SUNNUNTAI 25.06.06
1. KOMMANDOISKU GAZAAN
IDF: erikoisjoukot suorittivat lauantaiaamuna ennen päivän valkenemista rajoitetun ja tarkoin suunnitellun sieppausoperaation Gazan eteläosassa tiedustelutietojen perusteella. He kävivät hakemassa eräästä talosta kaksi Hamasin terroristia, Osama ja Mustafa Muamarin, joitten tiedettiin suunnittelevan terrori-iskua Israeliin lähitulevaisuudessa. IDF:n eteläisten joukkojen komentaja kenraalimajuri Yoav Gallant kertoi, että ”operaatio nimeltään ”Desert Storm” (erämaan tuuli) ulottui 700 metriä Gazan alueelle Rafahista itään, ja joukot palasivat takaisin välittömästi suoritettuaan tehtävänsä ampumatta laukaustakaan.
Hamasin edustaja Abu Zuhri väitti, etteivät veljekset ole Hamasin jäseniä, mutta paikallinen Hamasin edustaja kertoi heidän kuuluvan ryhmään ja että heidän isänsä Ali Muamar on huomattava Hamasin jäsen ja että hänet tunnetaan järjestössä.
IDF on aiemmin Gazasta vetäytymisen jälkeen tunkeutunut kaksi kertaa Gazan alueelle: 31.05. laivaston joukot järjestivät väijytyksen Beit Lahiyan lähellä eliminoidakseen Kassam-rakettimiehistön ja toisen kerran poistaakseen turva-aidan viereen asetetun pommin. Sekä entinen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Yuvat Steinitz että sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter ovat vaatineet, että IDF tekee maahyökkäyksen Gazan alueelle poistaakseen Kassam-rakettien jatkuvan uhan Israelin alueelle. Sekä puolustusministeri Amir Peretz että pääministeri Ehud Olmert ovat vihjailleet tästä mahdollisuudesta, mutta se on heille poliittisesti kiusallinen Juudean ja Samarian sisämaan luovuttamisen ollessa piirustuspöydällä tunnustaen samalla, että Gazan tyhjentäminen juutalaisista oli suuri virhe.
IDF:n sotilaat suorittivat pidätyksiä eri puolilla Länsirantaa ja joutuivat tulituksen kohteiksi toisin paikoin ilman vahinkoja. Perjantaina kännykkään asennettu pommi räjähti Gush Etzionissa lähellä Neveh Danielia. Pommi oli asetettu lähellä kaivoa. Turvallisuusjoukot pidättivät kaksi paikalta pakoon juossutta palestiinalaista.
2. PALESTIINALAISTEN VASTAISKU
Viiden maissa tänä aamuna kahdeksan palestiinalaista hyökkäsi IDF:n sotilaita vastaan Sufan rajanylityspaikalla Gazan eteläosassa lähellä Kerem Shalomin terminaalia. He tulivat paikalle ilmeisesti tunnelia pitkin, ampuivat panssariohjuksen sotilaita kohti ja sytyttivät aiemmin asettamansa pommin. Ne haavoittivat neljää sotilasta, jotka evakuoitiin helikopterilla. Syntyneen kiivaan tulituksen aikana neljä terroristia kuoli. Hyökkäykseen osallistuivat PRC:n ja Hamasin sotilassiiven Izz al-Din al-Qassamin jäsenet. PRC:n edustaja Abu Ubaidah kertoi iskun olleen kosto sen johtaja Jamal Abu Samhadanan surmaamisesta jokin aika sitten sekä kolme kuukautta sitten surmatusta ”sotilassiiven” komentajan Abu Josef al-Kokasta. Hän kertoi, että isku oli ”Illuusio” hyökkäys, koska IDF kuvittelee olevansa turvassa tämän kaltaisilta operaatioilta. Hamasin edustaja kertoi kaikkien iskuun osallistuneitten palanneen operaatiosta ilman vahinkoja. Hän myös väitti, että osa miehistä pudotettiin paikalle laskuvarjolla. Järjestöllä ei ole lentokoneita, mutta liidokkeja on voitu käyttää, tai ehkä tämä oli se ”illuusio”.
Tuntematon ryhmä ”Army of Islam” ilmoitti myös osallisuutensa. Pääministerin kanslia syyttää iskusta sekä Abbasia että pääministeri Haniyehiä.
