TIISTAI 05.08.08
1. ”MIKSI ne aina tunkee noita heppuja kaupunkiimme”, kyseli palestiinalainen kauppias Jerikossa. ”Miksei Abu Mazen (Mahmoud Abbas) huolinut heitä Ramallahiin?” Hän kertoi, että viimeisen kahden vuoden aikana kaupunkiin lähetetyt Fatahin pyssymiehet aiheuttivat suuria ongelmia. Hän uskoi kaupunkiin lähetettyjen gazalaisten pelottelevan pois viimeisetkin turistit, joten ” joten Allah meitä auttakoon.”
PA:N KORKEA virkailija Ramallahissa selitti, että Abbas pelkäsi gazalaisten pyrkivän joukoittain pois alueiltaan, jos tämän annetaan kehittyä ennakkotapaukseksi. Siksi Abbas halusi lähettää heidät takaisin koteihinsa.
Ahmed Abdel Rahman, Abbasin läheinen avustaja, arveli, että ”alueelliset voimat” tukevat Hamasin operaatioita Gazassa. Hän tarkoitti näillä voimilla Irania ja Syyriaa, vaikka ei halunnut mainita nimiä.
HAMASIN turvallisuusjoukot pidättivät maanantaina Fatahin edustajan Hazem Abu Shanabin Gazan kaistalla. Aiemmin Hamas oli vapauttanut pidättämistään Fatahin jäsenistä 20, niiden joukossa alueen korkein Fatahin virkailija Zakariya al-Agha. (JP)
2. IDF:N TAHOLTA vakuutetaan, että sotilaat yhdessä turvallisuusjoukkojen kanssa valvovat täysin Jerikoa. ”Jokainen normaalista käyttäytymisestä poikkeava ja miten tahansa rikollisuuteen tai terrorismiin sotkeutunut poistetaan sieltä välittömästi”, vakuuttaa siviili-hallinnon johtaja kenraali Yoav Mordechai. Päätös Hilles-klaanin miesten siirtämisestä Jerikoon tehtiin sitkeissä neuvotteluissa Abbasin kanssa sunnuntaina. PA suostui lopulta sijoittamaan heitä tilapäisiin tiloihin Jerikossa lähellä PA:n kansallisen turvallisuuspalvelun päämajaa. Eilen siirrettiin 87 Hilles-klaanin jäsentä kahdella linja-autolla.
35 lähetettiin Gazaan sunnuntaina Abbasin vaatimuksesta, mutta operaatio keskeytettiin, kun ilmeni, että Hamas pidätti heidät välittömästi. Kuitenkin 25 halusi palata Gazaan. Kaikkiaan 188 Hilles-klaanin jäsentä pakeni Hamasin turvallisuusjoukkoja Israelin puolelle. Abbas vaati aluksi, että vain haavoittuneet hoidetaan Israelissa ja viisi johtomiestä siirretään Ramallahiin, niiden joukossa klaanin johtaja Ahmed Hilles, joka sai luodin jalkaansa IDF:n ja Hamasin joukkojen välisissä tulitaisteluissa rajan ylityspaikalla. (JP)
3. HAMASIN EDUSTAJA Gazassa kertoi median edustajille, että ”Fatahin viimeisen linnoituksen kukistuminen Gazassa antaa selkeän viestin kaikille siitä kiinnostuneille.” Jerikoon sijoitetut 87 Hilles-klaanin jäsentä asuvat siellä tilapäismajoituksessa, kunnes heille löydetään pysyvät asuintilat. Viisi klaanin johtomiestä saavat asua edelleen Ramallahissa, jonne heidät siirrettiin Abbasin luvalla.
HAMASIN PUHEMIES Islam Shahwan kertoi taistelujen loputtua Hilles-klaanin hallitsemassa Gazan Shijaiyeh lähiössä, että se oli hänen uskoakseen viimeinen Fatahin linnake Gazassa. Kaikkiaan 100 klaanin miestä pidätettiin kuulusteluja varten. Taisteluissa kuoli 11 ihmistä ja satakunta haavoittui. Hamas kehuu takavarikoineensa suuren määrän aseita, kranaatteja, maamiinoja, rakettikranaatteja ja rynnäkkökiväärejä. Joukko klaanin asukkaita meni taistelujen tauottua kaduille Fatahin keltaisia lippuja heilutellen, minkä he uskoivat ärsyttävän Hamasin pik-up-autoilla partioivia turvallisuusjoukkoja. Hamasin poliisi sanoi tutkivansa asukkaitten valituksia, että Hamasin joukot olivat ryöstelleet heidän kotejaan.
