PERJANTAI 15.05.09
1. PAAVI Benedict XVI tapaa Jerusalemissa tänään erikseen kreikkalaisortodoksien ja armenialaisten patriarkat, ilmeisesti Jerusalemin vanhassa kaupungissa.
Sen jälkeen paavi pitää viimeisen messunsa tämän matkansa aikana Jerusalemin Pyhän Haudan kirkossa, jonne Jeesuksen ruumis vietiin katolisen uskomuksen mukaan.
Yhden aikoihin iltapäivällä hänet lennätetään helikopterilla Ben Gurionin lentokentälle, jossa presidentti Shimon Peres ja paavi pitävät lyhyet puheet.
Sen jälkeen paavi Benedict XVI lentää takaisin Roomaan.
Paavin tämänkertaisessa vierailussa ei ollut sitä karisman ja lämmön tuntoa, mitä koettiin hänen edeltäjänsä paavi Johannes Paavali II:n vierailun yhteydessä. Benedict koettiin viileänä ja etäisenä, ehkä johtuen hänen tutkijan luonteestaan, joka on enemmän kotonaan pölyisten kirjojen ja dokumenttien kuin elävien ihmisten parissa.
Mitään suuria yllätyksiä ei tapahtunut, eikä suuria kiistojakaan, jonkinasteisesta pettymyksestä huolimatta, ettei paavi täyttänyt useimpien odotuksia.
Päällimmäisenä on huomio, että paavi oli sympatioiltaan lähempänä palestiinalaisia kuin israelilaisia, mikä korostui usein hänen puheittensa sisällössä. Jos hän lupauksensa mukaan pyrki toimimaan ”rauhansillan” rakentajana, se tuskin toteutui tämän vierailun aikana.
Hän mielellään näytti kuuntelevan palestiinalaisten johtajien syytöksiä ”Israelin harjoittamasta sorrosta”. Eräs räikein esimerkki oli Abbasin puhe Betlehemissä, jossa hän väitti Israelin muurin rakentamisen ja muitten sortotoimien aiheuttavan sekä muslimien että kristittyjen pakenemisen ulkomaille pyrkien kääntämään päälaelleen yleisen havainnon, miten esim. Betlehem on runsaan vuosikymmenen aikana menettänyt kristittyjen enemmistön, mikä johtuu räikeästä sorrosta kaupungin kristittyjä asukkaita kohtaan, mihin osallistuvat kaupungin virkailijat ja poliisit. – Seuraavassa osoitteessa on yhteenveto vierailusta.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1084699.html
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ennalta ilmoittamaton pikavierailu Jordaniassa sujui Netanyahun arvion mukaan erinomaisesti. Hän keskusteli siellä kuningas Abdullah II:n kanssa, minkä jälkeen molemmat osapuolet julkistivat omat arvionsa keskusteluista. Netanyahu kertoi tuoneensa esiin omat suunnitelmansa palestiinalaisten elämän kohentamiseksi ja lupasi samalla, että ”muutoksia on tulossa lähi aikoina”. Hän sanoi olevan luonnollista, että hän tapasi kolmikon kaksi muuta osapuolta ennen Washingtonin matkaansa, sillä he ovat molemmat tärkeitä rauhankumppaneita. ”Jordanialla ja Israelilla on useita yhteisiä intressejä, joista keskusteltiin. Tutkimme myös tapaa, millä laajentaa rauhankehää palestiinalaisten ja arabimaitten kanssa.”
NETANYAHU ylisti Israelin ja Jordanian välisiä suhteita vahvoiksi ja kestäviksi myös rauhan johdosta, joka on vahvempi kuin koskaan. Hän totesi, että ”ensimmäistä kertaa Israelin ja jopa sionismin historiassa on olemassa laaja yhteisymmärrys valtaapitävien ja hallitusten kesken strategisesta uhkasta, joka koskee meitä kaikkia”. Tällä hän tarkoittanee Irania.
AMMANIN antama lausunto oli sen sijaan aivan toisenlainen. Siinä vakuutettiin, miten kuningas AbdullahII oli tähdentänyt, että kahden valtion periaate ja Israelin vetäytyminen ”miehitetyiltä” alueilta ovat ennakkoehtoja rauhan solmimiseksi Lähi Itään. Lausunnossa todettiin Abdullahin vaatineen, että ”Israel lopettaa kaiken toiminnan setlementeissä, poistaa piiritystilan Gazan ympäriltä sekä lopettaa kaivaukset ja muut yksipuoliset toimet Jerusalemissa, jotka uhkaavat pyhiä paikkoja, muuttavat kaupungin imagoa ja tyhjentävät kaupungin sen muslimi- ja kristityistä asukkaista”. Abdullah vaati Palestiinan valtion pikaista perustamista väittäen, etteivät taloudelliset ratkaisut voi korvata poliittisia sopimuksia.
