TORSTAI 29.03.12

1. USA:N ulkoministeriön lehdistöedustaja Victoria Nuland joutui journalistien ristituleen heidän kysellessään ministeriön kantaa Washington Free Beacon artikkeliin, jossa kerrottiin ministeriön kieltäytymisestä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina. The Weekly Standard lehden artikkelin mukaan Nuland kierteli asiaa keskiviikkona esitellessään eikä suostunut antamaan suoraa vastausta kysymykseen. The Washington Free Beacon oli aiemmin viikolla julkaissut ulkoministeriön virallisen tiedonannon, jossa esitettiin Israel ja Jerusalem erillisinä alueina. Virallisessa lehtijulkaisussa kerrottiin että ”vt.alisihteeri Kathleen Stephens matkustaa Algeriaan, Qatariin, Jordaniaan, Israeliin ja Jerusalemiin”. Kun Free Beacon oli julkistanut ulkoministeriön edellisen tiedonannon, se julkaisi pian uuden tiedonannon Washington Free Beacon lehdessä: ”Alivaltiosihteeri Kathleen Stephens matkustaa Algeriin, Dohaan, Ammaniin, Jerusalemiin ja Tel Aviviin.”

REPORTTERI esitti Nulandille kysymyksen: ”Eilen oli vähän sekaannusta ministeriön laatimassa tiedonannossa koskien pomosi matkaa. Onko ulkoministeriön kannan mukaan Jerusalem osa Israelia vai ei?” Nuland ei pystynyt/halunnut/uskaltanut antaa suoraa vastausta, vaan the Weekly Standardin artikkelin mukaan haki sopivaa muotoa: ”Well, tiedät kyllä, ettei asemamme Jerusalemiin ole muuttunut. Ensimmäinen lehti-ilmoitus oli virheellinen, ilman asianmukaista selvitystä. Annoimme uuden tiedonannon, jossa – eh – vt.alivaltiosihteeri Kahty Stephens matkustaa Algeriin, Dohaan, Ammaniin, Tel Aviviin ja Jerusalemiin. Jerusalemia koskeva politiikkaamme kuuluu pysyvän tilanteen kysymyksiin. Siitä tulee neuvotella asianosaisten keskeisissä keskusteluissa.”
Reportteri ei päästänyt Nulandia helpolla vaan tiukkasi: ”Onko USA:n omaksuman kannan mukaan Jerusalem Israelin pääkaupunki.” Nuland kiemurteli tästäkin vastaamatta suoraan kysymykseen suoraan, vaan totesi, ettei hän halua ennakoida keskustelujen tuloksia.
Reportteri tiukkasi vielä kahteen kertaan, tarkoittaako Nulandin kanta sitä, ettei USA:n omaksuman näkemyksen mukaan Jerusalem ole Israelin pääkaupunki, johon Nuland tuskastuneen tuntuisesti tokaisi, että hän esitti kantansa eikä siihen ole mitään lisättävää.

Myöhemmin kysymys otettiin uudelleen esille kysymyksellä, voisiko ulkoministeriön kanta Jerusalemista kiistanalaisena alueena koskea vain Itä Jerusalemia vai koko pääkaupunkia?
Nuland tokaisi näihin närkästyneenä: Olen vastannut siihen jo 17 kertaa, eikä minulla ole mitään lisättävää siihen.”
USA:n kongressi määritteli Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi lähetystöasetuksella 1955, joka läpäisi 104:n kongressin esityksen 23.lokakuuta 1995, jolla USA:n lähetystö määrättiin muutettavaksi Jerusalemiin viimeistään 31.toukokuuta 1999. Asetuksessa Jerusalem määritellään jakamattomaksi ja Israelin valtion pääkaupungiksi. Esitys hyväksyttiin laiksi senaatissa äänin 93-5, ja edustajainhuoneessa äänin 374-37. Ulkoministeriö eikä hallitus ole toimineet lain edellyttämällä tavalla, vaan presidentit ovat käyttäneet veto-oikeuttaan (vaver) siirtäen sen toimeenpanoa puoli vuotta kerrallaan.
Kysymys Jerusalemin asemasta Israelin pääkaupunkina on aiheuttanut paitsi toistuvia epämukavuuksia ja väärinymmärrystä myös kummastusta israelilaisten keskuudessa, kuten Jerusalemissa syntyneitten USA:n kansalaisten asemaan, joiden synnyintodistuksiin ei voida merkitä heidän syntyneen Israelissa, Jerusalemissa. Eräs asiaa koskeva syntymäpaikan toteaminen on USA:n oikeudessa päätöstä varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154272#.T3P-vtn3vO0