Debkafilen tiedon mukaan IDF:n haavoittuneita oli kuusi. IDF haravoi aluetta ilma-aseellaan. Asukkaita Sufassa ja lähialueella on kehotettu pysyttelemään sisällä terrorivaaran vuoksi. (www.ynetnews.com)
Palestiinalaiset ampuivat perjantaina kolme Kassamia, lauantaina kaksi ja tänä aamuna yhden Gazasta Israelin puolelle, muta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.
IDF:n joukot ovat tällä hetkellä suorittamassa operaatiota Gazan alueella ja etenevät kohti Rafiaa.
3. VIRTUAALITODELLISUUS
USA:ssa on Haifan yliopiston avustuksella kehitetty menetelmä, jota kutsutaan nimellä ”Virtual Reality” (VR, virtuaalitodellisuus). Sen avulla voidaan valmistaa sotilaita, jotka joutuvat osallistumaan kiivaisiin lähitaisteluihin, joitten jälkeen he voivat kokea erilaisia traumaattisia vaikeuksia, kuten masennusta, alhaista itsetuntoa, ahdistavia tunne-elämyksiä taistelutilanteista ja muistin katkeilemista. Sitä voidaan soveltaa myös lääkintä-henkilökunnan valmistamiseksi tilanteisiin, joissa he joutuvat työskentelemään taistelukentillä.
Sotilaat voivat VR:n ohjelman kautta aistia, sekä nähden että kuullen, sodan kauhut melkein todellisina erikoisvarusteitten ansiosta, joihin kuuluvat korvakuulokkeet ja erikoislinssit. He voivat aistia sodan todellisuuden avoimella kentällä, huonetiloissa, kävellen tai ajaen ajoneuvoissa tai lentäen helikopterissa. Yönäkö-linssien avulla menetelmä toimii myös yöllä. Järjestelmään kuuluu sotilaan henkisen ja fyysisen tilan seuraaminen operaation aikana. Sitä sovelletaan myös taistelukentiltä palaaviin sotilaisiin, joilla on henkisiä vaikeuksia kuten painajaisunia tai ahdistusta. Vuoden loppuun mennessä arvioidaan kahdensadan sotilaan käyvän läpi tämän operaation, mikä on vain pisara tarvittavasta.
4. FATAHIN JA HAMASIN NEUVOTTELUT
Jo muutaman päivän ajan Hamasin ja Fatahin neuvottelijat ovat antaneet positiivisia tuloksia neuvotteluista ja että sopimus on lähes valmis. Neuvottelut kuitenkin jatkuvat eikä varmuutta ole siitä, milloin yhteisymmärrys löytyy. Hamasin on vaikea tunnustaa Israelin valtiota ja suostua yhteishallitukseen Fatahin ja muitten ryhmien kanssa, jonka myös ulkovallat voisivat hyväksyä. Sopimus edellyttäisi pitkäaikaisen aselevon solmimista Israelin kanssa, neuvotteluja kävisi PLO, jota Hamas ei ole tunnustanut. Väkivaltaisuudet tulisivat jatkumaan, mutta vain Juudean ja Samaria alueilla sekä Jerusalemissa.
Jos sopimus syntyy, Abbas peruuttaa heinäkuun 26. päiväksi määrätyn kansanäänestyksen. Loppuviikosta kierteli huhuja, joitten mukaan Abbas olisi peruuttanut viimeisen tapaamisen Haniyehin kanssa Gazassa, mutta perättömät huhut kuuluvat asiaan.
5. ISRAEL BOIKOTTI
Saudit lupasivat USA:lle poistaa Israelissa valmistettujen tavaroiden boikotin ehtona pääsylle Maailman Talousjärjestöön (WTO). JPostin suorittamien testisoittojen jälkeen lehti julkaisi asiasta artikkelin, mikä sai USA:n vaikutusvaltaisen kongressin jäsenen Robert Wezlerin vaatimaan USA:n kauppaedustajalta (USTR) Susan Schwabilta selitystä, miksi hän puolustaa Saudi Arabian boikottia, joka on edelleen voimassa.
Saudi Arabia on tiettävästi puolustanut asennettaan selittäen sen maan sisäiseksi asiaksi, joka kuuluu kansalliseen itsenäisyyteen. Schwab kertoi Senaatin talousasiain komitealle toukokuussa, että tiedot saudien Israelin boikotista ovat vääriä ja kertoi toimistonsa saaneen vakuutuksia saudeilta, ettei boikotti ole enää voimassa. Saudit olivat isäntinä maaliskuussa järjestettyyn kansainväliseen konferenssiin, jonka tarkoituksena oli Israelin vastaisen boikotin tiukentaminen. Huhtikuussa saudi-delegaatio osallistui arabiliiton boikottitoimiston järjestämään kokoukseen Syyriassa Damaskoksessa.
