Friday, July 12, 2013

PERJANTAI 12.07.13


PERJANTAI 12.07.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry suunnittelee kuudetta vierailuaan Israelissa nykyisen virka-kautensa aikana jouduttuaan peruuttamaan täksi viikonlopuksi aikomansa vierailun vaimonsa Teresa Heinz Kerryn äkillisen sairauskohtauksen vuoksi. Hänen tilansa on sairaalalähteiden mukaan hieman kohentunut, joten velvollisuus kutsuu Johnia hoitamaan tointaan. Hänen ulkoministeriönsä ei usko, että vierailulla saataisiin juuri mitään aikaan, niin kaukana ovat osapuolet toisistaan ja niin ehdoton on Abbas kohtuuttomien vaatimustensa kanssa. Koko tilanne on lähes epätodellinen, että useita sotia hävinnyt osapuoli pystyy ohjailemaan rauhanprosessin etenemistä tahtonsa mukaan voitollisen osapuolen vain pyrkiessä myötäilemään ja sovittelemaan: ”Älähän nyt hoppuile, kyllä se tästä kun me annetaan taas muutamia myönnytyksiä”. Tarvitaan ilmeisesti uusi sota, jossa palestiinalaisia röykytetään taas kerran, ennen kuin he alkavat tajuta hävinneensä, ja että ainoa tie eteenpäin on yhteis-toiminta Israelin kanssa, joka on tarjonnut kättään vuodesta toiseen, mutta he sylkevät siihen.

PRESIDENTTI Obama on pysytellyt lähes täysin syrjässä tällä kertaa antaen Kerrylle vapaat kädet yrittää neliöidä ympyrää, joka aina lipsuu pois käsistä. Tarkkailijat sanovat, että Obama haluaa saada kaiken kunnian, jos Kerry onnistuu ponnisteluissaan, mutta asettaa kaiken vastuun Kerryn harteille, jos hän epäonnistuu. USA:n ulkoministeriön omaa uskon puutetta osoittanee sekin, että Kerryn ”palestiinalaistoimistossa” on vain kaksi työntekijää, hänen neuvonantajansa Lähi Idän asioissa Frank Lowenstein sekä ministeriön lakimies Jonathan Schwartz. The Washington Post kirjoitti viikolla pääkirjoituksessaan, että John Kerry on täysin keskittynyt loputtomiin keskusteluihin PA:n Israelin rauhanprosessista, kun naapurimaa Egyptin on kaatumassa kaaokseen ja Syyriassa sisällissota riehuu esteettä, mikä aiheuttaa vähäistä suurempaa pään raapimista, onkohan se kaiken vaivan arvoinen.
”USA:n aiemmin tekemien aloitteiden tapaan Mr. Kerryn diplomatia jättää huomiotta voimallisen Hamas-järjestön, joka valvoo Gazan kaistaa, vastustaa rauhanprosessia ja pystyy koska tahansa sotkemaan rauhankeskustelut aloittamalla raketti-iskut Israelia vastaan”, lehti toteaa lisäten: ”Mr. Kerry panostaa paljon arabimaiden tukeen, mutta kahdella rajanaapurilla ei ole toimivaa hallitusta, ja kaksi muuta – Jordania ja Libanon – ovat enemmän kuin tukoksissa maahan tunkeutuvan pakolaistulvan ja taistelujen vuoksi Syyriassa”.

KUTEN Herb Keinon kirjoittamassa JP:n artikkelissa todetaan, Kerry vietti pari viikkoa sitten 72 tuntia Israelissa käyden 20 tuntia keskusteluja Netanyahun ja Abbasin kanssa kuudessa eri tilaisuudessa pyrkiessään suostuttemaan täysin eri päämääriin tähtääviä johtajia sovittelemaan näkemyksensä yhtenäiseksi poluksi, jota pitkin hoiperrella kohti ratkaisua.
Artikkelin mukaan yksi keskeisin kysymys oli terroristien vapauttaminen Israelin vankiloista. Abbas vaati kaikkien ennen 1993 Oslon sopimuksia tuomittujen 123 terroristin vapauttamista ennen neuvotteluja, mutta Netanyahu vaatii, että vapauttaminen tulee tehdä asteittain neuvottelujen aikana, ettei Abbas – saatuaan haluamansa – tallusta tiehensä neuvotteluista.
Tällä viikolla uutislähteet kertoivat Netanyahun suostuneen vapauttamaan 40 terroristia, mutta uutisen tultua julkiseksi Netanyahun kanslia kiireesti kumosi sen. Israelin parlamentin jäsenten ja myös ministereitten joukossa on vahva vastustus myönnytysten antamiseksi. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-set-to-make-6th-Mideast-visit-next-week-amid-doubts-319626

2. MUSLIMIEN aloittaessa tämän vuoden ramadan paastokuukautensa arabi TV-kanavat lähettävät ohjelmasarjaa nimeltä Kaybar. Artikkelin mukaan he myös toistelevat taistelu-huutoaan ”Khaibar, Khaibar, ya yahud, jaish Muhammed, sa yahud” (Juutalaisen, muistakaa Khaibar, Muhammad on palaamassa”. Sitä toisteltiin myös Mavi Marmaran rauhansanan-saattajien toimesta hakatessaan avuttomia israelilaisia sotilaita rautatangoilla.
Khaibar oli juutalaisten asuttama pienoiskaupunki Arabian niemimaalla Medinan lähellä, jota vastaan Muhammedin johtamat muslimit hyökkäsivät 628 epäonnistuttuaan saada heidät kääntymään islamin uskoon ja hyväksymään hänet profeetaksi. Näännyttävän piirityksen jälkeen juutalaiset antautuivat, mikä johti kaikkien miesten massamurhaan ja naisten ja lasten myymiseen orjiksi, viehättävimpien joutuessa muslimien vaimoiksi, myös profeetan ottaessa nuoren juutalaistytön. Tapauksesta kerrotaan israelupdaten artikkelissa ”Arabian juutalaiset”.
Muslimit vaativat voittamiltaan juutalaisilta 50 %:n veron kaikista ansioistaan ja suojeluveron siitä hyvästä, että saivat säilyttää henkiriepunsa. Vuonna 637 kalifi Omar karkotti kaikki juutalaiset muhamettilaisten valtaamilta alueilta Arabian niemimaalla. 
KHAIBAR-sarjafilmi esitetään MEMRI:n käännöksen mukaan useiden maiden TV-kanavilla. Dubai-TV, Egyptin Dream-TV, Al-Araqiyya-TV, Algerian TV 3, Algerian Atlas-TV, Qatar TV ja UAE-TV.
Sameh al-Sereiti, joka näyttelee sarjassa Mohammedin henkivartijan roolia, selittää Egyptin TV:lle: ”Vihollisuus meidän ja juutalaisten välillä on edelleen todellisuutta. Viha on sisään-rakennettu. Ei egyptiläinen eikä arabi tarvitse tätä filmiä oikeuttaakseen vihaansa sionismia vastaan. Nykyinen taistelu välillämme on yksinkertaisin todiste tästä”. Toinen näyttelijä Ahmad Abd ak-Halim, joka näyttelee filmissä juutalaisen roolia, toteaa näin: ”Minä näyttelen yhtä juutalaisroolia, joka esittää juutalaisen käyttäytymistä inhimillisenä olentona. Kaikki, mitä hän ajattelee, keskittyy rahan kokoamiseen”.

Filmisarjan kirjoittaja Yusri al-Gindi toteaa: ”Juutalaiset ovat juutalaisia. He edelleen käyttäytyvät luonteensa mukaisesti kuluneista sukupolvista huolimatta. He korruptoivat yhteisön, jonka parissa he elävät, eikä sen vuoksi mikään hallitus voi suojella heitä millään sopimuksella tai suostumuksella. Arabimaailmassa vallitseva kriisi on paras todiste tästä, ja tästä filmi saa ajankohtaisen sopivuutensa”, hän toteaa lisäten: ”Se tapahtui Babyloniassa, Roomassa, Imperialistisella Venäjällä, ja Hitlerin Sakassa. Myöhemmin länsi karkotti heidät arabialueille, missä he jatkavat länsimaiden palvelijoina”.
Tällaista roskaa arabimedia välittää ramadanin aikana kaikissa arabimaissa. Eipä siten olekaan ihme, miten toivottomilta Kerryn ponnistelut rauhan hyväksi tuntuvat. http://www.jpost.com/Middle-East/Ramadan-Series-Khaybar-re-enforces-anti-Semitic-stereotypes-319568
Todisteeksi siitä, miten hyvin arabit ovat saaneet opetettua lapsensa pienestä pitäen vihaamaan juutalaisia ja hyökkäämään heitä vastaan, on Hebronin lähellä sattunut tapaus, jossa 5-vuotias arabipoika kivitti autoilijoita. Sotilaat ottivat pojan kiinni, panivat hänet autoonsa ja veivät hänet kotiinsa, jossa he luovuttivat pojan ensin äidilleen, joka kehotti odottamaan, kunnes pojan isä tuli paikalle. Isä väittää, että sotilaat kurittivat poikaa, mutta sotilaitten mukaan häntä ei pidätetty, vaan hänet haluttiin viedä vanhempiensa luokse, jotta he pitäisivät parempaa huolta pojastaan. Tapauksen videoi B´Tzelem NGO-järjestö, joka julkisti ottamansa videon youtubissa herättäen vastalauseiden tulvan. Tapaus sattui Abed tarkastusaseman lähellä Hebronissa 15.30 tiistaina. IDF syyttää B´Tzelemiä vääristellystä videosta ja siihen liittyvästä valheellisesta selityksestä. Tapauksen johdosta voisi sanoa, että muutkin kuin arabilapset näyttävät tarvitsevan vääristelemätöntä opetusta.

IDF ja Shin Bet pidättivät parisataa palestiinalaista Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin lähiympäristöstä ennen ramadanin alkua, jonka aikana muslimien tunteet helposti kuohuvat yli äyräittensä paastotessaan koko helteisen päivän ajan, mutta ovat mukana töissään normaaliin tapaan. Tilannetta ei varmaan paranne se, että auringon laskettua syödään ja juodaan ylenmääräisesti. Arabit valmistautuvat ramadanin viettoon hankkien jääkaappeihinsa ja hyllyihinsä kaikkea hyvää kompensoidakseen päivän aikana kärsimäänsä ahdinkoa, kun jopa tupakoiminen on kielletty. Ramadanin jokavuotiseen viettoon valmistautumiseen kuuluu myös lampaiden ja vuohien varastaminen juutalaisten maatiloilta, voidakseen uhrata lampaita Allahilleen, vaikka on epätodennäköistä, että lampaan lahtaamiseen yöateriaa varten liittyy suurempaa uskonnollista uhrimieltä.
Shin Betin ja IDF:n on onnistunut huomattavasti vähentää maantiegangsterismia – tai terrorismia – viimeisten viikkojen aikana runsaiden pidätysten ja yhteistoiminnan ansiosta PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa. Pahimpina päiviä Juudean ja Samarian alueilla sattui 200 kivitystä kivin ja polttopulloin sekä hyökkäyksiä sotilaita vastaan puukoin ja kotitekoisin asein. http://www.timesofisrael.com/200-palestinians-arrested-in-pre-ramadan-west-bank-raids/

