SUNNUNTAI 16.09.07
1. ISRAELIN HÄVITTÄJIEN isku Syyriaan runsas viikko sitten puhuttaa edelleen. USA:n entinen YK:n suurlähettiläs John Bolton kertoi JPostin päätoimittajan David Horovitzin kyselyyn viikonvaihteen aikana, että yksinkertainen logiikka ilmaisee, että Iran ja Pohjois-Korea ovat siirtäneet ydinkehittelyn maahan, joka on epäilysten ulkopuolella. Bolton kysyy: ”Miksi Pohjois-Korean tulisi protestoida Israelin Syyriaan tekemää iskua vastaan?”
BOLTON EHDOTTAA, että Syyria, joka on kauan etsinyt massatuhoaseita, on voinut suostua antamaan laitoksia uraanin rikastamiseksi alueellaan kahdelle sen liittolaismaalle, joita kumpaakin tarkkaillaan läheisesti niitten ydinsuunnitelmien johdosta.
BOLTONIN EHDOTUS LIITTYY USA:n lehtien artikkeleihin, joissa esitetään teoria, että Israel iski tällaisiin laitoksiin lähellä Turkin rajaa, ja että isku oli yhteydessä epäilyttävään laivaukseen Syyrian Tartysin satamaan. Lasti oli virallisesti nimetty sementiksi, mutta Israelissa sen uskottiin sisältävän ydinlaitteita. Israelin kerrotaan tarkkailleen laitoksia jo aiemmin, jotka virallisesti oli Syyriassa luokiteltu maataloustutkimuskeskukseksi. Epäilyttävä laiva saapui Tartysin satamaan kolmas päivä syyskuuta, kolme päivää ennen IAF:n iskua. USA:n lehdet kertovat, että IAF:n operaatio oli äärimmäisen salainen eikä siitä kerrottu edes lentäjille kuin vasta ilmassa.
2. USA:N VT. APULAISSIHTEERI ydinaseitten levittämisen estämiseksi Andrew Semmel kertoi perjantaina AP:n toimittajalle Roomassa, että pohjois-porealaisia asiantuntijoita on Syyriassa ja että Syyrialla on voinut olla salaisia yhteyksiä ydinlaitteiden hankkimiseksi. Hän epäilee, että jotain on tekeillä Syyriassa. Hän uskoo, että Syyria on velkaa Iranille ja että Syyria on hyvin agressiivisesti etsinyt joukkotuhoaseita. Riskeistä huolimatta Syyria on siten harkinnut niiden ottamisen riskien arvoiseksi. Semmel uskoo, että Iran ja Pohjois-Korea pelaavat piiloleikkiä ulkomaisten tarkkailijoitten kanssa: He uskottelevat lopettaneensa ydinaseen rakentamisen vain jatkaakseen sitä toisaalla.
BOLTON muistutti, että Pohjois-Korea on antanut asiantuntija-apua Iranille ja Syyrialle niiden ballististen ohjusten kehittämisessä. Hän kertoo, että 1990-luvulla Pohjois-Korea sanoi lopettaneensa sellaisten ohjusten ampumisen, mutta Iran jatkoi niitä jakaen saadut tulokset Pohjois-Korean kanssa.
SYYRIAN YK:N LÄHETTILÄS Bashar Jaafari kertoi lauantaina, etteivät Israelin koneet pommittaneet mitään Syyriassa eikä mitään oltu vahingoitettu.
WASHINGTON POST kertoi torstaina, että USA on saanut tiedustelutietoja, koodinimeltä ”Orchad”, jotka perustuvat pääosin tarkkoihin kuuden kuukauden aikana kerättyihin satelliitti-kuviin. Lehti kertoo, että Pohjois-Korea on uhkaillut keskeyttää yhteistyön USA:n tutkijoitten kanssa ja levittää ydintietoutta muihin maihin. Andrew Semmel kertoo, että USA on tietoinen siitä, että useitten maitten teknisiä asiantuntijoita on vieraillut Pohjois-Koreassa. Tämän vuoksi USA on asettanut Syyrian erikoistarkkailun alaiseksi, Semmel kertoo.
WND kertoo Sunday Timesin artikkeliin perustuen, että IAF:n koneet tekivät tarkkoihin koordinaattoreihin perustuvan iskun Syyrialaisiin kohteisiin, ja että koneet saivat ohjausta maassa olevilta agenteilta. Kohteet olivat artikkelin mukaan maanalaisia bunkkereita, joihin aseita tai muita laitteistoja oli varastoitu. IAF antoi koneittensa koodiluvut USA:n lähettiläälleen, etteivät USA:n koneet vahingossa hyökkää niitä vastaan. Artikkelin mukaan venäläiset olivat varoittaneet Syyriaa Israelin iskusta, mutta he uskoivat sen kohdistuvan iskuun Golanilta. Syyria lähetti joukkojaan Hermonin vuoren läheisyydessä olevia IDF:n tukikohtia vastaan, minkä johdosta Barak pienensi joukkojaan siellä ja ilmoitti Syyrialle, ettei Israel aio hyökätä. Näistä salaisista operaatioista olivat artikkelin mukaan tietoisia vain Ehud Barak, Tzipi Livni ja Ehud Olmert.