Wexlerin mukaan, jos Saudi Arabia toimii kaksinaamaisesti, sillä täytyy olla seuraamuksia.
6. USA:N EPISKOPAALIT ISRAELIN PUOLESTA
USA:n Episkopaalikirkon 75. yleiskokous päätti muuttaa aiemman palestiinalaisia suosivan retoriikkansa ja omaksua näkemykset, joissa Uuden Testamentin tekstiä ei tulkita enää Israelia tuomitsevasti. Kesäkuun 21.-25. 2006 päivinä järjestetty konferenssi keskittyi suhtautumiseen homoseksuaalisuuteen ja ensimmäisen naispiispan valitsemiseen. Piispat ja edustajat koskettelivat myös kirkon suhdetta Israeliin ja juutalaisuuteen.
Konferenssissa vaadittiin muuttamaan käsityksiä juutalaisista ”Kristuksen murhaajina” ja valmistelemaan tekstejä nyt sovitun uuden asennoitumisen mukaisiksi. Samoin vaadittiin kirkkoa esittämään anteeksipyyntö juutalaisille aiempien Israelia ja sen toimia tuomitsevien päätöslauselmien vuoksi, joitten mukaan Israel oli aina sortaja ja palestiinalaiset uhreja. Jotkut vaativat, että palestiinalaisilta pitäisi pyytää anteeksi sitä, että USA:n hallitus tukee Israelia. Bard opiston johtaja professori Bruce Chilton totesi: ”Terrorismi on sotarikos. Jos kiellämme tämän, miten voimme väittää omaavamme mitään moraalista asennetta?” Konferenssissa otettiin kantaa myös ”turvamuuriin”, kuten sitä kutsuttiin, ja vaadittiin käytettäväksi nimitystä ”turvaeste”.
Osanottajat päättivät esittää USA:n hallitukselle, että se tukee kahden valtion periaatetta, ihmisoikeuksien toteuttamista molemmille kansoille, terrorismin kieltämistä, vetäytymistä 1949 aselepolinjoille, kummankin osapuolen valittujen johtajien hyväksymistä, taloudellisten investointien tekemistä alueelle, korruption poistamista ja taloudellisen vastuunalaisuuden lisäämistä PA:n sisällä.
Tämän 85-miljoonaisen anglikaanikirkon jäsenen osanottajat keskustelivat homoseksualismista niin hartaasti, että päätökset Israelia koskevista päätöslauselmista tehtiin piispojen äänestyksellä.
7. DEMOGRAFIA
Olmertin realignment-suunnitelman taustalla on ilmeinen pelko Israelin kyvystä säilyä juutalaisena valtiona.
Jotkut vasemmistolaiset, kuten Jossi Beilin, ovatkin ehdottaneet, että luonnehdinta ”juutalainen valtio” tulisi muuttaa muotoon ”valtio juutalaisille”, millä he tarkoittavat, ettei Israelin valtion luonne olisi puhtaasti juutalainen, vaan valtio, jossa juutalaiset ovat yksi monista etnisistä ryhmistä koostuvista kansoista.
Israelin valtion juutalaisen luonteen säilymisen uhkana on pidetty palestiinalaisten lisääntymiskykyä, mikä ratkaisevasti ylittää juutalaisten kyvyn. Tämän vuoksi Israelin tulisi luopua Gazan, Juudean ja Samarian alueista, koska palestiinalaisten määrän uskottiin ylittävän juutalaisten määrän parissa vuosikymmenessä.
UUSI VÄESTÖTUTKIMUS
Äskettäin julkistetun tutkimuksen mukaan nämä pelot perustuvat vääriin ennusteisiin ja tilastotietoihin.
Tutkimuksen julkaisi Israelin hallituksen lehtitoimisto.
Tutkimuksen suoritti Washingtonissa DC sijaitseva tutkimusjärjestö ja sen tarkasti Amerikan tunnetuin väestötieteilijä tri Nick Eberstadt.
Tutkijat raportoivat, että arabiväestö Juudeassa, Samariassa ja Gazan alueella vuonna 2004 oli lähempänä 2.4 miljoonaa kuin Palestiinan Auktoriteetin antamaa lukua 3.8 miljoonaa.
