MAANANTAI 15.05.06
1. TA:N POMMI-ISKUN 11. UHRI
Tel Avivin keskusbussiaseman lähellä sijaitsevaan ravintolaan tehty terrori-isku vaati 11. kuolinuhrinsa vain pari päivää sen jälkeen, kun 10. iskussa vammautunut, 26-vuotias Lior Enidzer, kuoli haavoihinsa.
16-vuotias Daniel Wultz oli lupaava koripalloilija Floridasta. Hän istui isänsä kanssa pienen einesravintolan ulkotilassa pommin räjähtäessä. Daniel menetti toisen jalkansa ja toisen tila oli kriittinen. Lähes kuukauden ajan lääkärit taistelivat pelastaakseen hänen henkensä, mutta lopulta Daniel uupui eilen lopullisesti. Lääkintähoidon aikana hän ajoittain tuli tajuihinsa. Hänen isänsä Yekutiel haavoittui toiseen jalkaansa.
Tel Avivin pommi-iskussa haavoittui 60 ihmistä. Samaan ravintolaan tehdyssä edellisessä iskussa tammikuussa haavoittui 20 ihmistä.
Al-Aksan johtaja Abu Nasser kutsui Daniel Wultzin kuolemaa Allahin lahjaksi ja rangaistukseksi siitä, että USA tukee Israelia. Hän sanoi toivovansa, että Wultz menee suoraan helvettiin.
Islamic Jihadin johtaja Abu Amin sanoi, että tapaus osoittaa Allahin olevan niiden puolella, jotka palvelevat häntä. Hän lisäsi, että Daniel Wultz kuoli ravintolassa, joka sijaitsee prostituoituja kuhisevassa ympäristössä, mutta heidän sankarinsa (terroristi) kuoli suorittaessaan Allahin hänelle antamaa tehtävää.
Sekä al-Aksa että Islamic Jihad sanoivat olleensa terrori-iskun takana.
2. PIENOISSOTAA JENINISSÄ
IDF:n erikoisjoukot yhdessä rajapoliisin eliittiosaston kanssa operoivat Jeninin alueella sunnuntaina etsien haluttuja terroristeja. He piirittivät talon Kabatiyan kylässä lähellä Jeniniä, jonne tiedustelutietojen mukaan Jihadin johtaja Elias Ashkar oli piiloutunut. Joukkojen piirittäessä talon, sieltä avattiin tuli heitä vastaan. Joukot vastasivat tuleen, joka tappoi Ashkarin ja neljä muuta talossa olleista. Yksi heistä oli al-Aksan operaattori Said Hanisheh, 24, ja hänen veljensä Mujahed, 25, jotka palestiinalaisten mukaan olivat sekaantuneet terrorismiin. Myöhemmin armeijan puskutraktorit tuhosivat talon.
Myöhemmin sotilaat ampuivat Jihad Kumaylin, 19, hänen kivittäessään sotilaita operaation aikana.
Shin Betin mukaan Ashkar rakensi pommivyön, joka tappoi huhtikuussa Tel Avivissa 11 ihmistä. Hänen tiedettiin suunnitelleen kaikki Islamic Jihadin tekemät terrori-iskut Israelissa viimeisen vuoden aikana, niiden mukana Stage yökerhoon tehty isku, joka tappoi neljä ihmistä, kaksi pommi-iskua Netanyaan, joissa kuoli kahdeksan, ja itsemurhaisku Haderaan lokakuussa, jossa kuoli viisi israelilaista. Elias Ashkar oli syyllistynyt lähes neljänkymmenen ihmisen murhaan.
Shin Betin edustaja toteaa, että rahoitus kaikkiin näihin terrori-iskuihin tuli Syyriasta ja Iranista, jota ilman niitä ei olisi voitu suorittaa. Ashkar oli syyllistynyt useisiin epäonnistuneisiin terrori-iskuihin, joista yksi oli Tel Avivin Jerusalemin välisellä valtatiellä kiinni saatu terroristi matkalla hyökkäyskohteeseensa.
Sekä Jihadin johto että Mahmoud Abbas kutsuvat IDF:n Jeninin operaatiota suureksi rikokseksi.
Jihad-johtaja Sheikh Khaled al-Batsh: ”Amir Peretz on yhtä suurihaukka kuin hänen edeltäjänsä Shaul Mofaz.”