3. UUTISOTSIKOITA
-          Sotilaiden järjestämä lentohyppynäytös oli päättyä traagisesti, kun yhden kuljetuskoneesta hypänneen sotilaan varjo ei auennut. Sotilaiden vanhemmat seurasivat kauhuissaan sotilaan yrityksiä saada varjo aukeamaan, ja sitten  vara-varjonkaan avaamisen epäonnistuttua. Kuitenkin aivan viime hetkessä sotilas sai varavarjonsa auki laskeutuen turvallisesti maahan. Suoritetussa tutkimuksessa sotilaan todettiin toimineen ohjekirjoissa ja harjoituksissa saamiensa ohjeitten mukaan. Hyppynäytös pidettiin keskiviikkona Palhamim hiekkarannalla, mukana olivat  laskuvarjojääkäripataljoona, sekä Maglan ja Yahalom yksiköt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169858#.Ud-2RGJHT-k
-          Syyriassa Assadin hallituksen joukkoja vastaan taistelevat ”kapinalliset” ovat yhä useammin kääntäneet länsimaista saamansa aseet toisiaan vastaan. Heille ei riitä se, että he hyökkäävät Hizbullahin asemiin Libanonissa. Al-Qaidan kanssa liitossa oleva ryhmittymä avasi tulen FSA:n edustajia vastaan surmaten FSA:n upseerin. FSA:n tiedottaja Qassen Saadeddine kertoi asiasta näin: ”FSA:n korkean sotilasneuvoston jäsen Kamal Hamami, joka tunnetaan terroristinimellä Abu Bassel al-Ladkani, oli Irakin valtion ja Levantin jäsenten kanssa neuvottelemassa Latakiassa, kun he surmasivat hänet. Islamilaisen valtion edustaja soitti Sadeddinelle ja kertoi, että he olivat surmanneet sotilasneuvoston edustajan ja surmaavat kaikki neuvoston edustajat”. Hän kertoi, että ”Hamamin tarkoituksena oli keskustella heidän kanssaan taistelusuunnitelmista”. Irakin islamilaisen tasavallan ja Syyrian vastaavan järjestön ISIS välinen liitto on niellyt Al-Qaidan kanssa liitossa olleen Jabhat Al-Nusran, joka oli yksi suurimmista Assadin joukkoja vastaan taistelevista FSA:n ulkopuolisista 13 ryhmiittymistä. Al-Nusra on vaatinut sharia-lain ahdasta noudattamista kaikilla miehittämillään alueilla, ja on syyllistynyt lukuisiin mieltä kuvottaviin tekoihin. Se murhasi katolisen piispan Aleppossa nirhaten hänen kaulansa poikki keittiöveitsellä suuren kansanjoukon seuratessa, mukana pieniä lapsia sekä naisia, jotka hurrasivat tapausta seuratessaan ja huutelivat Allahu Akhbar. Nämä ovat niitä ”kapinallisia”, joita Englanti ja Ranska yhdessä USA:n kanssa ovat aseistamassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169850#.Ud-4aWJHT-k
-          Syyriassa opiskelevat druusi-nuoret ovat suurelta osin palanneet koteihinsa Israelin puolella, mutta eivät kaikki. Heillä kaikilla oli mahdollisuus anoa lupaa päästä rajan yli, mitä operaatiota hoiti Kansainvälinen Punainen Risti. Syyriaan oli matkustanut viitisenkymmentä druuri-nuorta opiskellakseen korkeampaa arvosanaa varten.  Mitä tapahtui niille, jotka jäivät Damaskokseen, ei ole tietoa.
-          Israelin vasemmiston ja anarkistien tukemat arabien häirintäyritykset IDF:n sotilaita vastaan ovat lähes päivittäisiä. Asiantuntijat varoittavat, että tilanteet, joissa käytetään kiviä ja nyrkkejä, kehittyvät helposti aseellisiksi taisteluiksi. Asiaan kuuluu myös, että paikalle on kutsuttu median ja NGO-järjestöjen edustajia, jotka mielihyvin tulevat mukaan saadakseen filmimateriaalia raportteihinsa kotimaissaan. Tämä on IDF:n jatkuvaa taistelua, jota on mahdoton voittaa ilman poliittisia sopimuksia tai ratkaisuja. Nämä poliisin tehtäviin kuuluvat tilanteet ovat hyvin turhauttavia armeijan sotilaille, joita ei ole koulutettu taistelemaan siviilejä vastaan, missä ei voi käyttää aseitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169840#.Ud--hGJHT-k
-          Egyptin islamistit ovat käyttäneet maan epävarmaa ja laitonta tilannetta hyväkseen hyökätäkseen Egyptin kopti-kristittyjä vastaan. Ehkä he kuvittelevat, että heidän itsetuntonsa kasvaa siitä, että he lahtaavat rauhaarakastavia ja puolustuskyvyttömiä kansalaisia. Torstaiaamuna raportoitiin, että islamistit olivat leikannet pään poikki 60-vuotiaalta Magdy Habashilta. Hänet löydettiin Sheikh Zweidin kaupungin hautaus-maalta aikaisin torstaina Siinain pohjoisosassa. Kristityt ovat raportoineet lukuisista muslimimassojen hyökkäyksistä heidän kirkkojaan ja muita tilojaan vastaan, sekä tunkeutumisesta heidän koteihinsa. Pahoinpitelyt ja raiskaukset sekä nuoren tyttöjen sieppaamiset heidän käännyttämisekseen muslimeiksi, ovat tavallisia muslimien käyttämiä keinoja vainota toisinuskovia, mikä leviää myös länsimaihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169840#.Ud--hGJHT-k
-          IDF:n riveissä palvelevat arabinaiset sanovat arabikansanedustaja Hanin Zoabille, ettei hänen paikkansa ole asua Israelissa, vaan hänen tulee muuttaa Gazaan mielipiteineen, joilla hän sotii Israelin laillisuutta vastaan. ”Israelin arabiaa puhuvalla sotilaalla on oikeus palvella maataan ylpeästi ja pää pystyssä ilman häpeää”, sanoo Rajda Jarisi Nasaretista. Toinen sotilas Naradin Tuma Jishin kylästä lähellä Safedia sanoo, että hänen lähtiessään suorittamaan asepalvelua IDF:ssa kylässä oli vähäistä vastustusta, mutta hän sanoo tietävänsä, mikä on hänelle parasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169849#.Ud_DOmJHT-k
Thursday, July 11, 2013

TORSTAI 11.07.13


TORSTAI 11.07.13

1. ASUNTO- ja rakennusministeri Uri Ariel (Bait HaYehudi) sanoi Juudean, Samarian ja Gazan juutalais-yhteisöjen neuvoston kokouksessa keskiviikkoiltana, että on korkea aika nousta vastustamaan Palestiinan valtion syntymistä Juudeassa ja Samariassa.
Tavatessaan juutalaisyhteisöjen johtajia Jerusalemissa liikenneministeri Israel Katz (Likud) sanoi uskovansa, että palestiinalaisille voitaisiin sallia jonkinasteinen itsemääräämisoikeus yhteyksillä Jordanian kanssa. ”Minä vastustan Palestiinan valtiota”, Katz totesi neuvoston kokouksessa. ”Se ei ole hyväksyttävissä pääasiassa meidän oikeuksiemme vuoksi tähän maahan. Minun nähdäkseni oikea diplomaattinen ratkaisu on autonominen Palestiinan yhteisö, mutta liitetty siviili- ja poliittisilla siteillä Jordaniaan”.
Hän suositteli myös Gazan irrottamista Israelista ja liittämistä Egyptiin.
Ministeri Ariel lisäsi tähän: ”Meidän tulee lausua selvästi, ettei tule olemaan mitään palestiinalaista valtiota Jordanjoen länsipuolella”. Hän selitti, että ”juutalaisjohtajien ollessa kokoontuneina, samaan aikaan toiset työskentelevät kahden valtion toteuttamiseksi Länsi-rannalla. Tällainen kehitys täytyy katkaista sen ollessa nupulla, muuten asia monimutkaistuu antaen vähemmän mahdollisuuksia onnistua”. Katz sanoi, että ”aika on kriittinen, minkä vuoksi on toimittava nyt, sillä emme ole soittaneet hälytyskelloja tarpeeksi selkeästi”.

KATZ vakuutti taistelevansa (poliittisesti) Israelin valtion hyväksi kaikin voimin selittäen, että on tärkeää työskennellä poliittisten puolueiden kautta, jotka muodostavat hallitusyhteistyön. Hän sanoi vastustavansa rakennuskieltoa kaikissa muodoissaan.
”Tämä sairaus, jossa juutalainen jäädyttää juutalaisen, on hyvin vaikea sairaus, joka voi palata monessa muodossa. Jäädyttäminen ei todella saa olla osa juutalaista sanakirjaa, ei varsinkaan silloin, kun on kysymys juutalaisesta valtiosta”.
Ministeri Ariel totesi, että vuoteen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa ei ole markkinoitu yhtään uutta asuntoa vakuuttaen, ettei hän tue jäädytystä Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa. ”Minun poliittisten tietojeni mukaan Knessetissä ei ole enemmistöä sen ajamiseksi läpi”, hän totesi.
Ariel totesi muistuttaneensa Netanyahua jo Knessetin talousvaliokunnassa budjettikäsittelyn yhteydessä, että vaikea asuntopula johtuu osittain pääministerin kieltäytymisestä antaa lupaa asuntojen rakentamiseksi Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa.
”Me pystymme markkinoimaan 10 000 asuntoa Jerusalemin itäosassa sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisökokonaisuuksissa”, Ariel totesi Knessetin talousvaliokunnassa.
Hän lisäsi, että maan korkea hinta lisätään automaattisesti asuntojen hintoihin.

PÄÄMINISTERI antaa ymmärtää omissa lausunnoissaan, ettei ole rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä eikä Jerusalemin itäosassa, mutta käytännössä sitä on noudatettu ilmeisesti suullisten kieltojen muodossa voidakseen sillä helpottaa USA:n ulkoministeri John Kerryn ponnisteluja rauhanprosessin edistämiseksi.
Juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Avi Roeh kertoi neuvostolle keskiviikkoiltana, että hän laati pääministerille osoitetun kirjelmän pyytäen häntä poistamaan tosiasiallisen rakennuskiellon ja aloittamaan asuntojen markkinoimisen.

2. PALESTIINALAISEET vaativat kansainvälisen oikeusistuimen suosituksen 9-vuotis-päivänä, että oikeuden suositus Israelin Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin rakentama turvallisuusaita tulee poistaa ja asukkaille tulee maksaa korvauksia sen aiheuttamista haitoista, tulee toteuttaa.
Oikeuden antamassa ohjeellisessa suosituksessa, jossa viitataan sen aiheuttamiin oikeudellisiin seuraamuksiin, turva-aita todetaan laittomaksi ja suositellaan sen poistamista sekä korvausten maksamista.
PLO:n neuvotteluosaston raportissa todetaan, että Israel on oikeuden suosituksen mukaan velvoitettu poistamaan turva-aidan ja sen itäpuolelle rakentamansa juutalaisyhteisöt.
PLO:n lausunnossa todetaan mm: ”Maan kähmintä, palestiinalaisyhteisöjen pakkosiirrot, israelilaisyhteisöjen laajentaminen  ja muut laittomuudet jatkuvat keskeytymättä Israelin nauttiessa ennen kokemattomasta laittomuuden kulttuurista”. PLO:n raportissa kehotetaan kansainvälistä yhteisöä saattamaan Israel vastuuseen karkeista rikoksistaan. 
”Se on rauhan este, sillä niin kauan kuin kansainvälinen yhteisö jatkaa kohtelemasta Israelia kuin lain yläpuolella olevana valtiona, laittomuus jatkuu oikeuden yli”, PLO:n raportti sanoo.
Ryhmä nimeltä ”Palestiinan kansalliskomitea muurin aiheuttamien tuhojen rekisteröimiseksi” kehottaa omassa lausunnossaan YK:ta toimimaan välittömästi oikeuden päätöksen suositusten toteuttamiseksi. Ryhmä kehottaa myös PA/PLO:ta käyttämään hyväkseen YK:ssa saavuttamaansa ei-valtion tarkkailijajäsenen oikeuttaan voidakseen saada YK:n alaiset eri elimet painostamaan Israelia suositusten toteuttamiseksi. Se kehottaa lausunnossaan, ettei PA:n tule suostua neuvottelemaan Israelin kanssa, ennen kuin se on poistanut turva-aidan ja kaikki toiminta lopetettu juutalaisyhteisöissä.

PA/PLO näyttää nyt siirtäneen ja siirtävän taistelun Israelin maan omistusoikeudesta kansainvälisiin instansseihin, rikosoikeuksiin ja YK:n alaisiin komiteoihin ja neuvostoihin.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas katsoo niiden kautta pystyvänsä saavuttamaan enemmän kuin neuvotteluilla Israelin kanssa, koska sen ei tarvitse sitoutua mihinkään, mutta uskoo saavuttavansa kaiken haluamansa kansainvälisissä elimissä, joita hallitsevat arabimaat yhdessä kehitysmaiden kanssa, joita ne pystyvät manipuloimaan loputtomilla petro-dollareillaan. USA:n kansainvälisen vaikutusvallan supistuessa entisestään ja presidentti Obaman muslimi-maita suosivan politiikan johdosta, mikä hämmentää Euroopan maiden käyttäytymistä, Israel on joutumassa kovin yksin laillisine oikeuksineen. Israelin asemaa heikentää sen johtajien vuosituhantinen pelko maassa asuvista jättiläisistä, mikä pakotti sen harhailemaan erämaassa 40 vuotta, ennen kuin se uskalsi mennä omistamaan sille luvatun maan. Jordanjoki ylitettiin Joshuan johdolla v.2448 luomisesta, eli v.1272  eKr.
Pääministeri Netanyahun tulisi kiireesti kutsua kokoon kansainvälinen lakiasiain tuntijoiden konferenssi, jossa yksityiskohtaisesti tutkittaisiin juutalaisten oikeus kotimaahansa.
Sen perustana voisi olla Edmond Levyn komitean laatima raportti, jossa selkeästi todetaan juutalaisten oikeus koko maahan Jordanjoesta Välimereen. Sen mukaan juutalaisilla on oikeus rakentaa missä tahansa kyseisellä alueella rakennuslain puitteissa.

3. IDF:n upseeri kertoi Reutersin toimittajalle, että Israel seuraa tarkoin Hizbullahin liikkeitä Syyrian  ajan takana maiden välille sovitun puskurivyöhykkeen tuntumassa. Upseeri, joka ei halua kertoa nimeään, sanoo, että Hizbullah valmistelee tulevaa yhteenottoa Israelin kanssa. Hän totesi, etteivät valmistelut ole vielä huolestuttavalla tasolla, mutta että Hizbullah tiedustelee Israelin puolella rajaa ja seuraa tarkoin IDF:n liikkeitä.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkasi toukokuussa aloittavansa uuden Israelin vastaisen rintaman Golanilla, mihin hänellä on presidentti Assadin lupa ja tuki.
Reutersin artikkelin mukaan Golanilla vallitsee melkein pastoraalinen rauha ja hiljaisuus, mutta yön aikana Syyrian puolella käytyjen taistelujen melu ja aseitten pauke rikkoo hiljaisuuden. Upseeri toteaa, ettei ole helppoa tietää, ketkä siellä taistelevat, Syyrian sotilaat vaiko islamilaiset militantit, tai ehkä kylän asukkaat, jotka puolustavat kotejaan alueelle tunkeutuvia vastaan. Siellä taistelee myös Hizbullahin pyssymiehiä.

