TORSTAI 08.03.12

1. KARMEA totuus näyttää vähitellen pääsevän IAEA:n pääsihteerin Yukia Amanon paksuun kalloon, ettei Iran selvitä kaikkia toimiaan YK:n ydinteollisuuden valvovalle elimelle. Amano asetteli sanansa kuitenkin hyvin varovaisesti lisäten määreen: ”Minun mielestäni”, voidakseen tarvittaessa vetää sanansa takaisin todeten ”ne on otettu pois asiayhteydestä”, kuten termi kuuluu. Joka tapauksessa Amanossa on havaittavissa pientä kehitystä parempaan suuntaan. Hän selvitti keskiviikkona, ”ettei Iran ole ollut yhteistyöhaluinen käsiteltäessä Iranin ydinsuunnitelmaa, eikä luultavasti ole paljastanut joitain installaatiota”, kuten hän runoili.
”Iran ei kerro meille kaikkea. Tämä on minun mielipiteeni. Me pyydämme Irania toimimaan kanssamme positiivisesti. On avoimia kysymyksiä, joihin emme ole saaneet vastauksia.”

AMANO vakuutti, että Iran on antanut selvityksen useista laitoksistaan, ja ne toimivat IAEA:n valvonnassa palvellen rauhanomaista tarkoitusta. ”Mutta siellä on myös, siellä voi olla toisia laitoksia, joista emme ole saaneet selvityksiä, ja meillä on vihjeitä tai todisteita, että Iran puuhaa niissä jotain, joiden uskomme liittyvän ydinräjähteiden kehittämiseen.”
Amanon lausunto edeltää Iranin keskiviikkona antamaa suostumusta aloittaa neuvottelut Iranin ydinsuunnitelmasta kuuden maan yhteisen kannan perusteella. Pyynnön neuvottelun aloittamiseksi vuoden tauon jälkeen esitti EU:n ulkoasiaintoimiston päällikkö Catherine Ashton ilmeisesti todettuaan sotilaallisen ratkaisun nousevan entistä todennäköisemmäksi.
Sota Irania vastaan voisi aiheuttaa katastrofin Euroopan taloudelle, joka ilman uusia häiriöitäkin häilyy taloudellisen kuilun partaalla. Öljyn hinta voisi erään arvion mukaan nousta yli kolminkertaiseksi, vaikka Saudi Arabia onkin luvannut täyttää Iranin toimitusten keskeytymisen aiheuttaman vajauksen.

USA:n ja viiden muun maan muodostaman ryhmän tarkoituksena oli ensin taivuttaa IAEA:n 35 jäsenen hallintoneuvosto laatimaan julkilausuma, jossa Iranin haluttomuutta antaa tarvittavia tietoja sen ydinasetoimista olisi vakavasti arvosteltu. Lausuntoon olisi sisältynyt epäilyt ydinaseen testaamisesta Parchin sotilastukikohdassa. Nyt Iranin annettua IAEA:n tarkastajille luvan vierailla tukikohdassa, sen pelätään käyttävän paperisodan viivyttämän ajan raskauttavien todisteiden hävittämiseen alueelta. Iranin lupautuessa neuvotteluihin julkilausuman tarpeellisuus poistuu toistaiseksi, kuten Kiinan ja Venäjän edustajat toteavat.
Huomio on nyt siirtynyt 5+1 maan yhteisen lausunnon laatimiseksi IAEA:n hallitukselle. Sen pääsisältönä uskotaan olevan kehotus Iranille toimia yhteistyössä IAEA:n kanssa.
Neuvottelujen päivämäärää ei ole vielä sovittu. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=260927

2. ISRAEL on varovaisen optimistinen Iranin suostuttua neuvotteluihin maailman johtavien valtioitten kanssa, totesi pääministeri Netanyahun turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Yaakov Amidror eilen. Hän totesi pääministerin lausuneen, että ”hän olisi onnellinen, jos Iranin ydinasehaaveet voitaisiin poistaa tai väitteet niistä todettaisiin perättömiksi”.
EU:n poliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton antoi tiistaina virallisen suostumuksen aloittaa neuvottelut Iranin kanssa. Aloite niistä tuli hänen taholtaan. Viiden johtavan maan edustajat vahvistettuna Saksalla sanovat odottavansa, että neuvotteluissa tapahtuu todellista edistystä, eikä Iran käytä niitä vain ajan voittamiseksi, kuten pelätään.
IRANIN tiedetään kiihdyttäneen uraanin rikastustoimiaan asentamalla entistä nopeampia sentrifugeja rikastuslaitoksiinsa ja lisäämällä niiden lukumäärää. Toiseksi Iran on aloittanut keskeisten rikastuslaitosten siirtämisen maanalaisiin tiloihin, kuten Fordo Teheranin lähellä.

PÄÄMINISTERI Netanyahun ja presidentti Obaman välisissä keskusteluissa maanantaina Washingtonissa ei saatu yhteistä linjaa USA:n ja Israelin välillä. Obama pyrki saamaan Netanyahulta vakuutuksen olla hyökkäämättä Iraniin, tai ainakin ilmoittaa siitä ennen iskua, sekä mahdollisesta päivämäärästä, joihin Netanyahu ei halunnut sitoutua.
Obama antoi ymmärtää, ettei USA halua hyökätä nyt, ei vaalivuonna, eikä haluaisi, että Israel sotkisi hänen vaalityönsä kriittisellä hetkellä mahdollisesti vetäen USA:n mukaan Iranin sotaan ja jännittyneen rauhantilan dramaattisen muutokseen Persianlahdella.
Netanyahu esitti Obamalle kantanaan, että Iranin tulee luopua kaikesta yli 3.5 %:n tasoon rikastamastaan uraanista. Iranin tiedetään rikastavan uraania 20 %:n tasoon, josta sen rikastaminen ydinaseen vaatimaan 93 %:n tasoon tapahtuu paljon nopeammin, eli Iran voisi 3-4 kuukauden sisällä rikastaa uraania tarpeeksi ainakin 2-3 atomipommia varten.
Netanyahun vaatimuslistalla oli myös, että Iranin tulee purkaa muutamat uraanin rikastus-laitoksistaan, joita se ei tarvitse sähkön tuottamiseen, sekä antaa IAEA:n tarkastajille täysi oikeus rikastuslaitostensa jatkuvaan valvontaan.
Washingtonin korkean tason keskustelut jättivät maailman haukkomaan henkeään seuratessaan, miten Iranin takalukko avataan, sodan vai neuvottelujen avulla. Israelin voi olla vaikea iskeä Iraniin neuvottelujen aikana, mutta jännitys nousee välittömästi, jos niissä ei saavuteta edistystä tai ne keskeytyvät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153547#.T1hUn3n3vO0
Iranin epäillyltä ydinpommin testialueelta otettujen satelliittikuvien perusteella diplomaatit ovat voineet todeta, että Iran siivoaa mahdollisia raskauttavia todisteita armeijan Parchin tukikohdasta. Kuvien perusteella nähdään, että kuorma-autoja liikutellaan tukikohdassa ja maansiirto-töitä suoritetaan. Todisteet ovat tietenkin vain kaukaa otettuja kuvahavaintoja. http://www.haaretz.com/news/middle-east/satellite-images-show-iran-cleaning-secret-nuclear-activity-sources-say-1.417182

3. DEBKAFILE raportoi, että vastoin aiempia käsityksiä Iranin tilanteen ohella USA:n ja Israelin johtajat käyttivät huomattavan ajan 05.03.12 keskusteluistaan Syyrian satojen biologisten ja kemiallisten kärjin varustettujen ohjusten aiheuttamaan uhkaan. Amerikkalaisten käsityksen mukaan Syyrian presidentti Bashar Assad voi nurkkaan ahdistettuna turvautua niihin hyökkäyksissään sekä Israelia että Turkkia vastaan.
DF:n artikkelin mukaan Obama kehotti Netanyahua nopeasti palauttamaan täysin hunningolla olevat diplomaattiset suhteensa Turkin kanssa, sillä Syyrian ohjusten aiheuttama uhka on tällä hetkellä akuutimpi ja vaarallisempi kuin Iranin ydinasehaaveet. Tämän uhkan torjumiseksi Israel tarvitsee Turkin armeijan yhteistoimintaa, sanovat amerikkalaiset.

DEKAFILEN artikkelissa todetaan, että Assad voi turvautua tähän siinäkin tapauksessa, että ulkomaiset joukot tunkeutuvat Syyrian alueelle siviilipakolaisille tarkoitettujen suoja-
vyöhykkeiden perustamiseksi.
Tiistaina, kuudes maaliskuuta, Turkin pääministeri Erdogan esitti toistamiseen turva-vyöhykkeen perustamista Syyrian puolelle rajaa, ja Israelin ulkoministeri Lieberman tarjosi Israelin apua syyrialaisille pakolaisille. DF arvioi, että Assad voi nähdä nämä provokaatioiksi, mitkä vaativat jyrkkiä vastatoimia, kuten ei-tavanomaisin kärjin varustetut ohjusiskut.
Israelin kotipuolustuksen ministeri Matan Vilnai on valmistellut 14 yleistä väestönsuojaa druusiväestön asuttamilla alueilla Karmelissa, Daliat al-Carmel ja Usufiya. Niihin mahtuu yhteensä 3000 ihmistä.
Toiseksi Assad voi käyttää niitä Israelia vastaan Iranin pyynnöstä, jos sitä vastaan hyökätään. Kolmantena vaihtoehtoa DF näkee mahdollisuuden, että Assad siirtää varallisia ohjuksiaan Hizbullahille Libanoniin.
DF:n artikkelissa todetaan, että USA:n UAV-koneet seuraavat jatkuvasti Syyrian ohjusten liikuttelemista voidakseen välttää Libyan tapauksen toistumisen, jossa yli 5 000 tehokasta
ilmatorjunta-ohjusta varastettiin Gaddafin armeijan vartioimattomiksi jääneistä varikoista.
USA:n armeijan johtavat kenraalit ovat varoittaneet Syyrian potentiaalisesta uhkasta. http://www.debka.com/article/21801/

