Posts

Showing posts from May 10, 2009
PERJANTAI 15.05.09
1. PAAVI Benedict XVI tapaa Jerusalemissa tänään erikseen kreikkalaisortodoksien ja armenialaisten patriarkat, ilmeisesti Jerusalemin vanhassa kaupungissa.
Sen jälkeen paavi pitää viimeisen messunsa tämän matkansa aikana Jerusalemin Pyhän Haudan kirkossa, jonne Jeesuksen ruumis vietiin katolisen uskomuksen mukaan.
Yhden aikoihin iltapäivällä hänet lennätetään helikopterilla Ben Gurionin lentokentälle, jossa presidentti Shimon Peres ja paavi pitävät lyhyet puheet.
Sen jälkeen paavi Benedict XVI lentää takaisin Roomaan.
Paavin tämänkertaisessa vierailussa ei ollut sitä karisman ja lämmön tuntoa, mitä koettiin hänen edeltäjänsä paavi Johannes Paavali II:n vierailun yhteydessä. Benedict koettiin viileänä ja etäisenä, ehkä johtuen hänen tutkijan luonteestaan, joka on enemmän kotonaan pölyisten kirjojen ja dokumenttien kuin elävien ihmisten parissa.
Mitään suuria yllätyksiä ei tapahtunut, eikä suuria kiistojakaan, jonkinasteisesta pettymyksestä huolimatta, ettei pa…
TORSTAI 14.05.09
1. ”KOKOONTUESSAMME tänne tänä iltapäivänä yläpuolellemme kohoaa synkkä muistutus umpikujasta (stalemate), mihin israelilaisten ja palestiinalaisten väliset suhteet ovat nousseet – muuri. Maailmassa, jossa yhä enemmän muureja avataan – kaupalle, matkustelulle, ihmisten liikkumisen helpottamiseksi, kulttuurivaihdon hyväksi – on traagista nähdä, että muureja edelleen rakennetaan”, totesi paavi Benedict XVI sekä puhuessaan Abbasin vastaanottoseremonian yhteydessä ”presidentin palatsin” edessä, joka oli kreikkalaisortodoksinen luostari, mutta jonka Arafat takavarikoi ja muutti ”palatsikseen” Betlehemin vierailujaan varten, sekä toistaessaan puheensa Jeesuksen Syntymäkirkon edessä olevalla aukealla (Manger Square).
Palestiinalaisten julkistamissa kuvissa paavi marssii Abbasin rinnalla sotilasasuun pukeutuneen ja paljastettua miekkaa kädessään heiluttavan miehen perässä. Ei kovin rauhanomainen ilme ”rauhansiltaa” rakentamaan tulleelta paavilta.
Paavi julisti puhuessa…
KESKIVIIKKO 13.05.09
1. ”MENE JAKAMAAN Rooma”, oli rabbi Joseph Gerlitzkyn vastaus paavi Benedict XVI:lle, hänen todetessaan heti Israelin maan kamaralle astuttuaan, että Pyhä Maa tulee jakaa tilan saamiseksi Palestiinan valtion perustamiseksi.
Rabbi Gerlitzky toimii Tel Avivin keskiosien rabbina ja johtaa rabbien rauhankongressia, 350 rabbin muodostamaa liittoutumaa, mukana vaikutusvaltaisia johtajia ja puhujia.
Gerlitzky selitti, että ”Pyhä Maa luvattiin juutalaiselle kansalle, eikä yhdelläkään ihmisellä maan päällä ole oikeutta mennä jakamaan sitä, ei edes yhtä tuumaa”. Hän puhui lag-baomer tilaisuudessa, jota vietetään keskellä pääsiäisen ja sen päivän välistä aikaa, jolloin Israelin sanotaan saaneen Toran Siinailla.
Paavi esitti tervetulotoivotuksessaan toiveensa, että ”nämä kaksi kansaa, juutalaiset ja palestiinalaiset voisivat asua rauhassa turvattujen ja tunnustettujen rajojen sisällä”.
