PERJANTAI 21.09.07
1. IDF HARKITSEE täyden vastuun luovuttamista Gazasta Egyptille. Jos tämä toteutuu, Israel sulkee kaikki rajaterminaalit Gazaan, Erez, Karni, Sufa ja Kerem Shalom. Kaikki humanitäärinen apu kuten myös tavaraliikenne kulkee sen jälkeen Egyptin kautta.
ISRAEL TYÖSKENTELEE nykyisin määrättyjen vastuualueitten muodossa Gazassa kuten myös humanitääristen järjestöjen kanssa (UNRWA, Maailmanpankki ja kansainvälinen Punainen Risti).
ESITYKSEN uudesta järjestelystä teki yleisesikunnan apulaiskomentaja Moshe Kaplinsky useiden puolustusviranomaisten sisäisten keskustelujen aikana.
ESITYKSEN katsotaan täydentävän ja lopullisesti toteuttavan Gazasta irrottautumisen, joka alkoi Gazan juutalaissiirtokuntien tyhjentämisellä 2005.
ISRAELIN VIRANOMAISET valittavat, että nykyisen järjestelmän puitteissa Israelia syytetään maailmalla varsinkin ihmisoikeusjärjestöjen taholta teki se mitä tahansa tai oli tekemättä mitään.
SAMANTAPAINEN KEHITYS tapahtui Libanonin eteläosassa, josta IDF vetäytyi 2000. Alueen miehitti Hizbullah, mutta YK:n vahvistama raja Libanonin kanssa ei ole enää Israelin vastuulla.
KAPLINSKY selittää, että palestiinalaiset voivat Egyptin valvonnassa rakentaa Gazan lentokentän ja rakentaa oman satamansa. Hän ei katsonut, että aseitten kuljettaminen Gazaan muuttuisi, koska niitä salakuljetetaan sinne joka tapauksessa Siinailta.
OLMERTIN KANSLIA ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa.
HALLITUKSEN PÄÄTÖS julistaa Gaza vihamieliseksi yhteisöksi antaa puolustusministerille valtuudet rajoittaa öljy- ja sähkötoimituksia Gazaan tilapäisesti aina raketti-iskujen jälkeen. Hamasin johto on jo huomioinut tämän ja aloittanut keskustelut toisten terrorijärjestöjen kanssa rakettitulen lopettamiseksi.
KENRAALIMAJURI Yosef Mishlav, joka koordinoi hallituksen toimia territorioissa, esitti näkemyksenään hallitukselle, ettei hallituksen päätös mene tarpeeksi pitkälle, koska rajoitetut toimet, kuten dieselöljyn toimittamisen salliminen mutta bensiinin kieltäminen, sallii Hamasin hallinnon jatkumisen Gazassa. Hän suositteli toimitusten katkaisemista täydellisesti vaikka humanitäärisen kriisin uhalla. (JP)
2. OLMERTIN RESEPTI: ”Meidän tulee vahvistaa Mahmoud Abbasia”. Olmert lupasi ennen muslimien paastokuukauden ramadanin alkamista vapauttaa satakunta turvallisuusvankia, mutta siirsi sitä raketti-iskun vuoksi Zikimin tukikohtaan, joka haavoitti lukuisia teltoissa nukkuvia asevelvollisia. Nyt hän aikoo toteuttaa lupauksensa. Hän tuo vapauttamisesityksensä hallituksen istuntoon sunnuntaina Jom Kippurin jälkeen. Olmert puolustelee näkemystään todeten, ettei meillä ollut neuvottelukumppania, mutta nyt Abbas on osoittautunut sellaiseksi. Vankien vapauttaminen antaa palestiinalaisille selkeän näytön, että rauhankeskustelut (tai paremmin terroriteot) tuovat tuloksia. Olmert esitti teesinsä Kadima-neuvostolle puolueen Petah Tikvan päämajassa.
OLMERT ILMOITTI keskusteltuaan USA:n ulkoministeri Ricen kanssa kahteen kertaan tämän Israelin vierailun aikana, että hän oli sopinut Abbasin kanssa viimeisen tapaamisen yhteydessä yhteisen luonnoksen laatimisesta ennen marraskuun rauhankonferenssia. Olmert kertoi saaneensa vaikutelman, että Rice tuki hänen kantaansa ja ilmoitti samalla, että YK äänestää Teheranista ensi viikolla.
