Friday, August 22, 2008

PERJANTAI 22.08.08
1. HAMASJOHTAJA Ismail Haniyeh sanoi puheessaan keskiviikkona, ”ettei Jerusalemia palauteta palestiinalaisille neuvotteluilla, vihollisen halauksilla tai pusuilla, vaan verellä, itsemurhaajilla (shahids) ja taisteluilla”. Hän jatkoi, ettei Hamas tule tunnustamaan mitään rauhansopimusta Israelin ja palestiinalaisten välillä, johon ei sisälly Jerusalem ja Jordanjoen laakso sekä palestiinalaispakolaisten palaaminen koteihinsa Israelissa.
HANIYEH PUHUI 39. vuoden muistotilaisuudessa siitä, kun al-Aksa sytytettiin palamaan australialaisen turistin toimesta, joka halusi nopeuttaa III Temppelin rakentamista. Haniyeh vakuutti, ”ettei yksikään muslimi voi luovuttaa Jerusalemia, josta profeetta Muhammed karautti Barak-ratsullaan taivaisiin”. Hän kiitteli ”Israelin arabeja, jotka toimivat al-Aksan moskeijan suojelijoina kuten valaan vatsassa”. Hän sanoi heidän edustavan islamilaista kansaa ja mainitsi erityisesti Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtajan sheikki Raed Salahin. Haniyeh kertoi, että salaisista neuvotteluista Israelin ja PA:n välillä tihkuneista tiedoista voidaan päätellä, ettei Israel luovuta Jerusalemia eikä Länsirantaa, kieltäytyy hyväksymästä pakolaisten paluuta ja tuhoamasta setlementtejä sekä pitää kiinni Jordanjoen laaksosta tärkeänä Israelin turvallisuudelle.
HANIYEH toisti, ettei Palestiinan kansa eikä koko muslimimaailma tule koskaan hyväksymään sellaista rauhansopimusta. Hän kehotti muslimeja puolustamaan al-Aksan moskeijaa, ”jota Israel haluaa vahingoittaa”. (Ynetnews)
2. JORDANIA protestoi Israelin suorittamia perustusten kaivauksia uutta siltaa varten Länsimuurin edessä olevalta aukiolta Mughrabi-portille, joka on ainoa turistien käyttämä tie Temppelivuorelle. Entinen silta jouduttiin hajottamaan, koska se todettiin vaaralliseksi. Uuden sillan ensimmäinen suunnitelma jouduttiin hylkäämään muslimien vastalauseitten vuoksi ja sen rakentamista valmistellaan uuden hyväksytyn suunnitelman mukaan.
MUSLIMIT väittävät, että sillan perustustyöt vahingoittavat al-Aksa moskeijaa, vaikka sillan perustustöitä tehdään kymmenien metrien päässä Länsimuurista ja silta rakennetaan muutaman pilarin varaan. Kysymys ei ole ollenkaan sillan rakentamisesta vaan siitä, että muslimit haluavat tällä kiistää Israelin oikeuden alueeseen, vaikka Itä Jerusalem virallisesti kuuluu Israelin hallintaan. Muslimeille kuuluu Temppelivuoren päivärutiinien hoito, mutta alueen järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaavat Jerusalemin poliisi ja IDF.
MUSLIMIT valittivat edellisen sillan rakentamisesta UNESCO:lle, joka vaati sen välitöntä lopettamista. Mutta se ei mitenkään ole puuttunut siihen räikeään vandalismiin, mitä palestiinalaiset ovat tehneet Temppelivuorella kaivamalla sinne viemäri- ja sähköjohtoja eikä myöskään ns. Salomon tallien muuttamisesta Lähi Idän suurimmaksi moskeijaksi. Nämä työt on tehty ilman minkäänlaista arkeologista valvontaa. Salomon talleilta he kuormasivat satoja autokuormallisia täyttömaata läheiseen laaksoon. Israelilaiset arkeologit ovat seuloneet huolellisesti läpi valtavaa jätekasaa, josta he ovat löytäneet lukuisia arvokkaita muinais-jäänteitä sekä ensimmäisen että toisen Temppelin ajoilta ja ennen niitä.
JORDANIAN ulkoministeri Salah Bashir kutsui tällä viikolla Israelin Jordanian suulähettilään luokseen esittäen tälle virallisen protestin ”näistä laittomista toimista”. Näin kertoi Jordanian parlamentin alahuoneen ulkomaanasioitten valiokunnan johtaja Mohammed Abu Hdeib tavattuaan Bashirin torstaina. Hän sanoi, että sillan rakentamisella Israel rikkoo vuoden 1994 rauhan-sopimusta Israelin ja Jordanian välillä. Hän väitti rakentamisen vahingoittavan al-Aksaa ja varoitti, että se voi aiheuttaa vakavia mielenosoituksia muslimien taholta.
JORDANIAN ulkoministeri otti asiasta yhteyttä YK:n turvallisuusneuvoston pysyviin jäseniin USA, Englanti, Ranska, Venäjä ja Kiina, että ”nämä käyttäisivät vaikutusvaltaansa Israeliin näiden laittomien toimien lopettamiseksi Mughrabi-portilla ja Jerusalemissa”. (Ynetnews)
3. ULKOMINISTERI ja Kadiman puheenjohtajavaalien ykkösehdokas Tzipi Livni puhui ulkomaisille journalisteille torstaina ja vastaili heidän kysymyksiinsä.
Livni totesi, että ”aika on tärkeä” salaisissa – tai kuten hän sanoi luottamuksellisissa – keskusteluissa PA:n kanssa. Hän totesi, että heinäkuussa 2000 silloisen pääministeri Barakin ja USA:n presidentti Bill Clintonin tarjotessa 94 % Juudeasta ja Samariasta ja 1 % Negevistä PA:lle, Arafat hylkäsi tarjouksen, jota hän piti painostuksena, ja aloitti vaarallisen intifadan, väkivalta-aallon, joka surmasi lukuisia ihmisiä ja vammautti monta kertaa enemmän. Livni olettaa, että tilanne on nyt samantapainen ja että varsinkin ulkomainen painostus PA:n johtajia kohtaan voi aiheuttaa samantapaisen vastareaktion.
LIVNI VARAUTUU ulkoministeri Gondoleezza Ricen Israelin vierailuun ensi viikolla. Rice pyrkii vielä kerran rohkaisemaan neuvottelijoita runnomaan edes jonkinlaisen periaate-sopimuksen ennen presidentti Bushin virkakauden loppumista tammikuussa 2009. Livni sanoi, ettei Israel voi sallia palestiinalaispakolaisia Israeliin. PA kutsuu sitä paluuoikeudeksi. Livni myös kielsi Olmertin lausunnon, että jos sopimusta ei saada aikaan, Israel hajoaa. Rauhankeskusteluja Syyrian kanssa Livni pitää ennen aikaisina, koska Syyria ei ole puolestaan lupautunut mihinkään. Hän katsoi, että Syyria rikkoo asevientisopimuksia, mutta saa laillisuuden leiman epäsuorien keskustelujen ansiosta Israelin kanssa. (Ynetnews)
4. ISRAELIN korkein oikeus keskeytti rakennustyöt muinaisessa luostarissa, jonka läheisyydessä on rakennus, jossa tradition mukaan Jeesus söi viimeisen pääsiäisateriansa. Oikeus antoi viime viikolla tilapäisen keskeytyspäätöksen, jolla rakennustyöt keskeytettiin. Niitä tekee juutalainen instituutti fransiskaaniluostarissa Siionin vuorella. Sen vieressä on huone, roomalaiselta nimeltään ”Cenavulum”, viimeisen pääsiäisaterian paikka. Instituutti tutkii juutalaisia perheitä ja niitä koskevia lakeja. Oikeus kielsi samalla instituutin muuttamasta asukkaita lähellä olevaan ns. fransiskaanitaloon.
KORKEIN OIKEUS teki päätöksensä katolisen järjestön nimeltä Tancredo valituksesta, jonka edustaja David Bartholdy valitti rakennustöitten häiritsevän kristittyjen hartaudenharjoitusta paikalla. ”Paikka on kaikille kristittyjen uskonsuunnille pyhä”, hän selittää. ”Siellä tehty työ aiheuttaa vakavaa tuhoa luostarille, jolla on suuri historiallinen ja uskonnollinen merkitys.” Hän kertoi, että antiikkiviranomaisten valvonnan alla työntekijät ovat poistaneet muinaisen lattialaatoituksen, raapineet rappauksia seinistä ja murskanneet muinaisen veistetyn oven. Hän epäilee, että tarkoituksena on juutalaistaa katolinen paikka ja estää uskonnollisen ilmaisun vapaus siellä.
INSTITUUTIN perheitten ja perhelakien tutkimiseksi perusti uskonnollisten asiain ministeri Avner Shaki, joka kuoli vuonna 2005. Sen lakimies Yaacov Weinroth kiistää Tancredon väitteen, että instituutti aikoisi siirtää asukkaita luostariin.
Katolinen kirkko menetti Siionin vuoren valvonnan 15. vuosisadalla. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee Davidin hauta. Rakennuksen ylin huone tunnetaan paikkana, jossa Pyhä Henki vuodatettiin (Descent of the Holy Spirit). Pietari mainitsee Apostolien Tekojen I luvussa, että paikka oli lähellä Davidin hautaa.
Paavi Johannes Paavali II piti Israelin vierailunsa yhteydessä vuonna 2000 messun Cenaculumissa. (JP, M Wagner)
5. “EMME PANE uusia ohjuksia Syyriaan”, lupaa Venäjän presidentti Dmitri Medvedev, ainakin sen mukaan, mitä Venäjän Israelin tilapäisen lähettilään Anatoly Yurkovin sanoihin on luottamista. Mutta Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov puhuu epämääräisesti laajennetusta puolustuksellisten aseiden myynnistä Syyrialle. Presidentti Medvedev puhui sen jälkeen, kun hän oli kuullut Syyrian presidentti Bashar Assadin toivomuksen, että Venäjä asentaisi Syyriaan ohjuksia samaan tapaan kuin USA asentaa niitä Itä Euroopan maihin. Assadin toiveena on saada ainakin Iskander-ohjuksia, joilla oin 280 km:n kantomatka. Niillä yltäisi melkein kaikkialle Israelissa.
