Friday, July 11, 2014

PERJANTAI 11.07.14


PERJANTAI 11.07.14
1. RAKETTITULI Gazasta jatkuu edelleen. Torstaipäivän aikana ammuttiin 150, toisten tietojen mukaan, 170 rakettia, niiden joukossa syvälle Israelin maan sydämeen ulottuvia Grad, M-75, M-302 ja uusin tulokas Dajil-55 raketteja.
Kastellissa hälytyssireeni alkoi soida torstaina iltapäivällä vähän ennen yhdeksää, ja muutaman minuutin jälkeen epämääräinen savuviina eteni taivaalla lounaasta kohti Jerusalemia. Savuviivan eteneminen päättyi äkisti Iron Dome torjuntaohjuksen osumiseen rakettiin kovan pamauksen seuraamana. Raketin korkeusasemasta ja lentosuunnasta voi päätellä, että se olisi pudonnut ja räjähtänyt pääkaupungin länsiosassa. Iron Dome järjestelmä laskee lähestyvän raketin tai ohjuksen lentoradan ja oletetun putoamispaikan iskien vain, jos tutkajärjestelmä toteaa raketin putoavan suojeltavaan kohteeseen. Tämän kaiken automaattisesti toimiva järjestelmä suorittaa sekunnin osien kuluessa. Täytyy vain ihmetellä järjestelmän suunnittelijoiden ja rakentajien luovuutta ja uskoa tehtävänsä onnistumiseen epäuskoisten lamautusyrityksistä huolimatta. Taivaan Isälle olkoon syvä ja harras kiitos heistä.
OPERAATIO Protective Edge aloitti neljännen toimintapäivänsä tulituksen jatkuessa edelleen aamuyön tunteina eri puolille maan itäosaa ja rannikkoalueita. Torstain puoliyöhön mennessä Gazasta oli ammuttu Israeliin 350 rakettia, joista Iron Dome järjestelmä eliminoi ilmassa 90. Israelin ilmavoimat IAF oli puolestaan tehnyt siihen mennessä lähes 900 ilmaiskua Gazan kaistalle. Iskuissa surmansa saaneiden Gazan arabien lukumääräksi todetaan 90.
AAMUYÖN tapahtumista muutamia poimintoja (Times of Israel):
Puolustusministeriö ilmoitti kahden maissa, että se puoltaa maahyökkäystä Gazaan, mutta että se rajoitetaan lähellä rajaa olevalle alueelle, jonka asukkaita kehotettiin siirtymään kauemmas rajasta. Joukkojen tarkoituksena on etsiä ja tuhota Gazasta Israelin puolelle kaivetut tunnelit, joita ei pysty havaitsemaan ja tuhoamaan ilmasta.
       Kolmen jälkeen sireenit soivat useissa rajakaupungeissa. Iron Dome tuhosi Ashkeloniin ammutun raketin.
       AP:n 03.13 raportin mukaan USA tarjoutuu välittämään Israelin ja Hamasin kiistassa, mutta koska USA pitää Hamasia terrorijärjestönä, neuvottelut Hamasin kanssa käydään Egyptin ja Qatarin välityksellä.
       03.15 maissa Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor puhui turvallisuusneuvoston kokouksessa New Yorkissa todeten, että Hamas tarkoituksellisesti ja järjestelmällisesti uhkaa 3.5 miljoonan israelilaisen turvallisuutta, mitä mikään maa, kansa tai hallitus maailmassa ei sietäisi. Saadakseen sanomansa havainnollisemmaksi hän soitti 15 sekuntia kestävän hälytyssireenin valittavan äänen turvallisuus-neuvoston yllättyneille jäsenille. Jordanian laatimassa ja YK:n jäsenille jakamassa ei sitovassa esityksessä osapuolia kehotetaan hyväksymään v. 2012 aseleposopimus, lopettamaan vihollisuudet mukaan lukien raketti-iskut ja aloittamaan rauhanneuvottelut Israelin ja PA/PLO:n välillä kattavan rauhansopimuksen laatimiseksi kahden valtion periaatteella, sekä suojelemaan erityisesti siviiliasukkaita.
       03.18 maissa Hamasin korkea virkailija Mahmoud Zahar ilmoitti, että Hamas valmistautuu pitkään ja kiihtyvään sotaan. Hän sanoi Hamasin suostuvan aselepoon vain jos Israel suostuu sen ehtoihin: Poistaa Gazan saarron, ja vapauttaa Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä vapautetut mutta kolmen israelilaisnuoren 18 vrk kestäneiden etsintöjen yhteydessä uudelleen pidätetyt 58 Hamasin jäsentä, mikä on heille kynnyskysymys. Hamasin johtajat ovat menneet maan alle IAF:n ilmaiskujen pelossa. Monet heistä hakivat turvaa sairaaloista aiempien yhteenottojen aikana.  
       Puoli kahden maissa sireenit soivat Haifassa ja Hof HaCarmel neuvoston alueilla. Iskukohteista ja vahingoista ei ole raportoitu. – Neljän maissa Iron Dome eliminoi raketin Haderan yllä Haifasta etelään. Sireeni soi Zichron Yaakovissa ja Atlitissa räjähdysäänien seuraamana ilmoittaen rakettien tuhoamisesta. Sireeni soi Haifassa ensimmäistä kertaa v.2006 Libanonin kakkossodan jälkeen, jolloin se oli lähes päivittäinen ilmiö. Hamas ilmoitti ampuneensa R-160 raketin Haifaan.
       70-vuoden ikäinen nainen kuoli Haifassa matkalla pommisuojaan hälytyssireenin alkaessa soida viiden maissa aamulla.
       Kaksi ihmistä kuoli, toinen heistä 10-vuotias lapsi, IAF:n ilmaiskussa Rafahin alueella puoli kuuden maissa, nostaen surmansa saneiden Gazan arabien luvun 92:en.
       Puoli 7 maissa sireenit soivat Sderotin ja Shaar HaNegevin alueilla. Tuhoista tai uhreista ei ole tietoa. Samoihin aikoihin Libanonista ammuttiin kaksi Katjusha-rakettia Metullan alueille, niiden aiheuttamista tuhoista ei ole raportoitu.
       Vähän ennen seitsemää IAF:n ilmaisku taloon Gazan eteläosassa surmasi 5 ja haavoitti 15 muuta Gazan arabia. Vähän myöhemmin Iron Dome eliminoi 2 rakettia Netivotin yllä.
Vähän ennen kahdeksaa sireenit ovat soineet useissa Gazan rajan pinnassa olevissa kaupungeissa: Ashkelon, Ashdod, Gan Yavne, Nes Ziona, Netivot, Kiryat Malachi, Shaar HaNegev ja Hof Ashkelon. Ashkelonissa raketti osui bensiinin jakeluasemaan sytyttäen sen tuleen. Ainakin yksi ihminen haavoittui vakavasti. Hamas sanoo ampuneensa 9 rakettia Ashkeloniin. IDF julkisti listan viimeisistä iskuistaan Gazan kaistalle sekä tietoja eliminoimistaan Hamasin sotilasjohtajista. Times of Israel raportti, kuten JP:n vastaava, on kaiken aikaa uusiutuva rekisteröiden tapahtumat reaaliajassa. http://www.timesofisrael.com/operation-protective-edge-israel-hamas-day-4/, http://www.jpost.com/Defense/LIVE-BLOG-Israels-Operation-Protective-Edge-in-Gaza-361892
2. VASTAUKSEKSI kysymykseen, miksi Irakissa ja Syyriassa voimallisesti toimiva Islamin Valtio, IS, ei ole ottanut aktiivista kantaa Hamasin taisteluihin Israelin armeijaa vastaan, IS:n tiedottaja Nidal Nusein selittää, että kalifi Ibrahim noudattaa laatimaansa asteittaista suunnitelmaa, eikä IS voi hajottaa voimavarojaan ja huomiotaan sen ulkopuolelle. Nusein sanoo, että suunnitelma on kuusiosainen, joista jokaisella on oma paikkansa ja aikansa. Mutta Israelin käsittely tulee listan viimeisenä, vaikka ”pyhä sota” Israelin tuhoamiseksi ja Jerusalemin vapauttamiseksi ovatkin tärkeimmät kysymykset.
