Posts

Showing posts from March 4, 2012
PERJANTAI 09.03.12

1. PÖLYN alkaessa laskeutua Washingtonin korkean tason keskustelujen ja puheitten jälkeen alkaa myös paremmin selvitä, mitä kukin tarkoitti ja mikä on todellinen tilanne Israelissa suhteessa koko maailmaa koskeviin kysymyksiin. Palestiinalaiset ovat ilmoittaneet pettymyksensä ja pahoittelunsa, että heidän esittämänsä Israelia koskevat syytöksensä ja omaa valtiotaan koskevat suunnitelmansa ovat ajautuneet jonnekin sivuraiteelle, ja miettivät nyt kuumeisesti, mitä pitäisi tehdä, ettei koko prosessi unohdu sinne lopullisesti. He valittavat, että koko maailman media puhuu ja välittää tietoja vain Iranista ja sen mahdollisesta pommista ja siitä, kuka sinne iskee vai iskeekö kukaan ja koska.
Abbasin lupaama ”kaikkien kirjeiden äitikin”, jonka hän suurieleisesti haluaa osoittaa sekä USA:n että EU:n, YK:n ja Venäjän johtajille ja viimeksi myös Netanyahulle, on siirtynyt etusivulta sisäsivuille, josta lukija hätäisesti lukaisee vain otsikon siirtyen nopeasti kiinnostavampi…
TORSTAI 08.03.12

1. KARMEA totuus näyttää vähitellen pääsevän IAEA:n pääsihteerin Yukia Amanon paksuun kalloon, ettei Iran selvitä kaikkia toimiaan YK:n ydinteollisuuden valvovalle elimelle. Amano asetteli sanansa kuitenkin hyvin varovaisesti lisäten määreen: ”Minun mielestäni”, voidakseen tarvittaessa vetää sanansa takaisin todeten ”ne on otettu pois asiayhteydestä”, kuten termi kuuluu. Joka tapauksessa Amanossa on havaittavissa pientä kehitystä parempaan suuntaan. Hän selvitti keskiviikkona, ”ettei Iran ole ollut yhteistyöhaluinen käsiteltäessä Iranin ydinsuunnitelmaa, eikä luultavasti ole paljastanut joitain installaatiota”, kuten hän runoili.
”Iran ei kerro meille kaikkea. Tämä on minun mielipiteeni. Me pyydämme Irania toimimaan kanssamme positiivisesti. On avoimia kysymyksiä, joihin emme ole saaneet vastauksia.”

AMANO vakuutti, että Iran on antanut selvityksen useista laitoksistaan, ja ne toimivat IAEA:n valvonnassa palvellen rauhanomaista tarkoitusta. ”Mutta siellä on myös, sie…
KESKIVIIKKO 07.03.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun keskustelut presidentti Barack Obaman kanssa sekä sen jälkeen hänen ja eri vaikuttajien puheitten jälkeen kuvio suhteessa Iranin ydin-suunnitelman toteuttamiseen alkaa hahmottua. Se, mitä sieltä paljastuu, ei sinänsä sisällä mitään uutta, mutta vahvistaa aiempia käsityksiä ja epäilyksiä Obaman suhtautumisesta.
Paljastukset vahvistavat myös yhä yleisemmin vakiintuneita käsityksiä Obaman pitäytymisestä islamin uskoon, vaikka hän väittää olevansa kristitty. Islamin opetuksen mukaan tällainen ”epärehellinen käytäntö” salata todellinen islamin uskonsa on sallittua, jos se palvelee suurempia päämääriä.
Netanyahun ja Obaman tapa suhtautua Iranin ongelmaan ja sen ydinasehaaveitten karsimiseksi voitaisiin kiteyttää seuraaviin näkökohtiin.

