KESKIVIIKKO 24.12.08
1. HAMAS on kaikessa hiljaisuudessa rakentamassa uutta palestiinalaisjärjestöä, joka tulisi korvaamaan Abbasin johtaman PLO:N (Palestiinan vapautusjärjestö). Hamasin suunnitelman mukaan uuteen järjestöön voisivat liittyä kaikki palestiinalaisia edustavat terrorijärjestöt, Hamasin lisäksi Islamic Jihad, PFLP GC sekä ainakin osaksi Damaskoksessa toimiva PFLP, joka tähän saakka on tukeutunut Fatahiin.
www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan, että PLO on tähän saakka edustanut kaikkia palestiinalaisia, ja se allekirjoitti myös Oslon sopimukset, mutta että sen maine on viime aikoina pahoin himmentynyt Abbasin johdossa.
Abbasin kausi PA:n puheenjohtajana päättyy 10. tammikuuta 2009. Hamasin taholta kerrotaan, että yhdeksännen päivän iltana Hamas poistaa kaikki Abbasia esittävät kuvat tiloistaan merkkinä siitä, että Abbas on menettänyt kaiken arvovaltansa.
Hamasin taholta kerrotaan, että muutamat Fatahin virkailijat ovat avustaneet uuden järjestön perustamisessa, niiden mukana PLO:n poliittisen toimiston johtaja Faruq al-Khadumi. Nykyisen PLO:n perusti Jasser Arafat yhdessä muutamien muitten palestiinalaisten kanssa vuonna 1964. Siihen tuli mukaan Fatahille myötämielisiä järjestöjä, myös PFLP.
WND spekuloi, että Abbas voi käyttää oikeuksiaan ja määrätä poikkeustilan maassa, jonka perusteella hän voi jatkaa toimikauttaan 2010 vaaleihin saakka. Palestiinalaisten keskuudessa toimitetun gallupin mukaan 64 % palestiinalaisista haluaa Abbasin siirtyvän syrjään. Gallupin suoritti Palestiinan politiikan tutkimuskeskus, jota pidetään länteen suuntautuvana. Vuoden 2006 vaaleissa Hamas voitti kolmanneksen äänistä, myös Libanonin ja Syyrian pakolaisleireissä, mikä aiheuttaa suurta päänsärkyä Abbasille pyrkiessään päättämään, miten toimia tässä tilanteessa. Uutisten mukaan Abbas oli harkinnut ennen aikaisten vaalien pitämistä huhti-toukokuussa, mutta ei ole päättänyt asiaa.
ABBASIN suosio ei ole korkealla palestiinalaisten keskuudessa, jotka valittavat, että Abbas on enimmäkseen ulkomailla eikä puutu kriittisiin ratkaisuihin. Hän on vieraillut vain kolmessa kaupungissa Ramallahin lisäksi: Nablusissa, Jerikossa ja Betlehemissä. Abbasin kansliasta kerrotaan, että Abbas on haalinut rahaa ja myötätuntoa maailmalta. Ranskan viranomaisten mukaan PA on saanut ulkomaisina lahjoituksina tänä vuonna 3 miljardia USD. (WND)
2. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak kutsui ulkoministeri Tzipi Livnin Kairoon torstaiksi. Poliittiset tarkkailijat ovat pyrkineet arvioimaan, miksi Livni, miksei Olmert tai Barak? Epäilyksiä on pyritty herättelemään, että Egyptin johto ehkä arvioi Livnin johtavan seuraavaa hallitusta ja haluaa sekä luodata hänen poliittista suuntaustaan, joka poikkeaa Olmertin ja Barakin kannasta, että myös varmistaa, että Livni on tietoinen Kairon kannasta päivän-polttaviin asioihin, joista kiireisin on Gazan tulitauko ja sen ympärille kietoutuneet asiat. Yhtenä mahdollisuutena voidaan tietenkin nähdä Egyptin johdon pyrkimys vaikuttaa Israelin vaaleihin vihjaamalla äänestäjille, että Kairo arvostaa Livniä yli muitten pääministeri-ehdokkaitten. Barakin mahdollisuudet ovat olleet kovin heikot kaikissa gallupeissa, mutta aikaa on vielä jäljellä tarpeeksi suunnan muuttamiseksi. Pääkilpailijoina on pidetty Netanyahua ja Livniä. Erään viimeisen gallupin mukaan Kadima olisi ohittanut Likudin kansansuosion, mihin lienee vaikuttanut Netanyahun härski kohtelu eri oikeistolinjaa edustavaa Moshe Feigliniä kohtaan. Labourin kannatus on pudonnut puoleen nykyisestä (19 kansanedustajaa), mutta se nousee kaiken aikaa. Vasemmistolaiset äänestäjät tuskin ovat ihastuksissaan Obaman vaalitaktiikkaan tukeutuvasta Kadimasta, vaan lopulta palaavat entiseen turvalliseen työväenpuolueeseen. (JP)
3. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak lupasi Kairossa vierailevalle PA:n puheen-johtajalle Mahmoud Abbasille, että hän tulee painostamaan uuden tulitauon solmimiseksi Israelin ja Hamasin välille. Mubarak on kauhuissaan mahdollisuudesta, että IDF lopulta kokoaa rivinsä, vyöttää kupeensa ja tunkeutuu Gazan kaistalle saadakseen pysyvän ratkaisun Gazan rajan tuntumassa asuvien Israelin siviiliasukkaitten elämää raskauttavaan terroriin. Sellainen retki ei varmaankaan tulisi olemaan mikään huviretki, kuten Hamasin taholta on auliisti varoitettukin, sillä uhreja tulisi olemaan molemmin puolin. Israelin poliittista ja sotilasjohtoa pidättää kuitenkin ehkä eniten se kansainvälinen tuomion huuto, joka tulisi olemaan kova sekä vihollis- että harvojen ystävämaittenkin taholta.