Ensimmäiseksi IS haluaa vakiinnuttaa valtansa ja hallintokoneistonsa miehittämillään Irakin alueilla, josta muodostetaan ponnahduslauta ja tukikohta Syyrian ja Libanonin liittämiseksi kalifaattiin. Monien muiden hoidettavien kysymysten joukossa on Israelin tärkeimmän liittolaisen USA:n heikentäminen sekä poliittisesti, taloudellisesti että sotilaallisesti ja sen vaikutuksen ja intressien poistaminen muslimimaissa. Lisäksi Islamin Valtion laajentaa aluettaan Suur-Syyriaan, Libanonin ja Jordanian alueille sekä mahdollisesti Gazan kaistalle.  Vasta näiden tavoitteitten toteuduttua Islamin Valtio on valmis keskittämään huomionsa juutalaista valtiota kohtaan, Nusein selittää.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182751#.U7-KdENsO-o
3. HAMASIN aloittama ja kiihdyttämä rakettituli Israelin siviilikohteita vastaan, joka on kehittymässä avoimeksi pienoissodaksi IDF:n ja Hamasin kesken, on pahoin hajottanut USA:n kongressin aluksi jopa innostuneen myönteistä kantaa Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen muodostamiseksi. Kongressi keskusteli aiemmin PA:n maksettavan tuen vähentämiseksi 15 %, jolla poistettaisiin se määrä, jonka PA maksaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille tai surmansa saaneiden terroristien omaisille. Presidentti Obaman kanta poikkeaa kongressin kannasta, hän haluaa tuen jatkuvan.
ISRAELIN USA:n lähettiläs Ron Dermer ja sotilasattashea kenraalimajuri Yaacov Ayish informoivat torstaina USA:n senaatin ulko- ja puolustusvaliokunnan Lähi-Idän asioitten, asepalvelujen ja tiedustelun alakomitean jäseniä IDF:n aloittamasta operaatiosta Protective Edge. Tilaisuuden isännöi senaatin Lähi-Idän, Keski- ja Etelä-Aasian asioitten alakomitean puheenjohtaja senaattori Tim Kaine, jota pidetään edistyksellisenä demokraattina, jonka karriääri osoittaa noususuuntaa.  
Kaine kertoi infotilaisuuden jälkeen, että Gazan tilanne antaa aiheen syvään huoleen. ”Kannatan Israelin oikeutta puolustaa itseään Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen provosoimattomia raketti-iskuja vastaan. Suren israelilaisten ja Gazan kansalaisten – erityisesti nuorten – kohtaloa, jotka joutuvat asumaan jatkuvan turvallisuusuhan alaisina”.
Kaine kuuluu niihin kongressin jäseniin, jotka suhtautuvat yhä kriittisemmin Fatahin ja Hamasin väliseen yhteishallitukseen, jota Mahmoud Abbas erityisesti halusi, jonka Kaine sanoi ennakoineensa saavuttavan tämän vaiheen. Hän lisäsi, että niille, jotka odottivat kahden valtion toteutumista ja Israelin voivan asua turvallisena naapuriensa rinnalla, viimeiset Hamasin suorittamat toimet viittaavat siihen, ettei Hamas ole luopunut perinteisestä kielteisestä kannastaan Israelin olemassaolo oikeuteen. ”Mitään rauhaa ei voi rakentaa sellaisen kumppanin kanssa”, hän toteaa. USA:n kongressi näyttää antavan täyden tukensa Israelin oikeudelle puolustautua parhaaksi katsomallaan tavalla. http://www.timesofisrael.com/remaining-senate-support-for-pa-unity-erodes-in-face-of-rockets/
4. YK:n pääsihteeri Bank i-Moon sanoi turvallisuusneuvoston kokouksessa, että IDF:n maajoukkojen hyökkäyksen ja tilanteen eskaloitumisen voi estää vain se, että Hamas lopettaa raketti-iskunsa. Hän vetosi Israeliin ja palestiinalaisten edustajiin aselevon saamiseksi sekä kehotti maailman valtioita tekemään kaikkensa väkivallan kasvamisen estämiseksi Gazassa. YK:n pääsihteeri luetteli puheessaan myös tilastotietoja operaatio Protective Edge aikana, joskin pahasti jälkeen jääneitä, koska tilanne etenee omalla sotilaallisella painollaan, kunnes poliittinen ratkaisu lopettaa sen. Moon viittasi myös kansainvälisen lain asettamiin vaatimuksiin ja rajoituksiin, joita kummankin osapuolen on noudatettava etenkin siviilien suojelemiseksi taistelujen aikana.
ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor piti dramaattisen ja turvallisuusneuvoston jäseniä hätkähdyttävin havaintoesimerkein puheen, jossa hän pyrki soittamaan, miten kohtuuton on vaatia Israelia yksipuolisesti pidättyvyyttä vastapuolen räikeitä inhimillisyyden ja kansainvälisen lain rikkomisen keskellä. Hän painotti, että Israel on joutunut provosoimattoman ja julkean hyökkäyksen kohteeksi aikana, jolloin osapuolten edustajat etsivät epätoivoisesti neuvotteluratkaisua konfliktiin. http://www.timesofisrael.com/in-emergency-meeting-un-chief-appeals-for-gaza-ceasefire/
5. ISRAELIN hallitus on vaikean ratkaisun edessä. Se on jo periaatteessa päättänyt aloittaa maahyökkäyksen Gazaan, mutta hallitus epäröi sen jälkiseurauksista. Toisaalta Israel haluaa lopettaa raketti-iskut Gazasta lopullisesti, mutta toisaalta sen lopettaminen vaatii maahyökkäystä voidakseen kitkeä Gazasta kaikki juuretkin ase- ja rakettiteollisuuden uudelleen aloittamiseksi, mikä antaisi Hamasille ja muille ryhmille mahdollisuuden uuteen yritykseen entistä tehokkaimmin asein.
IDF:n pelotusvoima on sekin pahoin rapistunut päättäjien epäröinnin ja odottelun vuoksi. Suurinta vahinkoa ovat tehneet pääministerien uhkaukset voimallisista iskuista ja vastatoimista, joita ei koskaan toteutettu eikä lopulta haluttukaan. Tämän epävarmuus asiansa oikeutuksesta ja päättäväisyydestä sen toteuttamiseksi ovat antaneet vastapuolelle kuvan heikkoudesta, ja vahvistanut ulkomaiden omaksumaa kantaa miehittäjämaasta, joka sortaa palestiinalaista kansaa. Mitä pitemmälle lopullisen päätöksen tekeminen siirtyy, sitä vaikeammaksi sen toteuttaminen tulee ulkomaitten ja kaiken karvaisten NGO-järjestöjen nousevan painostuksen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israel-doesnt-want-a-ceasefire-aims-to-deal-hamas-long-term-blow/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 28 -42; Eilat 28 -42 +C-astetta. Sää on helteisen lämmin ja taivas pilvetön ennusteajan, eikä suurempia muutoksia ole näköpiirissä.  
Thursday, July 10, 2014

