Sunday, May 14, 2006

SUNNUNTAI 14.05.06
1. OLMERT JA PERETZ NENÄKKÄIN
Ensimmäiset oireet hallituksen vaikeista sisäisistä ongelmista alkavat tulla päivänvaloon.
Puolustusministeri Amir Peretz on käyttänyt nämä ensimmäiset viikot ministerinä totutellakseen uuteen rooliinsa ja koetellakseen valtansa rajoja. Hänen ensimmäisiä itsenäisiä ratkaisujaan olivat IDF:n raudanlujan otteen höllentäminen Juudean ja Samaria palestiinalaisalueitten ympärillä ja 13 000-15 000 palestiinalaisen työntekijän päästäminen töihin Israeliin. Seuraava päätös oli Peace Now mielenosoittajajoukon päästäminen Maon farmille Hebronin lähellä esittämään vastalauseensa väitetyille palestiinalaisten farmarien pahoinpitelyille. Poliisi oli kieltänyt heidän pääsynsä Maon farmille välttääkseen mielialojen kiihottamista, mutta entinen Peace Now aktivisti Amir Peretz käytti päätösvaltaansa ohittaen poliisin suositukset.
Viimeinen esille tullut asia, jossa Peretz poikkeaa jyrkästi Olmertin näkemyksestä, koskee neuvotteluja Mahmoud Abbasin kanssa. Peretz haluaa, että ne aloitettaisiin välittömästi, mutta Olmertin mukaan siinä ei ole mitään järkeä, koska mahdolliset neuvottelutulokset olisi alistettava Hamasin johtaman hallituksen ja PLC:n päätettäviksi. Olmert sanoo palaavansa asiaan keskusteltuaan ensin Bushin kanssa.
2. VÄKIVALTAINEN MIELENOSOITUS JERUSALEMIN TURVA-AIDASTA
Mielenosoitus, johon osallistui pari sataa palestiinalaista, mukana Hamasin Jerusalemissa asuvia PLC:n jäseniä ja äärivasemmistolaisia Israelista, tapahtui lauantaina iltapäivällä lähellä A-Ram risteystä Jerusalemissa. Mielenosoitus oli laiton. Kaksi rajapoliisia sai heitetyistä kivistä vammoja päähänsä.
Poliisi käytti tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua saadakseen mielenosoittajat hajaantumaan, kymmenen mielenosoittajaa pidätettiin.
Jerusalemin pohjoispuolella sijaitsevan A-Ramin turva-aita rakennetaan betonielementeistä keskelle kaupunginosan keskeistä läpikulkutietä eristäen alueen Jerusalemista.
Jerusalemin ympärille rakenteilla oleva turva-aidan on määrä valmistua ensi vuonna. Se eristää neljä palestiinalaisten asuttamaa kaupunginosaa palestiinalaisten puolelle, yhteensä 55 000 asukasta. Jerusalemin puolelle turva-aitaa jää 185 000 palestiinalaista.
Turva-aidan Israelin puolelle jää n. 8 % Juudeasta ja Samariasta, jos se toteutetaan suunnitelmien mukaan.
3. KYMMENEN KILON POMMIVYÖ
IDF:n sotilaat löysivät lauantaina Nablusissa (Sikemissä) suorittamiensa etsintöjen yhteydessä pommivyön, joka oli suunniteltu 10-kilon räjähdemäärää varten, ja joka oli matkalla Israelin puolelle käytettäväksi terrori-iskuun jossakin Israelin kaupungissa. Pommivyö oli palestiinalaisessa autossa vain odottaen kuriiria, joka olisi pystynyt salakuljettamaan sen vihreän linjan yli.
Huhtikuun 17. päivänä palestiinalainen itsemurhaterroristi murhasi kymmenen israelilaista Tel Avivin vanhalla keskusbussiasemalla. Kymmenes uhri kuoli vammoihinsa pari päivää sitten. Terroristeja ja pommivöitä saadaan Israelin puolelle Jerusalemin puolivalmiin turva-aidan valvomattomista aukoista.
