Friday, September 21, 2007

PERJANTAI 21.09.07
1. IDF HARKITSEE täyden vastuun luovuttamista Gazasta Egyptille. Jos tämä toteutuu, Israel sulkee kaikki rajaterminaalit Gazaan, Erez, Karni, Sufa ja Kerem Shalom. Kaikki humanitäärinen apu kuten myös tavaraliikenne kulkee sen jälkeen Egyptin kautta.
ISRAEL TYÖSKENTELEE nykyisin määrättyjen vastuualueitten muodossa Gazassa kuten myös humanitääristen järjestöjen kanssa (UNRWA, Maailmanpankki ja kansainvälinen Punainen Risti).
ESITYKSEN uudesta järjestelystä teki yleisesikunnan apulaiskomentaja Moshe Kaplinsky useiden puolustusviranomaisten sisäisten keskustelujen aikana.
ESITYKSEN katsotaan täydentävän ja lopullisesti toteuttavan Gazasta irrottautumisen, joka alkoi Gazan juutalaissiirtokuntien tyhjentämisellä 2005.
ISRAELIN VIRANOMAISET valittavat, että nykyisen järjestelmän puitteissa Israelia syytetään maailmalla varsinkin ihmisoikeusjärjestöjen taholta teki se mitä tahansa tai oli tekemättä mitään.
SAMANTAPAINEN KEHITYS tapahtui Libanonin eteläosassa, josta IDF vetäytyi 2000. Alueen miehitti Hizbullah, mutta YK:n vahvistama raja Libanonin kanssa ei ole enää Israelin vastuulla.
KAPLINSKY selittää, että palestiinalaiset voivat Egyptin valvonnassa rakentaa Gazan lentokentän ja rakentaa oman satamansa. Hän ei katsonut, että aseitten kuljettaminen Gazaan muuttuisi, koska niitä salakuljetetaan sinne joka tapauksessa Siinailta.
OLMERTIN KANSLIA ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa.
HALLITUKSEN PÄÄTÖS julistaa Gaza vihamieliseksi yhteisöksi antaa puolustusministerille valtuudet rajoittaa öljy- ja sähkötoimituksia Gazaan tilapäisesti aina raketti-iskujen jälkeen. Hamasin johto on jo huomioinut tämän ja aloittanut keskustelut toisten terrorijärjestöjen kanssa rakettitulen lopettamiseksi.
KENRAALIMAJURI Yosef Mishlav, joka koordinoi hallituksen toimia territorioissa, esitti näkemyksenään hallitukselle, ettei hallituksen päätös mene tarpeeksi pitkälle, koska rajoitetut toimet, kuten dieselöljyn toimittamisen salliminen mutta bensiinin kieltäminen, sallii Hamasin hallinnon jatkumisen Gazassa. Hän suositteli toimitusten katkaisemista täydellisesti vaikka humanitäärisen kriisin uhalla. (JP)
2. OLMERTIN RESEPTI: ”Meidän tulee vahvistaa Mahmoud Abbasia”. Olmert lupasi ennen muslimien paastokuukauden ramadanin alkamista vapauttaa satakunta turvallisuusvankia, mutta siirsi sitä raketti-iskun vuoksi Zikimin tukikohtaan, joka haavoitti lukuisia teltoissa nukkuvia asevelvollisia. Nyt hän aikoo toteuttaa lupauksensa. Hän tuo vapauttamisesityksensä hallituksen istuntoon sunnuntaina Jom Kippurin jälkeen. Olmert puolustelee näkemystään todeten, ettei meillä ollut neuvottelukumppania, mutta nyt Abbas on osoittautunut sellaiseksi. Vankien vapauttaminen antaa palestiinalaisille selkeän näytön, että rauhankeskustelut (tai paremmin terroriteot) tuovat tuloksia. Olmert esitti teesinsä Kadima-neuvostolle puolueen Petah Tikvan päämajassa.
OLMERT ILMOITTI keskusteltuaan USA:n ulkoministeri Ricen kanssa kahteen kertaan tämän Israelin vierailun aikana, että hän oli sopinut Abbasin kanssa viimeisen tapaamisen yhteydessä yhteisen luonnoksen laatimisesta ennen marraskuun rauhankonferenssia. Olmert kertoi saaneensa vaikutelman, että Rice tuki hänen kantaansa ja ilmoitti samalla, että YK äänestää Teheranista ensi viikolla.
HAIM RAMON puolusti Olmertin kantaa selittäen, että Abbas on ainoa todellinen keskustelukumppani, vaikka hänen kykynsä toteuttaa sitä, mistä sovitaan, on ongelmallinen. Ramonin esittämää rauhansuunnitelmaa vastustivat kiihkeästi Kadima-ministerit Livni, Diskin ja Mofaz.
DICHTER KATSOO, ettei aika ole sopiva esittää lopullisen tilanteen sopimusta, koska Fatah ja Hamas tulevat vielä syleilemään toisiaan, ja Ramonin suunnitelma toisi Hamasin Jerusalemiin.
Livni selitti, ettei Olmertin suunnitelman mukaan yksikään palestiinalaispakolainen muuta Israeliin.
Shaul Mofaz selitti, ettei Jerusalem ole kiinteistö, jonka omistus voidaan siirtää ja jota voidaan luovuttaa. Mofaz katsoi, ettei Olmertilla ole oikeutta sitoa Israelin tulevaisuutta antamalla vakuutuksia PA:lle.
KE ARYEH ELDAD (NU/NRP) ilmoitti, että Olmert ja Abbas ovat molemmat vararikkotilassa. Välittömästi, kun Israel luovuttaa Jerusalemin itäosan PA:lle, Hamas kahmaisee sen hallintaansa. (INN,JP)
3. ISRAELIN HALLITUS on lähettänyt norjalaisten diplomaattien välityksellä viestejä Hamasin johdolle Gazaan, kertoo lontoolainen al-Shark al-Awsat perjantaina. Artikkelin mukaan tarkoituksena on saavuttaa täydellinen tulitauko Israelin ja Hamasin välille, ja siihen kytkeytyy myös PRC:n kidnappaaman Gilad Shalitin vapauttaminen. Hamas kertoo olleensa valmis Shalitin luovuttamiseen jo aiemmin, mutta Israelin hallitus ei suostunut sen esittämään vaatimukseen palestiinalaisjohtajien vapauttamiseksi. Hamasin edustaja kertoo, että he ottivat asiassa yhteyttä myös Shalitin vanhempiin.
KAKSI VIIKKOA SITTEN IDF kaappasi Hamas-johtajan Muhawesh Al-Kadin Gazasta, mutta Hamas ilmoittaa, ettei se suostu Israelin esitykseen vaikka sillä olisi 20 Kadin tapaista vankia. Hamas oli esittänyt Israelille listan 350 nimeltä mainitun vangin vapauttamisesta, mutta Israel ei siihen suostunut.
IDF:N ERIKOISJOUKOT, jotka ovat toimineet Nablusin pakolaisleirissä, pidättivät eilen alueen Hamas-johtajan Niad Skriatin. Hän oli piiloutunut taloonsa sotilaitten piirittäessä sen. Joukot pidättivät usean päivän kestäneen operaation aikana 49 epäiltyä palestiinalaista. Operaatio lopetettiin tänä aamuna.
Ein Beit ilmehin pakolaisleirissä suoritetun operaation tarkoituksena oli hajottaa Hamasin ja PFLP:n neljän jäsenen muodostama terrorisolu, joka suunnitteli terrori-iskua Tel Avivissa Jom Kippurin tai sen lähipäivien aikana.
NABLUSIN OPERAATION aikana sotilaat pidättivät kaksi al-Aksan jäsentä, Jamal ja Ibrahim Ismailin, jotka olivat Olmertin armahduslistalla. Abbasin kiivaitten Olmertille osoitettujen vastalauseitten johdosta IDF vapautti heidät. PA:n viranomaiset ovat myös väheksyneet IDF:n pidättämien 49 epäillyn merkitystä todeten, että kaikki merkittävät terroristit pakenivat Ein Beit ilmehin leiristä ennen IDF:n tuloa. Tämä tarkoittaa sitä, että PA:n viranomaiset ovat täysin tietoisia terroristeista ja heidän asuinpaikastaan. (Ynet)
4. RANSKALAINEN OIKEUSISTUIN vaatii alkuperäistä peukaloimatonta filmiä, jossa näytetään 12-vuotiaan palestiinalaispojan Mohammed al-Duran kuolema 20.09.2000 isänsä syliin palestiinalaisten ja IDF:n sotilaitten välisessä tulituksessa. Kuvaa tapahtumasta on näytetty ympäri maailmaa ja sitä ovat palestiinalaiset ja heidän kannattajansa käyttäneet propagandatyössään osoittaakseen IDF:n sotilaitten raakuuden ja ihmiselämästä piittaamattomuuden.
IDF ON pystynyt osoittamaan kuvakulmia ja sotilaitten ampumasektoreita vertaamalla osoittamaan, ettei poika kuollut sotilaitten vaan palestiinalaisten luodeista. IDF vaati pojalle ruumiinavausta, mutta palestiinalaiset kieltäytyivät siitä myös siksi, että arabit pitävät sellaista ruumiin häpäisemisenä. IDF:n esittämät todisteet eivät ole kuitenkaan saaneet sellaista vaikutusta kuin alkuperäinen seloste, ja vahinko oli joka tapauksessa päässyt syntymään.