TORSTAI 10.07.14


TORSTAI 10.07.14
1. ASEMASOTA, tai näännytyssota, kuten joku kolumnisti kutsuu IDF:n ja Hamasin välille syntynyttä iskujen ja vastaiskujen vaihtoa, jatkuu edelleen. IDF:n laskelmien mukaan Gazan terrorijärjestöt ovat operaatio Protective Edge alusta lähtien puoliyöhön mennessä ampuneet 236 rakettia ja kranaattia. IDF puolestaan toteaa ylpeänä, että se on 36 tunnin aikana tehnyt useampia iskuja Gazan kaistalle kuin koko operaatio Defensive Shield aikana v.2012. Yhteenvedossa todetaan, että toisen sotapäivän aikana 82 rakettia räjähti Israelin puolella turva-aitaa, Iron Dome eliminoi niistä 21.
SODAN alusta lähtien 234 rakettia on räjähtänyt Israelin alueella, niistä Iron Dome eliminoi 61. IDF on iskenyt 590 kohteeseen Gazan kaistalla. Keskiviikkoiltana n. 23.00 aikaan Gazasta ammuttiin 40 raketin salvo lyhyen ajan kuluessa. Iron Dome eliminoi niistä 4, loput putosivat aukeile alueille. Kolme ihmistä haavoittui kuljettajan säikähtäessä hälytyssireenin ääntä Kiryat Malachin lähellä kolaroiden autonsa. Hamas on ampunut muutamia iranilaisvalmisteisia M-302 raketteja Jerusalemin alueelle ja Tel Avivin pohjoispuolelle Haifan eteläpuolelle pudoten mereen alueella, joka on 165 km Gazasta.
IDF:n tiedottaja prikaatin kenraali Moti Almoz kertoo, että puolustusministeri Moshe Yaalon on hyväksynyt laaditut hyökkäyssuunnitelmat maajoukkojen osallistumisesta taisteluihin. Paine taistelujen kiihdyttämisestä Gazan rintamalla on noussut mittaan, joka voi ennakoida päätöstä maahyökkäyksestä. IDF käyttää taukoajat operaation etenemisen arvioimiseen ja tiedustelutietojen koordinointiin ennen päätöksiä seuraavista iskukohteista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182725#.U74Xu0NsO-o
IDF:n julkistamassa videossa Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri kehottaa Gazan asukkaita kokoontumaan talojen katoille ja muihin IDF:n oletettuihin iskukohteisiin ihmiskilviksi. Niillä on tarkoitus saavuttaa kaksi etua; ensiksi IDF voi peruuttaa iskunsa, ja toiseksi iskun seurauksena syntyneet ihmis-uhrit muodostavat Hamasille suuren poliittisen propagandaedun kansainvälisesti. Pian ensimmäisen videon julkistamisen jälkeen Sami Abu Zuhri julkaisi toisen videon, jossa hän myöntää ihmiskilpien käyttämisen rohkaisten ihmisiä antautumaan jatkossakin ihmiskilviksi.
Abu Zuhrin laatimat videot julkaistiin Hamasin Al-Aksa TV:n ohjelmassa. Hän viittasi kesäkuun 8. päivän illan tapahtumaan, jossa IAF peruutti suunnitellun ilmaiskunsa ihmisuhrien välttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182729#.U74clUNsO-o
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti nykyiseen toimeensa palestiinalaisjohtajana päättyi 2009 tammikuussa, ja joka tunnetaan holokaustin kieltäjänä siinä muodossa, kuin se yleensä on tunnustettu tutkijoiden toimesta, syytti keskiviikkona Israelia kansanmurhasta (genocide) Palestiinan kansaa vastaan. ”Se on kansanmurha, kokonaisen perheen surmaaminen on Israelin suorittama kansanmurha Palestiinan kansaa vastaan”, kuten AFP raportoi Abbasin selvittäneen PA:n johdon hätäkokouksessa Ramallahissa. ”Se mitä tapahtuu nyt, on sota koko Palestiinan kansaa, eikä vain jotain sen sotilassiipeä vastaan. Me tiedämme, ettei Israel puolusta itseään, vaan se puolustaa setlementtejä, mikä on sen tärkein projekti”. Abbasin määritelmään perustuen kahden PA:n arabin suorittama viisi-henkisen juutalaisperheen murha Yitzharissa on kansanmurha Israelia vastaan.
ABBAS selitti toimivansa monella tasolla lopettaakseen Israelin hyökkäyksen ja palestiinalaisten veren vuodattamisen. Hän oli puhunut Egyptin presidentti Abdel Fattah Sisin ja YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin kanssa saadakseen heidän tukeaan. Hän selitti aiemmin aikovansa kääntää koko kansain-välisen yhteisön Israelia vastaan, ellei se lopeta hyökkäystään, Gazassa palestiinalaisten turvaamiseksi, kuten hän selitti tiistaina. Maanantaina Abbas vaati Israelia lopettamaan ilmaiskunsa Gazassa, mutta ei maininnut sanallakaan Gazasta ammutuista raketeista Israelin siviiliyhteisöjä vastaan. Keskiviikkona Abbas veti esiin holokaustin todeten, että koskien juutalaisten surmaaman Mohammed Abu Khdeirin tapausta, onko meidän verrattava sitä Israelin suorittamaan holokaustiin PA:n arabeja vastaan? Mahmoud Abbas kirjoitti tohtorin väitösdokumentissaan Moskovan Yliopistossa, että natsien suorittama ns. juutalaisten holokausti tapahtui juutalaisjärjestöjen ja natsien välisen sopimuksen mukaan, ja että siinä surmattiin alle miljoona juutalaista kuuden miljoonan asemesta, eivätkä natsit käyttäneet polttouuneja, mitä hän kutsuu juutalaisten keksimäksi valheeksi. Abbas perusti teesinsä ranskalaisen holokaust-kieltäjän Robert Faurissonin arvioihin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182728#.U74fmENsO-o
PA:n kansanedustaja Abdallah Abdallah syytti Israelia Palestine TV:n haastattelussa samana päivänä, jona Abbas vertasi Abu Khdeirin murhaa holokaustiin, että Israel on johtamassa kansaansa uuteen natsismiin. Heinäkuun 7. päivänä Palestine TV:n julkaisemassa haastattelussa Abdallah väitti, että 16-vuotiaan palestiinalaispojan murha on Israelin Kristallnacht. Hän sanoi kolmen israelilaispojan murhasta, ettei ole todisteita, minne 12.kesäkuuta kadonneiksi ilmoitetut ”sotilaat” olivat hävinneet, eikä siitä,
kuka heidät piilotti, ja murhasi ja milloin, todeten, että kaikki perustuu epäilykseen. Hän väitti, että Israel alkoi pelätä joutuvansa Etelä Afrikan tilanteeseen, tulevansa eristetyksi ja paria-valtioksi, ja siksi sen toimia karakterisoi sekaannus ja harhainen äärimmäisyys. ”Israel johtaa kansaansa uuteen natsismiin sanan varsinaisessa merkityksessä. Mitä eroa on polttaa ihminen krematorion polttouunissa tai avoimella kentällä? Yksi juutalaisten valhe lisää”.
Abdallah jatkoi omatekoista historian tulkintaansa todeten juutalaisten syyttäneen maailmaa, että jos se silloin olisi puuttunut Kristallnacht yöhön, jolloin natsit tuhosivat juutalaisten kauppoja Berliinissä ja Mynichissä 1938, ei holokaustia olisi voinut tapahtua. ”Mohammed Abu Khdeirin murha on palestiinalaisten Kristallnacht”, Abdallah tiivistää sanomansa. Videot käänsi MEMRI.
PA:n arabit ovat toistuvasti käyttäneet natsisymboleja ja heidän iskulauseitaan Israelin saattamiseksi epäillyksi ja juutalaisen imagon polkemiseksi, mutta myös Jordaniassa se on yleistä kuten Hamasin ja Islamic Jihadin fraseologiassa. Erään kylän asukkaat Netzarimin risteyksen lähellä ovat pystyttäneet korkean lipputangon siten, että siihen nostettu punainen natsilippu näkyy viereiselle maantielle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182731#.U74oTkNsO-o
2. IDF:n tiedotteen mukaan se on iskenyt 750 kohteeseen 56 tunnin aikana ja käyttänyt 800 tonnia räjähteitä operaatio Protective Edge aikana kolmannen sotapäivän alkaessa. Päätöstä maahyökkäyksen aloittamiseksi ei ole vielä tehty, mutta joukkoja kootaan rajan tuntumaan ja valmisteluja suoritetaan.
TEL Avivissa hälytyssireenit soivat kahdeksan aikaan torstaiaamuna ja pian sen jälkeen kuultíin kovia pamauksia, joiden oletetaan aiheutuneen Iron Dome ohjusten tuhoamista raketeista. Iron Dome on eliminoinut 70 rakettia operaation alusta lähtien. Vaikka torjuntaohjukset ovat kalliita, rakettien aiheuttamat tuhot olisivat osuessaan rakennuksiin paljon suuremmat ihmishenkien menetysten lisäksi. Hamas sanoi ampuneensa raketit Tel Avivia kohti käyttäen kotitekoisia M-75 raketteja.
