SUNNUNTAI 04.03.12

1. USA:N presidentti Barack Obama määritteli The Atlantic makasiinissa antamassaan haastattelussa näkemyksensä Iranin tilanteesta ja varsinkin sen ydinteollisuuden tilasta. Haastattelu on tärkeä hänen maanantaina 05.02.2012 Israelin pääministeri Benyamin Netanjahun kanssa käymiensä keskustelujen kannalta, joiden oletetaan olevan heidän viimeisensä ennen USA:n presidentinvaaleja marraskuussa tänä vuonna. Toivottavasti ja hyvin luultavasti Netanyahu tutustuu huolella haastatteluun, koska Obaman näkemykset voivat poiketa niistä, joita Israelin johto omiin tietoihinsa perustuen pitää oikeina.

Obaman haastattelu julkaistiin ”The Atlantic” makasiinissa toinen päivä maaliskuuta.
Hän selitti haastattelussa, ettei Iran ole vielä saanut ydinasetta, ja että sillä on vielä pitkä matka sen valmistamiseen, mikä antaa USA:lle runsaasti harkinta-aikaa.
Hän vakuutti haastattelijalle, että Israelin johto on hänen kanssaan samaa mieltä.
Debkafilen artikkelissa todetaan, ettei tämä lausunto pidä yhtä tosiasiain kanssa.
Artikkelissa viitataan IDF:n entisen sotilastiedustelun johtajan Amos Yadlinin lausuntoon, joka julkaistiin New York Time-lehdessä torstaina 01.03., jossa hän sanoo tähän tapaan: ”Pyyntö Israelin johtajille mukautua Amerikan aikatauluun ja antaen siten Israelille avoinna olevan ikkunan sulkeutua, asettaa Washingtonin Israelin turvallisuuden takaajaksi – suunnaton uskon hyppäys israelilaisille Iranin uhkaavan ydinpommin varjossa.”

DF:n artikkelissa todetaan, että nämä mielipiteet edustavat periaatteellista erimielisyyttä presidentti Obaman ja pääministeri Netanyahun näkemysten välillä vain kolme päivää ennen johtajien tapaamista Valkoisessa Talossa päättääkseen, miten ja koska estää Irania nousemasta ydinasekerhoon.
Obama vakuutti haastattelussa, että USA on päättänyt, ettei Iran tule saamaan ydinasetta, ja lisäsi: ”Enkä puhu pehmosia – Kun USA sanoo, ettei ole hyväksyttävää, että Iran saa ydinpommin, se tarkoittaa sillä täyttä totta”, tarkoittaen ettei USA:n politiikka ole muuttunut. Obama vakuutti tämän jälkeen Iranin vastaisten sanktioitten ja rajoitusten toimivan.
DF:n artikkeli tähdentää, että Obaman haastattelun ja USA:n muitten johtajien viimepäivien kovat puheet USA:n päättäväisyydestä Iranin ydinaseen estämiseksi on tarkoitettu Israelin johtajien ja AIRPAC:n konferenssiin kokoontuvan 14 000:n kokousvieraan mielipiteitten pehmittämiseksi.
Konferenssi alkaa 04.03., ja Obama osallistuu siihen pitäen puheen, jossa hän esittänee tarkemmin näkemyksiään USA:n Irania koskevista suhteista.

DF:n artikkelissa todetaan, että Obama vähättelee erimielisyyksiä USA:n ja Israelin välillä, ja pyrkii esittämään asiat ikään kuin niistä olisi sovittu välittämättä Israelin poliittisten, sotilaallisten ja tiedustelujohtajien sekä turvallisuus asiantuntijoitten eriävistä lausunnoista.
Yadlin sanoi asian näin: ”Päätöksenteon aika on silloin, kun Iran aloittaa ydinlaitostensa sijoittamisen turvaan onnistuneilta iskuilta, mitä Israelissa kutsutaan immuniteetiksi”. Israelin turvallisuusmiehet arvioivat, että Iran on toisella ellei kolmannella asteella laitostensa sijoittamiseksi suojattuihin tiloihin ja immuniteetin verhoamiksi. Uutiset kertoivat jo pari viikkoa sitten, että Iran on aloittanut uraaninrikastamisen siirtämiseksi Fordon maanalaisiin tiloihin.
Netanyahu on aiemmin pyytänyt Obamaa määrittelemään punaiset varoituslinjat, joiden ylittäminen tietäisi sotaa, mutta Obama kieltäytyi. Nyt Netanyahu sanoo, ettei hän edes pyydä niitä. Yadlin toteaa, että USA:lla on kaikki edellytykset estää Irania saamasta pommia, mutta viivyttelee sitovien päätösten tekemistä lukuisista varoituksista huolimatta. http://www.debka.com/article/21788/