WND KERTOO artikkelissaan, miten sen toimitusjohtaja David Kupelian esitti kolme vuotta myöhemmin kirjassaan ”The Marketing of the Evil”, että koko esitys oli teatteria kuten lukuisat muut traagisilta näyttävät tapahtumat, jotka palestiinalaiset journalistit itsekin ovat myöntäneet teatteriesityksiksi. WND kertoo artikkelissaan 21.09.07 monista vastaavanlaisista tapauksista, jotka oli selvästi näytelty ja kuvattu propagandatarkoituksessa.
PHILIPPE KARSENTY, Media-Watchdog ryhmän johtaja Media-Ratings järjestössä, olivat vuosikaudet pyrkineet osoittamaan filmin peukaloimisen. Häntä vastaan nostettiin syytös häpäisemisestä, minkä oikeus vahvisti, mutta Karsentyn vietyä jutun vetoomusistuimeen sen tuomari vaati alkuperäistä, peukaloimatonta filmiä oikeuden nähtäväksi. KARSENTY katsoo voittaneensa ensierän. (www.worldnetdaily.com ; JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- POLIISI VARAUTUU muslimimellakoiden varalta Temppelivuoren rukousten jälkeen. 2200 poliisia on asetettu valmiusasemiin vuoren ympärille, vaikka tänään Temppelivuorelle päästetään vain Israelin muslimeja. (INN)
- TERRORISTIT AMPUIVAT eilen 11 kranaattia Gazasta Israeliin ja ovat jatkaneet ampumistaan tänään. Myös pari Kassam-rakettia ammuttiin eilen Sderotin lähelle. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja. (INN)
- ISRAELIN POLIISI on hälytysvalmiudessa Jom Kippurin alkaessa tänään ja jatkuessa huomenna. Myös IDF varautuu Syyrian mahdolliseen iskuun Golanilta. (INN)
- LÄMMINTÄ SÄÄTÄ ennustetaan huomiseksi, 16 – 26 astetta, ja lämpenevää ensi viikoksi.
- NEW YORKIN poliisi kielsi Iranin presidentin vierailun YK:n esityksensä yhteydessä Ground Zero, WTC:n kaksoistornien, paikalla ensi tiistaina. Ahmadinejad matkustaa sen sijaan Colombian yliopistoon, jossa hän puhuu opiskelijoille. (JP)
- ISRAEL JA USA jakoivat keskenään tiedustelutietoja, joitten mukaan Pohjois-Korean ydin-tutkijoita oli Syyriassa. Tämä on voinut laukaista IAF:n iskun Syyrian epäilyttäviä kohteita vastaan. IAEA puolestaan on laatinut pari julkilausumaa, joita ei ole käsitelty 144:n jäsenmaan kokouksessa, joissa vaaditaan Israelin väitettyjen ydinsalaisuuksien julkistamista ja asettamisesta IAEA:n valvonnan alaisiksi. Israel suunnittelee ydinvoimalaa meriveden puhdistuslaitosten tarpeita varten. (INN)
- IRAN ESITTELI kaksi omatekoista hävittäjäkonetta eilen. Koneet on suunniteltu ja valmistettu USA:n shaahille aikoinaan myymien F-5E koneen mallin mukaan. Iranin kone on nimeltään Azarakhsh (Saegheh), suomeksi Salama. Iranin uutistoimisto Irna kertoo, että 15 minuutin koelento oli onnistunut. (JP)

Thursday, September 20, 2007

TORSTAI 20.09.07
1. VIHAMIELINEN YHTEISÖ (hostile entity), on hallituksen määritelmä Hamasin johtamasta Gazan kaistaleesta, jota maassa vieraileva USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rive sanoi USA:n kannattavan. Hallituksen päätöksen jälkeen alkoivat arvioinnit, mitä tällä itse asiassa tarkoitetaan ja mitä käytännön vaikutuksia sillä tulisi olemaan.
LAINOPILLISET asiantuntijat kiirehtivät selittämään, ettei kansainvälinen lainopillinen terminologia tunne sellaista määritelmää. Se ei siten anna hallitukselle lisävaltuuksia esim. kollektiivisista toimista kyseisen alueen asukkaita vastaan. Siten veden ja sähkön lopettaminen sinne on lainvastainen ja rikos, he vakuuttavat. Israelin äärivasemmiston kannattajat kutsuvat päätöstä tyhmäksi ja epäviisaaksi, koska sillä ei lopeteta vihollisuuksia Gazasta Israeliin.
PA:N JOHTO ja yleinen mielipide PA:n alueilla tuomitsee hallituksen päätöksen. Mahmoud Abbas kutsui päätöstä painostukseksi, koska se lisää palestiinalaisten tragediaa ja kärsimyksiä (termi, jota hän usein käyttää myötätunnon herättämiseksi). Saeb Erekat kutsui päätöstä laittomaksi ja vaaralliseksi ja valmistautumisena IDF:n massiiviseen iskuun Gazan alueelle. Hamasin edustaja Fawzi Barhoum kutsui päätöstä sodan julistamiseksi kansan näännyttämiseksi nälkään saadakseen sen kapinoimaan Hamasin hallintoa vastaan.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon kutsui päätöstä laittomaksi ja kehotti hallitusta harkitsemaan päätöstään uudelleen. (JP)
2. PÄÄMINISTERIN KANSLIA antoi hallituksen päätöksestä Gazan aseman uudelleen
arvioimisesta lausunnon, jossa se sanoo hallituksen päätyneen päätökseen turvallisuusviran-omaisten suosituksesta ja yleisen mielipiteen vaatimuksesta. Toimiin kuuluvat terrorin-vastaiset operaatiot terrorijärjestöjä vastaan, määrättyjen tavaroiden vapaan kuljettamisen rajoittaminen sekä veden ja sähkön toimittamisen vähentäminen. Myös ihmisten liikkumisvapautta Gazasta pois ja sinne rajoitetaan kuitenkin huomioiden humanitääriset vaatimukset. Virkailijat kuitenkin otaksuvat, että vaikka sähkön jakelua Gazaan rajoitetaan, veden jakelua jatketaan kaiken aikaa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi hallituksen istunnossa, ettei ole mitään ”maagista” ratkaisua tilanteen laukaisemiseksi ja että Israelin tulee välttää joutumasta vedetyksi johonkin, mitä se ei halua. Hän väläytti, että jokainen päivä tuo sotilaallisen iskun mahdollisuuden lähemmäksi. Vuoden alusta lähtien terroristit ovat ampunet Gazasta Israeliin 700 Kassam-rakettia, jotka ovat surmanneet 4 siviiliä, ja viimeisen kuuden vuoden aikana Gazasta Israeliin on ammuttu yli 4000 Kassam-rakettia, jotka ovat surmanneet 14 ihmistä ja haavoittaneet useita aineellisten tuhojen lisäksi. Raketti-iskut Gazasta Israeliin ovat muuttaneet rajan läheisyydessä olevat alueet sotatoimialueiksi, joissa asukkaiden normaali elämä on tehty mahdottomaksi.(JP)
3. USA:N ULKOMINISTERI Ricen ja Israelin johdon tapaamisesta on annettu kovin vähän tietoja eikä mitään raflaavaa ole tullut median ulottuville. Ricen vierailua onkin pidetty suhde-toimintavierailuna eikä varsinaisena neuvottelukäyntinä. Sitä Rice vakuuttaa, että rauhasta ja Palestiinan valtion perustamisesta puhumisen sijaan nyt on aloitettava toimet, joilla valmistellaan sen nopeaa toteutumista. Rice haluaa, että marraskuun rauhankonferenssi, jos se pääsee toteutumaan, määrittelisi selkeästi kriteerit, joilla nuo päämäärät saavutetaan.
RICE TAPASI eilen ensin Livnin, Barakin, varapääministeri Haim Ramonin ja oppositiojohtaja Netanyahun. Barak lupasi poistaa 24 tiesulkua ja jatkavan niiden poistamista, mikäli tilanne sallii. Hän myös lupaili aloittavansa yhteistoiminnan PA:n turvallisuusvirkailijoitten kanssa. Illalla Rice osallistui Ehud Olmertin tarjoamalle illalliselle, mutta siitä ei annettu medialle mitään tietoja.
RICE kieltäytyi edes vihjaamasta, koska ja missä rauhankonferenssi pidetään ja keitä sinne kutsutaan. USA halunnee ensin varmistautua osallistujien halusta ennen virallista kutsua. (JP)
4. PÄÄHALLITUSPUOLUEEN Kadiman sisällä on viriämässä voimistuva keskustelu Olmertin ja Abbasin keskustelujen pohjalta. Kukaan ei näytä sielläkään olevan vielä selvillä, mistä he keskustelevat ja miten pitkälle Olmert on jo sitoutunut, mutta kannuja jo valetaan ja rintamalinjoja selvitellään. Puolueen 29 kansanedustajan sisällä on muotoutumassa kolme ryhmittymää: Oikeistoa johtaa Shaul Mofaz, keskustaa Tzipi Livni ja vasemmistoa Haim Ramon. Nämä kolme ovat myös esittäneet kiinnostuksensa puolueen puheenjohtajuudesta.