OBAMA kehottaa tarkastelemaan, ”mitä seurauksia sota Irania vastaan tulisi aiheuttamaan niille, jotka joutuvat taistelemaan Iranin maaperälle, mutta jättää koskemattomiksi ne, jotka sotaa haluavat”…
TIISTAI 06.03.12

1. PRESIDENTTI Barack Obaman ja pääministeri Benyamin Netanyahun odotettu ja jännitetty tapaaminen eilen Valkoisen Talon soikeassa (oval, munanmuotoinen) huoneessa ei tuottanut ainakaan julkisuuteen tarkoitettuja sopimuksia, mutta ei yllätyksiäkään, mitä poliittiset tarkkailijat pitävät keskustelujen parhaana saavutuksena. Heidän lehdistö-tilaisuudessa antamissaan lausunnoissa keskustelujen jälkeen vain sivuttiin aiemmin annettuja lausuntoja ja puheita heittämättä raflaavia uutispommeja. Heidän lehdistön edessä käyttämänsä termit ja elekieli noudattelivat kuitenkin sopivuusnormeja vihjaamatta henkilökohtaisiin tuntemuksiin, joskin niitäkin lienee ollut silotellun hymyilyn ja käden-puristusten takana. Mitä he kahden kesken keskustelivat, on heidän salaisuutensa.
OBAMA on pystynyt omaksumaan huolettoman rennon tavan esiintyä julkisesti, mikä tehoaa varomattomaan katselijaan osaltaan selittäen hänen kansansuosionsa.
NETANYAHU sen sijaan ei ole pystynyt irrottautumaan e…
MAANANTAI 05.03.12

1. USA:N presidentti Barack Hussein Obama piti eilen puheensa AIPAC:in konferenssissa heti presidentti Shimon Peresin puheen jälkeen. Obaman puhe oli sävyltään juuri sellainen, kuin mitä häneltä odotettiin presidentin vaalivuonna, jolloin juutalaisten äänet ovat tärkeitä. Obama vakuutti, ettei hän kainostele turvautumaan sotilaallisiin toimiin Irania vastaan, jos sille asetetut kovennetut sanktiot eivät tuota tulosta, eli kuten hän totesi: ”En minulla ole laajentumispolitiikkaa. Minun politiikkani on estää Irania saamasta ydinasetta”, hän vakuutti. ”En epäröi käyttää voimaa, kun se on tarpeellista Yhdysvaltojen ja sen intressien puolustamiseksi”. Toiseksi hän selitti, että Iranin tulisi tiedostaa USA:n päättäväisyys, kuten ”heidän ei tulisi myöskään epäillä Israelin itsenäistä oikeutta tehdä omat päätöksensä, mitä maan turvallisuuden puolustaminen vaatii”.

OBAMA kuitenkin sekoitti korttipakkansa uudelleen todetessaan, ”ettei Iranilla ole vielä ydinasetta, joten ai…
SUNNUNTAI 04.03.12

1. USA:N presidentti Barack Obama määritteli The Atlantic makasiinissa antamassaan haastattelussa näkemyksensä Iranin tilanteesta ja varsinkin sen ydinteollisuuden tilasta. Haastattelu on tärkeä hänen maanantaina 05.02.2012 Israelin pääministeri Benyamin Netanjahun kanssa käymiensä keskustelujen kannalta, joiden oletetaan olevan heidän viimeisensä ennen USA:n presidentinvaaleja marraskuussa tänä vuonna. Toivottavasti ja hyvin luultavasti Netanyahu tutustuu huolella haastatteluun, koska Obaman näkemykset voivat poiketa niistä, joita Israelin johto omiin tietoihinsa perustuen pitää oikeina.

Obaman haastattelu julkaistiin ”The Atlantic” makasiinissa toinen päivä maaliskuuta.
Hän selitti haastattelussa, ettei Iran ole vielä saanut ydinasetta, ja että sillä on vielä pitkä matka sen valmistamiseen, mikä antaa USA:lle runsaasti harkinta-aikaa.
Hän vakuutti haastattelijalle, että Israelin johto on hänen kanssaan samaa mieltä.
Debkafilen artikkelissa todetaan, ettei tämä…