Assad haluaa Venäjältä ilmatorjuntaohjuksia, joista S-300 on halutuin, sekä Mig-31 hävittäjiä.
Presidentti Assad aloitti kaksiviikkoisen Venäjän vierailunsa mielistelemällä isäntiään ja ilmaisten täyden tukensa Venäjän toimille Georgiassa.
USA:n ja NATO:n kiivassävyisten vastalauseitten vastapainoksi Venäjä sanoo lopettavansa yhteistoiminnan NATO:n kanssa. Venäjän lähettiläs Yurkov ilmaisi Venäjän tyydytyksen siihen, että Israel oli lopettanut aseviennin Georgiaan. (JP)
VENÄJÄN ulkopolitiikka on selvästi muotoutumassa uudelleen, eikä johtajien ja ministereitten lausuntoihin voi täysin luottaa tässä vaiheessa. Venäjä on omannut hyökkäävän itsenäisen politiikan, jossa se esittää vaatimuksia siinä, missä ennen ehdotettiin. Livnin vakuuttelut Venäjän johtajien reaalisuuden tajusta tuntuvat jopa lapselliselta, sillä se mikä tuntuu järkevältä Israelin näkökulmasta, ei ole sitä välttämättä Venäjän johtajien mielikuvissa. Iranin tilannetta voidaan katsella etelästä aivan eri tavoin kuin pohjoisesta.
Lienee totta, mitä eräs tarkkailija esitti, että nykyisessä muutostilassaan Venäjä on vaarallinen ja arvaamaton. Pääministeri Vladimir Putin on entisenä KGB:n agenttina tottunut asioitten salailuun ja ihmisten manipulointiin sekä varovaisiin päätöksiin. Presidentti Medvedev on arvoitus, hän vaikuttaa suoraviivaiselta mutta luoksepääsemättömältä, joka voi myös helposti pahoittaa mielensä ja toimia mielenkuohussaan arvaamatta.
6. HIZBULLAH vihjaa, että Imaad Mughniyehin kosto on tulossa lähiaikoina. Israelin turvallisuusvirkailijat ovat varoittaneet israelilaisia varovaisuuteen kaikkialla. Mughniyeh murhattiin hänen autonsa pääsuojaan piilotetulla pommilla Damaskoksessa. Assadin läheinen neuvonantaja prikaatikenraali Mohammed Suleiman murhattiin pian sen jälkeen Libanonissa.
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin laivasto toimi isäntänä USA:n ja Turkin alusten kanssa yhteisissä pelastusharjoituksissa Reliant Mermaid.
- Työntekijäjärjestö Histadrut uhkaa julistaa maahan yleislakon budjetin vuoksi.
- Poliisi sanoo, ettei heillä ole miehiä karkottamaan laittomasti juutalaisen Herskovitzin omistamalla kiinteistöllä asuvia arabeja lähellä Jerusalemin Gilon lähiötä ja Beit Tsafafaa (arabikylä). (INN)
Lämpötilat: Jsm: Pe: 22-33; La: 21-31; Su: 18-30; Ma: 20-30 C-astetta, aurinkoista.

Thursday, August 21, 2008

TORSTAI 21.08.08
1. VENÄJÄN PRESIDENTTI Dmitri Medvedev soitti eilen illalla raporttien mukaan pitkän puhelun pääministeri Olmertille. Soitto oli varmaan suuri helpotus maan johtajalle, koska Israelissa on hermostuneina ja vähän syyllisyyttä tuntien seurattu Venäjän otteita Georgiassa ja sen syytteitä Israelille aseitten myymisestä Venäjän naapurimaalle. Medvedev kai katsoi asialliseksi rauhoitella Olmertia, ettei Syyrian presidentti Bashar Assadin asehankintamatkan Venäjälle tarvitse aiheuttaa kylmiä väreitä selkäpiissä.
PÄÄMINISTERIN kanslian taholta ilmoitettiin, että johtajat keskustelivat kahdenkeskisistä ja alueellisista suhteista ja pyrkivät löytämään keinoja maitten välisten suhteitten parantamiseksi. Tarkempaa lausuntoa keskusteluista ei ole saatavilla.
ISRAELIN diplomaattilähteet vakuuttavat, että he ovat huolestuneita Syyrian ja Venäjän välisistä keskusteluista, mutta eivät ylenmääräisesti. He selittävät, ettei Venäjä aio tunkeutua Lähi Idän alueelle, mutta se haluaa osoittaa olevansa merkittävä tekijä, jonka mielipiteitä on kuunneltava ja huomioitava. He olettavat Venäjän toimivan vastuullisesti ja sanovat, että viimeisten päivien aikana ilmenneet seikat osoittavat, että Venäjä on tyytyväinen sen ja Israelin välisiin suhteisiin, vaikka presidentti Assad totesikin ennen Venäjän matkaansa, ettei Venäjä voi enää luottaa Israelin ystävällisyyteen. He painottavat sitä, että Venäjä tarjoutui toimimaan isäntänä Lähi Idän rauhankonferenssissa, eikä halua kiihottaa mielipiteitä.
BEGIN SADAT strategisten asiain keskuksen johtaja Bar-Ilan yliopistosta Ephraim Inbar on toista mieltä. Hän katsoo, että Israelin Georgiaan toimittamat aseet ovat antaneet Venäjälle vapaat kädet toimia välittämättä Israelin vastalauseista. ”Eikä siinä ole mitään uutta; venäläiset eivät tulee olemaan ystäviämme”, hän toteaa. Lähtien maan demokraattisesta luonteesta USA tulee aina olemaan läheisempi Israelille kuin Venäjä, hän analysoi. Hän myös varoittaa, että uusi Venäjä on vaarallisempi nyt, kun sen suhteet länteen ovat kääntyneet kylmän sodan aikaisiin tunnelmiin.
2. USA:N JA VENÄJÄN välisiä suhteita hiertää pahiten NATO:n laajentumishankkeet entisiin NL:n osavaltioihin Itä-Euroopassa sekä lisäksi USA:n suunnittelemat ohjusten torjunta-asemat näissä maissa. USA solmi virallisesti sellaisen sopimuksen Puolan kanssa, jonka USA:n ulkoministeri Rice kävi allekirjoittamassa eilen. Venäjä pelkää, että ne on tarkoitettu Venäjää vastaan, vaikka USA vakuuttaa, että niiden tarkoituksena on suojata Euroopan maita Iranin ohjusiskuilta. Venäjä katsoo, että ne heikentävät Venäjän strategista asemaa. Vastavetona Venäjän korkea sotilasjohtaja uhkaili Puolaa ohjusiskuilla ja jopa ydinpommeilla, ja totesi, että Venäjä voi varustaa Baltianmeren laivastonsa Kaliningradissa kuten myös Mustanmeren ja Välimeren laivastonsa alukset ja strategiset pommikoneensa ydinaseilla. Tämä alkaa jo nostattaa ihokarvoja, sillä Venäjän Välimeren laivastolla on rakenteilla suuri huoltosatama Tartusissa Syyrian rannikolla. (JP)
3. SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad aloitti eilen vierailunsa Venäjällä, jonka kestoksi ilmoitetaan kaksi viikkoa, ei kaksi päivää kuten eilen erheellisesti kerrottiin.
JP:n artikkelissa, jonka laati Jonathan Spyer, kansainvälisten asiain tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Herzliassa, kerrotaan Assadin ”ostoslistasta” Moskovassa ja arvioidaan Assadin matkan merkitystä ja taustoja. Spyer toteaa, että Assadin matka, jonka tarkoitukseksi ilmoitetaan virallisesti tarve keskustella kahdenkeskisistä suhteista ja viimeisistä tapahtumista Maailman areenalla, sattui kovin otolliseen aikaan. Venäjä on Spyerin mukaan aloittanut kampanjan, jossa se avoimesti haastaa USA:n etuoikeuden päättää maailman asioista. Toisaalta Syyria on mukana Iranin aloittamassa samantapaisessa, joskin pienimittaisessa, pyrkimyksessä. Spyer toteaa, että Iran ja Syyria ovat onnekkaasti saaneet kansainväliseen arvostukseen pyrkivän Venäjän tuekseen. Tältä pohjalta lienee tarkoituksenmukaisinta lähteä tarkastelemaan Syyrian ja Venäjän suhteitten kehitystä, johon asetoimitukset kuuluvat oleellisesti. Spyer tähdentää, että Lähi Idän kysymys on osa Venäjän maailmanlaajuista suunnitelmaa, missä Syyrian ja Venäjän suhteet ovat vain pieni joskin tärkeä sivujuoni. (JP)
4. JONATHAN SPYER toteaa analyysissaan, että NL oli aikoinaan Syyrian tärkein asetoimittaja, mikä toi Syyrialle 13.4 miljardin USD velat. Venäjä antoi tästä anteeksi 73 % vuonna 2005, mikä pudotti velkamäärän 10:en prosenttiin kansatuotteesta ja vapautti maan suunnittelijat hankkiutumaan asemarkkinoille uusien aseitten hankkimiseksi. Pari vuotta myöhemmin Syyria sai Venäjältä 50 Pantzir SE-1 ja Tor-M1 ohjusten torjuntajärjestelmiä. Samalla Syyria osti tehokkaita panssarintorjunta-aseita, joista varsinkin olalta laukaistavat pt.-ohjukset osoittautuivat tehokkaiksi Libanonin kakkossodan aikana.
ISRAELIN ILMAVOIMIEN (IDF) pommituslento syyskuussa 2007 Syyrian epäiltyä rakenteilla olevaa ydinlaitosta vastaan herätti epäilyjä Syyrian ostamien torjuntaohjusten tehokkuudesta, koska Syyrian ilmapuolustus sai tiedon siitä vasta, kun koneet olivat paluulennolla.