JERUSALEMIN kaupunginvaltuutettu ja Kadiman jäsen Nir Barkat, joka havittelee Jerusalemin kaupunginjohtajuutta, vaati Haim Ramonia esittämään selkeästi, missä hänen suunnitelmansa mukaiset Jerusalemin punaiset rajat kulkevat. Ramon vastasi tähän kirjeellä, jossa hän kertoi tukevansa periaatetta: Arabien asumat alueet liitetään PA:n hallintoalueisiin ja juutalaisten asumat alueet Israeliin. Barkat esitti jyrkän vastalauseen selittäen, että jos Kadimassa puolletaan Jerusalemin jakamista, hän eroaa puolueesta. Myös sekä Olmertin että ulkoministeriön piirissä on kiireesti pyritty irrottautumaan Ramonin esityksestä, jossa hän myös on valmis luovuttamaan Juudean ja Samarian valtaosan palestiinalaisille.
KYSYTTÄESSÄ Ramonin suunnitelman kannattajilta, miten he arvioivat vastaavansa tilanteesta, jossa Juudeasta ja Samariasta tulee uusi Gazan alue, he vastasivat, ettei sitä tiedä, ja jos näin käy, silloin taistelemme niitä vastaan samoin kuin Hamasia Gazassa ja Hizbullahia Libanonissa. Eli suomennettuna: He ovat valmiit antamaan Israelin turvallisuuden ja itsenäisyyden mahdollisen terrorihallituksen hyväntahtoisuuden varaan, mistä ei totisesti ole ollut mitään positiivisia näyttöjä. Palestiinan kansaa opetetaan seimi-iästä lähtien vihaamaan Israelia ja juutalaista ja kerrotaan heille epätodellisia valheita juutalaisten maan varastamisesta ja siitä, että juutalaiset ovat väärennelleet Raamatun ja historian uskotelleen maailmalle juutalaisen Temppelin olemassaolosta Temppelivuorella, mistä he eivät sano löytäneensä mitään todisteita.
ISRAELIN NYKYINEN HALLITUS asettaa suuria toiveita Mahmoud Abbasin varaan pyrkien kaikin tavoin vahvistamaan hänen asemaansa. Se on kuitenkin kuin halvaantuneen hevosen piiskaamista sillä erotuksella, että tällä luuskalla on terroritausta. Abbas rahoitti terrori-iskun Mynchenissä israelilaista olympiajoukkuetta vastaan, joka tuhosi lähes koko edustuksen, sekä Akille Lauron matkustajalaivan kaappaamisen Välimerellä, jossa terroristit heittivät pyörätuoliin sidotun Klimbergin mereen. Abbas teki tohtorin väitöskirjansa Moskovassa aiheesta, jossa ”todisteltiin”, ettei juutalaisten holokaustia tapahtunut tai se oli suuresti liioiteltu. Abbas kertoo avoimesti kansalleen pitämissä puheissa arabiaksi, ettei USA:n antamia aseita käytetä palestiinalaisia vaan ”miehittäjiä” eli Israelia vastaan. Terroristien tehokkuus onkin aina parantunut CIA:n PA:n ”turvallisuusjoukoille” antamien aseitten ja koulutuksen jälkeen. (JP)
5. OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu tunnusti ensimmäisenä, että väitteet IAF:n iskusta Syyriaan ovat totta onnitellessaan Olmertia onnistuneen iskun johdosta. Syyrian hallituksen edustaja maahanmuuttoministeri Butheina Shabaan, jota pidetään Basgar Assadin uskottuna, kertoi 18.09., että Syyrian hallitus vastaa IAF:n iskuun 06.09. sopivaksi katsomallaan tavalla ja ajalla. USA:n ja Israelin viranomaiset katsovat tämän tarkoittavan, että Assad on kallistunut sotilaallisen iskun puolelle. Valittavina hänellä on tehdä kommandoisku Golanille, iskeä johonkin israelilaiseen kohteeseen hävittäjäkoneilla tai ohjuksilla, vallata alue jostain muutaman päivän ajaksi tai antaa tehtävä terrorijärjestölle joko Hizbullahille Libanonista tai muille järjestöille Golanilla. Myös isku Israelin ulkopuoliseen kohteeseen on mahdollinen. (Debkafile)
JOM KIPPUR, joka Israelissa alkaa perjantai-iltana ja jatkuu lauantain, on mahdollinen ajankohta tällaiselle Israeliin suuntautuvalle iskulle.
NETANYAHUN tunnustus, että Olmert informoi häntä iskusta Syyriaan ja että hän oli tietoinen siitä sen jokaisena hetkenä, on herättänyt laajaa närkästystä. Netanyahua syytetään äärimmäisestä tyhmyydestä ja jopa kansallisesta vastuuttomuudesta ja osoituksena hänen luonteensa valuviasta, jonka mukaisesti hän toimii harkitsemattomasti ja hätäisesti. (Ynet)
IDF ALOITTI yhteisen kolmepäiväisen sotaharjoituksen Golanilla tuhansien sotilaitten ja satojen panssarien kesken. Harjoitus päättyy tänään. IDF ilmoitti harjoituksesta etukäteen sekä Syyrian johdolle että YK:n valvontajoukoille UNDOF Syyrian ja Israelin välisellä raja-alueella.
IDF:N TIISTAINA Nablusissa aloittama operaatio Jihadin ja PFLP:n terrorisolujen tuhoamiseksi jatkui eilen. Palestiinalaiset väittävät sotilaitten ampuneen vammaisen miehen tämän seisoessa kotinsa ikkunassa. Sotilaat kertovat, että he ampuivat aseistetun miehen. Sotilaat aikovat jatkaa etsintöjään Ein Bet Ilmehin pakolaisleirissä, kunnes asetetut tavoitteet on saavutettu. He löysivät erikoisjoukkojen ja rajapoliisien avustamina asunnoista useita kätkettyjä pommeja ja asekätköjä.

Wednesday, September 19, 2007

KESKIVIIKKO 19.09.07
1. RAUHANKONFERENSSI marraskuussa näyttää olevan entistäkin epävarmempi.
Israelissa on alettu levittää ajatusta, ettei saudien mukana olo ole lopulta välttämätön. USA:n ulkoministeri Rice voi nähdä asiat toisin, mutta se tiedetään huomisen jälkeen.
UUTENA KANTONA tässä kaskessa on PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka on havainnut tilaisuuden kiristää Israelilta uusia myönnytyksiä uhkaamalla jäävänsä pois konferenssista, ellei niihin suostuta. Hän voi kyllä saada taustatukea Ricelta, jolle konferenssin siirtäminen olisi poliittinen tappio ja vaikuttaisi hänen uskottavuuteensa.
ABBAS VAATII, että Israel (=Olmert) vapauttaa satoja turvallisuusvankeja (=terroristeja), poistaa tusinoittain tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudeassa ja Samariassa, sekä lopettaa turva-aidan rakentamisen ja kaiken rakentamisen juutalaissiirtokunnissa. Lisäksi Abbas aikoo vaatia miljoonia USD vahvistaakseen Fatahille uskollisia turvallisuusjoukkoja ja rakentaakseen kunnollisia instituutioita hallituksen tarpeita varten.
ABBASIN VAATIMUSLISTALLA on myös edellytys, että Olmert suostuu antamaan Abbasin kanssa yhteisen periaatejulistuksen keskeisistä kysymyksistä, kuten rajat, Jerusalemin asema ja palestiinalais-pakolaisten kysymys. Palestiinalaislähteet sanovat, että Abbas on syvästi huolestunut Olmertin äskeisen lausunnon johdosta, jossa hän tarjoaa yhteistä toteamista (joint statement), mikä ei ole riittävä Abbasin mielestä.
OSLON PÄÄARKKITEHTINA (tai ”takapiruna”) tunnettu presidentti Shimon Peres näyttää saaneen mielenmuutoksen tai kärsineen jonkinasteisen aivojen pehmenemisen, sillä puhuessaan tiistaina 150:lle ulkomaiselle lehtimiehelle hän kertoi havainneensa, ettei Olmertin tarjoama resepti maata rauhaa vastaan tuo välttämättä rauhaa ja turvallisuutta: ”Me annoimme maata, mutta emme saaneet rauhaa emmekä turvallisuutta”, kuten hän sanoitteli aforismin tapaan viitaten Gazan kaistaleen luovuttamiseen. Peres totesi, että 60:n vuoden olemassaolonsa aikana maa on käynyt 7 sotaa ja kaksi intifadaa (yksi sota kunakin smita-vuonna!) ja esitti toivomuksen, että Israel lopultakin löytäisi rauhan-formulan ballistisilla ohjuksilla uhkaamisen sijaan.
2. KERSANTTI Ben-Zion Henman, 22 Nov-kibbutsista Golanilta, sai surmansa hänen laskuvarjojääkärien eliitin tiedusteluprikaatin joukkojensa ollessa hajottamassa löytämäänsä terrori-solua Nablusissa tiistai-iltana. Henman sai kuolettavan osuman luodista, joka tunkeutui turvaliivin raosta hänen rintaansa, ja kuoli matkalla sairaalaan. Islamic Jihad ja PFLP ottivat vastuun teosta.