Israelin ja Syyrian välillä käydyn 1973 puolustussodan jälkeen, jossa Israel vahvisti asemiaan Golanin kukkuloilla liittäen ne myöhemmin valtioonsa, tulitaukolinjan Syyrian puolelle muodostettiin vaihtelevan syvyinen, n. 70 km:n pituinen puskurivyöhyke, joka alkaa Hermonin kukkuloilta Libanonin rajalta ja jatkaa rajalinjaa seuraten Jarmouk-jokeen Jordaniassa. YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan puskurivyöhykettä valvovat käsipistoolein varustetut YK:n UNDOF-joukot, joita on tällä hetkellä n. 1000 miestä.
UNDOF-joukot ovat toistamiseen joutuneet taistelevien joukkojen väliin, ja kapinalliset ovat siepanneet heitä varastaakseen heidän autonsa ja varusteensa vahingoittamatta miehiä.
IDF on myös kuitenkin valmistautunut tulevaa yhteenottoa varten kuljettaen rajan läheisyyteen panssareitaan ja tykistöään sekä vahvistaen siellä olevia miehiään. IDF on asentanut rajan läheisyyteen herkkiä sähköisiä tunnisteita, jotka viestittävät pienimmätkin liikkeet ja toiminnot rajan tuntumassa. Hizbullah on saanut Syyrian presidentti Bashar Assadilta uudenaikaisia aseita, ohjuksia ja muita laitteita palkaksi osallistumisestaan Assadin joukkojen rinnalla taisteluihin kapinallisia vastaan. YK on kehottanut Hizbullahia vetämään joukkonsa pois Syyriasta, mutta antanut hiljaisen suostumuksensa kapinallisjoukoissa taistelevien Al-Qaidan ja muiden ääri-islamin joukoille. http://www.jpost.com/Defense/IDF-reinforces-Golan-border-with-eye-on-Hezbollah-319388
4. UUTITSOTSIKOITA
-          PA:n virkailija kertoo, että presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan hallinnon kaatuminen Egyptissä on suuresti vaikuttanut tulevaisuuden näkymiin. Egypti sulki Rafahin rajaterminaalin Gazasta Siinaille ja on sulkenut kymmeniä rajan ali kulkevia tunneleita. Tämä on tyrehdyttänyt tuottavan liiketoiminnan lukuisilta palestiinalaisilta, mutta vähentänyt myös ruoka- ja muiden kulutustavaroitten tuontia Egyptistä. Tavaraliikenne Israelin puolelta jatkuu kuitenkin entiseen tahtiin, satojen rekkojen viedessä päivittäin kaikkea tarvittavaa Gazaan. Hamasin eristäminen on toiselta puolen hyvä asia, mutta toiselta puolelta epätoivoinen tilanne voi pakottaa sen yrittämään jotain raflaavaa saadakseen maailman huomion puoleensa. Johtaako taloudellinen ahdinko Gazassa Egyptin tapaisiin mielenosoituksiin ja Hamasin hallinnon kaatumiseen, on ainakin Fatahin toivelistalla. Toisaalta sama kohtalo voi odottaa myös PA:n johtoa Juudeassa ja Samariassa. Tämä voisi aiheuttaa todellisen vallan-kumouksen Israelin sisällä ja uuden sukupolven edustajien ottaessa käsiinsä palestiinalais-alueitten johdon, toisi uusia mahdollisuuksia palestiinalaisongelman ratkaisemiseksi kokonaan uudelta pohjalta. Pysyvää rauhaa lienee mahdotonta saavuttaa PA/PLO:n nykyjohdon kanssa, minkä luulisi kirkastuneen myös Obaman hallitukselle. http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-official-Egypt-turmoil-leaves-Hamas-high-and-dry-319477
-          Mahmoud Abbas oli yksi ensimmäisiä Egyptin vallansiirron onnittelijoita. Hän panee nyt toiveensa siihen, että kansannousu voisi Gazassa aiheuttaa samanlaisen reaktion kuin Egyptissä. Tämä antaisi Abbasille vapaammat kädet oman valtionsa suunnittelemiseksi, mutta hänen oma kansansuosionsa on melko olematon PA:n alueilla Juudeassa ja Samariassa, joten tämä toivo voi osoittautua petolliseksi. PA on lisännyt Hamasin vastaisia toimiaan Juudeassa ja Samariassa pidättäen sen jäseniä ja sitä myötäileviä, mutta varmaan myös muita Abbasia vastustavia journalisteista lähtien. Abbasin arvosteleminen  julkisesti on vakava rikos PA:n alueilla. http://www.jpost.com/Middle-East/Fatah-calls-on-Palestinians-to-overthrow-Hamas-in-wake-of-Morsis-fall-318792
-          Islamistit hyökkäsivät armeijan  tukikohtaa vastaan Siinailla aikaisin keskiviikko-aamuna surmaten kaksi sotilasta ja haavoittaen kuutta. Islamistit käyttivät kranaatteja ja konekiväärejä turvallisuusjoukkojen tukikohtaan tekemässään iskussa. Läheistä tarkastuspistettä vastaan hyökättiin samaan aikaan Rafahin kaupungissa lähellä Gazan rajaa. El-Arishin kaupunki on myös ollut heidän hyökkäyskohteenaan. http://www.timesofisrael.com/gunmen-attack-egyptian-police-station-in-sinai/
-          Egyptin armeija hakee IDF:n lupaa aloittaakseen laajan puhdistusoperaation Siinain niemimaalle pureutuneiden ääri-islamistien karkottamiseksi, joiden päämääränä lienee perustaa oma islamilainen kalifikunta ja irrottautua Egyptin keskushallinnosta. Siinailla taistelevien islamistien joukossa on Hamasin taistelijoita Gazasta, minkä johdosta Egyptin armeijan ja Hamasin välit ovat kiristyneet. IDF suhtautuu tiettävästi myönteisesti Egyptin armeijan pyyntöön, joka on vastoin 1979 solmittua rauhan-sopimusta, mutta joka samalla heikentää islamistien uhkaa Negeviä vastaan. Myös USA:n hallitus tiedottaa kannattavansa Egyptin armeijan pyyntöä. http://www.timesofisrael.com/cairo-seeking-israeli-okay-to-widen-sinai-offensive/.,http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4403706,00.html
-           
      Obaman hallitus harkitsee edelleen, miten suhtautua viime viikon keskiviikkona tapahtuneeseen vallansiirtoon Egyptissä, mutta siitä huolimatta ja Egyptin sisäisten olojen ollessa vielä kuohuntavaiheessa Obaman hallitus aikoo toteuttaa aiemmin sovittujen neljän F-16 hävittäjän toimittamisen Egyptin armeijalle. Toimitus on osa 1.3 miljardi USD sopimuspakettia v.2010, johon kuuluu kaikkiaan 20 F-16 ja joitakin Abrams M1A1 varaosia. Puolet sopimuksesta on jo toteutettu. USA:n hallituksen taholta ilmoitetaan, että se jatkaa yhteistoimintaansa Egyptin kanssa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut, ei ainakaan vallankumousta, joka jäädyttäisi toimitukset. http://www.timesofisrael.com/despite-instability-us-to-equip-egypt-with-new-f-16s/
-          IDF raportoi selvästä väkivallan vähenemisestä Juudeassa ja Samariassa johtuen IDF:n pidätyksistä, tiedustelusta ja yhteistoiminnasta PA:n kanssa. http://www.timesofisrael.com/army-reports-sharp-drop-in-west-bank-terror-attacks/
-          Saudi Arabian suunnatessa ballistiset ohjuksensa Israelia ja Irania kohti ja IDF:n pyrkiessä sopeutumaan kiristettyyn budjettiin armeijan komentaja Benny Gantz esitteli suunnitelmansa armeijan organisoimiseksi uudelleen, jonka mukaan 3000-5000 kantahenkilökuntaa kuuluvaa henkilöä joudutaan poistamaan palkkalistoilta.
        Supistukset tulevat koskemaan myös panssari- ja tykistöyksiköitä sekä meri- ja ilmavoimien yksiköitä. Tarkoituksena on virtaviivaistaa ja hajauttaa kömpelösti liikkuva ja liikuteltava armeija itsenäisesti tai puoli-itsenäisesti toimiviksi osastoiksi, joilla kullakin olisi omat tykistö- ja panssariosastonsa sekä lentoyksiköt. Myös miehittämättömien pienkoneitten ja muiden robottien käyttöä lisätään armeijan yksiköille, sillä niiden käytöstä on saatu myönteisiä kokemuksia. Armeija kehittyy kovaa vauhtia yhä teknisemmäksi, mikä vaatii myös koulutuksen ja harjoitusten kehittämistä entistä monipuolisemmiksi. Tiedustelun merkitys painottuu entisestään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169811#.Ud52h2JHT-k. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4403710,00.html

Lämpötila Jerusalemissa. Torstai 19-29; Perjantai 20-30; Lauantai 20-31; Sunnuntai 20-31 C-astetta, taivas lähes pilvetön. Kinneret: Vedenpinta 1.135 m alemman h.viivan yläpuolella. 

Wednesday, July 10, 2013

KESKIVIIKKO 10.07.13


KESKIVIIKKO 10.07.13

1. PERJANTAINA Syyrian rannikkokaupungin Latakian satamassa tapahtui paikallisten todistajien mukaan voimakas räjähdys, joka tuhosi useita armeijan asevarastoja. Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) korkean sotilasneuvoston tiedottaja Qassem Saadekkine arvioi lausunnossaan, että räjähdykset aiheutuivat ehkä mereltä ammutuista raketeista. Hän selitti, etteivät heidän resurssinsa riittäisi näin suuriin räjähdyksiin, ja siksi arvioi, että ehkä Israel oli ampunut raketit laivasta. Hän sanoi, että heidän tiedustelunsa oli saanut selville, että varastoissa säilytettiin mm. venäläisvalmisteisia Yackhont risteilyohjuksia, kuten hän selitti Reutersin toimittajalle. ”Ei se ollut FSA:n kohteena”, hän selitti Reutersin toimittajalle. ”Ei se ollut kapinallisten suorittama isku. Hyökkäys tehtiin joko ilmasta käsin tai ohjusiskuna Välimerellä olevasta aluksesta”. Hän kertoi kuulleensa ”valtavia räjähdyksiä, joiden suuruus ylittää heidän kapasiteettinsa, joten niiden tekijän täytyy olla uudenaikainen armeija, jollainen Israelilla on”, kuten hän pyrki osoittamaan.

ISRAELIN puolustusministeri Moshe Yaalon vakuutti tiistaina, ettei Israel sekaannu naapuri- maiden asioihin, mutta toimii, jos se katsoo asettamansa punaiset varoituslinjat ylitetyiksi. Hän lisäsi epämääräisesti, että aina kun Lähi idässä räjähtää, Israelia syytetään joka tapauksessa, minkä jotkut katsovat tarkoittavan huonosti salattua myönnytystä. Israelilla olisi tietenkin syy pyrkiä estämään Syyrian armeijaa saamasta Yackhont risteilyohjuksia, sillä yliäänen nopeudella lähellä meren pintaa kulkevia ohjuksia on vaikea havaita ja torjua. Israel varoitti aiemmin Venäjää, että IDF voi yrittää tuhota Venäjän toimittamia uudenaikaisia aseita, kuten S-300 ja Yackhont, mikäli se katsoo niiden uhkaavan Israelin turvallisuutta.
FSA:n edustaja syytti maanantaina, että IAF:n koneet olivat pommittaneet varasto-rakennuksen al-Qassia tukikohdassa al- Havan kylässä lähellä Homsin kaupunkia. Rakennuksessa säilytettiin hänen mukaansa Venäjän toimittamia S-300 it-ohjuksia.
EDELLÄ olevat tiedot tulevat Assadin hallitusta vastaan taistelevien FSA:n edustajien taholta, joten ilman vahvistusta toisista lähteistä niiden todenperäisyys on kyseenalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169777#.UdzuRGJHT-k

2. VENÄJÄN YK:n lähettiläs Vitaly Churkin kertoi reporttereille - toimitettuaan ensin YK:n pääsihteerille 80-sivun mittaisen asiaa koskevan dokumentin – että Syyrian kapinalliset olivat käyttäneet maaliskuun 19. päivänä hallituksen valvomaa Aleppon Khan al-Assal lähiötä vastaan tekemässään Bashar-3 ohjusiskussa Sarinia. Iskussa kuoli 28 henkilöä, heitä 16 armeijan sotilaita, ja lisäksi 86 ihmistä haavoittui. Kapinalliset syyttivät hyökkäystä Assadin joukkojen tekemäksi.
CHURKIN kertoi reporttereille toimitettuaan asiakirjan YK:n pääsihteerille Ban ki-Moonille, että Assad oli pyytänyt Venäjää, läheistä liittolaistaan, tekemään tutkimuksia hyökkäyksestä sen jälkeen, kun YK:n tarkastusryhmä ei päässyt paikalle tutkimusten laajuudesta nousseiden erimielisyyksien vuoksi. Hän kertoi, että hyökkäyspaikalta otettuja näytteitä analysoitiin kemiallisten aseiden käyttöä vastustavan organisaation hyväksymässä venäläisessä laboratoriossa. Churkin kertoi edelleen, että tutkimusten mukaan hyökkäyksessä käytetty Bashar-3 raketti oli kotitekoinen ja että se oli täytetty Sarinilla. Edelleen, koska Sarinissa ei oltu käytetty kemikaalien reaktiota hidastavaa ainetta, mitä tarvitaan Sarinin pitkä-aikaista varastointia varten, tämä osoittaa, että se oli valmistettu kotioloissa vähän aiemmin. Aiemmin raportoitiin, että Al-Qaidan kanssa liitossa olevat ryhmät saivat kemiallisia aseita Irakista.