Neljä tuntia kestänyt hiljaiselo häiriintyi rakettitulen alkaessa uudelleen kuuden aikaan torstaiaamuna turva-aidan läheisyydessä olevia kaupunkeja Netivot ja Ashkelonin rannikkoaluetta sekä Shaar HaNegevin alueneuvosvon alueita vastaan. Fyysisistä ihmisvahingoista ei ole raportoitu. Eilen Hamas ampui raketteja kohti Dimonaa yrittäen osua siellä olevaan ydintutkimuslaitokseen. Iron Dome tuhosi niistä kaksi, loput putosivat avoimille pelloille.
Palestiinalaislähde ilmoittaa, että ennen aamun valkenemista torstaiaamuna IAF:n suorittamassa ohjusiskussa asuntotaloa vastaan Gazassa kuoli kahdeksan perheen jäsentä, viisi heistä lapsia. PA:n terveysministeriö ilmoittaa, että ainakin kahta asuntotaloa vastaan iskettiin. IDF ei kommentoi. Maan-uutistoimisto raportoi, että neljä Hamasin turvallisuuspalvelun virkailijaa ja kolme Islamic Jihadin virkailijaa saivat surmansa IAF:n iskuissa torstaina. Gazan terveyspalvelun virkailija ilmoitti, että 66 ihmistä on kuollut, 55 heistä siviilejä operaation alusta lähtien torstaiaamuun mennessä.
IDF:n tiedotteen mukaan IAF on iskenyt 320 kohteeseen viimeisen 24 tunnin aikana ja 750 kohteeseen operaation alusta; yön aikana tehdyissä iskuissa IAF iski 58 Hamasin tunneliin, 220 maan alle asennettuun raketin laukaisualustaan, sekä 46 komento- ja valvontakeskukseen, jotka oli sijoitettu asuntorakennuksiin, kuten korkea IDF:n upseeri totesi. IDF:n tiedotteen mukaan armeijan tulivoima on yli kaksinkertaistunut siitä, mitä se oli edellisen Gazan operaation Defensive Shield aikana. IDF:n tarkoituksena on murskata Hamasin rakentama sotilaallinen voima, mutta varoittaa samalla, etteivät ilmapommitukset yksin voi poistaa rakettitulen uhkaa. Siihen tarvitaan maajoukkojen etsintöjä, jotka ulotetaan talosta taloon ja tunnelista tunneliin, ja mahdollisesti Gazan tilapäistä miehitystä. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-strikes-320-Gaza-targets-over-past-24-hours-362190
3 ISRAELIN pääministeri antoi armeijalle käskyn tehostaa iskuja Gazan kaistalle, mutta epäröi antaa maajoukoille käskyn aloittaa Gazan alueen puhdistaminen sekä terroristeista että aseista ja raketeista ja niiden varastoista ja valmistusverstaista. Hän vihjaa, että jos/kun sellainen aloitetaan, sen tulee olla nopea ja tehokas selvine päämäärineen. Häntä kauhistuttaa ajatus, että IDF jäisi Gazaan pitemmäksi aikaa, mikä tulisi lisäämään sotilaitten menetyksiä. Toisaalta joittenkin raporttien mukaan Gazassa elää voimistuva kapinahenki Hamasin hallintoa vastaan, mikä on tuonut vain hätää ja puutetta, lisääntyviä ihmisuhreja ja eristämistä muusta maailmasta. Tämä voisi nostattaa kansan avoimeen kapinaan.
Kokonaan oma kysymyksensä on Fatahin ja Hamasin kesken perustettu yhteishallitus, josta Abbas sanoi ennen sen muodostamista, että se toimii hänen ehdoillaan ja täydessä valvonnassa. Israel on vaatinut Fatahin ja Hamasin välille sovitun sopimuksen mitätöimistä ja yhteishallituksen purkamista, mitä Abbas ei ole tehnyt, eikä ole näköpiirissä, että niin tapahtuisi lähipäivinä. IDF näyttää tämän näkymän puitteissa suorittavan PA:n, Fatahin ja PLO:n likaisen työn Hamasin eliminoimiseksi, mihin noiden järjestöjen kapasiteetti ja voimavarat eivät riittäisi. Mutta miksi Israelin tulisi uhrata omia voimavarojaan ja sotilaitaan Abbasin johtamien järjestöjen hyväksi? Abbas on osoittautunut petolliseksi valehtelijaksi, johon edes arabijohtajat eivät luota. Debkafile arvioi, että Abbas on salaisesti valmistelemassa yleistä sotaa Israelia vastaan, josta se kertoo lähemmin viikonvaihteen raportissa.
Rakettituli on jatkunut torstaiaamun aikana. Hamas on käyttänyt yhä enemmän M-75 rakettiaan, joilla se yltää 75 km:n päähän. Muutamia poimintoja Times of Israel ”hittilistasta”, tuorein viimeisenä:
14 Gazan arabia sai surmansa yön aikana IAF:n iskuissa; Sireeni soi Bnei Shimonissa. Iron Dome eliminoi raketin Netivotin yllä. 3 Islamic Jihadin raketinvalmistajaa kuoli IAF:n iskussa. IDF:n mukaan Hamasilla on 6000 rakettia, niistä 200 Gazassa valmistettua ja 1000 salakuljetettua Grad-rakettia, 400 kotitekoista M-75 rakettia, sekä tusinoittain M-302 raketteja, jotka salakuljetettiin Iranista tai Syyriasta.  Kovia pamauksia kuultiin Tel Avivin ja Gush Dan yllä ehkä Iron Dome tuhoamista raketeista. Jerusalemin leirit ja koulut avattiin. Bussi ja henkilöauto kolaroivat Geha-risteyksessä Petah Tikvan ja Bnei Brichin välillä, yksi vietiin sairaalaan. Lentoliikenne Ben Gurionilla toimii normaalisti, vaikka El Al ilmoittaa, että lippunsa ostaneet voivat siirtää lentoaan jopa 6 kuukautta. Ulkoministeri Avigdor Liberman lähetti kirjeitä kaikkien maiden lähetystöihin, joiden kanssa Israelilla on diplomaattisuhteet. Sdot Negevissä raketti sytytti maastopalon. Hälytyssireenit soivat Dimonassa ja Mitzpe Ramonissa. Dimonassa Iron Dome eliminoi yhden raketin, toinen putosi pellolle. John Kerry ei tulle näille kulmille aivan lähiaikoina, kuten USA:n ulkoministeriö tiedottaa, eikä kukaan taida kaivatakaan häntä. Fatahin alainen Abdel Kader Husseini pataljoona ilmoittaa ampuneensa kaksi Grad-rakettia ja kassameja torstai-aamuna. Juutalaiskaupungit 84 km:n säteellä turva-aidasta ovat joutuneet rakettitulen alaisiksi. Tel Avivin Ramar Gan eläintieteellisen puiston norsut kokoontuvat poikastensa suojaksi. – Siinä vaikeasti luettava ja jatkuvasti muuttuva tiivistelmä torstaiaamun tapahtumista Gazan rintamalla.
Ulkomaiset lähetystöt, niiden etunenässä USA:n lähetystö Tel Avissa, alkavat sulkea oviaan pelätessään raketti-iskuja. Jerusalemin kaupunki avasi väestönsuojansa ensimmäistä kertaa, mutta niiden kunnosta ei ole tietoa. Väestönsuojista ei ole pidetty huolta, vaan ne ovat yleisiä roskien ja ylimääräisten tavaroitten varastopaikkoja, kuten myös yksityistaloissa olevat suojat.
Mahmoud Abbasin ärhentelyä ja uhkauksia kuunnellessa jää ihmettelemään, miten kauan tämä holokaustin kieltäjä ja tunnettu valehtelija, joka kulkee pitkin maailman toreja levitellen vääriä ja valheellisia tietoja Israelista ja juutalaisista yleensä, saa meuhata vapaasti ilman, että hänet lopulta eristettäisiin Jasser Arafatin tapaan Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa ja katkaistaisiin puhelinjohdot sinne. Mielestäni olisi korkea aika tehdä niin, ja kuka häntä kaipaisi?
4. UUTISOTSIKOITA
·        Netanyahu syyttää Hamasia kahdesta sotarikoksesta: iskuista siviilejä vastaan ja ihmiskilpien käyttämisestä.
·        Arabiliitto pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa lopettamaan Israelin operaation Gazassa. Egypti lupaa avata Rafahin terminaalin haavoittuneiden kuljettamiseksi hoitoon lyhyeksi ajaksi. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Arab-League-calls-for-Security-Council-meeting-over-dangerous-escalation-in-IDFs-Gaza-operation-362165
·        Poliisi sanoo löytäneensä tarpeeksi aineistoa arabikansaedustaja Haneen Zoabin syyttämiseksi kiihotuksesta ja hyökkäyksestä poliisia vastaan, joka todisti hänestä oikeudessa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Police-find-grounds-to-probe-Zoabi-for-inciting-against-cop-362105
·        Jordania pidätti 10 Israelin vastaista mielenosoittajaa Israelin Ammanin lähetystön edustalla. Vihaiset mielenosoittajat uhkasivat aloittaa kolmannen intifadan. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Jordan-police-arrest-10-during-violent-protests-against-Israel-362199
Lämpötilat tänään: Jerusalem 20 -32; Tiberias 25 -38; Suolameri 32 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Kuuma ja osin helteinen sää jatkunee lähiaikoina. Kinneretin pinta putosi 3 sm.