HAIM RAMON puolusti Olmertin kantaa selittäen, että Abbas on ainoa todellinen keskustelukumppani, vaikka hänen kykynsä toteuttaa sitä, mistä sovitaan, on ongelmallinen. Ramonin esittämää rauhansuunnitelmaa vastustivat kiihkeästi Kadima-ministerit Livni, Diskin ja Mofaz.
DICHTER KATSOO, ettei aika ole sopiva esittää lopullisen tilanteen sopimusta, koska Fatah ja Hamas tulevat vielä syleilemään toisiaan, ja Ramonin suunnitelma toisi Hamasin Jerusalemiin.
Livni selitti, ettei Olmertin suunnitelman mukaan yksikään palestiinalaispakolainen muuta Israeliin.
Shaul Mofaz selitti, ettei Jerusalem ole kiinteistö, jonka omistus voidaan siirtää ja jota voidaan luovuttaa. Mofaz katsoi, ettei Olmertilla ole oikeutta sitoa Israelin tulevaisuutta antamalla vakuutuksia PA:lle.
KE ARYEH ELDAD (NU/NRP) ilmoitti, että Olmert ja Abbas ovat molemmat vararikkotilassa. Välittömästi, kun Israel luovuttaa Jerusalemin itäosan PA:lle, Hamas kahmaisee sen hallintaansa. (INN,JP)
3. ISRAELIN HALLITUS on lähettänyt norjalaisten diplomaattien välityksellä viestejä Hamasin johdolle Gazaan, kertoo lontoolainen al-Shark al-Awsat perjantaina. Artikkelin mukaan tarkoituksena on saavuttaa täydellinen tulitauko Israelin ja Hamasin välille, ja siihen kytkeytyy myös PRC:n kidnappaaman Gilad Shalitin vapauttaminen. Hamas kertoo olleensa valmis Shalitin luovuttamiseen jo aiemmin, mutta Israelin hallitus ei suostunut sen esittämään vaatimukseen palestiinalaisjohtajien vapauttamiseksi. Hamasin edustaja kertoo, että he ottivat asiassa yhteyttä myös Shalitin vanhempiin.
KAKSI VIIKKOA SITTEN IDF kaappasi Hamas-johtajan Muhawesh Al-Kadin Gazasta, mutta Hamas ilmoittaa, ettei se suostu Israelin esitykseen vaikka sillä olisi 20 Kadin tapaista vankia. Hamas oli esittänyt Israelille listan 350 nimeltä mainitun vangin vapauttamisesta, mutta Israel ei siihen suostunut.
IDF:N ERIKOISJOUKOT, jotka ovat toimineet Nablusin pakolaisleirissä, pidättivät eilen alueen Hamas-johtajan Niad Skriatin. Hän oli piiloutunut taloonsa sotilaitten piirittäessä sen. Joukot pidättivät usean päivän kestäneen operaation aikana 49 epäiltyä palestiinalaista. Operaatio lopetettiin tänä aamuna.
Ein Beit ilmehin pakolaisleirissä suoritetun operaation tarkoituksena oli hajottaa Hamasin ja PFLP:n neljän jäsenen muodostama terrorisolu, joka suunnitteli terrori-iskua Tel Avivissa Jom Kippurin tai sen lähipäivien aikana.
NABLUSIN OPERAATION aikana sotilaat pidättivät kaksi al-Aksan jäsentä, Jamal ja Ibrahim Ismailin, jotka olivat Olmertin armahduslistalla. Abbasin kiivaitten Olmertille osoitettujen vastalauseitten johdosta IDF vapautti heidät. PA:n viranomaiset ovat myös väheksyneet IDF:n pidättämien 49 epäillyn merkitystä todeten, että kaikki merkittävät terroristit pakenivat Ein Beit ilmehin leiristä ennen IDF:n tuloa. Tämä tarkoittaa sitä, että PA:n viranomaiset ovat täysin tietoisia terroristeista ja heidän asuinpaikastaan. (Ynet)
4. RANSKALAINEN OIKEUSISTUIN vaatii alkuperäistä peukaloimatonta filmiä, jossa näytetään 12-vuotiaan palestiinalaispojan Mohammed al-Duran kuolema 20.09.2000 isänsä syliin palestiinalaisten ja IDF:n sotilaitten välisessä tulituksessa. Kuvaa tapahtumasta on näytetty ympäri maailmaa ja sitä ovat palestiinalaiset ja heidän kannattajansa käyttäneet propagandatyössään osoittaakseen IDF:n sotilaitten raakuuden ja ihmiselämästä piittaamattomuuden.
