Posts

Showing posts from December 21, 2008
PERJANTAI 26.12.08
1. ”PÄÄMINISTERI Ehud Olmert rukoilee armoa Gazan asukkailta”. Tämäkö on Israelin hallituksen vastaus Michael Freundin vetoomukseen toimia kuten muinaiset makkabilaiset, jotka Jonathanin ja pari vuotta myöhemmin Simon makkabealaisen johdolla miehittivät Gazan, asettivat sinne lainvartijoita ja lähettivät juutalaisia asumaan Gazaan?
OLMERT sanoi torstaina arabialaisen satelliittikanavan Al-Arabiya haastattelussa näin:
”Sanon teille viimeisellä minuutilla, lopettakaa se. Lopettakaa se, Gazan asukkaat, te voitte lopettaa sen. Tiedän miten hartaasti te haluatte nousta aamuisin ylös rauhassa, viedä lapsenne lastentarhoihin tai kouluun, kuten me teemme, kuten ihmiset Sderotissa ja Netivotissa haluavat tehdä.”
OLMERT pyrki vakuuttamaan puheessaan, ettei Hamas ole vain Israelin vaan myös Gazan asukkaitten vihollinen. ”En usko, että tämä on islamin henki. Hamas, joka ei edusta islamin henkeä, tekee tämän vastoin islamin henkeä. Haluamme elää hyvinä naapureina Gazan ka…
TORSTAI 25.12.08
1. JOULU Betlehemissä on parempi kuin sitten 1999, kertovat maailman uutislähteet, mutta muistaen samassa yhteydessä syyttää, että kaupungin kaikki ongelmat, työttömyys, talouden alamäki ja kasvun pysähtyminen johtuvat Israelin rakentamasta ”muurista”. Joku kansainvälinen uutistoimisto (AP) jopa tiesi, että ”tämä muuri sen ohella, että se erottaa kaupungin Jerusalemista, kiemurtelee kaupungin sisällä jakaen sen epäkäytännöllisiin osiin ja aiheuttaen liikkeiden sulkemista”. Tämän artikkelin kirjoittaja Dalia Nammari perustaa tietonsa omiin kuvitelmiinsa eikä koskaan liene mennyt lähellekään Betlehemin kaupunkia. Kuitenkin, kuten WND toteaa artikkelissaan, PA kertoo talouden kasvaneen 2008 aikana 4-5 %, ja turismin Betlehemissä kaksinkertaistuneen, Jerikossa 50 %. Israel joutui rakentamaan tämän ”muurin”, josta vain pieni osa on 3-4 metrin korkuista muuria, loput verkkoaitaa, koska Betlehemistä oli tullut terroristien pesäpaikka, josta ne pääsivät vapaasti Jeru…
KESKIVIIKKO 24.12.08
1. HAMAS on kaikessa hiljaisuudessa rakentamassa uutta palestiinalaisjärjestöä, joka tulisi korvaamaan Abbasin johtaman PLO:N (Palestiinan vapautusjärjestö). Hamasin suunnitelman mukaan uuteen järjestöön voisivat liittyä kaikki palestiinalaisia edustavat terrorijärjestöt, Hamasin lisäksi Islamic Jihad, PFLP GC sekä ainakin osaksi Damaskoksessa toimiva PFLP, joka tähän saakka on tukeutunut Fatahiin.
www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan, että PLO on tähän saakka edustanut kaikkia palestiinalaisia, ja se allekirjoitti myös Oslon sopimukset, mutta että sen maine on viime aikoina pahoin himmentynyt Abbasin johdossa.
Abbasin kausi PA:n puheenjohtajana päättyy 10. tammikuuta 2009. Hamasin taholta kerrotaan, että yhdeksännen päivän iltana Hamas poistaa kaikki Abbasia esittävät kuvat tiloistaan merkkinä siitä, että Abbas on menettänyt kaiken arvovaltansa.