CHURKIN sanoi päätelmänään, että todisteet osoittavat kapinallisten käyttäneen valmistamiaan kemiallisia aseita Khan Al-Assal hyökkäyksessä. ”Käytettävissämme olevien tietojen mukaan Bashar-3 rakettien valmistuksen aloitti ns. Bashar Al-Nasser prikaati helmikuussa 2013. Prikaatilla on yhteyksiä FSA:n kanssa”.
Syyria kutsui maanantaina YK:n asettaman Syyriassa käytettyjen kemiallisten aseitten käytön tutkimusosaston johtajan Ake Sellstromin ja YK. aseistariisunnan johtajan Angela Kanen ulkoministeritason keskusteluihin Al-Assalin tapauksesta. Venäjä tulee kutsua voimallisesti.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon haluaa, että tutkimuksia kemiallisten aseitten väitetystä käytöstä Syyriassa on suoritettava muissakin kohteissa, kuin Al-Assalissa.

USA, Englanti ja Ranska ovat aiemmin väittäneet saaneensa todisteita, että kemiallisia aseita on käytetty Syyriassa. Churkin sanoo tukevansa YK:n esittämiä tutkimuksia, mutta sanoi epäilevänsä länsimaiden saamien todisteiden luotettavuutta. OBAMA syytti aiemmin suunnitellessaan lentokieltoa Syyriaan, että Assadin armeija on surmannut ainakin 150 siviiliä hyökkäyksissä, joissa on käytetty kemiallisia aseita. Venäjä vastustaa lentokieltoalueita Syyriaan kuten myös ulkomaiden puuttumista Syyrian sisällissotaan. USA:n johdolla Jordaniaan on koottu ulkomaisia joukkoja, jotka harjoittelevat jordanialaisten joukkojen kanssa kommandotyyppisten iskujen suorittamista Syyriaan, jos kapinallisten pelätään saavan käsiinsä Assadin armeijan kemiallisten aseiden varastoja. Näitä iskuja olisi voitava tukea ilmaiskuilla, jonka vuoksi lentokielto olisi tarpeen. http://www.timesofisrael.com/russia-syrian-rebels-used-sarin-nerve-gas/

3. ”MINUN nimeni on Rachel Corrie”, on nimenä yhden naisen esittämällä 90 minuuttia kestävällä teatterikappaleella, monologilla, joka käsittelee 10 vuotta sitten Gazassa Israelin armeijan pusku-traktorin surmaaman idealistisen, silloin 23-vuotiaan aktivistin ideologian taustoja. Esitys on vahvasti kantaa ottava ja poliittisesti latautunut, minkä takia sen esittäminen on kielletty monissa paikoissa kuten New Yorkin Broadway v. 2008, Torontossa ja Floridassa, useimmiten Israelia tukevien järjestöjen toimesta.  Maaliskuussa sitä esitettiin heprealaisena versiona filmijuhlien aikana Tel Avivissa, ja sunnuntaina Khan-teatterissa Jerusalemissa. Jerusalemin apulaispormestari David Hadari pyrki estämään kaupungin taloustuen näytökseltä, mutta kaupunki päätti osittaisesta rahoituksesta esitykselle.

Rachel Corrie kuului Kansainväliseen Solidaarisuusliikkeeseen (ISM), jonka jäsenet pyrkivät osallistumaan alistetuiksi katsomiensa ihmisryhmien taisteluun  oikeuksiensa puolesta. Israelissa heitä esiintyi usein TV-kuvissa tunkeutuen kielletyksi sotilaskohteiksi julistetuille alueille tyhmänrohkeasti panssarivaunujen tai traktorien eteen häiritäkseen niiden toimintaa. Rachel Corrie oli toisten ISM aktivistien mukana Gazan ja Egyptin välisellä alueella, jossa IDF pyrki sulkemaan Hamasin kaivamia tunneleita Egyptin puolelle, joiden kautta se toi aseita ja räjähteitä, mutta myös taloustarvikkeita ja jopa ihmisiä Gazaan. IDF:n puskutraktori oli tasoittamassa maata, kun Corrie jättäytyi sen eteen voidakseen estää, kuten aktivistit väittävät, sitä murskaamasta asuintaloa, mutta jonka oikeus havaitsi olleen tasoittamassa maata lähellä rajalinjaa. Corrien vanhemmat Cibdy ja Craig nostivat oikeudessa vaateen armeijaa vastaan syyttäen sitä heidän tyttärensä murhasta. Oikeus vapautti sekä IDF:n upseerit ja traktorin kuljettajan kaikista syytteistä todeten, että tapaus oli onnettomuus.

ISRAELIN poliittisesti jännittyneessä ja sähköisesti latautuneessa ilmapiirissä maan ollessa selviytymistaistelussa vihamielisten naapureittensa keskellä, joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen  ja juutalaisten ajaminen mereen, voidaan kysyä, onko tilanne oikea tuoden siihen vahvasti palestiinalaisia suosivia elementtejä heidän johtajiensa kieltäessä kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa ja valmistaen kansaansa Israelin vastaisiin veritekoihin?
PA:n johto nimesi Rachel Corrien nimiin kadun ja ravintolan Länsirannalla. Arabiankielinen versio näytelmästä kiersi PA:n alueilla v. 2008. http://www.timesofisrael.com/play-about-slain-activist-rachel-corrie-opens-in-jerusalem/

4. EGYPTIN Muslimiveljeskunta (MV), jonka poliittinen siipi on Vapaus- ja Oikeus-puolue, hylkäsi väliaikaisen presidentin Adli Mansourin laatiman lähitulevaisuutta koskevan ohjelman, jonka mukaan Egyptin perustuslakiin tehdyt muutokset ja tarkennukset laaditaan neljän ja puolen kuukauden aikana, ja maan parlamentin ja presidentin vaalit pidetään vuoden 2014 alussa. Suunnitelman nopean julkistamisen katsotaan väliaikaisen hallituksen pyrkimykseksi vakauttaa hallintoaan ja otettaan maasta. Sillä ei ole kummankaan suuren islamin tunnusten alla toimivan puolueen tukea, koska myös Salafistitien Al-Nour sanoutui irti yhteistoiminnasta.

Toinen kiirettä aiheuttava kysymys on pyrkimys osoittaa maailmalle, että Egyptin on nopeasti omaksumassa siviilihallinnon ja palauttamassa oikeuden ja järjestyksen maahan, mikä on elintärkeä länsimaisten avustusten ja diplomaattisen tuen varmistamiseksi.
Uuden hallinnon tärkein ja kiireellisin asia on maan talouden nostaminen kuilusta, jonne se oli luisunut MV:n hallituskauden aikana. Saudi Arabia ja UAV, joiden sanotaan antaneen tiedustelu- ja taloustukea armeijan komentajalle Abdel Fattah el-Sisille vallansiirron onnistumiseksi, ovat lupautuneet avustamaan Egyptiä miljarditukiaisilla. http://www.timesofisrael.com/egypts-muslim-brotherhood-rejects-transition-plan/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Knessetissä on herätetty henkiin kerran jo syrjäytetty lakiesitys, jolla estettäisiin ulkomaisen tuen turvin toimivien NGO-järjestöjen (Non Government Organisation) toiminta Israelissa. Esityksen toivat esityslistalle Ayelet Shaket (Bait Hayehudi) ja Robert Ilatov (Likutenu). He viittaavat lakiesityksessään järjestöihin kuten Breaking the Silence, Ir Amim ja lukuisia muita järjestöjä, jotka saavat miljoonia USD vuosittain eurooppalaisilta hallituksilta. Edellinen ryhmä julkistaa ja nostaa syytteitä oletetuista sotilaitten sotarikoksista, jotka perustuvat sotilaitten antamiin haastattelulausuntoihin usein tilanteista, joissa he eivät itse olleet mukana. Näitä voitaneen kutsua kuulopuheiksi, joilla ei pitäisi olla mitään todistusarvoa, mutta joita maan vasemmistoon kallellaan oleva oikeuslaitos korkeinta oikeutta myöten kuuliaisesti rekisteröi ja aloittaa oikeustoimet. Ir Amin puolestaan on voimallisesti Israelin oikeuksia vastaan Jerusalemin itäosiin nostattaen toistuvasti oikeusjuttuja maanomistuksesta ja arabeja kannattavista tapauksista. Lakiesityksessä sanotaan: ”NGO-järjestö ei voi saada ulkomaan hallituksen antamaa tukea yli 20 000 NIS vuodessa, jos sen palkattujen toimihenkilöiden tai johtajan päämäärä tai toiminta sisältää mitä hyvänsä seuraavista: 1. Vaatii IDF:n sotilaita kansainväliseen rikosoikeuteen, 2. Kehottaa boikotoimaan, poistamaan investointeja tai asettaa sanktioita Israelin valtiota tai sen kansalaisia vastaan, 3. Kieltää Israelin juutalaisena demokraattisena valtiona, 4. Kiihottaa rasismiin, 5. tukee ihollismaata tai terroriryhmää aseellisessa taistelussa Israelin valtiota vastaan. Shaked sanoi, ettei Israelin tule antaa ulkomaiden vaikuttaa sen imagoon ja arvoihin. Hän sanoi, että Israel on hyökkäyksen kohteena tuplasti, sillä ulkomaisen raha vaikuttaa äänestäjien mielipiteisiin ja pieni mutta äänekäs painostusryhmä pystyy saamaan äänensä kuuluviin paremmin kuin kansan enemmistö. Ilatov sanoi näiden ryhmien käyttävän hyväkseen julkista asemaansa toimiakseen Israelia vastaan juutalaisena, demokraattisena maana. ”Nämä NGO-järjestöt pyrkivät hajottamaan maan rakennusosia ja luodakseen epätarkkoja, negatiivisia ja subjektiivisia kuvia Israelista kansainväliselle yhteisölle”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169780#.Ud0XpmJHT-k
-          Haredi-puolue Shas ilmaisi tyrmistyksensä siitä, että sotilaspuvussa haredi-kansan asuma-alueella asuva sotilas joutui sen hyökkäyksen kohteeksi. Uskonnollinen sotilas joutui kivityksen ja häväistyksen kohteeksi vieraillessaan Mea Shearim-lähiössä Jerusalemissa. Shas-puolueen puheenjohtaja Ariye Deri sanoi olevansa shokissa sellaista iljettävyyttä kohtaan pienen ääriryhmän nuorison hyökättyä juutalaista sotilasta vastaan ilman häpeää ja myötätuntoa. Rabbi David Zwi Karlstein sanoi, että sellainen sotilas on varmaan opiskellut yeshivassa ja saanut rabbinsa hyväksyminen astuessaan asepalvelukseen. Hän sanoo, että asiasta voidaan keskustella, mutta sotilaan vahingoittaminen on häpeällistä. Sotilaita vahingoittava vahingoittaa omaa sieluaan. ”Jokainen varjelkoon omaa sieluaan”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169781#.Ud0foWJHT-k
-          Ministeri Naftali Bennett puolusti Harediyhteisöä, jonka nuoret miehet olivat hyökänneet juutalaista sotilasta vastaan Mea Shearimissa Jerusalemissa todeten, ettei koko yhteisöä saa tuomita yksittäisen tapauksen perusteella. Bennett kirjoitti web-sivullaan: ”Hyökkäystä asepuvussa olevaa haredi-sotilasta vastaan omassa asuin-ympäristössään on pidettävä äärimmäisen vakavana, ja uskon poliisin pystyvän hoitamaan sen. Kuka tahansa vahingoittaa israelilaista sotilasta, joutuu vastuuseen”. Mutta Bennett arvioi sitten, että aivan yhtä vakavaa on tuomita koko haredi-kansa yksittäistapauksen vuoksi todeten, että päämääränä on saada haredikansa osaksi työelämää ja puolustamaan maataan vuoropuhelun kautta, ei kiihottaen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169783#.Ud0iwmJHT-k
-          Rajapoliisit pysäyttivät palestiinalaisen taksiauton tiellä no 60 Ein Yabrud tarkastus-pisteessä Samariassa tarkastusta varten. Autossa olleesta sylimikron kotelosta löydettiin ladattu automaattiase. Taksinkuljettaja ja autossa matkustanut henkilö vietiin kuulusteluihin. Toisessa tapauksessa ryhmä arabeja yritti hyökätä IDF:n asemaan, mutta sotilaat saivat sen estettyä. Yksi arabeista yritti siepata sotilaan aseen, mutta sotilaat pystyivät estämään sen vieden miehen kuulusteltavaksi.
             Yasser Abdel Rabbo tapasi Netanyahun tämän kotona, mikä on saanut PA:n johdon
             tuomitsemaan sen vakuuttaen, ettei sellainen ole sopivaa missään muodossa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinian-groups-decry-meeting-between-PLO-Israel-as-normalization-319323


Tuesday, July 09, 2013

TIISTAI 09.07.13


TIISTAI 09.07.13 

1. TILANNE Egyptissä ei osoita mitään nopeaa ratkaisua, päinvastoin, uutiset kertovat uusista uhkakuvista. Eilen tapahtunut tulitus sotilaitten ja presidentti Mursin kannattajien välillä, joka surmasi ainakin 51 ihmistä ja haavoitti satoja, nosti jännitystä entisestään. Muslimiveljeskunnan (MV) kanssa liitossa ollut salafisti-puolue Al-Nour ilmoitti vetäytyvänsä vastalauseeksi pois hallitusneuvotteluista, mikä mutkistaa pääministerin valintaa ja ministerilistan täydentämistä. Pääehdokkaana pidetty Mohamed ElBaradei lienee sivuutettu, eikä Israelissa tunneta ollenkaan surua sen takia, sillä hänen toimintansa IAEA:n pääsihteerinä jätti pahan maun suuhun. Hänen Irania suosiva asioitten käsittelynsä antoi Iranille mahdollisuuden jatkaa ydinsuunnitelmansa kehittämistä lähes esteettä.

