TIISTAI 23.12.08
1. OLMERT Turkissa. Pääministeri Ehud Olmert lensi eilen Turkkiin, jossa hänellä oli neljän tunnin tapaaminen pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa, ensin tunti kaksistaan, sitten lounas yhdessä avustajien kanssa ja lopuksi lyhyt yksityiskeskustelu. Uutiset eivät lähemmin kerro, mikä Olmertin varsinainen aihe tapaamiselle oli, mutta arvailujen mukaan pääaihe koski rauhanneuvotteluja Syyrian kanssa, joissa Turkki toimii välittäjänä. Olmert haluaisi kiihkeästi päästä suoriin ja kahdenkeskisiin keskusteluihin ennen helmikuun 10. päivän vaaleja. Syyrian presidentti Bashar Assad on kertonut olevansa valmis suoriin keskusteluihin, mutta hänellä on ennakkoehtoja, jotka Israelin tulee ensin täyttää.
OLMERT toisti keskustelujen jälkeen aiemmin esittämänsä havaintonsa, että rauha Syyrian kanssa on mahdollista saavuttaa. Turkki on halukas aloittamaan suorat neuvottelut Israelin ja Syyrian välillä vielä ennen USA:n seuraavan presidentin astumista virkaansa tammikuun 20. päivänä 2009, ellei al-Qaida tai joku muu terrorijärjestö järjestä ennen aikaisia ilotulituksiaan, kuten jotkut ovat ennakoineet. Jopa varapresidentiksi valittu John Biden muistutti tästä pari kuukautta sitten todetessaan, että Obama tullaan testaamaan ennen virkakauden alkua.
LIKUDIN johtava delegaatio vieraili eilen sateessa Golanin ylängöllä. Matkan aikana Netanyahu ja jotkut muut vakuuttivat, ettei Israel luovu Golanin ylängöstä, sillä Israel tarvitsee sitä strategisena alueenaan. Hän viittasi Olmertiin todeten, ettei kukaan sivullinen tiedä, mitä myönnytyksiä Olmert on salaisesti tehnyt Syyrialla, mutta totesi, ettei hänen hallituksensa tule noteeraamaan niitä. Aiempi IDF:n komentaja Moshe Yaalon selitti, ettei tarvitse olla sotilas voidakseen nähdä, että Golanin ylänkö on korvaamaton Israelin puolustukselle. Kenraali evp. Yossi Peled totesi, että luopuminen Golanista olisi sama kuin itsemurha.
Netanyahun arvostelijat toteavat, että hän on ollut halukas luovuttamaan osan Golanista, ja Kadiman lausunnon mukaan hän lupasi Dennis Rossille, että hän oli silloin valmis luopumaan koko Golanin ylängöstä. Vaaliaikana kaikkia entisiä syntejä vedetään esiin, jos niillä on mahdollista lyödä kilpailijoita. Netanyahu vastasi Tzipi Livnin syytteisiin, että tämä on istunut vuosikaudet hallituksessa, joka on neuvotellut kaiken aikaa Juudean ja Samarian luovuttamisesta sekä Jerusalemin jakamisesta, ja nyt yhtäkkiä puhuu jyrkkää kieltä käyttäen sotilaallisista iskuista Hamasia vastaan, joka on saanut rauhassa rakentaa ja kouluttaa armeijaansa Gazan kaistalla hallituksen puuttumatta asiaan. (JP)
2. HAMAS JULISTI Egyptin vaatimuksesta 24 tunnin ”tulitauon”, jotta Gazan kaistalle voitaisiin kuljettaa ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita polttoöljystä lähtien. Tulitus ei kuitenkaan ole tauonnut. Vain muutama tunti keskiyöllä alkaneen tauon jälkeen ensimmäinen raketti putosi Israelin puolelle, ja terroristit tulittivat Israelin puolella turva-aitaa liikkuvia sotilaita, onneksi huonolla osumalla. Päivän mittaan raketteja on tullut lisää, kolme tai neljä, eri lähteestä riippuen. Viime viikonlopusta lähtien terroristit ovat ampuneet Israeliin 60 Kassam-rakettia, ja lokakuusta lähtien 300. Nämä kaikki aikana, jolloin Hamasin mukaan tulitauko oli voimassa sen ja Israelin välillä.
EGYPTIN presidentti Honi Mubarak kutsui ulkoministeri Tzipi Livnin Kairoon torstaiksi keskustelemaan tilanteesta Gazassa ja muistakin kiireellisistä kysymyksistä, joista Venäjän S-300 torjuntajärjestelmien toimittaminen Iranille ja Syyrialle lienevät yksi.