LASKUVARJOJÄÄKÄRIT tunkeutuivat Ein Bet Ilmehin (Ilman) 5000 asukkaan pakolaisleiriin saaden vastaansa rajuja mielenosoituksia, kiviä, pommeja ja tulitusta. Huolimatta sotilaan ja jälkikoiran kuolemasta jääkärit jatkoivat seuraten tuoretta jälkeä terrorisolun eliminoimiseksi suorittaen etsintöjä talosta taloon. Sotilaitten tukena oli parikymmentä panssariautoa ja suuri puskutraktori, jos talon hajottamista tarvittaisiin. Kuolettavan luodin ampunut PFLP:n jäsen Muhammad Ridah Khaled, 17, sai surmansa tulituksessa, lisäksi 7 epäiltyä pidätettiin. IDF:n ilmoituksen mukaan solu oli pitkällä terrori-iskun suunnittelussa Israeliin. Asukkaat väittävät, että joukot käyttivät siviiliä suojanaan operaation aikana. IDF tutkii asiaa.
TOISESSA TAPAUKSESSA 17-vuotias aseistettu palestiinalainen sai surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa Gazan kaistaleella. Palestiinalaiset väittävät, että nuorukainen oli Israelin puolella turva-aitaa alueen pohjoisosassa. IDF kutsui nuorukaista aseistetuksi terroristiksi.
3. TUSINOITTAIN IRANILAISIA insinöörejä ja 15 syyrialaista upseeria kuoli maanantain Jane Defence Weekly artikkelin mukaan 23. päivä heinäkuuta kokeessa, jossa pyrittiin ahtamaan kemiallista taistelukärkeä Scud-ohjukseen, kun onnettomuus tapahtui. Räjähdyksessä kuolettavia kemiallisia kaasuja vapautui ilmaan, mukana sarin-hermokaasua. Asiasta mainitsi Israelin TV-kanava 10. Onnettomuudesta kierteli tietoja mediassa, mutta ilman yksityiskohtia eikä silloin mainittu iranilaisten mukanaoloa.
www.globalsecuarity.org kertoo, ettei Syyria ole allekirjoittanut Chemical Weapons Convention (CWC), joka kieltää kemiallisten aseitten tuotannon, varastoinnin ja käytön, eikä myöskään ydinasekokeen kieltävän sopimuksen (CTBT) asiakirjaa. Syyria aloitti kemiallisten aseitten valmistuksen 1973 juuri ennen Jom Kippur sotaa. Globalsecuarity.org kertoo, että Syyrialla on yksi Lähi Idän edistyksellisimmistä kemiallisten aseitten ohjelmista. (JP toimituskunta)
4. ISRAELIN LÄHETTÄMÄ TIIMI oli ainoa erikoisasiantuntijaryhmä, joka oli saapunut tunnistamaan Taimaassa tapahtuneen lento-onnettomuuden 89 kuolinuhria, vaikka he kuvittelivat olevansa viimeiset paikalla. Tämä johtunee siitä, ettei monella maalla ole tällä tavalla erikoistunutta henkilökuntaa, mutta jolla alalla Israelilla on laaja tuntemus.
TIIMI ILMOITTAUTUI Phuketin kaupungissa tehden samalla selväksi, että tiimi oli valmis antamaan apuaan riippumatta siitä, minkä maan kansalaisista oli kysymys. Magen David Adomin para-lääkintähoitaja Asi Deblinski tarjosi apuaan iranilaiselle miehelle, jolla oli murtuneita jäseniä, mutta nähtyään Israelin pukumerkintöjä hän kohteliaasti kieltäytyi tarjouksesta, kuten myös Iranin konsuli, jolle Israelin poliisipäällikkö tarjosi Israelin apua 18 onnettomuudessa kuolleen iranilaisen tunnistamiseksi. (JP)
5. SHIN BET PIDÄTTI palestiinalaisen miehen, joka oli Hamasin ja Muslimiveljeskunnan jäsen, ilmoitettiin tiistaina julkistetussa tiedotteessa. Mies oli suunnitellut suorittavansa laajan terrori-iskun israelilaisia turisteja vastaan Jordaniassa. Epäilty 25-vuotias mies, Hader Shakir Ein Arikista lähellä Ramallahia, oli vuonna 2005 muuttanut Jordaniaan ja päässyt Muslimiveljeskunnan jäseneksi. Pian sen jälkeen hän alkoi suunnitella terrori-iskua israelilaisia turistikohteita vastaan Jordaniassa.
SUUNNITELMANSA mukaan Shakir toverinsa kanssa tunkeutuisivat israelilaiseen turistibussiin lähellä Radisson hotellia Ammanissa ja avaisivat tulen bussissa tarkoituksena surmata mahdollisimman monta israelilaista. Jordanialaiset viranomaiset pidättivät hänet kuulumisesta Muslimiveljeskuntaan ja karkottivat hänet Länsirannalle, jossa Shin Bet pidätti hänet. Hän tunnusti kuulusteluissa suunnitelmansa terrori-iskusta Jordaniassa. (JP)
6. EROTETTU SAIRAALANJOHTAJA Hazaa Abed ja toinen virkailija Jomma al-Saga pidätettiin Hamasin toimenpidejoukkojen toimesta tiistaina heidän mentyään entiseen työpaikkaansa Gazan suurimpaan Shifan sairaalaan. Abek kertoi toimittajalle puhelin-haastattelussa olevansa poliisiasemalla, mutta ei tiedä miksi hänet pidätettiin. Hän kertoi menneensä sairaalaan tapaamaan kollegojaan.
Poliisin ilmoituksen mukaan Abed pidätettiin kuulumisesta Fatahiin. Hänet erotettiin sairaalan johtajan paikalta ja pidätettiin hetkeksi viime kuussa lääkärien päättäessä aloittaa hoitojen hidastamisen vastalauseena erottamisille. Normaali hoito palautettiin ramadanin alkaessa.
7. ISRAELIN PÄÄRABBINAATTI päätti kieltää juutalaisten osallistumisen vuosittaiseen Lehtimajanjuhlan marssiin Jerusalemissa ensi viikolla. Tapahtuma tuo vuosittain tuhansia lähinnä evankelisia kristittyjä kaikkialta maailmasta ja miljoonia NIS Israelin kassaan. Marssin järjestää Jerusalemin Kristillinen Suurlähetystö saaden tuhansia katselijoita kaduille.
KIELLON SYYKSI rabbinaatti ilmoittaa kristittyjen harjoittaman lähetystoiminnan juhlien aikana. ”Niiden, jotka pelkäävät sielunsa vuoksi, tulee pysytellä kaukana - ja kaikki, jotka kuulevat meitä, ovat turvassa.” Rabbinaatin kiellossa ei mainita suurlähetystöä nimeltä ja jopa lausutaan kristilliset pyhiinvaeltajat tervetulleiksi kaupunkiin.
KRISTILLISEN SUURLÄHETYSTÖN edustaja kertoi tiistaina olevansa pettynyt rabbinaatin kiellosta juutalaisille osallistua marssiin, ja vakuutti, ettei suurlähetystö koskaan ole harjoittanut lähetystyötä juutalaisten parissa ja kehottaa juhlille saapuvia pidättymään siitä.
8. UUTISOTSIKOITA
- EHUD BARAK JA BINYAMIN NETANYAHU ovat molemmat huolissaan Olmertin hallituksen suosion noususta Syyrian väitetyn ilmaiskun seurauksena. 20 % ilmoittaa suhtautuvansa suosiollisemmin hallitukseen, mutta 70 % sanoo, ettei sillä ollut vaikutusta. PÄÄOPPOSITIOPUOLUEEN JOHTAJAN Netanyahun omituinen pysytteleminen sivussa oudoksuttaa, vaikka otollisia tilaisuuksia hyökätä hallituksen politiikkaa vastaan on tarjottu roppakaupalla.
- OIKEUSMINISTERIÖ hyväksyi Olmertin anomuksen taloudellisesta tuesta, jos hän Winograd-komitean perusteella joutuu puolustamaan itseään oikeudessa.
- SYYRIA JA POHJOIS-KOREA ovat kieltäneet, että niillä olisi yhteisiä ydinasehankkeita. Heinäkuussa tapahtunut onnettomuus, jossa iranilaisia ja syyrialaisia kuoli kymmenittäin, todistaa näitten maitten yhteistoiminnasta. Nämä kolme maata ovat jakaneet ainakin ballististen ohjusten tietoutta keskenään.
- GONDOLEEZZA RICE voi painostaa Olmertia antamaan yhteisen periaate-julistuksen Abbasin kanssa. Shaul Mofaz joutui sanaharkkaan Ricen kanssa ennen Gazan karkotuksia Mofazin selittäessä sen aiheuttamista vaaroista, jotka nyt ovat toteutuneet. Ricen kerrotaan huutaneen Mofazille: ”Tämä on USA:n suunnitelma ja tahto, eikä siitä voida edes keskustella.” Tämä voi toistua Olmertin kanssa, joskin ehkä ilman huutamista. Jerusalemissa järjestetään mielenosoitus Olmertin suunnitelmia vastaan hänen lounastaessaan Ricen kanssa.