Haruv-pataljoonan apulaiskomentaja Gilad vakuuttaa, että Israelin puolella kaikki on rauhallista. Levottomuudet ovat keskittyneet Juudean ja Samarian alueille. Nablus on, Islamic Jihadin pesäpaikan Jeninin ohella, aktiivisimpia terroristien toiminta-alueita, joihin on pidettävä jatkuvaa painetta, ettei terrori leviä sieltä Israeliin, kertoo Gilad.
Viikonvaihteen aikana Shin Bet (Israelin turvallisuuspalvelu) rekisteröi 90 yleistä varoitusta, joista 15 yksityis-kohtaista. Lauantaina aamupäivällä sotilaat löysivät kolme putkipommia palestiinalaisesta taksista lähellä Ramallahia. Perjantaina sotilaat ampuivat kuoliaaksi 26-vuotiaan miehen etsintöjen yhteydessä syntyneen tulitaistelun aikana lähellä Nablusia.
Poliisi syyttää paikallisia juutalaisasukkaita Hawarassa Nablusista etelään sijaitsevan kivilouhimon asuinparakkien sytyttämisestä tuleen perjantaina. Palestiinalaiset väittävät, että useita ihmisiä loukkaantui juutalaisten kivilouhokselle tekemän tuhoamisretken aikana. Läheisen Brachan juutalaiskylän asukkaat kieltävät syyllistyneensä hyökkäykseen kivilouhokselle.
Perjantaina IDF:n sotilaat yhdessä Samarian etsintä- ja pelastustiimin kanssa löysivät palestiinalaisen naisen ruumiin Nablusissa romahtaneen kolmikerroksisen asuintalon raunioista.
4. PYSSYMIEHET TUHOAVAT MORAGIN KASVITARHOJA
Taistelut juutalaisten vapauttamista Gazan alueista ja erityisesti niissä olleista kasvitarhoista jatkuu Abbasin rauhoitusyrityksistä huolimatta. Useat pyssymiesryhmät, PA:n korkeat viranomaiset ja paikalliset asukkaat ovat pyrkineet valtaaman sieltä alueita väittäen omistavansa ne. Pyssymiehet ovat myös tuhonneet sinne jääneitä kasvihuoneita, varsinkin Moragissa mutta myös muualla Gush Katifin alueella. Palestiinalaisen yhtiön edustaja, joka pyrkii edistämään kehitystä alueella, kertoo, että viikonvaihteen aikana pyssymiehet tuhosivat useita kasvihuoneita. Yhtiön antamien tietojen muukaan satoja kasvihuoneita on tuhottu, niiden laitteita varastettu tai vaurioitettu. Tämä alkoi heti juutalaisasukkaitten lähdettyä alueilta. Ne kuitenkin yhdessä muitten alueen projektien kanssa tarjosivat työtä yli 4500 perheelle Gazan alueella.
Perjantain hyökkäykset alkoivat alueen perheitten kymmenien pyssymiesten tunkeutumisella alueelle. PA:n poliisit aloittivat tulituksen heitä vastaan surmaten 21-vuotiaan Rami al-Masrin ja haavoittaen neljää muuta.
PA:n poliisit pystyivät pitämään hallussaan osan kasvihuoneista, mutta pyssymiehet tuhosivat niistä suuren osan ennen vetäytymistään alueilta.
Perjantaina Moragin yhteenottojen jälkeen satoja pyssymiehiä tungeksi Khan Younisin kaduille aloittaen tulituksen PA:n poliiseja kohti. Neljä poliisia haavoittui ja kolme poliisiasemaa sytytettiin tuleen. He myös tukkivat Khan Younisin ja Rafahin välisen tien huudellen PA:n ja turvallisuusmiesten vastaisia iskulauseita.
Aseelliset ryhmittymät Gazan alueella ovat pystyttäneet koulutuskeskuksia entisiin juutalaiskyliin. Useimmat kuuluvat Hamasiin, Fatahiin ja PRC:en (Kansan vastarintakomitea).
