pyssymiesten ampuneen Muhammad Samhania, 21, lauantaina teloitusyrityksessä haavoittaen häntä vaikeasti hänen kävellessään Bani Suheilan kaupungissa Gazan alueen eteläosassa.
PAINOSTETTUJEN JÄRJESTÖ niminen tuntematon ryhmä ilmoitti kaapanneensa kaksi PA:n yleiselle tiedustelujoukoille kuuluvaa ajoneuvoa Gazan alueen keskiosassa. PA:n turvallisuusmiehet arvioivat, että ryhmään kuuluu irtisanottuja PA:n turvallisuusvirkailijoita heidän sidonnaisuudestaan Hamasiin.
HAMASIN JA FATAHIN pyssymiesten kerrotaan tulittaneen toisiaan useilla paikoilla Gazana alueella 48 tunnin aikana. Perjantaina tuntemattomat pyssymiehet haavoittivat Rasem Bayaria, PA:n työläisyhteisön puheenjohtajaa, hänen Gazan kaupungissa sijaitsevan kotinsa ulkopuolella. Fatah väitti pidättäneensä kolme Hamasin jäsentä, joiden epäilleen osallistuneen ampumiseen.
HAMASIN KANSANEDUSTAJA Ismail al-Ashkar väitti Israelin ja USA:n jatkavan Fatahin aseistamista, jotta se pystyisi voittamaan Hamasin joukot. Hän kertoi viimeisten viikkojen aikana suurten asetoimitusten tulleen Gazan alueelle. Hän arveli aselähetysten tarkoituksena olevan vahvistaa Fatahia Hamasin kustannuksella.
4. HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal kielsi lauantaina huhut, joitten mukaan Hamas olisi muuttanut poliittista ohjelmaansa. Hän vakuutti, ettei Hamas luovu aseellisesta vastarinnasta eikä suostu luopumaan tuumastakaan Palestiinan maata. Hän kertoi tämän puhelimessa Hamasin kannattajille, jotka olivat kokoontuneet Ramallahiin sheikki Ahmad Yassinin ja Abdul Aziz Rantisin teloitusten muistotilaisuuteen.
AIEMMIN VIIKOLLA Abbasin neuvonantaja turvallisuusasioissa Muhammad Dahlan oli esittänyt arvionaan, että Hamas käy läpi strategista suunnan muutosta, mutta että toteutuakseen se tarvitsee aikaa.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen osan johtaja sheikki Raed Salaah vaati perjantain puheessaan profeetta Muhammadin syntymäpäivänä Kfar Kanassa tuhansia muslimeja puolustamaan Jerusalemia ja al-Aksa moskeijaa. Hän uhosi, että ”vaikka Israel karkottaisi hänet kuuhun, islamilainen liike jatkaa vaatimustaan: Verellä ja hengellä me vapautamme al-Aksan”. Salah oli pääpuhuja tilaisuudessa, johon otti osaa kymmeniä tuhansia islamin kannattajia, mukana Jerusalemin päämufti sheikki Muhammad Hussein. Salaah väitti, että Israelin läsnäolo Jerusalemissa ja Temppelivuorella aiheuttaa jatkuvan vaaratilanteen ja vaati hätätilan julistamista.
SALAAH PIDÄTETTIIN äskettäin hänen kiihottaessa muslimeja Jerusalemin vanhankaupungin Mughrabi rampin rakentamista vastaan, joka hänen mielestään vaurioittaa al-Aksa moskeijaa. Hän kärsi kahden vuoden vankeustuomion turvallisuusrikoksista ja Hamasin rahoittamisen vuoksi.
5. UUTISOTSIKOITA.
- RANSKAN LAATIMA ESITYS YK:n turvallisuusneuvostolle aseitten salakuljetuksen lopettamiseksi Syyriasta Hizbullahille sai Israelin lähettilään tunnustuksen. Esityksessä vaaditaan puolueettoman elimen muodostamista, joka tarkkailee salakuljetusta. Ranskan esitys sai vauhtia YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin todettua vieraillessaan Libanonissa, että jos mitään ei tehdä salakuljetusten lopettamiseksi, Israel tulee puuttumaan asiaan sotilaallisesti. YK:n joukot Libanonissa eivät puutu aseitten salakuljetuksiin.