Tämä kiihdytti Syyrian uuden ja kunnianhimoisen presidentin pyrkimyksiä kohentaa maan armeijaa. Toukokuussa Syyrian ilmavoimien komentajan kenraali Ahmad al-Ratybin johtama delegaatio varmisti Moskovassa venäläisen Mig-29 SMT taistelukoneen hankinnan. DELEGAATION haaveena oli saada S-300 ohjustentorjunta järjestelmä, joka on Venäjän uudenaikaisin ja jota pidetään yhtenä tehokkaimmista maailmassa. Sen tutka pystyy seuraamaan samanaikaisesti sataa kohdetta ja se pystyy ampumaan neljä torjuntaohjusta samaan aikaan. Venäjä ei silloin ollut halukas tähän. Nyt tilanteen uskotaan muuttuneen. Se näyttäisi sopivan Venäjän alueellisen puolustuksen raameihin siksikin, että se voisi tehokkaasti suojella Välimerenlaivaston aluksia Syyrian rannikolla Tartusissa ja Latakiassa.
SYYRIA haluaa ostaa Venäjältä myös sen tehokkaaksi todetun Iskander-ohjuksen. Sitä pidetään lyhyenmatkan ohjuksena; se on tarkka ja sitä pystytään ohjaamaan satelliitista käsin, lisäksi sillä on risteilyominaisuus, minkä johdosta sen torjunta on vaikea.
SPYER TOTEAA analyysissaan, että Venäjä on edelleen liian heikko täysin vastustamaan länsivaltojen pyrkimyksiä, mutta sen voima on kasvussa. Spyer toteaa edelleen, että Venäjä jakaa alueen rauhanhäiritsijän Iranin intressin järkyttää Lähi Idän nykyistä tilannetta kannattavien valtioitten vakavuutta. Tähän liittynee saumattomasti Venäjän uhkailut ja sapelien kalistelut Itä Euroopan maita vastaan. Ensimmäinen todellinen uhri tässä uuden voimatasapainon hankkimisessa on piskuinen 4.5 miljoonan asukkaan Georgia, jota Venäjän armeija miehittää vastoin länsivaltojen vastalauseita. Georgia on tavallaan testimaa, jossa Venäjä kokeilee vaikutuksensa laajuutta ja USA:n ja NATO:n vastareaktioitten reaalisuutta.
Tarkkailijat pitävät NATO:n hampaattomia vastalauseita enemmän hupijuttuina. (JP)
5. USA NÄYTTÄÄ pyrkivän estämään Israelin mahdollisen iskun Iranin ydinteollisuutta vastaan. Varsinkin USA:n puolustusministeri Robert Gates vastustaa sitä ehdottomasti. Eräs merkki siitä oli hänen haluttomuutensa tavata Israelin puolustusministeriä kuten myös IDF.n komentajaa Gabi Ashkenazia näitten USA:n matkan aikana, joskin ne lopulta järjestyivät. Osoittaakseen edes jonkinlaista suosiota IDF:n komentajalle hänelle myönnettiin USA:n korkein kunniamerkki. Sen sijaan he eivät saaneet sitä, mitä halusivat, eivät stealth-hävittäjiä eivätkä Boeing 767, jota käytetään hävittäjien ilmatankkauksessa. www.debka.com kertoo lisäksi, että USA:n lupaamat tehokkaat FBX-T tutkalaitteet miehitetään USA:n henkilöstöllä eikä IDF:n henkilöitä päästetä osallistumaan niiden toimintaan. Lisäksi ne oli tarkoitus kytkeä osaksi Arrow-3 torjuntaohjuspatteriston tutkaan, mutta Debkafilen mukaan tutkahavainnot lähetetään ensin USA:n valvomoon, jossa päätetään, mitä niistä annetaan Israelille.
TUTKAJÄRJESTELMÄN tarkoituksena oli lisätä torjuntaohjusten tehokkuutta sillä, että FBX-T tutka pystyy havaitsemaan esim. Iranin Shihab-3 ohjuksen sen laukaisuhetkellä, mikä antaa viisi minuuttia lisäaikaa sen 11 minuutin lentomatkasta Iranista Israeliin. Debkafile arvioi, että tutkan ensisijaisena tarkoituksena onkin tarkkailla Israelin ohjusten ja lentokoneitten liikkeitä. Täten USA saisi tiedon välittömästi, jos IAF:n koneet nousisivat ilmaan Irania varten. FBX-T tutka pystyy myös erittelemään, onko lähestyvässä ohjuksessa bio-kemiallinen vai ydinkärki.
Toiseksi USA:n Israeliin rakentama varhaisvaroitustutka X-band, joka pystyy havaitsemaan ohjuksen liikkeitä 2000 km:n päästä, toimii myöskin USA:n operaattoreitten valvonnassa, eikä senkään tietoja anneta suoraan Israelille. (JP, Debkafile)
6. UUTISOTSIKOITA
- New York yliopiston Jerusalemissa suorittamien tutkimusten mukaan epätavallisen stressin jälkeen tai aikana syntyneet lapset voivat 4.3 kertaa herkemmin kehittää henkisiä häiriötiloja kuten schizophrenia, paranoiaa, outoja harhoja, epänormaaleja todellisuuden ilmaisua, kuulohäiriöitä tai puheen ja ajattelun järjestäytymättömyyttä. Näitä havaittiin yhdessä prosentissa israelilaisia. Tutkimus suoritettiin Jerusalemissa kuudenpäivän sodan aikana syntyneitten tyttöjen parissa. (JP, Judy Siegel)
- Puolustusministeri Ehud Barakin vaimo Nili Preil joutui sulkemaan konsultti-firmansa, koska sillä havaittiin olevan yhteyksiä amerikkalaiseen liikemieheen, joka on voinut yrittää hyötyä Preilin aviosuhteesta Barakin kanssa. (JP)
- Netanyahu syyttää hallitusta, että se on hylännyt oikeistolaisen Zeev Jabotinskyn (1880-1940) opetukset ja korvannut ne palestiinalaisten katastrofin (nakban) opetuksella. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, että opetusministeri Yuli Tamar on joutunut vastaamaan äärivasemmistolaisen ideologiansa ujuttamisesta kouluohjelmiin. (JP)
- Israelin turvallisuusviranomaiset varoittavat kaikkia ulkomaille matkustavia israelilaisia äärimmäiseen varovaisuuteen, sillä Hizbullah on suunnitellut kidnapata heitä sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan kostamiseksi, vaikka Israel kieltää osallistuneensa siihen. (JP)
- Venäläinen laivasto-osasto on matkalla Tartusin satamaan Syyriassa lentotukialus amiraali Kuznetsovin johdolla. (Debkafile)
- Zahar Zubari voitti Israelille pronssia purjelautailussa (windsurfing).

Wednesday, August 20, 2008

KESKIVIIKKO 20.08.08
1. GEORGIA näyttelee melkoista osaa Israelin suhteissa Venäjään ja sen kautta Venäjän ja arabimaitten välisiin suhteisiin. Venäjän yleisesikunnan apulaispäällikkö kenraaliluutnantti Anatoly Nagovitzin syytti Israelia tiistaina, että se oli myynyt Georgialle miinoja, räjähteitä, erikoisräjähteitä miinakenttien puhdistamiseksi sekä kahdeksaa eri tyyppiä olevia miehittämättömiä tiedustelukoneita. Hän kertoi myös, että Venäjän armeija oli pidättänyt Potissa 20 Georgian univormuissa kulkevaa sotilasta, joista kolme oli arabeja. Tämän hän kertoi osoittavan, etteivät Georgian armeijan sotilaat ole vetäytyneet tukikohtiinsa, kuten tulitaukosopimus edellyttää. Mutta sama sopimus edellyttänee, että Venäjä vetää kaikki joukkonsa pois Georgiasta, mikä ei ole toteutunut – sikäli kuin raportteihin maasta on uskomista – ollenkaan. Päin vastoin Venäjän joukot ovat jakamassa Georgiaa alueisiin, joihin ne asettavat venäläismielisiä paikallishallituksia. Lisäksi sen joukot ovat jakaneet maan kahteen osaan katkaisemalla länsi- ja itäosien välisen rautatien sekä tärkeimmän maantien. Tällä toimenpiteellä Venäjä on rampauttanut Tbilisin keskushallinnon ja sen mahdollisuudet valvoa maata. Nyt se pystyy syyttämään, ettei keskushallinto valvo enää maataan, mikä antaa Venäjän joukoille oikeuden pitää maassa yllä oikeutta ja järjestystä, ne selittävät.(JP)
2. USA VAROITTAA Venäjää vetämään kiireesti joukkonsa pois Georgiasta, ties monesko sellainen joko presidentti Bushin tai ulkoministeri Ricen lausumana. Näillä varoituksilla ei näytä olevan mitään vaikutusta. Venäjä ilmoittaa tyynesti, että se on vetämässä joukkojaan, mutta esim. Gorin kaupunki on edelleen tukevasti venäläisten joukkojen miehittämä. Sieltä lähti pieni panssaroitu joukko-osasto, jolla ilmeisesti oli mukanaan ohjusten laukaisualustoja, mutta pääosa joukoista jatkaa kaupungin miehitystä. Toinen kaupunki, jota Venäjän joukot miehittävät tiiviisti, on Potin satamakaupunki Mustameren rannalla. Samalla Venäjän laivasto jatkaa Georgian saartoa mereltä.