Hamasin PLC edustaja Mushir al-Masri: ”Peretz on rikollinen ja terroristi. Maailman tulee estää näiden massamurhien ja sotarikosten jatkuminen.”
3. PALESTIINALAISET JOURNALISTIT
Gazan alueella toimivat journalistit ja toimittajat ovat uhanalainen laji. Sekä Hamasin että Fatahin taholta on tullut uhkauksia heitä vastaan tavasta, millä he raportoivat pyssymiesten välisistä verisistä yhteenotoista. Aiemmin tässä kuussa Palestiinan journalistien syndikaatti kertoi, että seitsemän Fatahia myötäilevää journalistia Gazana alueella oli uhkailtu Hamasin nimissä E-mailin, puhelimen ja faksin välityksellä. Niissä uhattiin vahingoittaa heitä tai tappaa heidät heidän raporttiensa johdosta. Jotkut journalistit ovat pyytäneet PA:n turvallisuusjoukkojen suojelua. Eräs heistä kertoo, että tappouhkauksia tulee päivittäin sekä Fatahin että Hamasin mutta myös PA:n eri turvallisuusjoukkojen taholta. Torstaina PA:n turvallisuusjoukot estivät journalisteja pääsemästä seuraamaan ja kuvaamaan turvallisuusmiesten ja pyssymiesten välisiä taisteluja Moragissa, missä pyssymiehet tuhosivat kymmeniä kasvihuoneita. He pieksivät journalisteja, koska he eivät halunneet maailman näkevän, miten palestiinalaiset itse tuhoavat omaisuuttaan, kertoi eräs journalisti.
Hamasin ja Fatahin välistä taistelua käydään nyt myös Palestiinan mediassa.
4. MAHMOUD ABBAS SOCHISSA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas viettää suurimman osan ajastaan ulkomailla, matkalla sinne tai sieltä kotiin. Voi olla viisastakin tappouhkan alla elävälle.
Sunnuntai-iltana hän matkusti etelä Venäjälle Sochiin, jossa hän tapaa presidentti Vladimir Putinin tämän lomatalossa. Venäjä on halunnut esiintyä välittäjänä länsivaltojen ja Hamasin välillä, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Putin ei halua eristää Hamasin johtamaa hallitusta, vaan jatkaa vuoropuhelua sen kanssa. Mitä Abbasilla on kahdenkeskistä juteltavaa Putinin kanssa, on epäselvää, mutta PA:n sisäiset rahoitusongelmat on tietenkin jatkuva ja kiireinen aihe. Venäjä lupasi PA:lle 10 miljoonaa USD ja EU on suunnitellut rahaston perustamista, joka toimisi tuen välittäjänä palestiinalaisille ohi Hamasin.
Toinen huolta herättävä aihe on jännityksen kohoaminen Fatahin ja Hamasin kannattajien välillä, mitä ei ole suinkaan vähentänyt Hamasin oma 3000 miehen joukko-osasto, joka aloitti toimintansa virallisesti eilen.
5. ISRAELIN KANSALAISUUS AVIOLIITON KAUTTA
Knesset hyväksyi 31. heinäkuuta 2003 lain nimeltä Citizenship and Entry to Israel Law (laki kansalaisuudesta ja sisäänpääsystä Israeliin, tilapäisin ehdoin). Laki tuli voimaan vuodeksi, mutta sitä voidaan jatkaa loputtomiin, mutta vain vuodeksi kerrallaan. Alkuperäisessä muodossaan laki esti perheitten yhdistymisen israelilaisen ja palestiinalaisen avioparin välillä, mutta sitä muutettiin viime vuonna siten, että kielto koski miehiä alle 35 ja naisia alle 25 vuotta.
Lakia vastaan oli esitetty valituksia, joita korkein oikeus käsitteli eilen. Äänin kuusi viittä vastaan oikeus katsoi, että Israelilla on oikeus itse määritellä, kenelle se myöntää kansalaisuuden tai asumisoikeuden. Korkeimman oikeuden presidentti Aharon Barak oli mukana vähemmistössä, jonka mielestä laki on puolueellinen ja rikkoi ihmisoikeuksia vastaan. Valituksen tekijät esittivät kovaa kritiikkiä oikeuden päätöstä vastaan, jota he kutsuivat haavoittavaksi, rasistiseksi ja vahingolliseksi.