Wednesday, July 09, 2014

KESKIVIIKKO 09.07.14


KESKIVIIKKO 09.07.14
1. ISRAEL on pääministeri Netanyahun sanoin riisunut käsineensä ja aloittanut likaisen työn tekemisen, koska ei ollut ketään, jolle olisi delegoinut sen. Ensimmäisen ”sotapäivän” saldo on 27 kuollutta ja sata haavoittunutta seurauksena kymmenistä ilmaiskuista tarkoin määriteltyihin kohteisiin sekä kolmesta täsmäiskusta Hamasin ja Jihadin johtajia vastaan. Gazassa Hamas-johtajan taloon suunniteltu isku ei mennyt nuottien mukaan. Ohjaajaton pienkone hälytti iskusta taloon, mutta sen seurauksena johtajan sukulaisia ja naapureita kiirehti taloon ihmiskilviksi, mutta tieto siitä ei ehtinyt IAF:n hävittäjän tietoon, joka laukaisi täsmäohjuksensa tuhoten rakennuksen. Iskussa kuoli viisi Hamasin johtajaa ja sivullisia, mukana ainakin kaksi lasta, haavoittuneita oli 25.
GAZASTA ammuttiin eilen 120 rakettia Israelin puolelle, joista Iron Dome eliminoi IDF:n tiedottajan Peter Lernerin mukaan 23. Hamasin innostuneet uhkaukset rakettiensa pitkästä kantomatkasta eivät ole olleet perättömiä, mistä ovat todisteena iskut Haderaan Tel Avivin pohjoispuolella ja Givat Zeevin lähiössä Jerusalemin pohjoisosassa. Eilen illalla kuultiin hälytyssireenien valitus Jerusalemissa 22.00 jälkeen ja kolme kumeaa pamausta. Yhteen rakennukseen osui, mutta uutissähkeet ovat vielä puutteellisia. Tel Avivin yläpuolella Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi kaksi rakettia. Ashdodissa Iron Dome ohjuksen tuhoaman raketin sirpaleet putoilivat ravintolasalin katolle häiriten hääseremonioita. Elämä jatkuu, oli Kassameita tai ei. Se on elämän, eikä kuoleman laki.
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon antoi eilen käskyn 40 000 reserviläisen kutsumiseksi asepalvelukseen. Sen uskotaan ennakoivan maahyökkäystä Gazan kaistalle, vaikka tietoja siitä ei ole julkistettu. IDF:n sotilaat havaitsivat Hamasin lähettämän komandoyksikön Ashkelonin Izzimin hiekkarannalla. Syntyneessä tulitaistelussa sotilaat surmasivat viisi kommandoa, ainakin yksi pääsi pakoon, jota etsitään. Aiemmin julkistettiin tiedote, jonka mukaan IDF:n tukikohdan alle kaivetun tunnelin romahduksessa sai surmansa 6 Hamasin pyssymiestä. Heidän tarkoituksensa lienee ollut iskeä Israelin puolella johonkin kibbutsiin tai sotilaskohteeseen panttivankien sieppaamiseksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182676#.U7zGqENsO-o
Haderaan ammuttu raketti oli IDF:n asiantuntijan mukaan syyrialainen M-302 raketti, jonka kantomatka vaihtelee 90 -160 km välillä. Niiden aiheuttamat tuhot olivat käytettävissä olevien tietojen mukaan minimaaliset. Hamasilla on kotitekoinen raketti M-75, jonka kantomatkaa se sanoo parannetun ilmoittamatta sen määrää. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Syrian-made-M302-rocket-fired-by-Hamas-at-Hadera-362008
IDF iski ensimmäisen päivän aikana sataan kohteeseen Gazassa, niiden mukana Hamas- ja Islamic Jihad-johtajien ja jäsenten kotitalot, joita on käytetty johtokeskuksina, maahan kaivetut rakettien laukaisualustat, salatunnelit, rakettien kauko-ohjauksen infrastruktuuri, harjoitusleirit ja muut terrorismin toimintapisteet. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IAF-targets-Hamas-naval-commander-Palestinians-say-4-killed-in-strike-361947
GAZAN sotaa muistuttava konflikti on aiheuttanut talouselämälle 10 miljoonan NIS tappiot tuhojen ja liike-elämän häiriintymisen johdosta. Lauantaista lähtien verohallitus on saanut 99 valitusta tuhotusta omaisuudesta (35 ajoneuvoa, 52 rakennusta, 12 maatalousrakennusta). Israelin Kauppakamarin ilmoituksen mukaan useimmat liikeyritykset kaupungeissa Ashdod, Ashkelon, Sderot, Netivot, Ofakim, Rahat ja Bersheba työskentelevät puolipäiväisesti tai ovat sulkeneet ovensa kokonaan, koska asiakkaita ei ole. Myynnin tyrehtyminen aiheuttaa käteisrahan puutteen. Ministeri Bennett pyytää talousministeriötä siirtämään arvonlisäveron, tuloveron ja kansallisen vakuutuksen maksupäivää kuun puoliväliin. FICC:n presidentti kehottaa pankkeja eteläosassa maata samoin antamaan asiakkailleen enemmän aikaa maksusuoritusten saapumiseksi pankkeihin. Yritykset eivät voi erottaa työntekijää, joka ei tule töihin kotirintaman antaman ohjeen mukaan, ja palkat on maksettava myös seisokkien ajalta, mutta yrityksillä on oikeus anoa korvauksia valtiolta jälkikäteen. Yritykset ovat perustaneet oman ”sotatoimistonsa” IMA, joka koordinoi toimintoja, antaa ohjeita yrityksille ja pyrkii rekisteröimään sille ilmoitetut tuhot ja vahingot.  http://www.jpost.com/Business/Business-News/Rockets-cause-NIS-10-million-in-damage-businesses-across-South-close-361971
2. USA:n presidentin Barack Obaman erityisavustaja ja Lähi-Idän kysymysten koordinoija Philip Gordon esitteli Tel Avivissa Haaretzin järjestämässä rauhankonferenssissa mieli-piteitään Israelin ja PA:n välisestä konfliktista. Hänen esittämiään näkemyksiä voidaan pitää Obaman mielipiteinä, ja sellaisina ne antavat selkeän kuvan Valkoisen Talon mielikuvista. Hän puhui pian sen jälkeen, kun konferenssiväki joutui juoksemaan suojaan hälytyssireenin ilmoittaessa lähestyvästä raketista. Iron Dome tuhosi kaksi rakettia kaupungin yllä.
Gordonin puhetta seurannut Times of Israel toimittaja Raphael Aren kutsuu hänen puhettaan epätavallisen kovaksi esittäessään vetoomuksen sekä Israelin että PA:n johtajille tekemään tarvittavat kompromissit pysyvän rauhansopimuksen saavuttamiseksi. Hän varoitti Israelia, ettei neuvottelumahdollisuus sellaisen luotettavan rauhankumppanin kanssa kuin Abbas, ole mikään itsestään selvyys. ”Israelilla on käsissään kieltämätön todellisuus: se ei voi jatkaa toisen kansan sotilaallista valvontaa loputtomiin, koska se herättää vastustusta ja nousevaa rauhattomuutta. Se rohkaisee ääriaineksia molemmin puolin, repii Israelin demokraattisen järjestelmän ja ruokkii molemminpuolista epäinhimillisyyttä”.
GORDON paljasti taas kerran Obaman omaksuman periaatteen kahdesta valtiosta, joiden rajat perustuvat 1949 aselepolinjoihin sovituin vähäisin maanvaihdoin. Samalla kuin hän vakuutti Israelin voivan luottaa USA:n takuisiin, hän varoitti, että USA:n on entistä vaikeampi puolustaa Israelin asemaa toisia kansoja vastaan YK:ssa ja muualla. Hän esitti retorisia ja osin vääriin tietoihin perustuvia kysymyksiä: Miten Israel pysyy demokraattisena ja juutalaisena, jos se jatkaa toisen kansan hallitsemista Länsirannalla? Miten se voi saada rauhan, jos se on haluton määrittelemään rajalinjan, lopettamaan miehityksen ja antamaan palestiinalaisille itsenäisyyden, turvallisuuden ja arvokkuuden? Miten me voimme estää muita kansoja tukemasta palestiinalaistentoimia kansainvälisissä järjestöissä, jos Israel ei näytä olevan kiinnostunut rauhasta?
GORDON tunnusti Obaman hallituksen pettymyksen viimeisten rauhanponnistelujen päättyessä tuloksettomina, mutta kieltäytyy aloittamasta syyllisten etsimistä. Molemmat osapuolet ovat laiminlyöneet kansan valmistamisen tai osoittautuneet epäkypsiksi tekemään välttämättömiä päätöksiä sopimukseen pääsemiseksi. Keskinäinen luottamus on rapautunut. Ennen kuin se palautetaan, kumpikaan osapuoli ei ole valmis ottamaan riskejä rauhan hyväksi huolimatta ahdistavista oloista, jotka johtuvat sen puuttumisesta. Hän totesi viimeisten viikkojen järkyttävien tapahtumien osoittavan osapuolten kyvyttömyyden konfliktin ratkaisemiseen, mikä johtaa jännityksen lisääntymiseen; enemmän turhautuneisuutta, epäoikeudenmukaisuutta, turvattomuutta, tragedioita, ja surua, mikä osoittaa, miten korkeat konfliktin aiheuttamat kustannukset ovat.
GORDON puuttui myös Jordanin laakson kysymykseen esitellen kenraali John Allenin laatimaa suunnitelmaa, jota hän ylisti ennen näkemättömäksi, ja miten siinä on huomioitu viimeisten viikkojen aikana Irakissa ja Syyriassa jatkuva uusien valtaa havittelevien islamin äärijärjestöjen aiheuttama uhka viitaten ISIS (tai IS) voimalliseen marssiin kohti Jerusalemia, joka on sen tärkein päämäärä. Israelin näkemyksen mukaan mitkään kansainväliset joukot eivät pysty estämään islamin marssia kohti Jerusalemia. Siihen tarvitaan israelilaisen sotilaan saappaan jälki Jordanin laaksossa. Saatuaan omakohtaisen tuntuman raketti-iskujen todellisuuteen hän sanoi USA:n ehdottomasti tuomitsevan ne, ja toisti USA:n tuen Israelille sen puolustaessa itseään. Hän ei puuttunut Fatahin ja Hamasin yhteishallitukseen, jota Obama tukee ja on tunnustanut sen, mutta jonka Israel hylkää ehdottomasti.
GORDONIN ilmeisen hyvää tarkoittavat huomiot osoittavat järkyttävää tosiasioiden tiedostamisen puutetta ja pitäytymistä Israelissa jo henkitoreissaan kituvaan kahden valtion periaatteeseen. Hän viittasi ”Juudean ja Samarian miehitykseen” ymmärtämättä, ettei niiden miehittäjä ole Israel, vaan PA:n arabit, joista suuri - ellei suurin - osa on muualta maahan muuttaneita. Hän viittaa miljooniin PA:n arabeihin, vaikka heidän lukumääränsä lienee 1.3 miljoonaa. Jasser Arafat jo totesi aikoinaan, ettei maa ole tärkein pointti arabeille, vaan periaatteellinen kysymys, ettei juutalaisilla ole mitään oikeuksia Palestiinan maahan. Gordon esiintyi vasemmistolaisten rauhankonferenssissa maailmalla kasvonsa menettäneen entisen suurvallan jäänteenä pyrkien osoittamaan, miten maailmaa hallitaan USA:n etujen mukaan. http://www.timesofisrael.com/top-obama-official-blasts-israel-for-denying-palestinians-sovereignty-security-dignity/
Tel Avivin konferenssissa puhunut ministeri Naftali Bennett yritettiin huutaa alas puhuja-pöntöstä, ja saatuaan välihuutojen katkaiseman esityksensä loppuun, hän joutui lähes pahoin-pidellyksi vihamielisen kansan töniessä ja erään lyötyä häntä selkään. Hän pääsi vaivoin poistumaan ehjänä konferenssisalista turvamiehensä avustuksella. Siellä tehtiin rauhaa! http://www.timesofisrael.com/naftali-bennett-reportedly-assaulted-at-peace-confab/
3. UUTISOTSIKOITA
·        Islamin valtio on Bagdadin hallituksen mukaan miehittänyt hallituksen joukoilta valtaamansa Muthannan tukikohdan, jossa on 2 500 kemiallisin kärjin varustettua ohjusta. Raportin mukaan tukikohdassa on varastoituna 2 500 ydinkärkeä ohjuksineen, joissa on sariinia tai sen johdannaisia. Irakin YK:n lähettiläs Mohammed Ali Alhakim totesi YK:n pääsihteerille lähettämässään kirjeessä, että ”aseistetut terrorijärjestöt tulivat Muthannan tukikohtaan kesäkuun 11. päivänä, sitoivat tukikohtaa vartioivat upseerit ja sotilaat ja takavarikoivat siellä olleet aseet”. Tukikohdan johtaja näki valvontakamerasta miehittäjien takavarikoivan aseita ennen kuin kamera ehdittiin poistaa käytöstä. Ajhakim sanoi, ettei Irak pysty toteuttamaan velvollisuuttaan kemiallisten aseitten tuhoamiseksi maan vaarallisen tikanteen vuoksi. Muthannan tukikohta, sen bunkkerit 13 ja 41, sijaitsee sunnitriangelissa 56 km Bagdadista luoteeseen. http://www.timesofisrael.com/islamists-take-control-of-iraqi-chemical-weapons-site/
·        Israelin korkein johto pääministeriä, presidenttiä ja päärabbeja myöten olivat valmiit ryömimään kontillaan Amerikan arabin Khdeirin edessä anoen anteeksiantoa heidän 16-vuotiaan poikansa Mohammed Abu Khdeirin polttomurhan vuoksi, johon syyllisinä poliisi on pidättänyt 6 epäiltyä, joista 3 lienee tunnustanut rikoksensa, joita heillä on poliisin mukaan muitakin, joskaan ei näin karmivia. Pojan isä sanoo, että Netanyahun puhelu pääsi vahingossa läpi, mutta että hän ehdottomasti kieltäytyy tapaamasta presidentti Shimon Peresiä ja juutalaisten uskonnollisia johtajia. Israelilainen Tag Meir NGO-järjestö oli järjestänyt suuren osanottotilaisuuden Khdeirin perheen järjestämässä suruteltassa Shuafatin lähiössä Jerusalemissa. Kutsuja oli lähetetty 4000, joista 400 ilmoitti tulevansa järjestön busseilla, lisäksi 200 sanoi ehkä tulevansa. http://www.timesofisrael.com/amid-gaza-rocket-fire-hundreds-of-israelis-console-family-of-slain-arab-teen/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 27 -38; Suolameri 32 -41, Eilat 30 -42 +C-astetta. Kaunis ja aurinkoinen sää jatkuu helteisenä. Kinneretin pinta putosi 1 sentin eilisestä.  