Tuesday, September 18, 2007

TIISTAI 18.09.07
1. IRAN UHKAA iskeä Israeliin kuudensadan Shihab-3 ohjuksen voimalla, jos Irania vastaan hyökätään, kertoo Iranian news web-sivu Assar Iranissa, ja lisää, että tämä isku olisi vasta ensimmäinen reaktio. Shihab-3 ohjuksen kantomatka on 1300 km, eli sillä yltää Iranista kaikkialle Israelissa. Web-sivulla uhataan myös USA:n kymmeniä tukikohtia Irakissa.
ISRAELIN HÄVITTÄJÄKONEITTEN väitetty lento Syyrian alueelle oli arabien ja iranilaisten käsityksen mukaan kuivaharjoittelu USA:n ja Israelin ilmaiskuun Iranin ydinlaitoksia vastaan.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin kanslia vähättelee Iranin uhkauksia todeten, ettei ole syytä ottaa vakavasti kaikkea propagandaa, mitä Iran syöttää maailmalle. Olmert ilmaisi samalla kunnioittavansa Syyrian presidentti Bashar Assadia ja sanoi olevansa valmis keskusteluihin hänen kanssaan. Tämä herätti pilkallisia huomioita Israelin kansaedustajien taholta ihmetellen, miten Olmert voi sanoa tuollaista ensin hyökättyään maata vastaan. (JP)
2. SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad on puolestaan hurjistunut saatuaan tietää, että tieto Israelin ilmaiskusta oli päässyt leviämään lehdistöön. Kuwaitilaisen A-Siasa lehden maanantaisen uutisen mukaan Assad päätti asettaa korkeantason komitean tutkimaan, miten tieto pääsi vuotamaan. Komiteaa johtavat Syyrian tiedustelujohtaja Asaf Shawkat, yleisen tiedustelu johtaja Ali Mamlouk ja ilmavoimien komentaja Abed al-Fatah Kodshya. Assad käski heitä tutkimaan asiaa tarkasti välittämättä syyllisen asemasta tai arvoasteesta.
SYYRIAN MEDIA sieppasi uutisen IAF:n koneitten ylilennosta syyskuun 7. välittömästi kertoen yksityiskohtaisesti silminnäkijöitten havainnoista. (JP)
3. RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Kouchnerin lausunto sunnuntaina, jossa hän kehotti maailmaa valmistautumaan pahimman varalle, eli mahdolliseen sotaan Irania vastaan neuvottelujen epäonnistuttua, ei Israelin viranomaisten mukaan merkitse muutosta Ranskan ulkopolitiikassa, sillä Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vihjaili tästä mahdollisuudesta viime kuussa todeten: ”Maailmaa uhkaa katastrofaalinen pulma: Joko Iranin pommi tai Iranin pommittaminen.”
IRANIN VIRANOMAISET syyttävät Ranskaa, että se uhkailee USA:n eduksi, ja että Elysee-palatsin nykyiset asukkaat pyrkivät kopioimaan Valkoista Taloa Iranin uutistoimisto Irnan mukaan.
USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates ilmoitti vain muutama päivä aiemmin, että Bushin hallitus on lupautunut ainakin toistaiseksi käyttämään diplomatiaa ja taloudellisia pakotteita Iranin ydinaseuhkaa vastaan.
IAEA:N PÄÄSIHTEERI ElBaradei puolestaan varoittaa turvautumasta väkivaltaan Irania vastaan ja pidättäytymään puhumasta sellaisesta mahdollisuudesta. Hän viittaa Irakin esimerkkiin, jota vastaan aloitettiin sota, koska siellä epäiltiin rakennettavan ydinaseita, minkä seurauksena 800 000 viatonta siviiliä on saanut surmansa. ElBaradei puhui IAEA:n 144:n jäsenmaan edustajille.
4. USA:N ULKOMNISTERI Gondoleezza Rice on matkalla Lähi Itään. Häntä odotetaan Israeliin keskiviikkoaamuna. Hänen uskotaan tapaavan sekä pääministeri Olmertin että PA:n puheenjohtaja ”Presidentti” Abbasin, mutta ei samaan aikaan. Israelin viranomaisten mukaan Olmert ja Abbas tapaavat toisensa tarpeeksi usein ilman välittäjiäkin. Myöskään yhteisen lehti-konferenssin ei katsota vastaavan tarkoitustaan, koska osapuolilla ei ole mediaa kiinnostavia ilmoituksia tehtävänä.
RICE TAVANNEE Israelin johtajia keskiviikkona, torstaina hän tapaa Abbasin Ramallahissa ja aikoo lentää takaisin Yhdysvaltoihin jo ehkä torstaina iltapäivällä.
POLIITTISET TARKKAILIJAT katsovat, että Rice kohtaa lähes ylipääsemättömän esteen yrittäessään pakottaa vastahakoiset ja poliittisesti heikot neuvottelijat Olmert ja Abbas sopimaan jostain, mihin kumpikaan ei ole valmis ja mitä kummankaan kansa ei tue. Rice ilmeisesti asettaa rauhankonferenssille suuria toiveita, koska se tavallaan on avain hänen maineelleen USA:n ulkoministerinä. Vähäinenkin edistyminen neuvotteluissa on siten hänelle tärkeä, vaikka se vähäisyys voi olla riittämätön Saudi Arabian ja Persianlahden maitten osallistumiseksi.
5. KOLME KANSANEDUSTAJAA kymmenen hengen painostusryhmästä suunnittelivat vierailevansa Sharonin käskystä juutalaisista tyhjennetyn Homeshin kylän raunioilla useitten lehtimiesten kanssa. Homesh on ollut jatkuvasti juutalaisaktivistien kohteena, jotka pyrkivät sinne poliisin ja armeijan vastatoimista huolimatta. Välillä poliisi ja sotilaat poistavat paikalta kaikki juutalaiset, mutta he tulevat sinne takaisin eivätkä poliisi ja sotilaat ole pystyneet estämään sitä. KOLME KANSANEDUSTAJAA, Arye Eldad (NU/NRP); Uri Ariel (NU/NRP) ja Yuli Edelstein (LIKUD) tulivat IDF:n tarkastusasemalle eilen median edustajien kanssa, mutta siellä heille kerrottiin, että kansanedustajat voivat mennä Homeshiin mutta Median edustajat eivät. Kansanedustajat katsoivat, ettei ole mitään aihetta mennä ilman koko bussillista väkeä ja päättivät peruuttaa matkan Homeshiin, jonne 30 ihmistä oli leiriytynyt. He myös vakuuttivat vievänsä asian Knessetin sisäisten asiain komiteaan. Knessetissä on tekeillä laki, jonka mukaan Homesh voidaan rakentaa uudelleen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- OLMERTIN SUOSIO on tuoreen gallupin mukaan noussut Syyrian väitetyn ylilennon vuoksi. Hallituksen kannatus on 35 %, aiemmin 25 %. Kuitenkin 63 % kansasta pitää Olmertin toimia hylättävinä. 20 % ilmoitti muuttaneensa kantaansa parempaan suuntaan, 70 % ilmoitti, ettei Syyrian tapaus vaikuttanut heihin. IDF:n suosio nousi 41 %:n mielestä, mutta 53 % ilmoitti, ettei se ole muuttunut. Vain 4 % ilmoitti kantansa muuttuneen negatiivisemmaksi. 32 % uskoi, että Syyrian tapaus lisäsi sodan mahdollisuutta; 13 % ilmoitti, että tapaus vähensi sodan mahdollisuutta. (Ynetnews)
- TEHERANISSA pidettävän Islamin taidetta esittävän konferenssin osanottajat joutuvat polkemaan sisäänkäynnin lattialle asetettuihin USA:n ja Israelin lippuihin.
- ISRAELISSA VAADITAAN, että naisten tulee voida palvella myös hyökkäysjoukoissa miesten tapaan. Esitys on aiheuttanut kiivaita vastalauseita haredim-kansan taholta. Nykyisen käytännön mukaan vain 2.5 % rintamajoukoista voi olla naisia. Asiaa tutkiva komitea varoittaa, että pian naisreserviläisten määrä yltää 50 %:in, mikä voi pakottaa turvautumaan vapaaehtoisuuskäytäntöön.
- POHJOIS-KOREA kieltää kaikki spekulaatiot, että se olisi sopinut Syyrian kanssa ydinasetietoisuuden myymisestä Syyrialle. Andrw Semmel, USA:n apulaisulkoministeri ydinaseitten levittämisasioissa, esitti tällaisen väitteen yksilöimättä, mihin hän tietonsa perusti. USA:n ja Pohjois-Korean väliset ydinsuunnitelmia koskevat neuvottelut on siirretty syytä ilmoittamatta.
- KAKSI SOTILASTA haavoittui eilen EIN Beit Ilman pakolaisleirissä syntyneessä tulitaistelussa. 17-vuotias palestiinalainen PFLP:n jäsen sai surmansa taistelussa.
