Posts

Showing posts from March 25, 2012
PERJANTAI 30.03.12

1. TÄNÄÄN, 30.päivä maaliskuuta, kellot Israelissa siirrettiin kesäaikaan, ja IDF ja poliisi peruuttivat lomat voidakseen paremmin valmistautua arabien ”nagba” päivän mielen-osoituksiin muistaakseen 36 vuotta sitten pidettyä mielenosoitusmarssia Israelin suunnitelmille lunastaa määrättyjä maa-alueita kaupunkien laajentamista varten. Tämä rauhallisena alkanut aseeton marssi muuttui silloin veriseksi poliisin hätäännyttyä ja avattua tulen marssijoita kohti surmaten heistä kuusi. Tätä arabit eivät ole unohtaneet ja haluavat muistaa sen tulevaisuudessakin vuosittain järjestämiensä marssien avulla.
Tänä vuonna ”nagba” marssit lienevät suuremmat ja saaneet enemmän kansainvälistä huomiota kuin koskaan, ei välttämättä 36. vuosipäivän kunniaksi, vaan voidakseen tämänkin kautta painostaa Israelia ja saattaakseen häiriöitä sen ulkoisilla rajoilla. Pahan ilman linnut – tai vain asioista enemmän tietävät – varoittavat, että varsinkin ulkomaisten aktivistien tarkoituksena ei ol…
TORSTAI 29.03.12

1. USA:N ulkoministeriön lehdistöedustaja Victoria Nuland joutui journalistien ristituleen heidän kysellessään ministeriön kantaa Washington Free Beacon artikkeliin, jossa kerrottiin ministeriön kieltäytymisestä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina. The Weekly Standard lehden artikkelin mukaan Nuland kierteli asiaa keskiviikkona esitellessään eikä suostunut antamaan suoraa vastausta kysymykseen. The Washington Free Beacon oli aiemmin viikolla julkaissut ulkoministeriön virallisen tiedonannon, jossa esitettiin Israel ja Jerusalem erillisinä alueina. Virallisessa lehtijulkaisussa kerrottiin että ”vt.alisihteeri Kathleen Stephens matkustaa Algeriaan, Qatariin, Jordaniaan, Israeliin ja Jerusalemiin”. Kun Free Beacon oli julkistanut ulkoministeriön edellisen tiedonannon, se julkaisi pian uuden tiedonannon Washington Free Beacon lehdessä: ”Alivaltiosihteeri Kathleen Stephens matkustaa Algeriin, Dohaan, Ammaniin, Jerusalemiin ja Tel Aviviin.”

REPORTTERI esitti Nulandi…
KESKIVIIKKO 28.03.12

1. JORDANIA sallii perjantaina järjestettävän marssin Israelin rajalle Jordanjoenlaaksoa pitkin, kertoo iranilainen uutistoimisto FARS. Päätöksen marssin sallimisesta teki Jordanian yleinen turvallisuusosto, varmaankin kuningas Abdullah II:n suostumuksella. Marssi on osa maailmanlaajuista Jerusalem-marssia, jolla ”järjestäjien mukaan halutaan esittää vastalause Israelin harjoittamalle Jerusalemin juutalaistamiselle ja se arabi- ja muslimi-ilmeen muuttamiseksi”. Marssia kutsutaan ”rauhanomaiseksi”, mutta järjestäjät tunnustavat, että se voi kehittyä väkivaltaiseksi. Marsseja suunnitellaan kaikista Israelin rajanaapureista Israelin rajoille, tarkoituksella yrittää murtautua rakennettujen panssariaitojen yli. Libanonin ja Syyria rajoilla päämääränä voi olla pyrkiä johonkin rajakylään Israelin puolella aiheuttaen siten kansainvälisen ongelman tarkoituksensa korostamiseksi maailmalla. Järjestäjät selittivät päämääränä olevan päästä mahdollisimman lähelle Jerusalemia.