Hamasin taholta kerrotaan, että muutamat Fatahin virkailijat ovat avustaneet uuden järjestön perustamise…
TIISTAI 23.12.08
1. OLMERT Turkissa. Pääministeri Ehud Olmert lensi eilen Turkkiin, jossa hänellä oli neljän tunnin tapaaminen pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa, ensin tunti kaksistaan, sitten lounas yhdessä avustajien kanssa ja lopuksi lyhyt yksityiskeskustelu. Uutiset eivät lähemmin kerro, mikä Olmertin varsinainen aihe tapaamiselle oli, mutta arvailujen mukaan pääaihe koski rauhanneuvotteluja Syyrian kanssa, joissa Turkki toimii välittäjänä. Olmert haluaisi kiihkeästi päästä suoriin ja kahdenkeskisiin keskusteluihin ennen helmikuun 10. päivän vaaleja. Syyrian presidentti Bashar Assad on kertonut olevansa valmis suoriin keskusteluihin, mutta hänellä on ennakkoehtoja, jotka Israelin tulee ensin täyttää.
OLMERT toisti keskustelujen jälkeen aiemmin esittämänsä havaintonsa, että rauha Syyrian kanssa on mahdollista saavuttaa. Turkki on halukas aloittamaan suorat neuvottelut Israelin ja Syyrian välillä vielä ennen USA:n seuraavan presidentin astumista virkaansa tammikuun 2…
MAANANTAI 22.12.08
1. ISRAELIN johtokolmikko, Olmert, Barak ja Livni, keskustelivat eilen kolmistaan hallituksen istunnon jälkeen Gazan tilanteesta. Uutiset kertovat, että keskusteluissa päätettiin aloittaa suurhyökkäys Gazan kaistalle, mutta aloitusaika jäi päättämättä. JP:n artikkelin mukaan sopivasta ajankohdasta päätetään myöhemmin tällä viikolla.
Israelin ulkoministeriö on aloittanut laajan kampanjan saadakseen tukea operaatiolle Gazassa, kun tai jos se alkaa. Israelin YK:n lähettiläs jätti myös vastalauseen YK:lle Hamasin jatkuvien raketti-iskujen vuoksi Israelin siviiliasutuksia vastaan.
Myös Egypti on huolestunut Gazan tilanteen kärjistymisestä, ja esitti eilen varoituksen ”tuhoisasta hyökkäyksestä” Gazaan. Egyptin johto syyttää Hamasia siitä, että se lopetti tulitaukosopimuksen, jonka aikana tilanne osittain rauhoittui hetkittäisistä raketti-iskuista huolimatta. Hamasin johtohenkilöt ovat uutistietojen mukaan menneet maan alle pelätessään IDF:n iskevän heitä vastaan tä…
SUNNUNTAI 21.12.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin epätoivoiset yritykset parannella historian lehdille jättämäänsä perintöä näyttävät hupenevan ilman merkittävää tulosta. Olmert aikoo matkustaa huomenna Turkkiin, jossa hän tapaa pääministeri Tyyup Erdoganin. Olmert kuvitteli, että hän lipevällä tyylillään voisi vielä kääntää vääjäämättömän kehityskulun hänen aikansa päättymisestä ja osoittaa, että hänen aikansa ei ole vielä ohi. Aamuun uutisten mukaan Olmertin toiveet näyttävät romahtavan jo ennen Turkin matkaa.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad on myöskin aikuistunut eikä enää hamua olemattomia. Hän varmaan näkee saman, minkä monet muutkin, eli ettei Olmertilla ole mitään mandaattia. Kuin tämän vahvistukseksi Assad sanelee ehtonsa: Hän haluaa, että osoittaakseen aikeittensa todellisuuden Israel vetää joukkonsa Golanin ylängöltä ja tyhjentää sinne rakentamansa juutalaisyhteisöt ennen sopimusta. Toiseksi Assad haluaa, että USA:n tulee luvata Syyrialle samat luontaisedut, jotka se …