TIISTAI 19.08.08
1. ISRAELISSA seurataan huolestuneina kehitystä jota tapahtuu maan lähiympäristössä
usealla rintamalla, mutta myös maan sisäisessä poliittisessa yhtenäisyydessä.
Georgian tilanne on ymmärrettävästi hallinnut maan median uutisointia, mutta sen rinnalle on nousemassa uusia kohteita, joista Pakistanin länsimyönteisen presidentin Pervez Musharrafin ero on yksi huolenaihe, jota seuraa Iranin julkistaman uuden kaksivaiheisen ohjuksen onnistuneesta laukaisusta levitetyt uutiset.
Kolmas Israelia ja myös Palestiinan Auktoriteettia läheisesti koskettava kehitys on Jordanian ja Hamasin keskeiset sovintoneuvottelut, jotka voivat tuoda Hamasin Damaskoksessa tähän saakka toimineen johdon tai ainakin sen edustuksen takaisin Ammaniin. Jos keskustelut onnistuvat, Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal vierailee Jordanian kuninkaan luona Ammanissa kansainvälisen median runsaan huomion keskipisteessä.
2. GEORGIASSA jatkuu edelleen epäselvä tilanne. USA toistaa vaatimuksiaan, että Venäjän tulee välittömästi poistaa joukkonsa sieltä lupauksensa mukaan, mutta sen joukot viivyttelevät ilmeisesti tehdyn taktiikan mukaisesti. Venäjä haluaa perustaa pysyviä tukikohtia ainakin Abkhaziaan ja Etelä-Ossetiaan rauhanturvajoukkojen tukikohdan asemesta, mitä myös niiden aluehallitukset ovat esittäneet. Toisaalta tarkkailijoitten mukaan Georgia on Venäjän johdon suunnittelema testi EU:n kuten myös USA:n reaktioitten laadusta.
EU:n reaktio on tarkkailijoitten mukaan täysin hampaaton; sillä ei ole armeijaa, jolla vakuuttaa vaatimuksiaan. Oli kuvaavaa, että niiden joukkojen siirtämiseksi Irakiin ja Afganistaniin ne joutuivat käyttämään USA:n kuljetusvälineitä, koska omia ei ollut käytettävissä.
USA:n johto on esittänyt toistuvia vaatimuksia, mutta sekään ei ole asettanut joukkojaan Euroopassa hälytysvalmiuteen eikä muutenkaan vahvistanut vaatimuksiaan sanallisia uhkauksia paremmin. Ukrainan johto on esittänyt, että Euroopan maitten tulee kiireesti laatia yhteinen turvallisuusjärjestelmä, joka koskee kaikkia siihen kuuluvia maita yhtä lailla, ja jonka perusteella jokaista sen osakasmaata puolustetaan panoksesta riippumatta.
3. PAKISTANIN tilanne näyttää tarkkailijoitten mukaan mutkistavan suuresti Lähi Idän poliittisia kuvioita. Musharraf pystyi pitämään aisoissa maan sisäiset poliittiset tahot kuten myös maassa toimivat ryhmittymät, jotka noudattavat hallituksen politiikasta eriäviä intressejään. Osa Pakistanin maa-alueesta ei ole ollut hallituksen täydessä valvonnassa ja tämän pelätään vahvistuvan keskusjohdon hakiessa uutta keskushahmoa. Tämä koskee varsinkin maan länsiosissa sijaitsevia vuoristoisia alueita, jossa vahvat heimot hallitsevat melkoisen itsevaltaisesti, mutta jonne myös terrorijärjestöt ovat pesiytyneet.
