TIISTAI 27.06.06

1. RAJU VASTAISKU

Pääministeri Ehud Olmert lupaa iskeä rajusti takaisin sotilaan kidnappaamisen vuoksi.

Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin väittää, ettei hyökkäystä IDF:n tukikohtaa vastaan lähellä Kerem Shalomia ja Sufaa voida kutsua terrori-iskuksi, koska se kohdistui sotilaskohteeseen. Samalla Beilin ihmettelee Olmertin intoa luovuttaa 90 % Juudeasta ja Samariasta saamatta mitään ja vaatii neuvottelujen aloittamista. Olmert kysyy, jos tämä ei ole terrorismia, mitä sitten? ja torjuu kaikki ehdotukset neuvottelujen aloittamisesta ja kaupankäynnistä kaappaajien kanssa sotilaan palauttamiseksi.

Vastoin aiempia tietoja korpraali Gilad Shalit on haavoittunut toiseen käteen ja kevyemmin toiseen olkapäähän.

Mahtavan IDF:n johto on tapauksen johdosta kuin piesty koira, häntä koipien kanssa, ja pyrkii esittämään toinen toistaan huonompia selityksiä, miksi terroristit pääsivät iskemään sen tukikohtaan ja yllättämään sen sotilaat täysin, vaikka Shin Bet oli varoittanut iskusta ja tunnelin olemassa olosta. Toinen kritiikin aihe on se, miksi ei tehty vastaiskua Gazan puolelle heti, jolloin olisi ollut mahdollisuus estää kaappaajien pääsy pakoon vankinsa kanssa. Siihen koulutetut erikoisjoukotkin olivat valmiina.

Kriitikot arvelevat, ettei paikallinen sotilasjohto uskaltanut tehdä mitään ilman poliittisen johdon lupaa, joka nukkui sikeästi.

Lopputuloksena on tilanne, jossa aloite on menetetty ja kaupankäynti kaappaajien kanssa on aloitettava.

Palestiinalaiset, joiden omaisia on Israelin vankiloissa, ovat pitäneet joukkokokouksia Gazassa ja Ramallahissa vaatien, ettei kaapattua sotilasta tule palauttaa, vaan hänet tulee vaihtaa, ei satoja, vaan tuhansia palestiinalaisia vankeja vastaan. Terroriryhmät puolestaan ovat vaatineet omien Israelin vangitsemien johtajiensa vapauttamista. Kaupanhieronta on täydessä käynnissä.

PRC:n (Palestiinan vastarintakomitea) johto ilmoittaa, että sen ”sotilassiipi” Salah a-Din Prikaati on kaapannut juutalaisen siirtolaisen Samariassa. IDF sanoo olevansa tietoinen asiasta, mutta tutkii asiaa.

Tarkkailijat näkevät, että vankien vaihtokauppa vahvistaisi Hamasin asemaa sekä paikallisesti että ulkomaisesti, jopa ehkä nostaisi sen kansainvälistä laillisuusasemaa.

Vatikaani on omasta puolestaan luvannut tehdä kaikkensa, mitä se voi, kaapatun vapauttamiseksi.

PRC ilmoittaa, että se vaatii kaikkien nais- ja alle 18-vuotiaitten miesvankien vapauttamista.

2. IDF VALMISTAUTUU

IDF kokoaa joukkojaan Gazan alueen pohjoisosan lähettyville mahdollista maahyökkäystä varten. Kymmenittäin tankkeja ja panssaroituja ajoneuvoja sekä tuhansia sotilaita Givati ja Golani prikaateista kuljetetaan paikalle huoltotarvikkeineen WC- ja suihkutiloja myöten. IDF:n joukkojen moraalin kerrotaan olevan korkealla. Monet uskovat niiden kokoontuvan paikalle vain ”näytille”, for show.

Gazan alue on suljettu sekä maalta että mereltä käsin ja Israel on pyytänyt Egyptiä sulkemaan Gazan vastaisen rajansa estääkseen kaapatun siirtämisen Siinaille, jossa hän joutuisi al-Qaidan käsiin.

Palestiinalaisia on kielletty käyttämästä nopeita aluksia, ja kalastaja-alusten tulee ajaa hidastetulla nopeudella Gazan rannikkoalueella.

Asiaa mutkistaa Hizbullahin ilmoitus, että IDF:n hyökätessä Gazan alueelle se tulee aloittamaan omat tuki-hyökkäyksensä Libanonin rajan yli Israeliin.