Uutislähteet kertovat lisäksi, että ainakin 435 ihmistä haavoittui tulituksessa, useimmat luodeista. Armeijan tiedottaja sanoo armeijan toimineen armeijan laitosten suojelemiseksi ja vastanneen mielenosoittajien aloittamaan kiväärituleen sotilaita vastaan.
Mielenosoittajat puolestaan vakuuttavat, että he olivat istuma-asennossa tai rukoilemassa ilman provosoivia liikkeitä, kun parakeista tulvi aseistettuja sotilaita vartiomiesten ohi lähelle sotilasaluetta ympäröivää piikkilanka-aitaa avaten tulen varoittamatta. Ehkä heille oli annettu käsky hajottaa aidan taakse kokoontuneet väkijoukot, mutta miksi ei ensin ammuttu varoituslaukauksia, vaan suoraan ihmisiä kohti? Armeijan parissa näyttää olevan sama levottomuus ja paniikkimieliala, mikä leimaa koko Egyptin kansaa pelätessään tulevaisuutta.
Egyptin väliaikainen hallitus ilmaisi syvän valituksensa tapahtuman johdosta ja sanoi, että se on perustanut komitean asiaa tutkimaan. Armeijan tiedottaja Ahmed Ali sanoi, että armeija toimii aina harkiten ja viisaasti, mutta että sen kärsivällisyydellä on rajansa.

MIELENOSOITTAJIEN julkistaman videon mukaan heidän mielialansa ovat kääntymässä avoimesti armeijaa ja väliaikaista hallitusta vastaan. MEMRI:n käännösten mukaan he suuntaavat sanansa suoraan armeijan komentajaa kenraali Abdel Fatah el-Sisiä vastaan todeten hänen kiihottaneen kansan marttyyrimielialaan. ”Varoitamme sinua, sinä olet luonut uuden Talibanin ja uuden Al-Qaidan Egyptiin, nämä massat hajaantuvat itsemurharyhmiksi, jotka tuhoavat sinut ja koko Egyptin. Sinä aloitit terrorismin Egyptissä, sinä aloitit sisällis-sodan Egyptissä. Sinä allekirjoitit kuolintodistuksia Kansalliselle Pelastusrintamalle ja sen jäsenille, ja Tamaroudin kapinallisille ja niille, jotka vastustivat Mursia”. Video-otoksessa joku nainen uhkaa maan kristittyjä sanoen: ”Te olette naapureitamme, me poltamme teidät”.
Kesäkuun 30. päivän jälkeen, jolloin armeija syrjäytti presidentti Mursin hallinnon, alkaneet mielenosoitukset ovat laajenneet ja muuttuneet entistä raaemmiksi, mitä ovat kiihottaneet julkistetut videot laajoista raiskauksista ja rikoksista sekä vastustajien heittämisestä katoilta alas varmaan kuolemaan. Yli sata ihmistä on saanut surmansa ja toistatuhatta haavoittunut tähän aamuun mennessä, ja jos tiedot intifadan alkamisesta Egyptissä pitävät paikkansa, kaaos tulee entisestään pahenemaan Egyptissä.
Yleisen kaaoksen vanavedessä tulee nälänhätä, mikä pakottaa ihmiset tunkeutumaan myymälöihin, marketteihin ja varastoihin etsiessään syötävää perheilleen. Tämä on varoituksena myös Israelille, jonka hyvinvointi ei ole jäänyt huomiotta Egyptissä. http://www.timesofisrael.com/muslim-brotherhood-calls-for-mass-protests-a-day-after-massacre/
Egyptiläiset jatkavat armeijan ja Adli Mansourin johtaman hallinnon vastaisia mielenosoituksiaan iskulauseilla, joissa ”armeijan komentajaa El-Sisiä kutsutaan Allahin viholliseksi”, ja ”armeijaa syytetään heidän presidenttinsä varastamisesta”.
Väliaikainen presidentti Adli Mansour antoi julkisuuteen suunnitelmiaan lähitulevaisuudesta, Hän lupaa asettaa 15 päivän kuluessa toimikunnan laatimaan muutoksia kumottuun perustuslakiin, minkä jälkeen toinen komitea tutkisi muutokset ja esittäisi ne parlamentin edustajainhuoneelle, joka on valitsematta. Lakiasäätävä komitea toimii yhdessä vielä muodostamattoman hallituksen kanssa. Presidentillä on oikeus päättää maan politiikasta ja budjetista sekä määrätä poikkeustila maahan sen jälkeen, kun hallitus on sen hyväksynyt lain edellyttämällä tavalla, kuten Ahram online raportoi. Parlamenttivaalit voitaisiin pitää Egyptissä ensi vuoden alkupuolella, ehkä helmikuussa 2014. http://www.timesofisrael.com/egypt-to-hold-parliamentary-elections-in-about-6-months/
USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney selvitteli median edustajille hallituksen suhtautumista Egyptin vallansiirtoon varoen kutsumasta sitä vallankaappaukseksi. Carney sanoi tilannetta ongelmalliseksi ja sanoi hallituksen tutkivan sitä lain puitteissa, minkä jälkeen
se tulee esittelemään havaintonsa kongressille. Hän totesi Mursin syrjäyttämisen sopivan USA:n poliittisiin intresseihin, mutta kannattamatta mitään osapuolta. Vaikka lopullinen päätös 1,3 miljardin USD vuotuisesta avustuspaketista on tekemättä, Carney antoi ymmärtää, että Obama haluaa jatkaa sitä kuten yhteistyötä Egyptin armeijan kanssa. USA:n Egyptille antama avustus on kaikkiaan n. 1,8 miljardia USD vuodessa. Sen lopullinen kohtalo riippuu siitä, minkä sanamuodon lain tulkinta saa, mikä ei anna Obamalla mahdollisuutta kiertää sitä, jos vallansiirto katsotaan vallankumoukseksi. http://www.timesofisrael.com/white-house-says-it-us-wont-cut-aid-to-egypt/

2. TURKIN Istanbulissa sijaitseva Bezi-puisto, jossa alkoivat väkivaltaisiksi muuttuneet mielenosoitukset, avattiin eilen pariksi tunniksi, mutta sen jälkeen suljettiin uudelleen. Puistoon ehtineet ihmiset karkotettiin kyynelkaasun ja vesitykkien avulla. Puisto liittyy oleellisesti viereiseen Taksim-aukioon, jota Erdoganin hallitus aikoo kehittää uusien suunnitelmien mukaan pystyttäen ränsistyneitten Ottomaaniajan parakkien tilalle uusia rakennuksia, joissa esiteltäisiin Turkin suuruuden ajan saavutuksia.

Istanbulin kuvernööri Huseyin Avni Mutlu ilmoitti maanantaina iltapäivällä puiston avaamisesta varoittaen, ettei se saa muodostua levottomuuksien pesäpaikaksi, mutta perui päätöksensä kolmen tunnin kuluttua kehottaen ihmisiä poistumaan sieltä.
AP:n toimittaja sanoi nähneensä, miten poliisi työnsi suojakilvillään ihmisiä pois, toisessa paikassa käyttäen kyynelkaasua ja kolmannessa, jossa ihmiset alkoivat kivittää poliisia, siihen vastattiin vesitykeillä pidättäen kolmisenkymmentä ihmistä. Useita ihmisiä haavoittui.

MUTLU kertoi twiitin tiedotteessaan joutuneensa sulkemaan puiston uudelleen, koska se oli muodostumassa laittomien mielenosoitusten ja miehityksen paikaksi. Gezi-puisto suljettiin poliisin toimesta kesäkuun 15. päivänä mielenosoitusten estämiseksi, jotka hallituksen suunnitelmien vastustamisesta muuttuivat pian Erdoganin hallintoa vastustaviksi.
Toisen tiedon mukaan poliisi pidätti ainakin 50 ihmistä. Media ryhmän edustajat ”Reporters without Borders” kertoivat että poliisi hyökkäsi ainakin 12:ta journalistia vastaan ja että 2 heistä on pidätetty. He vastustavat kyynelkaasun ja vesitykkien käyttöä rauhallista mielenosoitusta vastaan. Oikeus hylkäsi Erdoganin hallituksen suunnitelmat Taksim-aukiosta, mutta sen päätöksestä voidaan valittaa, eikä lopullista päätöstä vielä tiedetä.
Pääministeri Recep Tayyip Erdogan on hyvin hämillään mielenosoituksista, joiden hallituksen politiikan vastaisuus näyttää olleen hänelle yllätys. Ne voivat vaikuttaa maan seuraaviin vaaleihin ja vaikeuttaa hänen suunnitelmiaan Turkin suuruuden palauttamiseksi. http://www.timesofisrael.com/turkey-again-closes-istanbuls-gezi-park/

3. ISRAELIN poliisin herkkä itsetunto oli kovilla koetuksilla eilen, kun suuri määrä juutalaisia halusi nousta Temppelivuorelle, heidän joukossaan 150 lasta, mikä erityisesti aiheutti heille harmaita hiuksia. Vaikka lasten tulo oli sovittu etukäteen, heitä pidettiin portin ulkopuolella tunnin verran, jonka aikana heidät jaettiin kolmeen ryhmään. Poliisit uhkailivat ryhmien jäseniä pidätyksellä, mikäli he osoittavat pienintäkään merkkiä hartauden harjoituksesta, kumartaa ei saa – ei edes kiviä poistaa sandaalista – ei rukoilla eikä edes puhua naapurin kanssa koko kiertueen aikana. Selitykseksi sanottiin, että koska vuorella on muslimeja, heidän uskonnollinen itsetuntonsa häiriintyy helposti ja se voi aiheuttaa väkivaltaisuuksia. On käsittämätöntä, miten Israelin toistuvat hallitukset ovat antaneet tilanteen kehittyä tällaiseksi juutalaisten pyhimmällä vuorella, jossa heidät muinaiset kaksi Temppeliään sijaitsivat.

Eilen 08.07. alkoi juutalaisen kalenterin mukainen Av-kuukausi, jonka huippukohta on yhdeksäs Av-kuuta, päivänä, jolloin molemmat Temppelit tuhottiin ja jona vuosisatojen aikana diasporassa juutalaisia ovat kohdanneet lukuisat onnettomuudet. Niiden kunnioittamiseksi yhdeksäs Av-kuuta on paastopäivä, länsimaisen kalenterin mukaan 16.07. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169740#.Udu-oWJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n kongressi harkitsee edelleen, voiko se antaa luvan aseiden toimittamiseksi Syyrian kapinallisille, koska ne voivat joutua Al-Qaidan tai sen kanssa liitossa olevan ryhmän käsiin. Tämä viivyttää Obaman suunnitelmien toteutumista, joiden mukaan Muslimiveljeskunnan johtama ryhmittymä olisi saanut Syyrian tulevan hallinnon. Voimakkain tyhmä lienee Al-Qaidan kanssa liitossa oleva Jabhat Al-Nusra, jonka jäsenet surmasivat katolisen piispan perustamassaan sharia-lain hallitsemassa minivaltiossa Aleppossa tehden monia muitakin kauheuksia. Täysin kapaloidun piispan kaula katkaistiin keittiöveitsellä ja videoesitys siitä julkaistiin internetissä. USA on kuitenkin vienyt aseita Syyriaan salaa jo kuukausien aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169735#.UdvETWJHT-k
-          Puolustusministeri Mosge Yaalon päätti eilen jatkaa yhteistyötä Har Brachan yeshivan kanssa, joka siten saa takaisin yeshiva-hesder aseman, joka sillä oli aiemmin, mutta jonka Ehud Barack poisti. Yeshivalla on erityisasema, jonka puitteissa se voi yhdistää samanaikaisen opiskelun ja asepalvelun. Barack ei voinut sietää sitä, että yeshivan johtaja rabbi Eliezer Melamed kielsi sotilaita osallistumasta juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen. Har Bracha yhteisö osoittaa tyytyväisyytensä Yaalonin päätöksestä, samoin kuin asunto- ja rakennusministeri Uri Ariel, joka onnitteli ministeritoveriaan oikeasta ja tarpeellisesta päätöksestä todeten, ettei sitä olisi pitänyt koskaan poistaakaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169739#.UdvGmmJHT-k
-          Israelilaiset enempää kuin Israelin arabitkaan eivät tosissaan uskoneet USA:n ulkoministeri John Kerryn onnistumismahdollisuuksiin saada kariutuneet rahnaneuvottelut Israelin ja PA:n välillä uudelleen selville vesille. 71 % juutalaisista ja 72 % arabeista katsoi, että Kerryn mahdollisuudet olivat lähes olemattomat ennen viimeistä Israelin vierailua tehdyn gallupin mukaan. 22 % juutalaisista ja 20 % arabeista uskoi mahdollisuudet hyviksi. 64 % juutalaisista kannattaa neuvotteluja, arabeista 95 %. 69 % juutalaisista ei uskonut läpimurtoon, 47 % Israelin arabeista uskoi, 42 % ei uskonut läpimurtoon. 57 % juutalaisista ja 51 % arabeista uskoo, ettei Israelin hallitus edes halua aloittaa rauhanneuvotteluja. 67 % juutalaisista katsoo, ettei PA halua jatkaa neuvotteluja, 86 % arabeista uskoo PA:n haluavan niitä. 58 % juutalaisista sanoo, ettei ole syytä antaa myönnytyksiä arabeille, 91 % arabeista haluaisi Israelin osoittavan enemmän joustavuutta. Enemmistö sekä juutalaisista että Israelin arabeista ei usko Netanyahun kykyyn taivuttaa Likud tukemaan kahden valtion periaatetta (45 juutalaista, 48 arabeista). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169727#.UdvI2mJHT-k
-          Israelissa aloitettiin biometristen ID-korttien ja passien jakaminen israelilaisille, jotka niitä haluavat. Kokeilu on aluksi vapaaehtoinen, jokainen uutta korttia tai passia haluava saa päättää, haluaako sen. Kokeilu aloitettiin Rishon Lezionissa ja Ashdodissa maanantaina. Korttiin liitetään paitsi kaikki henkilökohtaiset tiedot, myös sormenjäljet, valokuva ja kasvojen erityispiirteet. Kokeilu kestää pari vuotta, jonka aikana korjataan esiintyneet virheet ja puutteet, jonka jälkeen se tulee yleiseksi. Vaikka päätös mikrosirulla varustetusta älykortista on tehty, se ei ole herättänyt suurta suosiota, monet pelkäävät yksityisyyden katoavan ja hallituksen valvonnan ulottuvan entistä syvemmälle. Toiseksi älykortinkin tietoja voidaan varastaa ja korttia voidaan väärentää, sillä mikään inhimillinen ei ole täydellistä.  http://www.timesofisrael.com/long-delayed-biometric-database-pilot-program-gets-underway/
-          Muslimiveljeskunta julkisti web-sivullaan artikkelin, jossa väliaikaisen presidentin Adli Mansourin väitetään olevan juutalaista sukua. Hänen väitetään kuuluvan 7. päivän adventisteihin ja pyrkineen Egyptin Koptikirkon jäseneksi, mutta koptipaavi ei sitä hyväksynyt. Tieto voi olla tarkoitettu Mansourin saattamiseksi epäilyttävään valoon, ja se joka tapauksessa poistettiin pian, eikä siitä ole nostettu suurempaa hälyä. http://www.jpost.com/LandedPages/PrintArticle.aspx?id=318877
-          Haagin kansainvälinen rikosoikeus ICC asetti kolmen tuomarin muodostaman paneelin tutkimaan Mavi Marmaran tapausta Välimerellä, jossa kuoli yhdeksän Turkin kansalaista, yhdellä heistä myös USA:n. Oikeus ei ole vielä päättänyt aloittaako se omat tutkimukset asiassa. Välikohtauksessa lukuisia israelilaisia merisotilaitta hakattiin lähes tohjoksi rautaputkilla, kartuilla ja veitsillä ilmeisenä tarkoituksenaan vahingoittaa heitä mahdollisimman paljon. Sotilaat avasivat tulen vasta katsottuaan, että heidän henkensä oli vaarassa. Aluksi heillä oli vain väripistoolit. http://www.timesofisrael.com/international-court-preps-for-possible-marmara-probe/

Monday, July 08, 2013

MAANANTAI 08.07.13


MAANANTAI 08.07.13

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas selittää Al-Hayat arabilehden haastattelussa olevansa valmis neuvotteluihin Israelin kanssa, jos se suostuu hänen asettamiinsa ehtoihin, joiden hän sanoo sisältyvän YK:n päätöslauselmiin ja siten olevan velvoitteita Israelille. Hän sanoi ulkoministeri John Kerryn esittäneen joitain uusia ehdotuksia, joista hän sanoi, etteivät ne pahoja ole, mutta vaativat tarkempia selvityksiä. Lauantaina julkistetun haastattelun mukaan Abbas selitti, että Kerry on pian tulossa uudelleen Israeliin voidakseen aloittaa neuvottelut yli neljän vuoden jälkeen. Abbas sanoi, etteivät he ehkä voi saada neuvotteluissa kaikkea, mutta heillä on vaateita, joista he eivät tingi yhtään, ja tärkein niistä on Al-Quds, Jerusalem arabiankielellä, koska ilman sitä ei ole Palestiinan valtiota. Hän myös kielsi joissain piireissä kierrelleet huhut, että hän olisi tehnyt myönnytyksiä Kerryn edellisen matkan aikana.

PA:n puheenjohtaja selitti, että 1967 sotaa edeltävä aselepolinja sisältyy YK:n päätös-lauselmaan, kuten myöskin se, että 1967 jälkeen rakennetut setlementit ovat YK:n lauselman mukaan laittomia, ja siksi he pitävät siitä kiinni. Hänen ”velvoite-listallaan” on lisäksi ennen Oslon sopimusta tuomittujen vankien vapauttaminen sekä kaiken toiminnan lopettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, jotka Israelin tulee tehdä ennen keskusteluja.
Al-Hayat haastattelussa Abbas kielsi turvautumisen aseelliseen vastarintaan, koska ”he kokeilivat sitä ja se aiheutti vain suurta tuhoa heidän alueillaan. Tavoitteemme on aseeton, rauhanomainen kansan vastarinta”, hän vakuuttaa. Tätä vakuutti myös Jasser Arafat ennen toista intifadaa, eikä ole mitään takeita, etteikö Abbas tekisi samoin. Toiseksi hänen aikansa alkaa olla lakipisteessään, eikä kukaan tiedä millainen ”rauhankumppani” seuraa häntä.
Abbas vakuutti Al-Hayat lehden mukaan, ettei kahden valtion periaatteelle ole vaihtoehtoa.
Tuoreen gallupin mukaan 27 % arabeista ja yksi kymmenestä israelilaisista uskoo neuvottelujen pääsevän alkuun ja väkivallan nousevan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169692#.UdpG72JHT-k

Fatahin tiedottaja Ahmed Assaf syytti sunnuntaina, että Hamas lietsoo mielialoja Egyptissä Muslimiveljeskunnalle myönteisiksi ja siksi Egyptin armeija sulki Rafahin rajaterminaalin Gazan ja Siinain välillä. Assaf sanoi, ettei Hamasin asenne edusta palestiinalaisia ja itse asiassa vahingoittaa heidän asemaansa Egyptin hallituksen silmissä. Toiseksi hän sanoi Hamasin vahingoittavan PA:n pyrkimyksiä saavuttaa Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeus. Hän selitti, että sen sijaan että Hamas käyttää miljoonia dollareita TV-esityksiin, joissa se puuttuu Egyptin sisäisiin asioihin, sen tulisi käyttää varat palestiinalaisten valtiohaaveen tukemiseksi. Hän syytti Hamasin sekaantuvan Muslimiveljeskunnan ohjelman mukaan myös Libanonin ja Jordanian sisäisiin asioihin.
Fatah ja Hamas allekirjoittivat Kairossa 2011 sovintodokumentin, jonka mukaan vaalit olisi pitänyt pitää 12 kuukauden sisällä, mutta ne eivät pystyneet sopimaan väliaikaisesta hallituksesta, jonka vastuulla olisi ollut vaalien järjestäminen. Abbas ja Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khamed Mashaal allekirjoittivat helmikuussa 2012 sopimuksen, jolla erimielisyydet olisi selvitetty, mutta Hamasin johto Gazassa hylkäsi sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169693#.UdpNPmJHT-k

JOHN KERRYN 74-vuotias vaimo Teresa Heinz Kerry sai äkillisen sairauskohtauksen sunnuntaina iltapäivällä, ja hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan heidän Nantucket kodistaan Massachusettsissa. Häneltä leikattiin vasen rinta syövän vuoksi 2009 ja myöhemmin toinenkin, ja hän on ollut tarkkailtavana siitä lähtien. Hänen aiempi aviomiehensä senaattori John Heinz Pennsylvaniasta kuoli lento-onnettomuudessa 1991. Hän meni naimisiin John Kerryn kanssa v. 1995. John Kerry oli kotonaan kaksi viikkoa kestäneen Lähi Idän matkansa jälkeen ja seurasi vaimonsa mukana paikalliseen ja edelleen Bostonin sairaalaan. Hänen sanotaan olleen purjehtimassa Egyptin vallansiirron aikana. Hän suunnitteli ennen vaimonsa sairastumista palaavansa Washingtoniin osallistuakseen talousministeri Jack Lewn kanssa korkean tason neuvotteluihin Kiinan edustajien kanssa keskiviikkona ja torstaina. Hänen suunnitelmissaan oli tehdä kuudes matkansa Israeliin viikon lopulla, mutta se matka peruuntunee hänen vaimonsa vakavan sairastumisen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/teresa-heinz-kerry-hospitalized-in-critical-condition/

2. HIZBULLAHIN taistelijoiden perheet ovat vaatineet, ettei heidän poikiaan ja miehiään lähettäisi Syyriaan ja siellä taistelevat tuotaisiin kotiin. He sanovat, että Israelin vastainen taistelu on pyhä, mutta Assadin avustaminen asukkaittensa lahtaamiseksi on häpeällinen. Perheitten huoli poikiensa kohtalosta on noussut sitä mukaa, kuin Syyriassa surmansa saaneiden kuolinuhrien määrä kasvaa. Baalbekin alueilla olevat perheet, jotka ovat lisäksi joutuneet Syyrian kapinallisten kostoiskujen kohteiksi, tapasivat Hizbullahin korkean neuvoston jäsenen Mohamed Yazbekin äskettäin vaatien, että shura-neuvosto kieltää  libanonilaisia sotilaita taistelemasta naapurimaissa, kuten Lontoossa ilmestyvä arabilehti Avsharq al-Awsat raportoi sunnuntaina.

Tuntemattoman lähteen mukaan vaatimuksen esittäjät tuntevat ylpeyttä siitä, että heidän poikansa taistelivat, kuten he sanovat, voitollisesti Israelin armeijaa vastaan 2006  Libanonin kakkossodassa lopettaen Israelin armeijan 20 vuotta kestäneen läsnäolon Etelä Libanonin puskurivyöhykkeellä, mutta että he häpeävät heidän osallistumistaan Syyrian taisteluihin.
Heidän sanotaan esittäneen, että Hizbullah vaatii Iranin osallistumista suuremmin joukoin Syyrian taisteluihin Hizbullahin asemesta. Pääsihteeri Hassan Nasrallahin vierailun jälkeen  Teheranissa Hizbullahin taistelijoiden lukumäärä Syyriassa kasvoi oleellisesti, mikä selvästi vaikutti Assadin armeijan taistelumoraaliin sen pystyessä karkottamaan kapinallisjoukkoja monista täkeistä kohteista, jotka ne olivat miehittäneet. Lisäksi Iranin ja Venäjän asevienti Assadin joukoille uusine entistä kehittyneimpine aseineen kasvattaa taisteluintoa.
Presidentti Assadin armeija saa miestäydennystä alaviiteilta, kristityiltä ja shioilta sekä sunneilta, jotka pelkäävät olojensa huononevan kapinallisten asettamien sharia-lakien muodossa, kuten on tapahtunut heidän miehittämillään alueilla.  http://www.timesofisrael.com/families-of-hezbollah-fighters-beg-leaders-to-bring-sons-home-from-syria/

3. EGYPTIN armeija sotilaat avasivat tulen aamun tunteina Muslimiveljeskunnan (MV) kannattajia vastaan, jotka olivat kokoontuneet armeija parakkien ulkopuolelle, joissa syrjäytettyä presidentti Mohammed Mursia pidetään kotiarestissa. MV tiedottajan mukaan 34 ihmistä kuoli tulituksessa, AFP:n mukaan kuolleita oli 16 ja Reutersin mukaan 15. Haavoittuneita oli satoja. MV:n tiedottajan Gehad El-Haddadin mukaan sotilaat ampuivat kovilla sekä käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen aamurukouksiin tulleet ihmiset. Tveetissä esitetyn artikkelin yhteydessä oli kuvia ehkä sairaaloista.
Egyptin median ilmoituksen mukaan MV:n kannattajat yrittivät rynnäköidä parakkeihin, minkä estämiseksi sotilaat joutuivat käyttämään kovia ammuksia. Mielenosoittajat surmasivat yhden armeijan upseereista, mikä kiihotti sotilaita vastatoimiin.