Tuesday, July 08, 2014

TIISTAI 08.07.14


TIISTAI 08.07.14
1. SE ON sitten sotaa, jota kukaan Israelissa ei halunnut, mutta johon se on vedetty vastoin tahtoaan. Mikä sitten Gazan terrorijärjestöjen tavoite sitten lieneekin, tosiasia on, että ne näyttävät vetävän Israelin selkkaukseen, jonka mielekkyyttä on syytä pitää vähintäänkin arveluttavana. Sivusta katsojalle jää vain epäselväksi, kenen käsikirjoitusta tässä toteutetaan, onko se Hamasin ulkomailla olevan johdon laatima, vai toteutetaanko tässä jotain laajempaa suunnitelmaa, jossa kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus ovat toisarvoisia kysymyksiä?
HAMAS oli valtuuttanut niiden 40 raketin laukaisun, jotka maanantai-iltana klo 20.00 jälkeen iskivät Israelin puolelle turva-aitaa. Journalistit olivat laskeneet niiden luvuksi 70, mutta joka tapauksessa mahtava määrä kymmenen minuutin sisällä. Hälytyssireenit soivat lukuisissa kaupungeissa ja kylissä, Sderot, Netivot, Ofakim ja Rahat sekä kauempana olevilla alueilla kuten Rehovot, Gan Javne, Gadera ja Beit Shemesh, Modiinissa ja naapurikylässä Abu Goshissa. Iron Dome eliminoi niistä 12, Ashdodin yllä 7 ja viisi Netivotin yläpuolella. Iron Dome patteristoja on asennettu pitkin Israelin maata.
IDF:n kotirintama antoi 40 km:n etäisyydellä turva-aidasta asuville varoituksen välttää kansankokouksia ja pysyttelemään 15 sekunnin juoksumatkan päässä sirpalesuojasta. Myös Tel Avivin asukkaita varoitettiin mahdollisista raketti-iskuista. Jerusalemin ympäristössä hälytyssireenit soivat Tekoassa ja Efratissa sekä lähiseuduilla. Operaation Pillar of Defence aikana Hamas yritti osua Knessetiin, mutta raketit putosivat kilometrien päässä siitä. Yrittäneekö uudelleen?
Maanantain aikana Israeliin ammuttujen rakettien määrä vaihtelee eri lähteissä, mutta 80 rakettia lienee lähellä oikeaa, mukaan lukien 20.00 aloitettu 30 (40) raketin salvo 10 minuutin sisällä.
Israelin turvallisuusviranomaiset ilmoittivat maanantai-iltana, että pääministeri Netanyahun tarjoukseen rauhasta rauhaa vastaan Gazan terrorijärjestöt vastasivat kiihtyneellä raketti-tulella, minkä johdosta, voidakseen lopettaa jatkuvat raketti-iskut, IDF aloittaa operaation Protective Edge. Tiistain vastaisen yön aikana IAF:n koneet tekivät 50 ohjusiskua Gazan alueelle. Turvallisuus-virkailijat vakuuttavat, ettei operaatiota keskeytetä, ennen kuin sen tarkoitus on saavutettu. AFP:n raportin mukaan 9 Gazan arabia haavoittui ilmaiskuissa. Iskukohteiksi oli valittu Hamasin johtavien virkailijoiden kotitaloja: Hamasin raketti-iskuista vastaava virkailija Iyad Sahikh; raketti-iskujen ampumisesta vastaava virkailija Rafassa Abdullah Khashash; Hamasin virkailija Samer Abu Daka, joka vastaa terrori-iskujen suunnittelusta ja Hamasin virkailija Hassan Abdullah, joka vastaa viime päivien aikana Gazasta Israeliin ammutuista raketeista. IDF soitti rakennusten asukkaille poistua kodeistaan välittömästi IAF:n suunniteltujen ilmaiskujen vuoksi.
HAMASIN aseellisen siiven izza-din al-Qassam prikaatin komentaja lupaa aloittaa maanjäristyksen uhaten suoria raketti-iskuja Tel Avivin kaupunkiin. Israel on viikon alkupuolella koonnut Gazan turva-aidan läheisyyteen runsaasti panssareitaan ja tykistöä sekä 1 500 sotilasta, antaen lisäksi asevelvollisille käskyn valmistua rajoitettuun asepalvelukseen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182633#.U7uA5UNsO-o, http://www.timesofisrael.com/israel-pounds-dozens-of-gaza-targets-in-major-counteroffensive/
JP:n kolumnistin Yaacov Lappinin artikkelissa annetaan muutamia täydentäviä tietoja edellisiin. Hän kertoo, että Israelin laivasto tulitti kolmea kohdetta mereltä IAF:n 47 ilmaiskun lisäksi. IDF:n virkailija toteaa, että ”IDF on aloittanut operaation, joka voi kestää kauan, ja olemme vasta aloittaneet”. IDF tulee tehostamaan iskujaan operaation aikana, jonka komentaja Benny Gantz hyväksyi maanantai-iltana, ja jota ohjataan IDF:n eteläisen komennuskunnan komentokeskuksesta.
YÖN aikana IAF:n koneet iskivät 18 maan alle kaivettuun laukaisualustaan; kymmeniin Hamasin virkailijoiden taloihin; kolmeen Hamasin komento- ja valvontakeskukseen; sekä kohteisiin, joita kutsutaan nimellä infrastruktuuri-kohteet. Pääosa iskuista kohdistettiin Hamasin kohteisiin, mutta osa myös muiden rakettien ampumiseen osallistuneiden terrorijärjestöjen kohteisiin. IDF:n tiedottaja sanoo, että armeija kerää nyt tiedustelutietoja ennen seuraavaa vaihetta operaatiossa.  http://www.jpost.com/Defense/IDF-strikes-50-targets-across-Gaza-as-massive-operations-gets-underway-361887
2. USA:n ulkoministeriö sanoi maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa, että USA tuomitsee terrorijärjestöjen tarkoituksellisesti siviilikohteisiin kohdistetut terrori-iskut. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoi lehdistölle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta kehotti samalla hillitsemään vastaiskujensa voimaa. Hänen huolensa kohdistui ennen kaikkea siihen, että konflikti voi laajeta todeten, että enemmän voidaan tehdä tilanteen rauhoittamiseksi. Tämä tarkoittanee, että USA hyväksyy terrorin.
Obaman hallituksen suurin epävarmuus kohdistuu siihen, että Israelin ja Hamasin välinen iskujen ja vastaiskujen vaihto voi aiheuttaa rauhattomuutta äskettäin muodostetun Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen sisällä, minkä potentiaalia lisää väkivaltaisuuksien kasvaminen Juudean ja Samarian alueilla ja Jerusalemissa kuten myös Israelin arabien keskuudessa. Pelkona on niiden kehittyminen kolmanneksi intifadaksi. Ulkoministeri John Kerry soitti pääministeri Benyamin Netanyahulle välittäen hänelle Obaman hallituksen varoitukset itsehillintään ja siviilien suojelemiseen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/As-Israel-prepares-wider-campaign-on-Gaza-US-signals-limited-support-361840
Armeijan reservin prikaatinkenraali Elihu Ben-Onn suosittaa, että Hamasin jatkuvan rakettitulen vastineeksi USA:n ja EU:n tulee lopettaa kaikki avustukset sille. Hänen mukaansa vain tämä pystyy takomaan Hamasin kovakalloisiin päihin, ettei terrorismi lopultakaan kannata. Hän olettaa, että länsimaiden teeskentelevä vaatimus itsehillintään on mieletön vaatimus näissä oloissa, koska vääristyneen muslimimielen mukaan itsehillintä hyökkäyksen torjumiseksi on heikkoutta. Hän myös mainitsee Gazasta Israelin puolelle kaivetut tunnelit, joiden kautta on tarkoitus tehdä terrori-iskuja ja sieppauksia kaupanhierontaan Israelissa tuomittujen terroristien vapauttamiseksi. Tunnelien määrää ei tiedetä, mutta niitä löydetään silloin tällöin, ja ne on erittäin huolella kaivettu ja varustettu. Kun IDF lopulta päästää jalkaväkensä Gazan kaistalle, nämä tunnelit ovat suuri vaara heille, koska niihin on varastoitu aseita ja räjähteitä, jotka voidaan räjäyttää kaukosäätimellä, ja joihin voidaan majoittaa tuntematon määrä pyssymiehiä pst- ja it-ohjuksin varustettuina.  http://www.wnd.com/2014/07/israeli-general-cut-u-s-aid-to-palestinian-authority/
WND:n Laurie Gordoza-Moor tarkastelee kolmen tunnetun ajattelijan ja kolumnistin, Richard Perlen, Shmuel Katz ja David Horowitzin mielipiteitä Israelin ja arabien välisestä rauhan todellisuudesta ja kuvitteellisuudesta. Kansainvälisen painostuksen kasvaessa kahden valtion toteuttamiseksi Israelin ja arabien välit ovat syvemmässä aallonpohjassa kuin vuosiin. Perle katsoo, että Israelilla on oikeus ”miehittämäänsä” alueeseen niin kauan, kunnes rauha palaa ja viha Israelia kohtaan laantuu. David Horowitz vakuuttaa, että arabien valtavin valhe on siinä, että he syyttävät Israelia arabien maan varastamisesta. Hän toteaa, ettei tuumaakaan Israelista ole arabien omistamalla maalla. Hän toteaa, että erimielisyyksien tasoittaminen ylittää inhimilliset mahdollisuudet todeten: Miten voi tehdä rauhaa kansan kanssa, jonka keskeinen päämäärä toisen tuhoaminen? http://www.wnd.com/2014/07/peace-with-people-who-want-to-exterminate-you/
USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi lokakuussa viime vuonna, että ellei pystytä laatimaan yhteistä rauhansopimusta ja lopettamaan vastakohtaisuuksia Israelin ja PA:n välillä, Israelia odottaa kansainvälinen eristys, mikä voi johtaa kolmanteen intifadaan. Kerry palasi tähän teemaan, johon hän näyttää mieltyneen, puhuessaan trilateraali-kokouksessa maaliskuussa, kuten Daily Beast raportoi. WND:n artikkelin kirjoittaja Aaron Klein toteaa, että vaikka se ei liene ollut Kerryn tarkoitus, hänen puheensa sisältö voidaan tulkita rohkaisuksi PA:lle aloittaa kolmas intifada vaihtoehtona rauhan-neuvotteluille, jotka PA:n puheenjohtaja Abbas sabotoi. Koska Kerry ei maininnut mitään poliittisesta hinnasta, minkä PA joutuisi maksamaan intifadasta, hän antoi USA:n epäsuoran tuen väkivallalle. Klein arvioi, että Hamasin murhaaman kolmen opiskelijan ruumiiden löytyminen ja Hamasin havaitseminen pääsyylliseksi ovat luoneet IDF:n suorittamien viikkoja kestäneiden etsintöjen, arabikotien tutkimisineen ja arabien liikkumisvapauden rajoittamisineen otollisen ilmapiirin kolmannelle intifadalle. Hän toteaa, että sekä Hamas että PA hyötyisivät siitä.
Toisaalta Gazan kaista on joutunut entistä ahtaampaan eristykseen Muslimiveljeskunnan murskaamisen myötä Egyptissä, joka tukki valtaosan Gazaan johtavista tunneleista, jotka olivat Hamasin hallituksen tärkeimpiä tulolähteitä. http://www.wnd.com/2014/07/kerry-signaled-ok-to-palestinian-intifada/
3. UUTISOTSIKOITA
·        Puolustusministeri Moshe Yaalon kertoi lehdistölle kokouksen jälkeen, johon osallistuivat hänen lisäkseen kotirintaman komentaja Eyal Eisenberg ja puolustusministeriön ja kansallisen hätätilahallituksen johtaja Dan Harel, että hän päätti julistaa hätätilan niihin Israelin kaupunkeihin ja yhteisöihin, jotka sijaitsevat 40 km:n päässä Gazan turva-aidasta. Hän varoitti, että päättäessään aloittaa operaation Protective Edge, hän varoittaa samalla, ettei ole kysymys muutamista päivistä. Hänen lausunnostaan voidaan lukea, ettei operaatiota jätettäisi kesken, vaan tällä kertaa jatketaan, kunnes tavoite Gazan rauhoittamiseksi on saavutettu. Hän tunnusti, että IDF iski lujasti viime yön aikana, mutta että IDF jatkaa aiheuttaakseen raskaan menetyksen Hamasille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182644#.U7ukdUNsO-o
·        Hamasin tiedottaja Fawzi Barhoum sanoi aamuyöstä, ettei Hamas tule lopettamaan raketti-tultaan Israeliin, kunnes jokainen koti tarvitsee Iron Dome suojan. Hän vakuutti, ettei Hamas tule suostumaan minkäänlaiseen kompromissiin, sillä sen saavuttamiseksi Israelin tulisi saada murhaamansa 16-vuotias arabipoika Abu Khdeir herätettyä henkiin. Epäilyjä on herätetty myös Abu Khdeirin mielenterveydestä. PA pyrkii hyödyntämään Israelin poliisin kaltoin kohteleman Abu Khdeirin serkun, USA:n kansalaisen, Tarik Khdeirin tapausta. Abbas otti hänet vastaan eilen tarkastellen läheltä hänen vielä turvonnutta poskeaan ja mustia silmän-alusiaan lääkärin ottein, mikä hän ei ole. Israelin pääministeri soitti Abu Khdeirin isälle ja presidentti Peres kävi henkilökohtaisesti osoittamassa valittelunsa luvaten, että syylliset tuodaan oikeuden eteen. Poliisilla on kolme epäiltyä sellissään todeten, että heillä on aiempia rötöksiä, mutta että ainakin yksi heistä kaipaa psykologista tutkimusta. Tiistaina klo 10.00 todettiin, että edellisen 24 tunnin aikana Israeliin oli ammuttu 170 rakettia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182642#.U7uo0UNsO-o
·        Abbasin johtaman Farahin virkailijat uhoavat, että juutalaiset yhteisöt Juudeassa ja Samariassa tulevat nousemaan tulipalloina taivaalle kehottaen juutalaisia hankkimaan ruumispusseja luvaten ja vannoen taivaan herran kautta, että väkivalta heitä vastaan tulee nousemaan. Etenkin Al-Aksa Marttyyrien prikaati on elpynyt tilapäisestä koomastaan pitäen näyttäviä paraateja amerikkalaisten lahjoittamia aseitaan heilutellen. Israelin eteläosassa Negevissä asuvat beduiinit ovat myös alkaneet hyökkäillä juutalaisyhteisöjä vastaan polttaen autoja ja hyökkäillen autoilijoita vastaan, mikä avaa uuden rintaman poliisille.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182637#.U7uv80NsO-o
LÄMPÖTILAT tänään. Jerusalem 21 -29; Tiberias 25 -37; Suolameri 30 -39; Eilat 29 -41 +C-astetta. Lämpötila tullee nousemaan pari tai 3 astetta lähipäivinä taivaan ollessa pilvetön.
Monday, July 07, 2014

