KESKIVIIKKO 11.04.07
1. VANKIENVAIHTO VAARASSA, ilmenee aamun uutisista.
ERÄÄN TIEDON mukaan Israelin johto ei ole hyväksynyt palestiinalaisten esittämää listaa vangeista, joihin he haluavat vaihtaa sieppaamansa israelilaissotilaan. Olmert kutsui eilen Israelin turvallisuudesta vastaavien järjestöjen johtajat keskustelemaan Hamasin vaatimuksista. Olmert ilmoitti kokouksen todenneen Hamasin esittämän listan ”pettymykseksi”. He katsoivat, että Hamas kuivittelee voivansa vaatia mitä ikinä lystää, koska siellä on kuvitelma, että Israelin hallituksen heikosta poliittisesta asemasta johtuen se suostuu mihin tahansa korjatakseen menettämäänsä kansansuosiota.
TOINEN EPÄILY koskee Hamas-johtajan Khaled Mashaalin mahdollisuuksia saada sotilasta pitävä Durmush-klaani Gazassa luopumaan saaliistaan.
Tämä siksi, että klaanin ja Hamasin välit ovat huonontuneet viime aikoina.
KORPRAALI Gilad Shalitin sieppauksen takana olivat tiettävästi Hamas, Palestiinan vastarintakomiteat ja Durmush-klaani, jota johtaa Mumtaz Durmush.
DURMUSH-KLAANI oli vastuussa kahden Fox-news TV-yhtiön toimittajan sieppauksesta. Heidät vapautettiin kahden viikon jälkeen, kun Hamas suostui maksamaan klaanille miljoona USD.
Durmush-klaania pidetään tunnettuna terroriryhmänä Gazassa. Se on mukana aseitten salakuljetuksessa Siinailta Gazaan. Sen uskotaan siepanneen BBC:n toimittajan Alan Johnstonin maaliskuun 12. päivänä.
TAMMIKUUSSA 2007 Hamasin pyssymiehet surmasivat kaksi klaanin jäsentä, joiden he epäilivät olevan yhteyksissä Fatahin kanssa. Kostoksi klaanin jäsenet surmasivat kolme Hamasin jäsentä ja sieppasivat panttivangeikseen useita muita, ja vaativat, että Hamas luovuttaa sille klaanin jäsenten surmaajat.
2. ISRAELIN TURVALLISUUSJOHTAJAT arvioivat tilannetta ja yrittävät laatia kriteerit, joitten perusteella voitaisiin määrittää, keitä tuomittuja murhaajia ja niiden suunnittelijoita voitaisiin vapauttaa.
Eräs mukana ollut virkailija kutsuu listaa nimellä: ”450 murhaajaa ja 9 muuta, jotka auttoivat heitä.” Kriteerinä voitaisiin pitää sitä, olisiko viisasta erottaa toisistaan suoramaisiin murhiin henkilökohtaisesti osallistuneet ja niiden suunnittelijat eri kategorioihin.
MINKÄ RATKAISUN he sitten saavatkin väännettyä, Israelin oikeuslaitos joutuu varsin kyseenalaiseen ja outoon tilanteeseen. Korkeasti palkatut asianajat, syyttäjät ja tuomarit ovat tehneet kuukausikaupalla työtä kunkin tuomitun murhaajan tai murhaa suunnitelleen kohdalla voidakseen antaa kustakin tapauksesta länsimaisittain oikeudenmukaisen ja yleisesti hyväksytyn tuomion. Mutta sitten muutamalla allekirjoituksella kaikki kuukausien ja vuosien työ huitaistaan paperikoriin ja murhaajat ja murhien suunnittelijat päästetään vapauteen yhteiskuntaan, jossa heidät otetaan vastaan palvottavina kansan sankareina. Tässä ei ole mitään järkeä, mutta eihän koko Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa ole mitään järkeä.
Israelilaisten myötätunto on siepatun sotilaan takana varsinkin, kun voi vain kuvitella, millaisissa olosuhteissa häntä pidetään ja millaisiin kärsimyksiin, kidutuksiin ja häväistyksiin hänet alistetaan päivittäin.