NATON JOHTO keskusteli eilen suhteitten katkaisemiseksi Venäjän kanssa, kunnes se on solmimansa tulitaukosopimuksen mukaisesti vetänyt joukkonsa Georgiasta ja kunnioittaa maan itsenäisyyttä ja alueellista yhtenäisyyttä. Naton mahdollisuudet näyttävät olevan aivan yhtä vähäiset kuin USA:kin vaikuttaa ratkaisevasti tilanteen palaamiseksi normaaliksi. (JP)
3. LIENEEKO SATTUMA vai tarkoin harkittu toimenpide, että Venäjän korkea esikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Anatoly Nagovitzin esitti syytöksen Israelin aseviennistä Georgiaan ja sen erikoisjoukkojen ja tiedustelupalvelujen kouluttamisesta päivää ennen Syyrian presidentti Bashar Assadin kahden päivän ”työvierailua” Moskovaan, joka alkaa tänään. Syyria on esittänyt halunsa saada Venäjän ilmatorjunta-aseistusta sekä sen pisimmälle kehitettyjä ohjuksia. Venäjä viivytteli ratkaisun tekemistä Syyrian toiveisiin, mutta nyt näyttää ilmeiseltä, että Syyria saa niitä lähitulevaisuudessa. Venäjä toimittaa S-300 ilmatorjunta patteristoja, jotka ilmeisesti sijoitetaan Beirutin lähelle tai Tartusiin, jonne Venäjän laivasto rakentaa suurta huoltosatamaa. Lisäksi Venäjä toimittanee Syyrialle Iskander-ohjuksia, jotka ovat tarkkoja ja joiden torjunta on vaikeaa niiden risteilyominaisuuksien vuoksi. Venäjä haluaa rakentaa Syyriaan pysyvän tukikohdan maa-armeijaansa varten, kertovat uutislähteet. Venäjän johto vihjaa harkitsevansa läheisempiä suhteita arabimaihin.
UUTISLÄHTEET kertovat myös, että Venäjä varustaa sekä Baltian että Mustanmeren ja Välimeren laivastonsa alukset ydinohjuksin, kuten myös sen kaukopommittajat.
Ei liene ihme, että USA:n johto ihmettelee, aikooko Venäjän nykyinen johtokaksikko palauttaa Neuvostoliiton sellaiseksi, kuin se oli kunniansa päivinä. (JP, Debkafile)
Julkistan lähiaikoina artikkelin nimellä Venäjän Valtapolitiikka, jossa tarkastelen muutamia Venäjän ulkomaanpolitiikan suuntauksia ja arvioita käsitteleviä analyysejä.
4. OLMERT TULEE takaisin, näyttävät JP:n asiaa koskevat artikkelit kertovan. Olmertia läheisesti tukeva juonittelija kansanedustaja, Knessetin sisäisen komitean puheenjohtaja Tzahi Hanegby junaili Kadima-puolueneuvoston puheenjohtajan Meir Nitzanin kanssa puolueen oikeusoppineitten suosituksesta puolueen puheenjohtajavaalien siirtämisen Kadiman aktivistin David Schwartzin ja Hussein Suleimanin esityksen mukaan. Suleiman kertoi journalisteille, että hän halusi tällä antaa Olmertille muutaman lisäkuukauden. Siirtämisen oikeudellinen puolustus oli selitys, ettei tilaisuus, jossa päätös tehtiin, ollut kaikilta osin hyväksyttävä. Uusintaäänestys voidaan järjestää lähiaikoina. Toinen siirtämistä puoltava selitys oli Suleimanin mukaan se, että hän halusi antaa yhdelle neljästä puheenjohtaja-ehdokkaasta lisää aikaa tehdä vaalityötään. Tämä ehdokas on sisäministerinä toimiva Meir Sheetrit, joka on läheinen Olmertille. Olmert haluaa varmistaa näin selustaansa.
KADIMAN vahvimpana pidetty puheenjohtajaehdokas ulkoministeri Tzipi Livni pyrki vaikuttamaan vaalien siirtämistä esittäneeseen Hussein Suleimanin päätökseen kutsuen hänet toimistoonsa. Ei ole tiedossa, miten Livni onnistui, mutta Suleiman vakuutti, ettei hän lupautunut tukea Livniä, kuten otaksutaan. Puheenjohtajavaalit on tarkoitus pitää 17.09.08.
LABOURIN puheenjohtaja puolustusministeri Ehud Barak kertoi vain muutama päivä sitten, että Labour vastustaa talousministeri Roni Bar-Onin laatimaa 2009 budjettiesitystä, mutta Barak soitti eilen Olmertille kertoen Kairon matkastaan, minkä keskustelun jälkeen Barak on vihjaillut, ettei Labour enää vastusta budjettiesitystä. Tämä puolestaan ärsytti Shas-puoluetta, joka vastustaa budjettiesitystä, koska siihen ei ole sisällytetty lapsilisäkorotuksia. Kuten saattaa arvata, Shas syyttää, että Labour petti sanattoman sopimuksensa Shasin kanssa.(JP)
5. HAMASIN JOHTO Gazassa ilmoittaa, että se vastustaa Mahmoud Abbasin esittämää ja Saudi Arabian tukemaa esitystä arabijoukkojen mobilisoimiseksi Gazan kaistalle, koska se sen mielestä vain syventää Hamasin ja Fatahin välistä eroa. Joukkojen tarkoituksena olisi muodostaa Gazan kaistalle turvallisuusjoukot, jotka pystyisivät valvomaan kaistan hallinnon siirtämistä Hamasin ja Fatahin muodostamalle yhtenäishaalitukselle. Hamasin edustaja Ayman Taha kertoi journalisteille, että Hamasin alaiset turvallisuusjoukot valvovat täysin lain ja oikeuden toteuttamista Gazassa, eivätkä ulkopuoliset joukot ole siten tarpeen. Hän kielsi huhut, joiden mukaan Egypti olisi kutsunut Hamasin ja Fatahin johtajat Kairoon keskustelemaan järjestöjen välisen yhteistoiminnan palauttamiseksi.
HAMASIN KANSANEDUSTAJA Ismail Ashkar sanoi pelkäävänsä, että esityksen tarkoituksena on palauttaa tilanne ennen 1967, jolloin Egypti hallitsi Gazan kaistaa ja Jordania Juudeaa ja Samariaa. Hän sanoi, että esitys on täysin hylättävä lisäten, että tarvitaan palestiinalaisten muodostamat turvallisuusjoukot, ei arabien.
PA:n edustaja Kairossa Nabil Amr puolestaan kertoi, että eri palestiinalaisryhmien edustajat kokoontuvat Kairossa lähipäivinä keskustelemaan ”kansallisesta sovinnosta”. Hän ei tiennyt, osallistuuko Hamas keskusteluihin, mutta sanoi niitä käytävän Egyptin hallituksen suojeluksessa.
HAMAS kielsi Gazassa asuvia Fatahin virkailijoita lähtemään kaistalta, ennen kuin Fatah antaa passit siellä asuville gazalaisille. Fayadin hallitus on kieltäytynyt lähettämästä passeja Gazan kaistalle selittäen, ettei PA tunnusta Hamasin valtaa siellä. Tämä estää samalla tuhansien ulkomaille haluavien gazalaisten matkan ulkomaille sitten, kun terminaalit kaistan rajoilla avataan liikenteelle. Hamasin kielto koskee myös Fatahin korkeimpia virkailijoita kuten Zakariya al-Agha ja Ibrahim Abu al-Naja. Hamasin edustaja kertoo, että Gazan kaistalla on 1500 lääkintähoitoa odottavaa potilasta, jotka eivät ole päässeet hoitoon Egyptiin tai ulkomaille. Osa Gazan potilaista hoidetaan Israelissa, kiireelliset tapaukset myös terminaalien ollessa muulta liikenteeltä suljettuina. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hallituskoaliittion puheenjohtaja Joel Hasson kannattaa juutalaisen omistusoikeuden palauttamista Hebronissa. Juutalaiset asukkaat karkotettiin Hebronista 1929 veristen arabien järjestämien mellakoiden seurauksena. Hebroniin jäi lukuisia juutalaisten omistamia taloja ja maaomaisuutta, mitä arabit ovat hallinneet ja väittävät omistavansa usein väärennettyjen dokumenttien avulla. (JP)
- Egyptin parlamenttitalo, jossa kokoontuu sen ylähuone, syttyi tuleen ja paloi hallitsemattomasti. Tämä palatsirakennus on 1900-luvulta. Tulipalon aiheutti luultavasti oikosulku. Jotkut työntekijät ja palomiehet kärsivät savumyrkytyksestä. Egyptissä rakennuksissa tulee lain mukaan olla alkusammutusvälineitä, kuten vaahtosammuttimia, mutta lakia ei noudateta eikä valvonta ole pystynyt korjaamaan tilannetta. (JP)
- Israelissa vieraileva entinen Arkansasin kuvernööri ja presidenttiehdokas Mike Huckabee totesi 48 tunnin vierailunsa aikana, ettei Israelin pitäisi vaihtaa maata rauhaa vastaan. Hän ihmetteli, miten voi säilyttää rauhaa, jos maan luovuttamisen kautta menetät mahdollisuuden puolustaa rajoja ja maan asukkaita. Hän katsoi, ettei tilapäinen aselepo tarkoita rauhaa, jos samaan aikaan vihollisuudet jatkuvat ja rajan takana kerätään uusia aseita tarkoituksella murtaa sovitut rajalinjat. Hän on viimeisen 35 vuoden aikana vieraillut Israelissa 9 kertaa ennen tätä matkaa, ja katsoo niiden kautta saaneensa hyvän tuntuman Israelin ja palestiinalaisten välisiin ongelmiin.(JP)
- Iranin virallinen uutistoimisto ilmoittaa, että Iran aikoo rakentaa useita uusia ydinlaitoksia. Aiemmin Iran ilmoitti valmistelevansa kuuden ydinlaitoksen rakentamista 2021 mennessä. Valmistelut kestävät 13 kuukautta.(JP)
- Hamasin aseistettu siipi Izza al-din al-Kassam pitää sotaharjoituksiaan entisen Netzarimin raunioille Gazassa. Hamasin edustaja Abu Ubaida sanoi, että Abbas estää neuvotteluja Gilad Shalitista. Hän uhkaili, että Shalit saa kärsiä Ron Aradin kohtalon, ellei Israel muuta asennoitumistaan. (Ynet)

Tuesday, August 19, 2008

TIISTAI 19.08.08
1. ISRAELISSA seurataan huolestuneina kehitystä jota tapahtuu maan lähiympäristössä
usealla rintamalla, mutta myös maan sisäisessä poliittisessa yhtenäisyydessä.