LIVNI pyrki parantelemaan poliittista kuvaansa ennen Kairon matkaansa uhoamalla, ettei Israel tule sallimaan ”Hamastania” Gazan kaistalle, kuten hän sanoi. Ulkoministeri ei liene tietoinen, että tällainen hamastan on toiminut jo pari vuotta Gazassa Olmertin hallituksen hellässä huomassa, mitä nyt pari näytösluonteista helikopteri- tai UAV-lentoa kaistalle kotimaisen ärtymyksen rauhoittamiseksi. (JP)
3. BARAK TAITEILEE Kairon ja Livnin välillä, otsikoi JP Yaacov Katzin kirjoittaman artikkelin, jossa hän tarkastelee Hamasin ja Egyptin asemaa nykyisessä tilanteessa. Katz huomioi ensimmäiseksi, että Hamas osoittaa hallitsevansa tilanteita Gazassa myös toisten terrorijärjestöjen osalta, mitä osoittaa rakettien määrän pudonneen sunnuntain 20:stä ja viikonvaihteen 30:stä vain kouralliseen maanantaina tulen keskeyttämisilmoituksen jälkeen. Katz muistaa, että aiemmin viime viikolla Kairo ilmoitti sulkevansa silmänsä IDF:n mahdolliselta sotilasiskulta Gazaan, mutta että kanta oli muuttunut viikonvaihteen aikana. Tällä viikolla Egyptin johto ilmaisi syvän huolensa suurkatastrofista, jos isku toteutuu. Egyptin suurimpana pelkona lienee mahdollisuus, että sen seurauksena Gazan asukkaita pyrkisi hallitsemattomana massana Egyptin puolelle.
EGYPTIN ulkoministeriön edustajat pelottelevat Hamasin johtoa Gazassa, että jos se ei suostu hillitsemään rakettitulta Israeliin, IDF aloittaa iskut Hamasin johtoa vastaan. Tämä on hyvinkin mahdollinen arvio, sillä IDF ja puolustusministeriö ovat keskustelleet asiasta. Mitään päätöstä asiasta ei ole tehty, ja on mahdollista, että se aloittaisi Hamasin uhkaamat itsemurhaiskut Israelissa.
KATZ ARVIOI, että Barak pyrkii antamaan itsestään kuvaa kokeneimpana valtiomiehenä, joka ei mene mukaan toisten vaatimuksiin rajusta iskusta Gazan kaistalle, kuitenkin muistuttaen, että Olmert, Barak ja Livni sopivat sunnuntaina iskusta Gazaan, vain ajankohta on auki. Katz arvioi, että yksi rajoittava tekijä on sää; IDF ei halua mennä Gazaan sateisella ja pilvisellä säällä, joka vaikeuttaa panssarien liikkeitä ja estää ilmatuen käytön. Hänen analyysinsa mukaan Haim Ramonin ja muitten kovat vaatimukset vastaiskuista ovat vaaliretoriikkaa. Barakin varovaisuuteen voi Katzin arvion mukaan vaikuttaa hänen uskomuksensa, ettei Hamasin hallintoa pystytä sotilaallisesti tuhoamaan. Siihen tarvitaan diplomaattinen ratkaisu, hän arvioi. Siksi todennäköisesti palataan aiempaan tilanteeseen. (JP)
4. UNRWA:N edustaja ennakoi, että jatkuva Gazan kaista saarto ja lisääntyvä väkivalta johtavat väistämättä katastrofiin. Jos nykyinen suuntaus jatkuu, yhä useampi Gazan perhe joutuu köyhyysrajan alapuolelle ja entistä riippuvaisemmiksi kansainvälisestä avusta. UNRWA toimii Gazan kaistalla hoitaen siellä koulutusta, terveydenhoitoa, sosiaalipalveluja sekä hätäapua palestiinalaispakolaisille, vieläpä kasvavan välivallan aikanakin.