3. WND:n artikkelin mukaan Pohjois-Korean ja Syyrian välinen yhteys alkoi Hafez Assadin ja Kim Il-Sungin aikana, joita heidän poikansa ovat kehitelleet kaikessa hiljaisuudessa.
Elokuun 14. päivänä Pohjois-Korean ulkomaan kauppaministeri Rim Kyong Man vieraili Syyriassa, jonka aikana hän allekirjoitti yhteistyösopimuksen kaupan, tekniikan ja tieteitten aloilla. Tarkempia tietoja ei julkistettu, mutta se huomattiin Israelissa.
SYYRIALLA on 60-120 Scud-C ohjusta, jotka se on hankkinut Pohjois-Koreasta viimeisen 15 vuoden kuluessa. Syyria kehittelee Scud-D ohjusta, jonka kantomatka on arviolta 480 km.
NÄMÄ KOLME MAATA, Iran, Syyria ja Pohjois-korea, ovat löytäneet yhteisen kiinnostuksen kohteen ydinaseen kehittämisessä, eikä Israel voi katsella sitä sivusta. Israel on tietoinen Syyrian kehittämistä bio-kemiallisista aseista, joita se voi asentaa ohjuksiinsa, mutta ydinase pohjoisrajan takana on kynnys, jota Israel ei voi jättää huomiotta.
IRANIN PRESIDENTTI Ahmadinejad lähetti serkkunsa Ali Akbar Mehrabianin Syyriaan viikon vaihteen aikana tutkimaan kärsittyjen vaurioitten suuruutta. (lähde: www.worldnetdaily.com)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) harkitsee Bushin esittämän kansainvälisen rauhankonferenssin siirtämistä marraskuusta epämääräiseen tulevaisuuteen. Tämä siksi, että PA:n puheenjohtaja, jota media kutsuu PA:n ”presidentiksi”, Mahmoud Abbas on viime päivinä soitellut arabijohtajille luodatakseen heidän kiinnostustaan konferenssiin.
ABBASIN SAAMIEN vaikutteiden mukaan sekä Saudi Arabia että Jordania ja Egypti ovat ilmaisseet epäilyksensä konferenssin suhteen, koska ne epäilevät sen epäonnistuvan samaan tapaan kuin presidentti Bill Clintonin pitämä korkean tason Camp David Arafatin aikana, joka hylkäsi kaikki ehdotukset, koska ne eivät hänen mielestään menneet tarpeeksi pitkälle.
ABBAS on kaiken aikaa vaatinut, että Bushin rauhankonferenssissa tulee käsitellä ”peruskysymyksiä”, kuten rajat, Jerusalem, palestiinalaispakolaisten asia ja aikataulu, mihin Olmert ei ole ollut halukas suostumaan siksi, ettei palestiinalaisten yhteiskunta ole kypsä ottamaan vastuuta itsenäisestä valtiosta. Näiden kysymysten käsittely on kuitenkin myös arabimaitten vaatimuksena, mistä johtuu niiden epäilevä suhtautuminen osallistumiseensa. Abbasin mukaan arabimaitten osallistuminen konferenssiin on elintärkeä siksi, ettei hän halua olla yksin puolustamassa palestiinalaisten oikeuksia kuten Arafat aikoinaan. Lisäksi Abbas haluaa Israelilta sitovia suostumuksia kaikkiin peruskysymyksiin. Abbas tapasi lauantaina Ramallahissa USA:n Jerusalemin pääkonsulin Jacod Wallesin, jonka kanssa hän käsitteli syksyn konferenssia.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin tiistaina saadakseen suoran kontaktin Olmertin ja Abbasin välisten keskustelujen tuloksiin. Abbas valittaa, ettei marraskuun konferenssin aikataulua eikä sen käsittelyohjelmaa ole ilmoitettu. Myöskään kutsuja asianomaisille maille ei ole vielä jaettu, mutta Rice voi tehdä sen vierailunsa yhteydessä.
ISRAELIN viranomaiset painottavat, ettei marraskuun konferenssi ole aikataulu- eikä ultimaatumikokous, minkä johdosta ei ole aihetta sen siirtämiseen.
OLMERTIN KANSLIA ilmoittaa myös, ettei Israel vapauta vankeja ilman tarkkoja valmisteluja, jotka eivät ole valmiit. Olmert lupaili vapauttavansa 100 palestiinalaisvankia ramadanin aikana.