POLIITTINEN analysoija Hani Busnus kertoi medialle, ettei Fatahia voida sivuuttaa Gazassa, sillä ainakin 30-40 % kansasta kannattaa Fatahia. (Ynet)
4. ISRAEL kielsi toukokuussa seitsemältä gazalaiselta opiskelijalta oikeuden päästä haastatteluun viisumihakemusta varten USA:n konsulaattiin Jerusalemissa, koska USA ei tunnusta Hamasin hallitusta Gazassa eikä sillä ole diplomaattiedustusta siellä. Heille oli myönnetty Fullbright stipendit, joiden turvin he halusivat matkustaa opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Ulkoministeri Rice tarttui asiaan ja painosti Israelia sallimaan neljän opiskelijan pääsyn Jerusalemin konsulaattiin. Kolme muuta haastateltiin konsulaatin toimesta Gazan rajalla. USA oli jo ehtinyt peruuttaa stipendit, mutta Ricen vaatimuksesta ne myönnettiin uudelleen.
VIIMEISEN uutisen mukaan Rice ilmoittaa, että kaikkien seitsemän opiskelijan USA:n viisumit on peruutettu hänen saamiensa uusien tietojen vuoksi. USA:n ulkoministeriön edustaja Gonzalo Gallegos kertoi journalisteille, että ministeriö halusi tutkia tarkemmin opiskelijoitten viisumianomuksia, ja sen perusteella peruutti neljän opiskelijan viisumin. Hän ei halunnut kertoa, mitä uusia tietoja ministeriö sai, mutta ne luultavasti perustuvat niihin selvityksiin, joiden perusteella Israel kielsi heiltä oikeuden päästä Jerusalemin konsulaattiin. Yksi opiskelijoista oli jo ehtinyt matkustaa Dallasin lentokentälle, jossa hänelle vasta kerrottiin viisumin peruuttamisesta. Hän joutui palaamaan Jordaniaan. (Ynet)
5. PUOLUSTUSMINISTERI, Labourin puheenjohtaja Ehud Barak lupasi puolueensa tilaisuudessa maanantai-iltana Jerusalemissa, että ”lohdutukseksi niille, jotka kaipaavat IDF:n ratsioita Gazassa, hän voi kertoa, että ne tulevat toistumaan”. Hänen puheensa oli suurelta osin tarkoitettu varoitukseksi kilpailijoilleen Kadimassa ja Likudissa, joitten johtajat samoin kuin hänkin havittelevat pääministerin ja kansanjohtajan paikkaa Israelissa. Barak heittäytyi runolliseksi hakien esimerkkejä ”kirjallisuudesta ja show-bisneksestä, jossa on mahdollista vaihtaa juontaja tai jonkun heimon johtaja tai jopa tuomarit etsittäessä uusia tähtiä, mutta todellisessa myrkyssä merellä kokenut kapteeni on tarpeen”.
BARAK EI ole Knessetin jäsen eikä hän siten voi päästä pääministerin paikalle muuten kuin vaalien kautta. Labourin kannatus on kuitenkin edelleen kovin vähäinen, 14-17 kansan-edustajan luokkaa, eikä sillä pääse kisaamaan pääministerin paikasta. Mutta Barak oli toiveikas ja uhkui varmuutta, että ”kuten Hillary Clintonin kannatusluvut olivat alussa vähäiset, ne nousivat kampanjan aikana”. Barak uskoo Labourin uuteen tulemiseen. (Haaretz)
6. HOMESH ENSIN liikkeen yksi johtaja Boaz Haetzni kertoo, että järjestö valmistautuu palaamaan Gazan kaistalle rakentaakseen IDF:n tuhoamat juutalaiskylät siellä. Haetzni vakuuttaa, että ”kaikki valmistellaan etukäteen, emmekä tarvitse kenenkään lupaa hankkeemme toteuttamiseksi. Me toimimme kuten Kfar Etzionin asuttajat 1967, jotka palasivat tuhotuille asuinsijoilleen ja aloittivat rakentamisen siellä”.