ISRAELIN taholta vakuutetaan, ettei sen intressien mukaista ole vaikeuttaa Gazan asukkaitten elämää, mistä osoituksena on se, että ruoka- ja muita toimituksia pyritään hoitamaan Gazaan samanaikaisesta raketti- ja kranaattitulesta huolimatta. Usein tapahtuu, että terroristit Gazassa tulittavat työntekijöitä terminaaleissa, joitten kautta toimitukset kulkevat Gazaan, syyttäen sitten Israelin toimitusten häiritsemisestä. Israelin viranomaiset ovat toistuvasti yrittäneet selittää maailmalle, ettei Hamasin ensisijainen huomio kohdistu Gazan asukkaitten hyvinvointiin. On pyritty selittämään, että mitä enemmän Gazan väestö kärsii, sitä suurempi on Hamasin suosio kansan parissa ja sitä helpompi on saada miehiä aseisiin ja itsemurhaiskuihin. 51.8 % Gazan asukkaista elää köyhyydessä, kertoo UNRWA:n edustaja. Viime viikolla se toimitti apua 750 000 pakolaiselle. Toiseksi se joutui antamaan käteistä 94 000 pakolaiselle, joilla ei ole yli 18-vuotiasta ”leivänhankkijaa”, ja joita pidetään ”köyhistä köyhimpinä”. Hän tunnustaa, että pakolaisten joukko kasvaa kaiken aikaa, tarkoittaen tällä sitä, etteivät kaikki ”pakolaisten nimikkeellä” olevat ole pakolaisia. Sadat tuhannet nälkäiset ja turhautuneet palestiinalaiset Israelin rajojen tuntumassa eivät ole israelilaisten etujen mukaisia, mutta sitä eivät myöskään ole palestiinalaisille ne sadat tuhannet vihaiset israelilaiset, jotka elävät jatkuvan rakettitulen alaisina. (JP)
5. NADINE ROSS tuli Israeliin turistina, mutta hän halusi osallistua arkeologisiin kaivauksiin, joita tehdään Davidin kaupungin jäänteissä Dung-portin (lantaportti) läheisyydessä. Hän oli työskennellyt siellä tulevalla parkkialueella kuukauden verran ja oli muutaman päivän päästä palaamassa kotiinsa Birminghamiin. Mutta viimeisellä viikolla hän osui jättipottiin. Hän löysi sunnuntaina aarrekätkön, jossa oli 264 kultarahaa. Samalta paikalta löydettiin kuukausi sitten 2000 vuotta vanha kultainen korvarengas, joka ajoitettiin roomalaiselle ajalle. Nyt löydetty aarrekätkö oli luultavasti alun perin piilotettu muurin sisään, mutta oli rakennusten hajottamisen yhteydessä tullut esiin. Kaivauksia johtava Tri Doron Ben-Ami (Kansani poika), kertoi, että löydös tehtiin bysanttilaisen ajan raunioista seitsemänneltä vuosisadalta jKr. Rahoissa on bysanttilaisen hallitsijan Heracliuksen korkokuva, joka on puettuja sotilasasuun pitäen ristiä oikeassa kädessään, hän hallitsi 610-641 JKr. Aiempi kultarahalöydös käsitti vain viisi kultarahaa. Saipa vapaaehtoinen todellisenmatkamuiston.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128978
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi etsi Haifan puistosta löydetyn naisen surmaajaa, jolla on pari aiempaa väkivaltatapausta poliisin kortistossa. Mies löydettiin hirttäytyneenä. (JP)
- Ashdodissa poliisi etsii nuoria, jotka piirtelivät anti-semiittisiä grafiitteja synagogan seiniin. Poliisi ei halua osoittaa mitään ryhmää tässä tapauksessa, mutta Petah Tikvassa pidätettiin 8 neo-natsiryhmän jäsentä, jotka olivat tulleet maahan entisen NL:n alueelta. (JP)
- YK:n ihmisoikeuksien rikkomuksia kokoava toimisto kertoo, että ”setlereitten” väkivalta palestiinalaisia vastaan on nousussa. Raportti jättää kertomatta palestiinalaisten kohoavasta väkivallasta israelilaisia vastaan. (JP)
- Maahan muutto Englantia puhuvista maista kasvoi 2008, vaikka kokonaisuudessaan maahanmuuttajien määrä pieneni. Etelä Afrikasta tuli 350 uutta kansalaista, edellisvuonna 178; Amerikka 3 159 (3074); Englanti 680 (660); Australia 165 (122); Unkari 60 (49); Brasilia 300 (284); Meksiko 90 (66); Chile 90 (71). Etiopiasta tulevien määrä pieneni sisäministeriön vitkuttelun vuoksi, heitä tuli 1 700 (3 600). Heitä on Etiopiassa vielä tuhansia.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128988
- Israelissa tehdään 20 000 laillista aborttia vuodessa. Laittomien määrä lienee suurempi. Määrät ovat pienempiä kuin Euroopassa keskimäärin. (haaretz)
- Ensi yönä sataa runsaasti lähes koko maassa, mikäli ennusteet pitävät. Varoituksia tulvista on annettu monin paikoin. Sateet jatkuvat ensi viikolla mahdollisine lumisateineen tiistaina. Lämpötila on 6-12 astetta Jerusalemissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019