3. KASSAM-ISKU SDEROTIIN

Maanantai-iltana palestiinalaiset terroristit ampuivat kolme Kassam-rakettia Israelin puolelle.

Kaksi niistä putosi avoimelle kentälle aiheuttamatta vahinkoa.

Kolmas raketti osui Sderotin kaupungissa sähköpylvääseen katkaisten kaupungin sähköt useiksi tunneiksi.

Seitsemäntoista ihmistä hoidettiin iskun vuoksi. Neljä heistä oli saanut eriasteisia sirpalehaavoja, kahta hoidettiin sydänhäiriöitten vuoksi ja 11 saamansa shokin vuoksi.

Yli 200 kaupungin asukasta kokoontui puolustusministeri Amir Peretzin talon edustalle vaatien, että IDF tehostaa kaupungin suojelua ja estää rakettien ampumisen. Mielenosoitus jatkui yli puolen yön. Poliisi pidätti yhden mielenosoittajan.

4. israel hautaa KUOLLEITAAN

Sunnuntaiaamuna IDF:n Sufan tukikohtaan tehdyssä terrori-iskussa, kuten sitä Israelissa kutsutaan, saivat surmansa luutnantti Chanan Barak, 20 Aradista, ja korpraali Pavel Slotzjer, 20 Dimonasta. Slotzkerin hautajaisia vietettiin eilen. Hänen tyttöystävänsä oli vakuuttanut Pavelia olemaan varovainen, jonka tämä kuittasi todeten, että hän oli menossa vain rutiinikeikalle ja lupasi tulla takaisin.

Iskussa haavoittunut ja pahan savumyrkytyksen saanut sotilas on palautumassa vammoistaan Sorokan sairaalassa. Kolme muuta sotilasta haavoittui iskussa.

Kaapatun korpraali Gilad Shalitin, 19-vuotias Mitzpe Hilasta lähellä Libanonin rajaa, puolesta on järjestetty lukuisia rukoustilaisuuksia eri puolilla maata, myös Itkumuurilla.

5. HAMAS UHOAA

Hamas johtaja sheikki Yasser Ghalban ennustaa julkaisemassaan videossa, jonka on kääntänyt Palestiinan Media Watch (PMW) Itamar Marcus ja josta uutinen julkaistiin www.israelnationalnews.com 27.06.06, että ”USA valloitetaan, Israel valloitetaan, Rooma valloitetaan, Britannia valloitetaan ja juutalaiset murskataan ja karkotetaan Palestiinasta, aivan samalla tavoin kuin USA ajetaan pois Irakista ja Afganistanista.”

Kaikki tämä, jos Allah niin tahtoo. Videon on kustantanut Hamasin al-Qassam Prikaati.

AL-QAIDA UHOAA. Al-Qaidan kakkosmies Ayman Zawahri vannoi perjantaina al-Jazeeran välittämässä videossa kostavansa USA:lle Abu Musab al-Zarqawin surmaamisen USA:n ilmaiskussa. Hän kutsui Zarqawia sankariksi ja marttyyrien prinssiksi. Zawahri syytti Turkkia USA:n turvapaikaksi ja syytti sitä Israelin tunnustamisesta. Hän vähätteli Irakin pääministeriä ja ulkoministeriä. (www.debka.com)

6. SYYRIA JA IRAN PAINOSTAVAT

Syyria ja Iran ovat painostaneet Hamasia pysymään lujana eikä luopumaan kaappaamastaan israelilaisesta sotilaasta. Tarkkailijat uskovat, että Syyria ja Iran odottavat Israelin hyökkäystä Gazan alueelle, koska se vahvistaa niiden asemaa. Sekä Iran että Syyria tukevat Hizbullahia Libanonissa.

Muslimiveljeskunta Egyptissä ja Jordaniassa, jonka alajärjestö Hamas on, on uhannut järjestää laajoja mielenosoituksia sekä Egyptissä että Jordaniassa, jos IDF tunkeutuu Gazaan. Tämä voisi aiheuttaa pahoja rauhattomuuksia kummassakin maassa. (www.worldnetdaily.com)

USA:n ulkoministeriö suosittelee neuvotteluratkaisua kaapatun vapauttamiseksi. Kysymys ei ymmärtääkseni ole pelkästään sotilaan vapauttamisesta, vaan IDF:n kunnian palauttamisesta, joka sai pahan kolahduksen.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020