Georgian tilanne on ymmärrettävästi hallinnut maan median uutisointia, mutta sen rinnalle on nousemassa uusia kohteita, joista Pakistanin länsimyönteisen presidentin Pervez Musharrafin ero on yksi huolenaihe, jota seuraa Iranin julkistaman uuden kaksivaiheisen ohjuksen onnistuneesta laukaisusta levitetyt uutiset.
Kolmas Israelia ja myös Palestiinan Auktoriteettia läheisesti koskettava kehitys on Jordanian ja Hamasin keskeiset sovintoneuvottelut, jotka voivat tuoda Hamasin Damaskoksessa tähän saakka toimineen johdon tai ainakin sen edustuksen takaisin Ammaniin. Jos keskustelut onnistuvat, Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal vierailee Jordanian kuninkaan luona Ammanissa kansainvälisen median runsaan huomion keskipisteessä.
2. GEORGIASSA jatkuu edelleen epäselvä tilanne. USA toistaa vaatimuksiaan, että Venäjän tulee välittömästi poistaa joukkonsa sieltä lupauksensa mukaan, mutta sen joukot viivyttelevät ilmeisesti tehdyn taktiikan mukaisesti. Venäjä haluaa perustaa pysyviä tukikohtia ainakin Abkhaziaan ja Etelä-Ossetiaan rauhanturvajoukkojen tukikohdan asemesta, mitä myös niiden aluehallitukset ovat esittäneet. Toisaalta tarkkailijoitten mukaan Georgia on Venäjän johdon suunnittelema testi EU:n kuten myös USA:n reaktioitten laadusta.
EU:n reaktio on tarkkailijoitten mukaan täysin hampaaton; sillä ei ole armeijaa, jolla vakuuttaa vaatimuksiaan. Oli kuvaavaa, että niiden joukkojen siirtämiseksi Irakiin ja Afganistaniin ne joutuivat käyttämään USA:n kuljetusvälineitä, koska omia ei ollut käytettävissä.
USA:n johto on esittänyt toistuvia vaatimuksia, mutta sekään ei ole asettanut joukkojaan Euroopassa hälytysvalmiuteen eikä muutenkaan vahvistanut vaatimuksiaan sanallisia uhkauksia paremmin. Ukrainan johto on esittänyt, että Euroopan maitten tulee kiireesti laatia yhteinen turvallisuusjärjestelmä, joka koskee kaikkia siihen kuuluvia maita yhtä lailla, ja jonka perusteella jokaista sen osakasmaata puolustetaan panoksesta riippumatta.
3. PAKISTANIN tilanne näyttää tarkkailijoitten mukaan mutkistavan suuresti Lähi Idän poliittisia kuvioita. Musharraf pystyi pitämään aisoissa maan sisäiset poliittiset tahot kuten myös maassa toimivat ryhmittymät, jotka noudattavat hallituksen politiikasta eriäviä intressejään. Osa Pakistanin maa-alueesta ei ole ollut hallituksen täydessä valvonnassa ja tämän pelätään vahvistuvan keskusjohdon hakiessa uutta keskushahmoa. Tämä koskee varsinkin maan länsiosissa sijaitsevia vuoristoisia alueita, jossa vahvat heimot hallitsevat melkoisen itsevaltaisesti, mutta jonne myös terrorijärjestöt ovat pesiytyneet.
SUURIN vaara piilee kuitenkin Pakistanin rakentamissa ydinpommeissa, joita sillä lienee useita kymmeniä. Pakistan on vakuuttanut, että ne ovat turvallisesti suojattuina ja ne on hajautettu useisiin eri kohteisiin, mutta tilanne voi muuttua radikaalisti nyt hallinnon muutoksen myötä. Asiantuntijat ovat tyynnytelleet Israelin johtajia, että Pakistanin suurin vihollinen on Intia, ja että sen ohjukset ydinkärkineen on kohdistettu Intian sotilas- ja siviilikohteisiin. Tämä on varmaan totta, mutta Intialla on toinen ja paljon pahempi vihollinen Kiinassa, jonka kanssa sillä on ollut rajoitettuja rajakahinoita vähentäen Pakistanin vaaraa. Muslimimaana Pakistan voi kuitenkin jossain tilanteessa katsoa velvollisuudekseen antaa ydinvoimansa yhteisen vihollisen tuhoamiseksi. Israelin etuna on maitten välinen etäisyys, mikä vähentää Pakistanin hyökkäyshaluja Israelia vastaan. (JP)
4. IRANIN yön pimeydessä laukaisema kaksivaiheinen ballistinen raketti, jolla se lähetti avaruuteen tekokuuta muistuttavan kärkiosan, kohautti maailman uutislähteitä. Se ei kuitenkaan ollut todellinen tiedustelu-satelliitti, vaan sen jäljitelmä. Ohjuksen onnistunut laukaisu on kuitenkin yllättänyt sekä USA:n että Israelin tarkkailijat, jotka eivät uskoneet Iranin teknologian olevan näin kehittynyt. Tällaisen ohjuksen kantomatka on arvioiden mukaan 5000 km, eli se yltää useimpiin Euroopan maitten pääkaupunkeihin, Jotkut tarkkailijat arvioivat, että sen kehittyneempi versio, josta käytetään nimitystä Shihab-5, voisi yltää mannertenvälisenä USA:n kohteisiin Amerikassa. Nämä ovat vielä epätarkkoihin tietoihin perustuvia arvioita. Lisäksi Iranin pelätään liioittelevan tai suoraan julkistavan vääristeltyjä tietoja tässäkin tapauksessa, kuten sen äskettäin ilmoittamassa 300 km:n kantomatkan meriohjuksen yhteydessä. Israelin tiedustelujärjestöt saivat uuden haasteen tutkiakseen. (JP)
5. PA.:n JOHTO Ramallahissa on tosissaan huolestunut Hamasin ja Jordanian välillä käydyistä keskusteluista, koska ne antavat PA:n käsityksen mukaan laillisuuden leiman Hamasin Gazan hallinnolle. ”Olemme yrittäneet selvittää jordanialaisilta veljiltämme, mitä on tekeillä. Olemme huolestuneita raporteista, joita luemme arabilehdistä Hamasin ja Jordanian lähentymisestä,” kertoi PA:n virkailija JP:n toimittajalle. Hän pyrki selittämään, että samalla kun PA tervehtii ilolla kaikkia yrityksiä saada Hamasin ja Fatahin välille syntynyt repeämä korjattua ja Jordanian osallistumista rauhanprosessiin, hän ilmaisi huolensa, että tämä antaa Hamasille laillisuuden leiman ja saa sen merkittävänä tekijänä mukaan keskusteluihin. Hän pelkää, että Hamas voi yrittää samantapaista vallankaappausta, kuin minkä se teki Gazassa.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa ei sanonut tietävänsä, milloin Mashaal voi vierailla Ammanissa, mutta esitti toivomuksen, että se voisi tapahtua lähiviikkojen aikana ja ehkä sallia hänen paluunsa Ammaniin pysyvästi. Jordania karkotti hänet kymmenisen vuotta sitten, kun paljastui, että hän oli osallistunut aseitten salakuljetukseen Jordaniaan. Häntä syytettiin silloin Jordanian kuningaskunnan turvallisuuden vaarantamisesta. Jännitys Jordanian ja Hamasin välillä on jatkunut siitä lähtien, mutta nyt pyyntö yhteyksien palauttamiseksi tuli Hamasin taholta. Jännitys kohosi huomattavasti pari vuotta sitten Hamasin jäsenten jäätyä kiinni aseitten salakuljettamiseksi Jordaniaan.
HAMASIN johto toivoo, että Jordania voisi välittää Hamasin ja Fatahin välillä. Toinen keskustelujen aihe oli esitys arabisotilaitten asettaminen Gazaan, minkä kautta valta Gazassa ja Länsirannalla voitaisiin palauttaa saman hallituksen alaisuuteen. (JP)
6. SANANVAIHTO Olmertin ja Labour-puolueen puheenjohtajan Ehud Barakin välillä on kiihtymässä asteelle, jossa välirikko voi olla korjaamaton. Hallituksen budjettiesityksestä näyttää kehittyvän kiista, joka voi jopa kaataa Olmertin hallituksen. Barak vihjailee, että Labour tulee äänestämään budjettiesitystä vastaan. Toinen Olmertin ja Barakin välille noussut kiista koskee Libanonin kakkossotaa, josta Barak sanoo muodostavansa vaaliteemansa seuraavissa Knessetin vaaleissa. Barak haluaa siinä esittää, miksi Libanonin kakkossota epäonnistui ja ketä siitä tulee syyttää. Olmert vihjailee, että hän voi erottaa Barakin puolustus-ministerin tehtävistään, ellei Barak siisti sanojaan.
BARAK syyttää Kadimaa siitä, että se on antanut budjettiesityksen nousta Kadiman puheen-johtajataisteluun. Ulkoministeri Tzipi Livni haluaa, että Budjetti hyväksytään ennen Kadiman puheenjohtajavaaleja syyskuun 17. päivänä. Hänen pahin kilpailijansa Shaul Mofaz haluaa, että budjetin käsittely siirretään vaalien jälkeen, jotta nähdään, kenestä tulee uuden hallituksen muodostaja ja pääministeri, ja voidaanko uutta hallitusta yleensä saada kasaan ilman Knessetin vaaleja. Uuden gallupin mukaan Livni johtaa niukasti ennen Mofazia, mutta kysyttäessä, kehen vastaajat luottavat turvallisuuskysymyksissä, Mofaz on suosittu. (JP)
7. ”EI PALESTIINALAISTEN tarvitse asettua asumaan Jerusalemiin”, sanoo entinen USA:n presidenttiehdokas (Rep.) Mike Huckabee Israelin vierailunsa yhteydessä. Huckabee, entinen Arkansasin kuvernööri ja baptistiministeri, sanoo, että John McCainillä on selkeämpi näkemys Israelin tilanteesta sekä terveellinen kanta Iranin esittämään uhkaan ja sen ydinase-haaveisiin kuin kanssakilpailijalla Barak Obamalla. Hän uskoi, että McCain on turvallisempi vaihtoehto Amerikan traditionalisille valitsijoille.