SUURIN vaara piilee kuitenkin Pakistanin rakentamissa ydinpommeissa, joita sillä lienee useita kymmeniä. Pakistan on vakuuttanut, että ne ovat turvallisesti suojattuina ja ne on hajautettu useisiin eri kohteisiin, mutta tilanne voi muuttua radikaalisti nyt hallinnon muutoksen myötä. Asiantuntijat ovat tyynnytelleet Israelin johtajia, että Pakistanin suurin vihollinen on Intia, ja että sen ohjukset ydinkärkineen on kohdistettu Intian sotilas- ja siviilikohteisiin. Tämä on varmaan totta, mutta Intialla on toinen ja paljon pahempi vihollinen Kiinassa, jonka kanssa sillä on ollut rajoitettuja rajakahinoita vähentäen Pakistanin vaaraa. Muslimimaana Pakistan voi kuitenkin jossain tilanteessa katsoa velvollisuudekseen antaa ydinvoimansa yhteisen vihollisen tuhoamiseksi. Israelin etuna on maitten välinen etäisyys, mikä vähentää Pakistanin hyökkäyshaluja Israelia vastaan. (JP)
4. IRANIN yön pimeydessä laukaisema kaksivaiheinen ballistinen raketti, jolla se lähetti avaruuteen tekokuuta muistuttavan kärkiosan, kohautti maailman uutislähteitä. Se ei kuitenkaan ollut todellinen tiedustelu-satelliitti, vaan sen jäljitelmä. Ohjuksen onnistunut laukaisu on kuitenkin yllättänyt sekä USA:n että Israelin tarkkailijat, jotka eivät uskoneet Iranin teknologian olevan näin kehittynyt. Tällaisen ohjuksen kantomatka on arvioiden mukaan 5000 km, eli se yltää useimpiin Euroopan maitten pääkaupunkeihin, Jotkut tarkkailijat arvioivat, että sen kehittyneempi versio, josta käytetään nimitystä Shihab-5, voisi yltää mannertenvälisenä USA:n kohteisiin Amerikassa. Nämä ovat vielä epätarkkoihin tietoihin perustuvia arvioita. Lisäksi Iranin pelätään liioittelevan tai suoraan julkistavan vääristeltyjä tietoja tässäkin tapauksessa, kuten sen äskettäin ilmoittamassa 300 km:n kantomatkan meriohjuksen yhteydessä. Israelin tiedustelujärjestöt saivat uuden haasteen tutkiakseen. (JP)
5. PA.:n JOHTO Ramallahissa on tosissaan huolestunut Hamasin ja Jordanian välillä käydyistä keskusteluista, koska ne antavat PA:n käsityksen mukaan laillisuuden leiman Hamasin Gazan hallinnolle. ”Olemme yrittäneet selvittää jordanialaisilta veljiltämme, mitä on tekeillä. Olemme huolestuneita raporteista, joita luemme arabilehdistä Hamasin ja Jordanian lähentymisestä,” kertoi PA:n virkailija JP:n toimittajalle. Hän pyrki selittämään, että samalla kun PA tervehtii ilolla kaikkia yrityksiä saada Hamasin ja Fatahin välille syntynyt repeämä korjattua ja Jordanian osallistumista rauhanprosessiin, hän ilmaisi huolensa, että tämä antaa Hamasille laillisuuden leiman ja saa sen merkittävänä tekijänä mukaan keskusteluihin. Hän pelkää, että Hamas voi yrittää samantapaista vallankaappausta, kuin minkä se teki Gazassa.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa ei sanonut tietävänsä, milloin Mashaal voi vierailla Ammanissa, mutta esitti toivomuksen, että se voisi tapahtua lähiviikkojen aikana ja ehkä sallia hänen paluunsa Ammaniin pysyvästi. Jordania karkotti hänet kymmenisen vuotta sitten, kun paljastui, että hän oli osallistunut aseitten salakuljetukseen Jordaniaan. Häntä syytettiin silloin Jordanian kuningaskunnan turvallisuuden vaarantamisesta. Jännitys Jordanian ja Hamasin välillä on jatkunut siitä lähtien, mutta nyt pyyntö yhteyksien palauttamiseksi tuli Hamasin taholta. Jännitys kohosi huomattavasti pari vuotta sitten Hamasin jäsenten jäätyä kiinni aseitten salakuljettamiseksi Jordaniaan.
HAMASIN johto toivoo, että Jordania voisi välittää Hamasin ja Fatahin välillä. Toinen keskustelujen aihe oli esitys arabisotilaitten asettaminen Gazaan, minkä kautta valta Gazassa ja Länsirannalla voitaisiin palauttaa saman hallituksen alaisuuteen. (JP)
6. SANANVAIHTO Olmertin ja Labour-puolueen puheenjohtajan Ehud Barakin välillä on kiihtymässä asteelle, jossa välirikko voi olla korjaamaton. Hallituksen budjettiesityksestä näyttää kehittyvän kiista, joka voi jopa kaataa Olmertin hallituksen. Barak vihjailee, että Labour tulee äänestämään budjettiesitystä vastaan. Toinen Olmertin ja Barakin välille noussut kiista koskee Libanonin kakkossotaa, josta Barak sanoo muodostavansa vaaliteemansa seuraavissa Knessetin vaaleissa. Barak haluaa siinä esittää, miksi Libanonin kakkossota epäonnistui ja ketä siitä tulee syyttää. Olmert vihjailee, että hän voi erottaa Barakin puolustus-ministerin tehtävistään, ellei Barak siisti sanojaan.