PA:n sisäministeriön edustaja kehotti kaikkia pyssymiehiä poistumaan koulutuskeskuksistaan oman turvallisuutensa vuoksi. Abbas on tiettävästi asettamassa komitean tutkimaan alueen maanomistussuhteita.
Hamasin edustaja vaati ”rautanyrkin” käyttämistä niitä vastaan, jotka tuhoavat Gush Katifin kasvihuoneita.
5. FATAHIN JÄSENET VIEROKSUVAT HAMASIN MOSKEIJOITA
Perjantaina sadat Fatahia kannattavat palestiinalaiset kieltäytyivät astumasta sisään Gazan kaupungissa Farouk moskeijaan, vaan pitivät omat rukouskokouksensa kadulla moskeijan ulkopuolella Hamasin jäsenten jatkaessa omiaan moskeijassa. Fatahin edustajat syyttivät Hamasia, että saarnaaja suunnitteli sanallista hyökkäystä Abbasia ja muita PA:n Fatahiin kuuluvia johtajia vastaan. Fatahin edustaja Gazassa Maher Migdad syytti Hamasia, että sen saarnaajat käyttävät moskeijoita kiihottaakseen mielialoja Fatahia vastaan. ”He suunnittelevat aloittavansa verenvuodatuksen, jotkut jopa vaativat toisin ajattelijoitten eliminoimista, joita he kuvaavat luopioiksi ja vääräuskoisiksi.”
Monet palestiinalaiset Gazan alueella eivät enää mene moskeijoihin, koska niistä on heidän mukaansa tullut poliittisen kiihotuksen paikkoja. Kiivaimmin hyökätään Mahmoud Abbasia, Mohammed Dahlania, Jibril Rajoubia, Tayeb Abdel Rahimia (Abbasin läheisin neuvonantaja) ja Abu Ali Shaheenia vastaan. Viimeksi mainittu perusti Fatahin yhdessä Jasser Arafatin kanssa. Saarnaajat kehottavat ihmisiä antamaan rahaa ja kalleuksiaan Hamasin johtamalle hallitukselle myös Länsirannan alueilla.
Hamasin edustajat vaativat Rahimia pyytämään anteeksi lausuntoaan, jossa tämä tuomitsi Hamasin aseitten salakuljetuksen Syyriasta Jordaniaan.
Kiihotus toista palestiinalaisryhmää vastaan Gazan moskeijoissa on uutta; aiemmin kohteina ovat olleet Israel ja USA, joita vastaan esitetty kiihotus on ollut vertahyydyttävää, minkä myös Fatahin muslimit pystyivät sulattamaan ilman vaikeuksia.
HAMAS-MINISTERI NORJASSA
Ruotsin myönnettyä Hamasin pakolaisministeri Atef Ibrahim Adwanille ns. shengen viisumin, hänellä on mahdollisuus vierailla periaatteessa kaikissa shengen sopimusmaissa. Lauantaina Adwan oli vierailulla Norjassa, jossa hän tapasi Norjan ulkoministeriön virkailijoita. Ulkoministeriön Lähi Idän osaston johtaja Kaare Eltervaag kertoi Adwanille, ”ettei Hamas ole toiminut odotusten mukaisesti.” Hallituksen web-sivulle laaditun raportin mukaan ministeriö toteaa, että ”muutos mielipiteissä vaatii aikaa, mutta PA:n hallituksen tulee ottaa selkeitä askeleita oikeaan suuntaan.”
Adwan oli Ruotsissa viikon ajan, jonka kuluessa hän tapasi kahdeksan parlamentaarikkoa, mutta ei hallituksen eikä ulkoministeriön edustajia. Hän vakuuttaa, että Hamas harkitsee Israelin tunnustamista sitten, kun se on saanut oman valtion. Norja sanoo kaksinkertaistavansa YK:n alaisen palestiinalaisavun määrän, joka nyt tulee olemaan 24.5 miljoonaa USD.
PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar antoi lauantaina tunnustusta Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisjohtajien uskaliasta kirjelmää Abbasille, mutta sanoi samalla, ettei sen laatijoilla ollut kaikkia asiaan vaikuttavia tekijöitä tiedossaan.

No comments: