Posts

Showing posts from May 14, 2006
PERJANTAI 19.05.06
1. OLMERTIN CONVERGENCE
Kadiman virkailijat pääministeri Olmertia myöten ovat tyynnytelleet kansaa, että kodeistaan Juudean ja Samarian sisäosista karkotettavien juutalaisten määrä on pienempi kuin 70 000, vaikka Olmert itse onkin poliitikolle tyypilliseen tapaan välttänyt antamasta tarkkoja lukuja, joista hänet voitaisiin myöhemmin vetää tilille. Virkailijat ovat myös pitäneet karkotusten kustannuksiksi esitettyä lukua 80 miljardia NIS liian korkeina seuraavista kustannuksia alentavista seikoista johtuen:
- korvausperusteet ovat Juudeassa ja Samariassa toiset kuin Gazassa, koska maatalousmaata on vähemmän kuin Gazan alueella
- karkotus ajoitetaan neljälle vuodelle, vaikka ei olekaan tietoa, miten se alentaa kustannuksia
- karkotetut on tarkoitus asuttaa valmiiksi rakennettuihin taloihin eikä hotelleihin kuten Gazasta karkotetut, joista suuri osa asuu edelleen hotelleissa ja muissa tilapäisissä tiloissa
Convergence-puuhamiehet toivovat myös, että karkotukset voidaan t…
TORSTAI 18.05.06
1. PERETZ: 12 PARAKKIKYLAA PURETTAVA
Puolustusministeri Amir Peretz allekirjoitti eilen käskyn 12 parakkikylän (outposts) tyhjentämisestä. Shaul Mofaz oli pari vuotta sitten antanut samanlaisen käskyn, mutta sitä ei toteutettu ja se oli jo vanhentunut.
Osa niistä on Juudean, osa Samarian alueella. Peretz antoi samalla käskyn IDF.n päällikölle Dan Halutzille aloittaa tuhoamisoperaation suunnittelun. IDF:n tulee yhdessä poliisin johdon kanssa päättää operaation suoritustavasta, joko kaikki kerralla tai yksi kerrallaan.
Operaatio voi olla osa Olmertin convergence-suunnitelman toteuttamisen valmistelua.
Luin yhtenä päivänä Hesekielin kirjaa, ja sieltä tuli eteeni seuraava sanan kohta:
Näin sanoo Herra, Herra: Jo riittää, te Israelin ruhtinaat!
Heittäkää pois väkivalta ja sorto, noudattakaa oikeutta ja vanhurskautta;
heretkää häätämästä mailtansa Minun kansaani, sanoo Herra, Herra. (Hes.45:9)
Profeetta Jeremia kertoo saman asian toiselta kannalta. (Jer 48:26)
2. OLMERT TAPA…
KESKIVIIKKO 17.05.06
1. KATJUSHA-RAKETTI
Islamic Jihad ampui eilen Katjusha-raketin Gazasta kohti Ashkelonia. Se lensi n. 3.5 km:n matkan pudoten moshav Neriv Ha´asaran kanalaan surmaten 30 kanaa.
Katjusha-raketin kantomatka on parikymmentä kilometriä ja sillä on kuuden kilon räjähdekärki.
Islamic Jihadilla arvioidaan olevan parikymmentä tällaista rakettia. Ne on valmistettu Iranissa ja salakuljetettu Gazaan todennäköisesti Siinain kautta. Niitä voidaan ampua useampia yhtenä salvona kuorma-auton lavalle rakennetulla rakettiheittimellä, ns. Grad-versio.
Eilen ammuttu raketti oli kolmas Gazasta Israeliin ammuttu. Ensimmäinen raketti ammuttiin maaliskuussa vaalipäivänä. Ne ovat vanhentunutta mallia ja toimivat huonosti.
IDF:n edustajat eivät pidä Katjusha-rakettien ampumista tilanteen kärjistämisenä eikä IDF aio muuttaa aiempaa strategiaansa, täsmäiskuja ja tykkitulta, niiden aiheuttamasta uhasta huolimatta.
Islamic Jihadin edustaja toteaa, että he ovat kehittäneet parannetun version, jonk…
TIISTAI 16.05.06