- USA:N VIRANOMAINEN sanoo, että Syyria tulee pitää poissa Lähi Idän rauhankonferenssista sen brutaalin Israelin vastaisuuden ja Iranin yhteyksien vuoksi.
- TAIMAAN lento-onnettomuudessa kahdeksan israelilaista matkailijaa on vielä kateissa, kaksi haavoittui sairaalakuntoon. (JP)
- THE TIMES kertoi artikkelissaan, että Syyria suunnitteli tuhoisaa yllätystä Israelia varten, mikä tarkoittanee ydinasetta. Lehti kertoi myös, että ilmaiskuun 07.09.07 osallistui maajoukkojen lisäksi 8 IAF:n F-15i hävittäjää. Syyria on joutunut tapauksen johdosta erityistarkkailun alaiseksi. (Ynet)
- ISLAMIC JIHADIN virallinen radioyhtiö Al-Quds verkosto on WND:n saaman tiedon mukaan lähettänyt päivittäin vihaa tihkuvia radio-ohjelmia Temppelivuorelta. WND arvelee, että sekä Israelin hallitus että PA ovat tietoisia asiasta, mutta eivät ole puuttuneet asiaan. Lähetykset ovat lisääntyneet meneillään olevan muslimien paastokuukauden ramadanin aikana. Radioasemaa pidetään suosituimpana PA;n alueilla. Se lähettää öisin erityistä Tarawih rukousta sekä puheita, joissa vaaditaan Israelin tuhoamista ja ylistetään Irania. Al-Quds radioasema on saanut teknistä apua PA:n viralliselta Voice of Palestina asiantuntijoilta.(www.worldnetdaily.com)
- SOTILAAT pidättivät 9 etsittyä terrorismista epäiltyä yön aikana Juudeassa ja Samariassa.
- ISRAELIN DRUUSI tavattiin tarkastuspisteessä Law-ohjuksen osan kanssa. 25-vuotia druusi on kotoisin Dir El-Assad kylästä. Hänet vietiin kuulusteltavaksi. INN
- SÄHKÖN HINTA nousi 8.4 %.
- YLI 1.3 MILJOONAA turistia kulki Ben Gurionin lentoaseman kautta elokuussa.
- ISRAELISSA alkoi talviaika sunnuntaiaamuna.

Monday, September 17, 2007

MAANANTAI 17.09.07
1. ISRAEL ON PALAUTTANUT pelotteluvoimansa (deterrence) Syyriaa ja Irania vastaan, kertoi sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle eilen. Hän kertoi, että Israel on pystynyt palauttamaan aseman, joka sillä oli ennen Libanonin kakkossotaa ja että sillä on vaikutusta koko alueelle, mukaan lukien Iran ja Syyria. Yadlin vältti huolellisesti mainitsemasta sanallakaan Israelin hävittäjäkoneitten väitetystä lennosta Syyrian pohjoisosaan. Valiokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegbi (Kadima) kertoi kehottaneensa Yadlinia jättämään Syyrian pois esityksestään.
LONTOOLAISEN Sunday Timesin mukaan Mossadin johtaja Meir Dagan oli varoittanut Olmertia, että Syyria havittelee ydinaseita, minkä johdosta valmistelut iskua varten Syyriaan aloitettiin kuusi kuukautta sitten. Syyrian tavoitteena oli koota ohjukseen soveltuva ydinkärki joko valmiista ulkomailta hankituista osista tai ostaa valmis tarkoitukseen soveltuva ydinase. Syyria on toiminut tässä läheisessä yhteistyössä Pohjois-Korean kanssa, joka tarjosi tarvittavan tietotaidon ja mahdollisia osia, sekä Iranin kanssa, joka rahoitti hankkeen. Pakistanin ydinaseen kehittäjä Khan on mainittu ydinasetietouden ja valmistusosien toimittajana myös Syyriaan. (JP)
2. TERRORIHYÖKKÄYKSET tai niiden yritykset ovat huomattavasti kasvaneet viime päivien aikana. Lieneekö tällä yhteyttä CIA:n antaman koulutuksen ja USA:n toimittamien aseitten kanssa, jää nähtäväksi. Kuitenkin Olmertin al-Aksan 178 terroristille myöntämä armahdus ja immuniteetti pidätyksiä vastaan on osoittautunut huitaisuksi ilmaan. Ainakin kaksi tapausta on julkistettu, jossa toisessa armahduksen saanut tavattiin salakuljettamasta aseita Jeninistä Nablusiin käsiaseella varustettuna. Sotilaat antoivat hänen mennä kuulustelun jälkeen.
PERJANTAINA ILTAPÄIVÄLLÄ al-Aksan terroristit ampuivat väijytyksestä israelilaista autoa, jossa oli kaksi naista ja yksi mies. Naiset haavoittuivat luodeista, mies joutui shokkitilaan.
Useissa tapauksissa al-Aksan terroristit ovat tulittaneet IDF:n sotilaita viimeisten viikkojen aikana.
Al-Aksan Jeninin alueen johtaja Ayad Frehat kertoi WND:n toimittajalle, ettei al-Aksa luovu aseistaan niin kauan kuin ”miehitys” jatkuu Länsirannalla.
Al-Aksan Ramallahin johtaja Anu Yusef kertoi WMD:n toimittajalle, että järjestön jäsenillä on useita aseita, mukana PA:n turvallisuusjoukkojen antama kivääri, koska monet heistä palvelevat sen joukoissa, mutta he antavat PA:lle vanhimman heikkokuntoisen ja pitävät loput. Hän myös vakuutti, että luovutetut aseet on helposti saatavissa takaisin.
OLMERT ON LUVANNUT armahtaa 206 muuta terroristia entisten lisäksi. Hän antoi luvan niille al-Aksan jäsenille, jotka karkotettiin Betlehemistä heidän kaapattuaan kaupungin syntymäkirkon, palata takaisin Betlehemiin.
WND KERTOO, että Israelilla on todisteita, että al-Aksan jäsenet ovat yhteydessä Hizbullahin kanssa Libanonissa ja saavat sieltä rahaa ja ohjeita. SHIN BET on luovuttanut keräämänsä tiedot PA:n turvallisuusministerille Abed al-Razek El-Yehialle, joiden mukaan yhteyden pitoon Hizbullahin kanssa ovat syyllistyneet myös armahduksen saaneet al-Aksan jäsenet.
SOTILAAT ESTIVÄT mahdollisen terrori-iskun Shavei Shomroniin sunnuntai-iltana. He havaitsivat aseistautuneen palestiinalaisen lähellä yhteisön turva-aitaa ilmeisenä tarkoituksenaan leikata aukko panssariverkkoon. Sotilaat huusivat miehelle käskien häntä lopettamaan, jolloin mies aloitti tulittaa sotilaita, jotka vastasivat tuleen. Kukaan ei haavoittunut eikä miestä saatu kiinni. Sunnuntaina israelilainen autoilija ajoi tielle asetettuun kiviesteeseen, minkä johdosta hänen autonsa kääntyi ympäri haavoittaen kahta autossa ollutta. Samassa paikassa palestiinalaiset kivittivät israelilaista bussia vähän aikaisemmin. Tapaus sattui lähellä palestiinalaista Mardan kylää Arielin kaupungin vieressä Samariassa.
TERRORISTIT sytyttivät tulen Itzharin kaupungin viereiseen pensaikkoon, mikä levisi kaupungin rakenteisiin, vesijohtoihin ja sähkölinjoihin aiheuttaen kymmenien tuhansien NIS vahingot.
SUNNUNTAIN AIKANA terroristit ampuivat ainakin kolme Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Kaksi putosi lähelle Sderotin kaupunkia, yksi Nahal Oz kibbutsin alueelle ilman vaurioita.
SUNNUNTAINA iltapäivällä sotilaat haavoittivat kahta palestiinalaista miestä Hebronissa heidän aloittaessaan kivittää sotilaita. Kivitys alkoi sotilaitten suorittaessa tarkastuskierrostaan alueella.
(www.worldnetdaily.com, INN, Ynet, JP)
3. VASEMMISTOLAINEN järjestö One House (Yksi Talo) lähetti laatimansa kirjeen 10 000 Juudeassa ja Samariassa turva-aidan takana asuvalle nimeltä osoitetulle perheelle. Kirjeessä varoitetaan, että perhe on suuressa vaarassa asuessaan aidan väärällä puolella ja perhettä kehotetaan aloittamaan neuvottelut järjestön kanssa vapaaehtoisesta muuttamisesta Israelin puolelle aitaa. Kirjettä ei oltu päivätty eikä allekirjoitettu. Asukkaat ovat hämmentyneinä avanneet kirjeitä, mutta saatuaan tietää, että järjestön johtajiin kuuluvat Avshalom Vilnai (Meretz) ja Colette Avital (Labour), he ovat katsoneet kirjeet poliittiseksi manipuloimiseksi, vaikka kirjeessä väitetään, ettei järjestö ole poliittinen. Muutama sata kirjeensaajaa on ottanut yhteyttä järjestöön. Vilnai kertoo, että tiedustelun mukaan puolet 70 000 turva-aidan takana asuvista asukkaista on kiinnostunut tutkia mahdollisuutta muuttaa asunnoistaan aidan toiselle puolelle. Kirjeessä väitetään, ettei asukkaitten kiinteistöillä ole mitään arvoa ja siksi tarjoaa kompensaatiota muutosta. Knessetissä on käsittelyn alaisena lakiesitys, joka tarjoaa kompensaatioita niille, jotka vapaaehtoisesti luopuvat asunnoistaan. (JP)
JUUDEAN JA SAMARIAN asukkaat muistuttavat, etteivät Gazasta vapaaehtoisesti muuttaneet saaneet mitään etuisuuksia ja että he ovat ilman asuntoa siinä missä muutkin Gazasta karkotetut.