2. Pääministeri Benyamin Netanyahu selvitteli omaa näkemystään Iranin ydinaseesta ja sen valmistumisen estämisestä tavatessaan Ottawassa Kanadan pääministeri Stephen Harperin, joka kaikissa käänteissä osoittaa harvinaista lämpöä ja ymmärrystä Israelia kohtaan.
Netanyahu selitti tähän tapaan: ”Juuri nyt Iran tuntee taloudellisten sanktioitten painon, ja se voi pyrkiä helpottamaan painostusta suostumalla neuvotteluihin.” Netanyahu vakuutti Israelin pyrkivän ratkaisemaan Iranin ongelman rauhanomaisesti, mutta varoitti samalla, että ”Iran täytyy pystyä estämään neuvottelujen käyttämisestä ajan voittamiseksi ydinsuunnitelmansa edistämiseksi, eikä tule taas kerran joutua tähän ansaan”.
NETANYAHU selitti, että Iranin tulee alistua määrättyihin vaatimuksiin ennen neuvottelujen aloittamista: Sen täytyy purkaa uraanin rikastuslaitoksensa Fordossa, Qomin lähellä.
Iranin tulee lopettaa uraanin rikastaminen kaikkialla maassa, ja sen täytyy luovuttaa kaiken yli 3.5 %:n tasoon rikastamansa uraanin.
”Mikään vähempi kuin tämä antaa Iranille mahdollisuuden jatkaa ydinohjelmaansa toisilla keinoilla, mitä ne ovat tehneet tähän saakka”, hän selitti.
Netanyahun lausunto tulee aikana, jolloin Iranin johto on vihjaillut voivansa aloittaa uudelleen keskustelut länsimaitten ja IAEA:n kanssa, ilmeisesti kovien sanktioitten vuoksi.
Netanyahu kielsi olettamukset, että hän pyytäisi Obamaa asettamaan uudet punaiset linjat, joiden ylittäminen aiheuttaisi USA:n vaatimusten kovenemisen. Hän selitti, että sellaisten linjojen vaatiminen rajoittaisi Israelin vapauden itsenäisiin päätöksiin, eikä hän halua sitä.

KANADAN pääministeri Stpephen Harper sanoi maansa kannattavan Iranin ydinaseen rakentamisen estämistä, mutta kehotti käyttämään kaikki mahdolliset keinot ongelman ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. Hän sanoi täysin ymmärtävänsä Israelin oikeuden puolustautua sen olemassa oloa uhkaavaa vaaraa vastaan itsenäisenä, juutalaisena valtiona.
Netanyahu käytti kaikkia positiivisia ja kiitteleviä termejään ilmaistakseen kiitollisuutensa saamastaan lämpimästä vastaanotosta ja ennen kaikkea Kanadan antamasta tuesta Israelille, mikä on osoittautunut entistä harvinaisemmaksi maailmassa.
Netanyahu on Ottawassa vielä maanantaiaamuna ja kuuntelee siellä Obaman pitämän puheen AIPAC:in konferenssissa ennen tapaamistaan Kanadan juutalaisjohtajia ja maan opposition edustajia. (JP, Herb Keinon)

3. PA:n johto luimistelee edelleen kaikkia pyyntöjä ja vaatimuksia vastaan tulla yhteisen neuvottelupöydän ympärille Israelin kanssa.
Armeijan radion mukaan PA esitteli uudet vaatimuksensa, joihin Israelin tulee suostua pitävästi ennen minkäänlaisten keskustelujen aloittamista.
Raportti perustuu Al-Arabiya verkoston julkistamiin tietoihin, joiden mukaan Israelin tulee suostua 1967 sotaa edeltäviin 1949 aselepolinjoihin Palestiinan valtion rajoiksi vähäisin maan vaihdoin samansuuruisina Israelin sisällä; lopettaa kaikki rakennustoiminta Juudean ja
Samarian sekä Jerusalemin itäosien juutalaisyhteisöissä.