Abdullah ei viitannut lausunnossaan Iranin aiheuttamaan uhkaan eikä ydinaseeseen, vaikka ne lienevät yhtä suurena uhkana sekä Jordanialle että kaikille ”maltillisille” arabimaille. Obama kuvittelee, että nämä maat voisivat liittyä Iranin vastaisiin pakotteisiin, jos keskustelut eivät tuota tulosta. Tämä voisi osoittautua jopa elintärkeäksi Iranin vastaisissa pakkotoimissa, sillä esim. Emiirikunnat käyvät vilkasta ja tuottavaa kauppaa Iranin kanssa rikkoen näin kaikki yritykset yhteisen arabirintaman muodostamiseksi Iranin pakottamistoimille. (JP, H Keinon)
3. Netanyahun ja Obaman välisissä keskusteluissa 18.05.09 uskotaan Iranin ydinsuunnitelmien muodostavan keskeisen ja tärkeimmän aiheen. Obaman tapaa käsitellä ulkopoliittisia kysymyksiä on monien tarkkailijoitten mielestä tempoilevaa ja epäjohdon-mukaista. Muutamat esittävät suoraan, että Obaman kaikkien päätösten ja ratkaisujen taustalla on halu vahvistaa hänen omaa valtaansa. Tämä poukkoilu ilmenee selkeimmin tavasta, millä USA:n ulkoministeriö kohtelee Syyrian tilannetta. USA lähettää tärkeitä neuvottelijoita Damaskokseen samaan aikaan, kuin sitä vastaan palautetaan entiset pakotteet. Viimeiseksi kerrotaan, että Robert Mitchell matkustaa Syyriaan tässä epäselvässä tilanteessa. Pyrkiikö Obama voittamaan Bashar Assadin viekkaudessa, jolle hetkelliset lupaukset rauhanneuvotteluista seuraavat ehdotonta kieltoa, ettei Israelilla näytä olevan mitään halua keskusteluihin eikä Syyria siten osallistu niihin?
IRANIA KOSKIEN Obama antaa samoin julkisuuteen ristiriitaisia tietoja. Toisaalta hän uhkailee, ettei Netanyahun ole viisasta aiheuttaa hänelle ikävää yllätystä edes viittaamalla sotilaalliseen iskuun Irania vastaan, koska se sotii hänen diplomaattista aloitettaan vastaan keskustelujen aloittamiseksi Iranin kanssa. Toisaalta julkisuudessa kerrotaan, että Obama olisi antanut Iranille aikaa lokakuun alkuun päättää keskustelujen aloittamisesta USA:n kanssa.
IRANIN presidentin vaalit 12. kesäkuuta antavat Obamalle muutaman viikon aikaa harkita seuraavaa askeltaan. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton näyttää menneen maanrakoon.
