Posts

Showing posts from June 25, 2006
PERJANTAI 30.06.06

1. OLMERT PAINOI JARRUA GAZASSA

IDF:n jo hyväksytty suunnitelma jatkaa sotilasoperaatiota Gazan pohjoisosassa pantiin toistaiseksi jäihin, vain IAF on suorittanut ohjusiskujaan ja tykistö moukaroinut avoimia kenttiä. Tämä ehkä siksi, että Olmertia alkoi huimata kuin kapeaa puunrunkoa pitkin leveän puron yli menevää kesken kaiken: Olmert alkoi vilkuilla ympärilleen sen sijaan, että olisi keskittynyt tehtävän suorittamiseen loppuun asti. Tällaisissa operaatioissa vastustajalle ei saa antaa tilaisuutta valmistautua keskeyttämällä aloittamansa toimet.

Ehkä Gazan operaation keskeyttämisen vaikutti toinen samanaikainen operaatio: Operaatio ”yllätysisku” Hamasin johtajistoa vastaan. Torstain vastaisena yönä IDF pidätti 64 Hamasin tärkeää johtomiestä. Niiden joukossa oli 8 PA:n hallituksen Hamas-ministeriä (kaikkiaan 23) ja 20 Hamasin kansanedustajaa (kaikkiaan 72). Tämä tuli Hamasille täydellisen yllätyksenä, kukaan heistä ei ollut ehtinyt mennä ”maan rakoon”, kuten…
TORSTAI 29.06.06
1. OPERAATIO KESÄSADE
IDF:n eilen aloittama sotilasoperaatio Gazassa, nimeltään Summer Rain (Kesäsade) on saavuttanut ensimmäisen tavoitteensa saartamalla Rafahin kaupungin ja turvaamalla Philadelphia-käytävän Siinaille.
Palestiinalaisten vastarinta on ollut olematonta. Rohkeat ja uusilla kiiltävillä M-16 kivääreillään uhittelevat, naamioituneet al-Aksan, Hamasin, Jihadin ja PRC:n ”taistelijat” ovat ilmeisesti piiloutuneet kaivamiinsa tunneleihin, kun heitä ei näy missään, ja ovat ehkä vieneet kaapatun korpraali Gilad Shalitin mukanaan.
OPERAATION TOINEN OSA, tunkeutuminen Gazan alueen pohjoisosaan, odottaa toteutumistaan. Sen tarkoituksena on ottaa valvontaan Gazan alueen pohjoisosa, mukaan lukien pakolaisleirit Beit Hanoun ja Beit Lahiye, joista Kassam-raketteja ammutaan Israelin puolelle. Puolustusministeri Amir Peretz antoi hyväksymisensä operaation kakkososalle eilen illalla. IAF:n koneet levittivät keskiviikkona tuhansia lentolehtisiä pakolaisleireihin varoittaen …
KESKIVIIKKO 28.06.06
1. ISRAELIN JOUKOT MENOSSA GAZAAN
IDF:n joukot aloittivat aamulla tunkeutumisen Gazan alueelle Olmertin asettaman 48 tunnin odotusajan mentyä umpeen, jonka sisällä kaapattu IDF:n sotilas piti palauttaa.
Tiedot tilanteesta ovat vielä kovin niukkoja, mutta armeijan tarkoituksena lienee jakaa Gazan alue kahteen tai kolmeen osaan, kuten se on tehnyt aiemminkin. IAF:n koneet ovat hyökänneet ainakin siltoja ja voima-asemaa vastaan. IDF:n taktiikkana lienee alkuvaiheissa välttää hyökkäyksiä asutuskeskuksiin.
Palestiinalaiset varustautuivat odotettavissa olevaan hyökkäykseen sulkemalla kaupunkien katuja soralla ja hiekalla ja asettamalla niihin pommeja ja miinoja.
2. PRC KAAPPASI TOISEN ISRAELILAISEN
Palestiinan vastarintakomitea (PRC) ilmoitti maanantaina vähän ennen puolta yötä kaapanneensa israelilaisen Samariassa. 18-vuotias yeshiva-opiskelija Eilyahu Asheri on ollut kateissa maanantai-illasta lähtien. Hänen isänsä teki ilmoituksen poikansa katoamisesta vasta tiistaina…
TIISTAI 27.06.06

1. RAJU VASTAISKU

Pääministeri Ehud Olmert lupaa iskeä rajusti takaisin sotilaan kidnappaamisen vuoksi.

Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin väittää, ettei hyökkäystä IDF:n tukikohtaa vastaan lähellä Kerem Shalomia ja Sufaa voida kutsua terrori-iskuksi, koska se kohdistui sotilaskohteeseen. Samalla Beilin ihmettelee Olmertin intoa luovuttaa 90 % Juudeasta ja Samariasta saamatta mitään ja vaatii neuvottelujen aloittamista. Olmert kysyy, jos tämä ei ole terrorismia, mitä sitten? ja torjuu kaikki ehdotukset neuvottelujen aloittamisesta ja kaupankäynnistä kaappaajien kanssa sotilaan palauttamiseksi.

Vastoin aiempia tietoja korpraali Gilad Shalit on haavoittunut toiseen käteen ja kevyemmin toiseen olkapäähän.

Mahtavan IDF:n johto on tapauksen johdosta kuin piesty koira, häntä koipien kanssa, ja pyrkii esittämään toinen toistaan huonompia selityksiä, miksi terroristit pääsivät iskemään sen tukikohtaan ja yllättämään sen sotilaat täysin, vaikka Shin Bet oli varoittanut i…
MAANANTAI 26.06.06
1. KOMMANDOISKU SUFAAN
Varhain sunnuntaiaamuna kahdeksan Iranin kouluttamaa, IDF:n sotilasasuihin pukeutunutta terroristia soluttautui ahdasta tunnelia pitkin Gazan aluetta ympäröivän turva-aidan alitse aseineen ja pommeineen nousten n. kilometrin ryömimisen jälkeen maan pinnalle 300 metriä IDF:n tukikohdan takana. IDF oli saanut Shin Betiltä varoituksia mahdollisesta iskusta tunnelia pitkin, ja oli myös tehnyt kaivauksia aina 500 metrin päähän tunnelin suusta löytääkseen, mutta iskun ilmeinen tehokkuus ja sen ammatillinen suoritustapa yllätti IDF:n johdon täysin. IDF oli tyhjentänyt viereisen tukikohdan pelätessään terroristien kaivaneen tunnelin sen alle ja räjäyttävän sen, mutta mitään vahvistuksia hyökkäyksen varalta ei oltu tehty. Sotilaat tarkkailivat aluetta Gazan puolella, mutta selkäpuoli oli jäänyt varmistamatta.
Terroristit jakaantuivat kolmeksi ryhmäksi. Yksi tuhosi syötiksi jätetyn tyhjän miehistön kuljetusauton, toinen ryhmä yritti valloittaa korkean v…
SUNNUNTAI 25.06.06
1. KOMMANDOISKU GAZAAN
IDF: erikoisjoukot suorittivat lauantaiaamuna ennen päivän valkenemista rajoitetun ja tarkoin suunnitellun sieppausoperaation Gazan eteläosassa tiedustelutietojen perusteella. He kävivät hakemassa eräästä talosta kaksi Hamasin terroristia, Osama ja Mustafa Muamarin, joitten tiedettiin suunnittelevan terrori-iskua Israeliin lähitulevaisuudessa. IDF:n eteläisten joukkojen komentaja kenraalimajuri Yoav Gallant kertoi, että ”operaatio nimeltään ”Desert Storm” (erämaan tuuli) ulottui 700 metriä Gazan alueelle Rafahista itään, ja joukot palasivat takaisin välittömästi suoritettuaan tehtävänsä ampumatta laukaustakaan.
Hamasin edustaja Abu Zuhri väitti, etteivät veljekset ole Hamasin jäseniä, mutta paikallinen Hamasin edustaja kertoi heidän kuuluvan ryhmään ja että heidän isänsä Ali Muamar on huomattava Hamasin jäsen ja että hänet tunnetaan järjestössä.
IDF on aiemmin Gazasta vetäytymisen jälkeen tunkeutunut kaksi kertaa Gazan alueelle: 31.05. laivasto…