TIISTAI 16.05.06

1. AL-AKSA UHKAA MAAILMAA

Palestiinalainen terrorijärjestö, Fatahin alainen al-Aksa Marttyyrien Prikaati antoi maanantaina uhkavaatimuksen: ”Jos kansainvälistä boikottia ei lopeteta eikä rahaa ala tulla, järjestö ei aio olla toimettomana vaan aloittaa iskut USA:n ja muitten maitten taloudellisia ja siviilikohteita vastaan sekä Israelissa että muualla.” Uhkaus esitettiin lentolehtisissä samana päivänä, kun Israelissa aloitetaan lag B´Omerin vietto, palestiinalaiset murehtivat Israelin valtion perustamista, jota he kutsuvat nimellä ”nakba” , katastrofi, ja Abbas neuvottelee Putinin kanssa Sochissa Palestiinan vaikeasta taloudellisesta ahdingosta.

Lehtisessä kerrotaan lisää: ”Tietäköön koko maailma, että me emme antaudu kiristyksen, piirityksen ja nälkiinnyttämisen alla, kuten emme antautuneet teloitusten, pidätysten ja ilmaiskujen alla.” Siinä myös kehotetaan arabijohtajia sekä palestiinalais- ja arabipankkeja vastustamaan USA:n ja Israelin painostusta ja suostua välittämään varoja PA:lle arabi- ja islamin maista.

Toinen ryhmä, nimeltään Abu Rish Prikaati, uhkasi aloittaa uuden intifadan, ”säälimättömän intifadan, joka tuhoaa kaiken”, kertoi ryhmän edustaja Abu Haroon Gazassa. Hän lupasi, että ryhmä tulee suorittamaan enemmän itsemurhaiskuja vihreän linjan sisällä kustannuksista ja vastuksista huolimatta. Haroon puhui Gazassa järjestetyssä tilaisuudessa. Tuhannet palestiinalaiset tungeksivat kaduille palestiinalaisalueilla, monet heistä esitellen avaimia taloista, joista he olivat lähteneet pakoon.

Mahmoud Abbas vaati PA:n TV:ssä esitetyssä puheessa Hamasia luopumaan väkivallasta ja kunnioittamaan Israelin kanssa tehtyjä sopimuksia. Hän sanoi vastustavansa Olmertin yksipuolisia toimia, ”jotka vain ruokkivat ääriaineksia”. Hän väitti haluavansa oikeamielistä ja kestävää rauhaa ja paremman tulevaisuuden lapsilleen. Hän vaati, että kvartetti kutsuu kokoon kansainvälisen konferenssin käsittelemään asiaa. Hamas puolestaan sanoo pitävänsä kiinni pakolaisten paluuoikeudesta ja palestiinalaisten oikeudesta vastustaa ja taistella Israelia vastaan, kunnes itsenäinen Palestiina perustetaan, ja Jerusalem on sen pääkaupunki.

Palestiinalaisten avustamisesta on tullut instituutio. Enää ei riitä, että palestiinalaiset tulevat keffie kainalossa pyytämään rahaa uuden mersun ostamiseen tai toisen tai kolmannen luksustalon rakentamiseksi, nyt vaaditaan. ”Anna tai joudut vaikeuksiin”, on päivän teema.

2. JIHAD-TSUNAMI TULOSSA

Entinen Israelin sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Aharon (Farkash) Ze´evi varoitti maanantaina, että koko Lähi Itää koskeva jihadi-aalto, ”tsunami”, on muotoutumassa. Neljä kuukautta sitten eläkkeelle siirtynyt entinen tiedustelujohtaja puhui Tel Avivin yliopiston strategisten tutkimusten Jaffee keskuksen tiedustelu-konferenssissa. Hän totesi, että nykyisin kuka tahansa voi rakentaa ydinpommin kotonaan internetistä saamiensa ohjeitten mukaan, ja tiedustella hengelliseltä johtajaltaan, onko oikein pudottaa ydinpommi tai tehdä itsemurhaisku paikassa, jossa on muslimeja. ”Iran saa pian kehiteltyä ohjuksen, jonka kantomatka on 5000 km, ja jolla se yltää kaikkialle länsimaailmassa ja USA:ssa.” Mutta Ze´evin mukaan Israel voi silti joutua sotaan perinteisin asein Syyriaa ja Hizbullahia vastaan. Hän valittaa, ettei koskaan voi unohtaa tapaa, millä Israelin hallitus jätti huomiotta heidän varoituksensa Iranista kymmenen vuoden aikana. Kukapa olisi uskonut, että Venäjä, Kiina ja Ranska yhdessä muitten kanssa yrittävät lopettaa Iranin pyrkimykset pommin rakentamiseksi, hän ihmettelee.