4. UUTISOTSIKOITA
- TERRORISTIT ampuivat useita kranaatteja Gazan keskiosasta IDF:n tukikohtia vastaan turva-aidan läheisyydessä. Ne putosivat aidan lähelle ilman vaurioita.
- BEDUIINIVARTIJA puukotti opiskelijaa Wadi Aran alueen yläasteen koulussa, koska opiskelija käyttäytyi uhkaavasti. He olivat olleet sotajalalla aiemminkin. Sekä puukottaja, uhri että koulun johtaja joutuivat poliisin kuulusteltaviksi.
- IDF aikoo asentaa Red Dawn varoitusjärjestelmän Zikimin armeijan koulutus-keskukseen tuhoisan raketti-iskun seurauksena. Uudet alokkaat aloittivat palveluksensa tukikohdassa, jonne vietiin betonisia suoja-rakenteita, jotka suojaat kahdelta sivulta kahden muun ollessa avoimia.
- PUOLUSTUSMINISTERI ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak sanoo vieläkin toimivansa Olmertin hallituksen kaatamiseksi, eikä Ami Ayalonin (Labour) nimitys salkuttomaksi ministeriksi muuta tilannetta, hän väitti. Ayalonin ministerinpaikka maksaa veronmaksajille 2 miljoonaa NIS vuodessa.
- KABINET hyväksyi esityksen, jonka mukaan Venäjältä tulevat turistit eivät tarvitse viisumia. Tämän arvellaan lisäävän huomattavasti turismia Venäjältä Israeliin ja tuottavan maalle 200 miljoonan USD. Turismiviranomaiset odottavat, että Venäjältä saapuu 200 000 turistia vuosittain Israeliin.
- VENÄJÄLTÄ Israeliin muuttajista 75 % sanoo olevansa tyytyväinen päätökseensä ja sanovat tekevänsä sen tarvittaessa uudelleen. 10 % haastatelluista vakuuttivat, etteivät he olisi koskaan muuttaneet maahan, jos he olisivat tienneet etukäteen, millaista on asua Israelissa.
- IDF PIDÄTTI yön aikana 13 terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa.
- IDF:n tiedustelujohtaja Amos Yadlin varoitti eilen, että Hamas suunnittelee suurta terrori-iskua marraskuun rauhankonferenssin häiritsemiseksi tai estämiseksi.
- SOTILAAT ampuivat aseistettua palestiinalaista Ramallahin lähellä syntyneessä tulitaistelussa sunnuntai-iltana. PA:n lähteen mukaan 16-vuotias poika sai surmansa tulitaistelussa.
- RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Koucher sanoi sunnuntaina, että maailman tulee olla valmis pahimpaan Iranin tilanteessa, millä hän tarkoitti sotaa Irania vastaan, jos kaikki muuta keinot eivät tuota ratkaisua. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vakuutti sunnuntaina, että Iran hallitsee nyt ydinteknologian eikä tule koskaan luopumaan siitä.
- MAHMOUD ABBAS uhkaa edelleen jäädä pois marraskuun rauhankonferenssista, jos siellä käsitellään vain yhteistä julkilausumaa, kuten Olmert haluaa.
- OLMERT JA LIVNI ovat alkaneet käyttää Abbasista titteliä ”Presidentti” aiemman ”PA:n puheenjohtajan” asemesta, mitä hän on. Tälläkin lienee tarkoituksena kohentaa Abbasin asemaa palestiinalaisten silmissä. Sharon vältti käyttämästä Arafatista nimitystä presidentti, minkä tämä otti itselleen, koska presidenttiys kuuluu itsenäisen valtion johtajalle.

Sunday, September 16, 2007

SUNNUNTAI 16.09.07
1. ISRAELIN HÄVITTÄJIEN isku Syyriaan runsas viikko sitten puhuttaa edelleen. USA:n entinen YK:n suurlähettiläs John Bolton kertoi JPostin päätoimittajan David Horovitzin kyselyyn viikonvaihteen aikana, että yksinkertainen logiikka ilmaisee, että Iran ja Pohjois-Korea ovat siirtäneet ydinkehittelyn maahan, joka on epäilysten ulkopuolella. Bolton kysyy: ”Miksi Pohjois-Korean tulisi protestoida Israelin Syyriaan tekemää iskua vastaan?”
BOLTON EHDOTTAA, että Syyria, joka on kauan etsinyt massatuhoaseita, on voinut suostua antamaan laitoksia uraanin rikastamiseksi alueellaan kahdelle sen liittolaismaalle, joita kumpaakin tarkkaillaan läheisesti niitten ydinsuunnitelmien johdosta.
BOLTONIN EHDOTUS LIITTYY USA:n lehtien artikkeleihin, joissa esitetään teoria, että Israel iski tällaisiin laitoksiin lähellä Turkin rajaa, ja että isku oli yhteydessä epäilyttävään laivaukseen Syyrian Tartysin satamaan. Lasti oli virallisesti nimetty sementiksi, mutta Israelissa sen uskottiin sisältävän ydinlaitteita. Israelin kerrotaan tarkkailleen laitoksia jo aiemmin, jotka virallisesti oli Syyriassa luokiteltu maataloustutkimuskeskukseksi. Epäilyttävä laiva saapui Tartysin satamaan kolmas päivä syyskuuta, kolme päivää ennen IAF:n iskua. USA:n lehdet kertovat, että IAF:n operaatio oli äärimmäisen salainen eikä siitä kerrottu edes lentäjille kuin vasta ilmassa.
2. USA:N VT. APULAISSIHTEERI ydinaseitten levittämisen estämiseksi Andrew Semmel kertoi perjantaina AP:n toimittajalle Roomassa, että pohjois-porealaisia asiantuntijoita on Syyriassa ja että Syyrialla on voinut olla salaisia yhteyksiä ydinlaitteiden hankkimiseksi. Hän epäilee, että jotain on tekeillä Syyriassa. Hän uskoo, että Syyria on velkaa Iranille ja että Syyria on hyvin agressiivisesti etsinyt joukkotuhoaseita. Riskeistä huolimatta Syyria on siten harkinnut niiden ottamisen riskien arvoiseksi. Semmel uskoo, että Iran ja Pohjois-Korea pelaavat piiloleikkiä ulkomaisten tarkkailijoitten kanssa: He uskottelevat lopettaneensa ydinaseen rakentamisen vain jatkaakseen sitä toisaalla.
BOLTON muistutti, että Pohjois-Korea on antanut asiantuntija-apua Iranille ja Syyrialle niiden ballististen ohjusten kehittämisessä. Hän kertoo, että 1990-luvulla Pohjois-Korea sanoi lopettaneensa sellaisten ohjusten ampumisen, mutta Iran jatkoi niitä jakaen saadut tulokset Pohjois-Korean kanssa.
SYYRIAN YK:N LÄHETTILÄS Bashar Jaafari kertoi lauantaina, etteivät Israelin koneet pommittaneet mitään Syyriassa eikä mitään oltu vahingoitettu.
WASHINGTON POST kertoi torstaina, että USA on saanut tiedustelutietoja, koodinimeltä ”Orchad”, jotka perustuvat pääosin tarkkoihin kuuden kuukauden aikana kerättyihin satelliitti-kuviin. Lehti kertoo, että Pohjois-Korea on uhkaillut keskeyttää yhteistyön USA:n tutkijoitten kanssa ja levittää ydintietoutta muihin maihin. Andrew Semmel kertoo, että USA on tietoinen siitä, että useitten maitten teknisiä asiantuntijoita on vieraillut Pohjois-Koreassa. Tämän vuoksi USA on asettanut Syyrian erikoistarkkailun alaiseksi, Semmel kertoo.
WND kertoo Sunday Timesin artikkeliin perustuen, että IAF:n koneet tekivät tarkkoihin koordinaattoreihin perustuvan iskun Syyrialaisiin kohteisiin, ja että koneet saivat ohjausta maassa olevilta agenteilta. Kohteet olivat artikkelin mukaan maanalaisia bunkkereita, joihin aseita tai muita laitteistoja oli varastoitu. IAF antoi koneittensa koodiluvut USA:n lähettiläälleen, etteivät USA:n koneet vahingossa hyökkää niitä vastaan. Artikkelin mukaan venäläiset olivat varoittaneet Syyriaa Israelin iskusta, mutta he uskoivat sen kohdistuvan iskuun Golanilta. Syyria lähetti joukkojaan Hermonin vuoren läheisyydessä olevia IDF:n tukikohtia vastaan, minkä johdosta Barak pienensi joukkojaan siellä ja ilmoitti Syyrialle, ettei Israel aio hyökätä. Näistä salaisista operaatioista olivat artikkelin mukaan tietoisia vain Ehud Barak, Tzipi Livni ja Ehud Olmert.