SUNNUNTAINA  kymmeniä tuhansia MV:n kannattajia kokoontui Tahrir aukiolle vaatimaan presidentti Mursin vapauttamista kutsuen häntä heidän presidentikseen.
Väliaikaiseksi presidentiksi valitulla Adli Mansourilla on ollut vaikeuksia löytää henkilö, joka tyydyttäisi mahdollisimman monia ryhmittymiä. Aiemmin esitetty Mohamed ElBaraday ei ole saanut kannatusta. MV:n ja Salafien Al-Nour puolueen kannattajat vaativat, että pääministerin tulee olla uskontoon ja puolueisiin sitoutumaton henkilö. Lauantaina Al-Nourin sanotaan estäneen EkBaradein valitsemisen pääministeriksi.
Ei-uskonnollinen ja vapaamielinen ryhmittymä tarjosi sunnuntaina pääministeriksi kompromissi-ehdokasta Ziad Bahaa-Eldiniä, joka vielä harkitsee tarjousta. ElBaradeita esitetään varapresidentiksi Mansourin rinnalle. http://www.timesofisrael.com/scores-of-muslim-brotherhood-activists-said-killed-in-clash/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Mielenosoitusten kiihkossa brutaalisuus ja epäinhimillinen kiihko saa ihmiset käyttäytymään epänormaalisti. Todisteina siitä on julkisuuteen päästetyt videonauhat, joissa MV:n kannattajat työntävät kaksi Mursin syrjäyttämistä kannattavaa nuorta katolta alas. Ainakin toisen alaikäisen sanotaan kuolleen toisten seuratessa tapahtumia sivusta, kuten Al-Arabiya raportoi. Alhaalla olevat hakkasivat pudotettuja kepeillä, yhdellä hakkaajista oli Al-Qaidan musta taistelulippu käsissään. http://www.timesofisrael.com/islamists-throw-youths-off-a-roof-in-egypt/
-          PA:n TV jatkaa omaa Israelin vastaista taisteluaan kiihottaen nuoria ja pieniä lapsia vihaan Israelia ja juutalaisia vastaan. Palestinian Media Watch (Palestiinan Median tarkkailu) käänsi viime viikolla PA:n virallisen TV-kanavan kautta lähetettyä ohjelmaa, jossa 7-9 vuoden ikäiset tytöt lausuvat runoa, heidän isänsä seuratessa sivusta. Videossa nähdään yhden tytöistä lausuvan tunnepitoista runoa Jerusalemista. ”Oi sinä, joka murhasit Allahin profeetat, oi sinä, joka kasvatettiin vuodattamaan verta. Sinut on tuomittu häväistykseen ja kärsimyksiin. Oi sionin lapset, kaikkein ilkeimmät luotujen joukossa, oi barbaariset apinat, surkea siat”.
Runossa ei vain häväistä juutalaisia, vaan pyritään todistelemaan, ettei Jerusalem kuulu juutalaisille.
”Jerusalem oksentaa sinut ulos saastaisuutesi tähden. sillä Jerusalem, sinä epäpuhdas, on kunnioitettava ja tahraton. Ja Jerusalem, sinulle saastainen, on siisti ja puhdas”. Israelin johtajat ja poliitikot ovat vuodesta toiseen ja päivästä toiseen vaatineet, että PA:n tulee virallisesti ja käytännössä lopettaa lastensa ja nuortensa kasvattaminen vihaan ja kostonhaluun,. Sitä on vaadittu kaikkien sopimusten yhteydessä ja se sisältyi jo Oslon sopimuksiin, mutta käytännössä PA:n johdon päin vastaisista vakuutuksista huolimatta mitään ei ole tehty sen lopettamiseksi, ja PA:n johto ylistää terroristeja, lasten ja naisten murhaajia sankareiksi ja marttyyreiksi, joiden nimiin omistetaan puistoja, katuja ja lasten ja nuorten leirejä ja tapahtumia.  http://www.timesofisrael.com/pa-tv-airs-young-girls-calling-jews-barbaric-monkeys-wretched-pigs/
-          Iranin poistuva, kaksi sallittua virkakautta palvellut, presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoo jäähyväistilaisuudessaan, että hänen virkakautensa suurin saavutus oli se, että hän pystyi  rikkomaan länsimaissa kielletyn tabun kieltää holokaustin tapahtuneen. Iranin Fars uutistoimiston mukaan hän kehuu saavutustaan näin: ”Me panimme sen globaalille tasolle. Se murskasi lännen kapitalistisen hallituksen selkärangan”. Hän myös vaati arabimaita yhdistymään kurittaakseen Israelia siitä, miten se on kohdellut palestiinalaisia. Ahmadinejadin jälkeen valittu Hassan Rouhani, joka astuu virkaansa ensi kuun alussa, kutsuu edeltäjänsä retoriikkaa vihapuheiksi, jotka olivat saattaa maan sotaan, ja lupaa muuttaa Iranin suhtautumisen maltillisuuteen ja avoimuuteen länsimaita kohtaan.
Tarkkailijat sanovat, että jo se, että hän kutsuu juutalaista valtiota Israeliksi, on edistystä edellisestä, joka käytti termiä sionistinen hallitus tai ryhmittymä. http://www.timesofisrael.com/ahmadinejad-says-holocaust-denial-was-his-major-achievement/
-          Konevaurio pakotti lentäjän ja hänen suunnistajansa käyttämään heittoistuimia
      pelastuakseen koneesta, joka syöksyi Välimereen. Pelastustoimet aloitettiin
            välittömästi ja molemmat nostettiin merestä hengissä, mutta vietiin kaiken varalta
            sairaalaan tutkimuksia varten.
-          Arviolta 5000 ultra-ortodoksista naista ja nuorta aiheutti sen, että poliisi katsoi viisaaksi siirtää Women of the Wall naiset toiseen paikkaan Länsimuurin edustalla. Ortodoksit katsovat naisten saastuttavan pyhän paikan, koska he eivät pukeudu oikein ja siveästi, että he rukoilevat rukousliinoja käyttäen ja että he joskus kantavat Tora-kääröjä, koska nämä on tarkoitettu vain miesten käyttöön. Reformirabbi Gilad Kariv sanoo poliisin toimineen vastoin oikeuden päätöstä, sillä naisilla on oikeus harjoittaa palvontaansa katsomallaan tavalla. Jerusalemin vt.pormestari Yossi Deutch, joka oli puuhaamassa ortodoksien mielenosoitusta, sanoi, että on häpeällistä, että naiset tulevat Länsimuurille Av-kuun ensimmäisenä päivänä hajottaakseen kansaa. Pääministeri antoi Nathan Sharanskylle tehtäväksi löytää ratkaisu, jolla ongelma juutalaisten pyhimmällä paikalla saadaan poistettua.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4402138,00.html
-          Syyrian armeijan asevarikon mystinen räjähdys perjantaina lähellä Latakian kaupunkia on askarruttanut tarkkailijoita. Hizbullahin läheinen lehti Libanonissa Al-Akhbar raportoi, että asevarikkoa kohti ammuttiin ohjuksia, joko rannikolta tai mereltä. Syyrian armeija upseeri lähellä Latakiaa sanoi, että varikkoon ammuttiin kolme ohjusta. Raportin mukaan yksi sotilas kuoli ja yhdeksän haavoittui iskussa. Asevarikko on osa sotilastukikohta n. 20 km:n päässä Latakiasta. Ilmaiskut on kuitenkin hylätty mahdollisena tukikohtaa vastaan tehtynä hyökkäyksenä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4402138,00.html
-          Debkafile raportoi Egyptin armeijan varmistelevan tärkeiden kohteiden suojelemista, kuten Suezin kanava, jonka laivaliikennettä MV:n erityisyksikkö El Giza al-Sidi uhkaa beduiinien tukemana; Suezin öljyinstallaatiot ja Sumed öljyjohto, joka alkaa Suezin lahdelta ja päättyy Välimereen.   http://www.debka.com/article/23103/Muslim-Brotherhood-34-shot-dead-in-Cairo-Egyptian-army-set-to-defend-oil-pipeline-and-Suez-shipping


Sunday, July 07, 2013

SUNNUNTAI 07.07.13


SUNNUNTAI 07.07.13

1. EGYPTISSÄ jatkuivat veriset yhteenotot Muslimiveljeskunnan ja salafistien Al-nour kannattajien esittäessä vastalausettaan armeijan suorittamalle vallansiirrolle, jolla presidentti Mohammed Mursi syrjäytettiin ja hänen tilalleen nimitettiin perustuslakioikeuden presidentti Adli Mansour, joka vannoi virkavalansa torstaina. Mursi lähimpine avustajineen on pidätetty ja heitä pidetään armeijan valvonnassa luultavasti armeijan tiloissa Kairossa.
VÄKIVALTAISET mielenosoitukset alkoivat perjantaina ja jatkuivat eilen lauantaina kymmenien tuhansien ihmisten vaatiessa Mursin palauttamista ja armeijan paluuta kasarmeihinsa. Väliaikaiseksi presidentiksi nimitetty Adli Mansour hajotti parlamentin ylähuoneen eli suran, joka oli säätänyt myös lakeja, vaikka parlamentin alahuone, edustajain-huone oli jo aiemmin hajotettu oikeuden päätöksellä, eikä siten voinut käsitellä esityksiä. Mansor erotti myös maan tiedusteluministerin. Protestit jatkunevat tänään.

PÄÄMINISTERIN paikalle on ehdolla Nobel-palkittu IAEA:n entinen pääsihteeri, 71-vuotias Mohammed ElBaradei, jota USA:n ulkoministeri John Kerry oli suositellut Mansourille. Eilen ilmoitettiin ElBaradein käyneen kahdesti Mansourin luona keskustelemassa asiasta, ja myös  ilmoitettiin, että Mansour olisi nimittänyt hänet, mutta myöhemmin ilmoitettiin hänen olevan vain yksi potentiaalisista ehdokkaista. Muslimiveljeskunta syyttää, että vallansiirto oli USA:n tukema ja haluama, mitä tukee Kerryn esittämä suositus Mansourille.
Perjantain ja lauantain aikana kaduille tapahtuneissa kahinoissa sai surmansa ainakin 35 ihmistä ja yli tuhat haavoittui. Suuria mielenosoituksia oli Kairon lisäksi Aleksandriassa ja muissa kaupungeissa.

Salafistien Al-Nour puolue ilmoitti vastustavansa ElBaradein nimitystä kuten muitakin Mansourin tekemiä nimityksiä. Tämä heikentää armeijan asemaa tasapuolisena välittäjänä, jona se pyrkii esiintymään haluamatta pitää valtaa itsellään, sillä molempien vahvojen islamisti-puolueiden kääntyessä vastustamaan vallansiirtoa, sillä ei ole tukenaan islamin hengellistä valtaa pitäviä ryhmiä, mikä muslimimaassa on tärkeää.
Armeija puolustautuu todeten, että sen oli pakko toimia valtavien Mursin syrjäyttämistä vaativien mielenosoitusten vuoksi.

PERJANTAINA ja lauantaina kymmenet tuhannet Muslimiveljeskunnan kannattajat tulvivat kaduille vaatien syrjäytetyn presidentti Mursin palauttamista valtaan. He ilmoittivat vastustavansa ElBaradein nimittämistä pääministeriksi kutsuen vallankaappausta USA:n junailemaksi ja pääministeriehdokasta Washingtonin suosikiksi. Al-Nour, joka oli aiemmin suostunut armeijan komentajan Abdel Fattah el-Sissin järjestämään neuvottelu-tilaisuuteen, seuraa nyt veljeskunnan vanavedessä vallansiirtoa vastaan.

ANALYYTIKOT ovat selvitelleet, miksi valtavat kansanjoukot nousivat Muslimiveljeskunnan hallintoa vastaan, kun sen ja Al-Nourin kannatus viime vaaleissa oli yhteensä n. 74 %. Lienee totta, kuten eräs mielenosoittaja totesi, että kansa ei todella äänestänyt ääri-islamisteja, vaan he äänestivät Mubarakin hallintoa vastaan, riippumatta siitä, mitä siitä seuraa. Havaittuaan Veljeskunnan ja Mursin epäonnistumisen, he haluavat uudet miehet maan johtoon.
Mutta ElBaradei tuskin olisi oikea mies johtamaan maata eteenpäin.

