Posts

Showing posts from March 26, 2006
gavriblockPERJANTAINA 31.03.06
1. ITSEMURHAISKU SAMARIASSA
Nuori israelilainen pariskunta, 16-vuotias poika ja itsemurhaterroristi saivat surmansa terroristin räjäyttäessä pomminsa, jotka oli joko sidottu hänen vyötäisilleen tai hän kuljetti sitä repussa.
Pariskunta ajoi autollaan myöhään torstai-iltana Karnei Shomronin suunnasta kohti Kedumimin juutalaiskylää, kymmenkunta kilometriä Nablusista länteen. He olivat ottaneet kyytiinsä nuoren pojan ja peukalokyytiläiseksi naamioituneen terroristin jossain matkan varrella.
Terroristi Mahmoud Musharka oli al-Aksan jäsen, kotoisin Ein Buren pakolaisleiristä lähellä Hebronia, mutta asui El Ein pakolaisleirissä lähellä Nablusia.
Terroristi räjäytti pommivyönsä autossa joko vahingossa tai tarkoituksellisesti auton lähestyessä bensiiniasemaa ennen Kedumimin sisäänkäyntiä.
2. HAMAS OTTI KOMENNON PA:SSA
Hamasin jäsenistä koostuva PA:n hallitus otti eilen komentoonsa palestiinalaisten asiat. Ensimmäiseksi sen Damaskoksessa asuva Hamas-johtaja tuomitsi…
gavriblockTORSTAINA 30.03.06
1. TAISTELU MINISTERIPAIKOISTA
Vaalitaistelut on käyty ja lähes lopulliset tulokset tiedossa. Joitakin hienosäätöjä voi aiheutua, kun viimeiset ulkomailla ja eri instituutioissa kuten armeijassa annetut äänet on saatu laskettua ja mukautettua muihin ääniin. Mutta nyt alkavat uudet taistelut, jotka voivat olla aivan yhtä verisiä ja rassaavia kuin edelliset taistot.
Vain kaksi ministeripaikkaa on jotakuinkin varmoja Olmertin uudessa hallituksessa: Pääministerinä on Ehud Olmert ja ulkoministerinä Tzipi Livni, jolle Olmert lupasi myös varapääministerin arvon ja vastuun. Omana mielipiteenääni, jonka tavallisesti olen pyrkinyt peittämään, Livnin valinta näin tärkeälle ja näkyvälle paikalle on virhe. Syynä ei ole hänen sukupuolensa vaan kokemattomuus ja alkeellinen kielitaito.
ENSIMMÄINEN TAISTELU käydään talousministerin pallista, jonka Kadima haluaa pitää, mutta jota suuruusjärjestyksessä kakkosena oleva Labour-puolue pitää tärkeimpinä haluttavista.
Olmert koko…
gavriblockKESKIVIIKKONA 29.03.06
1. ISRAELIN VAALIT
Tänä keskiviikkoaamuna kahdeksan maissa, kun lähes kaikki äänet on jo laskettu (n. 99.67 %), äänten jakautuma on seuraava:
Kadima 28; Labour 20; Shas 13; Israel Beiteinu 12; Likud 11; NU+NRP 9; Eläkeläiset 7; UTJ 6; Meretz 4;
Arabipuolueet 10 kansanedustajaa. Äänestysvilkkaus oli 63.2 %; 5.7 % alle vuoden 2003 vaalien.
Suurin yllätys on Likudin putoaminen neljännelle tilalle ja Israel Beiteinun nouseminen. Myös eläkeläisten puolueen hyvä menestyminen on yllätys, vaikka sen merkitys jäänee hallituskuvioissa vähäiseksi.
Sekä Labourin että Likudin puheenjohtajat ovat vaarassa menettää paikkansa.
Oikeisto toivoi saavansa yli 60 kansanedustajaa voidakseen taistella Olmertin maanluovutus politiikkaa vastaan, mutta se sai yhteensä vain 51 edustajaa ilman eläkeläisten puolueen seitsemää edustajaa.