Järjestön johtajat uskovat, että IDF:n suuria operaatio alkaa pian, on vain ajan kysymys koska se tapahtuu. He kertovat, että kymmeniä perheitä, jotka karkotettiin Netzer Hazanista ja Gush Etzionista, ovat ilmoittaneet halukkuutensa liittyä uuteen siirtolaisjoukkoon, sanoo järjestön Netzer Hazanin uudelleenasuttamista suunnittelevan joukon koordinaattori Aviel Tokar. Ainoa heitä pidättelevä tekijä on turvallisuus, mutta he aikovat mennä Gazaan heti IDF:n joukkojen perässä. Järjestön tiistaiksi suunnitellussa kokouksessa on tarkoitus julkistaa sen toimintasuunnitelma, jonka keskeinen kysymys on paluu sekä Gazasta että Samariasta karkotettujen juutalaisten asuinsijoille ja rakentaa ne uudelleen. (Haaretz)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kadiman kokouksessa eilen illalla tehtiin päätös, ettei puheenjohtajakilpaan osallistujan tarvitse antaa vakuutusta pysyä puolueessa senkin jälkeen, kun ei pärjää kisassa. Tzipi Livni on julkisesti vihjaillut eroavansa puolueesta, jos häntä ei valita puolueen johtoon. Livni käyttäytyy hemmotellun lapsen tavoin, joka oikuttelee ja uhkailee, jos ei saa haluamaansa.(JP)
- Korkein oikeus ei uskaltanut antaa selvää vastausta journalisti Yoav Yitzhakin anomukseen, että oikeuttaisi oikeuskansleri Mazuzin päättämään lomauttaa pääministeri Olmertin toistaiseksi. Oikeus kuitenkin vihjaili, että Mazuz voi todellakin tehdä tällaisen päätöksen, jos ilmenee, että Olmert ei suostu poliisin suorittamiin kuulusteluihin tai häiritsee niitä tavalla tai toisella. Edellinen kansallisen rikostutkimusryhmän johtaja apulaiskomentaja Boaz Guttman pitää oikeuden päätöstä hupijuttuna, koska Olmert on tehnyt ja tekee kuulustelujen häiritsemistä kaiken aikaa. Hän katsoo, että korkein oikeus pelkää asemansa puolesta eikä siksi halunnut antaa selvää päätöstä.(JP)
- Adam-juutalaisyhteisö Jerusalemin pohjoispuolella on valmis ottamaan Migronin kylän 45 juutalaisperhettä, jos he pääsevät sopimukseen heidän uudelleen sijoittamisestaan, kertoo Adamin johtaja Nissim Dahan. Hän kuitenkin esittää toiveensa, että perheet voisivat asua nykyisellä paikallaan. Migron sijaitsee turva-aidan takana, vaikka se on aivan Jerusalemin lähellä. Asukkaat ovat vaatineet, että Jerusalemin piirioikeus antaisi päätöksen, jonka mukaan alue kuuluu ns. hylättyyn omaisuuteen eikä ole palestiinalaisten yksityisomaisuutta. Asiaa on pyöritelty kuukausikaupalla eikä yhteis-ymmärrystä asukkaitten ja valtion ja toisaalta IDF:n kanssa ole löydetty. (JP)
- Israel tarjoutuu avustamaan korkea-teknisen aidan rakentamisen Rafahin kohdalle entisen gazalaisten hajottaman tilalle. Egypti ei ole vielä vastannut Israelin tarjoukseen. (INN)
- Israelin timanttiagentit Afrikan länsirannalla sanovat asuvansa Hizbullah-maassa, sillä timanttien liiketoimintaa alueella hoitavat libanonilaiset, jotka avoimesti avustavat Hizbullahia. Äskeinen varoitus Hizbullahin mahdollisesta iskusta Länsi-Afrikassa lienee tarkoitettu siellä toimivia timanttiagentteja vastaan. (Haarez)
- Jerusalemin liepeillä sijaitsevan Ramat Rachel kibbutsin kyyhkysluolasta löydettiin maahan kaivettu keramiikkapata, jossa oli viisitoista suurta toisen Temppelin aikaista (535-70 eKr.) kultarahaa. Ne oli ilmeisesti haudattu kiireessä paremman paikan puutteessa. Sellaisia rahoja käytettiin Temppelissä, mutta koska Temppeli oli hävitetty, rahat piilotettiin maanalaiseen kyyhkysluolaan (columbarium). Kibbutsin vanhat rauniot ovat askarruttaneet tutkijoita, mihin rakennuksia käytettiin. Eräs arvio on, että assyrialaiset käyttivät niitä tukikohtanaan ja viljan säilyttämiseen. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019