Posts

Showing posts from September 16, 2007
PERJANTAI 21.09.07
1. IDF HARKITSEE täyden vastuun luovuttamista Gazasta Egyptille. Jos tämä toteutuu, Israel sulkee kaikki rajaterminaalit Gazaan, Erez, Karni, Sufa ja Kerem Shalom. Kaikki humanitäärinen apu kuten myös tavaraliikenne kulkee sen jälkeen Egyptin kautta.
ISRAEL TYÖSKENTELEE nykyisin määrättyjen vastuualueitten muodossa Gazassa kuten myös humanitääristen järjestöjen kanssa (UNRWA, Maailmanpankki ja kansainvälinen Punainen Risti).
ESITYKSEN uudesta järjestelystä teki yleisesikunnan apulaiskomentaja Moshe Kaplinsky useiden puolustusviranomaisten sisäisten keskustelujen aikana.
ESITYKSEN katsotaan täydentävän ja lopullisesti toteuttavan Gazasta irrottautumisen, joka alkoi Gazan juutalaissiirtokuntien tyhjentämisellä 2005.
ISRAELIN VIRANOMAISET valittavat, että nykyisen järjestelmän puitteissa Israelia syytetään maailmalla varsinkin ihmisoikeusjärjestöjen taholta teki se mitä tahansa tai oli tekemättä mitään.
SAMANTAPAINEN KEHITYS tapahtui Libanonin eteläosassa, josta…
TORSTAI 20.09.07
1. VIHAMIELINEN YHTEISÖ (hostile entity), on hallituksen määritelmä Hamasin johtamasta Gazan kaistaleesta, jota maassa vieraileva USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rive sanoi USA:n kannattavan. Hallituksen päätöksen jälkeen alkoivat arvioinnit, mitä tällä itse asiassa tarkoitetaan ja mitä käytännön vaikutuksia sillä tulisi olemaan.
LAINOPILLISET asiantuntijat kiirehtivät selittämään, ettei kansainvälinen lainopillinen terminologia tunne sellaista määritelmää. Se ei siten anna hallitukselle lisävaltuuksia esim. kollektiivisista toimista kyseisen alueen asukkaita vastaan. Siten veden ja sähkön lopettaminen sinne on lainvastainen ja rikos, he vakuuttavat. Israelin äärivasemmiston kannattajat kutsuvat päätöstä tyhmäksi ja epäviisaaksi, koska sillä ei lopeteta vihollisuuksia Gazasta Israeliin.
PA:N JOHTO ja yleinen mielipide PA:n alueilla tuomitsee hallituksen päätöksen. Mahmoud Abbas kutsui päätöstä painostukseksi, koska se lisää palestiinalaisten tragediaa ja kärsim…
KESKIVIIKKO 19.09.07
1. RAUHANKONFERENSSI marraskuussa näyttää olevan entistäkin epävarmempi.
Israelissa on alettu levittää ajatusta, ettei saudien mukana olo ole lopulta välttämätön. USA:n ulkoministeri Rice voi nähdä asiat toisin, mutta se tiedetään huomisen jälkeen.
UUTENA KANTONA tässä kaskessa on PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka on havainnut tilaisuuden kiristää Israelilta uusia myönnytyksiä uhkaamalla jäävänsä pois konferenssista, ellei niihin suostuta. Hän voi kyllä saada taustatukea Ricelta, jolle konferenssin siirtäminen olisi poliittinen tappio ja vaikuttaisi hänen uskottavuuteensa.