4. Turkkilainen päivälehti ”hurriyet” raportoi, että Mossad varoitti Turkin viranomaisia Iranin
al-Quds joukkojen suunnitelmista iskeä israelilaisiin kohteisiin Turkissa. Uutinen julkistettiin torstaina NTV-uutiskanavalla. Artikkelin mukaan Israelin turvallisuusjoukot informoivat kirjeellä israelilaisia kohteita vastaan suunnitelluista iskuista Turkin maaperällä.

RAPORTIN mukaan neljä koulutettua al-Qudsin agenttia on jo siirtynyt Iranista Turkin alueelle. Heillä on tarvittavat aseet ja räjähteet mukanaan. Tämä on uusin yritys useista täysin tai kokonaan epäonnistuneista yrityksistä juutalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan monessa maassa, viimeksi Intiassa, Thaimaassa ja Georgiassa. Tarkkailijat ovat havainneet, että Iranin terroristeilla on kiire tehdä näyttävä isku jossain imagonsa nostamiseksi.
IRAN on kieltänyt osallisuutensa näihin iskuihin, mikä asettaa Hizbullahin niiden suorittajaksi joskin Iranin avustuksella, kostaakseen sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan, josta Hizbullah syyttä Mossadia, joka kieltää osallisuutensa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=260941

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin johto Gazassa ilmoitti aiemmin, että se pysyttelee mahdollisten Iranin vastaisten sotatoimien ulkopuolella. Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud Zahar kieltää, että Hamas pysyisi puolueettomana. Hän selitti, että järjestö käyttäisi kaikkia voimavarojaan sionistisen hallituksen tuhoamiseksi Jerusalemissa. Guardian ja BBC ovat vuoroin esittäneet ristiriitaisia tietoja Hamasin johdon aikeista, jos Iranin tilanne kärjistyy sodaksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=260955
- Syyrian apulaisöljyministeri Abdo Hussameldin kertoo Yoytube sivulla, että hän katsoi asialliseksi paeta Syyriasta ja luopua Assadin hallituksen ministerin paikastaan. Samalla hän sanoi eronneensa hallitsevan Baath-puoleen jäsenyydestä. Hän kertoi, että vaikka hän on ollut ministerinä 33 vuotta, hän ei halua palvella rikollisessa hallituksessa. Hän väitti, että Syyrian talous on romahtamaisillaan. Venäjän uudelleen valittu presidentti Putin sanoi, ettei Assadin maanpakolaisuus Venäjällä ole ollut keskustelujen aiheena. Venäjä tukee voimallisesti Assadin hallitusta. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=260942
- Fatahin viranomainen sanoo, ettei yhteishallitusta koota ennen kuin Fatah saa toimia Gazassa ja PA:n asettama vaalivirkailija voi perustaa toimistonsa kaistalle. Sekä Fatah että Hamas vilkuilevat epäluuloisina olkansa yli peläten tulevansa yllätetyksi. Fatahin keskuskomitean jäsen Jamal Muhaissen syyttää Hamasia, ettei se anna neljännesmiljoonan palestiinalaisen rekisteröityä Gazassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=260932
- PA esittää 20 perinnekohdetta Juudeassa ja Samariassa rekisteröitäviksi palestiinalaisiksi perinnekohteiksi. PA käyttää UNESCO:ssa saamaansa jäsenyyttä hyväkseen. Kohteissa on kristillisiä kohteita, joista kiinnostavin on Betlehemin Syntymäkirkko, jonka uskotaan sijaitsevan paikalla, jossa Jeesus syntyi. PA:n esityksessä Jeesusta kutsutaan palestiinalaiseksi. Näiden 20:n joukossa ei ole kohteita Jerusalemista, mutta monelta muulta paikalta pohjoisesta Qumranin luoliin saakka, jota myös esitetään palestiinalaisena kohteena. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=260925
- Palestiinalaiset tekivät runsaasti enemmän hyökkäyksiä paikallista lehdistöä vastaan kuin israelilaiset, kertoo Palestiinan kehitys- ja medianvapauden keskus (MADA) Ramallahissa. Raportin mukaan v. 2011 Länsirannalla ja Gazassa oli 206 erilaisia häiriöitä, uhkauksia ja fyysisiä hyökkäyksiä journalisteja vastaan, niistä PA:n turvallisuusjoukkojen suorittamia 106. IDF:n ja juutalaisasukkaitten vastaavia hyökkäyksiä rekisteröitiin 100 viime vuoden aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=260884
- Kiryat Shmona, Metulla ja Tiberias kokivat 3.7 asteen maanjäristyksen eilen. Poliisi ei ole saanut ilmoituksia aineellisista tai henkilövahingoista.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=260936

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019