TIISTAI 27.03.12

1. ISRAELIN ulkoministeriö toteutti uhkauksensa ja päätti lopettaa kaiken yhteytensä YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) kanssa. Israelin YK:n lähettiläs pysyy paikallaan – ainakin toistaiseksi – sillä hän pitää yhteyksiä muihinkin YK:n alaisiin järjestöihin.
UNHRC:n presidentti Laura Dupuya Lasserre kertoi maanantaina lehtitietoihin perustuen – hän ei ollut saanut virallista vahvistusta yhteyksien katkaisemisesta -, että jos tiedot ovat tosia, hän pitää sitä erittäin valitettavana. ”Ihmisoikeusneuvosto on aina arvostanut Israelin osanottoa sen erittäin rakentavassa roolissa yleisen vuosiraportin laadinnassa. Toiseksi Israel on antanut oman panoksensa monissa neuvoston tilanteissa, mukaan lukien käsiteltäessä alueen määrättyjen maitten asioita, varsinkin Syyrian ja Libyan.”
Lasserre vakuutti, että on Israelin etujen mukaista työskennellä yhteistyössä neuvoston päättämässä tutkimustehtävässä voidakseen esittää omat näkökohtansa riippumattomille tutkijoille, kun heidät…
MAANANTAI 26.03.12

1. TURVALLISUUSJOUKOT Israelissa valmistautuvat kuun vaihteen aikana tapahtuviin ”Jerusalem-marsseihin”, jotka järjestetään 36 vuotta sitten ns. maanpäivänä järjestetyn marssin muistoksi, jossa 6 Israelin arabia sai surmansa ja satakunta haavoittui. Marssilla haluttiin vastustaa hallituksen suunnitelmia laajojen maa-alueiden pakkolunastamiseksi Galileassa ja Negevissä. Tämä välikohtaus ryöstäytyi poliisin käsistä, jotka olivat täysin alimitoitettuina komennettu valvomaan marssia. Poliisit hätääntyivät marssijajoukon lähestyessä ja pysäyttääkseen sen aloittivat tulituksen kohti marssijoita. Seurauksena oli sekasorto ja hallitsematon tilanne, jota poliisit eivät enää pystyneet hillitsemään.

VIIKONVAIHTEEN aikana järjestettävä marssi on saanut laajaa tukea monelta taholta.
Sen järjestäjinä on arabeja, palestiinalaisia ja kansainvälisiä aktivisteja.
IRANIN JOHTO kehotti maan juutalaisia osallistumaan marssiin, ja paikallinen juutalaisten kattojärjestö ilmoitti lausu…
SUNNUNTAI 25.03.12

1. ISRAELIN johto näyttä vähitellen heräävän karuun todellisuuteen – sanoisinko taas kerran – ettei PA:n nykyisen johdon kanssa voi saada hyväksyttäviä sopimuksia, sillä se suhtautuu Israeliin hyvin vihamielisesti ja ”harjoittaa diplomaattista terroria Israelia vastaan”, kuten ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi Singaporen vierailunsa yhteydessä.
ON PAIKALLAAN tässä yhteydessä painottaa tosiasiaa, etteivät israelilaiset tunne vihaa palestiinalaisia kohtaan eikä halua syrjiä heitä, kuten maailmaa kiertävistä Israelia syyttävistä kirjoituksista ja lausunnoista voisi päätellä, ja mitä monet Israelin ystäviksi itseään kutsuvat suomalaisetkin sokeudessaan esittävät. Se mitä Israelissa vastustetaan ja jota poliittisen johdon on ollut ja on vaikea tunnustaa ja hyväksyä, on se, että palestiinalaisten johtoon on noussut Tunisiasta Israelin vasemmiston kutsusta Jasser Arafatin johdolla tullut veren-himoinen joukko, jonka tuhoa ja hajaannusta aiheuttavat jäljet ovat vielä…