BARAK syyttää Kadimaa siitä, että se on antanut budjettiesityksen nousta Kadiman puheen-johtajataisteluun. Ulkoministeri Tzipi Livni haluaa, että Budjetti hyväksytään ennen Kadiman puheenjohtajavaaleja syyskuun 17. päivänä. Hänen pahin kilpailijansa Shaul Mofaz haluaa, että budjetin käsittely siirretään vaalien jälkeen, jotta nähdään, kenestä tulee uuden hallituksen muodostaja ja pääministeri, ja voidaanko uutta hallitusta yleensä saada kasaan ilman Knessetin vaaleja. Uuden gallupin mukaan Livni johtaa niukasti ennen Mofazia, mutta kysyttäessä, kehen vastaajat luottavat turvallisuuskysymyksissä, Mofaz on suosittu. (JP)
7. ”EI PALESTIINALAISTEN tarvitse asettua asumaan Jerusalemiin”, sanoo entinen USA:n presidenttiehdokas (Rep.) Mike Huckabee Israelin vierailunsa yhteydessä. Huckabee, entinen Arkansasin kuvernööri ja baptistiministeri, sanoo, että John McCainillä on selkeämpi näkemys Israelin tilanteesta sekä terveellinen kanta Iranin esittämään uhkaan ja sen ydinase-haaveisiin kuin kanssakilpailijalla Barak Obamalla. Hän uskoi, että McCain on turvallisempi vaihtoehto Amerikan traditionalisille valitsijoille.
HUCKABEE vierailee Israelissa kahden päivän ajan Jerusalem Reclamation Project, amerikkalaisen Ateret Cohanim, järjestön vieraana. Tämä järjestö tukee maa-alueitten hankkimista Jerusalemin itäosista ja juutalaisten asettumista asumaan sinne. Hän kävi matkansa aikana tutustumassa useisiin juutalaisten rakennuskohteisiin Itä Jerusalemissa. Hän viittaa puheissaan Raamatun lupauksiin, että koko Israelin maa tarkoitettiin alun pitäen juutalaisten kotimaaksi. Hän ei kiellä palestiinalaisten oikeutta asua maassa, mutta ”sen ei tarvitse olla Jerusalemissa”. Hän kritisoi Amerikan tapaa tukea Israelin myönnytyspolitiikkaa. Hän sanoo, ”ettei pitäisi tyytyä siihen, mitä voi saada, vaan siihen, mitä meidän tulee saada”. Katsellessaan Jerusalemia juutalaisen talon katolta Abu Torin arabilähiössä hän totesi, että Israelin tulee saada mahdollisimman paljon etäisyyttä vihollisiinsa. Hän kuvaili, että on suuri ero sillä, voiko terroristi kohdistaa ohjuksensa sinuun muutaman metrin kuin satojen päästä, ”eikä tarvitse olla sotilaallinen nero pystyäkseen ymmärtämään tämän”, hän veisteli, selkeänä kritiikkinä Israelin ministereille, joilta näyttää puuttuvan sekä ymmärrystä että tervettä järkeä.
8. UUTISOTSIKOITA
- Olmertin hallituksen päätös vapauttaa palestiinalaisia terroristeja saa jatkuvasti kiihtyvää arvostelua, koska sillä ei saavuteta mitään muuta kuin sen, että israelilaisten turvallisuus vaarantuu. Mukana on Muhammad Abu Ali, joka 1980 murhasi yeshiva opiskelijan Joshua Saloman. Hän tuomittiin myöhemmin siksi, että hän vankilassa surmasi yhteistyöstä Israelin kanssa epäilemänsä vangin. Toinen vapautettava on Said al-Atba, joka 1977 murhasi tekemällään pommilla Petah Tikvassa Tzila Galilin. Hänen pelätään jatkavan pommin tekemistä.(JP)
- Lääketieteelliseksi ihmeeksi kuvattu 610 grammaa keskosena ja kuolleeksi julistettu vauva heräsi henkiin 5 tunnin kuluttua vain minuutteja ennen hänen hautaamistaan. Hän kuitenkin kuoli myöhemmin äitinsä syliin. (Haaretz)
- Venäjän joukot eivät ole vieläkään vetäytymässä Georgiasta, kuten lupasivat.
- Siviilihallitus Juudessa ja Samariassa takavarikoi 50 000 km vesijohtoputkea, joilla palestiinalaiset olivat varastaneet vettä 3 miljoonaa kuutiota vuodessa.
- Gazan evakuointiin 2005 aktiivisesti osallistuneet poliitikot eivät kadu tekoaan.
- Ulkoministeri Tzipi Livni järjesti Israelin sinisen henkilökortin PA:n pää-neuvottelijan Abu Alan (Qureian) tyttärelle, mikä antaa hänelle vapaan liikkumisen Israelin alueella ja kaikki sosiaaliedut. Asiasta on tehty selvitys-pyyntö. Livni ei katso tehneensä mitään väärin. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019