HUCKABEE vierailee Israelissa kahden päivän ajan Jerusalem Reclamation Project, amerikkalaisen Ateret Cohanim, järjestön vieraana. Tämä järjestö tukee maa-alueitten hankkimista Jerusalemin itäosista ja juutalaisten asettumista asumaan sinne. Hän kävi matkansa aikana tutustumassa useisiin juutalaisten rakennuskohteisiin Itä Jerusalemissa. Hän viittaa puheissaan Raamatun lupauksiin, että koko Israelin maa tarkoitettiin alun pitäen juutalaisten kotimaaksi. Hän ei kiellä palestiinalaisten oikeutta asua maassa, mutta ”sen ei tarvitse olla Jerusalemissa”. Hän kritisoi Amerikan tapaa tukea Israelin myönnytyspolitiikkaa. Hän sanoo, ”ettei pitäisi tyytyä siihen, mitä voi saada, vaan siihen, mitä meidän tulee saada”. Katsellessaan Jerusalemia juutalaisen talon katolta Abu Torin arabilähiössä hän totesi, että Israelin tulee saada mahdollisimman paljon etäisyyttä vihollisiinsa. Hän kuvaili, että on suuri ero sillä, voiko terroristi kohdistaa ohjuksensa sinuun muutaman metrin kuin satojen päästä, ”eikä tarvitse olla sotilaallinen nero pystyäkseen ymmärtämään tämän”, hän veisteli, selkeänä kritiikkinä Israelin ministereille, joilta näyttää puuttuvan sekä ymmärrystä että tervettä järkeä.
8. UUTISOTSIKOITA
- Olmertin hallituksen päätös vapauttaa palestiinalaisia terroristeja saa jatkuvasti kiihtyvää arvostelua, koska sillä ei saavuteta mitään muuta kuin sen, että israelilaisten turvallisuus vaarantuu. Mukana on Muhammad Abu Ali, joka 1980 murhasi yeshiva opiskelijan Joshua Saloman. Hän tuomittiin myöhemmin siksi, että hän vankilassa surmasi yhteistyöstä Israelin kanssa epäilemänsä vangin. Toinen vapautettava on Said al-Atba, joka 1977 murhasi tekemällään pommilla Petah Tikvassa Tzila Galilin. Hänen pelätään jatkavan pommin tekemistä.(JP)
- Lääketieteelliseksi ihmeeksi kuvattu 610 grammaa keskosena ja kuolleeksi julistettu vauva heräsi henkiin 5 tunnin kuluttua vain minuutteja ennen hänen hautaamistaan. Hän kuitenkin kuoli myöhemmin äitinsä syliin. (Haaretz)
- Venäjän joukot eivät ole vieläkään vetäytymässä Georgiasta, kuten lupasivat.
- Siviilihallitus Juudessa ja Samariassa takavarikoi 50 000 km vesijohtoputkea, joilla palestiinalaiset olivat varastaneet vettä 3 miljoonaa kuutiota vuodessa.
- Gazan evakuointiin 2005 aktiivisesti osallistuneet poliitikot eivät kadu tekoaan.
- Ulkoministeri Tzipi Livni järjesti Israelin sinisen henkilökortin PA:n pää-neuvottelijan Abu Alan (Qureian) tyttärelle, mikä antaa hänelle vapaan liikkumisen Israelin alueella ja kaikki sosiaaliedut. Asiasta on tehty selvitys-pyyntö. Livni ei katso tehneensä mitään väärin. (INN)

Monday, August 18, 2008

MAANANTAI 18.08.08
1. SHIN BET, Israelin turvallisuuspalvelu, valittaa Olmertin hallituksen päätöstä vapauttaa 200 Israelin pidättämää ja tuomioistuinten tuomitsemaa terroristia Israelin vankiloista. Kahdella heistä on ”verta käsissään´”, eli he ovat henkilökohtaisesti osallistuneet israelilaisten murhaamiseen. Shin Betin taholta kerrotaan, että järjestö tekee kaikkensa tällaisten valtiolle vaarallisten ainesten löytämiseksi ja pidättämiseksi, ja sitten ”poliittinen tarkoituksen-mukaisuus” heittää hetkessä heidän suurella vaivalla tehdyn työnsä roskiin ja vapauttaa heidät sillä läpinäkyvällä verukkeella, että sillä vahvistetaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin asemaa palestiinalaisten silmissä. Mofaz ja 3 Shas-ministeriä vastusti päätöstä.
Kuitenkin Fatahin taholta ilmoitetaan välittömästi tyytymättömyys hallituksen ”hyvään tahtoon” ja vaaditaan lisää, ei edes yhtä kiitoksen sanaa. Jopa sellainen poliittisesti kokenut kuin ulkoministeri Tzipi Livni kehtaa kehua, miten paljon hyvää tällä saavutetaan.
”Meidän kansamme haluaa nähdä kaikkien vankien vapauttamisen, eikä vain muutamia”, sanoo PA:n pääministerin Salaam Fayadin edustaja Ramallahissa. Fayad tunnustaa vasta-hakaisesti, että askel on oikeaan suuntaan, mutta vaatii lisää vankeja vapautettaviksi.
Israelin oikeistopuolueet tuomitsivat hallituksen päätöksen kiivaasti. Ne epäilivät, että hallitus on menettänyt paitsi kansan luottamuksen loputkin järjenrippeistään viimeisinä päivinään. Hallituksen päätös on sitäkin kummastuttavampi, että PA on selvin sanoin ilmoittanut, etteivät keskustelut Olmertin hallituksen kanssa johda mihinkään. Olmertin julkistamaa ”rauhansuunnitelmaa” PA:n johtajat pitävät ajan haaskauksena.
HAMASIN taholta epäillään, että hallituksen tarkoituksena on syventää Hamasin ja Fatahin välille syntynyttä repeämää. Hallituksen päätöksen epäillään vaikeuttavan Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja, koska Hamas tulee nostamaan hänen vapauttamisensa hintaa.(JP)
2. USA PELKÄÄ, että Venäjä on palautumassa samaan yksinvaltaiseen hallitustapaan, joka oli vallalla NL:n kukoistuskausina ja myös tsaarien aikana.
USA:n puolustusministeri Robert Gates arveli sunnuntaina, että Georgian tapahtumien valossa USA:n on arvioitava suurvaltasuhteita uudelleen. Hän syyttää Venäjän presidentti Dmitri Medvedeviä ulkoministeri Ricen tapaan, ettei Venäjä ole toteuttanut lupaustaan vetää joukkonsa nopeasti pois Georgiasta, kuten sen allekirjoittama tulitaukosopimus edellyttää.
Rice sanoo toivovansa, että Venäjä toteuttaa lupauksensa tällä kertaa Venäjän presidentti Medvedevin luvattua joukkojen alkavan vetäytyä maanantaina. Hän totesi, ettei Venäjä noudata sopimuksen tekstiä, mutta ei tiennyt syytä tähän. Rice sanoo, että länsivallat tekivät lujasti työtä saadakseen Venäjän liittymään kansojen joukkoon ja sanoi uskoneensa, että tähän suuntaan oltiin menossa. Nyt hän toteaa, että tilannetta on arvioitava uudelleen.
Rice myös epäilee, että valta Kremlissä on edelleen Vladimir Putinin käsissä, vaikka hänen kuviteltiin siirtyvän hoitamaan käytännön sovellutustehtäviä ja antavan ulkomaanasiat Medvedeville.
Taistelut Etelä-Ossetiassa alkoivat Georgian lähettäessä sotilasosastonsa 07.08.08 palauttamaan kapinoivan Ossetian paikallishallinnon Tbilisin alaisuuteen. Tällöin Venäjä lähetti pari divisioonaa sotilaita, eliittijoukkoja , panssareita ja lentovoimien hävittäjiä ja helikoptereita Ossetiaan ja myös Abkhaziaan ja saartoi Georgian merenrannikot. Georgia saattoi havaita muutamassa päivässä joutuneensa täysin Venäjän armeijan armoille ja pyysi tulitaukoa, mikä saatiin aikaan Ranskan presidentin Nicolas Sarcozyn avustuksella.(JP)
3. GEORGIAN sekavat olot saivat siellä asuvat 13 000 juutalaista asukasta harkitsemaan vakavissaan muuttoa Israeliin, mitä heille avuliaasti ja erikoisehdoin tarjottiin. Ensimmäisessä vaiheessa muutti 67 Georgian juutalaista taistelujen alettua. Taistelujen edelleen riehuessa maassa ja sekavan tilanteen jatkuessa toiset 130 juutalaista sai ”aliya-luvan”. Georgiassa on kuitenkin laajoja alueita, joita taistelut eivät koskeneet, eivätkä niiden alueitten juutalaiset tunne tarvetta muuttaa pois maasta, jossa he ovat asuneet, muutamat suvut heistä, vuosisatoja tai yli pari tuhatta vuotta. 700 korkeaan ikään ehtineen juutalaisen ja lapsen arvellaan joutuneen kärsimään sodan vauriot, ja heidän uskotaan olevan valmiit siirrettäviksi maahan, joka heille luvattiin 4000 vuotta sitten ikuiseksi omaisuudeksi.