Israelin lehdet ovat olleet täynnä kriittisiä lausuntoja paavin holokaust-museossa p…
TIISTAI 12.05.09
1. PAAVI Benedict XVI tapasi eilen Gilad Shalitin vanhemmat presidentti Peresin kotona. Sen jälkeen oli käynti Jad Vashem holokaust-museossa. Himmennetyssä salissa paavi laski seppeleen holokaustissa menehtyneitten tuhkien päälle sijoitetulle korokkeelle. Salin lattiaan on upotettu pahimpien keskistysleirien nimet, joissa juutalaisia murhattiin systemaattisesti ja tehokkaasti, jopa kilpaillen, kuka sai surmattua eniten päivässä.
PAAVI piti lyhyen puheen museovierailunsa yhteydessä. Sen tärkeimmät osat eivät olleet niitä joista hän puhui, vaan ne, jotka hän jätti mainitsematta. Hänen odotettiin tuomitsevan natsien tekemät murhat, mutta näitä sanoja puheessa ei ollut, eikä hän esittänyt suoraa anteeksi-pyyntöä. ”Tulin tänne seisoakseni hiljaisuudessa monumentin edessä, joka pystytettiin niiden miljoonien hirvittävässä shoa-tragediassa surmattujen juutalaisten muistoksi. He menettivät henkensä, mutta eivät koskaan menetä nimeään. Ne on pysyvästi kaiverrettu heidän…
MAANANTAI 11.05.09
1. TÄNÄÄN 11. päivä toukokuuta Rooman paavi Benedict XVI laskee jalkansa ensimmäistä kertaa paavin ominaisuudessa maaperälle, josta Israelin Jumala sanoi juutalaisille: ”Mihin paikkaan te jalkanne astutte, on oleva teidän”. (5.Ms.11:24) Tämä kuukauden 11. päivä tai sen kerrannainen esiintyy usein taikauskoisten ja paranormaaleihin ilmiöihin uskovien toimissa, kuten on havaittu myös terroristien iskuissa. Lieneekö sattuma vai peräti laskelmoitu, että paavin ensimmäinen askel Israelin maaperälle on ajoitettu tapahtuvaksi 11.00 aamupäivällä?
Paavia ja hänen 40 hengen seuruettaan on vastassa lentokentällä presidentti Shimon Peres, joka toimii hänen virallisena isäntänään, sekä pääministeri Bebyamin Netanyahu hallituksen tärkeimpien johtajien kanssa. Vastaanottoseremonioitten jälkeen paavi lennätetään helikopterilla Jerusalemiin, jossa pormestari Nir Barkat toivottaa hänet tervetulleeksi.
Tämän jälkeen paavi vierailee Peresin virka-asunnossa, jossa hänelle ojennet…
SUNNUNTAI 10.05.09
1. TÄNÄÄN sunnuntaina, joka on myös äitienpäivä, joskaan sitä ei Israelin kalenterissa mitenkään huomioida, valmistaudutaan uuteen viikkoon, joka tuo monia taisteluja mutta myös mielenkiintoisia tapahtumia, joista tärkein on tietenkin paavi Benedict XVI Israelin vierailu. Kansainväliset uutistiedot ovat suhteellisen rauhoittavia, mutta ne voivat olla erehdyttäviä.
Sydämelliset onnitteluni kaikille äideille lähellä ja kaukana.
2. ISRAELIN sisäpolitiikan suurin huolenaihe on 2009-2010 budjetin hyväksyminen. Ennakkotiedot kertovat hyvinkin syvistä erimielisyyksistä ja pettymyksistä eri puolueitten edustajien välillä. Ehkä vakavin syytös budjettia vastaan tulee ammattiliitto Histadrutin pääsihteerin Ofer Einin taholta, joka esittää syytöksensä uhkavaatimuksen muodossa: Ellei Hallitus muuta budjettia, edessä voi olla yleislakko ja mahdollisesti hallituksen kaatuminen. Netanyahun hallituksen ensimmäinen budjettipainajainen on se, ettei Olmertin hallitus pysty…