- IRAN ODOTTAA Englannin vastaavan Iranin osoittamaan hyvään tahtoon vapauttaessaan vangitsemansa 15 brittimerimiestä ja –sotilasta. Vapautetut miehet ovat kieltäneet kaiken Iranissa tunnustamansa ja vakuuttavat, että se pakotettiin heiltä ankaran fyysisen ja psykologisen painostuksen kautta. Heitä ei pahoinpidelty fyysisesti, mutta heidän silmänsä peitettiin, heidän erotettiin toisistaan ja heidät pakotettiin seisomaan muuria vasten iranilaisten virittäessä aseitaan heidän takanaan. Naissotilas sai tiettävästi erityiskovan kohtelun.
Paavi esitti henkilökohtaisen pyynnön Khameneille merimiesten vapauttamiseksi.
- LONTOOLAISEN ÄLYKESKUKSEN Open Europe 18 EU-maassa suorittaman
mielipidetiedustelun mukaan 52 % 17 000 haastatellusta eurooppalaisesta kannattaa
sotilaallista iskua Iranin ydinpommin estämiseksi. Tanskalaisten kannatus oli 68 %, Slovakit
37 %; Ranskassa puolsi 53 %; Britanniassa 51 %, Italiassa 49 % ja Saksassa 45 %.
Kysyttäessä, miten he suhtautuivat islamin uhkaan omassa maassaan, tulokset olivat:
Yleisesti 58 % piti uhkaa vakavana; Englannissa 71 %; Saksassa 66 %; Ranskassa 64 % ja Latviassa 24 %. Kuitenkin harvat edustajat ovat valmiit leikkaamaan muita menoja puolustus-menojen lisäämiseksi, Englannissa vain 37 % edusti tätä kantaa ja 23 % keskimäärin EU:ssa.
EU KÄYTTI 2005 puolustusmenoihin 193 miljardia Euroa, 1.8 % bruttokansantuotteesta ja alle 4 % EU-maitten hallitusten puolustusmenoista. Luku on karkeasti puolet siitä, mitä USA käyttää sotilaallisiin menoihinsa. USA:n puolustusmenot kasvoivat vuosien 2000-2005 välillä 40 % Afganistanin ja Irakin sotien vuoksi, Saksan ja Italian menot pienenivät.
- KYMMENENIÄ TUHANSIA KRISTITTYJÄ tungeksi poliisin arvion mukaan Jerusalemin
vanhaan kaupunkiin lauantai-iltana Pyhän Haudan kirkon läheisyyteen osallistuakseen kreikkalaisortodoksien pääsiäisen viettoon, johon kuuluu ”pyhän tulen” sytyttäminen. Tämä vuosi on yksi harvinaisista, jona kaikkien viiden tärkeimmän kristillisen kirkon pääsiäinen sattui samaan aikaan, mikä sattuu kerran neljässä vuodessa.
KREIKKALAISORTODOKSIEN johtajat menivät Pyhän Haudan kirkon maanalaiseen kammioon, josta he tulivat esiin sytytetyin soihduin, mikä tapahtuu heidän uskonsa mukaan ihmeenä. Kaikki pyrkivät sytyttämään kynttilänsä soihduista, joittenkin valuttaessa sulaa vahaa kasvoilleen. Jerusalemista pyhä tuli lennätetään Ateenaan ja muihin maihin yli 200 miljoonan kreikkalaisortodoksin kirkkoihin.
Rituaali on yli 1200 vuotta vanha eikä tulen ihmesyttymistä paljasteta.
KATOLISET JA KREIKKALAISORTODOKSIT ovat joinakin vuosina joutuneet käsikähmään puolustaessaan oikeuksiaan kirkossa, mutta tänä vuonna kaikki sujui rauhallisesti.
- PERETZ UHOAA tyhjentävänsä Hebronin juutalaisten asuttaman 4-kerroksisen talon 19.
huhtikuuta. Kadima-puolueen parissa tyhjentämistä vastustetaan.
Peretz sanoo eniten katuvansa sitä, ettei hän estänyt Liebermanin pääsyä hallitukseen. Hän lupaa erota nykyisestä puolustusministerin toimestaan, mutta haluaa talousministeriön.