3. TERRORIN UHRIEN omaiset vaativat hallitusta hylkäämään Hamasin vaatimukset Shalitin vaihtamiseksi 450 murhaajaa vastaan. Eräs heistä, Zion Swery, joka menetti kaksi lastaan ja vävynsä terroristien murhatessa heidät ohiajavasta autosta valtatiellä 443 vuonna 2001, kertoo JP:n Tovah Lazaroffin 11.04.07 kirjoittamassa artikkelissa, että hän halusi tappaa murhaajat. Mutta hän vaiensi tunteensa ja luotti hallituksen viranomaisten vakuutuksiin, että he huolehtivat murhaajien saattamisesta oikeuden eteen. Nyt hän seuraa kauhulla esityksiä Marwan Barghoutin sisällyttämiseksi niiden 449 muun murhaajan joukkoon, jotka vapautettaisiin vaihdossa. Vaikka oikeus ei löytänyt Barghoutia syylliseksi Swerin pojan Doronin, 21, tyttären Sharon Ben-Shalomin, 24, ja hänen miehensä Yaniv Ben-Shalomin, 25, murhaan, Sweri itse on toista mieltä. Sharon Ben-Shalom heittäytyi tulituksen aikana lastensa Efratin, vuosi ja 8 kuukautta, ja Shararin, 8 kuukautta, päälle pelastaen siten heidän henkensä. Heitä hoitaa nyt Yaniv Ben-Shalomin sisar.
ZION SWERY sanoo tulleensa petetyksi. Hän jopa uhkaa, että jos hallitus todella aikoo vapauttaa hänen lastensa murhaajan, heidän isänään hänen velvollisuutensa on saattaa Barghouti vastaamaan murhastaan.
SWERY SAA TUKEA monien muitten rakkaittensa menettäneitten tapaan terrorin uhrien järjestöltä Almagor. Järjestö piti eilen lehdistötilaisuuden Jerusalemissa, jonka aikana järjestön jäsenet sytyttivät vuosipäivän kunniaksi kynttilät hallituksen laatiman repaleisen julisteen edessä, jossa on kymmenien terrorin uhrien kuvat. Almagorin laskelmien mukaan 177 juutalaista on saanut surmansa aiemmin vankienvaihdossa vapautettujen murhaajien palattua terrorismiin.
ALMAGOR VAATII, että Israelissa tuomittuja terroristeja pidettäisiin samantapaisissa olosuhteissa kuin missä siepattuja israelilaisia pidetään. Heille ei pitäisi antaa oikeutta vierailuihin eikä hoitaa poliittisia asioita vankilansellistään puhelimen ja vierailujen kautta, kuten nyt tapahtuu. Kolmen israelilaissotilasta Gilad Shalit, Ehud Goldwasser ja Eldad Regev pidetään eristettyinä tuntemattomissa paikoissa epäinhimillisissä olosuhteissa, eikä edes Punaisen Ristin edustajan ole sallittu käydä heitä katsomassa, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Terrorin uhrit ihmettelevät, miksi Israel hemmottelee tuomitsemiaan terroristeja.
4. SHASIN HENGELLINEN AUKTORITEETTI rabbi Ovadia Yosef on poikansa David Yosefin tietojen mukaan antanut uskonnollisen tulkinnan, että myös murhasta tuomittuja voidaan vapauttaa, jos sillä voidaan pelastaa hengenvaarassa oleva juutalainen. Toiset iäkästä ja sairaaloista rabbia lähellä olevat henkilöt kuitenkin toteavat, että Rabbi odottaa tiedustelutietoja Shasin puheenjohtajalta Eli Yishailta. David Yosef johtaa Yechaveh Daat Beit Midashia Jerusalemissa. Häntä pidetään Eili Yishain poliittisena vastustajana ja Arieh Derin hyvänä ystävänä.
RABBI SHMUEL ELIAHU, Safedin päärabbi ja entisen shefardi-päärabbin Mordechei Eliahun poika, sanoo, että Ovadia Yosefin tulkinta on halachan, juutalaisen seremonialain, vastainen. Hänen mukaansa tuhansien juutalaisten hengen vaarantaminen yhden pelastamiseksi on väärin. Hän perustaa tulkintansa siihen, että vapautetut murhaajat uusivat tekonsa vapauduttuaan. Halacha myös kieltää maksamasta suhteetonta panttia vangituin vapauttamiseksi, koska se rohkaisee uusia sieppaajia. Hän viittaa rabbi Meir Rotenbergista tapaukseen (1215-1293), joka vankilassa ollessaan Saksassa kielsi ystäviään maksamasta hänen vangitsijoilleen lunnaita. Hän kuoli vankilassa.