EGYPTI on kuitenkin eniten huolestunut, että sodan seurauksena sadat tuhannet pakolaiset rynnistävät sekalaisena laumana Siinaille, jossa he tulisivat olemaan Egyptin vastuulla. Paitsi että se aiheuttaisi suuria taloudellisia rasitteita, se voisi rohkaista maan voimakasta Muslimi-veljeskuntaa kapinaan tai ainakin lisäämään väkivaltaansa Egyptissä. Mubarak on pyrkinyt pitämään tätä äärifundamentalistista järjestöä kurissa ja nuhteessa sen johtajiston jatkuvilla pidätyksillä ja teloituksilla, mutta poistetun tilalle nousee aina uusi ja entistä pahempi.
Egyptin valtionjohtoinen lehdistö on viime päivinä esittänyt kiivasta kritiikkiä Hamasia kohtaan, jota se syyttää tulitaukosopimusneuvottelujen epäonnistumisesta. Hamas on Muslimijärjestön haaraosasto Gazassa, joskin yhteydet eivät käytännöllisistä syistä johtuen ole kovin vahvat. Mubarak selitti Abbasille, että Hamas on epävarmuutta aiheuttava tekijä Lähi Idässä, mikä varmaan oli musiikkia Abbasin korville, hän kun ei voi sietää Hamasia ja Haniyehiä.
ABBAS puolestaan selittää, että hän vastustaa IDF:n suuroperaatiota Gazaan, mutta samalla kertoi vastustavansa rakettien ampumista Israeliin, ”koska ne ovat tehottomia”. Eli jos ne aiheuttaisivat suurempaa tuhoa Israelissa, Abbasilla ei olisi mitään sitä vastaan.
Rajakaupungeissa ja kylissä eilen vieraillut puolustusministeri Ehud Barak pyrki vähättelemään rakettien aiheuttamia tuhoja ja henkisiä traumoja asukkaille kehottaen heitä valmistumaan kaikkiin mahdollisuuksiin kertomatta IDF:n suunnitelmista. Golani-prikaatin sijoittamista rajalle kuitenkin siirrettiin. Tämä tarkoittaa, että siviiliasukkaitten tulee vain painaa päänsä pensaaseen, sulkea silmänsä ja kuvitella, että ”maassa vallitsee rauha ja ihmisten kesken hyvä tahto”, kuten joululaulussa sanotaan.
4. Seuraava Hanukka-tarina oli päivän Jerusalemin Postissa. Sen kirjoitti Michael Freund otsikoiden sen ”Aika modernille Hanukka-ihmeelle”, ja koska se liittyy päivän aiheisiin, kerron siitä otteita omin sanoin ilman suoraa käännöstä.
FREUND aloittaa kirjoituksena muistuttamalla, että on Hanukka-aika, valojen juhla, jonka aikana juutalaiset kaikkialla maailmassa kokoontuvat joka ilta muistelemaan ihmettä, joka tapahtui suuren Hasmonealais-kapinan aikana Seleucid-tyrannia Antiochusta vastaan. Sen aikana Makkabealaisina tunnetut juutalaiset vapaustaistelijat palauttivat kansallisen ja uskonnollisen itsenäisyyden. Ylipappi Mattathias ja hänen rohkeat poikansa voittivat kreikkalais-syyrialaiset miehittäjät, puhdistivat Jerusalemin Temppelin ja perustivat dynastiansa, joka kesti 103 vuotta. Freund kertoo, että Makkabealaisten saavutuksiin liittyy toinen sotatoimi, joka on vähemmän tunnettu mutta ei vähemmän merkittävä. He vapauttivat vastoin yleistä tietoisuutta myös Gazan kaistan, joka silloinkin oli piikkinä Israelin lihassa.
