MAANANTAI 26.03.12

1. TURVALLISUUSJOUKOT Israelissa valmistautuvat kuun vaihteen aikana tapahtuviin ”Jerusalem-marsseihin”, jotka järjestetään 36 vuotta sitten ns. maanpäivänä järjestetyn marssin muistoksi, jossa 6 Israelin arabia sai surmansa ja satakunta haavoittui. Marssilla haluttiin vastustaa hallituksen suunnitelmia laajojen maa-alueiden pakkolunastamiseksi Galileassa ja Negevissä. Tämä välikohtaus ryöstäytyi poliisin käsistä, jotka olivat täysin alimitoitettuina komennettu valvomaan marssia. Poliisit hätääntyivät marssijajoukon lähestyessä ja pysäyttääkseen sen aloittivat tulituksen kohti marssijoita. Seurauksena oli sekasorto ja hallitsematon tilanne, jota poliisit eivät enää pystyneet hillitsemään.

VIIKONVAIHTEEN aikana järjestettävä marssi on saanut laajaa tukea monelta taholta.
Sen järjestäjinä on arabeja, palestiinalaisia ja kansainvälisiä aktivisteja.
IRANIN JOHTO kehotti maan juutalaisia osallistumaan marssiin, ja paikallinen juutalaisten kattojärjestö ilmoitti lausunnossaan kannattavansa marssia:
”Me Iranin juutalaiset yhdessä Iranin kansan kanssa sen johdon ohjauksella ilmoitamme taistelevamme imperialismia ja sionismia vastaan, kunnes Palestiinan kansan lailliset oikeudet on saavutettu”. Lausunto jatkuu toteamuksella:
”Me Iranin juutalaiset haluamme myös sanoutua irti Israelin miehitysvallan ja sen hylkiömäisen armeijan suorittamista epäinhimillisistä teoista, joita he ovat tehneet jumalallisen Mooseksen käskyjen kautta (PBUH, rauha hänen sielulleen). Haluamme osoittaa tukeamme kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat laillisia oikeuksia urhoolliselle Palestiinan kansalle.”

Debkafile raportoi perjantaina, että iranilainen parlamentaarikko Hussein Steikholeslam, jota kuvataan yhdeksi marssin järjestäjiksi, kehotti juutalaisia lähettämään 10 juutalaismiestä 18-22 vuosien välillä osallistumaan Libanonista Israelin rajalle pyrkivään joukkoon murtaakseen raja-aidalla olevat portit. Juutalaisten kärkijoukon uskotaan estävän IDF:n tulitukset marssijoita vastaan rajalla.
Juutalainen parlamentaarikko Ciamek Mordesadekh, joka pitää juutalaisille varattua paikkaa parlamentissa, sekä Iranin juutalaisjohtaja rabbi Mashallah Golestaninejad allekirjoittivat edellä mainitun julkilausuman, jossa he tukevat marssia. http://www.debka.com/article/21856/

”MAAILMANLAAJUINEN marssi Jerusalemiin”, GMJ, kuten he sitä nimittävät, kansainvälinen keskuskomitea piti ensimmäisen kokouksensa Beirutissa tammikuussa. He kertovat järjestävänsä rauhanomaisia marsseja Libanonista, Syyriasta, Jordaniasta ja Egyptistä Israelin rajoille sekä tarkastuspisteisiin Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistan rajanylityspaikoille. Komitean jäsenet ovat aktivisteja monista eri maista sekä pienistä tuntemattomista palestiinalaisryhmistä. Israelista on mukana ”korkean arabien monitorikomitean” jäsen Muhammad Zeidan, joka osallistui Mavi Marmaralla Gazan saarron murtamisyritykseen vuonna 2010.
JÄRJESTÄJIEN lausuntojen mukaan ”marsseilla pyritään osoittamaan vastustus Israelin harjoittamalle Jerusalemin juutalaistamiselle, jota harjoitetaan entistä aktiivisemmin, muuttaakseen kaupungin fyysisiä, kulttuurillisia ja uskonnollisia tuntomerkkejä sekä muuttamaan sen väestörakennetta juutalaisvaltaiseksi”.
Komitean web-sivulla kuvataan koko Syyria-Palestiinan maa miehitetyksi Jordanjoesta Välimereen: ”Marssit järjestetään Palestiinassa (1948 miehitetyt, Länsiranta ja Gazan kaista)
kohti Jerusalemia tai lähimpään paikkaan sen lähettyvillä”.
Järjestön logo esittää mandaattivallan aikaisen kartan Palestiinasta, keskittyen Jerusalemin Kalliomoskeijaan ja Pyhän haudan kirkkoon, mutta juutalaisten 3000 vuotta vanha hautaus-maa ja sen 150 000 hautaa Öljyvuoren rinteillä on poistettu kartasta.

ISRAELIN turvallisuusjoukoille järjestettiin sunnuntaina mellakan hajottamismenetelmien ja siinä käytettävien ei-tappavien välineitten käytön kertauskurssi.
Rajapoliisi on asetettu hälytysvalmiuteen, ja vahvistuksia on siirretty pohjoiseen Libanonin ja Syyrian rajoille siellä toimivien IDF:n joukkojen tueksi.
Viranomaiset ovat valmistautuneet kaikkiin mahdollisuuksiin, mutta uskovat, etteivät Egyptin ja Jordanin viranomaiset salli marssijoitten päästä Israelin rajoille saakka.
Tilanne Libanonin rajalla on viranomaisten mukaan epäselvempi. He uskovat marssijoitten pääsevän Beaufortin muinaiseen ristiretkeläisten linnakkeeseen useita kilometrejä rajalta pohjoiseen, mutta pelkäävät, että Iran on voinut suunnitella omia toimiaan. Israelissa toimiva Tiedustelun ja Terrorismin Infokeskus varoitti alkuviikosta, että Iran on marssin aktiivisia järjestäjiä, mutta ettei se toimi julkisesti, vaan turvautuu liittolaistensa aktivoimiseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=263393, http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=263334

2. JATKONA edellisessä artikkelissa olleeseen analyysiin Israelin ja palestiinalaisten välisistä suhteista sopii hyvin ynetnews.com julkaisema Yoel Meltzerin laatima artikkeli, jossa hän tutkii asiaa omista lähtökohdistaan.
Meltzer viittaa siihen, miten Israel kutsui pahimman vihollisensa Tunisiasta Israeliin kuvitellen, että sovitellen ristiriitoja hänen kanssaan voitaisiin saavuttaa sopimus, jolla vihollisuudet lopetettaisiin ja voitaisiin yhdessä rakentaa maata molempien kansojen parhaaksi.

KUTEN aikaansa seuraava lukija on hyvin tietoinen, se oli ylivoimainen vaatimus esitettäväksi Jasser Arafatille, jonka koko ura ja elämä oli rakennettu juutalaisuus-vastaisuudelle ja Israelin tuhoamiseen. Ensimmäisen ja toisen intifadan aikana Arafatin tukemat ja rahoittamat terroristit pommittivat taivaan tuuliin kahviloita, ravintoloita, busseja, kadulla kulkijoita vain siksi, että ne olivat täynnä juutalaisia. Tämä tukeminen tapahtui pitävän salaisuuden verhon suojassa, jolla hämättiin palestiinalaisille rahaa myöntävät länsimaat antaen vuosisadan pahimmasta terrorista maailmalle kuva rauhanmiehenä, jonka kanssa voi solmia rauhan.
Jo silloin kyseltiin aiheellisesti: ”Voikohan leopardi muuttaa täpliään ja etiopialainen ihonsa värin?”, johon asiallinen vastaus kuuluu: ”Vaikka leopardi voisikin päästä täplistään, peto se on silti; ilman tuntomerkkejään vain vaikeammin tunnistettavissa”.
Jasser Arafat kuoli ilmeisesti AIDS:in seurauksena, vaikka ranskalainen sairaala, jossa häntä hoidettiin kuolemaansa saakka, sopivaisuussyistä kieltäytyi julkistamasta kuolintodistusta.

YOEL MELTZER lähestyy kysymystä toiselta näkökulmalta. Hän analysoi, että Israel kuvitteli voivansa voittaa vihollisensa luottamuksen ja hyvän tahdon luovuttamalle sille lisää ja lisää maata, oikeuksia ja valtuuksia hoitaa omia asioitaan. Hän toteaa, että vaikka Oslon sopimusten laatimisen aikoihin sellaista menetelmää pidettiin järkevänä ja oikeutettunakin, kahden vuosikymmenen ajan yritettyään sen toteuttamista, joka on osoittautunut kuin käärmeen houkuttelemiseksi pulloon, on karmeisiin kokemuksiin perustuen tunnustettava, että kuvitelma sen onnistumisesta on perusteiltaan täysin virheellinen.
Meltzer kääntää menetelmän ylösalaisin todeten, että oikeuksien ja maan luovuttaminen palestiinalaisille tarkoitti Israelin oikeuksien rajoittamista. Israel oli virheellisen ideologian puitteissa valmis ottamaan ”harkittuja riskejä”, joista Ehud Barak edelleen esittää, antaen palestiinalaisten jopa amerikkalaisen ja EU-maitten tuen turvin rakentaa omaa armeijaansa, jota häveliäisyyssyistä kutsutaan poliisiksi, mutta jolle annetaan sotilaskoulutusta ja aseistetaan amerikkalaisin sota-asein.

MELTZER esittää havaintonaan, että koko ajatusrakennelma on hylättävä ja rakennettava uusi lähtien tosiasioista eikä haaveellisista kuvitelmista. Ei enää tunnontuskissa tehtyjä myönnytyksiä, jotka antavat kuvan, ettei maa ole meidän ja että olemme varastaneet sen, kuten arabien keskeinen syytös esittää. Hamasin ulkoasioitten toimiston johtaja Khaled Mashaal totesi tämän vieraillessaan Turkin pääministeri Erdoganin luona: Juutalaiset ovat selvästi tappiomielialan vallassa, sillä he ovat aina valmiit luovuttamaan lisää maata.
Meltzer arvioi, että tämä tappiomieliala on rohkaissut Israelin vihollisia ja hajottanut Israelin sisäistä yhtenäisyyttä, sillä osa kansasta on opastettu Oslon kannattajiksi kaikista vastoin käymisistä huolimatta, osan suhtautuessa siihen alusta lähtien epäillen tai hyläten.
Hän toteaa, että tämän virheellisen ajatuskuvion mukaisesti IDF on antautunut tasapäiseen kahinointiin palestiinalaisten terrorijärjestöjen kanssa, jossa laukaus kostetaan laukauksella – tai raketti ohjuksella, kuten IDF toimii - , ja tätä vaarallista piirileikkiä siviilien kustannuksella on käyty vuodesta toiseen ja jatketaan loputtomiin, ellei peruskuvioita muuteta.
Meltzerin lopputoteamus on, että Israelin tulee lisätä Israelin itsenäisyyttä ja päätösvaltaa, ja samalla vähentää palestiinalaisten itsenäisyyttä. Vain tältä pohjalta Meltzer katsoo voitavan kehittää tasapainotilannetta ja rauhaa sekä Israelissa että Lähi Idässä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4207791,00.html

3. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kotirintaman sotilas, 19-vuotias ilman asetta mutta sotilasasussa kulkeva, pahoinpideltiin Jerusalemin Polanski kadulla. Ohikulkijat havaitsivat hänen makaavan maassa kovissa tuskissa voimatta nousta jaloilleen. Hänet kiidätettiin Ein Keremin sairaalaan kevyen paikan päällä annetun ensiavun jälkeen. Hänen pahoinpitelijänsä pakenivat paikalta. Hän kertoi poliisille, että kaksi arabia pahoinpiteli häntä ilman mitään syytä. Sotilas valitti tuskaa leuassaan ja polvessaan. Viime kuussa joukko arabeja hyökkäsi Haifassa kahden siviili-vaatteissa olevan sotilaan kimppuun pahoinpidellen heidät sairaalakuntoon. Poliisi pidätti useita arabeja, joista osa päästettiin äskettäin kotiarestiin oikeusistuntoa odotellen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4207802,00.html
- Korkein oikeus teki eilen päätöksen Migronin juutalaisesta etäyhteisöstä, joka sen aiemman päätöksen mukaan tuli tuhota kuun loppuun mennessä. Uuden päätöksen mukaan yhteisö on tuhottava elokuun alkuun mennessä. Päätös herätti katkeraa vastustusta useiden kansanedustajien taholta valittaen, että sen mukaisesti asukkaat pakotetaan poistumaan kodeistaan kahdesti. Hallitus olisi voinut laillistaa yhteisön ja välttää tämän katkeran näytelmän, jota taas esitetään kansalle TV:n välityksellä, mutta hallituksen kiireet olivat jossain muualla. Tämäkin osoittaa korkeimman oikeuden toiminnan mielettömyyden sen osallistuessa selvästi hallituksen mandaattiin kuuluviin asioihin, jotka politisoivat sen päätökset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154149#.T3AvSdn3vO0
- IDF valmistautuu maassa alkavaan lintukauteen varsinkin Galileassa. Valmistautuminen koskee erityisen vaikeana IAF:n Ramat David lentotukikohta Yisreel laaksossa, joka sijaitsee lintujen muuttoreitin varrella. Lintujen muuttoaika kaksinkertaistaa vaaran joutua onnettomuuteen linnun joutuessa hävittäjän ilmanotto-nieluun. IAF käyttää opetettuja koiria apunaan lintujen hätistelemiseksi pois kiitoradoilta, mutta lintuparville, jotka voivat olla hyvin laajoja ja tiheitä, ne eivät tietenkään mahda mitään. Yksi tällainen ”lentokoira” on mustavakoinen ”Strike”. Sotilaat kuvaavat sitä hyvin uskolliseksi ja osaavaksi, joka on pystynyt takomaan pelon lintujen mieliin sen hätistellessä niitä pois tukikohdan läheisyydestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154136#.T3Aw1dn3vO0
- Lähes 50 % gazalaisista syyttää Hamasia Gazan kaistaa runtelevasta polttoaine-pulasta, joka on pysäyttänyt sähköntoimituksia ja sairaaloiden toimia. Palestiinalaiset syyttivät, että eräs vauva kuoli, koska sähkökatkon vuoksi sen tarvitsemat apuvälineet eivät toimineet, mikä osoittautui vääräksi, vauva kuoli muista syistä. 21,2 % syytti Israelia polttoainepulasta, Abbasia 11.6 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154147#.T3AzBtn3vO0
- AP kertoo, että Egyptin perustuslakia laativaa 100 jäsenen paneelia hallitsevat islamilaiset puolueet. Heillä on lähes 60 jäsentä paneelissa mukaan lukien 37 parlamentin jäsentä, jotka sen kaksi kamaria valitsivat päivää aiemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154145#.T3A0R9n3vO0
- Venäjän presidentti Dmitri Medvedev totesi äskettäin, että Kofi Annanin välitystarjous on Syyrian presidentti Bashar Assadin viimeinen mahdollisuus selvittää maansa sisäinen kapinaliike. Taistelut armeijan ja kapinalisten välillä jatkuivat kuitenkin eilen sunnuntaina, jolloin ainakin 30 ihmistä, sotilaita ja siviilejä, sai surmansa, kertoo AFP. Syytökset huudetaan molemmilta puolilta FSA:n joukkojen syyttäessä, että Assadin armeija käyttää siviilejä suojanaan, mutta samaa tekee varmaan sekin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154142#.T3A1Jtn3vO0

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020