Posts

Showing posts from August 3, 2008
PERJANTAI 08.08.08
1. ISRAEL VAROITTAA Venäjää: Jos se toteuttaa suunnitelmansa myydä S-300 ilmapuolustusjärjestelmän Iranille, Israel tulee neutraloimaan sen suunnittelun alaisena olevalla sähköisellä taistelujärjestelmällä. Tämä tarkoittanee elektromagneettista pulssia, jolla on mahdollisuus eliminoida halutun kohteen sähköiset järjestelmät. Asiasta kertoi JP:n toimittajalle Yaacov Katzille korkea puolustusministeriön virkailija nimeämättä häntä. Israelin varoitukseen liittyy lisävaroitus, että se tulisi neutraloimaan myös Venäjän ilmapuolustuksen ja saattamaan sen haavoittuvaksi ilmasta tapahtuvalle tunkeutumiselle maahan.
UUTISET Venäjän lupauksista toimittaa Iranille sen pisimmälle kehitetty ilmapuolustus-järjestelmä S-300 ovat ristiriitaisia. Iranilla on jo Venäjän toimittama TOR-M1 maasta ilmaan torjuntaohjus järjestelmä. Reuters ilmoitti pari viikkoa sitten korkean israelilaisen viranomaisen lausuntoon viitaten, että Venäjä toimittaa S-300 järjestelmän kuluvan vuoden lo…
TORSTAI 07.08.08
1. JP KERTOO artikkelissaan, että kuuden maan ryhmä on hyväksynyt kovennettujen sanktioitten asettamisesta Iranille sen epätyydyttävän selvityksen vuoksi vastauksena kuuden maan Iranille antamaan pakettitarjoukseen, jossa Iran olisi lupautunut ydinsuunnitelmiensa kansainväliseen valvontaan länsivaltojen lupaamia etuisuuksia vastaan.
TOISET uutislähteet kertovat kuitenkin, että Venäjän lähettiläs kiistää tällaisen sopimuksen syntymisen. Hän toteaa, että Iran antoi vastauksen kuuden maan kesäkuun 19.päivänä tekemään tarjoukseen ja nyt on aika jatkaa keskusteluja Iranin kanssa. Näin kertoi Venäjän YK:n lähettiläs Vitali Churkin www.debkafile.com mukaan.
Debkafile kertoo edelleen, että tämä vauhdittaa Israelin uhkaamaa iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan, kuten USA:n viranomaiset varoittavat.
ISRAEL on pikku hiljaa rakentanut pitkänmatkan lentovoimiensa iskukykyä. Sen 90 F-16I konetta pystyvät lentämään ilman välitankkausta Iraniin. Israel on myös hankkinut USA:sta …
KESKIVIIKKO 06.08.08.
1. USA:N KÄRSIVÄLLISYYS alkaa loppua Iranin venkoilun vuoksi. Iran lupasi viimeisen vastauksensa kuuden maan, USA, Ranska, Englanti, Kiina, Venäjä ja Saksa, paketti-tarjoukseen tiistaina, jota maitten edustajat ovat tutkineet. USA:n edustaja totesi AP:n toimittajalle, että ”se sisältää lisää hämäännyksiä ja viivyttelyä eikä ole todellinen vastaus Iranille tarjottuun pakettiin”. ”Odotamme selkeää ja positiivista vastausta Iranilta, ja sen puuttuessa meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin asettaa uusia pakotteita heitä vastaan”, sanoi USA:n ulkoministeriön edustaja Gonzalo Gallegos.
KUUSI MAATA aikovat pitää konferenssin keskiviikkona päättääkseen seuraavista toimista. Ulko- ja talousministeriön edustajat eivät halunneet ennakoida, mitä uudet pakotteet olisivat. Israelin viranomaiset olettavat, että YK:n turvallisuusneuvosto (UNSC) asettaa edellisten pakotteiden tapaisia rajoituksia, jotka kohdistuvat määrättyihin henkilöihin ja yhtiöihin, mutta ovat laadult…
TIISTAI 05.08.08
1. ”MIKSI ne aina tunkee noita heppuja kaupunkiimme”, kyseli palestiinalainen kauppias Jerikossa. ”Miksei Abu Mazen (Mahmoud Abbas) huolinut heitä Ramallahiin?” Hän kertoi, että viimeisen kahden vuoden aikana kaupunkiin lähetetyt Fatahin pyssymiehet aiheuttivat suuria ongelmia. Hän uskoi kaupunkiin lähetettyjen gazalaisten pelottelevan pois viimeisetkin turistit, joten ” joten Allah meitä auttakoon.”