JERUSALEMIN itäosilla PA tarkoittaa useita lähiöitä, jotka Israel liitti valtioonsa 1967 puolustussodan jälkeen ja on rakentanut niistä kukoistavia uusia lähiöitä, jotka liittyvät oleellisesti pääkaupungin kokonaiskuvaan.
Edelleen PA vaatimuksena on kaikkien Israelin tuomioistuinten eri pituisiin vankeus-rangaistuksiin tuomitsemien terroristien vapauttaminen, antaen etusijan ennen 1993 tuomituille.
Raportin mukaan PA esittelee vaatimuksensa ensin USA:n hallitukselle ja sen jälkeen Israelille. PA on järjestelmällisesti kieltäytynyt neuvotteluista Netanyahun hallituksen kanssa sen kolmivuotisen hallitusvallan aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153378#.T1MfJnn3vO0
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkaa taas kerran peruuttaa Oslon sopimukset ja vaatia uusia sopimuksia Israelin kanssa, ellei Netanyahu suostu hänen kaikkiin esittämiinsä vaatimuksiin ennakkoehtoina rauhankeskustelujen jatkamiseksi. Jordanian pääministeri Nasser Judah välittää Abbasin asiaa koskevan kirjeen Israelille, EU:lle ja YK:lle.
PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo kuitenkin kiistää sellaisen kirjelmän olemassa olon, ja kutsuu tietoja siitä vain huhuiksi ilman todellisuutta.
PA on toistamiseen varoittanut lopettavansa turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa, mutta sen taustalla voi olla halu rauhoittaa Hamasia, joka vaatii sitä edellytyksenä yhteishallitukselle.
PA tullee jatkamaan yrityksiään saada valtionsa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153386#.T1MidHn3vO0
ynetnews.com kertoo, että Abbasin kirje Israelille ja kvartetin jäsenille osoittaa joko epätoivoa tai uhkavaatimusta, viimeisenä mahdollisuutena alistua PA:n vaatimuksiin, tai PA turvautuu mihin tahansa Israelin vastaiseen optioon, ellei Israel jousta maaliskuun aikana. Uhkauksen mukaan PA käyttää kaikkia YK:n järjestöjen antamia kanavia Israelin vastaisissa toimissaan, ja uusii valtiohakemuksensa YK:ssa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4197303,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
- Assad antoi sotilasjohtajilleen käskyn valmistautua iskemään ohjuksillaan Israeliin, jos Syyriaa vastaan hyökätään. Uutinen julkistettiin jordanialaisella ”Our Countrys News” web-suvilla perjantaina. Artikkelin mukaan Assad tapasi armeijan johtajia salaisessa kokouksessa viime torstaina. Assad kehotti iskemään varsinkin Israelin sotilaskenttiä vastaan. Syyriaan perustetussa tilannekeskuksessa ovat mukana Syyrian, Iranin ja Hizbullahin sotilasedustajat. Samanlainen tilannekeskus on avattu Hizbullahin toimesta Libanonissa sekä Iranissa. Niiden tarkoituksena on koordinoida Israelin vastaiset iskunsa. Hizbullah rakensi oman maanalaisen tietoliikennekaapelin Libanoniin, josta se on yhteydessä vastaavaan Syyriassa ja edelleen Iraniin. Israelin armeijan upseerit ja puolustusministeriön johtajat ovat varoitelleet, että Assadin hallituksen kaatuessa Syyrian ohjus- ja massatuhoaseet voivat joutua Hizbullahin käsiin. Iran on kiihdyttänyt aseitten toimituksia Assadin armeijalle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153392#.T1Mncnn3vO0
- Gazan terroristit ampuivat viisi rakettia sapatin aikana Israeliin. Ne putosivat Eshkolin alueille aiheuttamatta taloudellista ja fyysistä vahinkoa. Rakettituli oli alkanut jo perjantaina, mutta osumatarkkuus oli yhtä heikko silloinkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153382#.T1Mqa3n3vO0
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh syytti Egyptiä jatkuvista häiriöistä kaasuntoimituksissa, mikä aiheuttaa katkoksia alueen sähkönjakelussa. Gazan ainoa sähkövoimala toimii tuotetun polttoaineen varassa. Egypti tarjoutui viemään polttoainetta Gazaan Israelin kautta, mutta Hamas kielsi sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153389#.T1MrXHn3vO0
- USA:n virkailijat kertovat, että Iran on kiihdyttänyt aseitten ja ammusten toimituksia Assadin armeijalle Syyriaan kapinallisten vastarinnan lopulliseksi murskaamiseksi. Punainen Risti on yrittänyt saada lupaa päästä Homsin lähiöön, mutta armeija ei ole halukas sallimaan ulkomaalaisten pääsyä kaupunkiin. Syyrian viranomaisen Kassam Salimanin mukaan Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkoja on saapunut Syyriaan, jossa ne seuraavat tilannetta Damaskoksen tilannehuoneesta (war room) käsin. Näitä ”mustapartaisia miehiä” on nähty Syyriassa jo viikkojen ajan. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-iran-boosting-syria-military-aid-amid-escalating-crackdown-1.416336
- Viikonvaihteen runsaat sateet nostivat Kinneretin vedenpintaa 20 sm, ja sateitten alkamisesta lähtien 30 sm. Jerusalem sai sateita 168 mm, Ariel 93 ja Tel Aviv 58 mm. Maan pohjoisosaan satoi runsas lumipeite, ja tulvia on esiintynyt monin paikoin. 7-vuotias tyttö joutui veden kuljettamaksi Samariassa, ja vaikka hänet saatiin elävänä ylös, hän kuitenkin menehtyi. http://www.haaretz.com/news/national/kinneret-rises-20-centimeters-after-israel-s-stormy-weekend-1.416339
- Venäjältä tulleet kylmät tuulet lumisateineen yltyivät paikoin puuskaisiksi myrskyiksi, jotka kaatoivat puita ja sähköpylväitä varsinkin ranta-alueilla. http://www.haaretz.com/news/national/storm-wreaks-havoc-on-israeli-streets-knocking-over-trees-1.415554

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020