1. AL-AKSA UHKAA MAAILMAA

Palestiinalainen terrorijärjestö, Fatahin alainen al-Aksa Marttyyrien Prikaati antoi maanantaina uhkavaatimuksen: ”Jos kansainvälistä boikottia ei lopeteta eikä rahaa ala tulla, järjestö ei aio olla toimettomana vaan aloittaa iskut USA:n ja muitten maitten taloudellisia ja siviilikohteita vastaan sekä Israelissa että muualla.” Uhkaus esitettiin lentolehtisissä samana päivänä, kun Israelissa aloitetaan lag B´Omerin vietto, palestiinalaiset murehtivat Israelin valtion perustamista, jota he kutsuvat nimellä ”nakba” , katastrofi, ja Abbas neuvottelee Putinin kanssa Sochissa Palestiinan vaikeasta taloudellisesta ahdingosta.

Lehtisessä kerrotaan lisää: ”Tietäköön koko maailma, että me emme antaudu kiristyksen, piirityksen ja nälkiinnyttämisen alla, kuten emme antautuneet teloitusten, pidätysten ja ilmaiskujen alla.” Siinä myös kehotetaan arabijohtajia sekä palestiinalais- ja arabipankkeja vastustamaan USA:n ja Israelin painostusta ja suostua…
MAANANTAI 15.05.06
1. TA:N POMMI-ISKUN 11. UHRI
Tel Avivin keskusbussiaseman lähellä sijaitsevaan ravintolaan tehty terrori-isku vaati 11. kuolinuhrinsa vain pari päivää sen jälkeen, kun 10. iskussa vammautunut, 26-vuotias Lior Enidzer, kuoli haavoihinsa.
16-vuotias Daniel Wultz oli lupaava koripalloilija Floridasta. Hän istui isänsä kanssa pienen einesravintolan ulkotilassa pommin räjähtäessä. Daniel menetti toisen jalkansa ja toisen tila oli kriittinen. Lähes kuukauden ajan lääkärit taistelivat pelastaakseen hänen henkensä, mutta lopulta Daniel uupui eilen lopullisesti. Lääkintähoidon aikana hän ajoittain tuli tajuihinsa. Hänen isänsä Yekutiel haavoittui toiseen jalkaansa.
Tel Avivin pommi-iskussa haavoittui 60 ihmistä. Samaan ravintolaan tehdyssä edellisessä iskussa tammikuussa haavoittui 20 ihmistä.
Al-Aksan johtaja Abu Nasser kutsui Daniel Wultzin kuolemaa Allahin lahjaksi ja rangaistukseksi siitä, että USA tukee Israelia. Hän sanoi toivovansa, että Wultz menee suoraan helvettiin…
SUNNUNTAI 14.05.06
1. OLMERT JA PERETZ NENÄKKÄIN
Ensimmäiset oireet hallituksen vaikeista sisäisistä ongelmista alkavat tulla päivänvaloon.
Puolustusministeri Amir Peretz on käyttänyt nämä ensimmäiset viikot ministerinä totutellakseen uuteen rooliinsa ja koetellakseen valtansa rajoja. Hänen ensimmäisiä itsenäisiä ratkaisujaan olivat IDF:n raudanlujan otteen höllentäminen Juudean ja Samaria palestiinalaisalueitten ympärillä ja 13 000-15 000 palestiinalaisen työntekijän päästäminen töihin Israeliin. Seuraava päätös oli Peace Now mielenosoittajajoukon päästäminen Maon farmille Hebronin lähellä esittämään vastalauseensa väitetyille palestiinalaisten farmarien pahoinpitelyille. Poliisi oli kieltänyt heidän pääsynsä Maon farmille välttääkseen mielialojen kiihottamista, mutta entinen Peace Now aktivisti Amir Peretz käytti päätösvaltaansa ohittaen poliisin suositukset.
Viimeinen esille tullut asia, jossa Peretz poikkeaa jyrkästi Olmertin näkemyksestä, koskee neuvotteluja Mahmoud Abbasin kanssa.…