Posts

Showing posts from June 5, 2011
PERJANTAI 10.06.11

1. JISR AL-SHUGHOURIN kaupunkilaiset pelkäävät Syyrian armeijan rankaisutoimia, joilla presidentti Bashar Assad uhkaa kaupunkia siksi, että sen liepeillä surmattiin 120 armeijan sotilasta epäselvissä olosuhteissa. Armeija syyttää kaupungin aseistettuja jengejä väijytyksestä ja sotilaitten massamurhasta, asukkaat epäilevät, että surmatut olivat kieltäytyneet tulittamasta siviilejä ja yrittäneet paeta Turkkiin. Jisr al-Shughourin kaupunki sijaitsee lähellä Turkin rajaa Syyrian luoteisosassa.

Ainakin 2 400 siviiliä oli eilen iltaan mennessä paennut Turkin puolelle, joka sanoo rajojensa olevan auki ainakin toistaiseksi turvaa hakeville syyrialaisille.
Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kehotti Syyrian presidentti Bashar Assadia toimimaan päättäväisemmin lupaamiensa uudistusten toimeenpanossa.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi Turkin radiossa torstaina, että ”Syyria aiheuttaa meille ongelmia” samalla vakuuttaen, että ”Turkin ovet ovat aina auki syyrial…
TORSTAI 09.06.11

1. PA:N JOHTO ilmoittaa, joskin selvästi ristiriitaisena, että se voi viivästyttää YK:lle suunnittelemansa hakemuksen jättämistä Palestiinan valtion perustamiseksi. USA:n presidentti Barack Obama ja Saksan liittokansleri Angelika Merkelin totesivat Merkelin Washingtonin vierailun yhteydessä pitämässään yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että yksipuolisia toimia kuten PA:n suunnitelmaa hakea valtionsa tunnustamista YK:n yleiskokouksessa, tulisi välttää.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli kutsunut PLO:n hallituksen sekä Fatahin keskuskomitean kokoon informoidakseen niitä Saeb Erekatin ja Nabil Abu Rudeinahin käymistä keskusteluista USA:n viranomaisten kanssa viikon aikana Washingtonissa.
Obaman ja Merkelin lausuntojen jälkeen PA:n nimeämätön virkailija kertoi, että PA voi siirtää heinäkuun 15. päiväksi suunnitellun esityksen jättämistä Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksellä, mikä osoittanee, että peukaloruuvia Abbasin kädessä on tiukennettu.

ISRAELIN ha…
TIISTAI 07.06.11

1. SYYRIAN armeija esti eilen mielenosoittajien pääsyn Israelin rajalle, mikä selkeytti tilanteen sillä sektorilla, ja todisti samalla, että Syyria pystyy estämään mielenosoittajien pääsyn rajan tuntumaan niin halutessaan.
TILANNE muualla Syyriassa sen sijaan on mahdollisimman sekava, mitä lisää ulkomaisten journalistien pääsyn estäminen maahan, mikä vaikeuttaa uutisten verifioimista.

Tyypillinen esimerkki on Syyrian luoteisosassa lähellä Turkin rajaa sijaitsevan Jisr al-Shughourin kaupungin liepeillä eilen sattunut 120 sotilaan surmaaminen. Tämä kaupunki on sunni-muslimien asuttama. Se joutui nykyisen presidentti Bashar Assadin isän Hafez Assadin vihoihin 1980, joka lähetti tykistön palauttamaan asukkaat kuuliaisiksi hallitukselle surmaten 70 asukasta, joiden arvet ovat uutislähteiden mukaan edelleen arpeutumatta.

VALTION virallinen TV-asema raportoi siitä näin: ”Turvallisuusjoukkojen ja poliisin marttyyrit saivat surmansa aseellisten jengien järjestämässä väijyty…
MAANANTAI 06.06.11

1. SATOJEN tuhansien mielenosoittajien ryntäykset Israelin rajojen yli ”naksa-päivänä” eivät onneksi toteutuneet eilen, kuten pelättiin. Jordanian ja Libanonin rajoilla tilanne pysyi normaalina, mieltä osoitettiin rajoitetusti maitten sisällä, ei rajoilla.
SYYRIAN rajan tuntumaan kokoontui arviolta 500 pääasiassa nuoria miehiä, joista pari sataa pyrki hurjapäisesti ylittämään IDF:n insinöörien kaivaman ja piikkilangoilla suojatun kaivannon yli maitten väliin rakennetulle raja-aidalle. Sotilaat käyttäytyivät tarkoin saamiensa ohjeitten mukaan huutaen ensin varoituksia, sitten ampuen ilmaan ja lopuksi raja-aidalle pyrkivien jalkoihin. Ampujat oli valittu tarkka-ampujista, ja heidän tulitustaan ohjasi tehokkaalla kiikarilla maastoa tarkkaileva sotilas. Korkeita sotilasjohtajia oli myös paikalla nopeita päätöksiä varten ja antamassa moraalista tukea tilannetta seuraaville sotilaille. IDF käytti kyynelkaasukranaatteja harkitusti suurempien ryhmien hajottamiseksi.

MIELE…
SUNNUNTAI 05.06.11

1. ISRAELIN turvallisuusjoukot ovat varautuneet pahimman varalle tänään uhkaavia ”naksa” mielenosoitusmarsseja varten. Vielä ei tiedetä, toteutuvatko ne suunnitellussa laajuudessa. Libanonin marssi on joka tapauksessa tämän hetken tietojen mukaan peruttu, koska sekä armeija että Hizbullah suosittelivat luopumista niistä tänä päivänä, ja armeija julisti koko Libanonin eteläosan Israelin rajan tuntumassa kielletyksi sotilasalueeksi. Uutiset kertovat, että myös Syyria kieltää mielenosoitukset. Tämä rauhoittaisi tilannetta tuntuvasti, mutta arabit ja palestiinalaiset voivat silti toteuttaa marssejaan ja väkivaltaisuuksiaan Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, kuten myös Gazassa.

PALESTIINALAISTEN tarkoituksena oli painottaa heidän paluuoikeuttaan entisille asuinpaikoilleen Israelissa ja tiedottaa tästä maailmalle avuliaan median kautta. Sillä ei heidän ajattelutapansa mukaan ole merkitystä, että ainakin jokaisen väkivaltaisuuksissa menehtyneen palestiin…