MAANANTAI 07.07.14


MAANANTAI 07.07.14
1. ARABIMELLAKAT näyttävät vetävän henkeään kestettyään useita päiviä sekä Juudean ja Samarian että Jerusalemin alueilla leviten sen jälkeen myös Israelin puolelle vihreää linjaa, jota on totuttu pitämään etenkin arabien mielestä Israelin ja arabiväestön välisenä rajalinjana. Sitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu rajaksi v. 1949 aseleposopimuksessa arabimaiden ja Israelin välillä, eivätkä YK:n tekemät asiaa koskevat päätökset myöskään mainitse sitä rajana.
On vielä epäselvää, mikä arabien mellakoiksi kehittyneet mielenosoitukset todella aloitti. Kolmen israelilaispojan käsittämättömän raaka murha aiheutti IDF:n ja poliisin aloittamat murhaajien etsinnät, mutta etsintöjä oli tehty 18 vrk ennen sitä nuorten löytämiseksi. On totta, että arabien liikkumisvapautta rajoitettiin asettamalla uusia tarkastuspisteitä ja tiesulkuja etenkin Hebronin alueilla, eivätkä sotilaitten suorittamat kotietsinnät yleensä yöaikaan varmaan rauhoittaneet mieliä. IDF pidätti yli 430 epäiltyä arabia, suurin osa heistä Hamasin jäseniä, ja takavarikoi suuret määrät aseita ja ammuksia. Hamasin valvomia toimistoja ja hyväntekeväisyysjärjestöjä suljettiin epäiltyinä Hamasin rahoittamisesta.
16-vuotiaan arabipojan sieppaaminen Shuafatin arabilähiöstä ja hänen raaka murhansa lisäsi paineita arabikansassa, mutta hänen murhaajistaan on edelleen ristiriitaisia tietoja. Poliisi pidätti kuusi juutalais-nuorta, osa heistä alaikäisiä, mutta he kieltävät osallisuutensa. Toisten tietojen mukaan hänen sieppaamisensa ja eliminoimisensa liittyy Khdeirin perheen sisäisiin riitoihin. Oliko perheen kunnialla jota tekemistä veriteon kanssa, sillä poika oli tiettävästi homo, mitä islam ei hyväksy? Jotkut epäilevät poliisin antamia tietoja pidätyksistä, sillä Israelin poliisi on itse suuren sisäisen skandaalin pyörteissä. Poliisi pidätti murhatun arabipojan Muhammad Abu Khdeirin serkun Tariq Khdeirin, joka poliisin mukaan osallistui mielenosoituksiin naamioituneena. Poliisin mukaan hän heitti polttopullon poliiseja vastaan ja vastusti pidätystä väkivaltaisesti. Lehtikuvien mukaan poliisi pahoinpiteli poikaa rumasti. Oliko Khdeirin murha syynä koko maahan levinneisiin mielenosoituksiin? Asia mutkistaa se, että Tariq Abu Khdeir on USA:n kansalainen, minkä johdosta USA:n ulkoministeriön tiedottaja ilmaisi USA:n suuren huolen arabikansalaisestaan, ”jota poliisi pahoinpiteli kuulustelujen aikana”, kuten USA:n ulkoministerin tiedottaja Jen Psaki virheellisesti totesi lehdistön tiedotustilaisuudessa.   
EHKÄ uskottavin aihe mellakointiin oli pääministeri Netanyahun ilmoitus Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran lopettamisesta ja sen toiminnan julistamiseksi laittomaksi, sillä sen uskotaan toimineen Hamasin hyväksi keräten sille varoja ja tukien sitä monin tavoin. Raporteissa todetaan suoraan, että mellakat etenkin Israelin puolella turva-aitaa ovat Islamilaisen Liikkeen kiihottamia. Sen pohjoisen haaran puheenjohtaja on kiihkomielinen sheikki Raed Salaah, joka toistuvasti kiihottaa muslimeja osoittamaan mieltään poliisia vastaan Jerusalemissa ja Temppelivuorella iskulauseella: Al-Aksa moskeija on vaarassa. Salaah on ollut useita kertoja pidätettynä eikä hänellä ole oikeutta poistua maasta. Häntä odottaa oikeustoimi syyttäjän vaatiessa hänen kaikkien aiempien rikostensa käsittelyä yhdessä.
Mielenosoitukset jatkuivat sunnuntai-iltana. Poliisikomentaja kenraaliluutnantti Johanan Danino totesi vieraillessaan Sderotissa sunnuntaina, että poliisi on pidättänyt 100 epäiltyä ja että pidätyksiä tulee lisää. Hän sanoi, että myös useita päiviä sitten kivityksiin ja palopommien heittämiseen ja muihin laittomuuksiin syyllistyneet tullaan pidättämään ja heitä rangaistaan.
Galileassa Tamrassa satoja arabeja heitti poliisia vastaan kiviä ja kotitekoisia palopommeja pyrkien sulkemaan tien no 70 liikenteen, minkä poliisi sai estettyä. 11 mielenosoittajaa pidätettiin sunnuntaina. Nasaretissa sata arabia osoitti mieltää poliisin valvonnassa. Jerusalemin Temppelivuorella arabinuoret kivittivät Vuorelle nousseita juutalaisia paeten sitten poliisin pidätyksiä Al-Aksa moskeijaan.
Lauantaina pahimmat mellakat tapahtuivat Taibessa, Tirassa ja Kalansawassa, mutta mieltä osoitettiin myös Umm El-Fahmissa ja Ar´iassa maan pohjoisosassa. Poliisikomentaja Danino vetosi kaupunkien ja kylien johtajiin mielenosoitusten lopettamiseksi, sillä niiden seurauksena arabien oma talouselämä kärsii. Tämä näkyy etenkin siinä, että hyökkäilemällä infrastruktuuria ja instituutioita vastaan, joita he pitävät Israelin hallinnan symboleina, he itse joutuvat kärsimään niiden seurauksista. Israelin juutalaisten pysyminen poissa arabikaupungeista vähentää heidän tulojaan talousboikotin tavoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182580#.U7ouBENsO-o, http://www.jpost.com/National-News/Major-development-in-kidnapping-murder-case-of-Arab-teen-in-Jerusalem-361639, http://www.timesofisrael.com/us-jewish-groups-respond-with-horror-to-killers-identity/
2. GAZAN rintamalla jatkuu asemasota rakettien ja kranaattien iskuilla Israelin siviiliasutuksia vastaan, joihin IDF vastaa hyökkäämällä valittuja kohteita vastaan täsmäohjuksillaan. Sunnuntain vastaisen yön aikana IDF teki 14 ilmaiskua Gazaan surmaten eräässä iskussa 2 Islamic Jihadin ja 7 Hamasin pyssymiestä. Iskut kohdistuivat "terrorikohteisiin ja rakettien laukaisualustoihin”, kuten IDF:n tiedotteessa todetaan. Iskut osuivat tarkasti kohteisiinsa, siinä tarkennetaan. Sunnuntain aikana Gazasta ammuttiin ainakin 25 rakettia ja kranaattia vaarantaen israelilaisia siviilejä, kuten IDF:n tiedottaja everstiluutnantti Peter Lerner sanoi. ”Tämä todellisuus on sietämätön ja kestämätön. Me tulemme jatkamaan toimintaamme vähentääksemme ja eliminoidaksemme Hamasin terrorin infrastruktuurin iskien sen varastoihin, aseverstaisiin ja niitä vastaan, jotka vaarantavat israelilaisten hyvinvoinnin maan eteläosassa”.
ARMEIJAN tiedotteessa todetaan, että 7 Hamasin jäsentä sai surmansa ja kuusi haavoittui tunnelin luhistuessa heidän päälleen. Islamic Jihad ilmoitti kahden jäsenensä saaneen surmansa IAF:n ohjusiskussa Burej-pakolaisleiriin asennettua ohjusten laukaisualustaa ja sen miehistöä vastaan. Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri antoi kärkevän lausunnon uhaten vastaiskuilla ”tätä vakavaa tilanteen kiihottamista vastaan, josta vihollinen tulee maksamaan”.
Hamasin ja Jihadin uusimmissa raketeissa näyttää olevan alkeellinen ohjausjärjestelmä, minkä osoituksena on niiden osuminen rakennuksiin aiheuttaen tuhoa. Lisäksi Hamas uhoaa, että se yltää raketeillaan Tel Aviviin ja sen pohjoispuolelle sekä Jerusalemin ympäristöön. Sunnuntain raketti-iskujen tuhot jäivät vähäisiksi, yksi maatalousrakennus tuhoutui ja toinen rakennus syttyi tuleen. Niiden aiheuttama psykologinen tuho on paljon suurempi ihmisten joutuessa varomaan jokaista askeltaan ja pysyttelemään jatkuvasti suojatilojen läheisyydessä. Etenkin lapset saavat painajaisunia ja pelko-kohtauksia, mikä vaikeuttaa opiskelua ja aiheuttaa vuoteen kastelua. http://www.timesofisrael.com/israeli-jets-strike-9-gaza-targets-overnight/
3. UUTISOTSIKOITA
·        Palestiinalaiset yrittivät sytyttää tuleen Joosefin mausoleumin Sikemissä (Nablusissa), jota juutalaiset kunnioittavat tekemällä sinne pyhiinvaellusmatkoja. Koska se on vihreän linjan itäpuolella, sinne täytyy hankkia poliisin tai IDF:n lupa ennen matkaa. Useimmiten siihen tarvitaan sotilaitten suoja. Arabit polttivat ja turmelivat pahoin mausoleumin toisen intifadan aikana, mutta se korjattiin sen jälkeen uudelleen. http://www.timesofisrael.com/palestinians-try-to-burn-josephs-tomb-as-protests-erupt/
·        Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo olevansa kauhistunut oletetusta israelilaisten nuorten suorittamasta arabipojan sieppaamisesta ja polttomurhasta, vaikka murhaajien henkilöllisyys on vielä epäselvä. Hän kehotti asianomaisia viranomaisia kohtelemaan heitä samalla tavoin kuin terroristeja. Hän saa tukea monilta muilta poliitikoilta ja uskonnollisilta auktoriteeteilta. Poliisi vihjaa, että pidätetyt kuusi juutalaisnuorta ovat Beitar Jerusalem jäseniä ja ovat poliisin kirjoissa hankaluuksien aiheuttajina urheilukisojen aikana. http://www.timesofisrael.com/defense-minister-calls-for-jewish-killers-to-be-treated-as-terrorists/
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on muuttamassa YK:n käsikassarakseen hyökkäyksissään Israelia vastaan. Abbas vaatii, että YK:n tulee nimittää tutkimuskomitea tutkimaan ”setlereitten” palestiinalaisia vastaan tekemiä hyökkäyksiä. Abbas sanoo, että 16 PA:n arabia on murhattu äskettäin, josta viimeisin osoitus on Abu Khdeirin polttomurha, jonka hän ilman muuta katsoo israelilaisten suorittamaksi. Hän totesi, että ”setlerien” suorittamat hyökkäykset palestiinalaisia vastaan ovat lisääntyneet tänä vuonna 41 %. http://www.timesofisrael.com/abbas-calls-for-international-investigation-of-settler-violence/
·        ABBAS vaatii, että Hamasin johtajien tulee lopettaa hyökkäykset Gazasta Israeliin. Hän on huolestunut valvomansa yhteishallituksen kohtalosta, ellei niitä saada kuriin. USA:n kongressi vaatii, että tukivaroista PA:lle tulee vähentää 15 %, eli sen terroristeille maksettujen palkkojen verran. PA yrittää kiertää tätä tilittäen varat PLO:lle, joka suorittaa henkilökohtaiset maksut. http://www.timesofisrael.com/abbas-urges-mashaal-to-stop-gaza-escalation/
·        Afulassa murhattuna löydetyn juutalaistytön Shelly Dadonin murhasi poliisin mukaan arabi-taksinkuljettaja. Poliisi ei kuitenkaan halua kutsua sitä oikealla nimellään, vaikka Shin Bet on varma, että mies surmasi 19-vuotiaan tytön siksi, että tämä oli juutalainen. Arabitaksi on poliisin suojassa, mutta asian esittäminen julkisuudessa näyttää jumiutuneen poliisin pelkoihin, että se voisi lisätä väkivalta ja mielenosoituksia. Israelin poliisi pelkää arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182571#.U7pJo0NsO-o
·        Apulaisopetus ministeri Avi Worztman (Juutalainen Koti) sanoo, että turvallisuusmiesten omaksuma itsesensuuri ja toimiensa hillitseminen on skandaali, mikä osoittaa hallituksen heikkouden. IDF:n ilmoituksen mukaan Gazasta on viiden päivän aikana ammuttu 110 rakettia, ja kuukauden aikana kaikkiaan 135. Niistä Iron Dome eliminoi 21. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182582#.U7pLEUNsO-o, http://www.debka.com/article/24076/DEBKAfile-Hamas-flatly-spurns-a-ceasefire-Israeli-air-strikes-kill-7-of-its-operatives-in-Gaza

SÄÄTILAT: Jerusalem 19 -30; Tiberias27 -37; Suolameri 30 -40: Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoinen ja lämmin sää tulee jatkumaan seuraavien päivien aikana.Sunday, July 06, 2014