3. WND:n artikkelin mukaan Pohjois-Korean ja Syyrian välinen yhteys alkoi Hafez Assadin ja Kim Il-Sungin aikana, joita heidän poikansa ovat kehitelleet kaikessa hiljaisuudessa.
Elokuun 14. päivänä Pohjois-Korean ulkomaan kauppaministeri Rim Kyong Man vieraili Syyriassa, jonka aikana hän allekirjoitti yhteistyösopimuksen kaupan, tekniikan ja tieteitten aloilla. Tarkempia tietoja ei julkistettu, mutta se huomattiin Israelissa.
SYYRIALLA on 60-120 Scud-C ohjusta, jotka se on hankkinut Pohjois-Koreasta viimeisen 15 vuoden kuluessa. Syyria kehittelee Scud-D ohjusta, jonka kantomatka on arviolta 480 km.
NÄMÄ KOLME MAATA, Iran, Syyria ja Pohjois-korea, ovat löytäneet yhteisen kiinnostuksen kohteen ydinaseen kehittämisessä, eikä Israel voi katsella sitä sivusta. Israel on tietoinen Syyrian kehittämistä bio-kemiallisista aseista, joita se voi asentaa ohjuksiinsa, mutta ydinase pohjoisrajan takana on kynnys, jota Israel ei voi jättää huomiotta.
IRANIN PRESIDENTTI Ahmadinejad lähetti serkkunsa Ali Akbar Mehrabianin Syyriaan viikon vaihteen aikana tutkimaan kärsittyjen vaurioitten suuruutta. (lähde: www.worldnetdaily.com)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) harkitsee Bushin esittämän kansainvälisen rauhankonferenssin siirtämistä marraskuusta epämääräiseen tulevaisuuteen. Tämä siksi, että PA:n puheenjohtaja, jota media kutsuu PA:n ”presidentiksi”, Mahmoud Abbas on viime päivinä soitellut arabijohtajille luodatakseen heidän kiinnostustaan konferenssiin.
ABBASIN SAAMIEN vaikutteiden mukaan sekä Saudi Arabia että Jordania ja Egypti ovat ilmaisseet epäilyksensä konferenssin suhteen, koska ne epäilevät sen epäonnistuvan samaan tapaan kuin presidentti Bill Clintonin pitämä korkean tason Camp David Arafatin aikana, joka hylkäsi kaikki ehdotukset, koska ne eivät hänen mielestään menneet tarpeeksi pitkälle.
ABBAS on kaiken aikaa vaatinut, että Bushin rauhankonferenssissa tulee käsitellä ”peruskysymyksiä”, kuten rajat, Jerusalem, palestiinalaispakolaisten asia ja aikataulu, mihin Olmert ei ole ollut halukas suostumaan siksi, ettei palestiinalaisten yhteiskunta ole kypsä ottamaan vastuuta itsenäisestä valtiosta. Näiden kysymysten käsittely on kuitenkin myös arabimaitten vaatimuksena, mistä johtuu niiden epäilevä suhtautuminen osallistumiseensa. Abbasin mukaan arabimaitten osallistuminen konferenssiin on elintärkeä siksi, ettei hän halua olla yksin puolustamassa palestiinalaisten oikeuksia kuten Arafat aikoinaan. Lisäksi Abbas haluaa Israelilta sitovia suostumuksia kaikkiin peruskysymyksiin. Abbas tapasi lauantaina Ramallahissa USA:n Jerusalemin pääkonsulin Jacod Wallesin, jonka kanssa hän käsitteli syksyn konferenssia.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin tiistaina saadakseen suoran kontaktin Olmertin ja Abbasin välisten keskustelujen tuloksiin. Abbas valittaa, ettei marraskuun konferenssin aikataulua eikä sen käsittelyohjelmaa ole ilmoitettu. Myöskään kutsuja asianomaisille maille ei ole vielä jaettu, mutta Rice voi tehdä sen vierailunsa yhteydessä.
ISRAELIN viranomaiset painottavat, ettei marraskuun konferenssi ole aikataulu- eikä ultimaatumikokous, minkä johdosta ei ole aihetta sen siirtämiseen.
OLMERTIN KANSLIA ilmoittaa myös, ettei Israel vapauta vankeja ilman tarkkoja valmisteluja, jotka eivät ole valmiit. Olmert lupaili vapauttavansa 100 palestiinalaisvankia ramadanin aikana.
5. IDF teki muutamia rajoitettuja iskuja Gazan kaistaleelle juhla-ajan viikonlopun aikana. Palestiinalaiset kertovat, että 17-vuotias nuorukainen on kriittisessä tilassa saatuaan osuman sotilaan ampumasta luodista lauantaina Beit Hanoun lähellä. IDF:n taholta kerrotaan, että sotilaat etsivät Kassam-raketteja joutuessaan RPG-kranaattituleen. Yhdeksän palestiinalaista pidätettiin kuulusteluja varten.
PERJANTAINA IAF:n ohjus ei saanut tuhottua Jihadin neljän hengen Kassam-miehistöä, yksi heistä Jihadin paikalliskomentaja, jotka ajoivat autollaan Gazan pohjoisosassa, kukaan ei loukkaantunut iskussa. Myöhemmin palestiinalaiset ampuivat 4 kranaattia Israelin puolelle. Ne aiheuttivat aineellisia vaurioita.
PERJANTAINA kolme israelilaista ajoi autollaan Karnei Shomromin ja Kedumimin välillä Samariassa joutuessaan terroristien väijytykseen. Autossa olleet kaksi naista haavoittuivat lievästi, mutta pääsivät pakenemaan läheiselle maatilalle. Miestä hoidettiin shokin vuoksi. Terroristit pakenivat paikalta valkealla Subaru-henkilöautolla ja heitä etsitään.
6. HAMAS VALMISTAUTUU odottamaansa IDF:n suurhyökkäykseen Gazan alueelle kouluttamalla ja hiomalla satoja turvallisuusmiehiään. Heillä on kovat panokset kivääreissään ja olalta ammuttavissa kranaateissaan. Heidän aseistuksena sai huomattavaa kohennusta Hamasin kaapattua Fatahin turvallisuusjoukkojen aseet ja muut sotilasvälineet panssaroituja ajoneuvoja myöten, joita USA ja muut länsivallat olivat Israelin suostumuksella Fatahille toimittaneet.
ISRAELISSA YLEINEN mielipide vaatii sotilasoperaatiota Gazaan, mutta Olmertin hallitus ja ulkoministeriö eivät ole valmiit ottamaan riskiä sekä suurista miehistötappioista IDF:n joukoissa että siviiliuhreista, mikä aiheuttaisi laajan kansainvälisen tuomion. Toisaalta Olmertin epävarmuus on perua Libanonin sodan ajalta, minkä aikana hän viivytteli operaatioita vain lähettääkseen sotilaat kohti Litanijokea vasta sitten, kun tulitaukosopimus oli jo sovittu eikä tällä viimeisellä operaatiolla ollut mitään sotilaallista merkitystä. Se surmasi 33 IDF:n sotilasta turhaan.
7. ISRAEL ON PITÄNYT yllä tarkkaa vartiointia kaikilla Juudean ja Samarian tiesuluilla ja tarkastusasemilla juhla-ajan aikana. Sadoittain palestiinalaisia käännytettiin takaisin heidän pyrkiessä perjantain rukouksiin Temppelivuorelle, jonne päästettiin vain yli 45-vuotiaat miehet ja yli 35-vuotiaat naiset. Kuitenkin 93 000 palestiinalaista pääsi Temppelivuorelle perjantaina.
JÄRJESTYS säilyi hyvänä sekä Länsirannalla että Gazan alueella, jossa Fatah ja Hamas ovat kilpailleet moskeijoitten käyttöoikeudesta. Pahoilta yhteenotoilta vältyttiin.
SEKÄ SAUDIT ETTÄ EGYPTILÄISET johtajat kieltäytyvät tapaamasta Hamasin Damaskoksessa olevaa johtajaa Khaled Mashaalia. Myös yhteydet Gazan ja Damaskoksen Hamasin johtajien välillä ovat viilentyneet. Egyptiläiset vaativat, että Hamasin tulee tunnustaa Abbasin johtama hallitus, ja saudit ovat ärtyneitä Hamasin rikottua heidän neuvottelemansa yhteishallituksen Fatahin kanssa.
SOTILAAT haavoittivat kolmea palestiinalaista aamun aikana Nablusissa.
Terroristit ampuivat Kassam-raketin Israeliin sunnuntaiaamuna, vahingoista ei ole tietoa.
Al-Qaeda tarjoaa rahaa ruotsalaisen pilapiirtäjän ja lehden toimittajan murhaamisesta, joita se pitää syyllisinä Muhammedia solvaavan koira-piirroksen julkaisemisesta.
LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajaehdokas Ami Ayalon nimitetään hallitukseen salkuttomana ministerinä. Olmert sanoo, että Ayalonin tarkoituksena on hallituksen kaataminen sen kautta.