gavriblockTIISTAINA 28.03.06
1. TÄNÄÄNKÖ RATKEAVAT ISRAELIN TULEVAT RAJAT?
Vaalipaikat avautuivat aamulla kello 07.00 ja sulkeutuvat illalla 22.00, pienemmät vaalipaikat avautuivat tuntia myöhemmin. Viimeiset gallupit esiteltiin eilen, tänään lehdet ovat täynnä spekulaatioita puolueitten menestyksestä ja potentiaalisista hallituskokoomuksista. Monet mielipiteitä tekevät järjestöt ovat alkaneet vetää takaisin esittämiään arvioita ja vielä useammat median edustajat toteavat gallupien johtavan ihmisiä harhaan. Tämä on totta varsinkin Israelin nykytilanteessa, jossa epävarmojen osuus on runsas neljännes äänestäjistä. Epävarmuutta on erikoisesti 18-30 ikäluokissa.
Äänioikeutettuja on kaikkiaan 5 014 622 yli 18-vuotiaista kansalaista valitsemassa kansanedustajat Israelin 17:en Knessetiin.
Yleisen käsityksen mukaan Olmertin johtama Kadima voittaa vaalit ja saanee tehtäväkseen hallituksen muodostamisen. Labour, Meretz ja arabipuolueet mainitaan potentiaalisina hallituskumppaneina, mutta Shas ja Israel Beiteinu kuten jotkut muutkin puolueet, ovat vielä vahvasti kuvioissa mukana. Kabbalisti-rabbi Haim Cohen ennustaa, että Kadima voittaa vaalit ja Olmert on seuraava pääministeri.
Olmertin hallitusohjelmassa on Israelin pysyvien rajojen muodostaminen. Olmert on esittänyt suunnitelmansa hyvin epämääräisessä muodossa, mutta toiset Kadiman kärkimiehet ovat antaneet siitä tarkempia vihjeitä.
2. HANIYEH HALUAA KESKUSTELLA KVARTETIN KANSSA
PA:n pääministeriehdokas esitteli eilen hallitusohjelmansa ja ministerilistansa Palestiinan lakiasäätävälle Neuvostolle (PLC), mutta siirsi Mahmoud Abbasin pyynnöstä äänestyksen Israelin vaalien jälkeen, eli keskiviikoksi, jolloin PA:n hallituksen ministerit vannovat virkavalansa.
Israelin ulkoministeriön edustajan Marc Regevin mukaan Haniyehin puhe sisälsi paljon kauniita sanoja ja hyvin muotoiltuja lauseita, mutta niiden sisältö ei vastannut odotuksia. Niissä ei ollut vilahdustakaan niiden kolmen ehdon hyväksymisestä, jotka kvartetti, USA, YK, EU ja Venäjä ovat asettaneet ehdoksi, että Hamasin hallitus saisi kansainvälisen hyväksymisen. ”Paljon hymyä länsivalloille”, oli Regevin huomio.
PLC:n kokous pidettiin videon välityksellä samanaikaisesti Ramallahissa ja Gazassa.
Haniyeh sanoi toivoneensa, että ”kokous olisi voitu pitää Jerusalemissa, itsenäisen Palestiinan valtion pääkaupungissa, mutta katkeran ja sortavan miehityksen vuoksi kotimaamme on pirstottu. Miehitysvalta käy katkeraa sotaa kansaamme ja demokraattista valintaamme vastaan.” Hän kertoi hallituksensa pyrkivän poistamaan taloudellisen korruption ja anarkian ja solmimaan hyvät suhteet ulkovaltoihin. Hänen hallituksensa taistelee setlementtien poistamiseksi ja turva-aidan purkamiseksi ja vastustaa Israelin yksipuolisia toimia rajojen muodostamiseksi. Haniyeh painotti paluuoikeutta palestiinalaisille pakolaisille ja korvausta kaikille pakolaisille.
Aiemmista PA:n tekemistä sopimuksista Haniyeh antoi moniselitteisen lausunnon: ”Hänen hallituksensa suhtautuu niihin vastuuntuntoisesti ja tavalla, joka palvelee palestiinalaisten etuja ja oikeuksia.”
Fatahin kansanedustajat vähättelivät Haniyehin puhetta ja sanoivat sen olevan täynnä tyhjiä iskulauseita.
He sanoivat äänestävänsä keskiviikkona Haniyehin hallitusta vastaan.
3. LIVNI TEKEE OLMERTYIN LIKAISEN TYÖN
Olmert ei turvallisuussyistä ja ehkä taktisesta laskelmoinnistakin johtuen ole uskaltanut asettaa jalkaansa Jerusalemissa sijaitsevan kansliansa ulkopuolella. Tämä voi tietenkin ympäröidä Olmertin eräänlaisella mystiikan verholla, jota itsevaltiaat ovat aina käyttäneet hyväkseen. Siihen perustui suurelta osin Ariel Sharonin saavuttama kansansuosio. Hän hymyili salaperäisesti kameroille ja sanoi mahdollisimman vähän, vain toistaen mantraansa: ”Luottakaa minuun, minä tiedän, mikä on kansalle parasta.” Sharon myös vältti julkisia väittelyjä ja keskusteluja oppositionsa kanssa. Täten hän sai eräänlaisen ”kansan isän” manttelin, joka tuntui turvalliselta ja joka tiesi, mitä pitää tehdä. Olmertin ”spintohtorit” ovat suunnitelleet Olmertille samanlaista kaapua, ja ovat kauhuissaan katsoneet, miten helposti Olmertin vanha minä ryöpsähtää esille vain vähän ärsytettynä. Siksi häntä pidetään suljettuna kansliansa seinien suojaan.