5. IDF teki muutamia rajoitettuja iskuja Gazan kaistaleelle juhla-ajan viikonlopun aikana. Palestiinalaiset kertovat, että 17-vuotias nuorukainen on kriittisessä tilassa saatuaan osuman sotilaan ampumasta luodista lauantaina Beit Hanoun lähellä. IDF:n taholta kerrotaan, että sotilaat etsivät Kassam-raketteja joutuessaan RPG-kranaattituleen. Yhdeksän palestiinalaista pidätettiin kuulusteluja varten.
PERJANTAINA IAF:n ohjus ei saanut tuhottua Jihadin neljän hengen Kassam-miehistöä, yksi heistä Jihadin paikalliskomentaja, jotka ajoivat autollaan Gazan pohjoisosassa, kukaan ei loukkaantunut iskussa. Myöhemmin palestiinalaiset ampuivat 4 kranaattia Israelin puolelle. Ne aiheuttivat aineellisia vaurioita.
PERJANTAINA kolme israelilaista ajoi autollaan Karnei Shomromin ja Kedumimin välillä Samariassa joutuessaan terroristien väijytykseen. Autossa olleet kaksi naista haavoittuivat lievästi, mutta pääsivät pakenemaan läheiselle maatilalle. Miestä hoidettiin shokin vuoksi. Terroristit pakenivat paikalta valkealla Subaru-henkilöautolla ja heitä etsitään.
6. HAMAS VALMISTAUTUU odottamaansa IDF:n suurhyökkäykseen Gazan alueelle kouluttamalla ja hiomalla satoja turvallisuusmiehiään. Heillä on kovat panokset kivääreissään ja olalta ammuttavissa kranaateissaan. Heidän aseistuksena sai huomattavaa kohennusta Hamasin kaapattua Fatahin turvallisuusjoukkojen aseet ja muut sotilasvälineet panssaroituja ajoneuvoja myöten, joita USA ja muut länsivallat olivat Israelin suostumuksella Fatahille toimittaneet.
ISRAELISSA YLEINEN mielipide vaatii sotilasoperaatiota Gazaan, mutta Olmertin hallitus ja ulkoministeriö eivät ole valmiit ottamaan riskiä sekä suurista miehistötappioista IDF:n joukoissa että siviiliuhreista, mikä aiheuttaisi laajan kansainvälisen tuomion. Toisaalta Olmertin epävarmuus on perua Libanonin sodan ajalta, minkä aikana hän viivytteli operaatioita vain lähettääkseen sotilaat kohti Litanijokea vasta sitten, kun tulitaukosopimus oli jo sovittu eikä tällä viimeisellä operaatiolla ollut mitään sotilaallista merkitystä. Se surmasi 33 IDF:n sotilasta turhaan.
7. ISRAEL ON PITÄNYT yllä tarkkaa vartiointia kaikilla Juudean ja Samarian tiesuluilla ja tarkastusasemilla juhla-ajan aikana. Sadoittain palestiinalaisia käännytettiin takaisin heidän pyrkiessä perjantain rukouksiin Temppelivuorelle, jonne päästettiin vain yli 45-vuotiaat miehet ja yli 35-vuotiaat naiset. Kuitenkin 93 000 palestiinalaista pääsi Temppelivuorelle perjantaina.
JÄRJESTYS säilyi hyvänä sekä Länsirannalla että Gazan alueella, jossa Fatah ja Hamas ovat kilpailleet moskeijoitten käyttöoikeudesta. Pahoilta yhteenotoilta vältyttiin.
SEKÄ SAUDIT ETTÄ EGYPTILÄISET johtajat kieltäytyvät tapaamasta Hamasin Damaskoksessa olevaa johtajaa Khaled Mashaalia. Myös yhteydet Gazan ja Damaskoksen Hamasin johtajien välillä ovat viilentyneet. Egyptiläiset vaativat, että Hamasin tulee tunnustaa Abbasin johtama hallitus, ja saudit ovat ärtyneitä Hamasin rikottua heidän neuvottelemansa yhteishallituksen Fatahin kanssa.
SOTILAAT haavoittivat kolmea palestiinalaista aamun aikana Nablusissa.
Terroristit ampuivat Kassam-raketin Israeliin sunnuntaiaamuna, vahingoista ei ole tietoa.
Al-Qaeda tarjoaa rahaa ruotsalaisen pilapiirtäjän ja lehden toimittajan murhaamisesta, joita se pitää syyllisinä Muhammedia solvaavan koira-piirroksen julkaisemisesta.
LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajaehdokas Ami Ayalon nimitetään hallitukseen salkuttomana ministerinä. Olmert sanoo, että Ayalonin tarkoituksena on hallituksen kaataminen sen kautta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021