GORIN kaupungin 200 juutalaista ovat kaikki siirtyneet pääkaupunkiin Tbilisiin. Vain yksi Gorin kaupungissa asunut juutalaisperhe on vielä paikallistamatta. Toinen kaupunki, jota Jewish Agencyn virkailijat ovat käyneet katsomassa, on Batume Mustanmeren rannalla, jossa asuu suunnilleen 230 juutalaista. (JP)
4. ISRAELIN HALLITUS on aloittanut vuoden 2009 budjetin käsittelyn, mitä nyt pyritään saamaan läpi erikoisissa olosuhteissa. Maalla ei ole toimivaa hallitusta, sen ministerit riitelevät avoimesti hallituksen kokouksissakin eikä pääministerillä ole enää otetta pitää asioita käsissään. Joku on verrannut Olmertin hallitusta Mafiaan, jonka aktiivijäsenet on ostettu periaatteella: ”Jokaisella on hintansa, ja jokainen on ostettavissa”. Toinen vertaus kutsuu hallitusta ”rikollisliigaksi”, koska varsin moni sen ministereistä ovat joko poliisin tutkittavina laittomuuksista epäiltyinä elleivät peräti odota oikeusministeriön syytteitä. Mutta budjetti on kuitenkin saatava esityskuntoon joulukuun loppuun mennessä.
HALLITUKSEN esittämän budjetin loppusumma on 319 miljardia NIS, mutta kuten aina, nyt alkavat vaatimukset ja uhkaukset erolla hallitusyhteistyöstä ja monenlaiset selitykset, miksi juuri mitäkin budjetinosaa tulee kasvattaa ja toista leikata.
Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin esittää, että leikataan kovalla kädellä puolustusbudjettia ja lisätään varoja kulttuuriin ja opetusministeriöön.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak, jota turvallisuusjohtajat tukevat, varoittaa koskemasta puolustukseen, koska maata uhkaavat ennen näkemättömät vaarat. Olmert haluaisi leikata puolustuksen menoja ja syyttää puolustusministeri Barakia, että tämä estää keskustelut puolustuksesta. Olmert väittää edelleenkin, että Libanonin kakkossodan ansiosta maan pohjoisraja on rauhallinen eikä Hizbullah uskalla liikauttaa sormeaankaan Israelin pelossa. Olmert näyttää kuuluvan kuin toiseen maailmaan, jossa Hizbullahin 40 000 rakettia ja ohjusta eivät ole realiteetteja eikä Hizbullah ole palannut Litanijoen eteläpuolelle eikä vahvistanut, laajentanut eikä ajanmukaistanut sinne rakentamiaan linnoituksia. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Laivasto valmistautuu vaikka väkivalloin estämään kahden anarkistien ja vasemmistolaisten kuljettaman laivan pääsyn Gazan rannikolle. Aktivistien operaation tarkoituksena on murtaa Gazan merisaarto ja samalla näyttää maailmalle, miten virtuaalinen IDF:n reklamoima Gazan saarto lopulta on. (JP)
- Olmertin hallituksen edellinen talousministeri Avraham Hirchson, joka pakotettiin eroamaan häntä vastaan nostetun poliisitutkimuksen vuoksi, sanoo, ettei hänelle Kansallisesta Työntekijöitten Liitosta maksetut 25 000 NIS ylimääräiset kuukausimaksut olleet laittomia. Hänen puolustusasianajajansa sanoo oikeudelle laatimassaan vastineessa, että vuosien 2000 ja 2004 välillä maksetut suoritukset on pidettävä joko lainana hänen palkkaansa vastaan ilman palkkaa tehdystä toiminnasta liiton puheenjohtajana, tai eläke-etuina, jos hän jatkaa kansanedustajana myöhemmin. Hän sai noina vuosina runsaat 2.5 miljoonaa NIS, joista hän nyt pyrkii antamaan selityksen. (JP)
- Etiopiasta Israeliin muuttaneet juutalaiset osoittivat sunnuntaina mieltään hallituksen päätökselle lopettaa ns. Falash Mura juutalaisten siirtämisen maahan. Heitä lienee edelleen Etiopiassa vastaanottoleirien surkeissa oloissa 8 700. Poliisi oli lähettänyt paikalle runsaasti sekä tavanomaisia poliiseja että pahamaineisia mellakkapoliiseja, joista Gazan evakuoinnin aikana alettiin käyttää nimitystä ”Sharonin verikoirat” heidän rajujen otteittensa vuoksi, sekä myös ratsupoliiseja. Poliisi pidätti 9 mellakoitsijaa varsin ikävännäköisissä TV-kuvissa, mutta JP:n artikkelin mukaan mielenosoitus päättyi rauhanomaisesti. Monilla Etiopiasta muuttaneella on lähiomaisia tai ystäviä Etiopiassa, joiden he haluavat voivan muuttaa Israeliin. (JP)
- IRAN näytti eilen TV-kuvissa kaksivaiheisen ohjuksen ampumista avaruuteen, jonka yhteydessä se antoi tiedotteen, että Iran oli ampunut omatekoisen tekokuun avaruuteen. Tarkkailijat uskovat, että tieto satelliitista oli virheellinen, mutta ohjuksen ampuminen sinänsä oli aito. Tämä aloitti spekulaatiot, onko Iran pystynyt kehittämään Shihab-4 ellei perät Shihab-5 ohjuksen, jonka kantomatka voi olla 5000 tai peräti 7000 km. Tarkkailijat ovat jo ennustaneet, että tämä tieto tulee asettamaan koko Israelin ohjuspuolustuksen uusiin puihin. USA lupasi asentaa Israeliin uuden pitkänmatkan suuritehoisen tutkan, joka nostaa Arrow -3 Pinetree tutkajärjestelmän ulottuvuuden ratkaisevasti.
- Iranin Safir-ohjuksen onnistunut laukaisu eilen ja sen kyky lähettää vakoilusatelliitteja avaruuteen on samalla poistanut Putinin esittämän väitteen, etteivät Iranin ohjukset yllä Eurooppaan eikä siten USA:n vaatimaa puolustus-järjestelmää sitä vastaan ole tarpeen rakentaa Itä Eurooppaan. Toinen hälyttävä uutinen Iranin tiedotteessa on sen valtavasti edistynyt avaruus-tekniikka, jolla se alkaa kilpailla edistyneitten maitten kuten Israelin kanssa.
- Presidentti Medevedev antoi vakavan varoituksen, että häirintäyritykset sen Georgiasta poistuvia joukkoja vastaan murskataan armotta. Hänen sanavarastossaan esiintyvät usein sanat ”murskataan” ja ”armotta”.
- Arabimaat, etupäässä Egypti ja Saudi Arabia, ovat varoitelleet Irania, ettei sen tule antaa USA:lle ja Israelille syytä hyökkäykseen kuin kultalautasella. Kuwait on jo asettanut armeijansa hälytysvalmiuteen pelätessään yllätysiskua Iraniin.

Sunday, August 17, 2008

SUNNUNTAI 17.08.08
1. JÄNNITYS Venäjän ja länsivaltojen välillä alkaa saada todella uhkaavia piirteitä. Joku
tarkkailija arvioi, että Putin taisi mennä askeleen liian kauas komentaessaan venäläiset joukot Georgiaan. On jopa huhuja, että Venäjän presidentti Medvedev arvosteli pääministeri Putinia tämän johdosta. Tietojen epätarkkuus ja ristiriitaisuuskin herättävät kaikenlaisia huhuja ja salaliittoteorioita, joiden todellisuutta ulkopuolisen on mahdoton arvioida. Tarkkailijat kuitenkin muistuttavat, että parin divisioonan kuljettaminen Kaukasuksen vuoriston yli ei olisi onnistunut lyhyellä aikavälillä, vaan ne on siirretty Georgian rajalle aiemmin, kuten myös laivaston nopea osallistuminen Georgian rannikon saartoon. Tämän johdosta arvioidaan, että Venäjän Georgian operaatio oli suunniteltu hyvissä ajoin ja odotti vain sopivaa tilaisuutta.
Jos Putin kuvitteli operaatiolla voittavansa muitten Itä Euroopan reunavaltioitten alistumisen Venäjän saappaan alle, hän erehtyi. Niiden Venäjän vastainen asenne vahvistui, mistä on osoituksena Puolan suostuminen allekirjoittamaan ohjussopimuksen USA:n kanssa ja Ukrainan kiirehtiminen suhteitten tiivistämiseksi länsivaltojen kanssa. Puolan parlamentin täytyy vahvistaa sopimus ennen sen voimaan tuloa ja ulkoministeri Ricen tulee allekirjoittaa se USA:n puolesta. USA:n suunnitelman mukaan se asentaa tutka-aseman Tzekin tasavaltaan, mitä Venäjä myös vastustaa. (JP)
2. VENÄJÄN kielenkäyttö alkaa muistuttaa sitä, mitä se oli NL:n vallan ollessa
huipussaan. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev totesi eilen yhteisessä lehdistö-tilaisuudessa Saksan liittokansleri Angela Merekilin kanssa Sochissa, että USA:n Puolaan sijoittamat ohjukset on todella suunnattu Venäjän ohjuksia vastaan, minkä USA kieltää. VENÄJÄN ARMEIJAN apulaiskomentaja kenraali Anatoly Nogovitsin uhkasi suoraan Puolaa, että solmiessaan ohjussopimuksen USA:n kanssa se asetti itsensä 100 prosenttisesti alttiiksi hyökkäykselle, jopa ydinasein. Hän totesi, että ydinkieltosopimukset sallivat niiden käytön ydinvaltioitten liittolaisia vastaan, jos ydinvallat jollain tavoin avustavat niitä. (AP, Ynet)
LONTOOSSA ilmestyvä the Sunday Times kertoi uutisissaan, että Venäjä aikoo varustaa Kaliningradissa tukikohtaansa pitävän Baltian laivaston ydinaseilla vastapainoksi USA:n suunnittelemille ohjustentorjunta järjestelmille Itä-Euroopan maihin.
ENGLANNIN pääministeri Gordon Brown moitti Venäjän tekemiä uhkauksia, että ne ovat täysin sopimattomia eivätkä auta kriisin selvittämisessä.
Länsivaltojen reaktio Venäjän suorittamaan Georgian puolittaiseen miehittämiseen on kuitenkin hampaaton eikä aiheuta edes vastareaktioita Kremlin johtokaksikon taholta.