Hallitusneuvotteluista ennustetaan vaikeita, eikä Olmert saanut toivomaansa yli 35 kansanedustajaa voidakseen itsenäisemmin jakaa ministerinpaikkoj…
gavriblockTIISTAINA 28.03.06
1. TÄNÄÄNKÖ RATKEAVAT ISRAELIN TULEVAT RAJAT?
Vaalipaikat avautuivat aamulla kello 07.00 ja sulkeutuvat illalla 22.00, pienemmät vaalipaikat avautuivat tuntia myöhemmin. Viimeiset gallupit esiteltiin eilen, tänään lehdet ovat täynnä spekulaatioita puolueitten menestyksestä ja potentiaalisista hallituskokoomuksista. Monet mielipiteitä tekevät järjestöt ovat alkaneet vetää takaisin esittämiään arvioita ja vielä useammat median edustajat toteavat gallupien johtavan ihmisiä harhaan. Tämä on totta varsinkin Israelin nykytilanteessa, jossa epävarmojen osuus on runsas neljännes äänestäjistä. Epävarmuutta on erikoisesti 18-30 ikäluokissa.
Äänioikeutettuja on kaikkiaan 5 014 622 yli 18-vuotiaista kansalaista valitsemassa kansanedustajat Israelin 17:en Knessetiin.
Yleisen käsityksen mukaan Olmertin johtama Kadima voittaa vaalit ja saanee tehtäväkseen hallituksen muodostamisen. Labour, Meretz ja arabipuolueet mainitaan potentiaalisina hallituskumppaneina, mutta Shas j…
gavriblockMAANANTAINA 27.03.06
1. ISRAELIN VAALIT PIDETÄÄN HUOMENNA
Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan Kadima ja Likud lipsuvat edelleen alas äänestäjien suosiossa.
Kadiman osuus heiluu 32-33 välillä, labour 19-20, mutta Likudin kannatus liikkuu 12-15 edustajan välillä. Erään gallupin mukaan Israel Beiteinu ohittaisi Likudin ja saisi 15 kansanedustajaa.
Mutta vaalit ratkaisevat kotona tai beachillä löhöävät, sillä epävarmoja äänestäjiä on edelleen 25-30 %.
Tämä on ratkaisun paikka paitsi Likudille myös sen puheenjohtajalle Binyamin Netanyahulle, sillä kruunun-prinssi Silvan Shalom lupasi jo kauan sitten, että Netanyahu kammetaan pois puolueen johdosta, jos puolue ei menesty näissä vaaleissa.
2. TEMPPELIVUORI SULJETTU JUUTALAISILTA
Poliisi sulki Temppelivuoren vaalien ajaksi juutalaisilta vierailijoilta, koska palestiinalaiset ovat uhanneet järjestää väkivaltaisuuksia, mikäli juutalaiset rabbit nousevat Temppelivuorelle.
Tämä on herättänyt kärkevää arvostelua oikeiston taholta, jo…
gavriblockSUNNUNTAINA 26.03.06
HYVÄ YSTÄVÄ, tämä uutisblog perustuu pääosin julkaisupäivän Jerusalem Post (JP) uutisartikkeleihin.
Blogin uutiset eivät ole suoria käännöksiä, vaan tiivistettyjä esityksiä JP:n artikkeleista terästettyinä detaljeilla muista uutislähteistä uutispohjan laajentamiseksi. Mikäli uutinen on julkaisupäivää vanhempi ja/tai pääosin toisesta lähteestä, vain siinä tapauksessa ilmoitetaan uutislähde ja julkaisupäivä.
1. OLMERT JA NETANYAHU NENÄKKÄIN
Vaalikamppailu Kadiman ja Likudin puheenjohtajien kesken on kääntymässä henkilökohtaiseksi vaalipäivän lähetessä. Kadiman johtaja ja vt. pääministeri Olmert heittää kärkevästi Netanyahulle takaisin sen, millä tämä syyttää häntä. Likudin edustaja käy läpi Olmertin perhetaustoja, hänen kahdesta pojastaan, vanhemmasta Shaulista, joka liittyi vasemmistolaiseen Yesh Gvul järjestöön ja asuu nyt New Yorkissa, nuoremmasta Arielista, joka asuu Euroopassa eikä mennyt armeijaan, vaimosta Alizasta, joka liittyi Women in Black-järjest…