ABBAS VAATII, että Israel (=Olmert) vapauttaa satoja turvallisuusvankeja (=terroristeja), poistaa tusinoittain tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudeassa ja Samariassa, sekä lopettaa turva-aidan rakentamisen ja kaiken rakentamisen juutalaissiirtokunnissa. Lisäksi Abbas aikoo vaatia miljoonia USD vahvistaakseen Fatahille uskollisia turvallisuusjoukkoja ja rakentaakseen kunnollisia inst…
TIISTAI 18.09.07
1. IRAN UHKAA iskeä Israeliin kuudensadan Shihab-3 ohjuksen voimalla, jos Irania vastaan hyökätään, kertoo Iranian news web-sivu Assar Iranissa, ja lisää, että tämä isku olisi vasta ensimmäinen reaktio. Shihab-3 ohjuksen kantomatka on 1300 km, eli sillä yltää Iranista kaikkialle Israelissa. Web-sivulla uhataan myös USA:n kymmeniä tukikohtia Irakissa.
ISRAELIN HÄVITTÄJÄKONEITTEN väitetty lento Syyrian alueelle oli arabien ja iranilaisten käsityksen mukaan kuivaharjoittelu USA:n ja Israelin ilmaiskuun Iranin ydinlaitoksia vastaan.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin kanslia vähättelee Iranin uhkauksia todeten, ettei ole syytä ottaa vakavasti kaikkea propagandaa, mitä Iran syöttää maailmalle. Olmert ilmaisi samalla kunnioittavansa Syyrian presidentti Bashar Assadia ja sanoi olevansa valmis keskusteluihin hänen kanssaan. Tämä herätti pilkallisia huomioita Israelin kansaedustajien taholta ihmetellen, miten Olmert voi sanoa tuollaista ensin hyökättyään maata vastaan. (JP)
2.…
MAANANTAI 17.09.07
1. ISRAEL ON PALAUTTANUT pelotteluvoimansa (deterrence) Syyriaa ja Irania vastaan, kertoi sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle eilen. Hän kertoi, että Israel on pystynyt palauttamaan aseman, joka sillä oli ennen Libanonin kakkossotaa ja että sillä on vaikutusta koko alueelle, mukaan lukien Iran ja Syyria. Yadlin vältti huolellisesti mainitsemasta sanallakaan Israelin hävittäjäkoneitten väitetystä lennosta Syyrian pohjoisosaan. Valiokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegbi (Kadima) kertoi kehottaneensa Yadlinia jättämään Syyrian pois esityksestään.
LONTOOLAISEN Sunday Timesin mukaan Mossadin johtaja Meir Dagan oli varoittanut Olmertia, että Syyria havittelee ydinaseita, minkä johdosta valmistelut iskua varten Syyriaan aloitettiin kuusi kuukautta sitten. Syyrian tavoitteena oli koota ohjukseen soveltuva ydinkärki joko valmiista ulkomailta hankituista osista tai ostaa valmis tarkoitukseen soveltuva ydinase. Syyria on t…
SUNNUNTAI 16.09.07
1. ISRAELIN HÄVITTÄJIEN isku Syyriaan runsas viikko sitten puhuttaa edelleen. USA:n entinen YK:n suurlähettiläs John Bolton kertoi JPostin päätoimittajan David Horovitzin kyselyyn viikonvaihteen aikana, että yksinkertainen logiikka ilmaisee, että Iran ja Pohjois-Korea ovat siirtäneet ydinkehittelyn maahan, joka on epäilysten ulkopuolella. Bolton kysyy: ”Miksi Pohjois-Korean tulisi protestoida Israelin Syyriaan tekemää iskua vastaan?”
BOLTON EHDOTTAA, että Syyria, joka on kauan etsinyt massatuhoaseita, on voinut suostua antamaan laitoksia uraanin rikastamiseksi alueellaan kahdelle sen liittolaismaalle, joita kumpaakin tarkkaillaan läheisesti niitten ydinsuunnitelmien johdosta.
BOLTONIN EHDOTUS LIITTYY USA:n lehtien artikkeleihin, joissa esitetään teoria, että Israel iski tällaisiin laitoksiin lähellä Turkin rajaa, ja että isku oli yhteydessä epäilyttävään laivaukseen Syyrian Tartysin satamaan. Lasti oli virallisesti nimetty sementiksi, mutta Israelissa sen usko…