5. USA:N KONGRESSI hyväksyi lähes 60 miljoonan USD tukipaketin PA:n hallitukselle. Bushin hallituksen alkuperäinen summa oli 86.4 miljoonaa USD, mutta sitä pienennettiin kongressin vastustuksen vuoksi. Summasta 43.4 miljoonaa on tarkoitettu ei-tappavaan koulutukseen ja tarvikkeiden hankintaan Abbasin Force 17 joukoille ja 16 miljoonaa Karni terminaalin ajanmukaistamiseksi tavarankuljetusten jouduttamiseksi Gazasta Israeliin ja takaisin. Summa voidaan käyttää 15 vuorokauden kuluessa, elleivät kansanedustajat aseta sille uusia esteitä.
FORCE 17, jota kutsutaan ylevällä nimellä presidentin vartiokaarti, toimii poliisin tapaan PA:n hallintoalueilla, mutta monet sen jäsenet kuuluvat Fatahin al-Aksa Marttyyrien Prikaatiin, joka on osallistunut lähes jokaiseen Israelia vastaan tehtyyn itsemurhaiskuun ja lukuisiin tulitaisteluihin israelilaisia siviilejä vastaan.
Abbas on useassa yhteydessä vahvistanut, ettei USA:n lahjoittamia aseita käytetä järjestyksen ylläpitämiseksi tai taisteluissa toisia palestiinalaisia vastaan, vaan yksinomaan miehittäjää Israelia vastaan.
6. ARABIKANSANEDUSTAJA Azmi Bishara (Balad) on edelleen uutisaiheena Israelissa. Hänen kerrottiin paenneen Jordaniaan, ja uusien uutisten mukaan sieltä Eurooppaan. Hän on kuitenkin kieltänyt eroavansa Knessetistä. Mutta syytökset häntä vastaan ovat entistä vakavammat ja yksilöidymmät. Hänen väitetään vakoilleen Libanonin sota II:n aikana sekä Syyrian että Hizbullahin laskuun toimittaen niille salaisia tietoja Israelista. Bishara lausui vuonna 2000 Israelin vedettyä joukkonsa Libanonista yön pimeydessä: ”Hizbullah voitti, ja ensimmäisen kerran 1967 jälkeen saimme maistaa voitosta. Hizbullah on syystä ylpeä saavutuksestaan nöyryyttämällä Israelia.”
VIIME SYYSKUUSSA Bishara varoitti Syyriaa Damaskin vierailunsa yhteydessä: ”Israel voi aloittaa yllätys-hyökkäyksen voidakseen voittaa sisäiset ristiriitansa ja palauttaakseen uskottavuutensa.”
Vieraillessaan Libanonissa kansanedustajatoveriensa Wassel Tahan ja Jamal Zahalkan kanssa hän ylisti Hizbullahin rakettitulitusta Israeliin, koska ”se nostaa arabikansan mieltä”.
Bisharan käyttäytymisen katsotaan eniten vahingoittavan Israelin arabien omaa asemaa, koska se kiihottaa vihaa ja koston mielialaa ja eristää heidät entistä pahemmin muusta Israelista.
7. HIZBULLAH KERTOO olevansa valmis kesäsotaan Israelin kanssa. Samaan aikaan myös Hamas on valmistautunut liittymään Israelin vastaiseen hyökkäykseen. Se on viimeistellyt pyssymiestensä koulutusta ja hankkinut pitkälle kehitettyjä aseita Siinailta. Sillä oletetaan olevan panssarintorjunta-aseita ja olalta ilmaan ammuttavia it-ohjuksia. Eräs tieto kertoo, että Hamas ja Hizbullah olisivat saaneet käsiinsä Irakissa USA:n joukkoja vastaan taistelevien kapinallisten käyttämiä uusia ”mystisiä” järjestelmiä, joilla ne pystyvät eliminoimaan USA:n armeijan ajoneuvoihinsa asentamat tunnistinlaitteet, jotka pystyvät ”haistamaan” tienvarsipommit ja tekemään tehottomiksi pommien kaukosäätölaitteet. Tämä selittäisi USA:n ja Irakin hallituksen joukkojen kasvaneet uhriluvut.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019