Näistä Gazan alueella asuu vähän yli miljoona, loput, vähän yli 1.3 miljoonaa, Länsirannalla.
Puolentoista miljoonan aukko syntyi siitä, että väestöluvut perustuvat Palestiinan rekisteriviraston (PBS) ennusteisiin vuodelta 1997 eikä todelliseen väestönlaskentaan.
PBS käytti vuoden 1997 virallista väestömäärää perusteena ja oletti, että väestö kasvaisi 4-5 % vuodessa, mikä on yksi korkeimpia maailmassa.
Tutkijat tarkastelivat PA:n terveysministerin syntyvyyslukuja sekä todellisia rajanylityslukuja ja huomasivat, etteivät PBS:n vuosiennusteet syntyvyydestä toteutuneet kertaakaan vuosien 1997 – 2004 välillä.
Kaikkein oleellisin havainto tutkimusten tuloksissa oli se, etteivät juutalaiset tulisi vähemmistöksi Jordanjoen ja Välimeren välillä, vaikka Israel pitäisi tai liittäisi vuonna 1967 vapautetut alueet Juudean, Samarian ja Gazan itseensä.
TUTKIMUKSEN ARVIOINTIA Entinen Knessetin analysoija ja konsultti Yoram Ettinger kertoo, että Välimeren ja Jordanjoen välisellä alueella on nyt 60 %:n juutalainen enemmistö. Hän kertoo, että 1967 oli huikea kasvu palestiinalaisten luonnollisessa lisääntymisessä, mutta nyt Palestiinan väestön luonnollinen kasvu vähenee rajusti.
Ettinger toteaa lisäksi, että juutalaisväestön suhteellinen osuus on kasvussa Palestiinan väestön luonnollisen kasvun hidastuessa entisestään ja palestiinalaisten runsaan maastamuuton vuoksi.
Ettinger toteaa, että maastamuutto Juudeasta ja Samariasta on lisääntynyt PA:n hallinnon aikana. Palestiinalaisten maastamuuttoa tapahtui vuodesta 1950 keskimäärin 10 000 henkilöä vuodessa.
Tämä luku osoittaa suuren vastakohdan juutalaissiirtolaisten tasaisen positiiviseen kasvumäärään nähden vuodesta 1882 lähtien.
Muita tutkimusraportissa esitettyjä faktoja:
- PA:n terveysministeriön syntyvyysluvut olivat selvästi alle PBS:n esittämistä
- PA arabien hedelmällisyysluvut alenivat 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2004
- 210 000 Jerusalemin arabia laskettiin mukaan, vaikka heidät oli rekisteröity Israelin tilastoihin.
- Tilastoihin laskettiin arabit, jotka olivat asuneet ulkomailla yli vuoden.
- 150 000 PA arabia, jotka olivat muuttaneet Israeliin, laskettiin mukaan tilastoihin.
- Taannehtivat muutokset rekisteröidyissä syntyvyysluvuissa.
Kaikkein luotettavin todiste tuli palestiinalaisilta. PA:n keskusvaalikomissio antoi lehtilausunnon lokakuun 14. päivänä 2004 todeten, että 200 000 palestiinalaista asui ulkomailla, ja että vaalikelpoisia oli territorioissa vain 1.3 miljoonaa. Nämä luvut täsmäävät tutkijoiden alimpiin laskelmiin.
Ettinger valittaa, että Israelissa on olemassa tuomiopäivän demografeja, joka ei suostu hyväksymään tutkimuksen oikeellisuutta vaan syyttää tutkijoita tulosten väärästä tulkinnasta.
Vaikka nämä luvut ovat pääministeri Sharonin käytettävissä, hän puheessaan 07.06. 05 Bar Ilan yliopistossa lausui mm. seuraavaa. ”Ei meidän tule hylkiä demografian todellisuutta Israelin maassa eikä Israelin valtion rajojen sisällä. Tämä todellisuus vaatii selkeitä ratkaisuja nyt. Mikään välttämättömien päätösten siirtäminen ei vapauta meitä tarpeesta ratkaista näitä vaikeita ongelmia.” (INN 08.06.05)
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT perustaa suunnitelmansa juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänmailta kahteen väittämään: Hänellä on kansan suuri enemmistö takanaan, ja Israelin pysyttäminen juutalaisena valtiona (demografia) edellyttää palestiinalaisten asukkaitten rajua karsimista maan asukasluvusta.
Molemmat väittämät ovat virheellisiä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019