Lakia puoltanut tuomari Mishael Gheshin sanoi, ettei ihmisoikeuden puolustaminen vaadi valtiota sallimaan vapaan pääsyn maahan kenelle hyvänsä vieraan valtion kansalaiselle. Hän totesi, että Israel elää sotatilassa Palestiinan Auktoriteetin kanssa, josta on tullut vihollisyhteisö terrorijärjestönä pidetyn Hamasin saatua hallintavallan sen alueella. Sotatilan aikana valtiolla ei ole velvollisuuksia sallia vihollismaan jäseniä maahansa edes avioliiton solmimisen vuoksi.
Äskettäin tuli Negevissä esille tapaus, jossa kahta kuollutta palestiinalaista vaimoa ei ilmoitettu viranomaisille, vaan heidän tilalleen tuli Gazasta kaksi naista ottaen kuolleitten henkilöllisyyden.
Vuoden 1993 jälkeen Israelille tehtiin 22 000 hakemusta kansalaisuudesta, niistä 6000 hyväksyttiin.
Israelin sinisen henkilökortin saaneista palestiinalaisista oli osallisena 146 terrorihyökkäyksessä, heistä 26 oli saanut kansalaisuuden tai asumisoikeuden israelilaisen aviopuolison perusteella.
6. OLMERT VASTAAN PERETZ
Pääministeri Ehud Olmertilla alkaa olla hankaluuksia puolustusministerinsä Amir Peretzin kanssa, joka on kuin pahankurinen poika aina tekemässä jotain koiruuksia.
Viimeisin yhteenotto oli Pertzin päätettyä antaa palestiinalaisille 50 miljoonaa NIS Israelin kokoamia vero- ym. saatavia, jotka asiallisesti kuuluvat palestiinalaisille, mutta joitten Olmert ei halua joutuvan Hamasin käsiin.
Peretz oli jättänyt asiaa koskevan esityksensä pääministerin kansliaan, kuten asiaan kuuluukin, mutta Olmert katsoi, että koska kysymys oli esityksestä, sitä ei tarvinnut ottaa hallituksen sunnuntain istuntoon. Herrat olivat käyneet kiivasta sanaharkkaa asiasta jo aiemmin, mutta sopua ei oltu löydetty.
Kaiken takana lienee Olmertin pelko arvovaltansa menettämisestä, mikä varmaan on vaarassa, jos huomioidaan Peretzin aiempi kyky kiertää hänelle asetettuja rajoituksia.
Tarkkailijat epäilevät, ettei Olmert välttämättä saa Bushin kabinetin tukea suunnitelmalleen Juudean ja Samarian sisäosien puhdistamiseksi juutalaisista asukkaista, koska siellä on epäilyjä, ettei Olmertin arvovalta riitä yhtenäisen rintaman säilyttämiseksi Israelin hallituksessa ja Knessetissä. Bushin hallitus haluaa, että Olmert aloittaa neuvottelut Abbasin kanssa, vaikkapa vain shown vuoksi osoittaakseen ulkovalloille, ettei este ole Israelin halussa päästä sopimukseen PA:n kanssa. Bushin asema on kriittinen, hänen kansansuosionsa on alle 30 % viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan, ja sota Irakissa menee kaiken aikaa huonompaan suuntaan. Jotkut kutsuvat sitä Bushin Vietnamiksi.
Olmert tuskin saa Bushia lupaamaan iskeä Iraniin, vaikka sen ydinpommi olisi todistettavasti lähes valmis. USA:lle on kehittymässä uusi vihollisrintama etelässä Venezuelan, Perun, Bolivian ja Kuuban sopiessa suunnitelmiensa koordinoimisesta öljyn tuotannon jatkumisesta muuttuvissa tilanteissa. Venezuelan presidentti Hugo Chavez on uhannut lopettavansa tai rajoittavansa öljyntuotannon, jos USA hyökkää Iraniin.
Tämä nostaisi raakaöljyn hinnan yli 100 USD tynnyriltä. Toisaalta Israel on joutunut Iranin panttivangiksi.
Se uhkaa iskeä ohjuksillaan Israeliin teki mikä maa tahansa hyökkäyksiä Irania vastaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019