2. USA:n kongressille valmistuneitten tutkimusten mukaan, joka julkistettiin keskiviikkona, Iran on hajauttanut uraania rikastavat sentrifuginsa useisiin pieniin ”verstaisiin” sijoittaen ne pitkin laajaa maatansa. Raportin mukaan niiden tuhoaminen on ylivoimainen tehtävä, koska niiden olinpaikkaa ei tiedetä USA:ssa eikä Israelissa, kuten raportissa mainitaan perustuen useisiin USA:n kongressin asiantuntijoitten lausuntoihin ja haastatteluihin. Tämän johdosta sotilaalliset iskut Iranin ydin-laitoksia vastaan voisivat viivyttää sen ydinsuunnitelman toteuttamista puolella vuodella, kuten raportin laatijat kertovat.

Tämän johdosta raportissa arvioidaan, että kannattaa harkita tarkoin, onko aiheellista Israelin suorittaa yksipuolisia iskuja Iraniin, koska ne eivät saisi merkittävää muutosta aikaan.
Presidentti Obama vaatii lisää aikaa voidakseen arvioida, miten sanktiot vaikuttavat. USA asetti äskettäin puoli tusinaa uusia yhtiöitä kieltoon liiketoimista Iranin kanssa.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak keskusteli äskettäisen Saksan virkatoverinsa kanssa, joka niiden jälkeen valitti, että Barakin kanta iskuista Iraniin sai hänet epämukavaan asemaan, kun hän ei täysin tajunnut, mitä Barak halusi ja esitti.
Israelissa on viime päivinä levitetty arvioita, että päätös sotilaallisista toimista siirtyy joka tapauksessa ensi vuoteen, eli USA:n presidentinvaalien jälkeen.

OBAMA selvästi haluaa osoittaa nyt päättäväisyyttä Iranin ydinsuunnitelman estämiseksi voidakseen sillä kosia maansa juutalaisia äänestäjiä. Toiseksi hänen salaiseksi tarkoitettu mutta auki jääneen mikrofonin välittämä keskustelunsa Venäjän presidentti Medvedevin kanssa, jossa hän pyysi lisäaikaa (space), selittänee, että vaalien jälkeen hän suhtautuu ongelmallisiin ohjuspuolustussuunnitelmiin Euroopassa paljon joustavammin. Toiseksi hän on luvannut luovuttaa Venäjälle USA:n salaisiksi luonnehdittuja tietoja.
Jos tätä voidaan pitää ohjeena laajemminkin, Obama tulee pettämään monen odotukset päättäväisemmästä suhtautumisesta muslimivaltioihin.

TIEDOT Iranin uraanin rikastuslaitosten hajauttamisesta eri puolille maata ei ole yllätys, tietoja siitä on levitetty viime vuonna ja aiemminkin, jopa Iranin johtajien suulla.
USA:n kongressille laaditun tutkimusraportin julkistamisella haluttaneen vaikuttaa Israelin johtajiin, että he pidättäytyisivät yksipuolisista toimista. Iran on vuodesta toiseen pelannut onnistuneesti kissaa ja hiirtä IAEA:n kanssa väliin luvaten yhteistyötä väliin kieltäen kaiken. YK:n alaisen järjestön virkailijat myöntävät, että heidän tietonsa Iranin ydinsuunnitelman nykytilanteesta ovat entisestäänkin vähentyneet Iranin peittelyn takia. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=263852