KAIRON ohella Aleksandria oli vallansiirtoa vastustavien mielenosoitusten kohteena, jossa 14 ihmisen ilmoitetaan saaneen surmansa ja arviolta kahdensadan haavoittuneen. Mielenosoittajat käyttivät aseinaan kiviä, polttopulloja, veitsiä ja karttuja.
Muslimiveljeskunnan johtajat vakuuttivat osoittavansa mieltään ilman väkivaltaa, toiset ääri-islamilaiset ryhmittymät eivät kieltäneet siihen turvautumista.

LAUANTAINA koptikristitty pappi ammuttiin kuoliaaksi Egyptin Siinain pohjoisosan provinssissa, millä haluttaneen laajentaa ryhmäkuntaista levottomuutta. Armeijan tukikohtia ja asemia vastaan hyökkäiltiin monin pakoin Siinailla, myös El Arishin kaupungissa.
Lauantain aikana julkistettiin uuden islamilaisen ryhmittymän perustamisesta, nimeltään ”Ansar al-Sharia”, sharia-lain tukijat. Perustajina ovat Salafi, Al-Qaida ja Hamas. Heidän päämääränään uskotaan olevan perustaa sharia-lakiin perustuva kalifikunta Siinaille. Ilmoituksensa mukaan järjestö alkaa hankkia aseita ja kouluttaa taistelijoita.
Muslimiveljeskuntaa vastustavien arabimaiden uskotaan tukevan vallansiirtoa taloudellisesti.
Lauantaina parituhatta mielenosoittajaa kokoontui armeijan parakkien edustalle, jossa presidentti Mursia uskotaan säilytettävän. Heidän ja sotilaiden välillä oli terävillä piikeillä varustettu teräslanka-aita. Mielenosoittajia kehotettiin pidättymään tulittamasta sotilaita, mutta kolmen mielenosoittajan sanotaan saaneen surmansa. Toinen mielenosoittajaryhmä oli kokoontunut läheisen moskeijan viereen imamin saarnassaan ylistäessä sumansa saaneita marttyyreiksi. Lähellä ainakin 15 tankkia seurasi tilannetta kauempaa puuttumatta siihen. http://www.jpost.com/Middle-East/ElBaradei-appointment-as-interim-PM-hits-snag-318966

USA:n puolustusministeri Cuck Hagel soitti Egyptin armeijan komentajalle Abdel Fattaj El-Sissille ainakin kolme kertaa perjantain ja lauantain aikana, mikä osoittanee USA:n ja Egyptin armeijoitten johdon keskinäistä vuoropuhelua. Hagelin kerrotaan painottaneen nopeaa ja joustavaa vallansiirtoa siviilihallitukselle, mutta myös esittäneen huolensa Egyptin kansan turvallisuudesta tarkoittaen ilmeisesti mielenosoituksissa surmattujen määrää. USA:n hallitus on vakuuttanut puolueettomuuttaan vallansiirron johdosta, jota se ei kutsu vallan-kaappaukseksi. Vaikka Obaman epäillään suurelta osin olleen Mubarakin hallituksen kaatamisen tukijana ellei peräti suunnittelijana, ja vaikka Obaman hallituksessa istuu kuusi Muslimiveljeskunnan myötäilijää, hän pettyi sen kykyyn selvittää Egyptin ongelmia vetäen tukensa sen alta. Myös USA:n armeijakuntien komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey soitti el-Sissille, mutta heidän keskusteluistaan ei ole tietoa. http://www.jpost.com/Middle-East/US-urges-Egypt-army-chief-to-ensure-peaceful-civilian-transition-318978

Israelin armeijan entinen tiedustelupäällikkö, reservin kenraalimajuri Amos Yadlin arvioi, ettei Egypti sekavasta tilanteesta huolimatta ole luisumassa sisällissotaan, sillä armeijaa tukeva homogeeninen kansanosa tulee estämään sen. Hän perustaa arvionsa siihen, että Egyptin kansa arvostaa armeija eikä kuten Syyriassa, jossa mieltä osoitetaan ja taistellaan armeijaa vastaan. Hän arvioi, että Muslimiveljeskunta voi valita joko jatkuvien mielenosoitusten ja verenvuodatuksen tien, tai alistua armeijan valitsemaan suunnitelmaan odottaen aikaansa seuraaviin vaaleihin tai niiden yli noustakseen uudelleen valtaan. Hän uskoo Egyptin armeijan olevan nyt vapaampi taistelemaan islamisteja vastaan Siinaille. Israelin sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich sanoi Hamasin heikentyneen vallansiirron johdosta, ja vakuutti, että Israelilla oli toimivat suhteet Mursin hallinnon kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Yadlin-Possibilty-of-civil-war-in-Egypt-is-low-318951

2. TURKISSA mielenosoittajat olivat palannet Istanbulin Taksim-aukiolle nujakoiden poliisien kanssa, jotka käyttivät kyynelkaasua ja vesikanuunoita heidän hajottamisekseen. Taksim Solidarity Platform niminen järjestö kehotti mielenosoittajia tunkeutumaan suljettuun Gezi-puistoon, mutta Istanbulin kuvernööri varoitti sellaisen yrityksen johtavan heidät yhteenottoihin poliisin kanssa.
TURKIN Halk-TV:n ottamissa videokuvissa näytettiin mielenosoittajien seisovan poliisiryhmän edessä näyttäen kopioita oikeuden päätöksestä, jolla Erdoganin jallituksen suunnitelma korvata Ottoman-ajalta olevat heikkokuntoiset ja vaaralliset parakit uusilla rakennuksilla oli mitätöity. Viranomaisilla o tietenkin oikeus valittaa oikeuden päätöksestä, joka oli samalla isku pääministeri Erdogabin hallitukselle.
Erdogan on toiminut nopeasti murskaten armeijan oikeuden toimia erotuomarina Gamal Atatyrkin laatiman perustuslain ja käytännön ja uudistusmielisten välillä kaataen 4 hallitusta ennen Erdogania. Monet eivät kuitenkaan luota hänen asettamiinsa päämääriin, vaan epäilevät hänen pyrkivän ehdottomaan yksinvaltaan perustaakseen ottomaanien tapaisen hallinnon, joka ulottaisi valtansa rajojen yli rauhallisen kehityksen ja sopimusten kautta.
Edellisissä mielenosoituksissa kuoli 4 ihmistä ja 7 500 haavoittui poliisin kovien otteiden vuoksi, mitä kansa ei voinut hyväksyä.
Istanbulin kuvernööri Huseyn Avni Mutlu sanoo, että perustuslaki sallii mielenosoitukset ilman lupaa, mutta kaupungin laki vaati sen, eikä hän siten voi toimia vastoin lakia. Hallituksen viranomaiset syyttävät taiteilijoita, journalisteja ja liike-elämässä toimivia liittymisestä mielen-osoittajiin kaataakseen Erdoganin hallituksen. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkish-protesters-return-to-Taksim-riot-police-respond-318940

3. UUTISOTSIKOITA
-          Syyriassa Assadin armeijaa vastaan taistelevien kapinallisjoukkioiden kesken on syntynyt taisteluja, mikä voi olla seurausta Muslimiveljenkunnan hallituksen syrjäyttämisestä Egyptissä, joka tuki kapinallisia Syyriassa. Nämä 13 pääryhmittymästä irronneet ryhmät, jotka edustavat jihadisteja ja maltillisempia joukkoja, ovat nyt alkaneet taistella keskenään vallasta. Suurin näistä ryhmistä lienee Irakin Al-Qaidan kanssa liitossa oleva syyrialainen yksikkö ISIS, joka näyttää nielleen Al-Qaidan kanssa yhteyksissä olleen, aiemmin suurimman 13 ryhmän liikkeistä, Jabhat Al-Nusran. ISIS asettaa sharia-lain voimaan kaikissa miehittämissään kylissä ja kaupungeissa, joissa heidät otettiin vastaan vapauttajina ymmärtämättä sen seurauksia. Perjantaina raportoitiin kymmenien taistelijoiden saaneen surmansa ryhmien välisissä taisteluissa Al-Danan kaupungissa lähellä Turkin rajaa. Lontoossa majaileva Syyrian ihmisoikeusjärjestö raportoi, että paikallisen islam-pataljoonan komentajan ja hänen veljensä päät löydettiin roskakasasta, heidän ruumiinsa jostain muualta. Assadin armeijan ja kapinallisten väliset taistelut keskittyvät nyt Homsin miljoonan asukkaan kaupungin omistukseen, sekä Daraan kaupunkiin ja Damaskoksen lähiöihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169651#.UdkeLmJHT-k
-          Israelissa seurataan toisella silmäkulmalla ulkoministeri John Kerryn ponnisteluja keskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n haluttomien johtajien kesken. Koska hän päätyi tiiliseinään yrittäessään taivuttaa Abbasin kättä, hän olettaa Netanyahun olevan helpommin voitettavissa, ja siksi hän esittää ”PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaatimusten mukaisia vaatimuksia jotka eivät ole vaateita vaan velvoitteita”, kuten he niitä kutsuvat. ”Israelin ja PA:n välinen konflikti, joka muinoin oli arabi-maailman ongelmien synkkä symboli ja lähde, on nyt melkein sivuohjelma Lähi Itää runtelevassa ryhmäkuntaisessa ja taloudellisessa onnettomuudessa. Ja silti Mr. Kerry Obaman tukemana uskoo, että tämän ongelman selvittäminen on kaiken vaivan arvoinen”, kirjoittaa New York Times. Hagai Segal ei säästele sanojaan eikä sievistele niitä yntenews.com artikkelissaan, että Kerry on käyttänyt enemmän aikaa ja tehnyt useampia matkoja Israeliin kuin Hillary Clinton koko toimikautenaan eikä näytä ymmärtävän, että siinä missä USA ei ole pystynyt sovittelemaan arabimaiden kesken, hän kuvittelee voivansa sovittaa ristiriidat juutalaisvaltion ja PA:n välillä. Segal myös epäilee Kerryn älyllisiä lahjoja pystyäkseen sovittamaan sovittamattomia. Hän arvioi, että jos sellainen kuitenkin onnistuisi, seurauksena olisi korkeintaan epäonnistunut Syyria ellei peräti Egypti, kuten on havaittu Gazassa. Siksi Segal epäilee Kerryn onnistumista Palestiinan valtion perustamiseksi ennen kuin arabikevään leppeät mutta jo hyisiksi kehittyneet tuulet saavuttavat ”Palestiinan”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4401598,00.html
-          Palestiinalaislähteet, joiden alkuperää ei anneta, sanovat, että Kerryn suunnitelmiin keskustelujen aloittamiseksi kuuluu se, että Israel vapauttaa 103 (tai 123) ennen Oslon sopimusta tuomittua terroristia sekä kaiken toiminnan keskeyttäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. PA:lle Kerryllä on tarjottavana 4 miljardin USD elvytyspaketti, jonka toteutumista Tony Blair tulisi valvomaan. Tämä edellyttäisi melkoisia myönnytyksiä myös Israelin taholta, tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamista ja C-alueiden luovuttamista PA:n hallintaan, ja vastaavia. Toisen palestiinalaislähteen mukaan Kerryn suunnitelma pohjautuu Obaman Israelin vierailun aikana määrittelemään päämäärään: ”Kaksi valtiota asuen vierekkäin turvallisina ja rauhallisina 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin vähäisin aluevaihdoin, ja Israelin valtion tunnustamista juutalaisena”. Lähteen mukaan ”perusongelma on se, etteivät palestiinalaiset luota Netanyahuun, eivätkä usko häntä”, kuten Rabbo sanoi. Netanyahun sanotaan suostuvan terroristien vapauttamiseen, mutta vain vaiheittain peläten Abbasin menevän matkoihinsa kädenpuristuksen jälkeen, jos kaikki vapautetaan kerralla. http://www.timesofisrael.com/kerrys-peace-plan-includes-settlement-freeze-outside-major-blocs/
-          Times of Israel artikkelissa tarjotaan kahden päivän matkaa Länsi Galileaa, kallioisia reittejä, vuohenjuustoa, oliiveja, vuohenmaitoon tehtyä jäätelöä ja hyvää ruokaa hyvissä ravintoloissa, minkä vastapainoksi tarvitaan kehon trimmausta järjestetyillä patikkaretkillä maastoon. Galilean alue on vähän tunnettua eikä siellä ole suuria kaupunkeja ja asutus on harvaa. Tarjotut retket keskittyvät kukkuloihin ja alueella sijaitseviin kyliin ja tutustumista perinteisiin kansantaitoihin, juustontekoon, viini-pensaiden kasvattamiseen ja viinin valmistamiseen sekä ennen kaikkea puhtaaseen ilmaan ja lähes koskemattomaan luotoon huimine näköaloineen. Jännitystä kaipaavat voivat kuvitella, miltä tuntuisi 65 000 Hizbullahin ampuman raketin lentävän pään yli. http://www.timesofisrael.com/cliffs-olive-trees-and-goats-milk-ice-cream-in-the-western-galilee/
Sää on tänään Jerusalemissa 22-34 C-astetta, seuraavina päivinä asteen viileämpää.