SUNNUNTAI 06.07.14


SUNNUNTAI 06.07.14
1. UUSI viikko alkoi lämpimissä tunnelmissa. Lämpömittarimme näytti ulkona 20 astetta, mutta kosteus on ilmeisesti aika korkea, koska ilma tuntui viileältä vähän kuuden jälkeen. Sumua on edelleen kahdeksan aikaan laaksoissa lännen - eli Välimeren - suunnalla, mutta se haihtunee, kuten aamusumun tuleekin tehdä. Lämpötila noussee ennusteen mukaan helteiseksi Jerusalemissakin. Taivas on pilvetön koko maassa tänään ja lähipäivien aikana, mikäli ennusteisiin on luottamista.
Säätilat tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 24 -38; Suolameri 30 -42; Eilat 28 -41 +C-astetta. Times of Israel sääprofeetta lienee kesäterässä, koska antoi Eilatiin Jerusalemin luvut. Lämpötila näyttää pysyttelevän suhteellisen tasaisena, asteen parin heittoa puoleen tai toiseen, mutta taivas pysynee myös pilvettömänä koko ennusteajan.
2. ARABIEN aiheuttamat mellakat ovat jatkuneet Jerusalemin itäosan ja Temppelivuoren alueilla kuten myös muualla Juudeassa ja Samariassa, mutta uutta on se, että ne ovat levinneet myös ns. vihreän linjan länsipuolelle eli Israelin valtion kaupunkeihin ja kyliin erityisesti ns. triangelin ja Wadi Aran alueille.
Poliisi on lähettänyt kymmeniä ja satoja poliisiosastoja mellakoiden taltuttamiseksi ja ihmis-massojen hajottamiseksi joutuen käyttämään hankkimiaan erityisvälineitä kuten kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja. Poliisilla on tiettävästi myös äänitehosteita, joilla pystytään kehittämään ylikorkeita ääniä, jotka tuntuvat pistävänä kipuna, mutta voivat aiheuttaa kuulo-vammoja ja pahoinvointia. USA:ssa on kehitetty laseraseita, joilla ihminen pystytään lamauttamaan ajaksi, mutta niiden käyttöön turvaudutaan vain äärimmäisissä tilanteissa.
JERUSALEMIN itäosissa mielenosoitukset poliiseja vastaan jatkuivat lauantaina ja tehostuen uudelleen sunnuntaiaamuna. Pahimman mellakat koettiin Jerusalemin itäosan lähiöissä Kalandiyassa, Isawiyassa ja A-Turissa. Mellakointiin osallistuneet olivat enimmäkseen nuoria arabinuoria. Poliisi on pidättänyt muutamia heistä, mutta pahoja vammoja ei ole raportoitu. Raporttien mukaan mielenosoitukset ovat jatkuneet koko sunnuntain vastaisen yön aikana.
Ehkä palopommin aiheuttama tulipalo syttyi Hara Homan lähiön ja Mar Elias luostarin välisellä alueella. Palopommit oli poliisin arvion mukaan tarkoitettu ohi ajavia israelilaisautoilijoita vastaan. Paikalle kutsutut palokunnat saivat estettyä tulen leviämisen. Kaksi autoa, toinen niistä YK:n omistama, syttyi tuleen niitä vastaan heitetyistä palopommeista Nof Tzion lähiössä. Kukaan ei haavoittunut, mutta autot paloivat.
SHARAFATIN arabikylässä lähellä Jerusalemin Gilon lähiötä 200 sataa arabimielenosoittajaa nujakoi poliisin kanssa. Samantapainen yhteenotto poliisin ja arabien välillä kehittyi Jerusalemin vanhan kaupungin Antonio korttelissa. Vanhassa kaupungissa vanha juutalainen nainen joutui arabimiesten pahoinpitelyn kohteeksi, mutta arabit pakenivat hänen miehensä tullessa paikalle ja ammuttua pistoolillaan ilmaan. Poliisi etsii hyökkääjiä. Gilon lähiössä palopommi heitettiin läpikulkutielle, mutta se ei aiheuttanut vahinkoja. Jerusalemin ja Betlehemin välisellä tiellä arabit heittivät kaksi kranaattia poliisia kohti lähellä Raakelin hauta-kammiota, mutta kukaan ei haavoittunut. Naamioituneet arabit hyökkäsivät israelilaista autoilijaa vastaan Maale HaZeitim lähiössä Oliivivuorella vanhan kaupungin itäpuolella.
HAREDI NEWS Behadrey Haredim raportoi, että viitisentoista arabinuorta tunkeutui lauantaina heidän Hatfutsoth yeshivaansa Siionin vuorella heitellen kiviä heidän ruoka-saliinsa. Opiskelijat vastasivat siihen heittelemällä hyökkääjiä tuoleilla, ruualla ja kiehuvalla vedellä. Arabinuoret pakenivat paikalta, jotkut palovammoja saaneina. Rabbi Abraham Golstein sanoi, että tämä oli ensimmäinen hyökkäys Siionin vuoren seminaaria vastaan. Hän totesi, että heillä on hyvät välit arabinaapuriensa kanssa toivoen, että poliisi löytää hyökkääjät tuoden heidät oikeuteen vastaamaan rikoksestaan.
KAHTA israelilaisbussia vastaan tehtiin hyökkäyksiä, yksi Scopus-vuorella Jerusalemin itäosissa, toinen Jerikon pohjoispuolella A´uan arabikylässä. Edellisessä tapauksessa bussin kuljettaja ja kaksi matkustajaa haavoittuivat, ja heidät vietiin Hadassan sairaalaan Scopus-vuorella. Jälkimmäisessä tapauksessa A´uan lähellä kuljettaja haavoittui lievästi, mutta bussi ja lähellä ajanut auto vaurioituivat pahoin. Palestiinalaislähteen mukaan kymmeniä juutalais-nuoria tunkeutui lauantai-iltana Tzafafan arabilähiöön kivittäen taloja ja autoja. Poliisi hajotti juutalaisnuorten joukon käyttäen mellakantorjunta välineistöään. Pääministeri puuttui asiaan kehottaen viranomaisia taltuttamaan lain rikkojat kovalla kädellä.
ISRAELIN valtion virallisella alueella raportoitiin useista Israelin arabien mellakoista viikonvaihteen aikana. Nasaretissa tuhat arabia valui kaupungin kaduille lauantai-iltana ottaen ajoittain yhteen poliisin kanssa kivittäen heitä ja polttaen roskankuljetus-astioita. Tel Avivin ja Haifan välisellä valtateillä no 2 arabit kivittivät ohi ajavia autoilijoita. Kukaan ei haavoittunut.
POLIISI meni avaamaan Tayben arabikylän läpi kulkevaa tietä no 444, jonka mielenosoittajat olivat tukkineet autonrenkailla, joita he sytyttivät tuleen kivittäen paikalle tulleita poliiseja. Arabit olivat tukkineet myös valtatielle avautuvia sivukatuja. Eräs kaupungin asukas valisti, että pieni kourallinen arabeja osallistuu laittomuuksiin, valtaosa vain käyskentelee kaduilla, istuu kahviloissa tai viettää iltaa kotonaan. Paljon pahemmat mielenosoitukset tapahtuivat triangelin ja Wadi Aran alueilla, joissa arabit kivittivät poliiseja, jotka vastasivat niihin mellakanhallinta-välineillään.
KALANSWA oli yksi pahimmista pesäkkeistä, jossa arabit ovat käyttäneet natsien menettelyä kysyen autoilijoilta arabiaksi, oletko juutalainen. Jos siihen vastaa hepreaksi, autoilija vedetään ulos autosta, häntä pahoinpidellään ja hänen autonsa poltetaan. Tämän koki yksi poliisiautolla univormussa ajava poliisi, joka pakeni jaloin jättäen autonsa arabien rusikoitavaksi. Poliisi kutsuttiin apuun Mei Amin juutalaiskylään Wadi Arassa, jossa arabit olivat heittäneet useita palopommeja juutalaisautoilijoita ja taloja vastaan lauantaina.
POLIISI ennakoi mielenosoitusten kasvavan tulevien päivien aikana yhä useimpien liittyessä mellakoiviin massoihin arabien todettua Israelin helläkätisen vastauksen niihin. Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch uhkaa, että niitä, jotka ottavat lain omiin käsiinsä, kohdellaan tarvittavalla kovuudella, mutta kehottaa poliisia maltillisuuteen pyrkien välttämään tilanteen kiihottamista. Tilanne on jo ennestään jännittynyt kolmen juutalaisnuoren järjettömän murhan vuoksi sekä arabinuoren poltetun ruumiin löytyessä Jerusalem metsästä. Ruumiin-avaustutkimuksessa on palestiinalaislähteen mukaan selvinnyt, että hänet poltettiin elävänä. Virallista raporttia ei ole vielä julkistettu. Pojan nimeksi on vakiintunut Muhammed Abu Khdeir. Hänen amerikkalainen serkkunsa joutui poliin pahoinpitelemäksi osallistuessaan mielenosoitukseen. USA:n hallitus kutsuu asiaa hyvin huolestuttavaksi.
Shin Betin entinen johtaja Yuval Diskin antoi täyslaidallisen Netanyahun johtaman hallituksen politiikasta, jonka hän katsoo aiheuttaneen nykyisen neuvottelujen pattitilanteen ja arabien pettymyksen, sekä turhaantumisen seurauksena lisääntyneen väkivallan taloudellisen tilanteen heikentyessä kaiken aikaa. Hän kutsuu hallituksen politiikkaa kuvitteelliseksi harha-kuvaksi, eikä perustuvan raakaan todellisuuteen arabikansan mielialoista. Poliisi sanoo pidättäneensä 31 arabia perjantain ja lauantain välisenä aikana, eikä tilanne osoita parantumista. http://www.timesofisrael.com/clashes-in-jerusalem-galilee-as-protests-spread/,http://www.jpost.com/National-News/Palestinians-attempt-to-vandalize-Jerusalem-light-rail-during-fresh-riots-361560, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182547#.U7j6skNsO-o
3. GAZAN terroristit ovat ampuneet ainakin 30 rakettia Israelin puolelle viikonvaihteen aikana. Hallitus syyttää niistä Hamasia, mutta sillä ei ehkä ole valtaa lopettaa niiden ampumista. Toiseksi valtaa Länsirannan arabialueilla ja Gazassa pitää Fatahin ja Hamasin yhteishallitus, jonka tulisi vastata järjestyksestä myös Gazassa. Abbas vakuutti yhteishallitusta perustaessaan, että se toimii hänen johdollaan ja vastuullaan, joten vastuu on viime kädessä Abbasin, jossa nähdään selviä pelokkuuden merkkejä. Häntä uhataan sekä hänen oman puolueensa Fatajin ja PLO:n jäsenet että Hamasin ja Islamic Jihadin pyssymiehet. Lisäksi Gazassa ja Hebronissa toimiva, Al-Qaidasta eronnut, ISIS-järjestö toimii Irakista uuden Islamin valtion kaliifi Ibrahimin käskyjen mukaan. Ibrahin kehotti kaikkia muslimeja liittymään hänen joukkoihinsa julistaen samalla hänen valvomillaan alueilla olevat valtiot, instituutit, puolueet ja järjestöt lopetetuiksi.
IAF teki viikonvaihteen aikana 10 pommituslentoa Gazan kaistalle pyrkien varomaan ohjusten osumista alueille, joissa voi liikkua siviilejä. Israelin hallituksen politiikka on täysin sidoksissa länsimaiden reaktioihin, jotka tulevat vihaisina Israelia syyttävinä lausuntoina ja julkilausumina välittömästi IAF:n iskujen tai IDF:n sotilaitten operaation jälkeen. Arabien aiheuttamia rikoksia ja terroria tuomitsevia lausuntoja saa odottaa päiviä ja viikkoja. Tämäkö lienee sitä kristittyjen länsimaiden kristillistä tasapuolisuutta? http://www.timesofisrael.com/iaf-strikes-10-targets-in-gaza-overnight/
IDF:n kotirintaman komentoporras kehotti kaikkia Gazan rajan tuntumassa olevia kaupunkeja ja kyliä sekä neuvostoja jatkamaan elämäänsä välittämättä alueelle satavista raketeista ja kranaateista. Täten kaikki lasten kesäleirit ja –tapahtumat voivat toteutua suunnitellulla tavalla, sanotaan kotirintaman ohjeissa. Tämä on herättänyt asukkaitten kiivaat vastaväitteet, koska kuka vastaa, jos Grad-raketti räjähtää leirin keskellä? Monilla instituuteilla ei ole omia pommisuojia, ja etenkin haredi-laitokset ovat suojattomia raketteja vastaan. http://www.timesofisrael.com/southern-towns-plan-closure-of-schools-camps/
Vihaiset Likudin keskuskomitean jäsenet ovat päättäneet perustaa oman sotatoimistonsa koordinoimaan tilannetta ja suunnittelemaan toimintaa Gazan rajan tuntumassa sijaitsevissa yhteisöissä. Tämä on kapinailmoitus Likudin johtamalle hallitukselle. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Angry-Likudniks-in-south-forming-war-party-to-deal-with-Hamas-361619
Gush Etzionin alueneuvosto päätti perjantaina kolmen uuden juutalaisyhteisön perustamisesta valtion omistamalle maalle vastauksena arabien murhaamalle kolmelle juutalaisnuorelle. Neuvosto päätti asentaa perustettuihin yhteisöihin kevytrakenteisia rakennuksia välittömästi toivoen niiden kasvavan itsenäisiksi kaupungeiksi. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israeli-settlers-councils-build-three-outposts-in-West-Bank-361618
IDF pidätti arabin nimeltä Husam Dofsh, joka PA:n ilmoituksen mukaan katosi kotoaan samana päivänä 12.heinäkuuta, kuin kaksi muuta epäiltyä. Hänen uskotaan avustaneen kahta muuta epäiltyä, joiden olinpaikasta ei ole saatu mitään tietoa. Nyt pidätetty mies kieltää, että hänellä olisi ollut mitään tekemistä sieppauksen ja murhan kanssa. Sotilaat olivat käyneet hänen kodissaan useita kertoja jättäen viestin, että häntä kaivattiin kuulusteluun, mutta hän ei ollut kotona eikä ottanut yhteyttä. Hänet pidätettiin kahvilasta Hebronissa. http://www.timesofisrael.com/suspected-accomplice-in-3-teens-killings-arrested/