3. FOREIGN POLICY makasiini kertoi keskiviikon artikkelissaan USA:n viranomaisten lausuntoihin perustuen, että Azerbaijan on myöntänyt Israelin ilmavoimille luvan toimia sen lentokentillä, eli kuten makasiinissa kerrottiin: ”Israel on ostanut lentokentän nimeltään Azerbaijan”. Iran on jo huomioinut tämän ja varoittaa Azerbaijania antautumasta Israelin talutukseen. Kuten artikkelissa todetaan, Israelin ei välttämättä tarvitsisi käyttää sen lentokenttiä sotilasiskujensa lähtöpaikkana Iraniin, mutta ne voisivat olla tarpeen etsintä- ja pelastustoimien suorittamiseksi mahdollisten ilmaiskujen jälkeen.

FOREIGN POLICY makasiini kertoo USA:n viranomaisten seuraavan huolestuneina Israelin ja Bakun välien kehittymistä peläten niiden avustavan Israelin ilmaiskuja Iraniin. USA ei ole niihin valmis, mutta pelkää joutuvansa mukaan joka tapauksessa, jos IAF iskee Iraniin.
USA ei myöskään pidä hyvänä Israelin ja Bakun välien lämpenemistä yhteistoiminnan asteelle, koska se häiritsee USA:n omia suunnitelmia alueella, ja öljy on siinä keskeisin yhteinen nimittäjä. Jerusalemin ja Bakun väliset suhteet alkoivat jo vuonna 1994. Iran on vastannut tähän aktivoimalla terrori-iskujaan juutalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan Bakussa. Ne on pystytty estämään onnistuneen tiedustelun avulla. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=263894

4. IDF ja Israelin poliisi valmistautuvat kaikin mahdollisin tavoin viikonvaihteen aikana odotettaviin ”marsseihin” sekä maan rajoja kohti kaikissa naapurimaissa että kolmessa palestiinalaiskaupungissa. Arvioiden mukaan satoja tuhansia ihmisiä, joukossa Palestiinan asialle vihkiytyneitä aktivisteja kymmenistä maista, tullee osallistumaan tilaisuuksiin.