IAF LAUKAISI OHJUKSIA Gazan eteläosassa pakettiautoon saamiensa tiedustelutietojen perusteella.

Kolme autossa ollutta Islamic Jihadin terroristia haavoittui iskussa, yksi heistä vakavasti. He olivat matkalla laukaisemaan Kassam-raketteja, joita ammutaan edelleen IDF:n tykistötulesta huolimatta.

3. VAROJEN SIIRTO MEKANISMI

EU on kuumeisesti etsinyt keinoja, millä saada siirrettyä varoja PA:lle ilman, että se näkyvästi hyödyttää Hamasia. EU:n lähettiläs Ramiro Cibrian-Uzal kertoi Jpostille, että myös Israel voi käyttää EU:n rakentamaa mekanismia omien palestiinalaisilta kokoamiensa vero- ym. saatavien siirtämiseksi palestiinalaisille. Samalla EU miettii keinoja ihmisystävällisen avun toimittamiseksi PA: alueille. Hänen mielestään, joka lienee myös EU:n sisällä vallitseva kanta, Israelin pidättämät 55 miljoonaa USD kuukaudessa ovat suuri joskaan ei ainoa este mekanismin rakentamisessa. Mekanismi tulisi olemaan tilapäinen ja määräaikainen sekä lisäksi täysin valvottavissa oleva. EU suunnittelee, että Maailmanpakki voisi toimia varojen välittäjänä.

USA on jo kehittänyt oman kanavansa, ja sen USAID toimisto välittää 245 miljoonaa USD avustuskohteisiin tarkoitettuja varoja. Cibrian-Uzal sanoo, ettei EU hyväksy Olmertin suunnitelmia yksipuolisesta vetäytymisestä. Hänen mukaansa EU pitää 1949 vihreää linjaa Israelin tulevina rajoina.

4. KANSANTUOTE KASVAA

Israelin kotimainen kansantuote nousi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 6.6 %, mikä on suurin kasvu lähes kuuteen vuoteen. Kasvuun vaikuttivat kulutustavaroitten kasvanut hankinta ja investoinnit kiinteisiin kohteisiin, kerrotaan Tilastollisen keskustoimiston alustavassa raportissa. Autojen hankinnan kasvuun vaikutti alentunut autovero. Kulutustavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 0.6 %, suurin inflaation kasvuun vaikuttava tekijä heinäkuun jälkeen, huhtikuussa inflaatio nousi 0.9 %.

5. ISRAELIN BOIKOTTI TIUKENTUU

Arabiliiton boikottikomitea vaati maanantaina Israelin vastaisen boikotin tiukentamista Damaskoksessa pitämässään kokouksessa. Arabimaista tilaisuuteen osallistuu kuitenkin alle kaksi kolmannesta. Tunisian edustaja vaati arabimaita tiukentamaan Israelin vastaista boikottia osoittaakseen vastustavansa ”aggressiota ja pakottaakseen Israelin toimimaan YK.n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaan.”

Vain 14 arabiliiton 22 jäsenmaasta osallistuu nelipäiväiseen kokoukseen, joita pidetään kahdesti vuodessa.

Poissa ovat Egypti ja Jordania, joilla on rauhansopimus Israelin kanssa, Maritania, jolla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa, sekä Bahrain ja Oman. Boikottitoimisto perustettiin 1951 painostamaan yhtiöitä, joilla on liikesuhteita Israelin kanssa. Toimisto ”Office of Arab Boicott” (OAB) on laatinut 8 500 ulkomaista yhtiötä käsittävän mustan listan niistä, jotka ostavat israelilaisia tavaroita, pysähtyvät Haifan satamassa, joilla on haaraosasto Israelissa tai lukuisista muista suhteista, joista Israel voisi hyötyä. Listaan on otettu myös yhtiöitä, joilla on liikesuhteita mustalla listalla olevien yhtiöitten kanssa. OAB ei kuitenkaan voi estää jäsenmaita käymästä kauppaa Israelin kanssa. Monet arabivaltiot ovat joutuneet lieventämään kireää Israelin boikottiaan päästäkseen kansainvälisiin kauppajärjestöihin, mutta myös USA:n boikotin vastainen lainsäädäntö, öljyn mahdin väheneminen, rauhanponnistelut Israelin ja sen naapurimaiden kesken ja USA:n painostus ovat vaikuttaneet asiaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019