PRESIDENTTI George Bush varoitti Venäjää seisten ulkoministerinsä Ricen rinnalla todeten, että kansainvälinen yhteisö pitää kiinni aiemmista sopimuksista, joitten mukaan Abkhazia ja Etelä-Ossetia ovat osa Georgiaa eivätkä voi liittyä Venäjään. Hän kehotti Venäjää kunnioittamaan allekirjoittamaansa sopimusta ja vetämään joukkonsa Georgiasta. (JP)
3. ”Apinatkin tulevat inhimillisiksi, kun ne pannaan tekemään työtä”, totesi venäläinen upseeri seuratessaan aseistettujen Ossetian miesten kuljettavan pidättämäänsä georgialais-ryhmää jonnekin kadunpuhdistustöihin Gorin kaupungissa. Venäläinen upseeri kielsi journalisteja kuvaamasta tilannetta pidättämisen uhkalla. Kaupungin laitamilla tyhjiksi jääneitä taloja ryöstellään ja poltetaan. Venäläiset joukot eivät ehkä itse syyllisty niihin, mutta eivät myöskään puutu georgialaisten orjuuttamiseen. Upseeri kertoo, että venäläiset ovat tarkastaneet ihmisten autokuomia ja aasinrattaita, ja jos niistä löydetään huonekaluja ja sähköisiä laitteita, eivätkä ajajat pysty vakuuttamaan omistavansa niitä, sotilaat polttavat autot ja rattaat tavaroineen. Hän kertoi sotilaitten varoitukseksi ampuneen pari ryöstelijää. (JP)
4. LYHYENÄ viittauksena yhdestä salaliittoteoriasta esittelen otteita J. Adamsin kirjoittamasta artikkelista, jossa hän kertoo Kremlin astrologiasta ”The Spirit of Truth Page”. Oheistan kirjoituksen web-osoitteen, josta englanninkieltä taitavat voivat tarkistaa asian.
http://www.spiritoftruth.org/astrology.htm Jätän käsittelemättä kirjoittajan sinänsä mielenkiintoiset viittaukset Venäjän johtajien päätösten hämmästyttävästi, joko tieten tai tiedottomasti, liittymisestä kuun, auringon ja muihin tähtitaivaan kappaleitten liikkeisiin ja keskinäisiin suhteisiin. Mielenkiintoa sen sijaan herättävät hänen Georgian viimeaikaisten tapahtumien taustojen selvityksensä.
J. Adams kertoo, että Georgian presidentti Mikheil Saakashvili valittiin yläkoulun suoritettuaan opiskelemaan v. 1984 Venäjän KGB:n ulkomaan palvelun eliittikouluun Kievissä, kuten myös hänen ystävänsä Gela Bezhuashvili. Saakashvili suoritti myös loppututkinnon, mitä kirjoittaja hämmästelee. Hän jatkoi uraansa KGB:n riveissä palvellen Berian perustamissa KGB:n eliitti rajajoukoissa Kievissä tämän johtaessa NKVD:tä. Saakashvili osallistui KGB:n suorittamiin vapautustaistelijoitten puhdistuksiin ”mitä pahimmalla tavalla”. Hänen enonsa Temur Alasania oli kuuluisan KGB:n johtajan ja CPSU:n pääsihteerin Juri Andropovin suojeluksessa, mikä soi hänelle edullisia kauppasuhteita.
Adams toteaa, että koulutuksensa ansiosta Saakashvili oppi puhumaan useita vieraita kieliä. ”Hän oli ilmeisen taitava agentti KGB:n palveluksessa”.
Saakashvilin päästessä Georgian presidentiksi hän näytteli osaansa isänmaan ystävänä ja Venäjän vastustajana, mutta samaan aikaan Georgian tärkeimmät urakat annettiin venäläisille tai kazakhstanilaisille yrityksille, ja sen taloutta ja kultavaroja hallitsi Venäjä.
ARTIKKELIN KIRJOITTAJA tekee johtopäätöksen, että presidentti Mikheil Saakashvili on Venäjän agentti, ollut sitä ennen ja jatkaa sitä Georgian presidenttinä. Hänen artikkelissaan otaksutaan, että Hänen ystävyytensä USA:n ja länsivaltojen kanssa ja verbaalinen Venäjän räikeän epätodellinen syyttäminen on vain verho ja peittely, jonka suojassa hän toteuttaa KGB:n antamia määräyksiä. Tämä selittäisi myös sen, miksi Saakashvili määräsi Georgian joukot hyökkäämään kaupunkeihin Ossetiassa, ja miten Venäjän armeija pystyi muutamassa päivässä murskaamaan täysin Georgian puolustuksen ja miehittämään puolet maasta. Tosin taistelujen aiheuttamista hävityksistä puhutaan Gorissa ja muissa Venäjän miehittämissä kaupungeissa, mutta ulkomaisia journalisteja ei päästetä niitä valokuvaamaan eikä haastattelemaan paikallisia asukkaita.
Kuten alussa totesin, näitä salaliittoteorioita on mahdoton todistaa tässä vaiheessa.
5. USA VÄITTÄÄ, että Iran ja Hizbullah kouluttavat teloitusryhmiä Irakia varten. Tiedustelulähteet ovat saaneet selville, että niiden kohteina ovat Irakin tuomarit, korkeat virkamiehet sekä armeijan sotilaat ja upseerit. Artikkelin mukaan USA on erittäin huolestunut siitä epäjärjestystä aiheuttavasta kehityksestä, mitä Iranin vallankumouskaarti ja Hizbullah toiminta aiheuttaa Irakissa sekä koko alueella. Asiasta kertoi USA:n Tel Avivin lähetysto JP:n toimittajalle sen jälkeen, kun Amerikan armeija paljasti shia-muslimien teloitusryhmien kouluttamisesta Iranin Quds-armeijan ja Hizbullahin toimesta Iranissa ainakin neljällä paikkakunnalla, Qomissa, Teheranissa, Ahvazissa ja Madhadissa.
USA:N ARMEIJAN paljastukset perustuvat kaapattuihin tiedustelutietoihin, joita on saatu pidätetyiltä militaristeilta. Niiden mukaan teloitusryhmät palaavat Irakiin ensi tai seuraavien kuukausien aikana tarkoituksena surmata Irakin viranomaisia sekä irakilaisia upseereita.
GUDS-ARMEIJA on Iranin vallankumousarmeijan erikoisyksikkö, joka on erikoistunut terroritoimiin ja salamurhiin sekä omassa maassa että ulkomailla. Hizbullah on liittynyt läheisesti sen vanaveteen oppien ja opettaen Guds-armeijan kehittämiä menetelmiä. Irakin tiedustelupalvelu pyrkii selvittämään, koska teloitusryhmät alkavat palata Irakiin ja minne heidät sijoitetaan. Bagdadin seutu on yksi mahdollisuus, ja korkeitten johtajien kuten pääministeri Malikin suojelua on tehostettu.
USA:n edustaja toteaa, että yksi syy teloitusryhmien käyttöön on se, että Iranin toimittamat tienvarsipommit pitkälle keitettyinä osoittivat niiden alkuperän Iraniin, mikä aiheutti kovaa painostusta Iranin hallitusta vastaan. Muutamia Iraniin paenneita ja koulutettavina irakilaisia tunnetaan nimeltä, ja heidän kuviaan on asetettu varoitukseksi kaupunkeihin. He ovat entisiä Muqtada al-Sadrin Mahdi-armeijan aktivisteja mutta siitä eronneita Mahdin lopetettua hyökkäykset Irakin hallituksen joukkoja vastaan. (JP)
6. PALESTIINALAISET pelkäävät, että Fatahin uudet poliisit, joita USA kouluttaa ja aseistaa kenraali Daytonin johdolla, tulevat muuttamaan Juudean ja Samarian poliisi-hallinnoksi Gazan tapaan, jossa Hamasin johtamat turvallisuusjoukot valvovat kaikkea. Julkisuuteen pääsee tihkumaan yhä useampia tapauksia, joissa ”Daytonin poliisit” ovat pidättäneet toisinajattelijoita, pahoinpidelleet heitä hyvin kovakouraisesti, kuten erästä samarialaista professoria, jota hakattiin terästangoilla. Nablusissa poliisit pidättivät neljä professoria, joista yhtä pidettiin vankina kaksi vuorokautta. Hänen kätensä sidottiin, hänen päähänsä pantiin pahanhajuinen säkki ja häntä ajelutettiin pitkin kaupunkia autossa, minkä aikana häntä kidutettiin kaiken aikaa. Lopulta vapauduttuaan hän joutuu pitämään kaulasuojaa ja hän liikkaa pahasti kidutuksen seurauksena mustelmien ja haavojen lisäksi.
PA:n sisäministeri Abdel Razak Yehiye sanoo, että professorin pidätys oli erehdys, ei kovin lohduttava selitys. Nämä ilmiselvät ihmisoikeuksien rikkomukset aiheuttavat syvää huolta ja hämmennystä länsimaisissa johtajissa, jotka uhraavat miljoonia ja miljardeja PA:n hallinnon kehittämiseksi demokraattiseksi järjestelmäksi ja itsenäiseksi valtioksi. (JP)
7. OLMERTIN hallitus päätti vapauttaa 200 palestiinalaista terroristia ”vahvistaakseen Abbasin asemaa”. Tämä on outoa politiikkaa. Jos PA:n johtaja ei itse pysty hankkimaan kansansa tukea, miksi Israelin tulee hoitaa asia? Arabitavan mukaan Israelin kanssa yhteistoiminnassa olevat syyllistyvät maanpetokseen verrattavaan rikokseen, josta rangaistuksena on kuolema. Tätäkö Israelin johtajat etsivät? Samaan aikaan IDF pidättää aiemmin vapautettuja terroristeja, jotka lupautuivat pysyttelemään poissa terrorista. (Ynet)
Lämpötilat, Jsm: Su: 22-32; Ma: 23-33; Ti: 24-34; Ke: 21-35 C-astetta, aurinkoista.