SE ALKOI vuonna 165 eKr. Silloin Jonathan, Juudaksen veli, makkabealainen, sen jälkeen mitä tapahtui päivinä, joita me muistellaan Hanukkana, hyökkäsi Gazaan pakottaen sen asukkaat anomaan rauhaa. (Makk.11:62) Gazan asukkaat jatkoivat kuitenkin juutalaisten härnäämistä, minkä johdosta Simon Makkabealainen noustuaan johtoon pari vuotta Jonathanin sotaretken jälkeen teki uuden sotilasiskun Gazaan. Makkabealaiskirje 13:43 kertoo, että niinä päivinä Simon asettui taisteluasemaan Gazaa vastaan piirittäen sen joka taholta. Hän myös valmisti ”sotakoneen”, jonka hän vei kaupungin laidalle ja sen avulla tuhosi määrätyn tornin vallaten sen. ”Sotakoneessa” olevat sotilaat menivät Gazan kaupunkiin, minkä jälkeen kaupungin vihamieliset asukkaat pian pyysivät rauhaa vedoten, ”ettei hän kohtelisi heitä heidän pahuutensa vaan armon mukaan”. Simon suostui tähän, mutta ennen sitä teki muutamia vakavia toimia varmistaakseen, ettei Gaza koskaan enää voisi uhata naapuriaan. Hän asetti kaupunkiin miehiä, jotka varmistivat lain kuuliaisuuden paremmin kuin ennen. Simon lähetti juutalaisia asumaan Gazan kaistalla ja rakensi sinne talon itselleen osoitukseksi siitä, että juutalaiset olivat tulleet Gazaan pysyäkseen siellä.
FREUND palaa sitten nykyaikaan. Hän viittaa nykyiseen tilanteeseen, joka on kehittynyt kestämättömäksi tuhansien rakettien uhatessa juutalaisasukkaita rajan tuntumassa. Viikonvaihteen aikana Gazan terroristit ampuivat 40 rakettia, ja vuoden alusta lukien 2 900 rakettia siviilikohteisiin, eli noin kahdeksan rakettia päivässä. Eikä uhka ole vähenemässä vaan se kasvaa päivittäin, Freund muistuttaa, ja joka päivä uhka lisääntyy laajemmalle alueelle. Tilanne on jo kauan sitten ylittänyt asukkaitten kestokyvyn.
Freund esittää, että Israelin nykyinen johto seuraisi muinaisten makkabealaisten esimerkkiä, tekisi sotaretken Gazaan, jonka seurauksen sen asukkaat pyytäisivät rauhaa. Mutta Freund kehottaa seuraamaan Simonin esimerkkiä, asettamaan lainvartijat Gazaan sekä asuttamaan uudelleen Gush Katifin, korjaten Sharonin tekemän katastrofaalisen virheen karkottaessaan Gazan juutalaiset asukkaat. Freundin blog-sivun osoite:
http://www.israelnationalnews.com/Blogs/Blog.aspx/2
5. Ei edellinen oikein joulutarinalta vaikuta, mutta tämä on Pyhän Maan todellisuutta
tänään jouluaattona. Kymmeneen mennessä terroristit ampuivat jo yli 15 rakettia ja 9 kranaattia Israeliin. Yksi raketti tuhosi omakotitalon, kaksi putosi Ashkeloniin, mutta ihmisuhreilta vältyttiin. Myös IDF:n tukikohta varioitui. Viime yön aikana sotilaat surmasivat kolme palestiinalaista, jotka olivat asentamassa pommia Gazan turva-aidan viereen. Ainakin kaksi muuta sai surmansa värkätessään koti-tekoista pommia. Jouluaatto Israelissa on väkivaltainen ja verinen. Rakettitulen johdosta IDF joutui sulkemaan jo avaamansa terminaalit Gazan rajalla, vaikka koko maailma huutaa niiden avaamista pysyvästi.
On ilmeistä, ettei tilanne Israelin rajoilla rauhoitu, ei ainakaan Gazan kaistan lähellä, ilman radikaaleja toimia. Voi vain lähettää huokauksen Taivaan Isälle, että Hän lähettäisi jo pian Rauhanruhtinaan tuomaan kestävän rauhan Israeliin ja kaikkialle maailmassa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019