Tarkkailijat odottavat, että Obama jotenkin selventäisi kantaansa keskusteluissaan Netanyahun kanssa ensi viikon maanantaina ja tiistaina. CIA:n johtaja Leon Panetta vieraili Israelissa pari viikkoa sitten keskustellen salaisesti viranomaisten kanssa. Niistä ei ole annettu tietoja julkisuuteen, mutta niiden uskotaan koskeneen Netanyahun ja Obaman välisiä keskusteluja. Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Uzi Arad vieraili Washingtonissa yhdessä pääministerin kanslian suunnitteluosaston johtaja Ron Dermerin kanssa valmistellen ensi viikon korkean tason keskusteluja. (JP)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, kuten hänet tunnettiin aktiiviterroristina, joutui viime hetkellä peruuttamaan suunnitellun uuden hallituksen perustamisen. Kh A Toameh kertoo artikkelissaan, että ”määrätyt Fatahin ryhmät” (Fatah factions) uhkasivat Fatahin sisäisellä intifadalla, ellei hän muuta hallituksen kokoonpanoa liittämällä siihen ”ryhmän” vaatimia jäseniä. He vastustivat myös Fayadin valintaa pääministeriksi, joka edustaa pientä ”Third way” ryhmää. Toiseksi kapinalliset Fatahin jäsenet vastustavat Abbasin suunnitelmaa kutsua kokoon palestiinalaisten kuudetta yleiskonferenssia, jonka oli määrä kokoontua Jerikossa tai Betlehemissä, koska ulkomaila asuvat jäsenet kuten Farouk Qadoumi ja Maher Abu Ghnaim eivät ilmeisesti saisi Israelilta lupaa tulla maahan. He edustavat vanhaa kaartia, eivät hyväksyä Oslon sopimuksia eivätkä tunnusta Israelia. (JP)
5. IAF:n siviiliasuiset tarkastajat pystyivät pääsemään sisään IAF:n tukikohtaan, joka on luokiteltu ”huippusalaiseksi”. He pääsivät sisään toimintatiloihin ja varastivat tietokoneen täynnä salaisia tietoja sekä löysivät kahden laivuekomentajan henkilötunnukset. Tapaus on herättänyt syvää järkytystä IAF:n sisällä kuvitellen, mitä olisi tapahtunut, jos sisään päässeet siviilit olisivat olleet terroristeja tai vakoilijoita. Jpost kertoo, että viime kuussa IAF lisäsi turvallisuusjärjestelyjä, kun todettiin palestiinalaisten päässeen toistuvasti sisälle Nevatimin tukikohtaan, joka on suurin maassa ja rakennettu 1.6 miljardin NIS kustannuksin. Tukikohdassa on Lähi Idän laajin kiitorata. IDF:n antamien tietojen mukaan tukikohtaan on tehty ainakin neljä laitonta sisään murtoa kolmen kuukauden sisällä.
IAF:n taholta kerrotaan, että tämän tapaiset sisäiset tarkastukset ovat osa harjoituksia, joilla pyritään lisäämään turvallisuustoimenpiteitä tukikohdissa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Ranskassa tehty gallup osoittaa ranskalaisten suhtautuvan Israeliin monimuotoisemmin kuin on uskottu, vaikka epäusko rauhaan on ilmeinen. Gazan asukkaitten ongelmien uskotaan johtuvan Hamasin politiikasta, joskin IDF:n operaatio Gazassa tuomitaan. Laaja osa kansasta katsoo, että anti-semitismi yhdessä Iranin ongelman kanssa ovat pahimmat esteet rauhalle alueella. Greenberg Quinian Rosner Research yhtiön 853 ranskalaisen parissa tekemän gallupin mukaan 35 % suhtautuu Israeliin kielteisesti, vain 21 % myönteisesti. Palestiinalaisten suosio on 27 %, mutta 32 % sanoo, etteivät he suosi kumpaakaan. Operaatio cast lead jälkeen 77 % vastusti sitä ja vain 3 % hyväksyi sen. (JP)
- Netanyahu ja paavi Benedict XVI keskustelivat 15 minuuttia Nasaretissa. Paavi ei suostunut tuomitsemaan Iranin maailmalle aiheuttamaa uhkaa, vaan totesi, että maltillisia tulee tukea ja ääriaineksia vastaan taistella. Hän väitti johtavansa anti-semitismin vastaista taistelua maailmassa. Vatikaanin edustaja Fedeico Lombardini selitti paavin tuominneen Iranin aiemmissa puheissaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131374
- USA:n oikeuslaitos totesi Arafatin syyllistyneen kahden amerikkalaisen Yaron ja Efrat Ungerin murhaan 1996, ja määräsivät PA:n maksamaan heidän lapsilleen 116 miljoonaa USD. Yaron, 26 ja Unger 25 menehtyivät Beit Shemeshin lähellä tapahtuneessa tulituksessa heidän autoaan vastaan, mutta heidän pieni poikansa säilyi hengissä. Heiltä jäi kaksi lasta, Dvir 2-vuoden ja Yishai yhdeksän kuukauden ikäinen. (INN)
- Egypti pidätti neljä Iranin vallankumousarmeijan jäsentä Siinailla, heidän uskotaan olleet vakoilijoita. Egypti siirsi asian julkistamista, koska Iranin militaristit olivat siepanneet kuusi egyptiläistä Irakissa. (INN)
- USA:n taholta kielletään aikarajan asettamisesta Iranin keskusteluille.
Lämpötilat, Jsm. Pe: 18-26; La: 17-24; Su: 20-27; Ma: 22-31, alussa osittain pilvistä, muuten aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021