MAROKOSSA järjestetään omat marssit kolmesta kaupungista, Casablanka, Fez ja Meknes. Rabatin marssit olivat ilmeisesti kenraaliharjoitukset perjantaina järjestettäville massa-marsseille, joita seuraavat pari päivää myöhemmin Rabatissa palestiinalaisia kannattavien järjestöjen valmistelemat massamarssit, joihin odotetaan satoja tuhansia ihmisiä.
JORDANIA sallii marssijoitten kokoontua Jordanjoen varrelle paikkaan, jossa Jeesuksen uskotaan saaneen kasteen Johannes Kastajalta. Tilaisuus on poliisin ja armeijan tarkassa valvonnassa, siellä pidetään puheita ja huudetaan iskulauseita, mutta heitä ei päästetä rajan yli Israelin puolelle, vakuuttaa pääministeri Awn Shawkat Al-Khasawneh, mutta lupaa hallituksen avustavan ja tukevan marssijoita.
SYYRIAN uskotaan pysyttelevän omien ongelmiensa parissa, mutta se voi olla toiveajattelua.
Egyptin beduiineilla voi olla intressejä pyrkiä Israelin rajalle mutta vain Egyptin armeijan luvalla.
Gazasta on odotettavissa erillisiä ryhmiä raja-aidalle, mutta ei ehkä koordinoituja massoja.
PA:n alueilla marssien järjestäjä Said Yakin sanoi, että marsseja järjestetään kolmessa kaupungissa, mutta että ne pysytetään kaupungin rajojen sisällä. IDF on koordinoinut yhteistoimintaa PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa yhteenottojen välttämiseksi.
IDF on hankkinut runsaasti mellakanhillitsemis-välineistöä suurten massojen hallitsemiseksi tarkoituksella välttää siviiliuhreja.
HUHTIKUUN 15. ja 16 päivinä Israeliin pyrkii 1500 – 2000 ulkomaalaista aktivistia lentoteitse osallistuakseen Hebronissa järjestettäviin tilaisuuksiin, joilla on tarkoitus ”murtaa Israelin harjoittamat Länsirannan eristämisyritykset”.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4209532,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon päätti osallistua arabiliiton Bagdadin Syyriaa koskevaan kokoukseen ja esittää Kofi Annanin laatiman Syyrian rauhansuunnitelman liiton kokouksen käsiteltäväksi. Presidentti Bashar Assad teki selväksi ennen arabiliiton kokousta, josta Syyrian osanottaja on suljettu pois, ettei hän hyväksy mitään arabiliiton laatimaa suunnitelmaa, mutta hän hyväksyi Annanin suunnitelman. Sen pitäisi jo olla toiminnassa, mutta taisteluja on käyty siitä huolimatta Assadin armeijan pyrkiessä karkottamaan kapinalliset kaupungeista ennen joukkojensa vetämistä pois niiden ympäriltä. Kuolonuhrien lukumääräksi arvioidaan nyt 9 000 siviiliä, ja lisäksi parituhatta turvallisuusmiestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263902
- JP:n artikkelissa todetaan, että globaalin Jerusalem-marssin lähestyessä, taistelua käydään jo täysin rinnoin median välineissä ja erityisesti web-sivuilla. Marssin kansainväliset järjestäjät Paul Larudee, Feroze Mithiborwala ja Ali Mallah selittävät web-sivuillaan, ettei marssin tarkoituksena ole esittää Israelia laittomaksi. Päinvastoin ”Israelin harjoittama politiikka antaa kuvan maasta, joka harjoittaa etnistä puhdistusta ja polkee ihmisoikeuksia”. Kaikki kolme ovat osallistuneet pro-palestiinalaisten järjestöjen perustamiseen, ja osallistuneet erilaisiin Israelin vastaisiin operaatioihin sen saattamiseksi epäilyttävään asemaan. He väittävät marssien olevan aseettomia ja väkivallattomia, rauhanomaisia ilman tarpeetonta ärsytystä. Israelia tukevat ryhmät toteavat, että viime vuonna samoin argumentein järjestetyt massamarssit Israelin rajoille aiheuttivat useita ihmisuhreja, ja että niiden tarkoituksena on harjoittamansa kiihotuksen kautta aloittaa kolmas intifada. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=263833
- TOULOUSIN juutalainen Ozar Hatora koulu on saanut uhkaavia puhelinsoittoja ja vihamaileja, joista on raportoitu kaupungin yleiselle syyttäjälle tutkimusten aloittamiseksi. Tämä nostaa erillisen sarjamurhatapahtuman osaksi Israelin ja palestiinalaisten välistä kamppailua, mihin murhaaja Mohamed Merah viittasi puhuessaan poliisin kanssa ennen poliisin ryntäystä asuntoon. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=263859
- JP:n artikkelissa tarkastellaan juutalaisten valmistautumista viettämään pessahia, pääsisäistä, joka alkaa kahdeksannessa, Nisan, kuussa täydenkuun aikaan, joka tänä vuonna sattuu perjantaihin, kuudes huhtikuuta auringon laskiessa. Silloin vietetään seder-ateria jokaisessa juutalaiskodissa maailmassa. Kristityt pyrkivät järjestäydyttyään kirkoksi tekemään selvän pesäeron juutalaisen pääsiäisen ja kristittyjen pääsiäinen (easter) välille, etteivät ne sattuisi samaan aikaan. Todellisuudessa niiden pitäisi olla samaan aikaan, sillä Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin pääsiäisen aikaan.
http://www.jpost.com/Travel/Jerusalem/Article.aspx?id=263776

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019