IDF ON pystynyt osoittamaan kuvakulmia ja sotilaitten ampumasektoreita vertaamalla osoittamaan, ettei poika kuollut sotilaitten vaan palestiinalaisten luodeista. IDF vaati pojalle ruumiinavausta, mutta palestiinalaiset kieltäytyivät siitä myös siksi, että arabit pitävät sellaista ruumiin häpäisemisenä. IDF:n esittämät todisteet eivät ole kuitenkaan saaneet sellaista vaikutusta kuin alkuperäinen seloste, ja vahinko oli joka tapauksessa päässyt syntymään.
WND KERTOO artikkelissaan, miten sen toimitusjohtaja David Kupelian esitti kolme vuotta myöhemmin kirjassaan ”The Marketing of the Evil”, että koko esitys oli teatteria kuten lukuisat muut traagisilta näyttävät tapahtumat, jotka palestiinalaiset journalistit itsekin ovat myöntäneet teatteriesityksiksi. WND kertoo artikkelissaan 21.09.07 monista vastaavanlaisista tapauksista, jotka oli selvästi näytelty ja kuvattu propagandatarkoituksessa.
PHILIPPE KARSENTY, Media-Watchdog ryhmän johtaja Media-Ratings järjestössä, olivat vuosikaudet pyrkineet osoittamaan filmin peukaloimisen. Häntä vastaan nostettiin syytös häpäisemisestä, minkä oikeus vahvisti, mutta Karsentyn vietyä jutun vetoomusistuimeen sen tuomari vaati alkuperäistä, peukaloimatonta filmiä oikeuden nähtäväksi. KARSENTY katsoo voittaneensa ensierän. (www.worldnetdaily.com ; JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- POLIISI VARAUTUU muslimimellakoiden varalta Temppelivuoren rukousten jälkeen. 2200 poliisia on asetettu valmiusasemiin vuoren ympärille, vaikka tänään Temppelivuorelle päästetään vain Israelin muslimeja. (INN)
- TERRORISTIT AMPUIVAT eilen 11 kranaattia Gazasta Israeliin ja ovat jatkaneet ampumistaan tänään. Myös pari Kassam-rakettia ammuttiin eilen Sderotin lähelle. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja. (INN)
- ISRAELIN POLIISI on hälytysvalmiudessa Jom Kippurin alkaessa tänään ja jatkuessa huomenna. Myös IDF varautuu Syyrian mahdolliseen iskuun Golanilta. (INN)
- LÄMMINTÄ SÄÄTÄ ennustetaan huomiseksi, 16 – 26 astetta, ja lämpenevää ensi viikoksi.
- NEW YORKIN poliisi kielsi Iranin presidentin vierailun YK:n esityksensä yhteydessä Ground Zero, WTC:n kaksoistornien, paikalla ensi tiistaina. Ahmadinejad matkustaa sen sijaan Colombian yliopistoon, jossa hän puhuu opiskelijoille. (JP)
- ISRAEL JA USA jakoivat keskenään tiedustelutietoja, joitten mukaan Pohjois-Korean ydin-tutkijoita oli Syyriassa. Tämä on voinut laukaista IAF:n iskun Syyrian epäilyttäviä kohteita vastaan. IAEA puolestaan on laatinut pari julkilausumaa, joita ei ole käsitelty 144:n jäsenmaan kokouksessa, joissa vaaditaan Israelin väitettyjen ydinsalaisuuksien julkistamista ja asettamisesta IAEA:n valvonnan alaisiksi. Israel suunnittelee ydinvoimalaa meriveden puhdistuslaitosten tarpeita varten. (INN)
- IRAN ESITTELI kaksi omatekoista hävittäjäkonetta eilen. Koneet on suunniteltu ja valmistettu USA:n shaahille aikoinaan myymien F-5E koneen mallin mukaan. Iranin kone on nimeltään Azarakhsh (Saegheh), suomeksi Salama. Iranin uutistoimisto Irna kertoo, että 15 minuutin koelento oli onnistunut. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019