Olmert lähetti ulkoministeri Tzipi Livnin Jerusalemin Mahane Yehuda vihannestorille eilen maanantaina kerätäkseen muutaman irtopisteen sieltäkin, mutta kuten Olmertia aikoinaan kutsuttiin petturiksi, eilen Tzipi Livni ajettiin torilta ivahuutojen ja solvausten saattelemina, kuten myös sisäministeri Gideon Ezralle kävi pari viikkoa sitten. Mahane Yehuda on perinteisesti Likudin linnoitus, kun taas Tel Avivin vihannestori puoltaa Kadimaa. Vihaiset kauppiaat ajelivat jopa ulkomaisia kameramiehiä pois reviiriltään.
4. NETANYAHU: JERUSALEM ON VAARASSA
Likudin puheenjohtaja ja pääministeriehdokas Binyamin Netanyahu kierteli eilen puolueensa johtoryhmän kanssa Jerusalemin Länsimuurilla(Itkumuurilla) vahvan poliisisaattueen ympäröimänä tarkastellen myös sen lähistöllä tehtäviä arkeologisia kaivauksia. Häntä ei turvallisuussyistä päästetty muurin viereen.
Netanyahu varoitteli, että vasemmisto ja Kadima tulevat jakamaan Jerusalemin, jos ne saavat hallitusvallan. Hän kehotti kaikkia israelilaisia käymään Itä Jerusalemin puolella nähdäkseen omin silmin, mitä he ovat vaarassa menettää. ”Vain Likud voi pelastaa Jerusalemin yhtenäisyyden.” Knessetin puhemies Reuven Rovlin muisteli, miten 1996 Olmert varoitti puheissaan, että Peres tulee jakamaan Jerusalemin. Rivlin sanoo nyt käsittävänsä, että Olmert tarkoitti, että hän yhdessä Peresin kanssa tulee jakamaan Jerusalemin.
Netanyahu esitti vahvana käsityksenään, että gallupit ovat erehdyttäviä eivätkä pysty mittaamaan todellisia puolueitten välisiä voimasuhteita.
5. IDF SURMASI KAKSI GAZASSA
IDF:n sotilaat havaitsivat eilen kolmen palestiinalaisen ryömivän 250 metrin päässä turva-aidasta Gazan alueen pohjoisosassa lähellä Eretz rajanylityspaikkaa. Sotilaat avasivat tulen heitä kohti panssarien ja helikopterien tulen vahvistamina. Kaksi heistä sai surmansa, kolmas pääsi pakenemaan. Toinen surmatuista kuului Jihadiin, toinen al-Aksa Marttyyreihin. Armeija sanoo käyttävänsä uutta taktiikkaa iskeäkseen rajan läheisyydessä liikkuviin palestiinalaisiin varmistaakseen osuman aidan takana oleviin kohteisiin.
IDF:n edustajan mukaan miehet olivat matkalla tulittamaan Kassam-raketeilla.
Viime yön aikana palestiinalaiset ampuivat Gazasta kolme Kassamia, kaksi kohti Ashkelonia, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Juudeassa ja Samariassa sotilaat pidättivät kahdeksan epäiltyä terroristia.
Aamulla sotilaat ampuivat tulitaistelussa etsimänä terroristin, Samer Farikatin al-Yamonin kylässä. Hän kuului Islamic Jihadin al-Quds prikaatiin.
6. ZEEVIN MURHAN SUUNNITTELIJA OIKEUDESSA
Turismiministeri Rehavam Zeevin murhan suunnittelija PFLP:n johtaja Ahmed Saadat oli Oferin sotilasoikeudessa Jerusalemissa eilen kuulemassa häntä vastaan nostettuja syytöksiä. Saadat oli hyökkäävä ja vannoi jatkavansa taisteluaan miehitystä vastaan. Hänet pidätettiin Jerikon vankilaan tehdyllä iskulla neljän muun PFLP:n jäsenen kanssa, jotka suorittivat itse murhan. Suljetussa oikeuden istunnossa Saadat kieltäytyi todistamasta henkilöllisyyttään ja kielsi oikeuden laillisuuden. Saadatin lakimies Mahmoud Hassan piti oikeuden istuntoa laittomana, koska ”PA:n korkein oikeus oli vapauttanut Saadatin, eikä miestä voida tuomita kahdesti samasta rikoksesta.” Oikeuskansleri Mazuz tulkitsi, että Saadat voidaan tuomita Israelilaisessa tuomioistuimessa, mutta mieluummin siviilioikeudessa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019