PA:N KORKEA virkailija Ramallahissa selitti, että Abbas pelkäsi gazalaisten pyrkivän joukoittain pois alueiltaan, jos tämän annetaan kehittyä ennakkotapaukseksi. Siksi Abbas halusi lähettää heidät takaisin koteihinsa.
Ahmed Abdel Rahman, Abbasin läheinen avustaja, arveli, että ”alueelliset voimat” tukevat Hamasin operaatioita Gazassa. Hän tarkoitti näillä voimilla Irania ja Syyriaa, vaikka ei halunnut mainita nimiä.
HAMASIN turvallisuusjoukot pidättivät maanantaina Fatahin edustajan Hazem Abu Shanabin Gazan kaistalla. Aiemmin Hamas oli vapauttanut pidättämistään Fat…
MAANANTAI 04.08.08
1. ”LIBANONIN HALLITUS, jota entinen UNIFIL:n neuvonantaja Timur Goksel kuvaa ”kiihkeän Hizbullahin vastaiseksi” ja jota johtaa huomattavaa lännen tukea nauttiva enemmistö, on allekirjoittanut päätöksen, joka takaa Hizbullahille oikeuden määrättyihin toimiin ilman hallituksen suostumusta. Se myös lopettaa kuvitelmat Hizbullahin riisumiseksi aseista. Se varmistaa Hizbullahin sotilaalliset toimet”, Goksel toteaa JP:n artikkelin mukaan. Ministerineuvoston päätös on tarkoitus esittää Libanonin parlamentin hyväksyttäväksi lähipäivinä. Tekstin mukaan Hizbullah saa oikeuden ”vapauttaa tai palauttaa miehitetyt maat”.
ISRAELIN hallituksen edustajat katsovat, että tästä lähtien Israel voi pitää Libanonin hallitusta osallisena ja vastuullisena Hizbullahin hyökkäyksiin Israeliin. Hallitus aikoo aloittaa PR-kampanjan maailmalla lähtien tältä pohjalta.
LIBANONIN KAKKOSSODAN aikana kansainvälinen painostus esti Israelia iskemästä Libanonin infrastruktuuria vastaan, sillä Li…
SUNNUNTAI 03.08.08
1. HAMASIN TURVALLISUUSJOUKOT hajottivat lauantaina rajuissa taisteluissa Gazan kaupungin Shajayiehin lähiössä sijainneen Fatahia tukeneen Hilles-klaanin tukikohdan. Taistelut alkoivat Hamasin vaatiessa, että klaani luovuttaa yhdeksän päivää sitten Gazassa tehtyyn pommi-iskuun epäillyt, jossa kuoli viisi Hamasin aktivistia ja 7-vuotias lapsi. Satoja Hamasin pyssymiehiä suoritti kotietsintöjä klaanin jäsenten kodeissa, mutta klaanin johto kieltäytyi luovuttamasta Hamasin vaatimia miehiä.
TAISTELUISSA kuoli kuusi Hilles-klaanin jäsentä ja kolme Hamasin miestä, yli 90 haavoittui. Lopulta klaanin jäsenet antautuivat suojellakseen lapsiaan, koska Hamasin miehet tulittivat heidän kotejaan kiväärein ja panssarikranaatein. Piiritystä kesti viisi päivää.
Ainakin 12 haavoittuneista oli alle 15-vuotiaita. Hamasin sisäministeriön edustaja Ihab al-Ghissin sanoi, että yli 100 klaanin jäsentä vietiin kuulusteltaviksi. Hamasin turvallisuusjoukot löysivät suuren määrän aseita…